Βασικές ερωτήσεις για σύνθεση σύγχρονου PC.

cbk

Reaction score
5
Στο υπό συναρμολόγηση νέο PC με ξεκλείδωτο i5-4670Κ 4ης γενιάς (s1150) http://www.intel.com/content/www/us/en/processor-comparison/processor-specifications.html?proc=75048 "πρέπει" να βάλω μνήμες RAM 1333 ή 1600ΜΗz.

1) Δεν έχω καταλάβει: θα μπορούσα να βάλω και γρηγορότερες (motherboard επιτρέποντος overclocking, αν πχ. είναι το Asus Z87) ή δεν έχει νόημα αφού ο επεξεργαστής δεν θα μπορεί να ακολουθήσει;

2) Ποια είναι η χρυσή τομή στο θέμα "κάρτα γραφικών"; μια (και καλή=210€) R9 270X, 2GB, 256bit ή δύο π.χ. GTX650 1GB, 128bit (2χ105€). Είναι καθοριστικό το θέμα των bit, των ΜΗz και τελευταίο το μέγεθος (ειδικά αν μπορεί να αντλεί και από τη RAM του συστήματος;

3) Έστω ότι ξεκινάμε με 8GB RAM αλλά σκεπτόμαστε πως στο μέλλον μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε άλλα 8GB, σε μια motherboard που έχει 4 θέσεις. Πίστευα πως δεν παίζει ρόλο, αλλά ένας πωλητής μου είπε πως αν είναι να βάλω 8GB να τα βάλω με 2Χ4GB(θα έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα) και όχι 1Χ8GB, άρα για το μέλλον να έχω 4Χ4GB=16 και όχι 2Χ8GB. Είναι σωστό το σκεπτικό του;

4) Επειδή υπάρχει συμβατότητα προς τα πίσω του sata3 με το sata2, αν στο καινούριο σύστημα βάλω για bootable HDD τον παλιό μου sata2 250GB επειδή εκεί έχω το original Vista λειτουργικό μου, θα δουλέψει προσωρινά μέχρι να δώ με τι λειτουργικό τελικά θα καταλήξω;
4.1) Υποερώτημα: Ποιο είναι το πιο σταθερό στις μέρες μας;

συνεχίζεται...

Zizik

Safety Last
Administrator
Reaction score
79.274
1. Ναι, αν και οι διαφορές είναι ελάχιστες.
2. Ανάλογα τη χρήση, gaming θα είναι; Μόνο τότε έχουν ίσως νόημα οι δύο κάρτες.
3. Γενικά, καλύτερα 2 απο 4 ή 1, πάλι με πολύ μικρή σημασία.
4. Ναι.
4.1. 7 & 8.

• Like
Reactions: cbk

cbk

Reaction score
5
Ευχαριστώ πολύ!!!

Ναι σε gaming θα εξελιχθεί (από περιέργεια κυρίως, - έχω μείνει στο Colin MacRay εγώ - επειδή μου είπαν πως με την 4600 που έχει ήδη ο επεξεργαστής σχεδόν κανένα παιχνίδι δεν θα παίζεται...).
Πάλι προσπαθώντας να κάνω οικονομία, αλλά και ψάχνοντας για τη σημερινή best buy ή value for money κάρτα, ευχαρίστως θα άκουγα και συγκεκριμένες προτάσεις.

edit: Και έστω πως αρχικά έβαλα μια R9 270X, 2GB, 256bit.
Στην ίδια σύνθεση αν μπει και 2η ίδια R9 270X, 2GB, 256bit, υπάρχει νόημα;
(προσπαθώ να καταλάβω πως λειτουργεί το σύστημα, τι μπορεί να ζητάει ένα βαρύ παιχνίδι σήμερα)

Last edited:

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
109.706
Το 4 Δημήτρη είναι σίγουρο;

abcd

Super Moderator
Reaction score
109.706
Όχι, αυτό το ξέρω.

Αν ο σκληρός με τα vista μπορεί να δουλέψει στη νέα μητρική.

4) Επειδή υπάρχει συμβατότητα προς τα πίσω του sata3 με το sata2, αν στο καινούριο σύστημα βάλω για bootable HDD τον παλιό μου sata2 250GB επειδή εκεί έχω το original Vista λειτουργικό μου, θα δουλέψει προσωρινά μέχρι να δώ με τι λειτουργικό τελικά θα καταλήξω;

profi

Γκαντεμόσαυρος του λασπολόγου
Reaction score
1.439
ο δίσκος είναι συμβατός σίγουρα...κ τα vista θα περάσουν τους generic οδηγούς χωρίς πρόβλημα,στη θεωρία, κ συνήθως κ στην πράξη...αλλά δεν είναι κ οτι καλύτερο.μια καινούργια εγκατάσταση σε αυτή την περίπτωση δεν θα θέλει κ πολύ παραπάνω χρόνο.

για το 2)
εξαρτάται από τα παιχνίδια που παίζεις,σε ποιό game engine βασίζονται κ πως τα πάει η κάθε εταιρία (amd-nvidia) στο scaling με δύο κάρτες στα συγκεκριμένα παιχνίδια.οπότε θέλει λίγο στοχευμένο ψάξιμο.
τα Bit αφορούν στο πόσο γρήγορη είναι η επικοινωνία της κάρτας με τον επεξεργαστή...δεν γνωρίζω να σου απαντήσω όμως πόσο σημαντικός παράγοντας είναι.
τα πολλά GB ram στην κάρτα χρησιμεύουν σε αναλύσεις μεγαλύτερες από 1080 ( 2gb είναι αρκετά για 1080)...την ram του συστήματος κ να γίνεται δεν έχει νόημα να την δεσμεύσεις για την κάρτα.
τα Mhz είναι η ταχύτητα της μνήμης,αλλά από μόνο του σαν νούμερο δεν λέει κ πολλά...δες μερικά αντικειμενικά συγκριτικά ( σε παιχνίδια ) για να αποφασίσεις,μην μπλέξεις να κυνηγάς νούμερα είναι η γνώμη μου.

Zizik

Safety Last
Administrator
Reaction score
79.274
Όχι, αυτό το ξέρω.

Δεν απάντησα σ' αυτό, δεν πρόσεχα... :rolleyes::thumbsdown: Το ναι αφορούσε τη συμβατότητα Sata 2-3.

Για να υπάρχει πιθανότητα, πρέπει πρώτα να αφαιρεθούν όλα τα drivers με αυστηρή διαδικασία. Το έχω κάνει, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι εγγυημένο, ιδίως αν το M/B και η κάρτα γραφικών είναι απο άλλη εταιρεία. Intel-AMD, nVidia-AMD όχι κατασκευαστή.

profi

Reaction score
1.439
Για να υπάρχει πιθανότητα, πρέπει πρώτα να αφαιρεθούν όλα τα drivers με αυστηρή διαδικασία. Το έχω κάνει, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι εγγυημένο, ιδίως αν το M/B και η κάρτα γραφικών είναι απο άλλη εταιρεία. Intel-AMD, nVidia-AMD όχι κατασκευαστή.
αυτό ισχύει σίγουρα...με αυστηρή διαδικασία.αλλά παίρνει περισσότερη ώρα από καινούργια εγκατάσταση.

το έχω κάνει σε 7 κ χύμα κ προσεκτικά,(π)έτυχε κ τις δυο φορές...δεν έχει καμία βάση αυτό που λέω απλά το αναφέρω.

Zizik

Safety Last
Administrator
Reaction score
79.274
Υποθέτω Ηλία πως ο cbk θέλει να κάνει τη δουλειά του με άλλα προγράμματα και ρυθμίσεις που θα χρειαστούν χρόνο να επανεγκατασταθούν και να λειτουργήσουν όπως θέλει.
Αυτό είναι και το δικό μου πρόβλημα, γι' αυτό τώρα που γέρασα αποφεύγω το format ακόμα και με θυσίες στη λειτουργικότητα. Το λιγότερο κάθε τρία χρόνια, ενώ παλιά ήταν κάθε τρεις μήνες. :confused::D

profi

Reaction score
1.439
Αμφιβάλλω,αφού τα vista είναι για πέταμα :D
kidding...αυτό που θέλω να πω είναι πως για να πετύχει κάτι τέτοιο κ να λειτουργούν τα προγράμματα απροβλημάτιστα για ένα εύλογο διάστημα χωρίς να εμφανίζονται τυχαία προβλήματα θέλει μπόλικη δουλειά...το βρίσκω δικαιολογημένο κ πιο γρήγορο μόνο σε σοβαρό workstation με πολλές παραμετροποιήσεις. ή μετά από αναγκαστική αλλαγή hardware χωρίς να έχουμε προλάβει να κάνουμε back up κ δεν έχουμε άλλο pc για να πάρουμε τα αρχεία μας.
αλλιώς πιστεύω είναι πιο γρήγορο το format για έναν συμβατικό έως λίγο εξελιγμένο χρήστη.
κ εγώ κ σαν νέος αλλά κ τώρα το αποφεύγω με κάθε τρόπο κ θυσία :D...i hate change.πρίν λίγες μέρες έκανα update στον MPC κ τα είχαν αλλάξει όλα...συγχύστηκα.

α να κ ένα καλό site για να μην καθόμαστε πάνω από το pc όλη την ώρα για την εγκατάσταση μιας μιας εφαρμογής
http://ninite.com/

abcd

Super Moderator
Reaction score
109.706
Το πρώτο σάιτ που μπαίνω μετά από φορμάτ.;)

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.408
...
...
Βασικό ρόλο παίζει ο ελεγκτής του δίσκου, που πρέπει να παραμείνει ο ίδιος, ή έστω συγγενικός. Για παράδειγμα, αν το σύστημα είναι σε δίσκο SCSI πάνω σε έναν adaptec 29160, αυτό μπορεί να μεταφερθεί κατ' ευθείαν ακόμη και από υπολογιστή intel σε AMD και τανάπαλιν. Εφ' όσον στην περίπτωσή σου παραμένεις σε ελεγκτή intel, το σύστημα κατά πάσα πιθανότητα θα εκκινήσει. Σε κάθε περίπτωση, θα κλειδώσει και θα απαιτήσει ενεργοποίηση εκ νέου.

• Like

cbk

Reaction score
5
Υποθέτω Ηλία πως ο cbk θέλει να κάνει τη δουλειά του με άλλα προγράμματα και ρυθμίσεις που θα χρειαστούν χρόνο να επανεγκατασταθούν και να λειτουργήσουν όπως θέλει.
Σωστά!

cbk

Reaction score
5
5. Τροφοδοτικό:

α) τι σημαίνει το ποσοστό που συνήθως συνοδεύει τα τροφοδοτικά εσχάτως; Προσφέρουν στην πραγματικότητα το 80% των ονομαστικών Wattτους; (τα 1.000 ονομαστικά Watt υποστηρίζουν συσκευές απαιτήσεων 800W?).

β) τι σημαίνουν: Ενεργητικό, Παθητικό;

γ) ο χαρακτηρισμός (gold κ.α.) δείχνει το επίπεδο κάποιας πιστοποίησης;

δ) αν αντικαταστήσω στο desktopμε τον celeronτο τροφοδοτικό, με ένα π.χ. 1.000 Watt, πόσο ρεύμα θα καταναλώνεται τελικά από τον υπολογιστή αυτόν;

cbk

Reaction score
5
6. Crossfire support, SLI support ή και τα δύο;

από wiki:
SLI Performance[edit]
When using SLI you will need more than one PCI slot. The PCI slots you would need can not be PCIE. Usually most motherboards come with 3 or more PCI slots. When installing more than one Graphics card you will also usually need more than 4 PCI slots on the back of your case. Now if you do have the necessary PCI slots then you should think about how many displays you want. The more GPUs you have the more monitors you can have. Although there are a couple things to consider if you want to use SLI. When using SLI, all of the GPUs won't be running at full clock speed, except for the first one. This is because most motherboards can't handle running 16x on all of the PCI lanes. Your first graphics card in lane 1 will run at full clock, but the rest of your set up will run only at 8x which is usually 75% or less of it's actual capabilities. Now this can become apparent, since you are not running all your GPUs at full clock, the main monitor that is hooked up to your first GPU will have higher frames then the rest of the monitors connected to the 8x GPUs. This is also caused, because all of your GPUs are trying to support your first GPU while also trying to display stellar graphics through their own ports. Now the frames will increase by about 10-15% which is still a considerable amount. There have also been reports of graphical glitches with textures flashing and games crashing, because that game doesn't support SLI.

Hybrid CrossFireX / Dual Graphics[edit]
See also: ATI Hybrid Graphics
There is also a “hybrid” mode of CrossFireX which combines on-board graphics using the AMD northbridge architecture with selected[14] graphic cards. The current generation[15] is called Hybrid CrossFireX and is available for motherboards with integrated AMD chipsets in the 7 and 8 series IGPs, referred to as Hybrid CrossFireX. It allows combining discrete video cards ([16][17]) and the IGP for increased performance.[14][18]

This combination results in power-savings when simple or 2D graphics are used and performance increases of 25% to over 200% in 3D graphics over using a non CrossFire option.[19][20] As of March 2012, it appears that this is now called "
AMD Radeon Dual Graphics" and means using A-series Fusion APUs together with video cards.[21][22]

Comparisons to Nvidia SLI[edit]
Similarities[
edit]

• In some cases CrossFire doesn't improve 3D performance – in some extreme cases, it can lower the framerate due to the particulars of an application's coding. This is also true for Nvidia's SLI, as the problem is inherent in multi-GPU systems. This is often witnessed when running an application at low resolutions.[citation needed]
  • When using CrossFire with AFR, the subjective framerate can often be lower than the framerate reported by benchmarking applications, and may even be poorer than the frame rate of its single-GPU equivalent. This phenomenon is known as micro stuttering and also applies to SLI since it's inherent to multi-GPU configurations.[23]
Advantages[edit]
  • CrossFire can be implemented with varying-GPU cards of the same generation (this is in contrast to Nvidia's SLI, which generally only works if all cards have the same GPU). This allows buyers who have varying budgets over time to purchase different cards and still get the benefits of increased performance. With the latest generation cards, they will only crossfire with other cards in their sub series. For example, GPU in the same series can be crossfired with each other. So a 5800 series GPU (e.g. a 5830) can run together with another 5800 series GPU (e.g. 5870). However GPUs not in the same hundred series cannot be crossfired successfully (e.g. a 5770 cannot run with a 5870).
  • ATI CrossFire configurations can run many monitors of varying size and resolution, while SLI only allows three monitors. The exception being Nvidia Surround which enables connection of up to four 2D displays and three 3D displays, although all displays must be the same resolution for this to work.[24]
Disadvantages[edit]
  • The first generation CrossFire implementations (the Radeon X800 to X1900 series) require an external y-cable/dongle to operate in CrossFire mode due to the PCI Express bus not being able to provide enough bandwidth to run CrossFire without losing a significant amount of performance.
Δεν ξέρω αν έκανα καλά που παρέθεσα τα παραπάνω για όποιον θα ήθελε να τα βρεί μαζεμένα.
Το ότι τα διάβασα δεν σημαίνει πως τα κατάλαβα κι'όλας!
Πρόκειται για περίπου αντίστοιχα αντίπαλα προϊόντα-πατέντες από τις 2 εταιρείες (nvidia-amd) για ενίσχυση των γραφικών;

Last edited:

cbk

Reaction score
5
7. Συμβατότητα τάσης ρευμάτων μεταξύ motherboard-ram: αναζητώντας μνήμη είδα το παρακάτω:

Kingston 8GB (2 x 4GB) DDR3-1600 Memory operating voltage of 1.65V exceeds the Intel Haswell CPU recommended maximum of 1.5V+5% (1.575V). This memory module may run at a reduced clock rate to meet the 1.5V voltage recommendation, or may require running at a voltage greater than the Intel recommended maximum.

Επίσης διάβασα (νομίζω στο site της Kingston) πως η χαμηλή τάση λειτουργίας μιας RAM είναι ένδειξη καλής ποιότητας. Δηλ. οι 1,35v μνήμες είναι καλύτερης ποιότητας (όχι γρηγορότερες αν πρόκειται για την ίδια ονομαστική συχνότητα λειτουργίας) από αντίστοιχες στα 1,5v. (πληροφοριακά, στο MSI mobo που είχε τα vista που λέγαμε, η τάση ήταν 1.8v το ίδιο και οι ddr2 που φορούσε).

Ερώτημα: αν δεν προσέξω και βάλω μνήμη χαμηλότερου voltage(1,35) από του mobo(1,5), μπορεί να της κάνω ζημιά; (1,35v + 5% = 1,417v)

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
όλοι οι HDD από τους SATA 1 είναι συμβατοί, οι SSD με sandforce 12XX/15XX πρώτης γενιάς δεν είναι συμβατοί με H/Y που έχουν επεξεργαστές Haswell όταν είναι συνδεδεμένοι στις θύρες SATA του chipset series 8 της Intel

4. Ναι.
Όχι, αυτό το ξέρω.

Αν η μητρική που είναι εγκατεστημένα τα Vista έχει chipset της Intel παίζει σίγουρα με νέα μητρική που έχει chipset της Intel χωρίς κόπο.
Σήμερα μετέφερα ένα RAID 1 boot volume από μητρική με Intel P55 σε μητρική με Intel Z77 χωρίς να κάνω τίποτα...
Αν τα chipsets είναι διαφορετικού κατασκευαστή θέλει αρκετή προεργασία αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα πετύχει η μεταφορά.
Φυσικά μετά από τέτοια αλλαγή τα Windows Vista, 7, 8 και τα Office 2010/2012 ζητάνε ενεργοποίηση.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
99.687
Ναι σε gaming θα εξελιχθεί (από περιέργεια κυρίως, - έχω μείνει στο Colin MacRay εγώ - επειδή μου είπαν πως με την 4600 που έχει ήδη ο επεξεργαστής σχεδόν κανένα παιχνίδι δεν θα παίζεται...).
Πάλι προσπαθώντας να κάνω οικονομία, αλλά και ψάχνοντας για τη σημερινή best buy ή value for money κάρτα, ευχαρίστως θα άκουγα και συγκεκριμένες προτάσεις.

edit: Και έστω πως αρχικά έβαλα μια R9 270X, 2GB, 256bit.
Στην ίδια σύνθεση αν μπει και 2η ίδια R9 270X, 2GB, 256bit, υπάρχει νόημα;
(προσπαθώ να καταλάβω πως λειτουργεί το σύστημα, τι μπορεί να ζητάει ένα βαρύ παιχνίδι σήμερα)
Πρόσφατα έκανα αναβάθμιση και κοιτούσα κι εγώ την R9 270X λόγω της καλής σχέσης ταχύτητας/τιμής. Τελικά κατέληξα στην ASUS GTX760-DC2OC που είναι περίπου 10% πιο γρήγορη και 20% πιο ακριβή.
To chipset 760 της NVIDIA μπορεί να "σηκώσει" αξιοπρεπώς τα περισσότερα παιχνίδια σε 1920*1080 με τα περισσότερα fx στο on.
H AMD, βέβαια, έχει ήδη διαθέσει στους τελευταίους beta drivers το Mantle API , που υπόσχεται εντυπωσιακές επιδόσεις στα συμβατά παιχνίδια. Όμως διαπίστωσα πως μέχρι να ωριμάσει πρακτικά, θα ψάχνω για νέα κάρτα γραφικών.

• Like

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.723
Members
38.603
Νεότερο μέλος
g tv