USB DAC + AUX Input + Phones OUT

melina

Cargo 200
Reaction score
46.187
Εχω συνδέσει το mac mini σε ένα παλιό μικρό ηχοσύστημα που είχα, από την αναλογική έξοδο του mac από καρφί σε καρφί στον ενισχυτή που είναι ενσωματωμένος στο subwooferακι του συστήματος και από εκεί μοιράζει στα δύο ηχεία που είναι κάτι γλυκούλια μικρούλια πανελάκια που κελαηδάνε. Ο ήχος του μου αρέσει πάρα πολύ, είναι και μαζεμένο σε όγκο και γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος που ξανάπαιξε το παλιό συστηματάκι που ήταν παραπεταμένο.

Τελευταία παρατήρησα ένα ενοχλητικό 'κυκλικό' θόρυβο να βγαίνει από τα ηχεία όσο αυτά δεν παίζουν τίποτα. Δεν υπήρχε παλιότερα παρά μόνο τις τελευταίες μέρες. Ψάχνοντας και δοκιμάζοντας κατέληξα ότι προέρχεται από το κλιματιστικό του δωματίου των παιδιών που εγκατέστησα τελευταία, προφανώς είναι στην ίδια φάση, σύστημα και κλιματιστικό. Οταν δεν δουλεύει το κλιματιστικό δεν ακούγεται ο ενοχλητικός κυκλικός θόρυβος. Ενα ανεπαίσθητο σφυριγματάκι πάντα έβγαινε από το ηχείο αλλά δεν το άκουγα από τη θέση μου, έπρεπε να ακουμπήσω το αυτί στο ηχείο για να τον καταλάβω...ου γαρ έρχεται μόνον! :laugh:

Στην αρχή νόμιζα ότι μου φταίει ο ενισχυτής καθώς το σύστημα είναι δεκαετίας και οικονομικής κατηγορίας και ψαχνόμουν μήπως πάρω νέα ηχεία, ενεργά, με την ελπίδα να μην έχω με τα νέα θόρυβο. Θα δοκίμαζα βέβαια πριν την αγορά ένα ζευγάρι ενεργών ηχείων οικονομικής κατηγορίας (προσφορά φίλου εδώ στο φόρουμ) πριν την αγορά για να είμαι σίγουρος.
Αποψε όμως έκανα μια άλλη δοκιμή και κατέληξα ότι το παράσιτο που ακούω δεν έρχεται από την τροφοδοσία του ενισχυτή αλλά μάλλον από το σήμα στην έξοδο ήχου του mac mini. Εβγαλα λοιπόν το καρφί από το mac mini και όσο ήταν στον αέρα χωρίς να κλείσω τον ενισχυτή ο βόμβος σταμάταγε, στην πορεία μάλιστα παρατήρησα πως όταν δεν ήταν στον αέρα αλλά και μόνο που ακουμπούσε το βύσμα στο γραφείο (ξύλινο) ή στη βάση της οθόνης έπιανε αυτή την συχνότητα, αν ήταν τελείως στον αέρα ήταν ήσυχο.

Στην πορεία σύνδεσα μια άλλη πηγή, ένα iPod που είχα πρόχειρο και αμέσως σταμάτησε ο όποιος θόρυβος. Οταν συνδέω το κινητό τότε έχει μεγαλύτερη βαβούρα αλλά άλλου τύπου όχι αυτό το κυκλικό θόρυβο. Οταν παίζει μουσική είναι εντάξει όταν σταματάει το τραγούδι αρχίζουν τα γκαπ και τα τσιρίγματα.
Το γεγονός ότι όταν έχω το ipod συνδεδεμένο πάνω και δεν ακούγεται τίποτα με οδηγεί στη σκέψη ότι αν παρακάμψω τελείως την έξοδο του υπολογιστή και βάλω ένα dac που να παίρνει bitακια από το usb (αν είναι δυνατόν και τροφοδοσία από το usb και όχι από την πρίζα) τότε μάλλον θα γλυτώσω από τέτοιου είδους θορύβους. Συμφωνείτε καταρχάς σε αυτό;

Αν ναι, τότε πάμε στο παρακάτω. Ψάχνω λοιπόν για ένα μηχανάκι που να είναι USB DAC, αξιοπρεπές αλλά όχι τίποτα εξεζητημένο, να έχει έλεγχο στάθμης, να έχει έξοδο line level για να το συνδέσω στον ενισχυτάκο, έξοδο για ακουστικά (για όποτε δεν θέλω να ενοχλώ ή να ενοχλούμαι από τους 'ήχους' του σπιτιού) και αν είναι δυνατό και μια επιπλέον είσοδο για να δέχεται το ipod ή ένα κινητό από την αναλογική του έξοδο, χωρίς το τελευταίο να είναι deal breaker.

Δεν θα ήθελα να ξεφύγω πολύ πάνω από τα 100 ευρώ με δεδομένο ότι θα είναι και το πρώτο του είδους σχετικό μηχάνημα και δεν ξέρω αν τελικά θα με βολέψει. Αν με βολέψει και δω ότι έχω παραπάνω απαιτήσεις τότε ξανακουβεντιάζουμε και για πιο εξωτικά μηχανάκια.
Υπάρχει λοιπόν κάτι σε αυτή την κατηγορία τιμής;

Από ένα πρόχειρο ψάξιμο έχω βρει τα παρακάτω, με περίπου τις λειτουργίες που θέλω:

NuForce uDac3
Audioengine D1
Pro-Ject DAC Box S USB

τα οποία όλα είναι αρκετά πάνω από το 100αρικο και υπάρχουν και άλλα ακόμη πιο πάνω. Υπάρχει κάτι σε λιγότερα χρήματα που να είναι αξιοπρεπές και όσο γίνεται αξιόπιστο και να θεωρούμε ότι θα πουλιέται και μετά από κανά χρόνο;

Βρήκα και αυτό στο amazon που είναι εντός μπάτζετ, στο μέγεθος που θα ήθελα και έχει όλες τις λειτουργίες που χρειάζομαι αλλά είναι και τελικός ενισχυτής για να οδηγήσει κατευθείαν ηχεία παθητικά οπότε δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω με το υπάρχον σύστημα ηχείων...τα οποία προσπαθώ να μην αλλάξω για να μην μπλέξω με το θέμα ηχείων πάλι γιατί...θα έχω άσχημα ξεμπερδέματα και δεν θέλω :oops:

Edit: βρήκα την παραλλαγή στο τελευταίο όπως το είχα φανταστεί, εδώ. Τα ξέρετε αυτά τα μηχανάκια, λένε τίποτα;

Last edited:

Sugah

Ζαχαρούλης
Reaction score
3.326
Μπορείτε να ρίξετε και μια ματιά στο AudioQuest Dragonfly στην έκδοση 1.2.
Κάνει τα παραπάνω πλήν του line in και είναι σε αντίστοιχη κατηγορία τιμής.
Τιμολογιακά πρέπει να είναι γύρω στα 150 ευρώ, ίσως και λιγότερο.

melina

Cargo 200
Reaction score
46.187
Μπορείτε να ρίξετε και μια ματιά στο AudioQuest Dragonfly στην έκδοση 1.2.
Κάνει τα παραπάνω πλήν του line in και είναι σε αντίστοιχη κατηγορία τιμής.
Τιμολογιακά πρέπει να είναι γύρω στα 150 ευρώ, ίσως και λιγότερο.
ευχαριστώ, το dargonfly είναι στην ίδια κατηγορία με το dacmagic xs αν τα έχω καταλάβει σωστά. Αυτές τις λύσεις δεν τις αποκλείω τελείως αλλά θα προτιμούσα να έχει ξεχωριστή έξοδο για να πάει στον ενισχυτή και άλλη έξοδο για τα ακουστικά για να μην βάζω-βγάζω καλώδια...

Sugah

Ζαχαρούλης
Reaction score
3.326
Ναι σωστά τα γράφετε είναι παραπλήσια σαν προϊόντα.
Από τα Nuforce, Audioengine και pro-ject, καλύτερα φαίνονται τα Nuforce και Audioengine καθώς το Pro-ject δεν έχει προενισχυτή ακουστικών συν στα FAQ μόνο προβλήματα δείχνει να έχει παρά να λειτουργεί σωστά.

melina

Cargo 200
Reaction score
46.187
Σωκράτη αυτό δεν κάνει τη δουλειά που θέλω αν το κατάλαβα καλά, αυτό μόνο δίνει από τον έξω κόσμο (όργανα μουσικής, μικρόφωνο) στον υπολογιστή και οι έξοδοι που έχει είναι για να παρακολουθείς τι ταϊζεις τον υπολογιστή.

Reaction score
6.629
παρτους ενα τηλεφ για λεπτομεριες , ενα παραδειγμα εβαλα στην τιμη που εθεσες απο τη σελιδα των usb dac, θεωρωντας οτι ειναι αμφiδρομη η σχεση με πηγες-υπολογιστη. ειπα μηπως ηθελες να κανεις και τον τενορο:D
ενδεικτικα απο τη σελιδα τους,http://athensproaudio.gr/index.php?...tegory_id=119&subcats=Y&features_hash=V92.V49
εχει και η maudio κατι νεα μποντελα που δεν τα εχουν μεσα..

melina

Cargo 200
Reaction score
46.187
Βασίλη δες κι αυτό: http://www.beresford.me/products/TC-7533.html

Τα Dac του Stanley έχουν καλό ήχο (είχα το Caiman παλιότερα) και λένε ότι ο ενισχυτής των ακουστικών ακούγεται εξίσου καλά (δεν έχω άποψη).
το φθηνό μοντέλο δεν έχει usb είσοδο, μόνο το πιο ακριβό. Οχι ότι δεν μου κάνει τη δουλειά μου από τον υπολογιστή και με την οπτική αλλά όσο να'ναι χωρίς usb είσοδο περιορίζεται η χρήση του και η μεταπώληση του.

melina

Cargo 200
Reaction score
46.187
Για να μας πει κάποιος που τα έχει δουλέψει αυτά τα μηχανήματα μήπως έχω καταλάβει λάθος.

Οταν λέμε έξοδο ήχου από τη usb θύρα για να παίξει το dac αυτό γίνεται από το λειτουργικό σύστημα ή χρειάζεται να παίζω τις μουσικές με κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα π.χ. jriver? Αν θέλω να παίζουν όλοι οι ήχοι από το dac (και από εκεί στα ηχεία) π.χ. από youtube, webradio, ήχοι ειδοποιήσεων, vlc...γίνεται;

Μάλλον πως στα 100 ευρώ δεν βλέπω να παίζει τίποτα, μόνο μτχ και αν, για πείτε προτάσεις αν πάμε μέχρι τα 200. Επίσης η έξοδος των ακουστικών ίσως να μην είναι must καθώς σκέφτομαι ότι αν ο ήχος για όλα βγαίνει από τη usb τότε η έξοδος ήχου μένει ελεύθερη και μπορεί να είναι εκεί μόνιμα συνδεδεμένα τα ακουστικά και να γίνεται επιλογή εξόδου από τα preferences του ήχου στο mac (? γίνεται αυτό που λέω?). Επίσης μου έχει κάτσει ότι το dac πρέπει να έχει ρύθμιση έντασης καθώς θα οδηγεί το σύστημα ηχείων με το ενισχυτάκο που είναι τελικός οπότε κάπως πρέπει να ρυθμίζεται η ένταση...ή μήπως μπορώ να ρυθμίζω από τα ρυθμιστικά ήχου του υπολογιστή...? γίνεται αυτό από τη στιγμή που θα βγαίνουν μόνο bits από τη usb?
τα έχω μπερδεμένα παιδιά στο μυαλό μου ή καλά τα σκέφτομαι; :redface:

Reaction score
6.629
πρωτα απολα το player κανει τη διαφορα ειδικα στα υψηλης αναλυσης αρχεια, you tube κλπ παιζεις και ακους κανονικα οπως πριν απλα με διαφορετικο δρομο,εγω βεβαια παιζω καπως διαφορετικα μετατρεποντας απο τη usb σε coax και μετα σε avreceiver , εχωντας παραλληλα κουμπωμενα τα ακουστικα,τωρα απο τη στιγμη που θα δωσεις εσυ σε usbdac ειναι το ιδιο, με ελεγχο σταθμης απο το dac και τερμα απο το pc σου(τσεκαρε και την ευαισθησια των ηχειων απο το volume πισω τοσο οσο να μη σου βγαζει θορυβο)

Sugah

Ζαχαρούλης
Reaction score
3.326
Το MacOS δίνει επιλογές εάν οι ήχοι του συστήματος θα βγαίνουν από την εσωτερική ή την εξωτερική κάρτα, το dac στην περίπτωσή μας. Γκλιν γκλον και μπιπ δηλαδη και φυσικά οι υπόλοιποι να βγαίνουν από το dac είτε από high resolution flac είτε από βίντεο που βλέπουμε στο youtube είτε από οτιδήποτε άλλο.
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να επιλέγουμε εμείς πότε θέλουμε να δουλεύει το dac και πότε όχι (system preferences --> sound)

Εφόσον τα ηχεία είναι πάνω σε τελικό ενισχυτή, σα να λέμε ενεργά ένα πράμα πολύ άκομψα, χρειάζεστε μηχανάκι να εκτελεί ΚΑΙ χρέη προενισχυτή για να κάνει αυτή τη δουλειά. Το Dragonfly της AudioqQuest που σας ανέφερα παραπάνω το κάνει και βεβαίως παίζετε με τα up down του volume του Mac.

Προσωπικά οδηγώ τα Dynaudio MC15 με κάτι αντίστοιχο. Το Fiio E09K και συνδεδεμένο πάνω του το Andes E07K και τα δυο μαζί σε ένα Mac mini. Το σετ αυτό κάνει οοοοοολα αυτά που ψαχνετε και με το παραπάνω μπορώ να πω και αρκετά καλά κατά την ταπεινή μου γνώμη. Είναι όμως λίγο παραπάνω από τα 200 ευρώ σαν προϋπολογισμός και γι αυτό δε το ανέφερα.

melina

Cargo 200
Reaction score
46.187
Το MacOS δίνει επιλογές εάν οι ήχοι του συστήματος θα βγαίνουν από την εσωτερική ή την εξωτερική κάρτα, το dac στην περίπτωσή μας. Γκλιν γκλον και μπιπ δηλαδη και φυσικά οι υπόλοιποι να βγαίνουν από το dac είτε από high resolution flac είτε από βίντεο που βλέπουμε στο youtube είτε από οτιδήποτε άλλο.
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να επιλέγουμε εμείς πότε θέλουμε να δουλεύει το dac και πότε όχι (system preferences --> sound)

Εφόσον τα ηχεία είναι πάνω σε τελικό ενισχυτή, σα να λέμε ενεργά ένα πράμα πολύ άκομψα, χρειάζεστε μηχανάκι να εκτελεί ΚΑΙ χρέη προενισχυτή για να κάνει αυτή τη δουλειά. Το Dragonfly της AudioqQuest που σας ανέφερα παραπάνω το κάνει και βεβαίως παίζετε με τα up down του volume του Mac.

Προσωπικά οδηγώ τα Dynaudio MC15 με κάτι αντίστοιχο. Το Fiio E09K και συνδεδεμένο πάνω του το Andes E07K και τα δυο μαζί σε ένα Mac mini. Το σετ αυτό κάνει οοοοοολα αυτά που ψαχνετε και με το παραπάνω μπορώ να πω και αρκετά καλά κατά την ταπεινή μου γνώμη. Είναι όμως λίγο παραπάνω από τα 200 ευρώ σαν προϋπολογισμός και γι αυτό δε το ανέφερα.
δεν καταλαβαίνω αν έχω μόνο το Ε09Κ τι χάνω; δεν είναι και USB dac από μόνο του; το USB in που έχει τι κάνει;

Sugah

Ζαχαρούλης
Reaction score
3.326
Το E09K είναι μόνο προενισχυτής ακουστικών ενώ για να γίνει και dac και να στέλνει στο line out χρειάζεται και το E07

• Like
Reactions: PPG

melina

Cargo 200
Reaction score
46.187
Το Ε10Κ φαίνεται να κάνει τη δουλειά στα λίγα λεφτά που ψάχνω...τι δεν θα έχει αυτό σε σχέση με το combo Ε09Κ και Ε07;

και το Ε07 σκέτο δεν κάνει τη δουλειά; ...κάπου μπερδεύομαι...sorry

Sugah

Ζαχαρούλης
Reaction score
3.326
Και αυτό είναι μόνο ενισχυτής ακουστικών και έχει coaxial out. Interface δηλαδή usb to coaxial σαν το M2tech για παράδειγμα. Το line out που έχει επάνω είναι fixed και όχι variable.
Μόνο το E07 μπορεί να συνδυαστεί με το dac για να γίνει προενισχυτής με dac και έξοδο line με volume control.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.616
Members
38.579
Νεότερο μέλος
Jiovani75