Μήκος καλωδίου phono (Pro-Ject Connect it)

Reaction score
0
Καλησπέρα σε όλους. Νέος στο φόρουμ, αλλά το παρακολουθώ καιρό. Έχω μια απορία και ήθελα τα φώτα σας! Προσφάτως αποφάσισα να κάνω κάποιες μικρές αναβαθμίσεις στο ηχοσύστημά μου με στόχο να δώσω έμφαση στο πικάπ. Βγήκα να ρωτήσω για την αγορά καλωδίου Phono μιας και αυτό που έχω είναι το απλό κλασσικό phono καλώδιο που συνοδεύει το πικάπ μου (project rpm 1 genie). Ξεκίνησα ρωτώντας για το pro-ject connect it phono RCA-CC (η ακριβή του έκδοση με επαφές από χαλκό και ανθρακόνημα). Η τιμή ήταν ακριβή αλλά μου έκανε εντύπωση η επιμονή του πωλητή να αγοράσω - ως καλύτερο - αυτό με μήκος 1,23m. Εγώ ήθελα το πιο κοντό (82cm) για λόγους απόστασης του προενισχυτη Phono από το πικάπ. Η εξήγηση που έλαβα είναι πως κατόπιν μελέτης το ιδανικό μήκος καλωδίου είναι το 1,23m το οποίο έχει την καλύτερη απόδοση. Η διαφορά τιμής του ενός από του άλλου καλωδίου δεν είναι και τεράστια.
Η ερώτησή μου είναι: υφίσταται κάτι τέτοιο; και αν ναι είναι πραγματικά ακουστή η διαφορά ή πρόκειται για απλά θέμα marketing; Τότε γιατί η εταιρεία να βγάλει και άλλα μεγέθη καλωδίου;
Τέλος, εαν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, το μήκος του καλωδίου αφορά γενικά όλα τα phono καλώδια ή πρόκειται μόνο για την εν λόγω εταιρεία; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.681
... Η εξήγηση που έλαβα είναι πως κατόπιν μελέτης το ιδανικό μήκος καλωδίου είναι το 1,23m το οποίο έχει την καλύτερη απόδοση. Η διαφορά τιμής του ενός από του άλλου καλωδίου δεν είναι και τεράστια.
Η ερώτησή μου είναι: υφίσταται κάτι τέτοιο;
Όχι. Ειδικά όσον αφορά τη σύνδεση της κεφαλής με τον προενισχυτή phono, το σήμα είναι τόσον ασθενές, που επιβάλλεται το καλώδιο να είναι κατά το δυνατόν πιο κοντό. Εδώ που έχει φθάσει η τεχνολογία των ηλεκτρονικών, ένας υψίστης ποιότητας προενισχυτής phono μπορεί να έχει πολύ μικρές διαστάσεις, οπότε μπορεί άνετα να είναι τοποθετημένος μέσα στο σασί του πικάπ, επιβάλλοντας χρήση καλωδίου μόλις 25-30cm. Αυτό δεν το κάνει κανένας κατασκευαστής, για να πουλάει τον προενισχυτή phono ως ξεχωριστή συσκευή. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί και με τους προενισχυτές και τους ολοκληρωμένους ενισχυτές, οι οποίοι, παρά την όποια επάνοδο των δίσκων βινυλίου, στην πλειονότητά τους στερούνται εισόδου phono (δεν περιέχουν προενισχυτή phono), οπότε αναγκαστικά ο ιδιοκτήτης αγοράζει ξεχωριστό προ phono.

Βέβαια, μπορεί κάποιος (εξυπνάκιας) να αντιτείνει, ότι χρειάζεται αρκετό καλώδιο, ώστε η χωρητικότητα που ενδεχομένως αυτό έχει, να φορτίζει σωστά τη γεννήτρια της κεφαλής (η οποία εκ φύσεως έχει επαγωγική συμπεριφορά), αλλά αυτή τη δουλειά την κάνει ο σχετικός πυκνωτής που έχουν στην είσοδό τους όλοι ανεξαιρέτως οι προενισχυτές phono.

Reaction score
600
Εγω πάλι ξερω οτι το καλωδιο για το phono δεν πρεπει να ειναι κατω απο 1 μετρο! όντως οι κατασκευαστες στηριζουν οτι το ιδανικο μηκος ειναι 1,20.- δεν ξερω τι μέτρησης εχουν κανει ακριβώς αλλα δεν νομιζω να το λενε στην τυχη! ποτε δεν εχω δει πικαπ με μικροτερο απο 1 μετρο καλωδιο phono - και ουτε αυτο ειναι τυχαίο!

Reaction score
0
Όχι. Ειδικά όσον αφορά τη σύνδεση της κεφαλής με τον προενισχυτή phono, το σήμα είναι τόσον ασθενές, που επιβάλλεται το καλώδιο να είναι κατά το δυνατόν πιο κοντό.
Καλησπέρα! Της ιδίας άποψης είμαι κι εγώ. Για τον λόγο αυτό έθεσα το ανάλογο ερώτημα στον πωλητή η απάντηση του οποίου ήταν πως το θέμα ήταν πολύπλοκο για να εξηγηθεί. Εν ολίγοις (όπως κατάλαβα εγώ) θα έπρεπε να το δεχτώ αξιωματικά! Ψάχνοντας στο site της Pro-Ject δεν ειδα καμία αναφορά για το βέλτιστο μήκος. Ωστόσο, για να πω την αμαρτία μου, μιας και θα έκανα την δαπανη μια φορά (δεν έχω σκοπό να αγοράζω καλώδια συνέχεια) και για τον φόβο των Ιουδαίων, υπέκυψα και πηρα το 1,23 m καλώδιο.
Προσωπικά δεν πιστεύω πως θα άκουγα κάποια διαφορά...

Reaction score
1.009
Εν τελει με.αυτο που αγόρασες ακουσες διαφορα; Ποιο αγόρασες τελικά;

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
23.037
Καλησπέρα! Της ιδίας άποψης είμαι κι εγώ. Για τον λόγο αυτό έθεσα το ανάλογο ερώτημα στον πωλητή η απάντηση του οποίου ήταν πως το θέμα ήταν πολύπλοκο για να εξηγηθεί. Εν ολίγοις (όπως κατάλαβα εγώ) θα έπρεπε να το δεχτώ αξιωματικά! Ψάχνοντας στο site της Pro-Ject δεν ειδα καμία αναφορά για το βέλτιστο μήκος. Ωστόσο, για να πω την αμαρτία μου, μιας και θα έκανα την δαπανη μια φορά (δεν έχω σκοπό να αγοράζω καλώδια συνέχεια) και για τον φόβο των Ιουδαίων, υπέκυψα και πηρα το 1,23 m καλώδιο.
Προσωπικά δεν πιστεύω πως θα άκουγα κάποια διαφορά...
To θέμα δεν είναι καθόλου πολύπλοκο να εξηγηθεί (ο Κώστας, πιο πάνω, τα λέει απλά και κατανοητά), απλά ο πωλητής σε "έσπρωξε" να πάρεις το πιο ακριβό καλώδιο για τους δικούς του λόγους. Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα ο πωλητής να μην γνώριζε τίποτα επί του θέματος και να "κρύφτηκε" πίσω από τη δικαιολογία της πολυπλοκότητας του θέματος (μην χέσω...).

Reaction score
0
Εν τελει με.αυτο που αγόρασες ακουσες διαφορα; Ποιο αγόρασες τελικά;
Αγόρασα το pro-ject connect it phono RCA-CC στα 1,23 μετρα. Απο αυτό που είχα πριν ναι υπήρχε κάποια διάφορα μιας και έχω παντα εναν δισκο reference που παίζω.

Reaction score
0
To θέμα δεν είναι καθόλου πολύπλοκο να εξηγηθεί (ο Κώστας, πιο πάνω, τα λέει απλά και κατανοητά), απλά ο πωλητής σε "έσπρωξε" να πάρεις το πιο ακριβό καλώδιο για τους δικούς του λόγους. Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα ο πωλητής να μην γνώριζε τίποτα επί του θέματος και να "κρύφτηκε" πίσω από τη δικαιολογία της πολυπλοκότητας του θέματος (μην χέσω...).
Το άτομο που μου το έσπρωξε ως καλύτερη επιλογή ηταν ο ιδιοκτήτης του καταστήματος κι απο όσο γνωρίζω ο εισαγωγεας (δεν θέλω και νομιω δεν επιτρέπεται να κανω αναφορες σε ονόματα). Αυτό φυσικά δεν έχει να κανει τίποτα με τις γνώσεις η τη φερεγγυότητα του εν λόγω κυρίου. Μονο με την απογοήτευση μου τελικά. Το καλωδιο δεν με απογοήτευσε καθόλου. Με απογοητεύει όμως η πιθανότητα να ισχυει το ενδεχόμενο "σπρωξιματος" του συγκεκριμένου έναντι του ιδιου (αλλά μικρότερου) καλωδίου.... Γηρασκω αει διδασκομένους ...

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.681
Εντάξει ρε συ, δεν έπαθες και τίποτα! Υπάρχουν και χειρότερα...

"I tend not to like very inflexible cables. I think that any 1m interconnect pair that sells for $1000 or more ought to sound amazingly, obviously good—something that, in my experience, very few do—and I think that any 1m interconnect pair that sells for $5000 or more ought to sound amazingly, obviously good and increase the size and functionality of one's penis. Which is, of course, the primary reason men buy such things." (Έγραψε πάλι ο Dudley)... :D

Reaction score
10.114
Η ερώτησή μου είναι: Τότε γιατί η εταιρεία να βγάλει και άλλα μεγέθη καλωδίου;
γιατι δεν γνωριζει την συγκεκριμενη μελετη. :D

ας τους στειλει την μελετη ο πωλητης,κριμα ειναι:D

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.484
Members
38.705
Νεότερο μέλος
jimacid