Κασέτα ή σόμπα για το τζάκι;

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.582
Η επόμενη καλύτερη προσέγγιση, είναι κλιματιστικά. Ένα ωραιότατο daikin, εδάφους, με απόδοση που ξεπερνά το 7, βγάζει ζέστη οικονομικά, σε οποιεσδήποτε συνθήκες.
Έχουμε. Απο το 2012 το σπίτι θερμαίνεται κυρίως απο τα A/C*, που συμπληρώνονται αυτόματα απο πετρέλαιο όταν χρειάζεται. Έτσι μειώθηκε η κατανάλωση πετρελαίου απο 5.000+ λίτρα σε περίπου 1.000, και το κόστος σε πολύ μεγάλο βαθμό.

*Πήρα 2 το 2012 και 2 το 2014 + 1 που κράτησα, τα άλλα 2 παλιά τα πήρε η κυρά. Αποσβέστηκαν σε λιγότερο απο έναν χειμώνα (συν όφελος πετρελαίου) οι δυάδες. :)

Εδώ όμως μιλάμε για την υπόγα στην οποία πηγαίνω μόνο όταν κάνει πολύ κρύο λόγω της ομορφιάς και της ζέστης του τζακιού, και επειδή υπάρχει σύστημα 5.1 με το παλιό προβόλι. Ό,τι και να βάλω θα αφορά τις πολύ κρύες μέρες. Η θερμοκρασία εκεί δεν πέφτει κάτω απο 16 βαθμούς χωρίς να ανάβει ποτέ η θέρμανση, ο θερμοστάτης της υπόγας είναι ρυθμισμένος στους 16° και τελευταία φορά ενεργοποίησε τα καλοριφέρ της υπόγας το Δεκ. '16 - Ιαν. '17 με τα τρελλά κρύα για εδώ, -5°.
Η υπόλοιπη υπόγα (που έχει ένα μικρό διαμέρισμα, θυμάσαι) χρησιμοποιείται αποκλειστικά για άπλωμα, πλυσταριό και αποθήκη.

Αν η απόδοση με μια κασέτα βελτιωθεί πάρα πολύ, στην καλύτερη περίπτωση θα θερμαίνει τη σκάλα, λίγο το υπνοδωμάτιο 2 ορόφους επάνω και το χωλ στο ισόγειο. Το παρατήρησα (και μέτρησα με IR) προχθές αφού γύρισα και βρήκα φούρνο τη σκάλα μετά το κλείσιμο του ντάμπερ ενώ το τζάκι ήταν πολύ ζεστό, όπως έγραψα στο αρχικό post.

Πείτε για κασέτες λοιπόν.

Τα ξύλα, αφού στεγνώσουν για έναν χρόνο έξω σκεπασμένα και ηλιόλουστα, μπαίνουν σε κλειστό χώρο ακριβώς έξω απο το τζακοχοουμθίατερ και περιμένουν για 2-3 χρόνια ακόμα. Χθες το βράδυ βρήκα μεγάλες βαλανιδιές απο το 2011. :D

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
90.626
Παντως αυτο το νορταδε τζάκι που λέει ο Εαρ, το εχω δει στο προηγούμενο σπίτι του με ενα κούτσουρο μόνο να ζεσταίνει απίστευτα, καμιά σχέση με ο,τι εχω δει απο τζάκια.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.582
Μια παλιά φίλη έφτιαξε εδώ κοντά ένα σπίτι που τελείωσε το '13 με εξαιρετική μόνωση, θερμοπροσόψεις, αντλία θερμότητας με γεωθερμία, δροσισμό κι ένα μέτριο ενεργειακό τζάκι στη βορεινή γωνία (όταν το άκουσα έφριξα αλλά δε με άκουσε γιατί "εκεί βόλευε").
Όταν το ανάβει, όχι πολύ συχνά, δεν μπορείς να σταθείς απο τη ζέστη στο 90-100 τετραγωνικών σαλόνι, καθιστικό, τραπεζαρία και ημιανοιχτή κουζίνα. Σε μια ώρα ανεβάζει 4-5 βαθμούς στο ήδη ζεστό σπίτι. :)

Η ετήσια κατανάλωση ρεύματος με θέρμανση και ψύξη αυτού του σπιτιού είναι αστεία. :( Όσο του δικού μου σε τέσσερις χειμερινούς μήνες.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.052
Ούτε στο μπαλκόνι δε βγαίνεις χωρίς γαλότσες!

IMG_20190105_133653.jpg

Μέσα όμως, 25 βαθμοί, σταθερά.

3 κλιματιστικά λειτουργούν, ένα νταικιν, ένα μεντεα κι ένα γκρι. Όλα καλές σειρές, ήσυχα, μεγάλες αποδόσεις κλπ. Δηλαδή, τα 2 υπολειτουργούν αγρίως, με κενά και ένδειξη nf. Το νταικιν βγάζει ζεστασιά ασταμάτητα.
Τα συμπεράσματα, απλά... ;)

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.701
Εδώ όμως μιλάμε για την υπόγα στην οποία πηγαίνω μόνο όταν κάνει πολύ κρύο λόγω της ομορφιάς και της ζέστης του τζακιού, και επειδή υπάρχει σύστημα 5.1 με το παλιό προβόλι.
Δεν καταλαβαίνω τι το ωραίο προσφέρουν οι "ιδιαίτεροι" χώροι αν κάποιος τους απολαμβάνει με τη γυναίκα του...
Εκτός κι αν θέλει να την κλειδώνει εκεί για να είναι ήσυχος στο υπόλοιπο σπίτι. :D

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.052
Ε, για απλές κασέτες, σε Α+ αυτή είναι μια επιλογή, πολυφορεμένη. Αυτή χρησιμοποίησα εγώ, αυτή είδε ο ντιμιφουτ. Απλώς έφτιαξα οπίσθιο θάλαμο από μονωμένη γυψοσανίδα, για να κερδίζω την ζέστη του θαλάμου. ;)
Νομίζω στα 800€ την πήρα..

Όλη η λίστα από κασέτες, εδώ.

ΥΓ. Θα την καταφχαριστηθείς αυτή την κασέτα, στο λέω από πρώτο χέρι, δοκιμασμένα. Έχει μικρό θάλαμο, γεμίζει με 1 ξύλο ουσιαστικά, μάξιμουμ μήκους 40 cm. Το μέγιστο που μπορείς να βάλεις είναι 3 κούτσουρα σχετικώς λεπτά, και μπουμπουνίζει άγρια για 5 ώρες γεμάτες!

Δε θέλει ποτέ καθάρισμα. Και το τζάμι καθαρίζει μόνο του, και τα τοιχώματα πάντα λευκά, την καίει τη μαυρίλα, τριτογενή καύση γαρ..

Last edited:

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.591
Ε, για απλές κασέτες, σε Α+ αυτή είναι μια επιλογή, πολυφορεμένη. Αυτή χρησιμοποίησα εγώ, αυτή είδε ο ντιμιφουτ. Απλώς έφτιαξα οπίσθιο θάλαμο από μονωμένη γυψοσανίδα, για να κερδίζω την ζέστη του θαλάμου. ;)
Νομίζω στα 800€ την πήρα..

Όλη η λίστα από κασέτες, εδώ.

ΥΓ. Θα την καταφχαριστηθείς αυτή την κασέτα, στο λέω από πρώτο χέρι, δοκιμασμένα. Έχει μικρό θάλαμο, γεμίζει με 1 ξύλο ουσιαστικά, μάξιμουμ μήκους 40 cm. Το μέγιστο που μπορείς να βάλεις είναι 3 κούτσουρα σχετικώς λεπτά, και μπουμπουνίζει άγρια για 5 ώρες γεμάτες!

Δε θέλει ποτέ καθάρισμα. Και το τζάμι καθαρίζει μόνο του, και τα τοιχώματα πάντα λευκά, την καίει τη μαυρίλα, τριτογενή καύση γαρ..
Μπορεί να μπει σε ήδη υπάρχον τζάκι με αυτές τις διαστάσεις;
Height
825 mm
Width
565 mm
Depth
340-345 mm
Το ύψος με προβληματίζει...

Επίσης στις κασέτες γράφει ότι:
A fireplace insert is a combustion chamber. It is used either with a surround adapted the insert, or a fireplace that is specially made for the purpose.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.052
Μπορεί να μπει σε ήδη υπάρχον τζάκι με αυτές τις διαστάσεις;
Δεν είμαι αρμόδιος να σου πω , αν ρωτάς εμένα...

Δες ποιος τα φέρνει στην Αθήνα, φέρτον σπίτι σου να σε τακτοποιήσει. ;)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.052
Επίσης στις κασέτες γράφει ότι:
A fireplace insert is a combustion chamber. It is used either with a surround adapted the insert, or a fireplace that is specially made for the purpose.
Ακριβώς.
Θάλαμος καύσης.
Ή φτιάχνεις με γυψοσανίδα και χοντρή μόνωση ένα οπίσθιο θερμοθάλαμο να παίρνεις την οπίσθια ζέστη, ή παίρνεις τα κορυφαία έτοιμα σετάκια της φίρμας για οπίσθιο θάλαμο από θερμοχωρητικό μίγμα ελαφρομπετού, ή (σα κασέτα) μπαίνει μέσα σε ένα χτισμένο χώρο, και βρίσκονται τρόποι να εκμεταλλευτείς ότι μπορείς.

Ο οπίσθιος θερμοθάλαμος, ανεβάζει θερμοκρασίες >200 βαθμών...

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.664
Θα δω τη σκόνη Δημητρέλο. :eek::eek::eek: Δε με ενοχλεί το ίδιο το κομπρεσέρι.
No worries... Όταν άλλαξα το δικό μου, τα μαστόρια έφτιαξαν ουσιαστικά ένα δωματιάκι από νάιλον περικλείοντας το τζάμι, για να μην εξαπλωθεί η σκόνη σε όλο το χώρο. Εγώ έφυγα και άφησα την καθαρίστρια να κάνει τη δουλειά της. Όταν γύρισα, ήταν όλα έτοιμα. :)

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.582
Αγχώθηκα. :party:

Σκέφτομαι σοβαρά να πάρω αυτό, να το χώσω μέσα στο τζάκι και να το μεταφέρω όπου χρειαστεί μέσα σε πέντε λεπτά. Ούτε μερεμέτια ούτε ταλαιπωρία.
Μόνο που θα βλέπω μάικρο τζάκι, το παραθυρέλο είναι σαν οθόνη κινητού. :D

Απο απόδοση θα σκίσει σε σχέση με το άχρηστο. Καίω τώρα 20-25 κιλά ξύλα μαζεμένα για να μην καπνίσει, και σε μια ώρα θα θέλει άλλα τόσα... >:(
Ο μόνος περιορισμός είναι τα 30 εκατοστά μήκος των ξύλων. Τα μισά μου ξύλα θα θέλουν κόψιμο. Ή σκίσιμο, δικό μου, γιατί είμαι άχρηστος για τέτοια. :roflmao:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.052
Σκέφτομαι σοβαρά να πάρω αυτό, να το χώσω μέσα στο τζάκι και να το μεταφέρω όπου χρειαστεί μέσα σε πέντε λεπτά.
Κάντο.
Συμφωνώ 100%.

Θα χρειαστεί να περάσει νέο μπουρί μέσα από το παλιό, που είναι σίγουρα τεράστιο. Δες το pdf, ή φ10 ή φ15 θέλει.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.582
Θα χρειαστεί να περάσει νέο μπουρί μέσα από το παλιό, που είναι σίγουρα τεράστιο. Δες το pdf, ή φ10 ή φ15 θέλει.
12,5 θέλει, η καμινάδα είναι 40x40 τσιμεντοσωλήνας τετραγωνικής διατομής περασμένος μέσα στα τούβλα για να είναι βέβαιο οτι δεν θα θερμάνει τους τοίχους. :D

Last edited:

melina

Cargo 200
Reaction score
45.308
Πεταμένα λεφτά.
Ας σημειωθεί οτι δεν θέλω τζάκι, δεν θέλω να μπλέκω με ξύλα, καθάρισμα και τα σχετικά. Ούτε η θαλπωρή της φλόγας με εξιτάρει. Αν και για όσους αρέσκονται στο θέαμα της φλόγας είδα πρόσφατα πολύ ωραία τζάκια, open, με ωραία φλόγα από αέριο και ριγμένα πάνω της 2-3 κομμάτια που έμοιαζαν με μισό καμμένα κούτσουρα (το υλικό ήταν κάτι σαν ελαφρό πέτρα) και έκανε δουλίτσα καθαρά και ωραία.
Τέλος πάντων, μιας και δεν με ενδιαφέρει το θέμα μην ξοδευτείς για τζάκι. Μια χαρά είναι κι έτσι, αν το αφαιρέσεις τελειως ακόμα καλύτερα. :p:D

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.582
Η αλήθεια είναι οτι με τα ίδια χρήματα παίρνω άλλο ένα A/C. :p
Αλλά μου αρέσει το τζάκι, και έχω όλα αυτά τα ξύλα απο τα κλαδέματα κάθε χρόνο που αλλιώς θα χαριστούν.

Τώρα, μετά απο έναν γεμάτο μήνα κάψιμο, έχω 4-5 τόνους ξερά και λίγο περισσότερα φρέσκα.

Last edited:

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.582
Τι λες μωρή Μελίνα, και το γκαζόν; Ή θα πάω να ψήσω 60 μέτρα απ' το σπίτι που έχει χώμα; :rolleyes:

Έψησε το γ@μωντολμαδάκι γ@μωαρνί στο γ@μώφουρνο, πλύνε μου λέει το ταψί που δε χωράει στο πλυντήριο γιατί έχω να πάω θέατρο. >:(
Της κ@ύλωσε να φτιάξει μπιφτέκια στη θράκα, κόλλησαν φυσικά, πέταξα τη σχάρα για να μην την ξαναπάθω. :p

Αυτά πρέπει να τα τρώμε μόνο έξω, στο σπίτι μακαρόνια, φιστίκια και popcorn. Άντε και καμιά πίτα/quiche, το Pyrex χωράει στο πλυντήριο.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.891
Members
38.516