ολοκληρωμενος η προενισχυτης και τελικος ?

Reaction score
94
καλησπερα και χρονια πολλα
προσφατα αγωρασα τα cerwin vega xls-15
τα παιζω με τον παλιο μου ενυσχητη ενα yamaha as501 και ειμαι για αναβαθμιση
ειμαι αναμεσα σε δυο
ολοκληρωμενο yamaha as1100 η 2100
κλεινω περισσοτερο ομως σε προενισχυτη nad c165 και τελικο nad c275
μπαντζετ 2800,00
η γνωμη σας ?
ευχαριστω

Reaction score
94
Όχι ρε παιδιά μια χαρά ακούω τις μεταλιες μου
Απλά λέω να κάνω μια αναβάθμιση να έχω περισσότερα γκαζια

Reaction score
15.469
καμε την αναβαθμιση του πιτερμενι και παρε κι ενα κραουνακη και θα 'σαι τζετ
και τα υπολοιπα 2 χηναρικα που μενουν καντα σουβλακια και κοχτεϊλ με το κουριτσι ...
:drinks:

Reaction score
94
Ρε παιδιά είμαι λίγο νουμπας
Τελικός pa εννοείτε crown ?
Δε θέλει όμως προς ισχυρή?
[DOUBLEPOST=1545844633][/DOUBLEPOST]
Προενισχυτη σορρυ

Reaction score
15.469
αυτος που εχεις τωρα εχει pre out ? εξοδο προενισχυσης τελος παντων ?

K

kimon

Guest
Εφ' όσον το πας εκεί (γκάζια),πολλοί εδώ μέσα λένε καλά λόγια και για τους τελικούς της Crown.Και οι Nad όμως έχουν προσεγμένο ήχο.Λογικά, 200 πραγματικά βατ στο κανάλι στα 4 Ω είναι υπεραρκετά από πλευράς ισχύος για τα συγκεκριμένα ηχεία.Οπότε καταλήγεις σε 5-6 μηχανήματα που σε καλύπτουν και βγαίνεις στην γύρα...για ακροάσεις.
[DOUBLEPOST=1545846073][/DOUBLEPOST]
[DOUBLEPOST=1545844633][/DOUBLEPOST]
Προενισχυτη σορρυ
Βεβαίως και θέλει,όμως ο τελικός είναι που θα οδηγήσει τα ηχεία.Τον προενισχυτή τον επιλέγεις με άλλα κριτήρια,όπως τις πηγές που θα συνδέσεις,τις ευκολίες χρήσης κλπ.

Reaction score
15.469
Τον προενισχυτή τον επιλέγεις με άλλα κριτήρια,όπως τις πηγές που θα συνδέσεις,τις ευκολίες χρήσης κλπ.
και να οδηγησει πληρως τον τελικο - θα 'λεγα ...
[DOUBLEPOST=1545846618][/DOUBLEPOST]
Όχι δεν εχει
κραουνακη (θ' αναλαβουν οι ειδικοι για τον ποιον)
ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΝ ΠΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΟΥΝΑΚΙΑ :help::help::help:

Reaction score
134
Εγω πηρα τον γιαμαχα ας 1100 έχοντας ομως στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι μπορεί στο μέλλον να αλλαξω τα cw με κάτι μικρότερο !οπότε πιστεύω ότι πρέπει να κινηθείς σε ενισχυτικά βάρβαρα για αυτα τα ηχεια!

Reaction score
935
2.800 ευρώ είναι υπερβολικό μπάτζετ γι' αυτό το ηχείο. Έναν κράουν τελικό (περί τα 500 ευρώ χοντρικά) και ένα προενισχυτή / dac του χιλιάρικου, όπως πχ RME, Mytek, Marantz κα. Και πολλά είναι. Με τα ρέστα φροντίδα χώρου.
Εγώ οδηγώ ATC SCM 11 με Crown XLS-1502 και Oppo HA-01 και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Στη χειρότερη, ένα απλώς καλό dac και έναν αναλογικό προενισχυτή, αν απαιτείται παραπάνω από μία είσοδος line (πχ θέλουμε phono για πικάπ, ή κάποιο αναλογικό ραδιόφωνο).

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
καλησπερα και χρονια πολλα
προσφατα αγωρασα τα cerwin vega xls-15
τα παιζω με τον παλιο μου ενυσχητη ενα yamaha as501 και ειμαι για αναβαθμιση
ειμαι αναμεσα σε δυο
ολοκληρωμενο yamaha as1100 η 2100
κλεινω περισσοτερο ομως σε προενισχυτη nad c165 και τελικο nad c275
μπαντζετ 2800,00
η γνωμη σας ?
ευχαριστω
Τίποτα από τα δύο.

Ας ξεκινήσουμε με τα ηχεία σου:

http://www.cerwinvega.com/home-audio/floorstanding-speakers/xls-15.html

Specifications
  • 1" Soft Dome Tweeter with Ferro Fluid
  • 6.5" Woofer with Fiber Impregnated Cone
  • 15" Cast Frame High Excursion Woofer
  • Proprietary Mid and High Frequency Waveguide
  • Fuse Protection
Performance Data:
  • Frequency Response
    38 Hz - 20 kHz (-3 dB)

36 Hz - 20 kHz (-10 dB)

• Power Capacity: 400 watts (Peak)
  • Sensitivity in SPL: 92.3 dB (@ 8 ohms @ 1 meter full)
  • Impedance: 6 ohms
  • Crossover Frequencies: 280 Hz / 2.4 kHz
Weight 85 lb. / 38.5 kg
Dimensions (HxWxD) 40.6" x 17" x 18.5"
1030 mm x 430 mm x 470 mm

Μόνο από τις διαστάσεις και το βάρος, καταλαβαίνουμε ότι η καμπίνα τους δε θα είναι και πρότυπο στιβαρότητας και ακαμψίας αλλά μάλλον θα φέρνει σε Harbeth... :D

https://www.nakas.gr/cat/oikiakos-ixos-ixeia-hifi#&&priceFrom=49,00&currentSort=-1&fieldValues=&priceMax=6322,00&currentBrowseMode=2&priceMin=49,00&manufacturers=1045&flags=&currentPage=1&priceTo=6322,00&fieldValueTexts=&currentItems=12

https://www.nakas.gr/prd/cerwin-vega-xls-15-hxeio-dapedoi-tmx
Λιανική τιμή: 585,00€
Οnline τιμή: 550,00€

https://www.avsite.gr/forum/threads/cerwin-vega-xls-15-βελτίωση.165365/

...

Πρώτα από όλα, και όπως μας έχουν συνηθίσει σχεδόν όλες οι εταιρίες, η ευαισθησία του είναι περίπου 1,8 db κάτω από ότι ανακοινώνεται. ΟΚ μικρό το κακό.

Το άλλο θέμα είναι οι συχνότητες διαχωρισμού (cross points).
Η εταιρεία ανακοινώνει συχνότητες μεταξύ woofer-mid τους 280 Hz ενώ είναι 420 και μεταξύ mid-tweeter τους 2,4 KHz ενώ είναι οι 4,2 KHz.

Για την αύξηση της συχνότητας μεταξύ mid-tweeter στους 4,2 KHz, υποψιάζομαι πως φταίνε κάποια καμένα tweeters.
Αυτό έκανε την εταιρία να αναθεωρήσει και για να <<προστατεύσει>> το tweeter μείωσε το φάσμα που αυτό αναπαράγει.
Το αποτέλεσμα όμως είναι μια <<τρύπα>> στην απόκριση του ηχείου στην μεσαία περιοχή (2,8-5 KHz), που υπό κανονικές συνθήκες θα επιφορτιζόταν το tweeter.

...

...

Να δούμε τα αδύνατα σημεία του ηχείου:

Πρώτα από όλα η στιβαρότητα της καμπίνας του.
Με τόσο όγκο έχει αδικαιολόγητα μικρού πάχους ξύλα και μόλις μια νεύρωση μεταξύ woofer και μεσαίου.
Το αποτέλεσμα είναι ένας μεγάλος όγκος λεπτού ξύλου που κουδουνίζει με την πρώτη ευκαιρία.

Δεύτερον είναι τα πηνία του. Αποκλειστικά με πυρήνα και πολύ μικρής διατομής σύρμα, που δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές πρόσληψης ισχύος, ιδίως του woofer.

Τρίτον οι πυκνωτές στο tweeter που είναι φτηνοί ΜΚΤ (στο μεσαίο είναι καλύτεροι).

Τέταρτον οι καλωδιώσεις. Αστεία ποιότητα καλωδιώσεων και διατομής πορτατίφ συν τα κλιπς επάνω στις μονάδες και τα φισάκια που συνδέουν την πλακέτα με μεσαίο και tweeter.

Πέμπτον η <<τρύπα>> στην απόκριση συχνότητας μεταξύ μεσαίου και tweeter.

Συνεπώς:

1. Όπως είπε και ο Σπύρος

2.800 ευρώ είναι υπερβολικό μπάτζετ γι' αυτό το ηχείο.

2. Βέβαια, μετά σου προτείνει και αυτός μια αξιόλογη μεν αλλά υπό συνθήκες (ανάγκη μόνο για μια ψηφιακή και μία αναλογική line level είσοδο) αχρείαστα ακριβή λύση:

...
Έναν κράουν τελικό (περί τα 500 ευρώ χοντρικά) και ένα προενισχυτή / dac του χιλιάρικου, όπως πχ RME, Mytek, Marantz κα. Και πολλά είναι. Με τα ρέστα φροντίδα χώρου.
Εγώ οδηγώ ATC SCM 11 με Crown XLS-1502 και Oppo HA-01 και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Στη χειρότερη, ένα απλώς καλό dac και έναν αναλογικό προενισχυτή, αν απαιτείται παραπάνω από μία είσοδος line (πχ θέλουμε phono για πικάπ, ή κάποιο αναλογικό ραδιόφωνο).

3. Τώρα λοιπόν θα σου προτείνω κι εγώ μια λύση η οποία είναι και φθηνότερη και τεχνικά πολύ ανώτερη από τις λύσεις που σου προτάθηκαν εδώ:

Καλύτερα, πάρε 2 Χ Fusion Amp FA252, ή 2 Χ Fusion Amp FA502 (μάλλον overkill o FA502), ο καθένας από τους οποίους είναι δικάναλος ενισχυτής με δικάναλο DAC και DSP, διαθέτει ψηφιακές εισόδους AES/EBU και SPDIF και αναλογική line level, και δυνατότητα για remote controlled λειτουργία.

Συνεπώς:

i) γλιτώνεις την αγορά DAC (χρειάζεσαι μόνο ένα USB to SPDIF or AES/EBU interface),

ii) έχεις δυνατότητες EQ (απαραίτητο σε κάθε σύστημα), και με μάλιστα με δυνατότητες και ακρίβεια πολύ μα πολύ ανώτερες ακόμα και από την πλειοψηφία των ακριβών προενισχυτών AV,

iii) δυνατότητα για remote controlled λειτουργία (ρύθμιση στάθμης, επιλογή εισόδου μεταξύ ψηφιακής και αναλογικής line level - π.χ. κάποιο tuner ή και πικάπ αν διαθέτεις phono stage - αν δεν έχεις ιδού μια εξαιρετική επιλογή
http://www.radialeng.com/product/j33
https://www.nakas.gr/prd/j-33-riaa-preamp-and-di-box-stereo-radial-el)

και iv) μπορείς είτε να τους γεφυρώσεις για διπλάσια ισχύ
FA252 ---> 2X 200W @8Ω - 2X 250W @4Ω - 2X 180W @2Ω
ή, γεφυρωμένος, 1X 500W @8Ω - 1X 360W @4Ω
FA502 ---> 2X 350W @8Ω - 2X 500W @4Ω - 2X 450W @2Ω
ή, γεφυρωμένος, 1X 1000W @8Ω - 1X 900W @4Ω (είπαμε, overkill)

είτε v) σε δεύτερη φάση (μόνος σου ή με τη βοήθεια κάποιου που ξέρει) να καταργήσεις τον κλάδο του παθητικού crossover των ηχείων σου μεταξύ woofer και mid και να τα μετατρέψεις σε ημιενεργά (ενεργή οδήγηση woofer παθητική οδήγηση μεσαιοϋψηλά - αξίζει αν πραγματικά γουστάρεις το ηχείο σου).

Το κόστος για ένα ζεύγος FA252 με τηλεχειρισμό είναι γύρω στα 900 Ευρώ (οι τιμές στο site της Hypex είναι χωρίς ΦΠΑ και μεταφορικά, ενώ από 1/1/2019 θα αυξηθούν και 10%) ενώ σε περίπτωση που έχεις και πικάπ, το Radial J33 είναι λίγο πάνω από 220 Ευρώ:
https://www.nakas.gr/prd/j-33-riaa-preamp-and-di-box-stereo-radial-el

Μπορείς να αγοράσεις τα παραπάνω είτε απευθείας από τη Hypex ή το Νάκα είτε π.χ. από εμένα που είμαι OEM / μεταπωλητής τους.

Τώρα, αν αξίζουν;
Τι να σου πω...

Τεχνικά, είναι η καλύτερη λύση απ' όλες όσες έχουν αναφερθεί και το value for money της κανονικά θα πρέπει να κάνει την αγορά να ΜΟΝΟΠΩΛΕΙΤΑΙ από Fusion από ένα επίπεδο τιμών και πάνω, αλλά δεν παύει να είναι on the expensive side για ένα ηχείο που κοστίζει 1100 Ευρώ το ζευγάρι, και όπως είδαμε πιο πριν, τα 'χει τα θεματάκια του...

Από την άλλη δε γνωρίζω και πολλά set dac / προενισχυτή (ίσως με είσοδο phono) και οπωσδήποτε ψηφιακό EQ - τελικού με σημαντικά μικρότερο κόστος, ας πούμε 500 Ευρώ.

Τι να σου πω...
Σου αρέσει το ηχείο σου;
Με τα παραπάνω που σου πρότεινα θα εξαντλήσεις 100% ό,τι έχει να σου δώσει.

The choice is yours.

Καλές γιορτές.

...
Με τα ρέστα φροντίδα χώρου.
...
Ή, τα ρέστα πακοτίνια που λέει και ο costas EAR. :)

ΥΓ.
Όντας μεταπωλητής και Yamaha και NAD, θα με συνέφερε θα σου πουλήσω τα πολύ ακριβότερα σετ προενισχυτών - τελικών που αναφέρεις στο 1ο σου μήνυμα, και ο νοών νοείτω...

VonKarayian

Επαγγελματίας
Reaction score
292

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.967
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas