Λογοτεχνία και ποίηση (προσωπική-οικογενειακή)

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Καλησπέρα σε όλους

Έχω καιρό να γράψω, λόγοι πολλοί με κρατούν μακριά από το forum (και τα άλλα fora). Ωστόσο, ένα πρόσφατο γεγονός με ώθησε να γράψω περιληπτικά γι αυτό, αν και κάποιοι από εσάς ήδη θα το μάθατε από το Φατσοβιβλίο.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο (ή το πολύ τα τελευταία δύο χρόνια) ασχολούμαστε οικογενειακώς με τη λογοτεχνία και την ποίηση, ως εσωτερική παρόρμηση περισσότερο. Την αρχή την έκανε το έτερον ήμισυ, έχοντας αρχίσει να γράφει εν είδει αυτοβιογραφίας ένα κείμενο-σύγγραμμα, το οποίο εξελίχθηκε τελικά σε πλήρες συγγραφικό έργο, που εκδόθηκε πρόσφατα ως αυτοβιογραφικό-λαογραφικό δοκίμιο από τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ. Πρόκειται για το βιβλίο "Ναξιώτικα μονοπάτια - Κ' ήντα σε μέλει σένανε" που κυκλοφόρησε στα μέσα του προηγούμενου μήνα:

Το (μπροστινό) εξώφυλλο:
1.jpg


Το οπισθόφυλλο:

Πίσω.jpg


Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 24 Αυγούστου στο χωριό της Σοφίας, τον Κινίδαρο της Νάξου, με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κινιδαριωτών Νάξου "Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ".

Θα υπάρξει βέβαια και δεύτερη παρουσίαση, πιο πλατιά, στην Καλλιθέα, όταν επιστρέψουμε το φθινόπωρο.

Αυτό το γεγονός και συνολικά η διαδικασία της συγγραφής, της δακτυλογράφησης που έκανα εγώ εξ ολοκλήρου (της μετατροπής του χειρόγραφου της Σοφίας σε αρχείο του Word, δηλαδή), της μετάβασης στον εκδοτικό οίκο και ό,τι ακολούθησε έκτοτε, έβαλε και μένα, μαζί με τη Σοφία στο τρυπάκι της συγγραφής. Μάλιστα, πριν ακόμα τελειώσει το χειρόγραφό της η Σοφία, με προέτρεπε συνεχώς να κάνω κι εγώ κάτι ανάλογο, με απώτερο σκοπό να μείνει κάτι για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

Στην αρχή αρνιόμουνα, μολονότι έχω κατά καιρούς σκαρώσει κάποια ποιήματα, αλλά στη συνέχεια πήρα απόφαση και το ξεκίνησα. Βρίσκεται κάπου στη μέση - από χρονολογικής άποψης στην αφήγηση - και ελπίζω να το έχω τελειώσει περί το τέλος του 2017. Μετά θα μπούμε πάλι στη διαδικασία της παραλαβής από τον εκδότη, της επιμέλειας και διόρθωσης, και ό,τι άλλο επακολουθεί στη συνέχεια.

Σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας αυτή την εμπειρία και να σας προτρέψω - όσους από εσάς "τόχετε" - να κάνετε κάτι ανάλογο. Η συνέχεια και το αποτέλεσμα συνήθως ανταμείβει τον δημιουργό.

Πάντως προς το παρόν, αναμείνατε "στο ακουστικό σας" για την παρουσίαση του βιβλίου της Σοφίας στην Καλλιθέα. Είστε όλοι προσκεκλημένοι, ασφαλώς.

Καλή συνέχεια και καλό υπόλοιπο καλοκαίρι. Κι αν κάποιοι από εσάς βρεθείτε στο νησί εκείνες τις μέρες, σας προσκαλούμε στην εκδήλωση της παρουσίασης στον Κινίδαρο.
 

D

Deleted member 23222

Guest
Εύχομαι την αναγνωσιμότητα που θα θέλατε.

Συγχαρητήρια!!!
 

Μηνύματα
7.232
Reaction score
4.613
Δυστηχως 24 ειναι Πέμπτη και δεν θα μπορέσω να ειμαι στο χωριό ....
Σου υπόσχομαι οτι θα προσπαθήσω να παραβρεθώ Καλλιθέα .
Σου εύχομαι να πετύχετε οτι ονειρευτήκατε και ακομα παραπάνω
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Εύχομαι την αναγνωσιμότητα που θα θέλατε.
Συγχαρητήρια!!!
Βαγγέλη - και οι υπόλοιποι - σας ευχαριστώ.

Η αναγνωσιμότητα, Βαγγέλη μου, εξαρτάται σε πρώτη φάση από τον τρόπο διανομής. Επίσης, σε δεύτερη φάση, εξαρτάται από το ενδιαφέρον που θα δείξει το εν δυνάμει αναγνωστικό κοινό.

Επιλέξαμε να κάνουμε την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στον Κινίδαρο της Νάξου, ακριβώς γιατί τα περισσότερα λαογραφικά στοιχεία που αναγράφονται, έχουν άμεση σχέση με το νησί και κυρίως με το χωριό. Επομένως, οι πρώτοι λογικά ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι οι ντόπιοι και κυρίως οι συγχωριανοί της γυναίκας μου.

Αυτή είναι η πρώτη "ανάγνωση" της κατάστασης.

Η δεύτερη ανάγνωση έχει να κάνει με το ευρύτερο ενδιαφέρον του συνόλου του ελληνικού αναγνωστικού κοινού. Όσοι διαβάζουν - και εννοώ τη λέξη "διαβάζουν" - θα ενδιαφερθούν να μάθουν κάποια λαογραφικά στοιχεία που αναφέρονται στο βιβλίο. Αν μάλιστα αυτό το ενδιαφέρον συνδυαστεί με ένα ευρύτερο ενδιαφέρον για το σύνολο της αφήγησης, η οποία σημειωτέον διαβάζεται μονορούφι, ως νουβέλα, αφού η εξιστόρησή της έχει περισσότερο τη μορφή διηγήματος και λιγότερο (ή καθόλου) τη μορφή απλής καταγραφής γεγονότων, τότε θα έχουμε αυτό που ονομάζουν συγγραφική επιτυχία.

Όλα αυτά όμως θα φανούν στο διάβα του χρόνου.

Και μια διευκρίνιση:
Ο εκδότης κράτησε για λογαριασμό του ένα μικρό αριθμό βιβλίων, περίπου 10% του συνόλου. Το υπόλοιπο 90% βρίσκεται στα χέρια μας - στα χέρια της Σοφίας ως συγγραφέως, εν προκειμένω - και όποιος θελήσει να το προμηθευτεί, θα είναι διαθέσιμο από τη Σοφία απευθείας. Αλλά αυτό είναι μια υπόθεση που θα μας απασχολήσει φαντάζομαι μετά την επιστροφή μας στην Αθήνα.
[DOUBLEPOST=1501525349][/DOUBLEPOST]
Δυστηχως 24 ειναι Πέμπτη και δεν θα μπορέσω να ειμαι στο χωριό ....
Σου υπόσχομαι οτι θα προσπαθήσω να παραβρεθώ Καλλιθέα .
Σου εύχομαι να πετύχετε οτι ονειρευτήκατε και ακομα παραπάνω
Να είσαι καταρχήν εσύ καλά, Μάκη μου. Σε περιμένουμε στην Καλλιθέα.

(Το υποσχέθηκες) ;)
 

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
11.830
Reaction score
2.427
Μπραβο, και μονο που πηρατε την αποφαση να εξωτερικευσετε τα συναισθηματα σας. Και ιδιαιτερα εσυ Παναγιωτη που με τα πιο προσωπικα σου γραφομενα, εκανες αυτο που μερικοι σκεπτονται μα δισταζουν, οσο κι αν ωθουνται απο πολλα συμβαντα και "απωθημενα" ζωης, καταχωνιασμενα και χαμενα μαλλον. Σε "ζηλευω" για το θαρρος σου - καλη συνεχεια αγαπητε
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 24 Αυγούστου στο χωριό της Σοφίας, τον Κινίδαρο της Νάξου, με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κινιδαριωτών Νάξου "Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ".
Έγινε προχθές το βράδυ (Πέμπτη-24 Αυγούστου) η παρουσίαση του βιβλίου στην πλατεία του χωριού, όπου είναι τοποθετημένο και το Ηρώο των Κινιδαριωτών.

Ο χώρος είχε διαμορφωθεί από τον Σύλλογο Κινιδαριωτών κατάλληλα, με κάποιες δεκάδες καθίσματα, με προβολέα και οθόνη και με κάποιο ηχητικό σύστημα (ηχεία, ενισχυτή, μικρόφωνο). Η κεντρική συσκευή παρουσίασης ήταν βέβαια το laptop του Γραμματέα του Συλλόγου, που ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γραμματέας, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στο βιβλίο της Σοφίας, διάβασε ένα απόσπασμα από αυτό, στο οποίο αναφέρεται ότι: «Ένα ποτάμι χωρίζει το χωριό από το βουνό. Είναι το ποτάμι της Μαντηλαριάς…» και το οποίο τελειώνει με τους στίχους του τραγουδιού “Μα γιάντα την τραγιάσκα σου” του Γ. Κονιτόπουλου. Εκεί, σ’ αυτό το σημείο απευθυνόμενος στο κοινό, είπε «Ας το θυμηθούμε…» και στη συνέχεια προβλήθηκε σε βίντεο, κατεβασμένο από το YouTube, το εν λόγω τραγούδι με τη φωνή της Αγγελικής Κονιτοπούλου.

Για σας, που δεν ήσασταν στην εκδήλωση, σας το βάζω να το απολαύσετε:


Η εκδήλωση συνεχίστηκε με προβολή φωτογραφιών από το βιβλίο και στη συνέχεια κλήθηκε στο βήμα η κόρη μου, που είχε αναλάβει να μεταφέρει στο κοινό τον χαιρετισμό του εκδοτικού οίκου ΕΝΤΟΣ, αφού κάποιος από αυτόν δεν στάθηκε δυνατό να παρευρεθεί στην εκδήλωση.

Στη συνέχεια, ο συντονιστής πήρε πάλι το λόγο και αφού είπε δυο λόγια για το βιβλίο και την αναγκαιότητά του ως μέσο ψυχαγωγίας και προσφοράς ικανοποίησης, τόνισε ότι αυτό είναι ταυτόχρονα ένα μέσο καταγραφής του παρελθόντος και έτσι μπορούν να το γεύονται οι επόμενες γενιές, αφού, ως γνωστό, τα γραπτά μένουν. Συμπλήρωσε την σύντομη παρέμβασή του ευχαριστώντας τη συγγραφέα, που εμπιστεύτηκε το Σύλλογο για να παρουσιάσει το βιβλίο της.

Αμέσως μετά, προβλήθηκε ένα ακόμα βιντεάκι κατεβασμένο από το YouTube, που δείχνει την κυρά-Μαρία Κονιτοπούλου, σε μεγάλη ηλικία, να τραγουδάει κάποια παραδοσιακά τραγούδια του χωριού, συνοδευόμενη από του γιους της Γιώργο (στο βιολί) και Βαγγέλη (στο λαούτο). Είναι ένα πράγματι σπάνιο ντοκουμέντο και συνδέεται ευθέως με το βιβλίο, αφού η Σοφία αναφέρεται στη μουσική παράδοση του τόπου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους Κονιτοπουλαίους, ενώ φυσικά συγκίνησε και τους παρευρισκόμενους. Δείτε το:


Μετά προβλήθηκε ένα απόσπασμα 6+ λεπτών από ένα παλιό βίντεο της ΕΡΤ (όχι ολόκληρο το βίντεο), που αναφέρεται στο Αποκριάτικο έθιμο των "φουστανελάδων", ένα έθιμο που συνδυάζει χορό, τραγούδι, "μεταμφίεση" των συμμετεχόντων με στολή φουστανελά και επίσκεψη του γκρουπ σε διπλανά χωριά, όπου ανταλλάσσονται ευχές, κεράσματα κλπ. και με δέσμευση αυτών που υποδέχονται τους επισκέπτες να ανταποδώσουν την επίσκεψη. Δείτε ολόκληρο το βίντεο :


Στο τέλος χαιρέτισε την εκδήλωση η ίδια η συγγραφέας, η οποία αφού ευχαρίστησε το σύλλογο για την τιμή που τις έκανε να διοργανώσει την παρουσίαση, ευχαρίστησε και τους παρευρισκόμενους και με τον χαιρετισμό της εξήγησε τους λόγους που την ώθησαν να γράψει το βιβλίο καθώς και αυτούς που την ώθησαν να το εκδώσει.

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακό κέρασμα των παρευρισκόμενων με λουκούμια και ρακή.

Μερικές λεπτομέρειες ακόμα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πάνω από 100 συγχωριανοί της Σοφίας και κάποιοι ακόμα από το νησί.
Διατέθηκαν αρκετά βιβλία, που ζητήθηκαν από τους παρευρισκόμενους (και όχι μόνο). Η συγγραφέας υπέγραψε τα περισσότερα από αυτά (αν όχι όλα) με ανάλογες αφιερώσεις στον κάτοχο.

Στο τέλος δεχόμασταν συγχαρητήρια για την προσπάθεια για αρκετή ώρα μετά το τέλος της εκδήλωσης.

Κάποιες φωτογραφίες:

DSC_0004_2.jpg


DSC_0013_2.jpg


DSC_0021_2.jpg


DSC_0028_2.jpg
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.587
Μηνύματα
2.865.059
Members
37.933
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top