Αυγά

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
39.834
Reaction score
97.789
Ημισχετικό από τον Μπαμπινιώτη:

Η λέξη αβγό. Εδώ η γλωσσολογική άγνοια φθάνει στο κορύφωμά της. Αποφαίνεται η κυρία Α. Τζ. δογματικά ότι «ο τύπος αβγό είναι λάθος» και ανυποψίαστη εξηγεί ότι το υ στο αυγό προέρχεται από το αρχαίο δίγαμμα (F): ωFόν>αυγό. Και η μεν αρχαία λ. ωόν (με υπογεγραμμένη) προήλθε πράγματι από αρχικό τ. ωFόν. Αλλά δεν διερωτάται η ευλογημένη το α τού αβγό πού βρέθηκε; Και το -γ- τού αβγό από πού βγήκε; Και αφού το F σιγήθηκε στην Ιωνική - Αττική από τους προκλασικούς χρόνους και έδωσε το αττικό ωόν, πώς ξαναφύτρωσε και έδωσε το υ; Σε τέτοια ατοπήματα πέφτει όποιος μιλάει για πράγματα που δεν γνωρίζει. Ο Χατζιδάκις εξήγησε με συστηματικό τρόπο τι συνέβη: τα ωά>ταουά>ταγουά>ταβγά>τ' αβγό. Ηδη δε από το 1907 (90 χρόνια πριν από την κυρία Α. Τζ.) προσπάθησε να αποτρέψει τέτοιες αγλωσσολόγητες εμπειρικές απόψεις όπως ότι το F έγινε υ, γράφοντας ειδικά γι' αυτό το θέμα: «και περί του F ανάγκη να γίνη εκτενής λόγος, το μεν διότι μεγάλη κατάχρησις αυτού εγένετο υπό των ερασιτέχνων [κατά τον Χατζιδάκι η λ. είναι ο ερασίτεχνος], ετυμολογούντων τας λέξεις της ημετέρας Ελληνικής και πολλά άτοπα και πλημμελή περί τούτου προηνέχθησαν, τούτο δε διότι η εξήγησις των τυχών αυτού μέγα συμβάλλεται εις το ζήτημα περί της καταγωγής της νέας Ελληνικής» [αν προέρχεται δηλ. από την Αττική ή από τη Δωρική και την Αιολική] («Μεσαιωνικά και Νέα Ελληνική», τ. Β', σελ. 316). Ο Τριανταφυλλίδης μάλιστα παρατηρεί (Νέα Εστία 33, 1943, σ. 304) ότι τέτοιες γραφές με υ αντί β ή φ «είχαν απλοχωρέσει, εντελώς αδικαιολόγητα, ίσως και από ορθογραφικό αρχαϊσμό, στο σταύλος αντί για στάβλος (από το λατ. stab(u)lum), καυγάς αντί για καβγάς (από το τουρκ. kavga), ακόμη και στο εύγα [= έβγα], εύγαζα [= έβγαζα], εσκεύθηκε [= εσκέφθηκε] [...], που τη βρίσκομε στον Κοραή ή στον Βηλαρά, ακόμη και στον Τερτσέτη».
 


Μηνύματα
5.440
Reaction score
6.599
Στο πολυ αλμυρο νερο επιπλεει, σε συνταγες παρασκευης ελιων σε βαζακι με το ποσο χρειαζεται λενε τοσο οσο να επιπλευσει ενα φρεσκο στο νερο, κατεμε γινεται πολυ αλμυρο παντως....
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
25.086
Reaction score
45.346
εχει λυθει, η κοτα πρωτα.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=342988

Πρόκειται για ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει τα πιο λαμπρά επιστημονικά μυαλά από την αυγή του πολιτισμού ως σήμερα: η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα; Τώρα ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Σέφιλντ και του Γουόρικ πιστεύουν ότι βρήκαν τη λύση στον προαιώνιο γρίφο.

Οπως αναφέρουν, η κότα είναι αυτή που κάνει το αβγό: και τούτο διότι προκειμένου να σχηματιστεί το κέλυφος του αβγού, είναι απαραίτητη μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται μόνο στις ωοθήκες της κότας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ύπαρξη αυτής της πρωτεΐνης, που ονομάζεται ovocledidin-17 (ΟC-17), δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το αβγό μπορεί να υπάρξει μόνο αν προηγουμένως βρεθεί εντός της κόταςάρα η κότα είναι εκείνη που προϋπάρχει. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη δρα ως καταλύτης ο οποίος επιταχύνει την ανάπτυξη του κελύφους, χωρίς το οποίο δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί το κλωσόπουλο.


Π ροκειμένου να δοθεί η απάντηση στο «καυτό» ερώτημα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν πολύ ισχυρό υπολογιστή ώστε να «ζουμάρουν» στον σχηματισμό του αβγού. Ο υπολογιστής, ο οποίος ονομάζεται ΗΕCΤoR και βρίσκεται στο Εδιμβούργο, αποκάλυψε ότι η ΟC-17 είναι απολύτως απαραίτητη για να ξεκινήσει η κρυστάλλωση, το πρώτο στάδιο δημιουργίας του κελύφους.

Οπως ανέφερε ο δρ Κόλιν Φρίμαν από το Τμήμα Μηχανικής Υλικών του Πανεπιστημίου Σέφιλντ που συμμετείχε στη μελέτη, «επί μακρόν επικρατούσε η άποψη ότι το το αβγό προηγήθηκε, ωστόσο έχουμε πλέον τις επιστημονικές αποδείξεις στα χέρια μας που δείχνουν περά από κάθε αμφιβολία ότι χωρίς την κότα αβγό δεν θα υπήρχε».
Ναι ρε φίλε η κότα πρώτα αλλά δεν χρειάζονται όλα αυτά για να είναι προφανής η απάντηση.
Με βεβαιότητα λοιπόν πρώτα κάνει η κότα το αυγό. Μετά από το αυγό μπορεί να βγει και κόκορας.
 

Μηνύματα
2.303
Reaction score
5.360
Στο πολυ αλμυρο νερο επιπλεει, σε συνταγες παρασκευης ελιων σε βαζακι με το ποσο χρειαζεται λενε τοσο οσο να επιπλευσει ενα φρεσκο στο νερο, κατεμε γινεται πολυ αλμυρο παντως....
Ναι σωστα ετσι μετρου σαν την πυκνωτητα του διαλυματος... τα γραδα που λενε... ετσι το αλατονερο... η σαλαμουρα... ηταν σωστη... το κανει η μανα μου ακομα... αλλα υπαρχει και οργανο καταλληλο γι αυτο....
 


spylab

TrumpoMusk
Moderator
Μηνύματα
14.624
Reaction score
36.971
Αν θα δειτε ενα βιβλιο εμβρυολογιας ,θα δειτε οτι στα αρχικα σταδια του εμβρυου υπαρχει κατι που λεγεται λεκιθικος ασκος (λεκιθος ειναι ο κροκος) υπολειμμα της εξελιξης στα θηλαστικα απο τα ερπετα.
Μαλιστα υπαρχουν στον ανθρωπο τα γονιδια που παραγουν τον κροκο σε ανενεργη μορφη (στον λεκιθικο ασκο δεν υπαρχει λεκιθος .
 


Μηνύματα
1.248
Reaction score
1.614
Αν βγήκαν αυτά πρώτα ή η κότα. :p
Το ερωτημα απανταται βαση της απλης λογικης και δεν χρειαζεται καμια επιστημονικη εξηγηση: Η κοτα εκανε το αυγο, διοτι αν συνεβαινε το αντιθετο δεν θα ειχαν δημιουργηθει τα υπολοιπα "ειδη" του ζωικου βασιλειου που δεν κανουν αυγα.:D
 





Μηνύματα
3.331
Reaction score
1.988
Το έχετε τερματίσει......:p:p:p

Θα θέσω στο τραπέζι 2 ερωτήσεις και περιμένω απαντήσεις τεκμηριωμένες.....

1. Γιατί υπάρχουν αυγά κότας λευκού και καφέ χρώματος;
2. Το πάχος του κέλυφους σε τι βαθμό επηρεάζει τον βρασμό του εσωτερικού;

...................................................................................................................................

:beach::D:D
 


Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
19.031
Reaction score
53.529
Το χρώμα στο τσοφλι λογικά έχει να κάνει με την διατροφή

Το πάχος μετράει το Πάσχα
 



ika

News
Μηνύματα
18.695
Reaction score
16.759
D;
Οι δικέφαλες κότες ,τι αβγά κάνουν?
Δίκροκα:party:
[DOUBLEPOST=1525768863][/DOUBLEPOST]
Το χρώμα στο τσοφλι λογικά έχει να κάνει με την διατροφή
Είναι γονιδιακό το χρώμα του τσοφλιού, όπως λέει ο Costas Coyias : άσπρη κότα = άσπρο τσόφλι, καφετιά κότα = καφετί αυγό

Η διατροφή επηρεάζει την γεύση του αβγού και το χρώμα του κρόκου. Το πάχος του τσοφλιού νομίζω σχετίζεται με την ηλικία της κότας, όσο νεώτερη τόσο πιό παχύ.
 
Last edited:

Emmanouil 1964

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
7.941
Reaction score
28.804
Kαί ενα " μυστικό "
Όταν βράζειs πολλά αυγά μαζί ( 20 - 30 άs πούμε ) γιά ομοιόμορφο και γρήγορο ξεφλούδισμα καί χωρίs πολλά σπασμένα ,
ρίξε στό νερό μιά ΧΟΥΦΤΑ αλάτι ,
Άσε τό νερό με τό αλάτι μόνο του γιά 5-6 λεπτά στό μάτι ( όχι να βράσει , ίσα που να είναι χλιαρό ) ώστε να αλλάξει ή πυκνότητα του νερού
καί μετά απέσυρε τό σκεύοs καί βάλε σιγά σιγά τά αυγά .
Μετά τά βράζειs γιά όσο θέλειs .

****ΔΕΝ συνιστάται γιά τα αυγά τού Πάσχα .

-
 


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.898
Μηνύματα
3.033.178
Members
38.517
Νεότερο μέλος
DimAster
Top