Αναπαλαίωση Bryston 3B

Reaction score
2
Καλησπέρα συνforumίτες!!

Λοιπόν, τα φώτα σας θα χρειαστώ γιατί ο ενισχυτής μου με έχει τρελάνει! Όπως βλέπετε, έχω έναν Bryston 3B ( απο τα πρώτα κομμάτια, του 79 ) του οποίου είχα κάψει το ένα κανάλι και πρόσφατα αποφάσισα να του αντικαταστήσω όλα τα υλικά στις πλακέτες. Αγόρασα νέα τρανζίστορς ( απο τα μικρά πάνω στις πλακέτες, μέχρι και τα εξόδου και τα οδηγά τους ), νέες αντιστάσεις τις οποίες έχω ταιριάξει στο 0,1% σε σχέση με τις τιμές του κατασκευαστή, νέους πυκνωτές, τα έβαλα όλα επάνω και εδώ ξεκινά το δράμα. Ξεκίνησα με το τρικ της λάμπας σε σειρά προκειμένου να περιορίσω το ρεύμα και να μη ξανακάψω κάτι και μετά απο πολύ κόπο κατάφερα να τον κάνω να μένει στο ρεύμα χωρίς να καίει ασφάλειες. Το πρόβλημα τώρα είναι η ρύθμιση του DC ηρεμίας καθώς οι τιμές του κατασκευαστή είναι 7-9mV και εμένα ξεκίνησε απο τα 110 και τον έσβησα ότι ακόμα και μετά τα -35mV συνέχιζε να πέφτει ( να αυξάνεται αρνητικά ). Σε κάποια στιγμή μου την έδωσε τόσο πολύ που γύρισα τρελά το trimmer για να δω αντιδράσεις, αλλά δεν άλλαξε κάτι. Για να το μετρήσω, έχω βάλει τους ακροδέκτες του πολύμετρου στις μπόρνες εξόδου με την επιλογή στο DC mV. Εκεί που μου δείχνει κάτι κοντινό στις τιμές του κατασκευαστή είναι όταν το βάζω σε AC mV, αλλά κανονικά δεν πρέπει να είναι DC? Επίσης, να κάνω σαφές ότι ακολουθώ τις οδηγίες του κατασκευαστή, δηλαδή βραχυκύκλωσα τον θετικό της εισόδου με τη γείωσή του και μετράω τα αποτελέσματα. Θα παραθέσω το σχέδιο του κυκλώματος για όποιον γνώστη μπορεί να βοηθήσει. Ευχαριστώ!
Υ.Γ. Έχω ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του σχεδίου με εξαίρεση τους πυκνωτές των 22pF που είδα σε νέα version ότι τους έχει αντικαταστήσει με 10pF χωρίς κάποια αλλαγή σε εκείνο το σημείο του κυκλώματος. Υπάρχει περίπτωση να είναι αυτό που μου δημιουργεί το πρόβλημα?

Attachments

Reaction score
431
Καλησπέρα

Νομίζω οτι πρέπει να ρυθμίσεις το ρεύμα ηρεμίας σε μιλιαμπέρ, δευτερον θα χρειαστεί χρόνο τουλάχιστον μισή ώρα, τρίτον το ψηφιακό πολύμετρο δεν βοηθά βρες ενα αναλογικό οργανο και αν μπορείς δώσε στοιχεία απο τον κατασκευαστή, μου κάνει εντύπωση που μετράς DC στην έξοδο αν και δεν ξέρω τίποτα για το συγκεκριμένο ενισχυτή συνήθως υπάρχουν τεστ ποιντς για μέτρηση ακόμα και αν μετράς τάση και την αναγάγεις σε ρεύμα.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.550
Τι συνέβαινε αρχικά και σου έκαιγε τις ασφάλειες?
Επάνω στις μπόρνες θα πρέπει να μετράς 0 mV ιδανικά ή έστω κάτι λιγότερο από 20, πάντα DC.
Αυτό εφόσον ζεσταθεί αρκετά ο ενισχυτής σου, κάτι λιγότερο από 5 λεπτά. Αν δεν συμβαίνει αυτό κάποιο τρανζίστορ σου ολισθαίνει ή η ενίσχυση ρεύματος του δεν είναι η προβλεπόμενη.
Χρησιμοποίησες ίδιους τύπους τρανζίστορς ή εναλλακτικά?

Reaction score
2
Οι οδηγίες του κατασκευαστή είναι οι εξής που επισύναψα. Είχα κάψει κάποια τρανζίστορς εξόδου παλιότερα τα οποία αντικατέστησα με νέα ( αγορασμένα και ταιριασμένα απο τη Bryston ). Επειδή την είχε πάθει και κάπου αλλού που δεν μπορούσα να εντοπίσω, αποφάσισα να τα αλλάξω όλα πάνω στη πλακέτα και με την ευκαιρία αγόρασα πιο προσεγμένα υλικά. Όλα τα "μικρά" τρανζίστορς είναι τα ίδια, με εξαίρεση τα 2Ν5400 που δεν βρήκα και έβαλα 2Ν5401. Τώρα, όσον αφορά το ταίριασμά τους, χρησιμοποίησα έναν transistor tester ( αναλογικό ) και προσπάθησα να έχω τα ίδια beta ανά τύπο, δηλαδή ίδιες τιμές να έχουν τα 5550, ίδιες τα 5210 κ.ο.κ. Νομίζω ότι δεν είναι εφικτό διαφορετικοί τύποι να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, δηλαδή π.χ. τα 5550 να έχουν τις ίδιες τιμές με τα 5400? Γιατί αυτό δεν το κατάφερα, το ομολογώ.

Attachments

Reaction score
30.392
Τα τριμμερ τα αλλαξες? Αν όχι αλλαξε τα με πολυστροφα . Τωρα για τα υπολοιπα , δεν ξερω τι εχεις κανει .

Reaction score
431
Για να ρυθμίσεις το ρευμα ηρεμίας όπως λέει η BRYSTON πρέπει να συνδέσεις το πολύμετρο στον θετικό πόλο του τροφοδοτικού και στο τεστ ποιντ του δευτερου τρανζιστορ 2ν6609 και να κυμαίνεται μεταξύ 4 και 6 mvolt.Αυτό θα χρειαστεί υπομονή και καλό είναι να το κάνεις καθε 5 λεπτά για ενα μισάωρο μέχρι να έχεις μια σταθερή κατάσταση. Η μέτρηση στις μπόρνες εξόδου είναι απλά για λόγους ασφαλείας οτι δεν περνά πολύ συνεχές στην έξοδο. Αν εχεις παλμογράφο και τεχνητο φορτίο θα κάνεις σωστή δουλειά. Αλλιώς πάρε μετρήσεις απο το οριτζιναλ κανάλι και κανε το ίδιο στο ανακατασκευασμένο. Νομίζω οτι θε χρειαστείς δικάναλο παλμογράφο για να κάνεις καλή δουλειά και οχι στο περίπου.

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.586
ειναι προφανες οτι κατι σου εχει ξεφυγει
και γενικα απο την στιγμη που το εχεις προσεγγιση με αυτον τον τροπο ειναι σιγουορο οτι εχεις κανει λαθος ...

Ο βασικοτερος λογος για να μην ερχονται οι πολωσεις σωστα ειναι φυσικα η ταλαντωση την οποια εαν δεν εχεις παλμογραφο δυσκολα θα εντοπισεις γιατι συμβαινει

Θα πρεπει να το δει καποιος ειδικος ο οποιος να εχει και την αναλογη ορεξη να ασχοληθει γιατι θα καλεστει οχι μονο να βρει την βλαβη αλλα και που ειναι το λαθος το οποιο εχεις προκαλεσει μαλλον απο τις αλλαγες που εχεις κανει μαλλον αλογιστα .
Την πρακτικη του αλλαζουμε τα παντα οταν δεν βρισκουμε την βλαβη την αφησαμε πισω μας πριν απο περιπου 30 χρονια

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Reaction score
2
Το κακό είναι ότι δεν έχω τεχνητό φορτίο για να ανέβει η θερμοκρασία. Οπότε, παραμένει στα 0.7 mv με μέτρηση όπως προαναφερθηκε. Πάντως, με εξαίρεση την αυθαιρεσία μου ως προς τον μικρότερο πυκνωτή, όλα έγιναν σωστά. όλες οι κολλήσεις έχουν ελεγχθεί και δεν έχει μείνει κάτι πίσω.

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.586
Για να μπορεις να κανεις δουλεια θα πρεπει να ξερεις εαν η μετρηση στο μηχανημα αυτο απο τον κατασκευαστη γινεται ζεστο η κρυο ...Υπαρχουν πολλοι κατασκευαστες που σου λενε:
ρυθμισε τοσο κρυο και οταν ζεσταθει θα παει εκει που πρεπει
και αλλοι που σου λενε ζεστανε πρωτα και μετα ρυθμισε τοσο

Reaction score
2
Επειδή έχω μια ανταλλακτική πλακέτα, απογοητεύτηκα και προσπάθησα να τη περάσω. Διαπίστωσα λοιπόν ότι τουλάχιστον ένα απο τα οδηγά τρανζίστορ δεν πατάει καλά, ίσως και καθόλου επειδή τα πόδια του είναι πολύ μικρά. Αλλά αν είναι έτσι, τα 0.7mV τα έδιναν τα μικρά τρανζίστορ? Είναι λογικό? ( εννοείται ότι θα το δώσω σε τεχνικό, να τελειώνει το θέμα ).

Reaction score
2
Κάτι υποψιάστηκα... Υπάρχει γνωστός φίλου που ίσως τον αναλάβει, αλλιώς τον πετάω στην αποθήκη και αρκούμαι στον rotel rb971 που τα λέει αρκετά καλά.

Reaction score
2
Το τρανζίστορ που είναι πάνω στη ψήκτρα, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα σαν αυτό που περιγράφω...?

Reaction score
2
Βρε παιδιά για εξηγήστε μου λίγο, τι κοιτάζω κατά το ταίριασμα των τρανζίστορ; Το beta τους μόνο και να μη βραχυκυκλωνουν? Επίσης, ο ενισχυτής έχει 2 ζεύγη 5550/5400 και άλλα δύο 5087/5210. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι ανά ζεύγος έχουν αρκετη διαφορά, π.χ. τα 5550 είναι στα 110 ενώ τα 5401 πάνε στα 150-160. Βρήκα ένα παλιότερο 5400 που έδωσε 105 και αυτό με έβαλε σε σκέψεις. Επίσης, τα εξόδου που πήρα πριν πολλά χρόνια από τη bryston έχουν εξισου μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα pnp & npn. Sorry για το ζαλισμα, αλλά προσπαθώ να καταλάβω τι έχει συμβεί. Ευχαριστώ προκαταβολικα!

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.586
Για να καταλαβεις τι εχει συμβει πρεπει να κατανοησεις σε βαθος το πως λειτουργει αυτο το κυκλωμα ...Αν τα τρανσιστορ που εχεις στα χερια σου σε νουμερα , ειναι στον διαφορικο , εαν ο διαφορικος ειναι σε τοπολογια διαμαντι , και εαν καθε τμημα του διαφορικου εχει πηγες η καθρεπτες ρευματος και με τι αναφορα .

κατανοηση και αναλυση του κυκλωματος απο το σχηματικο σου εξηγει την θεση και λειτουργια καθε εξαρτηματος και αρα ποσο χρησιμο ειναι το ματσαρισμα .

Φυσικα οπως αυτα ισχυουν για τα πρωτα σταδια ισχυουν και τα αναλογα για τα επομενα με τα μαλλον λιγακι μεγαλυτερα ημιαγωγα που εκει ενω το gain ειναι σαφως χαμηλοτερο τα ρευματα αρχιζουν και ανεβαινουν ανοιγοντας αλλα σημεια τα οποια μπορει να σου παρουσιασουν θεμα

Πως σου φανηκαν τα παραπανω ? Προφανως κινεζικα ? ενημερωτικα η κατανοηση τετοιων πραγματων πρεπει να αρχισει απο πολυ πιο απλα κυκλωματα ωστε να εχεις μια αρχικη εικονα ...

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Reaction score
677
Για να καταλαβεις τι εχει συμβει πρεπει να κατανοησεις σε βαθος το πως λειτουργει αυτο το κυκλωμα ...Αν τα τρανσιστορ που εχεις στα χερια σου σε νουμερα , ειναι στον διαφορικο , εαν ο διαφορικος ειναι σε τοπολογια διαμαντι , και εαν καθε τμημα του διαφορικου εχει πηγες η καθρεπτες ρευματος και με τι αναφορα .

κατανοηση και αναλυση του κυκλωματος απο το σχηματικο σου εξηγει την θεση και λειτουργια καθε εξαρτηματος και αρα ποσο χρησιμο ειναι το ματσαρισμα .

Φυσικα οπως αυτα ισχυουν για τα πρωτα σταδια ισχυουν και τα αναλογα για τα επομενα με τα μαλλον λιγακι μεγαλυτερα ημιαγωγα που εκει ενω το gain ειναι σαφως χαμηλοτερο τα ρευματα αρχιζουν και ανεβαινουν ανοιγοντας αλλα σημεια τα οποια μπορει να σου παρουσιασουν θεμα

Πως σου φανηκαν τα παραπανω ? Προφανως κινεζικα ? ενημερωτικα η κατανοηση τετοιων πραγματων πρεπει να αρχισει απο πολυ πιο απλα κυκλωματα ωστε να εχεις μια αρχικη εικονα ...

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
Αγαπητέ Σάκη Πετρόπουλε διαβάζω συνεχώς κι εκτιμώ το επίπεδο της γνώσης και εργασίας σου.
Θα βοηθούσε πάρα πολύ όμως,εκτός των κυκλωμάτων,ηλεκτρονικών,κλπ..να διαβάσεις γύρω από το πως ο κάθε κλάδος δημιουργεί δική του γλώσσα για να δημιουργεί στεγανά.
Και φυσικά για το πως οι κορυφαίοι του κάθε κλάδου διαπερνούν αυτά τα στεγανά κι αυτοί και μόνοι αυτοί μπορούν να εξηγούν απλά τα δυσνόητα και να απαντούν σε αυτό που ακριβώς τους ρωτούν.

Δεν είναι νέα η έρευνα,ξεκινάει από τα ΄60 και έχει προοδεύσει πολύ.
Και μαζί της προόδευσαν οι επιστήμες στις χώρες που την ενστερνίστηκαν (βλέπε USΑ,JAPAN,κλπ..)
(Φαντάσου να είχαν ένα εργαλείο σαν την Ελληνική τι θα πετύχαιναν...)

Zizik

Safety Last
Administrator
Reaction score
79.596
A. Η ελληνική είναι πλουσιοτέρα της αγγλικής;
Β. Δάσκαλος είναι ο μάστορας;

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.400
Members