"Πάντρεμα" ηχείων

Μηνύματα
695
Reaction score
1.656
Αρχικά,"Να μας ζήσουν", αφού δεν έβρισκα άλλο τίτλο για το θέμα. :p

Πάμε στο πρόβλημα.
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε δύο ζευγάρια παλιών ηχείων ή παλιοηχείων, το μεν ένα δίδρομο 8Ω 91db και το δευτερο ζεύγος τρίδρομο 8Ω 90db.
To μεν δίδρομο δουλεύει μια χαρά αλλά είανι μικρό για τον χώρο 30- 35τμ και δεν με ικανοποιεί .
Το δε τρίδρομο είναι κανονική ντουλάπα, αλλά ο προηγούμενος ιδιοκτήτης αντικατέστησε τα τουίτερ με κάποια που μπορεί να τα είχε και σε κάποιο τρανζιστοράκι και είναι για τα σκουπίδια. Γνήσια ίδια αδύνατον να βρεθούν, τουλάχιστο σε λογική τιμή.
Η λύση που δοκίμασα ήταν να απενεργοποιήσω τα τουίτερ του τρίδομου και αντίστοιχα το γούφερ του δίδρομου και να βάλω τα μικρά επάνω στα μεγάλα και να παίζουν ταυτόχρονα. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο του αναμενόμενου. Εννοείται ότι ο χώρος και ο ήχος γέμισε και δεν ακούω κάτι παράξενο, δλδ να επιδρά αρνητικά ή να ακυρώνει το ένα ζευγάρι το άλλο. Πρόβλημα με τον ενισχυτή δεν παρατήρησα, υπερβολικό ζέσταμα ή κάτι άλλο. Δοκιμάζοντας να δουλεύει και ολόκληρο το δίδρομο νομίζω ότι άκούω ακόμη καλύτερα.
Δεν έχω τρελλή εμπειρία από άλλα μηχανήματα, τουλάχιστο στο χώρο μου, αλλά ούτε και υπερβολικές απαιτήσεις. Μου φάνηκε πάντως ότι προστέθηκε κάποιο αυτοσχέδιο σαμπ και κέρδισα ότι έχανα μέχρι τώρα.
Ογκο,ένταση και χαμηλές συχνότητες.
Α κέρδισα επίσης και πολύ γκρίνια. " Αυτά που κουβάλησες μπορούν να γίνουν ωραίες παπουτσοθήκες"

Το ένα ζευγάρι είναι αυτό.
Και το δεύτερο αυτό με άλλο όνομα. SP-9. Mε μόνη επιφύλαξη αν φορούσε το ίδιο τουίτερ, οι άλλες δύο μονάδες του έιναι οι ίδιες καθώς επίσης διαστάσεις, βαρος κτλ , Εγγλέζικο με Ελληνικό.

Τι λένε οι ειδικοί , στέκει σαν υλοποίηση? Μπορώ να βελτιώσω κάτι ή να τα κάνω κομμάτια και να δώσω? Δεν βρήκα και πολλά αντίστοιχα παραδείγματα και όσα διάβασα ήταν αρνητικές εμπειρίες. Φυσικά για διαφορετικούς συνδασμούς.

Αυτά.
 

Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.410
Reaction score
50.366
- χωρίς να είμαι ειδικός , μιλάμε για αρκετό αχταρμά . . . εάν σε ικανοποιεί . . . πάσο

- στον ενισχυτή πως τα έχεις συνδέσει ;
 

gid

Μηνύματα
7.316
Reaction score
8.540
Γνήσια ίδια αδύνατον να βρεθούν, τουλάχιστο σε λογική τιμή.
Τα τουίτερ δεν είναι παντρεμένα με την καμπίνα, συνεπώς στη θέση σου εγώ θα αγόραζα νέα χωρίς πολύ ψείρισμα. Δεν θα αχρήστευα άλλο ζεύγος ηχείων.
 

Μηνύματα
3.652
Reaction score
5.462
Χωρις να ειμσι ειδικός σιγουρα θα εχεις θεμα με το Comb filtering. Ίσως αν έχεις τις απαραίτητες γνώσεις να μπορείς με ένα ψηφιακό κρος να το φέρεις κάπως. Δε στο συνιστώ καθώς θα κοστίσει πιο πολύ από τα ηχεία που έχεις και με αμφίβολα αποτελεσματα.
 

Μηνύματα
695
Reaction score
1.656
@Mr Spock. Το ότι είναι αχταρμάς το καταλαβαίνω κι εγώ . Τα B&W στην έξοδο Α του ενισχυτή και τα CELESTION στη Β.
@gid , δεν έχω αχρηστέψει κατι προς το παρόν. Τα τουιτερ των b&w βρίσκονται κανονικά μεσα στην καμπίνα των B&W και από τα Celestion έχω απόσυνδέσει απλά τα παλιοτουίτερ. Τα B&W στηρίζονται πάνω στα CELESTION σαν να είναι οι βάσεις τους. Απλά παίζουν ταυτόχρονα δύο ζευγάρια ηχείων με ένα ζευγάρι τουίτερ ανενεργό.
@Alexandros1986 αυτό με το comb filtering πρεπει να το ψάξω να δώ τι εννοείς, αν και φαντάζομαι ότι εφόσον κοστίζει δεν αξίζει τον κόπο για τα συγκεκριμένα ηχεία.
 

gid

Μηνύματα
7.316
Reaction score
8.540

[USER=24843]@gid
, δεν έχω αχρηστέψει κατι προς το παρόν. Τα τουιτερ των b&w βρίσκονται κανονικά μεσα στην καμπίνα των B&W και από τα Celestion έχω απόσυνδέσει απλά τα παλιοτουίτερ. Τα B&W στηρίζονται πάνω στα CELESTION σαν να είναι οι βάσεις τους. Απλά παίζουν ταυτόχρονα δύο ζευγάρια ηχείων με ένα ζευγάρι τουίτερ ανενεργό.
[/USER]


Ναι κατάλαβα από πρίν τι έχεις κάνει. Εννοώ ότι πλέον έχεις ένα ζεύγος [I]λειτουργικών [/I]ηχείων αντί για δύο. Αν έβαζες καινούρια τουίτερ, θα είχες δύο ζεύγη ηχείων. ¨Ετσι κι αλλιώς, με αυτό που έκανες, πάλι ως τουίτερ έχεις δύο νέες μονάδες, διαφορετικές από τις γνήσιες που χάλασαν, ό,τι δηλαδή θα είχες αν αντικαθιστούσες τα χαλασμένα με νέα.
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.622
Reaction score
12.187
Το τελικό άκουσμα ενός ηχείου εξαρτάται, μεταξύ πολλών ακόμα παραγόντων, και από την οριζόντια και κατακόρυφη απόσταση των μονάδων του, τις κλίσεις του κυκλώματος διαχωρισμού και τις συχνότητες διασταύρωσης αυτού.
Στον δικό σου συνδυασμό όλα τα παραπάνω είναι στην τύχη!
 

Μηνύματα
13.610
Reaction score
6.565
Προσπαθησε να βρεις τις προδιαγραφες απο τα γνησια τουιτερ των Celestion και μετα ψαξε κατι σε λογικη τιμη με τα ιδια ή εστω κοντινα χαρακτηριστικα.Μαλλον α χρειστει και καποια μετατροπη στην μπαφλα για να τοποθετηθουν και καποια μικρη αλλαγη στο κροσσοβερ (απο καποιον ειδικο εννοειται).Αυτο που εχεις κανει τωρα ειναι λογος για να σε συλλαβει η "αστυνομια ηχου". Αλλη λυση ειναι να μην ασχοληθεις καθολου με τα calestion και να αγορασεις ενα ενεργο υπογουφερ. Αλλη ειναι να τα πουλησεις ολα και να παρεις ενα καινουργιο ζευγαρι ηχειων δαπεδου.
 

Μηνύματα
3.652
Reaction score
5.462
Το τελικό άκουσμα ενός ηχείου εξαρτάται, μεταξύ πολλών ακόμα παραγόντων, και από την οριζόντια και κατακόρυφη απόσταση των μονάδων του, τις κλίσεις του κυκλώματος διαχωρισμού και τις συχνότητες διασταύρωσης αυτού.
Στον δικό σου συνδυασμό όλα τα παραπάνω είναι στην τύχη!
Σα τα συστηματα των χαιενταδων ενα πραγμα.... ;)
Μιας και εσυ κατεχεις αρκετα περισσοτερα απο εμενα τον ασχετο εξηγησε αν θες ποια ειναι τα προβληματα σε μια τετοια λυση.
 

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Administrator
Μηνύματα
46.964
Reaction score
23.739
Προσπαθησε να βρεις τις προδιαγραφες απο τα γνησια τουιτερ των Celestion και μετα ψαξε κατι σε λογικη τιμη με τα ιδια ή εστω κοντινα χαρακτηριστικα.
Aυτό που λέει ο tanto να κάνεις Θωμά!
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.622
Reaction score
12.187
Προσπαθησε να βρεις τις προδιαγραφες απο τα γνησια τουιτερ των Celestion και μετα ψαξε κατι σε λογικη τιμη με τα ιδια ή εστω κοντινα χαρακτηριστικα.Μαλλον α χρειστει και καποια μετατροπη στην μπαφλα για να τοποθετηθουν και καποια μικρη αλλαγη στο κροσσοβερ (απο καποιον ειδικο εννοειται).
Οι προδιαγραφές τους δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, όπως και η αντοχή τους, που ήταν μειωμένη.
Για τον λόγο αυτό η εταιρία τα κρόσαρε αρκετά ψηλά (3800 hz στο συγκεκριμένο).
Είναι πολλά τα σύγχρονα tweeters που μπορούν να τα αντικαταστήσουν και σε λογικές τιμές.
[DOUBLEPOST=1536766757][/DOUBLEPOST]
Σα τα συστηματα των χαιενταδων ενα πραγμα.... ;)
Μιας και εσυ κατεχεις αρκετα περισσοτερα απο εμενα τον ασχετο εξηγησε αν θες ποια ειναι τα προβληματα σε μια τετοια λυση.
Μα μια τέτοια <<λύση>> είναι πρόβλημα από μόνη της. Ποιο πολλά θέματα δημιουργεί παρά λύνει.
Το τελικό άκουσμα, ακόμα και αν είσαι τυχερός όπως ο Γκαστόνε, είναι προβληματικό.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.049
Reaction score
20.457
στέκει σαν υλοποίηση?
Το υπόλοιπο ηχείο, ναι, αλλά το τουήτερ όχι. Αυτό ανήκει στην εποχή κατά την οποίαν η παντοδυναμία της αγγλικής κακομοιριάς ήταν καθολική. Η κακομοιριά του "αφού είναι τουήτερ, γιατί να το φτιάξω να αντέχει πάνω από 5 βατ, για τέτοια είμαστε τώρα;" Δηλαδή, και να βρεις μανίσια τουήτερ, θα τα κάψεις, όπως την έπαθε κι ο ανυποψίαστος προηγούμενος ιδιοκτήτης. Και σιγά την πορδή δηλαδή, τουήτερ με fs στα 1800Hz. Γελάνε και οι πέτρες...

Επομένως, πρέπει να αγορασθούν δυό σύγχρονα, ικανής ισχύος τουήτερ των 25€ και να βρεθεί ένας άνθρωπος που θα τα τοποθετήσει και θα τροποποιήσει το κροσόβερ καταλλήλως - και θα πληρωθεί γι' αυτό. Και επίσης, να σφηνώσεις στην οπή του ρηφλέξ ένα φελλό στερεωμένο με κόλλα. Και μετά πες της της γκρινιάρας, "πάρε τις παπουτσοθήκες μωρή και χόρευε το φάνκυ τάουν όλο το βράδυ".

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Συνεννοήσου με τον petermeni.
 

Μηνύματα
695
Reaction score
1.656
Ευχαριστώ όλους για τις υποδείξεις.
Ειχα τις υποψίες μου ότι είμαι στον λάθος δρόμο και απλά επειθα τα αυτιά μου ότι ακούω καλύτερα.
Από την άλλη τα τελευταία σχόλια επιβεβαιώνουν αυτά που διάβαζα . Αρκετοι εχουν κατεστραμμένα τουιτερ όλης της σειράς dl και παράλληλα ψάχνουν να τα αντικαταστήσουν γιατί τούς αρέσει ο ήχος σαν σύνολο.
Πριν λίγο έλεγα να αποχωριστώ τα γουφερ και τα μιντ μιας και υπάρχει ενδιαφερόμενος . Απο την άλλη με τρώει η περιέργεια να τα ακούσω ολοκληρωμένα και να φύγουν τα b&w. Σκεφτόμουν σε κάθε περίπτωση να φρεσκάριζα τα κρος τους που είναι σε χαλια κατάσταση απ' όσο καταλαβαίνω οπτικα, έστω κι αν τα χρησιμοποιούσα μονο με τις δύο μονάδες.
Τα εσωτερικά προβλήματα θα τα μπαλώσω. Ανετα μπορεί να βάλει πάνω μια κορνιζα , ενα γλαστράκι ή ενα πιατο και ένα ποτήρι σε περίπτωση επισκέψεων.
Thanx κύριοι.
 

Μηνύματα
695
Reaction score
1.656
χαρακτηριστικά tweeter
* Manufacturer: Celestion
* Model: JT-18 Tweeter (DL-10)
* Piston Diameter = 34.9 mm
* f(s)= 1797.00 Hz
* R(e)= 6.29 Ohms
* Z(max)= 9.84 Ohms
* Q(ms)= 1.144
* Q(es)= 2.025
* Q(ts)= 0.731
* V(as)= 0.000 liters (0.000 cubic feet)
* L(e)= 0.52 mH

και φωτογραφια του δικου μου κυκλώματος (με επιφύλαξη ότι είναι το ορίτζιναλ γιατι οι φωτογραφία του Αγγλικού μοντέλου δεν έχει καμία σχέση)
IMG_20180722_111956.jpg


κι εδώ του αντίστοιχου Εγγλέζικου.
Celestion DL10 filter.jpg


Προτάσεις για tweeter και κάποιος Θεσσαλονίκη που μπορεί να κάνει τις απαραίτητες μετατροπές.
Εκτός κι αν μιλάμε για απλά πράγματα , κόλα - ξεκόλα πυκνωτές που μπορώ να το κάνω κι εγώ.
Καλύτερα PM για να μην κουράζουμε τον κόσμο, εκτός κι αν έχει εγκυκλοπαιδικό ενδιαφέρον και για άλλους.
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.622
Reaction score
12.187
Το κροσόβερ σου σίγουρα, και πιθανολογώ ολόκληρο το ηχείο σου, έχει κατασκευαστεί στην Ελλάδα.
Ήταν συνηθισμένο την δεκαετία του '80 να γίνονται τέτοιες κατασκευές με τα γνήσια μεγάφωνα, την στιγμή μάλιστα που ήταν διαθέσιμα τα σχέδια και το κύκλωμα διαχωρισμού.
Το πηνίο κάτω δεξιά στην φωτογραφία είναι παραλληλισμένο στο tweeter. Όταν το τελευταίο κάηκε, το πηνίο τράβηξε κάμποση θερμική καταπόνηση, γιαυτό και παραμορφώθηκε η κάσα του.
Πρέπει να ελεγχθεί.

Τώρα σχετικά με τα υλικά του κροσόβερ σου είναι καλύτερα από τα εργοστασιακά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι καλύτερη και η συνολική απόδοση του ηχείου σου.
Αυτό διότι οι bipolar πυκνωτές της Alcap βγαίνουν σε <<ιδιαίτερες>> τιμές, ενώ οι πυκνωτές του δικού σου είναι οι κλασικές τιμές του εμπορίου.

Για παράδειγμα ο πυκνωτής του εργοστασιακού κροσόβερ είναι 20 μF ενώ του δικού σου ο συνηθισμένος 22αρης.
Ο 4,5 είναι 4,7 στο δικό σου κ.τ.λ.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα διαφορετικό εργαστηριακό και ηχητικό αποτέλεσμα, εκτός των διαφορετικών ηλεκτρικών χαρακτηριστικών των πυκνωτών.
 

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Administrator
Μηνύματα
46.964
Reaction score
23.739
Το κροσόβερ σου σίγουρα, και πιθανολογώ ολόκληρο το ηχείο σου, έχει κατασκευαστεί στην Ελλάδα.
Ήταν συνηθισμένο την δεκαετία του '80 να γίνονται τέτοιες κατασκευές με τα γνήσια μεγάφωνα, την στιγμή μάλιστα που ήταν διαθέσιμα τα σχέδια και το κύκλωμα διαχωρισμού.
Mπράβο βρε Πέτρο!
Εκείνη την εποχή ήταν αντιπρόσωπος ο Λίλης στον Ερυθρό Σταυρό κοντά.Μετά πήγε στην Κόρινθο.
Είχαν φτιάξει τότε τα Celestion Rock Box,Monitor κ.λ.π. Το crossover του nath αυτά μου έφερε στο μυαλό.
 


Μηνύματα
695
Reaction score
1.656
Αυτά για την Ελληνική παραγωγή τα είχα διαβάσει κι εγώ σε μια δυό το πολύ αναφορές που υπάρχουν στο νετ χωρίς κανένα άλλο στοιχείο με μοντέλα , χαρακτηριστικά , φωτο κτλ. Μόνο μια αγγελία ενός μέλους που έδινε κάποτε ένα μικρότερο ηχείο πάλι της SP σειράς.
Μετά από ευγενική προσφορά του Χρήστου που έχει τουίτερ της celestion, θα δοκιμάσω αρχικά να τα ακούσω σαν ολοκληρωμένο σύνολο και αν μου κάθονται καλά να παω στο επόμενο βήμα με κάποιο σύγχρονο καλύτερο τουίτερ και τροποποιήσεις στο κρος, με τις οδηγίες/συμβουλές που έδωσε ο Πετρος.
Ευχαριστώ σε όλους και ιδιαίτερα τους δύο παραπάνω και τέλος με τις αλχημείες.

Αν και χθες έπεσα πάνω σε αυτό του mr Coyias που εχει κάποια σχέση με το αρχικό μου πείραμα.
 


Staff online

  • xfader
    Segregation supporter
  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.121
Members
37.892
Νεότερο μέλος
Nardo
Top