βελτιωση crossover b&w

Reaction score
27
ψαχνωντας ενα διαγραμμα αποκρισης συχνοτητας των b&w 601 s3...
επεσε το ματι μου πανω σ'αυτη τη σελιδα http://rutcho.com/tweaks/01_bw_dm601s3/bw_dm601s3.html
θα ηθελα λοιπον μια βοηθεια απο καποια μελη που το κατεχουν το θεμα κροσοβερ να μου πουν εαν ειναι σωστα αυτα που γραφει η σελιδα ωστε να προχωρησω στις μικρες επεμβασεις που προτεινει..θα θελα επισης να ξερω εαν μετα την επεμβαση μειωνεται η αξιοπιστια του ηχειου..καθε βοηθεια θα ηταν πολυτιμη.

• Like
Reactions: PPG

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Πολύ καλύτερο το αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς, αν ισχύουν αυτά που περιγράφει και μετράει.
Μικρότερη κοινή περιοχή των μεγαφώνων και καλύτερες κλήσεις στο διαχωρισμό.

Εντελώς λάθος η επιλογή της b&w για πρώτης τάξης κρος στο woofer. Αλλά βέβαια υπάρχουν και ακριβότερες σειρές, οπότε θα πρέπει να υπάρξουν και διαφορές στο αποτέλεσμα.

Η αξιοπιστία του ηχείου αυξάνεται, αφού το tweeter, που πολλές φορές έχει θέμα, δέχεται λιγότερη ισχύ σε υψηλότερες συχνότητες.
Προσωπικά θα προτιμούσα χαμηλότερη συχνότητα διαχωρισμού από τους 4,4KHz, αλλά δυστυχώς το tweeter αυτό δεν είναι για ζόρισμα.

Last edited:

Reaction score
27
σ'ε υπερευχαριστω PeterMeni για την βοηθεια σου.καποια στιγμη ισως μου δωσεις ξανα τα φωτα σου οσον αφορα τα artemis v2 που εχω σαν κυριο συστημα..μηπως και αυτα τα παλια αλλα τιμια ελληνικα ηχεια ισως καπου να βελτιωνονται στο θεμα κρος.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Μια που θα μπεις στην διαδικασία να ανοίξεις τα ηχεία καλό θα ήταν να αλλάξεις την καλωδίωση και κυρίως να καταργήσεις τα κλιπς που συνδέουν τα μεγάφωνα.
Λίγη προσοχή θέλει στο tweeter που συνδέεται με ένα φισάκι.
Εκεί, με προσοχή, θα πρέπει να απασφαλίσεις τα δύο πινς και να τα αφαιρέσεις από πάνω. Αφού κόψεις το παλιό καλώδιο, να κολλήσεις επάνω στα πινς το καινούριο.
Καλό καθαρισμό και επανατοποθέτηση.

Reaction score
27
εγινε η μοντα!οι πρωτες εντυπωσεις απο την ακροαση ειναι θετικες.αλλαξε χαρακτηρα το ηχειο..τα πριμα που ηταν προς το λαμπρο τωρα μου φαινονται ποιο φλατ..η μονη ενσταση που εχω στο θεμα ειναι..ολοκληρη b&w ειναι δυνατον να μην εχει κανει τις μετρησεις που πρεπει για το πως συμπεριφερεται ενα ηχειο?? και επισης οι μετρησεις γινονται στο 1w 1m..αραγε το "νεο" κρος σε περισσοτερη ισχυ συμπεριφερεται το ιδιο γραμμικα οπως δειχνει το διαγραμμα μετρησης του ιδιωτη που εκανε την μοντα στο κρος?? η τελικα κατι ηξερε η b&w που το ειχε οπως το ειχε?

tyler durden

Μη ριβγιούερ
Reaction score
2.743
Δεν εχεις ακουσει ακομα το ηχειο, τα πραγματα κατα πασα βεβαιοτητα θα ειναι πολυ καλυτερα απ' οτι μπορεις να καταλάβεις αυτη τη στιγμη. Θα περιμενεις να ολοκληρωσεις τη διαδικασια στρωσιματος που ειναι αρκετες ωρες, ετσι ωστε να "ρθουν" τα υλικα εκει που πρεπει. Οι κατασκευαστες ξερουν ακριβως που και σε τι κανουν περιορισμους και τι αντικτυπο στην αποδοση εχουν αυτοι, αλλα γιαυτους και για οποιαδηποτε γραμμη παραγωγης προεχει το χαμηλο κοστος οποτε ο περιορισμος του υπεισερχεται και ευτελεστερα υλικα κλπ.

Reaction score
379
Η εταιρία ηχείου που έχω χρησιμοποιεί τα ίδια μεγάφωνα σε όλη τη σειρά της. Αλλάζοντας όμως τον σχεδιασμό της καμπίνας και του crossover αλλάζει τον ήχο του ηχείου και της τιμής του.

K

kimon

Guest
Η εταιρία ηχείου που έχω χρησιμοποιεί τα ίδια μεγάφωνα σε όλη τη σειρά της. Αλλάζοντας όμως τον σχεδιασμό της καμπίνας και του crossover αλλάζει τον ήχο του ηχείου και της τιμής του.
Πώς το κάνει αυτό; Έχει μόνο δύο μοντέλα;(Μικρό και μεγάλο); Αυξάνει τον αριθμό των γούφερ; Ή αλλάζει τον τρόπο φόρτισης στις χαμηλές; Κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει,αλλά για μία σειρά το πολύ (εικάζω).

Last edited by a moderator:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
.η μονη ενσταση που εχω στο θεμα ειναι..ολοκληρη b&w ειναι δυνατον να μην εχει κανει τις μετρησεις που πρεπει για το πως συμπεριφερεται ενα ηχειο?? και επισης οι μετρησεις γινονται στο 1w 1m..αραγε το "νεο" κρος σε περισσοτερη ισχυ συμπεριφερεται το ιδιο γραμμικα οπως δειχνει το διαγραμμα μετρησης του ιδιωτη που εκανε την μοντα στο κρος?? η τελικα κατι ηξερε η b&w που το ειχε οπως το ειχε?
Η εταιρία B&W παράγει τουλάχιστον πέντε σειρές ηχείων.
Το ηχείο βάσης της, της σειρά 600 κοστίζει κάτω από 600 ευρώ, όταν αυτό της σειράς 800, πάντα βάσης με midwoofer 6,5 inch, κοντά στα 6000 ευρώ.
Είναι φανερό πως αυτό το X10 στην τιμή, και βέβαια κατά αναλογία σε όλα τα ενδιάμεσα μοντέλα, θα πρέπει να αντανακλάται και στον ήχο.
Δεν την ενδιέφερε να δώσει περαιτέρω προσοχή στο εισαγωγικό της μοντέλο και δεν το έκανε.
Τόσο απλά.

Κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν στη γραμμικότητα της ισχύος, αλλά το ίδιο ίσχυε και με το αρχικό κύκλωμα διαχωρισμού, οπότε μην ανησυχείς για κάτι.

Reaction score
379
Πώς το κάνει αυτό; Έχει μόνο δύο μοντέλα;(Μικρό και μεγάλο); Αυξάνει τον αριθμό των γούφερ; Ή αλλάζει τον τρόπο φόρτισης στις χαμηλές; Κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει,αλλά για μία σειρά το πολύ (εικάζω).
http://www.audiophysic.de/technik/index_e.html

Δες το Virgo και το tempo που φοράνε ακριβώς τα ίδια μεγάφωνα λόγο διαφορετικής καμπίνας και crossover ακούγονται τελείως διαφορετικά.

Reaction score
27
αρα λοιπον..απο τα λεγομενα σας αμεσως καταλαβαινει κανεις πως αρκετα μεγαλο ποσοστο της τιμης ενος ηχειου την καθοριζει το μαρκετινγκ..ασχετα αν το ηχειο εχει δυνατοτητες ο ηχος του καθοριζει την τιμη.τα φιλτρα διαχωρισμου συχνοτητων δεν ειναι ειναι καμια καινουρια τεχνολογια..απλα πιθανον ειναι το δυσκολοτερο κομματι στην κατασκευη ενος ηχειου και εκει πατανε οι κατασκευαστες..μπορουνε με σωστες επιλογες τιμων και μετρησεις να πετυχουν ενα αρκετα καλο value for money ηχειο που να παιζει αξιοπρεπεστατα..αλλα στο βωμο του κερδους γινονται συμβιβασμοι και θυσιες.καθε προσπαθεια που γινεται απο ατομα που γνωριζουν ως προς την βελτιωση ενος ηχειου ειναι αξιεπαινη και αυτο το παραδειγμα πρεπει να συνεχιστει..

Reaction score
111
Καλησπέρα,

Καλοάκουστα, επειδή με ενδιαφέρει το εγχείρημα μπορείς να μου πεις τι άλλαξες και κόστος?

Ευχαριστώ πολύ,

Reaction score
27
Καλησπέρα,

Καλοάκουστα, επειδή με ενδιαφέρει το εγχείρημα μπορείς να μου πεις τι άλλαξες και κόστος?

Ευχαριστώ πολύ,
καλησπερα!ακολουθησε το λινκ στο 1ο μου ποστ..εχει την διαδικασια αναλυτικα.το κοστος των υλικων ειναι μικρο..2 αντιστασεις και 2 πυκνωτες MKT.καποια στιγμη ισως παραγγειλω καλυτερους ποιοτικα πυκνωτες.

K

kimon

Guest
http://www.audiophysic.de/technik/index_e.html

Δες το Virgo και το tempo που φοράνε ακριβώς τα ίδια μεγάφωνα λόγο διαφορετικής καμπίνας και crossover ακούγονται τελείως διαφορετικά.
Είπα κι εγώ...Νόμισα προς στιγμήν ότι είσαι ιδιοκτήτης εταιρείας ηχείων,η οποία χρησιμοποιεί τον ΙΔΙΟ αριθμό και τύπο μεγαφώνων σε όλα της τα (αρκετά) μοντέλα!

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
53.684
Καλησπέρα, έχω τα 602 s3 και πάντα με ενοχλούσαν τα πρίμα, σε κάποιες παραγωγές και ειδικά στα φωνητικά σχεδόν ξυρίζουν.
Θεωρώ πως με αυτή την επέμβαση θα ηρεμήσω κάπως τα αυτάκια μου....

tyler durden

Μη ριβγιούερ
Reaction score
2.743
Στην περιπτωση σου υπαρχουν δυο τροποι να αντιμετωπισεις το προβλημα. Ο ενας ειναι "μαζεύοντας" το τουιτερ με αλλαγή της αντιστασης στο high pass. Εαν σε ενδιαφερει η αλλαγη στην ποιοτητα των υψηλων προς το πιο αερινο και ραφινατο, τοτε μπορει να μπει ενας πυκνωτης ΜΚΤ ή και MKP που δεν ειναι και πολυ ακριβοτερος, και bypass εναν paper-in-oil πολυ μικρής χωρητικότητας.

Last edited:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Στην περιπτωση σου υπαρχουν δυο τροποι να αντιμετωπισεις το προβλημα. Ο ενας ειναι "μαζεύοντας" το τουιτερ με αλλαγή της αντιστασης στο high pass. Εαν σε ενδιαφερει η αλλαγη στην ποιοτητα των υψηλων προς το πιο αερινο και ραφινατο, τοτε μπορει να μπει ενας πυκνωτης ΜΚΤ ή και MKP που δεν ειναι και πολυ ακριβοτερος, και bypass εναν paper-in-oil πολυ μικρής χωρητικότητας.
Αλλάζοντας απλά την εν σειρά αντίσταση του tweeter με μεγαλύτερη, μειώνεται όλη η στάθμη του.
Το tweeter αναπαράγει και μεσαίες συχνότητες, των οποίων η μείωση δεν είναι σε καμία περίπτωση ζητούμενο.

Υπάρχουν ήδη αρκετά καλοί πυκνωτές, ΜΚΤ αν δεν κάνω λάθος, στο εν λόγο κύκλωμα διαχωρισμού.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.856
Members
38.508
Νεότερο μέλος
Ioanniss