Τι σειρά ήσασταν στον στρατό και πού υπηρετήσατε τη "μαμά" πατρίδα;

Reaction score
2.557
Υποχρεωτική θητεία για όλους μόλις τελειώσουν το σχολείο. Μετά την Γ΄ Λυκείου , από Σεπτέμβριο μέχρι Ιανουάριο να κάνεις την θητεία σου. 5 - 6 μήνες αρκούν.
Αλλά κανονική θητεία όχι συντήρηση στρατοπέδων που κάναμε εμείς. 'Ετσι και και αλλιώς σε αυτή την ηλικία κανένας δεν έχει ειδικότητα, πάει ο άλλος στρατό και είναι γιατρός π.χ. δε χρειάζεται. Να είναι όλοι ακριβώς το ίδιο, χωρίς ειδικότητες. Ούτε εξόδους, ούτε άδειες , άντε μια άδεια ίδια για όλους μια εβδομάδα στην μέση της θητείας.
Δεν ξέρω αν αρκούν 5-6 μήνες. Αν χρειαστεί να γίνει άμεσα επιστράτευση χρειάζεται κάποιο χρόνο. Ένας αριθμός υπηρετούντων πρέπει να υπάρχει ανά πάσα στιγμή.

Καλό θα ήταν να μπορούν να αξιοποιηθούν όλοι οι μήνες καλά και όχι για συντήρηση στρατοπέδων. Αλλά χρειάζονται και κονδύλια γι' αυτό (π.χ. συνεχής και καλή εκπαίδευση).

Οι ειδικότητες χρειάζονται...

Όσο για τις εξόδους πρέπει να υπάρχουν. Έξοδος δεν είναι να υπηρετεις δίπλα στο σπίτι σου από τις 08.00-13:00 και μετά βόλτα και το βράδυ σπίτι για ύπνο...

Reaction score
25.504
ωραία όλα αυτά , αλλά οι πληροφορίες που αναφερετε σε αυτό το νήμα είναι κομματάκι διαβαθμισμένες (που υπηρετήσαμε , τι κάναμε κλπ)

δεν είναι βέβαια και το επτασφράγιστο μυστικο σχέδιο αμύνης της χώρας αλλά όσο να ναι καλό θα ήταν να μην υπάρχει αναφορά εδώ μέσα.

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Η διαβαθμιση ισχυε για 6 μηνες μετα την απολυση - τουλαχιστον για μενα, τοτε - αλλωστε σιγα το απορρητο σημερα!

ryk

Reaction score
925
Η διαβαθμιση ισχυε για 6 μηνες μετα την απολυση - τουλαχιστον για μενα, τοτε - αλλωστε σιγα το απορρητο σημερα!
Ποιο απόρρητο...με φεισμπούκια, google earth, maps κτλ. σου δίνω στίγμα για το hangar, όπως μπαίνεις δεξιά στην 117Π.Μ.

Εδιτ: τώρα βλέπω κάπως τα έχουν πιξελιάσει λίγο, πριν αρκετό καιρό, έβλεπες και πόσα αεροπλάνα ήταν παρκαρισμένα....

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
11.269
Αναρωτιέμαι τι δεν ξέρουν οι απέναντι......Με τόσα γυμνάσια, ασκήσεις κτλ. και με τη βοήθεια δορυφόρων.....
Άσε που είμαστε που είμαστε στο ίδιο συνδικάτο.. ωπ λάθος ΝΑΤΟ ήθελα να γράψω.

• Like
Reactions: ryk

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
83.366
- πόσο μπροστά είναι το avsite επί τέλους ! . . . επανήρθε το παλιό ερώτημα . . .

Ερώτηση της ημέρας: Συμφωνείτε ή όχι με τη στράτευση στα 18;

http://news247.gr/eidiseis/amyna/er...ite-h-oxi-me-th-strateysh-sta-18.4386161.html
Είμαι υπέρ της στράτευσης..της ουσίας της στράτευσης..από όσα έχουμε διαβάσει ούτε κομάντα είμαστε όλοι ούτε πολεμοχαρείς..κάποιοι δεν γουστάρουν καν τι διαδικασία και το κατανοώ γιατί ο στρατός δεν είναι για όλους ξεκάθαρα πράγματα!

έχω δει ανθρώπους να κλαίνε και να μην την παλεύουν(όπως και εγώ..δεν ντρέπομαι..έχω λυγίσει και για μένα και για άλλους που έβλεπα..αυτό και είναι και το ανθρώπινο και αυτό σε δένει ) για διάφορους λόγους..λόγω πίεσης, οικογενειακών προβλημάτων,απόσταση,οικονομικό, γκομενικό, κλπ κλπ

Αυτό που κατάλαβα είναι ότι ένα πρόβλημα που έχεις έξω και σου φαίνεται απλό..όταν μπαίνεις μέσα γίνεται τεράστιο!
Κάποιοι έχουν την δύναμη να μάθουν από αυτό.. κάποιοι τους μένει κουσούρι και μίσος υπερβολικό για τα πάντα που έχει να κάνει με μαμά πατρίδα και στρατό.

Δεν χρειάζεται να είναι έτσι το πράμα...πιστεύω ότι ένα 6μηνο εκπαίδευσης (έκαστος στο είδος του) είναι υπέρ αρκετό
για να συνειδητοποιήσεις του τι είναι στρατός και γιατί χρειάζεται να πας και να μάθεις..κακά τα ψέματα δεν είμαστε στα βάθη της Ευρώπης..η απειλή είναι υπαρκτή και κάποια στιγμή θα γίνει πράξη..καλό είναι να μη χρειαστούμε αλλά για την ιστορία δεν συμβαίνει ποτέ αυτό.

Έχω τον στρατό τον είδα απλά σαν εμπειρία που αφού δεν θα το γλίτωνα που δεν θα το γλίτωνα ήθελα να το ζήσω όσο καλύτερα μπορούσα...
από την πρώτη μέρα που μπήκα ήξερα ένα πράγμα..δεν μπορεί να με ακουμπήσει κανένας..πρώτα σωματικά δεύτερον ψυχικά...οπότε δεν είχα τίποτα άλλο από το να δοκιμάσω τα όρια μου...όποτε ήθελα είχα δικαίωμα να σταματήσω χωρίς κανένας να μου πει τίποτα. ΚΑΝΕΝΑΣ!
Κανένας γαλονάς στο 95% δεν θα ρισκάρει την καριέρα του προκειμένου να πάθεις κάτι εσύ και να τον κυνηγάνε μια ζωή...ελάχιστες εξαιρέσεις και μακρυά από δω.

Καλό είναι τα παιδιά με το που τελειώνουν σχολείο να στρατεύονται κυρίως για να μάθουν την ζωή από αλλιώς..έτσι το κρίνω εγώ...να γνωρίσουν ανθρώπους κωλόπαιδα και ανθρώπους σωστούς και το πως επηρεάζει αυτό τη ροή της ζωής τους...να ξεφύγουν για λίγο από την δήθεν ασφάλεια του σπιτιού και να εκτεθούν σε κάποιου είδους ανασφάλεια διαφορετικής φύσεως .Να ενεργοποιήσουν και άλλα ένστικτα και αισθήσεις.και κυρίως αυτό του κινδύνου.
Οι γυναίκες είναι καλοδεχούμενες φυσικά..αρκεί να είναι μοντέλες και να έχουν φίλες μοντέλες:p:roflmao::roflmao:
Α! και να έχουμε κοινές ντουζιέρες!!:party:

Μασάλι..
Μια φορά στη μονάδα παρουσιάστηκε ένας ράπερ:o..ήταν από την πόλη μου..απίστευτα χαζούλης,κοντός,κοκαλιάρης - αδύνατος..σαμιαμίδι που λέμε.. με ψευδώνυμο (είχε βγάλει και cd τρομάρα του και μου το είχε χαρίσει:headbang:).:roflmao::roflmao:

τον ήξερα και με ήξερε λόγω νύχτας...αυτό το παιδί(τον έριχνα καμιά 6-7 χρόνια) είχε πάρει επίτηδες πιο φαρδιά ρούχα για να κυκλοφορεί lowbap μέσα στη μονάδα...περπατούσε και σκούπιζε...πάντοτε κουρασμένος...δεν είχε συναδελφική αλληλεγγύη για κανέναν,το έπαιζε τσαμπουκάς, ήταν ένα πράμα τεμπέλικο ,πολυλογάς(και να μη του έδινες σημασία..εκεί αυτός)..με ψευτοθεωρίες για τα πάντα,άκρως παρτάκιας,το έπαιζε συνέχεια άρρωστος,αργούσε απίστευτα στη σκοπιά,δεν ήθελε να κάνει καθαριότητες κλπ κλπ

Πίστευε ότι επειδή με ήξερε και με έβλεπε πως κινούμαι στη μονάδα..ήμασταν το ίδιο και θα έπρεπε να βαράνε όλοι οι συνάδελφοί του προσοχή και δημιουργούσε απίστευτα προβλήματα σε όλα τα παιδιά του λόχου..
Βρε με το καλό...βρε με το κακό... Χρειάστηκε να περάσουν 2 μήνες για να γίνει το καλύτερο παιδί...:party: ακόμα και σήμερα..και να μάθει τι εστί κομμουνισμός που τόσο πολύ αγαπούσε:laugh:

ΠΡΟΣΟΧΗ όχι για να του περάσω την μαγκιά μου...αλλά για να συνειδητοποιήσει ότι όπως αυτός έχει τα δικά του και δεν γουστάρει κάποιες καταστάσεις που είναι εδώ..έτσι και κάποιοι άλλοι έχουν τα δικά τους και καλό είναι να μη τους φορτώνει τουλάχιστον για όσο βρίσκονται στον ίδιο χώρο...

Μέχρι που ζήτησε άδεια από τον υπόδικα μια μέρα στην αναφορά που ήμασταν, με όπλα και εξαρτήσεις έτοιμοι για άσκηση(του αρέσαμε πολύ έτσι όπως μας είδε αλφαδιασμένους με τα πολυβόλα(έτσι τα έλεγε):laugh::headbang:και εμπνεύστηκε..) να γυρίσει βίντεοκλιπ την ώρα της αναφοράς:o ή αν δεν γινόταν εκείνη την ώρα..κάποια άλλη, αλλά έτσι..με πλήρη φόρτο και όλη τη μονάδα στο πόδι:headbang: για ένα τραγούδι που έγραψε για εδώ πέρα( ΣΟΒΑΡΑ το έλεγε!! )

υπόδικας (όλο ψυχραιμία..δείχνοντας το περίστροφο στη ζώνη του:D) - Τόνι αγόρι μου ξέρεις γιατί οι αξιωματικοί κουβαλάνε αυτό εδώ το περίστροφο στη μέση?
- εεεε για να σκοτώνουν τον εχθρό!(όλο καμάρι ο Τόνι)
Υπόδικας - όχι Τόνι αγόρι μου...για να καθαρίζουν κάτι νταούλια σαν και σένα που πετάνε Μ@Λ@ΚΙΕΣ!..ΑΝΤΕ ΤΡΑΒΑ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΟΥ ! ΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ...? Ο ΡΟΥΒΑΣ!?:roflmao::roflmao::lol::lol:

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
83.366
Χθες συγκινήθηκα...με βρήκε μία σειρούλα μου από το Χαιδάρι στο φατσομπούκι και θυμήθηκα μια ιστορία από τα πολλά που λέγαμε.

Ήταν τότε που μας είχαν αφήσει οι Β'δες και περιμέναμε να έρθουν τα δικά μας τα παιδάκια για να τους εκπαιδεύσουμε...ο Δίκας έλειπε με άδεια για 2 βδομάδες(γεννούσε η γυναίκα του) και υπεύθυνοι στο λόχο ΥΕΑ ήταν ο Αρχηγός και μετά εγώ ως πρώτος λοχίας...και γενικά επικρατούσε μια διάλυση λόγω αδειών καλοκαιριού
ως είθισται στις σχολές δοκίμων..ο Αρχηγός δεν εμφανίζεται στην αρχή αλλά μετά από κάποιες ημέρες..στην διάρκεια των οποίων πάλι είθισται να μυθοπλάθουμε το πρόσωπό του στους νέους ώστε να δημιουργείτε ένα αίσθημα άγχους και φόβου στο πρόσωπό του..για όταν εμφανιστεί.
Η ''συγκομιδή'' των νέων γίνεται από το παγκάκι της πύλης όπου τους περιμένουν με άγριες διαθέσεις οι παλιοί και τους αρχίζουν τον πόλεμο νεύρων και τα καψόνια...εδώ να σημειώσουμε με αστερίσκο ότι στο στρατόπεδο Καραισκάκη Α εκτός του λόχου διαβιβάσεων υπάρχει και το βυσματικό ΚΕΒΟΠ και ο λόχος στρατηγείου

Έτσι λοιπόν κατεύθασε το σήμα..είδα ποιοι είναι πατριωτάκια ποιανού και αναλόγως υπηρεσιών όρισα ποιοι θα πηγαίνουν για παραλαβή των νέων.

την πρώτη μέρα είχαν μαζευτεί καμιά 25 νέοι...και περιμέναμε άλλους 30 συν καμιά 80 κύπριους σε καμιά εβδομάδα...

όπως καταλαβαίνεται με το που τους έφεραν στο λόχο η λαχτάρα όλων ξεχείλισε και άρχισε ένα μικρό πανηγυράκι διαπαιδαγώγησης με φωνές, σημειωτόν, βλέμματα στον ουρανό,προσοχές, γεωτρητικές μεταβολές κλπ κλπ κάτι το οποίο δεν μου άρεσε που γινόταν από κάποιους κομπλεξάρες αλλά και δεν μπορούσα να ελέγξω 100% για τον λόγο ότι έτρεχα από υπηρεσία-Ακρόπολη-γραφείο Δίκα,σχολή κλπ κλπ με μόνη αυστηρή διαταγή που τηρήθηκε να μην τρέξει κανένας για τις 2 πρώτες μέρες γιατί είχε βρέξει και δεν ήθελα να έχουμε κανέναν τραυματισμό σε καμιά νεροφαγιά

Είχα θυμάμαι έναν Καβαλιώτη ντερέκι 2.05μ πρώην χεβιμεταλάς τον οποίο φώναζα Hightower
:D με τον οποίο βγάζαμε πολύ γέλιο και του είχα τρελή εμπιστοσύνη στα κουμάντα όσο έλειπα.

Επιστρέφοντας λοιπόν το βράδυ μετά από τη σημαία τον πετυχαίνω να έχει στο πλάι του ένα τυπάκι που δεν του ξεπερνούσε σε μπόι το βυζί του:roflmao::roflmao:..νταξ λέω..όλοι δίπλα του μισή μερίδα φαίνονται..τον οποίο είχε επιλέξει και για Αλφά..
με το που κατεβαίνω από την καναδέζα στακάρουν όλοι προσοχή και πάει ο πιτσιρικάς αυτός να με πιάσει κουβέντα..και με λέει και ''φίλε''.:o.τι το'θελε...τον αρχίζει στις φωνές..και τολμάς και μιλάς στον λοχία έτσι..και χωρίς άδεια..και θα κοιτάς τον ουρανό όταν θα περνάει και μεταβολές και προσοχές και..και... και.. προβλεπόμενα όλα...και με τόση κούραση δεν ασχολήθηκα και πολύ...πήγα μέσα να παραδώσω οπλισμό..να τσιμπήσουμε κάτι,να μαζέψω το επόμενο νούμερο και να κάνω τον δεκανέα αλλαγής..

Το βράδυ στην αναφορά είχαμε ΑΥΔΜ έναν δόκιμο από την Πάτρα..το Νικολάκ''ι''..καλό παιδάκι αλλά λίγο χαζούτσκο...να φανταστείτε ενώ στην αναφορά δεν ακούστηκε το όνομα του μικρού..τον ρώτησε πως τον λένε και το σημείωσε με στυλό στην κατάσταση:headbang: και πήγε για ύπνο..
οπότε μείναμε παρέα πάλι...και μετά από μερικά προβλεπόμενα...να σου πάλι ο μικρός να με πιάσει κουβέντα...δεν πρόλαβε ξανά ο καημένος ..τον μαγκώσαν όλοι αυτή τη φορά και άρχισαν τα λαγουδάκια πάνω κάτω νυχτιάτικα..

Την επόμενη μέρα ήταν μια από τα ίδια στο περίπου...κατεύθασαν και άλλοι και συνεχίστηκε το ίδιο πανηγύρι στο λόχο

Την τρίτη μέρα...μετά το προβλεπόμενο ξύπνημα με Σινούκ,χιόνι κλπ...ήρθε η ώρα να τους πάμε λίγο ζέσταμα τροχάδην στα μαγειρεία...ξεκινήσαμε λοιπόν την προθέρμανση στη γραμμή...πάνω κάτω μέχρι να πεθάνει ο Χαιλάντερ και με τα γνωστά σουξέ-συνθήματα που εμπνέειτο στρατιωτικό περιβάλλον..

Κάποια στιγμή που πήγαινα γύρω-γύρω δίνοντας το ρυθμό...πετάγεται από την σειρά ο μικρός και σχεδόν γαντζώνεται πάνω μου με τρομάρα και μου λέει
- φίλε σώσε με..δεν μπορώ να τρέξω..έχω άσθμα!
- Τι έχεις?!:o:o του λέω
- Άσμα..δεν μπορώ να τρέξω...βασικά έγινε λάθος δεν είμαι για εδώ εγώ...κάτι έγινε μπέρδεμα
- Τι μπέρδεμα ρε μεγάλε?πως ήρθες εδώ?! του λέω και γιατί δεν μιλάς τόσο καιρό?!:o:headbang::roflmao:
- Ε αυτό προσπαθώ να σας πω δυο μέρες τώρα αλλά δεν με αφήνουν:lol::roflmao::roflmao::roflmao::roflmao::roflmao:

τον αρπάζω τον μικρό..φωνάζω και τον ψηλό και καθόμαστε να μας τα πει...:lolsign::lol:

Κλαίγαμε από τα γέλια με τον μικρό...τελικά ήταν και μάγειρας και μας καβάτζωνε και πράματα για μετά

Το πόρισμα της εξεταστικής ήταν ότι..
το μπέρδεμα ξεκίνησε από τον λόχο στρατηγείου που δεν μας ειδοποίησε ότι περιμένει άτομο... ο μικρός μπαίνοντας μέσα έκανε και το λάθος να κάτσει μαζί με τους δικούς μας στο παγκάκι της πύλης και τα υπόλοιπα πήραν το δρόμο τους:whistling::D..

Reaction score
715
Αυτός ο στρατός.. ακόμα θυμάμαι την κίτρινη έκφραση ενός φαντάρου νέου όταν του είπαν πως θα τον στείλουν σε ειδική αποστολή στην λίμνη της Καστοριάς για δωδεκάωρη σκοπιά. Είχαν λέει στο αρχηγείο πληροφορίες πως κρύβεται εκεί το τουρκικό υποβρύχειο Μουμούκ1.

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
53.539
Ο Πράσινος Μπερές δεν είναι αξεσουάρ! Άρθρο Στρατηγού για όσους τον φορούν παράτυπα
10:00 π.μ. ΠΕΡΙ ΣΤΡΑΤΟΥ

περιεργα
strange

Με το παρόν σημείωμά μου, θέλω ν’ αναφερθώ και να σχολιάσω επιχειρηματολογώντας, ένα πρωτόγνωρο για μένα γεγονός, το οποίο παρατηρείται την τελευταία περίπου 6ετία και έχει σχέση με τον πράσινο μπερέ.

Ένα βράδυ, παρακολουθώντας τις ειδήσεις σε κανάλι τηλεοράσεως, έκπληκτος, είδα Στρατηγό Διοικητή Μείζονος Σχηματισμού – προερχομένου βεβαίως εκ των Ειδικών Δυνάμεων – να υποδέχεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φορώντας πράσινο μπερέ.

Το παραπάνω γεγονός, εμφανίστηκε κατ’ επανάληψη στις ειδήσεις των τηλεοράσεων, με πρωταγωνιστές άλλους ανωτάτους αξιωματικούς προερχομένους από τις Ειδ. Δυνάμεις, Διοικητές Σχηματισμών κλπ. να υποδέχονται τον ΥΕΘΑ ή άλλους κυβερνητικούς εκπροσώπους. Και βεβαίως, τούτο συνεχίζεται μέχρι σήμερον. Διερωτήθηκα γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Και αποφάσισα να ρωτήσω και να μάθω.

Πράγματι, από τις πληροφορίες που συνέλεξα, διαπίστωσα ότι υφίσταται προς τούτο σχετική διαταγή, η οποία εκδόθηκε από το ΓΕΕΘΑ, και σε παράγραφο της, αναφέρει ότι: επιτρέπεται να φέρεται ΜΟΝΟ ο πράσινος μπερές (χωρίς δηλαδή τα επιρράμματα των Ειδικών Δυνάμεων) ΕΣΑΕΙ από όλα τα στελέχη που προέρχονται από τις Ειδικές Δυνάμεις, τα οποία υπηρέτησαν τουλάχιστον επί μία 10ετία σε αυτές.

Από την παραπέρα ενημέρωση που είχα, διαπίστωσα επίσης, ότι η διαταγή αυτή εκπορεύτηκε από υψηλό επίπεδο, δηλαδή μεταξύ της ηγεσίας του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ, για να ικανοποιηθεί αίτημα ανώτατων αξιωματικών του όπλου των Τ/Θ, ώστε να δύνανται να φέρουν ακωλύτως τον μαύρο μπερέ.

Πιθανολογώ όμως, ότι με την ευκαιρία της υπόψη διαταγής, και με επέμβαση ίσως κάποιου ανώτατου αξιωματικού προερχομένου εκ των Ειδικών Δυνάμεων, παρεισέφρησε στο κείμενο της διαταγής και ερήμην της ΔΕΔ/ΓΕΣ, σχετική παράγραφος, που καθόρισε τα παραπάνω αναφερθέντα, για τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων.

Και εδώ νομίζω είναι το πρόβλημα.

Δεν μπορώ να κατανοήσω, πώς είναι δυνατόν να εκδοθεί μία τέτοια διαταγή για τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, χωρίς οι συντάκτες αυτής, να ζητήσουν τη γνώμη της ΔΕΔ/ΓΕΣ.

Και επ’ αυτών λέω τα εξής:

α. Οι Ειδικές Δυνάμεις δεν είναι ξεχωριστό όπλο, και ως εκ τούτου η παράδοση λέει ότι, τα τιθέμενα εκτός αυτών στελέχη για οποιονδήποτε λόγο, επανέρχονται στο όπλο τους, (ΠΖ- ΤΘ-ΠΒ κλπ.) με ότι αυτό συνεπάγεται.

β. Δεν διερωτήθηκε άραγε κανείς, πως επί τόσα χρόνια, από ιδρύσεως των ηρωικών ΛΟΚ, Μονάδων Καταδρομών, Ειδικών Δυνάμεων, μέχρι και προ 6ετίας περίπου, δεν διανοήθηκε κανείς εκ των Αρχηγών του ΓΕΣ, Υπαρχηγών κλπ., των προερχομένων εκ των

Ειδικών Δυνάμεων – και υπήρξαν πολλοί Α/ΓΕΣ, Υπαρχηγοί, Ανώτατοι αξιωματικοί προερχόμενοι από τις Ειδικές Δυνάμεις – να καθιερώσει αυτό το μέτρο;

Σαφώς και δεν σκέφθηκε κανείς, γιατί ο πράσινος μπερές δεν κληρονομείται, ούτε είναι ιδιοκτησία κανενός. Α

ήκει στις Ειδικές Δυνάμεις και στο προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές.

γ. Πώς είναι δυνατόν να φέρει τον πράσινο μπερέ ΕΣΑΕΙ κάποιος, όταν με δική του βούληση μετατίθεται εκτός Ειδικών Δυνάμεων;

δ. Πώς είναι δυνατόν να φέρει τον πράσινο μπερέ κάποιος, όταν τίθεται εκτός Ειδικών Δυνάμεων – καίτοι έχει τις προϋποθέσεις της διαταγής – διότι υπέπεσε σε ένα σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα ή διέπραξε κάποιο σοβαρό ποινικό αδίκημα;

ε. Τέλος, πώς μπορεί να φέρει τον πράσινο μπερέ κάποιος, έστω και αν πληροί τις προϋποθέσεις της διαταγής, όταν απομακρύνεται από τις Ειδικές Δυνάμεις λόγω διαπιστωθείσης ανεπάρκειας ή μειωμένης αποδόσεως;

Τα σπουδαιότερα όμως είναι τα παρακάτω:

Ο πράσινος μπερές δεν νοείται να φέρεται χωρίς να συνοδεύεται από τα επιρράμματα των Ειδικών Δυνάμεων, γιατί έτσι θα μοιάζει σαν «σάκος κενός». Τούτο βέβαια ισχύει για όλους, σε οποιαδήποτε θέση κι αν υπηρετούν. Αυτό μας δίδαξαν οι παλαιότεροι.

Είναι παραδεκτό νομίζω από όλους, ότι η στολή είναι ένας από τους παράγοντες, που συντελούν στη δημιουργία του πνεύματος Μονάδας κάθε όπλου.

Για σκεφθείτε πώς θα αισθάνεται ένας Διοικητής πχ. ΤΠ, αλλά και οι αξιωματικοί του, όταν στη μονάδα του υπηρετούν 3-4 στελέχη, που φέρουν τον πράσινο μπερέ, ως προερχόμενα από τις Ειδικές Δυνάμεις; Ή και αντίστροφα ακόμη, εάν ο Διοικητής φέρει τον πράσινο μπερέ;

Όλα νομίζω τα παραπάνω, πείθουν ότι είναι λάθος να φέρεται ο πράσινος μπερές από τα υπηρετούντα εκτός Ειδικών Δυνάμεων στελέχη.

Εξ’ άλλου, τα στήθη των προερχομένων εκ των Ειδικών Δυνάμεων στελεχών, κοσμούν πολλά σήματα (πτέρυγες αλεξιπτωτιστή, Υ/Κ, Σχολείου Κ/Δ κλπ.) που καταδεικνύουν την προέλευσή τους. Δεν έχουν ανάγκη επομένως της μαρτυρίας του πράσινου μπερέ. Υποψιάζομαι, ότι το όλο γεγονός δημιουργήθηκε, για να ικανοποιηθεί μία πρόσκαιρη, ακατανόητη ματαιοδοξία κάποιων, χωρίς τούτο να μελετηθεί σε βάθος.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθώ σε ένα πραγματικό γεγονός που μου συνέβη περί το τέλος Μαρτίου του 1993. Λόγω της μεταθέσεως μου από τη θέση του Διευθυντή της ΔΕΔ/ΓΕΣ, σε σχηματισμό του Γ ́ ΣΣ, μετέβην μεταξύ των άλλων, ν’ αποχαιρετήσω και τον Στρατηγό Διοικητή μείζονος σχηματισμού της Αττικής, προερχομένου εκ των Ειδικών Δυνάμεων. Μόλις εισήλθα στο γραφείο του με ρωτά: «Νίκο γιατί ακόμη φέρεις τον πράσινο μπερέ;» Στρατηγέ του απαντώ, το ΦΠ θα μου χορηγηθεί εντός 2ημέρου, και βεβαίως με τη λήψη του, θα αφαιρεθούν τα επιρράμματα και ο μπερές. Καλώς μου απαντά. Συζητήσαμε για λίγο, τον αποχαιρέτησα κι έφυγα. Υπόψη, ότι πρόκειται για ένα υπόδειγμα Στρατηγού των Ειδικών Δυνάμεων, που έχαιρε της εκτιμήσεως και του σεβασμού όλων μας. Αυτές τις θέσεις πρέσβευαν οι παλαιότεροι Στρατηγοί, κι έχει μεγάλη σημασία αυτό για όλους μας.

Στις 17 Σεπ 2013, για το υπόψη θέμα, συνέταξα και απέστειλα σχετική επιστολή στον τότε Α/ΓΕΣ, προερχομένου εκ των Ειδικών Δυνάμεων, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου σχεδόν των ανώτατων Αξιωματικών των Ειδικών Δυνάμεων της Θεσσαλονίκης, με τους οποίους επικοινώνησα τηλεφωνικά και τους ενημέρωσα.

Μετά από λίγες ημέρες με εντολή του Αρχηγού, ως μου ελέχθη, επικοινώνησε μαζί μου ένας εκ των Υπαρχηγών του, προκειμένου να με πείσει για την ορθότητα της διαταγής του ΓΕΕΘΑ.

Από τη συζήτηση που είχαμε και την επιχειρηματολογία που αντέταξα, νομίζω ότι και ο ίδιος κατάλαβε ότι η διαταγή αυτή κινείται σε λάθος κατεύθυνση, σε ότι αφορά τις Ειδικές Δυνάμεις. Έκτοτε δεν έγινε τίποτα απολύτως, και το θέμα παραμένει ως είχε.

Θα προέτρεπα, όλα τα ανώτατα εν ενεργεία στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, να κατανοήσουν ότι οι αντιλήψεις που επικράτησαν να φέρεται ο πράσινος μπερές – χωρίς τα επιρράμματα – είναι λαθεμένες και θα πρέπει πρώτα οι ίδιοι να δώσουν το καλό παράδειγμα, για να εκλείψει αυτό το φαινόμενο.

Η ΔΕΔ/ΓΕΣ, εφόσον υιοθετεί τα παραπάνω, μπορεί κατά την κρίση της, να αξιοποιήσει το παρόν σημείωμα μου και με τη συναίνεση των εν ενεργεία ανωτάτων στελεχών, να κινηθεί προς την κατεύθυνση άρσης του φαινομένου (κατάργηση ή τροποποίηση της διαταγής του ΓΕΕΘΑ).

Δεκτός κάθε καλοπροαίρετος σχολιασμός από όπου κι αν προέρχεται.

( του Αντιστράτηγου (ε.α.) Νικόλαος Καλλέας Μέλος του Συνδέσμου Καταδρομέων & Ιερολοχιτών Μακεδονίας (www.katadromes.gr))

https://periergaa.blogspot.gr/2017/07/blog-post_74.html

Reaction score
63
1983 Ε Ε.Σ.Ο.
Σειρά 166 .
Χαιδαρι - Κ.Ε.Δ.Β.
24 μήνεs ( Η τελευταία σειρά που έκανε 24 μήνεs ) . ή επόμενη 22 .
Σώμα Διαβιβάσειs ,
Ειδικότητα , Χού Ρού Τού Τού Κ.Τ. και εκπέδευση 2 μήνεs έξτρα ασυρματιστήs.
( Tό ΚΕΔΒ είχε σινεμά . Από τον πρώτο μήνα τουs έκανα προβολέs . Όταν έφευγε ή σειρά μου γιά τα τάγματα , δεν είχαν βρεί αντικαταστάτεs γιά τον κινηματογράφο τουs . Έτσι με κράτησαν 2 μήνεs ακόμα γιά να εκπαιδεύσω στα μυστικά τηs μηχανήs που είχαν τότε 3 νέουs και γιά να το δικαιολογήσουν με έκαναν και ασυρματιστή . )
Μετάθεση 479 ΤΔΒ Ξάνθη .
2οs λόχοs
Λοχαγόs μου ..... " O Γάτοs " . Ο.Υ.Κ. ΙΙΙ ( μέχρι και ό ταγματάρχηs βάραγε προσοχέs ) .
Τώρα θά μου πειs ΟΥΚΑΣ στίs Διαβιβάσειs !
Είχα ακούσει μιά ιστορία τότε που ήταν κάπωs έτσι .
" Είχε ενα αδερφό το παλικάρι στον Έβρο και σε μιά συμπλοκή τον έφαγαν οί απέναντι μπαμπέσικα . Όταν ήρθε ή ώρα γιά αυτόν έγινε σταρτιωτικόs και μάλιστα βατράχι . Πήγε στον Έβρο μετάθεση . Ένα βράδυ πέρασε απέναντι το ποτάμι μόνοs του , λένε , ήταν παραμονή χριστουγέννων , και καθάρισε όλο τουs το φυλάκιο , 5 νοματέουs με ένα μαχαίρι . Άφησε το τζόκευ του με το εθνόσημο μαs και έφυγε . Γιά τον λόγο ότι άφησε το εθνόσημο απέναντι έφαγε 2 στερήσειs βαθμού και μετάταξη . Από παράσημα ..... στis γιορτέs που τον βλέπαμε στο σώμα "μπατάριζε" απο την αριστερή μεριά ! "
1η Απόσπαση 2 μήνεs στis Σάπεs ( 2 άτομα ) , Σαψί γιά τουs ντόποιουs ( δεν πρέπει να πω τι έκανα εκεί ) , αξέχαστεs κάποιεs νύχτεs στο Αρσάκειο !
2η Απόσπαση 3 μήνεs Αλεξανδρούπολη .....σε ένα βουνό τρύπιο με μερικούs άλλουs .
Αξέχαστα τα καθημέρινα βραδυνά κυνήγια μαs με σπαστά G3 και ....τροχειοδικτiκεs σφαίρεs .
Μετάθεση , 4 τελευταίοι μήνεs στον Καρέα .
Απαγόρευση να βγώ απο Ελλάδα κάποια χρόνια .

- Δεν θα ξεχάσω το τζόκευ μου με τουs 24 κύκλουs στο γείσο του ( ένα γιά κάθε μήνα ) από την κάτω μεριά , που κάθε πρώτη κάθε μήνα έψαχνα να βρώ μπλάνκο γιά να χρωματίσω ένα κύκλο , ώστε στο τέλοs να σχηματιστεί το περιβόητο " πιάνο του παλιού " .
- Δεν θα ξεχάσω τον λοχαγό αυτόν , 1.60 - 1.65 το πολύ γιά το βλέμα του . ( μιά φορά μου φάνηκε πωs είδα ενα ψευτομειδίασμα στο πρόσωπο του ) .
- Δεν θα ξεχάσω πωs χάθηκαν 730 μέρεs από την δικιά μου ζωή . ( γιά όλουs ισχύει αυτό )

View attachment 66065

-
Παρόμοια μηχανή στο Χαιδάρι το "83 , με κάρβουνο που αν ξεχνιόσουν λίγο .....τα άκουγεs .

-

81Γ ΕΣΣΟ 152 ΣΕΙΡΑ 22 μηνες. πως φιλε μου εσυ υπηρετησες 24 ?

Reaction score
63
81Γ ΕΣΣΟ 152 ΣΕΙΡΑ
Ο/Ε ΑΣΥΡΜΑΤΙΣΤΗΣ

ΚΟΡΙΝΘΟΣ- ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΚΙΛΚΙΣ 506ΜΤΠ- ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 501ΜΤΠ- ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ- Π/Φ.ΕΙΔΟΜΕΝΗΣ- 22 μηνες και τελος.
Μια ιδεα ειναι ολα μην μασσατε , η ζωη μετα τη θητεια εχει περισσοτερα παλουκια που αυτα του στρατου φαινονται παιχνιδακια.
Προς τι τοση κλαψα ρε παιδια δεν παθαμε και τιποτε, κουουουλ!!!

Emmanouil 1964

"Επαγγελματίας"
Reaction score
28.804
81Γ ΕΣΣΟ 152 ΣΕΙΡΑ 22 μηνες. πως φιλε μου εσυ υπηρετησες 24 ?

Το μπέι μπούκ μου λέει 24 μηνάααακια . Ότι μήνα μπήκα τέτοιο μήνα απολύθηκα .
Μήπωs ήσουν από άλλό σώμα ΑΣΥΡΜΑΤΙΣΤΗΣ ?
ΚΟΡΙΝΘΟΣ από ότι θυμάμαι δεν είχε στρατόπεδο καθαρά διαβιβαστών .

Ή Αεροπορία μαs έκανε 22 μηνο τότε .

-

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.905
Members
38.519
Νεότερο μέλος
gperdik