Αντιληπτή ικανότητα (μεγέθους εικόνας και απόστασης θέασης)

Reaction score
403
ας πάρουμε για παράδειγμα 2 οθόνες, 65" και 260"

αφού θα εχούμε τις ίδιες μοίρες (40 viewing angle) λογικά η αντίληψη που θα έχουμε για την εικόνα θα ειναι ίδια.

ποια η σχέση του πραγματικου μέγεθους ενος αντικειμένου, πάνω στην οθόνη, σε σχέση με το δικό μας πραγματικό μέγεθος; αυτή η σχέση, δεν αλλάζει το impact που έχει μια εικόνα;

πχ
σε μια 65" απο τα 197cm (ιδανική θέση κατα THX) περα οτι ειναι αδύνατο να καθίσουν 2-3 άτομα πχ μια οικογένεια..
το πρόσωπο ενος ηθοποιου, θα έχει πραγματικό μέγεθος στην οθόνη αυτή, πχ 20cm (τυχαίο νουμερο)

ενω στην οθόνη των 260" απο τα 786cm (ιδανική θέση κατα THX), το ίδιο πρόσωπο του ηθοποιου, θα έχει πολύ μεγαλύτερο πραγματικό μέγεθος (μαλλον 60cm?).. (μια 260" οθόνη ειναι 16 οθόνες των 65")

δεν θα έχει μεγαλύτερο impact η μεγαλύτερη οθόνη;
ποιος ο λόγος ύπαρξης μιας αιθουσας imax (οκ imax δεν ειναι μονο η εικόνα αλλα ο ήχος κ.α.) αν πχ μπορούμε να έχουμε τις ίδιες μοιρες θέασης και στο σπίτι μας ή σε ενα dedicate;

Last edited:

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ

απο-Συντονιστής
Reaction score
195
Κατα προσωπικη μου αποψη, οχι, σαφως και η μεγαλυτερη οθονη εχει μεγαλυτερο impact. Στην 26αρα του υπολογιστη μου βλεπω απο μισο μετρο. Αναλογικα οι 140 ιντσες της οθονης του ΗΤ μου που βλεπω απο τα 5,5 μετρα, μου παρεχουν μικροτερη εικονα. Αλλα η αισθηση ειναι κλασεις ανωτερη απο αυτη της οθονης του υπολογιστη. Επειδη σαν οντα εχουμε την αισθηση του βαθους καταλαβαινουμε το μεγεθος της οθονης στο συνολο και αυτο απο μονο του αρκει για τον εντυπωσιασμο μας. Στο θερινο μου σινεμα που η οθονη ειναι γυρω στις 200" και βλεπουμε απο τα 8 μετρα αποσταση η διαφορα μεγεθους ειναι ακομα πιο αντιληπτη. Το ιδιο και στο σινεμα που καθεσαι στις τερμα πισω θεσεις αλλα ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ οτι η οθονη ειναι τεραστια και αυτο προσθετει στην ικανοποιηση του ματιου...

susano lx90

Professional Home Cinema
Reaction score
5.141
αφού θα εχούμε τις ίδιες μοίρες (40 viewing angle) λογικά η αντίληψη που θα έχουμε για την εικόνα θα ειναι ίδια.
οχι δεν θα ειναι ιδια, συνφωνω απολυτα με τον λευτερη, παλια εβλεπα σε οθονη πλατους 365cm σε 235:1 δηλαδη 156 ιντσες απο αποστση 3.30m και καμια φορα κουραζε, αλλα οταν πηγαινα σινεμα και καθομουνα λιγο πιο πισω απο την μεση σαν μοιρες ηταν πιο μικρες στο σινεμα αλλα η αισθηση που σου εδινε το σινεμα δεν μπορουσε να την δεις σπιτι γιατι απλα μετραει το μεγεθος. και στο ενα μετρο να καθομουνα σπιτι παλι αυτην την αισθηση δεν θα την εβλεπα σπιτι!

Reaction score
403
και εγώ εκεί κλινω, εξάλλου δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξης των imax αλλα θα ήθελα και μια γνώμη ενός "ειδικού" ισως οφθαλμίατρου/ψυχολόγου..;

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.180
Members
38.667
Νεότερο μέλος
giorgos8907