Στήσιμο ήχου σε σαλόνι

Reaction score
3
Καλή χρονιά και καλώς σας βρήκα.
Είμαι νέο μέλος στην παρέα σας και ξεκίνησα εδώ και λίγες μέρες να ψάχνω τρόπο να φτιάξω έναν αξιοπρεπή ήχο στο σαλόνι μου. Ζητάω γνώμες και συμβουλές, επειδή δεν γνωρίζω παρά ελάχιστα και αναγκαστικά βασιζόμουν μόνο στα αυτιά μου!
Μέχρι στιγμής διαθέτουμε μια 46'' samsung smart tv για θέαση σειρών-ταινιών και ακρόαση ιντερνετικού ραδιοφώνου και mp3s. Δίνοντας λοιπόν έμφαση στον ήχο, ψάχνω για έναν δικάναλο ραδιοενισχυτή με network (wifi ή μη) για vtuner κατά βάση, usb θύρα για mp3 (και από σκληρό δίσκο αν γίνεται), καθώς και optical για σύνδεση με την τηλεόραση. Από συζήτηση σε γειτονικό forum και αναζήτηση σε καταστήματα έχω προς το παρόν 3 επιλογές και θέλω τη γνώμη σας, μαζί με κάποια αντιπρόταση (πχ ξεχωριστό ενισχυτή με network φέτα ή όλα μαζί όπως τα παρακάτω):
1) Cambridge Audio
2) Harman Kardon
3) Yamaha
Η σαλοκουζίνα μας δεν ξεπερνά τα 29 τμ, αλλά πρόκειται να προβούμε σε αγορά σπιτιού σύντομα (ελπίζω!). Αφού αγοραστεί ο ενισχυτής, προοριζόταν για σύνδεση με κάποια μικρά ηχεία ενός παλαιότερου mini hifi που διαθέτω, αλλά μάλλον δεν θα τα αντέξω και ξεκίνησα να σκέφτομαι για μεταχειρισμένα ηχεία βάσης (επίσης δέχομαι προτάσεις). Η μουσική που μας ενδιαφέρει είναι rock, blues, έντεχνα και jazz ενίοτε.
Μένουμε Θεσσαλονίκη, οπότε η λύση του να ακούσουμε τις επιλογές είναι από δύσκολη έως αδύνατη.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας,
Λήδα

Reaction score
935
Τα ηχεία από παλιό micro hifi κατά πάσα πιθανότητα θα χαντακώσουν οποιονδήποτε αξιοπρεπή ενισχυτή. Δεν λέω ότι δεν θα ακούγεται το αποτέλεσμα, αλλά θα είναι σίγουρα κατώτερο των δυνατοτήτων του ενισχυτή.
Αν μιλάμε για σχετικά φθηνά μηχανήματα, το επίπεδο ποιότητας είναι παρεμφερές. Μπορείς να διαλέξεις και με βάση την εμφάνιση.
Εγώ θα κοίταζα yamaha κατά προτίμηση (νομίζω ότι ο Νάκας που είναι αντιπρόσωπος έχει και στη Θεσσαλονίκη κατάστημα) ή και κάποιον denon ή marantz.
Αν δεν πρόκειται να αλλάξεις σύντομα ηχεία, μπορείς να κοιτάξεις κάποιο από αυτά:
http://www.skroutz.gr/s/2011322/Pioneer-A-20.html
http://www.skroutz.gr/s/3997434/Yamaha-R-S201.html
http://www.odes.gr/shop/hi-fi/enisx...ytes-dikanaloi/denon-dra-f109-black-timi.html
Το τελευταίο έχει μάλλον πιο lifestyle χαρακτήρα, αλλά ίσως και να είναι επιθυμητό στην περίπτωσή σου. Έχει και ψηφιακή είσοδο για να συνδέσεις την τηλεόραση σου (εάν έχει τέτοια έξοδο που μάλλον έχει).

Reaction score
935
Οι ενισχυτές αυτοί (τουλάχιστον οι δύο πρώτοι) άνετα θα υποστηρίξουν κι ένα καλό ηχείο της τάξης των 200-300 ευρώ. Φυσικά αν πας σε πιο ακριβές σειρές των σχετικών εταιρειών πχ http://www.skroutz.gr/s/318260/Yamaha-R-S500.html ή http://www.netsales.gr/el-gr/Products.aspx?ElementID=9658182e-7c8c-4b15-872f-73c85e805f05, θα μπορείς να υποστηρίξεις μελλοντικά και σύστημα με ακόμα ακριβότερα και καλύτερα ηχεία, ακόμα και δαπέδου με λογικές απαιτήσεις.
Για να παίζεις μουσική από στικάκια και δίσκους, προσωπικά καλύτερη λύση βρίσκω τη σύνδεση λάπτοπ / htpc με ένα προσιτό usb dac των 150 - 200 ευρώ.
Αν όμως είναι επιθυμητή η καλύτερη αισθητική κι η μεγαλύτερη ευκολία χρήσης, θα σύστηνα ένα media player του κατοστάρικου. Όλοι θα κάνουν τη δουλειά που θέλεις και θα μπορείς να παίζεις και βίντεο. Η ποιότητα ήχου των προσιτών πάντως είναι μέτρια και πάντως χειρότερη από usb dac όπως τα ifi ή στικάκια τύπου audioquest dragonfly.

Reaction score
68
πολύ καλη επιλογή ο harman kardon μαλακος σε ακουσμα κ σιγουρα με πολλες επιλογες στην ιδια κατηγορια τιμης του σε ηχεια κ όχι μονο
καλη συνεχεια...

Reaction score
3
Οι ενισχυτές αυτοί (τουλάχιστον οι δύο πρώτοι) άνετα θα υποστηρίξουν κι ένα καλό ηχείο της τάξης των 200-300 ευρώ. Φυσικά αν πας σε πιο ακριβές σειρές των σχετικών εταιρειών πχ http://www.skroutz.gr/s/318260/Yamaha-R-S500.html ή http://www.netsales.gr/el-gr/Products.aspx?ElementID=9658182e-7c8c-4b15-872f-73c85e805f05, θα μπορείς να υποστηρίξεις μελλοντικά και σύστημα με ακόμα ακριβότερα και καλύτερα ηχεία, ακόμα και δαπέδου με λογικές απαιτήσεις.
Για να παίζεις μουσική από στικάκια και δίσκους, προσωπικά καλύτερη λύση βρίσκω τη σύνδεση λάπτοπ / htpc με ένα προσιτό usb dac των 150 - 200 ευρώ.
Αν όμως είναι επιθυμητή η καλύτερη αισθητική κι η μεγαλύτερη ευκολία χρήσης, θα σύστηνα ένα media player του κατοστάρικου. Όλοι θα κάνουν τη δουλειά που θέλεις και θα μπορείς να παίζεις και βίντεο. Η ποιότητα ήχου των προσιτών πάντως είναι μέτρια και πάντως χειρότερη από usb dac όπως τα ifi ή στικάκια τύπου audioquest dragonfly.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας :)
Σπύρο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση το ίντερνετ (για ιντερνετικό ραδιόφωνο), η optical θύρα και τα usb. Laptop δεν υπάρχει, ενώ ο σταθερός μου βρίσκεται σε παιδικό δωμάτιο και δεν γίνεται να είναι μόνιμα on. Ηχεία θα αγοραστούν, απλά όχι αμέσως, λόγω κόστους και λόγω του ότι περιμένω να δω σε τι χώρο θα πάμε. Γνωρίζω ότι θα χαντακωθεί ο ενισχυτής που θα αγοράσουμε, όμως έκπτωση στον ενισχυτή δεν σκοπεύω να κάνω, γιατί δεν είναι κάτι αναλώσιμο, αφού θέλω να τον έχω για χρόνια.
Για αυτούς τους λόγους ζήτησα αξιολόγηση των 3 προτάσεων, συνδυαστικά με κάποια δικιά σας, ενώ δεκτές είναι και οι προτάσεις για ηχεία (μήπως βρεθεί ευκαιρία).

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.642
[...] ενώ δεκτές είναι και οι προτάσεις για ηχεία (μήπως βρεθεί ευκαιρία).
Καλώς ήρθες στην παρέα μας! Για να είναι πιο στοχευμένες οι προτάσεις μας για ηχεία, καλό θα ήταν να μας ορίσεις ένα επίπεδο προϋπολογισμού - για να ξέρουμε πού θα κινηθούμε.

Reaction score
3
Harman kardon λοιπόν μέχρι στιγμής...
Για ηχεία πρέπει είτε κάτι εκθεσιακό - φθηνό να μπούνε σε δόσεις, είτε από κάποιον σαλονικιο που κάνει ανανέωση κ πουλάει μεταχειρισμένα. Δεν ξέρω καθόλου από τεχνικά χαρακτηριστικά, απλά ιδανικά θα πρέπει να καλύπτει μέχρι 40τμ. Δεν θα ήθελα να δώσω πολλά κ δεν ξέρω τι θεωρείται επαρκές ακουστικά.

Reaction score
3
Παιδιά επανέρχομαι, καθώς είχα την τύχη να ακούσω έναν συνδυασμό που μου άρεσε.
Yamaha A-S500 (στα επικρατέστερα είχα τον R-N500) με ηχεία Energy CB-20 (κ ανώτερο μοντέλο δαπέδου). Επίσης υπήρχαν στο κατάστημα διάφορα Wharfedale και Yamaha που δεν ήταν τόσο στα γούστα μου σε σχέση με την Energy σαν εταιρία συνολικά.
Πώς κρίνετε λοιπόν το συνδυασμό με τον R-N500 και τα CB-20;
Παρόλο που έκλεινα προς τον Harman Kardon όπως μου προτείνατε, σκοντάφτω λίγο στο πώς μπορώ να αγοράσω κάτι που δεν υπάρχει για να το ακούσω ή να δω και παράλληλα το βρίσκω μόνο κατόπιν παραγγελίας. Θα παίζουν για παράδειγμα πολύ διαφορετικά τα εν λόγω ηχεία με τον ΗΜ από ό,τι στο Yamaha; (Επίσης δύσκολο να βρω ποικιλία σε ηχεία ώστε να αποκτήσω άποψη από διάφορες μάρκες)

Reaction score
68
Οδηγικα ο harman νομιζω πως ειναι καλυτερος, το ιδιο θα ελεγα κ σε θεμα μουσικότητας αλλα αυτά είναι γουστα οι yamaha εχουν στα δικα μου αυτια πιο αδειο ηχο κ λιγο μηχανικο βεβαια στα ακριβα τους μοντελα είναι άλλη ιστορια... τωρα για τα Energy καποια στιγμη τα ειχα ακουσει( σε αντιπαραθεση με jbl studio) κ μου ειχαν φανει αρκετα πιο τσιριχτα ...προσπαθησε να ακουσεις harman k jbl μαζι αν μπορεις
καλη συνεχεια !

Reaction score
3
Harman με JBL μου πρότεινε κ ένας πωλητής, αλλά δεν υπάρχουν σε απόθεμα ούτε το ένα ούτε το άλλο !
Είναι αστείο να ασχολείσαι σοβαρά λίγες βδομάδες με ενισχυτές και ήδη η αγορά της πόλης σου να μην σε καλύπτει.
Πλέον μόνο αν βρεθεί κάποιος να τα έχει σπίτι του κ να τα ακούσω θα με σώσει.
Δυστυχώς είναι μονόδρομος ο Yamaha μέχρι στιγμής, γιατί HK μόνο ιντερνετικά μπορώ να δω. Πρακτικά δεν μπορώ να τον αγοράσω. Και άντε ενισχυτή αγοράζεις "στα τυφλά". Ηχεία πώς;;;; :(
Απογοητεύτηκα... !!!
Παιδιά άλλες εμπορικές προτάσεις για ηχεία βάσης με έμφαση στο μπάσο;

Reaction score
935
Άμα σ' αρέσει ο yamaha πάρτον. Όλοι πάνω κάτω στο ίδιο επίπεδο βράζουν. Και σε κάθε περίπτωση να ξέρεις ότι τα ηχεία που θα επιλέξεις θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα περισσότερο από τον ενισχυτή (υπό τον όρο να οδηγείται επαρκώς το ηχείο από τον ενισχυτή που θα πάρεις). Απλά πήγαινε να τα ξανακούσεις και επέμεινε για λίγο μακρύτερη ακρόαση. Μη βασιστείς στην πρώτη εντύπωση γιατί συχνά είναι παραπλανητική. Και πάρε δικό σου αγαπημένο cd μαζί σου.

Reaction score
3
Άμα σ' αρέσει ο yamaha πάρτον. Όλοι πάνω κάτω στο ίδιο επίπεδο βράζουν. Και σε κάθε περίπτωση να ξέρεις ότι τα ηχεία που θα επιλέξεις θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα περισσότερο από τον ενισχυτή (υπό τον όρο να οδηγείται επαρκώς το ηχείο από τον ενισχυτή που θα πάρεις). Απλά πήγαινε να τα ξανακούσεις και επέμεινε για λίγο μακρύτερη ακρόαση. Μη βασιστείς στην πρώτη εντύπωση γιατί συχνά είναι παραπλανητική. Και πάρε δικό σου αγαπημένο cd μαζί σου.
Θα προτιιμούσα τον HK, αλλά δεν ξέρω πόσο εφικτό είναι.
Δεν έχω επιλογές για ηχεία !!! Δεν έχουν καν στημένα τα μαγαζιά και όσα έχουν οι συνθήκες είναι απαράδεκτες κατά 90%... Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει... επαναλαμβάνονται 3-4 μάρκες, έχω αποκλείσει τις 2 και κλείνω μόνο στη μία. Στο budget αυτό ειδικά και σε βάσης που έχω καταλήξει. Επίσης ένας φίλος πρότεινε dali zensor 3 και monitor audio bx2, αλλά δεν έχω εμπειρία ακρόασης.

Reaction score
1.988
Στην κατηγορία χρημάτων που κινείσαι είχα yamana ραδιοενισχυτη για home cinema (οχι δικαναλο) και τώρα έχω harman kardon ραδιοενισχυτη για home cinema επισης.

Σε δικάναλο λοιπόν ο HK είναι πολύ καλύτερος του yamaha. Τα ηχεία μου ξαναγενήθηκαν με τον Harman.
Και η διαφορά στο δικάναλο έγινε αντιληπτή από όλους που ήρθαν και είχαν ξαναακούσει στο πτωχό πλην τίμιο σύστημα μου.

Δεν ξέρω αν η διαφορά θα είναι τέτοια ή αν θα είναι υπέρ του ΗΚ (λογικά θα είναι) σε μηχανήματα που έχουν φτιαχτεί αποκλειστικά για δικάναλο ....απλά σου λέω να μην βιαστείς και να το παιδέψεις....

(Τα br2 που έχω στο σύστημα μου σαν περιφερειακά και είναι προκάτοχως των bx2, όταν κάποια εποχή τα είχα συνδέσει με έναν ενισχυτή δικάναλο sansui 30 ετών έπαιζαν πολύ καλα)

wizzy

Reaction score
22.642
Θα προτιιμούσα τον HK, αλλά δεν ξέρω πόσο εφικτό είναι.
Δεν έχω επιλογές για ηχεία !!! Δεν έχουν καν στημένα τα μαγαζιά και όσα έχουν οι συνθήκες είναι απαράδεκτες κατά 90%... Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει... επαναλαμβάνονται 3-4 μάρκες, έχω αποκλείσει τις 2 και κλείνω μόνο στη μία. Στο budget αυτό ειδικά και σε βάσης που έχω καταλήξει. Επίσης ένας φίλος πρότεινε dali zensor 3 και monitor audio bx2, αλλά δεν έχω εμπειρία ακρόασης.
40 τμ εμβαδόν με ηχεία βάσης, δεν ξέρω εάν καλύπτονται, ειδικά δε εάν δεν μιλάμε για "εξωτικές" λύσεις (π.χ. Wilson Duette 2). Μήπως να το σκεφτόσουν ξανά για ηχεία δαπέδου; Επίσης, εάν έχετε μικρά παιδιά, δεν θα πρότεινα ηχεία βάσης για κανένα λόγο - οι πιθανότητες ατυχήματος είναι πάρα πολλές.

Reaction score
3
Ίσα ίσα που σκέφτομαι ότι μεγαλύτερη ασφάλεια υπάρχει αν μπούνε τα ηχεία βάσης σε τοίχο/ράφι μέχρι να ξεπεταχτεί ο μπόμπιρας , ώστε να αγοράσω ή να αξιοποιήσω τις βάσεις αργότερα. Τα δαπέδου μπορεί να τα γκρεμίσει παρέα με ξαδερφακια κτλ.

Reaction score
1.988
40 τμ εμβαδόν με ηχεία βάσης, δεν ξέρω εάν καλύπτονται, ειδικά δε εάν δεν μιλάμε για "εξωτικές" λύσεις (π.χ. Wilson Duette 2). Μήπως να το σκεφτόσουν ξανά για ηχεία δαπέδου; Επίσης, εάν έχετε μικρά παιδιά, δεν θα πρότεινα ηχεία βάσης για κανένα λόγο - οι πιθανότητες ατυχήματος είναι πάρα πολλές.
Έχεις δίκιο.....αν εμπλέκονται παιδιά τα ηχεία βάσης είανι πρόβλημα....εκτός αν τοποθετηθούν κάπου σταθερα, πχ βάση βιδομένη σε τοίχο και το ηχεία ασφαλισμένο επάνω με κάποιον ιμάντα ή τοποθετημένο σε έπιπλο με ράφια.

Τα δικά μου ηχεία βάσης τα είχα βγάλει από το 5,1 σύστημα μέχρι να μεγαλώσουν λίγο τα παιδιά και τα είχα τοποθετήσει αλλού σαν δικάναλο σύστημα σε σταθερό έπιπλο....

wizzy

Reaction score
22.642
Αν είναι να μπουν σε τοίχο/ράφι, ψηλά και καλά στερεωμένα και όσο το δυνατόν μακριά από τον πιτσιρικά, τότε ΟΚ, αυτό το θέμα λύθηκε. Μένει το θέμα της ηχητικής κάλυψης του χώρου, εάν επιμείνεις (για πρακτικούς λόγους) σε ηχεία βάσης, θα χρειαστεί να κάνεις συμβιβασμούς ως προς τον βαθμό ικανοποίησής σας από το αποτέλεσμα.

Reaction score
3
Αν είναι να μπουν σε τοίχο/ράφι, ψηλά και καλά στερεωμένα και όσο το δυνατόν μακριά από τον πιτσιρικά, τότε ΟΚ, αυτό το θέμα λύθηκε. Μένει το θέμα της ηχητικής κάλυψης του χώρου, εάν επιμείνεις (για πρακτικούς λόγους) σε ηχεία βάσης, θα χρειαστεί να κάνεις συμβιβασμούς ως προς τον βαθμό ικανοποίησής σας από το αποτέλεσμα.
Σίγουρα προσεγμένο στερέωμα αν μπουν σε τοίχο, γιατί παρόλο που έχω ήσυχο παιδάκι, φοβάμαι!
Λίγο off topic, απλά παρόλα τα 40κάτι τμ που έχει η σαλοκουζίνα του σπιτιού που βάλαμε στο μάτι, ο καναπές και θεωρητικά ο χώρος ακρόασης είναι μικρότερος κ στενόμακρος. Επομένως δεν θα μπουν τα ηχεία στις γωνίες (περίπου 7 m πχ), αλλά θα έχουν πιο στενό "πεδίο δράσης" υπολογίζοντας και τον καναπέ στο κέντρο τους σαν κορυφή τριγώνου.
Αυτά τα σκεφτόμουν βάση κάποιων βασικών πληροφοριών που διάβασα μέσα στο forum πριν βγάλω συμπέρασμα στο τι κατηγορία ηχείων κοιτάζω. Επομένως, παρόλο το πιο πλούσιο αποτέλεσμα από τις κολώνες, πιθανολογώ ότι με καλύπτουν τα βάσης και δεν χρειάζονται υπερβολές από οικονομικής πλευράς. Αν κάνω λάθος, διορθώστε με :)

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.111
Members
38.532
Νεότερο μέλος
NIK DRAGON