Inside iPhone factory

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.208
αλλο πραγμα η απάθεια και ο κυνισμός και άλλο η συναίσθηση, και η ευαισθησία.

"Η ευφυία αυτού του κόσμου κατοικεί στην ευαισθησία.
Γι' αυτό και οι ευφυείς δεν υπήρξαν ποτέ κριτές. Ήταν άνθρωποι που κατανοούσαν ανθρώπους!"
- Άρθουρ Μίλερ
Για να συνεννοούμαστε:

Capture.JPG

Απάντησα έχοντας πλήρη επίγνωση της ερμηνείας της συναίσθησης και γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι είμαστε σε απέναντι στρατόπεδα. Μάλλον διαφορετικά ερμηνεύουμε την πραγματικότητα.

Όσο για τα τσιτάτα περί ευφυίας δεν θα σχολιάσω. Άσε που το ποιος είναι κριτής στο θέμα δεν έχει ξεκαθαρίσει...

εμενα με προβληματιζει οταν εγω η τα παιδια μου θα παιρνουν τα ιδια χρηματα κ θα δουλευουν στις ιδιες συνθηκες εργασιας θα υπαρχει καποιος που θα γελοιοποιεί το ζητημα
ενω θα μπορουσε απλα να γραψει στα παλια του παπουτσια το θεμα εφοσον δεν το αφορα
ομως οχιιι ηθελε να εκφρασει κι αυτος αποψη
ματαιο ρε φιλε ματαιο
Αυτό το θέμα έχει συζητηθεί αμέτρητες φορές εδώ μέσα. Δεν υπάρχει "δεν με αφορά", υπάρχει "έχω διαφορετική άποψη". Εκτός κι αν το άνοιξες για να γράψουμε για την πουτνα την Apple και τον κακό καπιταλισμό.

D

Deleted member 23222

Guest
Η Ηθική,δεν έχει άποψη.
Έχει θέση.

Και εάν έχει εξαλειφθεί πχ η παιδική εργασία σε κάποιο βαθμό στον πλανήτη,αυτό δεν έγινε μετά από ενέργειες αυτών που θέλουν να ψωνίζουν "φθηνά"...

Reaction score
1.469
Για να συνεννοούμαστε:

View attachment 73721

Απάντησα έχοντας πλήρη επίγνωση της ερμηνείας της συναίσθησης και γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι είμαστε σε απέναντι στρατόπεδα. Μάλλον διαφορετικά ερμηνεύουμε την πραγματικότητα.

Όσο για τα τσιτάτα περί ευφυίας δεν θα σχολιάσω. Άσε που το ποιος είναι κριτής στο θέμα δεν έχει ξεκαθαρίσει...

Αυτό το θέμα έχει συζητηθεί αμέτρητες φορές εδώ μέσα. Δεν υπάρχει "δεν με αφορά", υπάρχει "έχω διαφορετική άποψη". Εκτός κι αν το άνοιξες για να γράψουμε για την πουτνα την Apple και τον κακό καπιταλισμό.
υπαρχει τιποτα που να κραταμε η φοραμε κ να μην κρυβει ανθρωπινη εκμεταλευση?
μα ποια apple??
δεν διαβαζεις τι γραφω?:)
[DOUBLEPOST=1493141720][/DOUBLEPOST]
Η Ηθική,δεν έχει άποψη.
Έχει θέση.

Και εάν έχει εξαλειφθεί πχ η παιδική εργασία σε κάποιο βαθμό στον πλανήτη,αυτό δεν έγινε μετά από ενέργειες αυτών που θέλουν να ψωνίζουν "φθηνά"...
ενα πραγματικο παραδειγμα εξαλειψης παιδικης εργασιας ηταν οταν δημοσιοποιηθηκε πριν αρκετα χρονια στην αμερικη εργοστασιο στο βιετναμ το οποιο εφτιαχνε παπουτσια NIKE χρησιμοποιωντας παιδια ανηλικα
βεβαια εχω την εντυπωση πως αναγκαστηκε να αλλαξει προμηθευτη η εταιρεια λογω της κατακραυγης
αν δεν υπηρχε κατακραυγη ισως και να μην....

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.208
μα ποια apple??
δεν διαβαζεις τι γραφω?:)
Παράδειγμα ήταν η Apple λόγω συνάφειας με το αρχικό video. Στη θέση της βάλε όποιο brand επιθυμείς ή όλα μαζί. Μη νομίζεις πάντως ότι ένα αμιγώς κινέζικο εργοστάσιο έχει καλύτερες συνθήκες για τον εργάτη από ένα δυτικό.

Αυτό που βλέπεις "εσύ" ως εκμετάλλευση, "εγώ" το βλέπω ως δυνατότητα εργασίας στον Κινέζο που αλλιώς θα ήταν "στην ψάθα".
Αν θες, δες και αυτό το παλιότερο thread.

Reaction score
1.469
Παράδειγμα ήταν η Apple λόγω συνάφειας με το αρχικό video. Στη θέση της βάλε όποιο brand επιθυμείς ή όλα μαζί. Μη νομίζεις πάντως ότι ένα αμιγώς κινέζικο εργοστάσιο έχει καλύτερες συνθήκες για τον εργάτη από ένα δυτικό.

Αυτό που βλέπεις "εσύ" ως εκμετάλλευση, "εγώ" το βλέπω ως δυνατότητα εργασίας στον Κινέζο που αλλιώς θα ήταν "στην ψάθα".
Αν θες, δες και αυτό το παλιότερο thread.
αυτο που γραφεις πιθανόν κρυβει ενα μερος αληθειας μεσα οχι ομως ολη την αληθεια

επισης οι πολυεθνικες εταιρειες δεν μεταφερουν την παραγωγη τους σε χωρες με φθηνα εργατικα για να ικανοποιησουν την απιτηση των καταναλωτων τους για φθηνοτερα προιοντααυτο ειναι λαθος μεγαλο
τηνμεταφερουν για να μεγιστοποιησουν τα κερδη τους
ο πρωτος νομος που μαθαμε στα οικονομικα ηταν οτι μοναδικος σκοπος μιας εταιρειας ειναι η μεγιστοποιηση των κερδων της

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.208
αυτο που γραφεις πιθανόν κρυβει ενα μερος αληθειας μεσα οχι ομως ολη την αληθεια
Πιο βαθιά μπαίνουμε σε αριστερά μονοπάτια και δεν θα πάρω... 8-)

Reaction score
1.469
Πιο βαθιά μπαίνουμε σε αριστερά μονοπάτια και δεν θα πάρω... 8-)
μα τι σχεση εχει η αριστερα η η δεξια?
χαχα πες μας και αριστερους η δεξιους τωρα...φτου σκορδα:)

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.208
μα τι σχεση εχει η αριστερα η η δεξια?
χαχα πες μας και αριστερους η δεξιους τωρα...φτου σκορδα:)
Έχει γιατί αυτά τα θέματα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της.

Reaction score
1.469
Έχει γιατί αυτά τα θέματα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της.
ναι ε? δεν ηξερα

δηλαδη ολοι να βαφτιστουμε αριστεροι η δεξιοι?
παντως αν μια κουβεντα καταληγει στο αριστερος η δεξιος νομιζω εξευτελιζεται εντελως

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.208
ναι ε? δεν ηξερα

δηλαδη ολοι να βαφτιστουμε αριστεροι η δεξιοι?
παντως αν μια κουβεντα καταληγει στο αριστερος η δεξιος νομιζω εξευτελιζεται εντελως
Δεν βάφτισα κάποιον. Είπα ότι η "εκμετάλλευση του εργαζόμενου" έχει γίνει μονοπώλιο των αριστερών.

Reaction score
1.469
Δεν βάφτισα κάποιον. Είπα ότι η "εκμετάλλευση του εργαζόμενου" έχει γίνει μονοπώλιο των αριστερών.
τους εκμεταλλευονται μονοπωλιακα??
σιγα μην τους αφηναν αυτο το μονοπωλιο οι δεξιοι.....;)

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.208
τους εκμεταλλευονται μονοπωλιακα??
σιγα μην τους αφηναν αυτο το μονοπωλιο οι δεξιοι.....;)
Εκμεταλλεύονται το "δίκιο του εργάτη".

Τέλος πάντων, για να γυρίσουμε στο θέμα, η κριτική εργασιακών συνθηκών/απολαβών άλλων χωρών πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις τοπικές παραμέτρους.

Reaction score
1.469
Εκμεταλλεύονται το "δίκιο του εργάτη".

Τέλος πάντων, για να γυρίσουμε στο θέμα, η κριτική εργασιακών συνθηκών/απολαβών άλλων χωρών πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις τοπικές παραμέτρους.
συμφωνουμε
ομως εγω βλεπονυας αυτο το βίντεο σκεφτηκα μακαρι να μην συμβει σε εμενα στο μελλον αυτο
αν καποιος αλλος σκεφτηκε ε ενταξει για κινα δεν ειναι και ασχημα
δεν θα το πιστευα..

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.422
My 2 cents:

Επειδή έτυχε και έχω κάνει πρόσφατα 2 ταξίδια στην Κίνα, μάλιστα σε βιομηχανική πόλη -όχι τουρίστας, είδα φάμπρικες, ''εργοστάσια'' και εργοστάσια.

Ένα κοινό χαρακτηριστικό ήταν ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό οι (χαμηλό)εργάτες είχαν θλιμμένα πρόσωπα.
Ξέροντας όμως από Κινέζο συνεργάτη ότι δεν τους πήγαν ''παιδομάζωμα'' αλλά έφυγαν από τα χωριά τους για να δουλέψουν στην πόλη ρώτησα: Why the sad faces?
Η απάντηση:Homesick.
Απλά και μόνο νοσταλγία για το χωρίο.
Το turnover είναι πολύ σύνηθες για την εν λόγω χώρα. Οι περισσότεροι εργάτες δε θέλουν να εξελιχθούν. Τους αρκεί να δουλέψουν 6-12 μήνες, να κάνουν ένα κομπόδεμα (τα 450$ είναι βασικός 8ώρο. Με υπερωρίες, που όλοι κάνουν, εύκολα διπλασιάζεται) για να γυρίσουν στα χωριά τους και να ..εκτρέφουν φίδια, κότες, πάπιες και ζαρζαβατικά.

Την πρώτη φορά σοκαρίστηκα από τα πρόσωπα. Μετά όμως μου εξήγησαν το .. story άνθρωποι που είναι στα 50-60 τους και πέρασαν πραγματικά άσχημες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Οι συνθήκες εργασίας πλέον είναι πιο ανθρώπινες, τα οικονομικά καλύτερα ενώ σταδιακά βελτιώνεται και η επαρχία, πέραν των αστικών κέντρων.
Οκ, έχει ακριβύνει το κόστος διαβίωσης για όσους θέλουν να πολιτογραφηθούν δημότες ενός αστικού κέντρου (πρακτικά πρέπει να αγοράσουν σπίτι για να αποκτήσουν δικαιώματα ως δημότες) αλλά αυτό είναι ένα φυσικό επακόλουθο.
Η πλειοψηφία όμως ..πίσω στο χωριό. Το οποίο έχει αρχίσει και δημιουργεί προβλήματα στα εργοστάσια καθότι έχουν συχνές εκπαιδεύσεις νέου προσωπικού (κόστος) ή ασυνέπειες στην γραμμή παραγωγής με αποτέλεσμα ελαττωματικά προϊόντα, για τα οποία οι αγοραστές απαιτούν αποζημιώσεις ή αντικαταστάσεις.

Επίσης ο κινέζος κοιτάει πρώτα από όλα τα λεφτά. Θα αλλάξουν εύκολα εργασία για 50$ το μήνα παραπάνω και ας ξέρουν ότι μπορεί να είναι χειρότερα σε συνθήκες. Δεν είναι σαν τον Ευρωπαίο που θα ζυγίσει πολλές μεταβλητές.

Οι λίγο ανώτεροι (προϊστάμενοι ) καθαρίζουν τα διπλά κατά μ.ο. και οι εντολές που έχουν είναι η εξής ..μία:
Οι εργάτες δε σηκώνουν κεφάλι όταν δουλεύουν. Μη νομίζεται φυσικά ότι αυτό πλέον ενοχλεί τους εργάτες, το θεωρούν φυσιολογικό γιατί ξέρουν ότι πρέπει να δουλέψουν. Βέβαια τα διαλείμματα δε λείπουν. Για 1 ώρα κάθε μεσημέρι νεκρώνει το σύμπαν και τρώνε (απαραίτητα) ενώ παίρνουν και έναν υπνάκο.
Μπροστά στα μάτια μου είδα βάρδια να παρατάει εργαλεία πιο γρήγορα και απο Δ.Υ. στο σχόλασμα, πωλητές να κλείνουν τηλέφωνα και να παρατάνε υπολογιστές σε νανοσεκόντ. Έχω και φώτο από γραμματέα υποδοχής να ξαναπλάρει στο γραφείο φάτσα φόρα :D

Οι αμέσως επόμενοι (στελέχη, πωλητές εξωτερικού) καθαρίζουν..άστε το γιατί θα βάλετε τα κλάματα. Ξέρω sales agents (αρκετούς) που δεν πέφτoυν κάτω από 5000$ (μισθός και ποσοστά) το μήνα μόνο από το υπάρχον πελατολόγιο τους.

Το σταματώ εδώ γιατί θα βγει σεντόνι.
Απλά μη νομίζετε ότι πάντα ''πίνουν'' το αίμα του εργάτη, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση..

D

Deleted member 23222

Guest
My 2 cents:

Επειδή έτυχε και έχω κάνει πρόσφατα 2 ταξίδια στην Κίνα, μάλιστα σε βιομηχανική πόλη -όχι τουρίστας, είδα φάμπρικες, ''εργοστάσια'' και εργοστάσια.

Ένα κοινό χαρακτηριστικό ήταν ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό οι (χαμηλό)εργάτες είχαν θλιμμένα πρόσωπα.
Ξέροντας όμως από Κινέζο συνεργάτη ότι δεν τους πήγαν ''παιδομάζωμα'' αλλά έφυγαν από τα χωριά τους για να δουλέψουν στην πόλη ρώτησα: Why the sad faces?
Η απάντηση:Homesick.
Απλά και μόνο νοσταλγία για το χωρίο.
Το turnover είναι πολύ σύνηθες για την εν λόγω χώρα. Οι περισσότεροι εργάτες δε θέλουν να εξελιχθούν. Τους αρκεί να δουλέψουν 6-12 μήνες, να κάνουν ένα κομπόδεμα (τα 450$ είναι βασικός 8ώρο. Με υπερωρίες, που όλοι κάνουν, εύκολα διπλασιάζεται) για να γυρίσουν στα χωριά τους και να ..εκτρέφουν φίδια, κότες, πάπιες και ζαρζαβατικά.

Την πρώτη φορά σοκαρίστηκα από τα πρόσωπα. Μετά όμως μου εξήγησαν το .. story άνθρωποι που είναι στα 50-60 τους και πέρασαν πραγματικά άσχημες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Οι συνθήκες εργασίας πλέον είναι πιο ανθρώπινες, τα οικονομικά καλύτερα ενώ σταδιακά βελτιώνεται και η επαρχία, πέραν των αστικών κέντρων.
Οκ, έχει ακριβύνει το κόστος διαβίωσης για όσους θέλουν να πολιτογραφηθούν δημότες ενός αστικού κέντρου (πρακτικά πρέπει να αγοράσουν σπίτι για να αποκτήσουν δικαιώματα ως δημότες) αλλά αυτό είναι ένα φυσικό επακόλουθο.
Η πλειοψηφία όμως ..πίσω στο χωριό. Το οποίο έχει αρχίσει και δημιουργεί προβλήματα στα εργοστάσια καθότι έχουν συχνές εκπαιδεύσεις νέου προσωπικού (κόστος) ή ασυνέπειες στην γραμμή παραγωγής με αποτέλεσμα ελαττωματικά προϊόντα, για τα οποία οι αγοραστές απαιτούν αποζημιώσεις ή αντικαταστάσεις.

Επίσης ο κινέζος κοιτάει πρώτα από όλα τα λεφτά. Θα αλλάξουν εύκολα εργασία για 50$ το μήνα παραπάνω και ας ξέρουν ότι μπορεί να είναι χειρότερα σε συνθήκες. Δεν είναι σαν τον Ευρωπαίο που θα ζυγίσει πολλές μεταβλητές.

Οι λίγο ανώτεροι (προϊστάμενοι ) καθαρίζουν τα διπλά κατά μ.ο. και οι εντολές που έχουν είναι η εξής ..μία:
Οι εργάτες δε σηκώνουν κεφάλι όταν δουλεύουν. Μη νομίζεται φυσικά ότι αυτό πλέον ενοχλεί τους εργάτες, το θεωρούν φυσιολογικό γιατί ξέρουν ότι πρέπει να δουλέψουν. Βέβαια τα διαλείμματα δε λείπουν. Για 1 ώρα κάθε μεσημέρι νεκρώνει το σύμπαν και τρώνε (απαραίτητα) ενώ παίρνουν και έναν υπνάκο.
Μπροστά στα μάτια μου είδα βάρδια να παρατάει εργαλεία πιο γρήγορα και απο Δ.Υ. στο σχόλασμα, πωλητές να κλείνουν τηλέφωνα και να παρατάνε υπολογιστές σε νανοσεκόντ. Έχω και φώτο από γραμματέα υποδοχής να ξαναπλάρει στο γραφείο φάτσα φόρα :D

Οι αμέσως επόμενοι (στελέχη, πωλητές εξωτερικού) καθαρίζουν..άστε το γιατί θα βάλετε τα κλάματα. Ξέρω sales agents (αρκετούς) που δεν πέφτoυν κάτω από 5000$ (μισθός και ποσοστά) το μήνα μόνο από το υπάρχον πελατολόγιο τους.

Το σταματώ εδώ γιατί θα βγει σεντόνι.
Απλά μη νομίζετε ότι πάντα ''πίνουν'' το αίμα του εργάτη, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση..

Πολύ ενδιαφέροντα.

Έχω κάποιες παρατηρήσεις μόνο.

"GDP Annual Growth Rate in China averaged 9.74 percent from 1989 until 2017, reaching an all time high of 15.40 percent in the first quarter of 1993 and a record low of 3.80 percent in the fourth quarter of 1990."

Με τέτοια ανάπτυξη,έξω από κάθε λογική για τον υπόλοιπο κόσμο,θεωρώ ότι είναι πολύ λογική προκύπτουσα, η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και απολαβών,γιατί λειτουργεί ένας εσωτερικός ανταγωνισμός.
Η αγάπη τους για το χρήμα,σε συνάρτηση με τον νόστο του χωριού,με κάνει όμως επιφυλακτικό απέναντι στις βελτιωμένες έστω,υπάρχουσες συνθήκες εργασίας.
Δεν γνωρίζω την κουλτούρα τους,αλλά μια ευκαιρία για καλύτερη ζωή στην "πόλη", δεν την έχει αρνηθεί καμία κοινωνική τάξη,εφόσον πραγματικά προσφερθεί.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.796
Members
38.495
Νεότερο μέλος
JGmag