Κατασκευή (άλλη μία) πολύπριζου

Μηνύματα
365
Reaction score
382
Καλησπέρα
Ευρίσκομαι στην δυσάρεστη φάση του σχεδιασμού ενός πολύπριζου, στην οποία προσπαθώ να μειώσω το κόστος των πρώτων υλών και συγκεκριμένα του θωρακισμένου καλωδίου.
Προφανώς το έχουν και σκεφτεί και ρωτήσει και απορρίψει πολλοί πριν από εμένα, αλλά επείδη δεν μπορώ να βρω απάντηση το ρωτάω εκ νέου.
Ποιός ο λόγος να μην χρησιμοποιήσεις καλώδιο κεραίας τηλεόρασης ή δορυφορικής κεραίας; Θεωρητικά εάν το κοιτάξεις, μοιάζει ιδανική επιλογή. Καλός χαλκός, εξαιρετική μόνωση RF και πολύ φτηνή τιμή. Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο πρόβλημα πλην των παρακάτω περιπτώσεων:
Πρώτον την περίπτωση υπερθέρμανσης (αν και δεν σκοπεύω να το χρησιμοποιήσω σε τελικό ενισχυτή) και Δεύτερον τον όγκο του συνολικά τριπλού καλωδίου (σχεδιάσω να χρησιμοποιήσω τρία τεμάχια καλωδίου, από ένα για την φάση, τον ουδέτερο και την γείωση).
Προφανώς κάνω λάθος, αλλά δεν γνωρίζω γιατί.
Μια δεύτερη απορία σχετίζεται με το είδος του αγωγού, μονόκλωνος ή πολύκλωνος;
Ευχαριστώ
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.622
Reaction score
12.187
Καλό είναι να ρίξεις, όπως λες, το κόστος, αλλά να μην φτιάξεις και κάτι επικίνδυνο.
Το κάθε καλώδιο έχει προδιαγραφές, αναλόγως της χρήσης του.
Τα καλώδια που αναφέρεις είναι κατασκευασμένα για να διαρρέονται από ρεύμα μερικών δεκάκις χιλιοστών του Ampere, σε πολύ υψηλή συχνότητα.
Είναι ακατάλληλες και οι μονώσεις τους και οι διατομές τους.

Αν θες να ρίξεις το κόστος, αλλά σωστά, αγοράζεις ένα καλώδιο σιλικόνης 3 Χ 1,5 και περνάς θωράκιση μόνος σου (κόστος λιγότερο από 1,5 ευρώ το μέτρο).

Διαφορετικά αγοράζεις ένα τέτοιο της legrand και έχεις ήσυχο το κεφάλι σου:
 
Last edited:

Μηνύματα
3.703
Reaction score
3.085
Αδιάβαστους σας πιάνω
Πάρε και ένα πολύμπριζο ατερμάτιστο και μεσυνολικό κόστος 10-15 ευρών,είσαι ο.κ
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.105
Reaction score
124.668
Ευρίσκομαι στην δυσάρεστη φάση του σχεδιασμού ενός πολύπριζου,
Βγές από τη δυσάρεστη αυτή φάση. Δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρείσαι τζάμπα κι άδικα.

Πάρε ένα έτοιμο πολύμπριζο, με 10€, είναι άριστο για τη δουλειά που χρειάζεται να κάνεις.

Η θωράκιση στα 230 βολτ στο καλώδιο του πολύμπριζου δεν χρειάζεται, δεν έχει νόημα. Στον τοίχο που πάει, δεν έχει θωράκιση το εντοιχισμένο μονόκλωνο ηλεκτρολογικό καλώδιο εγκαταστάσεων, και στους τοίχους του σπιτιού σου τρέχουν εκατοντάδες μέτρα καλωδίων χωρίς θωράκιση.

Αν σώνει και καλά θες να το θωρακίσεις, για άγνωστους έως ύποπτους λόγους, βάλε ένα πλέγμα εξωτερικό και μια κάλτσα από πάνω, αλλιώς απλώς αντικατέστησε το καλώδιο του πολύμπριζου με ένα καλώδιο ρεύματος με θωράκιση, της belden, με κόστος γύρω στο 3€ το μέτρο.

Με τα καλώδια ρεύματος μη παίζεις, μη χρησιμοποιήσεις ιντερκονεκτ ή καλώδιο ηχείων ή utp για ρεύμα, είναι όλα αυτά επικίνδυνα ακόμα και ως σκέψεις.
 

Μηνύματα
365
Reaction score
382
Καλησπέρα
Ευχαριστώ όλα μέλη για τις πληροφορίες. Το θέμα είναι ότι στην πραγματικότητα δεν χρειάζομαι πολύπριζο, χρειάζομαι απλώς κάποια απασχόληση για να περάσει η ώρα. Συνεπώς δεν ψάχνω μια συμβατική και επιτυχώς εφαρμοσμένη λύση, αλλά κάτι που θα εμπεριέχει σε μεγάλο ή μικρό βαθμό το στοιχείο της πρωτοτυπίας.
Και πάλι ευχαριστώ γιαι τις χρήσιμες πληροφορίες και αν παρουσιάσω κάποια στιγμή κάτι, ελπίζω να σας διασκεδάσει
 

Μηνύματα
784
Reaction score
73
Οπως σου ειπαν παραπάνω "η πρωτοτυπία" στο ηλεκτρικο ρευμα πρεπει να σεβεται ΑΠΟΛΥΤΩΣ τους νομους της φυσικής που διεπουν την μεταφορα ηλεκτρικης ενεργειας γιατι περα απο τη ζωη σου κινδυνευει και το σπιτι σου απο συνολικη καταστροφη απο "σοβαρο" βραχυκυκλωμα και λυωσιμο αγωγων.
Εχουν καει συθεμελα σπιτια απο αβλεψιες ηλεκτρολογων η και εμπειροτεχνων ιδιοκτητων.
Η χαμηλή ταση των 230 Volts που εχουμε σπιτια μας ειναι θανατηφορα. Επομενως προσεχε ...
Πριν προχωρήσεις σε "εξωτικες" εφαρμογες ρωτα καποιον που ξερει, οπως πολυ σωστα εκανες τωρα ... για το καλωδιο μεταφορας σηματος TV για μεταφορα ρευματος
 

Μηνύματα
380
Reaction score
330
Το θέμα είναι ότι στην πραγματικότητα δεν χρειάζομαι πολύπριζο, χρειάζομαι απλώς κάποια απασχόληση για να περάσει η ώρα. Συνεπώς δεν ψάχνω μια συμβατική και επιτυχώς εφαρμοσμένη λύση, αλλά κάτι που θα εμπεριέχει σε μεγάλο ή μικρό βαθμό το στοιχείο της πρωτοτυπίας
Καλή η απασχόληση αλλά ..... Το καλώδιο τηλεόρασης είναι σχεδιασμένο για λήψη και δεδομένων των διατομών είναι αστείο για ρεύμα . Η θωράκιση για RF για χρήση ήχου θα είχε νόημα ;;;; Άντε και πές πώς έχει αν έχεις κάποιο σύστημα εκπομπής RF ( τα ψηφιακά είναι της πλάκας RF ώστε να δημιουργήσουν θέμα στο πολύμπριζο - αν ναι είναι αλλού το πρόβλημα ) η θωράκιση δύσκολο να προστατεύσει αφού τελικά οι συσκευές με το σύστημα RF θα είναι σε κοινή γείωση σπιτιού ( θέλεις γαλβανική απομόνωση ) . Η θωράκιση θα λειτουργίσει σαν κεραία RF και θα επιδεινώσεις το πρόβλημα - μη θεωρείς δεδομένο μάλιστα ότι στη θωράκιση έχεις δυναμικό μηδέν ( αν προσθέσεις και την RF πού θα κυκλοφορεί θα έχεις και άλλα ..... ) . Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί το σύστημα εκπομπής ( που οφείλεται η RF )να παίζει αγείωτο ( για ευνόητους λόγους ως έσχατη λύση ....... το αναλύουμε αν θες αλλά μάλλον πάει σε άλλο site .... ) . Τώρα η θωράκιση στα καλώδια της τηλεόρασης ( μια που κάνεις αναφορά και εκεί ) μη φανταστείς ότι λέει και πολλά - άντε κανά RG κάτι θα έλεγε ...... αναλόγως τύπου . Μηχανολογικά δε η χρήση του καλωδίου θα δημιουργούσε επιπρόσθετα προβλήματα και αυξημένη επικινδυνότητα . Τέλος η πρωτοτυπία είναι ένα ενδιαφέρον θέμα .... ( πόση πιά ) αλλά στη περίπτωση αυτή είναι σαν σουβλάκι με γέμιση μπουγάτσα που μπορεί μεν να οδηγεί σε κάποιο αποτέλεσμα ( λέμε για να περάσει η ώρα ) ... αλλά ρε παιδάκι μου δεν πάει με μπύρα !!!!

έχω κάτι ορθογραφικά .....γνωστό και αυτό !!
 

Μηνύματα
365
Reaction score
382
Καλημέρα
Κατ΄αρχήν να ευχαριστήσω εκ νέου για το ενδιαφέρον και για τις πληροφορίες σας. Όπως είναι εμφανές, οι γνώσεις μου επί θεμάτων ηλεκτρισμού είναι εξαιρετικά περιορισμένες, ανέφερα δε ότι το υπό κατασκευή πολύπριζο ουσιαστικά αποτελεί μια άσκηση "επί χάρτου". Η υλοποίηση θα γίνει τελικά αλλά δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιηθεί, διότι πρώτον δεν διατηρώ αυταπάτες για τις δυνατότητες μου, το γνωρίζω και χωρίς να μου το τονίσεται ευγενικά και δεύτερον έχω πολύπριζα.
Το "ακαδημαικό" ενδιαφέρον της όλης προσπάθειας είναι η πρωτοτυπία. Πολλές φορές, πολλοί από εσάς θα θυμούνται ότι μια ιδέα που είχαν κάποτε και την οποία είχαν απορρίψει με συνοπτικές διαδικασίες ως βλακώδη και ανεφάρμοστη παραγγέλνοντας ακόμα μια μπύρα, την είχαν δει εφαρμοσμένη από κάποια μεγάλη εταιρεία. Δεν έχει σημασία εάν η υπόψη ιδέα πέτυχε ή απέτυχε εμπορικά, εάν άποδείχθηκε τελικά ορθή ή όχι, το θέμα είναι ότι κάποιος μελέτησε, συμφώνησε, πλήρωσε, κατασκεύασε και την "έβγαλε" στην αγορά.
Δεν βρίσκω λοιπόν κανένα λόγο για να μην υπάρχει ένα thread τέτοιων ιδεών σε ένα site που κυριαρχεί το πάθος σε συνδυασμό με υπεραρκετές τεχνικές γνώσεις. Το όλο ζήτημα δεν είναι απλώς πρακτικό, το "φτιάχνω για να το χρησιμοποιήσω" αλλά το "κατασκευάζω γιατί αποτελεί χαρά και ικανοποίηση". Δεν έχουν όλα σχέση με το φαγάκι και με το τυράκι,όπως προσπαθεί εναγωνίως να μας πείσει σύσσωμη η πολιτική τάξη ειδικά από την κρίση και μετά, αλλά κυρίως πρέπει να σχετίζεται με το ανεφάρμοστο όνειρο.
Προφανώς και δεν αναφέρομαι στην επιβράβευση της βλακείας, αναφέρομαι σε ιδέες που έχουν ορθή "τεχνική βάση" και δυνατότητες βελτίωσης, ίσως σε συλλογική βάση.
Κάτι παρόμοιο είχα διαβάσει ότι γίνεται στις ΗΠΑ, όπου για παράδειγμα ένα μέλος κάποιου παρόμοιου site σχεδιάζει κάτι, το παρουσιάζει και παρέχει όλες τις τεχνικές πληροφορίες στα μέλη, όπου κάποια εξ αυτών επαναλαμβάνουν την υλοποίηση βελτιωμένη κατά την άποψη τους και τότε αρχίζει μια πραγματική δημιουργική συζήτηση μεταξύ τους.
Ευχαριστώ
 

Μηνύματα
380
Reaction score
330
αναφέρομαι σε ιδέες που έχουν ορθή "τεχνική βάση"
Εδώ είμαστε

Δεν έχουν όλα σχέση με το φαγάκι και με το τυράκι,όπως προσπαθεί εναγωνίως να μας πείσει σύσσωμη η πολιτική τάξη ειδικά από την κρίση και μετά, αλλά κυρίως πρέπει να σχετίζεται με το ανεφάρμοστο όνειρο.
και εδώ όπως είπες και εσύ τεχνική βάση
 

Μηνύματα
2.340
Reaction score
4.902
Καλημέρα
Όπως είναι εμφανές, οι γνώσεις μου επί θεμάτων ηλεκτρισμού είναι εξαιρετικά περιορισμένες, ανέφερα δε ότι το υπό κατασκευή πολύπριζο ουσιαστικά αποτελεί μια άσκηση "επί χάρτου". Η υλοποίηση θα γίνει τελικά αλλά δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιηθεί............
Το "ακαδημαικό" ενδιαφέρον της όλης προσπάθειας είναι η πρωτοτυπία. Πολλές φορές, πολλοί από εσάς θα θυμούνται ότι μια ιδέα που είχαν κάποτε και την οποία είχαν απορρίψει.........την είχαν δει εφαρμοσμένη από κάποια μεγάλη εταιρεία. Δεν έχει σημασία εάν η υπόψη ιδέα πέτυχε ή απέτυχε εμπορικά, εάν άποδείχθηκε τελικά ορθή ή όχι, το θέμα είναι ότι κάποιος μελέτησε, συμφώνησε, πλήρωσε, κατασκεύασε και την "έβγαλε" στην αγορά.
Βασικά στην τεχνολογία και τις πατέντες ξεκινάμε πρώτα από το αυτονόητο: την γνώση του αντικειμένου και ακολούθως, χωρίς να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό, περνάμε στην μελέτη, σχεδιασμό και υλοποίηση της καινούργιας ιδέας. Το τελικό προιόν θα πρέπει σαφώς να είναι λειτουργικό είτε χρησιμοποιηθεί είτε όχι, αλλιώς τι νόημα έχει παρά διακοσμητικό;
Και από ό,τι διάβασα στην συζήτηση αφ΄ενός δεν διαθέτεις ούτε την βασική γνώση σχετικά με τα ηλεκτρολογικά, αλλά πέρα από αυτό δεν είδα και πια ακριβώς είναι η καινούργια ιδέα κατασκευής πολύμπριζου που προτείνεις.
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • spylab
    Shalom

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.316
Μηνύματα
2.858.274
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top