Στήσιμο καινούργιου dedicated home theater.

Reaction score
16
Καλησπέρα σε όλους.
Ίσως δεν γράφω στο σωστό thread, καθότι εδώ έιναι μόνο για ηχεία, αλλά χρειάζομαι γενικότερες συμβουλές στο στήσιμο Home cinema από το μηδέν...
Στο υπόγειο του σπιτιού (μονοκατοικία) υπάρχει δωμάτιο το οποίο προορίζω για home theater.
Είναι περίπου 20-25 m2 (5.5x4).
Οι ερωτήσεις και οι απορίες πολλές...
Οι σκέψη μου καταρχάς είναι να χτίσω ένα 7.1.2 σύστημα.
Θεωρώ (σωστά/λάθος, δεν ξέρω) υπερβολή να πάω σε 7.1.4 καθότι δεν θέλω να γεμίσω και το ταβάνι ηχεία.
Δύο πιστεύω δίνουν το Atmos. Επίσης, αν διαβάζω σωστά, ακόμα και οι 11.2 ενισχυτές, μέχρι 9 ηχεία μπορούν να δώσουν χωρίς να χρειάζεται έξτρα τελικός.
Επίσης θα παίξω με projector και κοιτάω προς 4Κ λύσεις (έστω και enhanced 4K -Optoma-epson).

Θα ήθελα γενικότερες προτάσεις τόσο από πλευράς ηχείων όσο και ενισχυτή/projector.
Το budget δεν θα ήθελα να ξεπεράσει τα 7-10Κ για όλα (εννοώντας και το πανί).

Ποιά θα ήταν η πιο λογική κατανομή του budget? Εννοώ, αν κοιτάξω για projector πχ Sony 4K (περίπου 4500€) θα είχα πολύ καλή εικόνα σε βάρος του ήχου? Οπότε να κατευθυνόμουν σε οικονομικότερο projector (πχ Optoma UHD60) και να ερίχνα λίγο περισσότερο το βάρος στα ηχεία/ενισχυτή;

Ξεκινώντας λοιπόν από τα ηχεία...
Δεν είμαι από αυτούς που για να ευχαριστηθούν μια ταινία πρέπει να παίζει τέρμα δυνατά. Ούτε το sub να το βλέπεις στο ποτό που έχεις δίπλα σου να κουνιέται... Με ενδιαφέρει ακόμα και σε χαμηλότερες εντάσεις να είναι ξεκάθαρος ο ήχος και πλούσιος. Οπότε θέλω να δώσω αρκετή έμφαση στα τρία μπροστινά ηχεία. Άλλωστε αυτά παίζουν το 80-90% του ήχου μιας ταινίας...
Επίσης να αναφέρω ότι τα ηχεία αυτά θα τα έχω κατα κύριο λόγο για τις ταινίες και όχι για μουσική (δεν με φαντάζομαι συχνά να πηγαίνω στο υπόγειο να ακούσω μουσική)...

Οικονομικά, τα Dali (zensor 7) και τα Monitor Audio Bronze μου κάθονται κουτί.
Τα Klipsch ή τα αντίστοιχα από Dali και Monitor Audio ανεβαίνουν και δεν ξέρω αν αξίζει.
Αν έχει κάποιος εμπειρεία, μπορεί να την μοιραστεί. Επίσης και εναλλακτικές προτάσεις ευπρόσδεκτες.

Περιφερειακά, θα κοιτούσα σε σχετικά πιο οικονομικά και όσο γίνεται μικρότερα σε όγκο... Θα μου άρεσαν πολύ τα Cabasse ή τα Focal Dome (το πως κάθονται στον χώρο, ως μέγεθος) αλλά είναι ακετά ακριβά πιστεύω για την χρήση που θα έχουν.

Γενικότερα όποιες παρατηρήσεις/προτάσεις θα με βοηθούσαν.

Επίσης και για ενισχυτές αντίστοιχους...

Αυτά για αρχή...... μην το κάνω πιο μακροσκελές...
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για οποιοδήποτε σχόλιο/παρατήρηση.

Reaction score
339
Καλησπέρα και καλός ήρθες την πιθανότητα να πάρεις ενεργά την έχεις σκεφτεί ; ;)

Reaction score
4.327
Για να ευχαριστηθείς τον ήχο όπως λες χρειάζεσαι μεγάλα ηχεία με την κατάλληλη ενίσχυση. Τέτοια είναι τα επαγγελματικά jbl (έχουν εδώ 3-4) πάνε στα αντίστοιχα νήματα να πάρεις μια ιδέα. Επίσης θα έλεγα 2 sub minimum. Kai επίσης θα χρειαστείς ηχητική φροντίδα για να δουλέψουν τα από πάνω όπως πρέπει

Reaction score
16
Καλησπέρα και καλός ήρθες την πιθανότητα να πάρεις ενεργά την έχεις σκεφτεί ; ;)
Όπως;
Εννοείς για τα περιφερειακά;
Ευχαριστώ
[DOUBLEPOST=1548862276][/DOUBLEPOST]
Για να ευχαριστηθείς τον ήχο όπως λες χρειάζεσαι μεγάλα ηχεία με την κατάλληλη ενίσχυση. Τέτοια είναι τα επαγγελματικά jbl (έχουν εδώ 3-4) πάνε στα αντίστοιχα νήματα να πάρεις μια ιδέα. Επίσης θα έλεγα 2 sub minimum. Kai επίσης θα χρειαστείς ηχητική φροντίδα για να δουλέψουν τα από πάνω όπως πρέπει
Καλησπέρα. Ευχαριστώ για την απάντηση.
Ναι η ηχητική φροντίδα του δωματίου είναι στα σχέδιά μου.
Κυρίως κάποια panel ηχοαπορρόφησης κατά μήκος του δωματίου και ταπετσαρία (μαλλον) πιο μαλακή για τους γυμνούς τοίχους.

Reaction score
339
Όπως σου είπανε καλό θα ήταν να δεις λίγο μερικά νήματα εδώ μέσα να πάρεις μια ιδέα για τέτοιους χώρους . για ενεργά λέω για όλα τα ηχεία θα γλυτώσεις τελικούς και θα έχεις πολύ καλύτερο αποτέλεσμα νομίζω . τώρα σίγουρα υπάρχουν ποιο ιδικοί από εμένα να σου προτείνουν ηχεία όπως και για την φροντίδα του χώρου.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.777
Καλώς ήρθες! :hi:

Φαίνεται οτι διάβασες, αλλά έχεις εμπειρία απο θέαση και ακρόαση σοβαρού(τσικου) home theater; Εννοώ αν γνωρίζεις τι ζητάς απο ένα σύστημα.

Πόσες ώρες το χρόνο θα χρησιμοποιείται περίπου; Γιατί οι προβολείς έχουν λάμπες, που σε μερικούς είναι πάμφθηνες και σε άλλους πανάκριβες.
Player έχεις; Τι ποιότητας υλικό θα παίζεις;

Σε τι κατάσταση βρίσκεται η υπόγα;
Είναι βαμμένη με πλακάκια ή άλλο δάπεδο ή περιμένει στα μπετά/σοβάδες;
Υπάρχει αξιοπρεπής πόρτα ή είναι ανοιχτή προς το ισόγειο;
Απο τι υλικό είναι κατασκευασμένοι οι τοίχοι;
Πρέπει να βαφτεί με ουδέτερο σκούρο χρώμα.

Οι κανόνες:

1. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη!
2. Δεν υπάρχει "δεν θέλω πολλά μπάσα". Θα καταλάβεις εν καιρώ. :D
3. Δεν υπάρχει πιά "τα περιφερειακά να είναι (πολύ) μικρότερα απο τα κύρια". Όλα τα κανάλια σήμερα παίζουν πλήρες φάσμα συχνοτήτων, έστω κι αν η πληροφορία προέρχεται κυρίως απο το κεντρικό και το sub (στο/α οποίο/α στέλνουμε τις χαμηλές συχνότητες <80Hz των υπολοίπων ηχείων εκτός αυτών του .1 καναλιού).
Υπάρχουν και άλλοι, αλλά ας μην τρομάξεις ακόμα. :)

Ποιά θα ήταν η πιο λογική κατανομή του budget?
Περίπου:

3.000-3.500€ για προβολέα και οθόνη. Ελπίζω να θέλεις σταθερή, είναι φθηνότερες και απροβλημάτιστες. ;)
1.500€ για ενισχυτή AV.
1.000€ τουλάχιστον για sub.
2.000€ για ηχεία. Υπάρχουν και με λιγότερα αν είσαι βέβαιος οτι αποκλείεται να θελήσεις στάθμη κοντά στην αναφορά (το reference). Τα ηχεία του Atmos θα είναι κανονικά ή χωνευτά σε ψευδοροφή;

Υπολόγισε 300€ για οικονομικά καλώδια, εγκαταστάσεις και βάσεις ηχείων. Πιάνουν τα χέρια σου;
Υπολόγισε επίσης κάποια λίγα χρήματα για διάχυση και απορρόφηση στους τοίχους και το ταβάνι. Πιάνουν τα χέρια σου; :p

Reaction score
16
Καλώς ήρθες! :hi:

Φαίνεται οτι διάβασες, αλλά έχεις εμπειρία απο θέαση και ακρόαση σοβαρού(τσικου) home theater; Εννοώ αν γνωρίζεις τι ζητάς απο ένα σύστημα.

Πόσες ώρες το χρόνο θα χρησιμοποιείται περίπου; Γιατί οι προβολείς έχουν λάμπες, που σε μερικούς είναι πάμφθηνες και σε άλλους πανάκριβες.
Player έχεις; Τι ποιότητας υλικό θα παίζεις;

Σε τι κατάσταση βρίσκεται η υπόγα;
Είναι βαμμένη με πλακάκια ή άλλο δάπεδο ή περιμένει στα μπετά/σοβάδες;
Υπάρχει αξιοπρεπής πόρτα ή είναι ανοιχτή προς το ισόγειο;
Απο τι υλικό είναι κατασκευασμένοι οι τοίχοι;
Πρέπει να βαφτεί με ουδέτερο σκούρο χρώμα.

Οι κανόνες:

1. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη!
2. Δεν υπάρχει "δεν θέλω πολλά μπάσα". Θα καταλάβεις εν καιρώ. :D
3. Δεν υπάρχει πιά "τα περιφερειακά να είναι (πολύ) μικρότερα απο τα κύρια". Όλα τα κανάλια σήμερα παίζουν πλήρες φάσμα συχνοτήτων, έστω κι αν η πληροφορία προέρχεται κυρίως απο το κεντρικό και το sub (στο/α οποίο/α στέλνουμε τις χαμηλές συχνότητες <80Hz των υπολοίπων ηχείων εκτός αυτών του .1 καναλιού).
Υπάρχουν και άλλοι, αλλά ας μην τρομάξεις ακόμα. :)

Περίπου:

3.000-3.500€ για προβολέα και οθόνη. Ελπίζω να θέλεις σταθερή, είναι φθηνότερες και απροβλημάτιστες. ;)
1.500€ για ενισχυτή AV.
1.000€ τουλάχιστον για sub.
2.000€ για ηχεία. Υπάρχουν και με λιγότερα αν είσαι βέβαιος οτι αποκλείεται να θελήσεις στάθμη κοντά στην αναφορά (το reference). Τα ηχεία του Atmos θα είναι κανονικά ή χωνευτά σε ψευδοροφή;

Υπολόγισε 300€ για οικονομικά καλώδια, εγκαταστάσεις και βάσεις ηχείων. Πιάνουν τα χέρια σου;
Υπολόγισε επίσης κάποια λίγα χρήματα για διάχυση και απορρόφηση στους τοίχους και το ταβάνι. Πιάνουν τα χέρια σου; :p
Σε ευχαριστώ για το μήνυμά σου.
Το υπόγειο είναι σε κατάσταση τσιμέντου τώρα. Δεν έχει σοβατιστεί ακόμα. Σκέφτομαι για γυψοσανίδα να το κλείσω (ίσως και με κάποιο μονωτικό τύπου πετροβάμβακα, αν και από ότι καταλαβαίνω δεν θα κόψει και πολύ... Θα βρει τρόπος να φύγει ο ήχος...).
Πόρτα θα έχει.
[DOUBLEPOST=1548868309][/DOUBLEPOST]
Σε ευχαριστώ για το μήνυμά σου.
Το υπόγειο είναι σε κατάσταση τσιμέντου τώρα. Δεν έχει σοβατιστεί ακόμα. Σκέφτομαι για γυψοσανίδα να το κλείσω (ίσως και με κάποιο μονωτικό τύπου πετροβάμβακα, αν και από ότι καταλαβαίνω δεν θα κόψει και πολύ... Θα βρει τρόπος να φύγει ο ήχος...).
Πόρτα θα έχει.
Επίσης, για την καλωδίωση και την τοποθέτηση θα με βοηθήσει και ένας φίλος ηλεκτρολόγος.
Τέλος, δεν υποτιμώ το Sub και τα περιφερειακά ηχεία.
Θεωρείς όμως ότι σε ένα τέτοιο δωμάτιο χρειάζομαι δύο subwoofer?

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.777
Πόρτα θα έχει.
Δεν ρωτάω για το πόσο θα ακούγεται επάνω, αλλά για το πώς θα ακούγεται κάτω. :)

Εσύ θέτεις τις προδιαγραφές και τα όρια κάθε είδους, πρέπει όμως να τα γνωρίζεις και να μας τα αναφέρεις αν θέλεις ουσιαστική βοήθεια.

Reaction score
16
Δεν ρωτάω για το πόσο θα ακούγεται επάνω, αλλά για το πώς θα ακούγεται κάτω. :)
Αυτό, δεν έχει να κάνει κυριως με την ήχοαπορρόφηση που θα υπάρχει στο δωμάτιο; Εννοώ, ότι δεν σκοπεύω να αφήσω τους τοίχους γυμνούς. Σκοπεύω να βάλω χοντρή μοκέτα κάτω, panel ηχοαπορροφησης περιφερειακά Γύρω στο δωμάτιο στο ύψος των ηχείων και αν δω ότι χρειάζεται και bass traps στις κάτω γωνίες. Ίσως και κάποια χοντρή κουρτίνα. Η αλήθεια είναι ότι στο κομμάτι αυτό θα κινηθώ με τη μέθοδο trial and error.

Reaction score
15.548
στα λ7 που λες να βαλεις θασαι οκ οπτικοακουστικα .....
...οποτε φτιαξε τον χωρο σου πρωτα και μετα βαζεις πραμα μεσα...

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
91.451
Το budget δεν θα ήθελα να ξεπεράσει τα 7-10Κ για όλα (εννοώντας και το πανί).
Σε αυτα τα χρήματα περιλαμβάνονται και τα έξοδα για room treatments (basstraps κτλ), βάσεις, calibration, γυψοσανίδες κτλ, ή είναι το μπατζετ αποκλειστικά των συσκευών;

Reaction score
16
Σε αυτα τα χρήματα περιλαμβάνονται και τα έξοδα για room treatments (basstraps κτλ), βάσεις, calibration, γυψοσανίδες κτλ, ή είναι το μπατζετ αποκλειστικά των συσκευών;
Όχι. Αυτά εκτός.
Καθαρά για τις συσκευές...

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
91.451
Όχι. Αυτά εκτός.
Καθαρά για τις συσκευές...
Με αυτό το μπάτζετ και τα υπόλοιπα δεδομένα, σου προτείνω να ρίξεις μια ματιά στις αγγελίες μεταχειρισμένων εδώ στο φόρουμ, με στόχους: εναν επσον 9300, σταθερή οθόνη, εναν av με Atmos (Marantz? Yamaha? νομίζω εχω δει) και ηχεία απο τα home cinema της JBL. Θα βρεις.
Και δυο γερά σαμπ.

Reaction score
1.369
Καλησπέρα!
Είσαι από τους τυχερούς που έχουν την δυνατότητα να έχουν χώρο αποκλειστικα για home cinema. Για να εκμεταλευτείς σωστά αυτό το πλεονέκτημα θα πρέπει:

1. Να δώσεις μεγάλη βαρύτητα στην διαμόρφωση του χώρου και το room treatment. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.
2.Να προτιμήσεις όλα τα ηχεία να είναι της ίδιας εταιρείας. Η ομοιογενεια του ήχου είναι πολύ σημαντική.
3.Τα δύο σαμπ είναι καλύτερα απο ένα για πολλούς λόγους.
4.Να προτιμήσεις ενεργά επαγγελματικά ηχεία. Το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο.
5. Να βάλεις σταθερή οθόνη.

Reaction score
6.237
Αν αγοράσεις avr τότε το να πάρεις ενεργά δεν είναι vfm. Αν δε θες atmos όμως αλλάζει η ιστορία. Μπορείς να πάρεις ένα pc που το χρησιμοποιείς και σαν πηγή και να βάλεις 7 ενεργά ίδια ηχεία σε ίση απόσταση από τη θέση ακρόασης. Αλλά δε θα έχεις atmos. Αν θες atmos θα πρεπει να πας σε παθητικά. Επίσης τα dali ξέχνα τα για dedicated χώρο. Εγώ θα πήγαινα σε klipsch η jbl που σου πρότεινε και ο dimifoot.

Reaction score
16
Αν αγοράσεις avr τότε το να πάρεις ενεργά δεν είναι vfm. Αν δε θες atmos όμως αλλάζει η ιστορία. Μπορείς να πάρεις ένα pc που το χρησιμοποιείς και σαν πηγή και να βάλεις 7 ενεργά ίδια ηχεία σε ίση απόσταση από τη θέση ακρόασης. Αλλά δε θα έχεις atmos. Αν θες atmos θα πρεπει να πας σε παθητικά. Επίσης τα dali ξέχνα τα για dedicated χώρο. Εγώ θα πήγαινα σε klipsch η jbl που σου πρότεινε και ο dimifoot.
Καλημέρα φίλε. Σε ευχαριστώ για την απάντηση.
Για να μπω λίγο στην λογική, τα Dali να τα ξεχάσω γιατί δεν θα με καλύψουν στον συγκεκριμένο χώρο? Δεν θα αποδώσουν καλά? Ή γιατί είναι "κρίμα" σε dedicated χώρο να τα βάλω?
Από JBL πχ ποια μοντέλα/σειρά να κοιτάξω?
Ευχαριστώ

Reaction score
6.237
Τα dali είναι εμφανίσιμα για να μπουν σε κάνα σαλόνι και να παίζουν σε εντάσεις διαμερισματος. Εδώ δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Επίσης μιας και μιλάμε για home cinema θες εντάσεις (έστω και σε κάποιο βαθμο) για να αποκτήσεις τη σινεματικη εμπειρία. Αν το συστημα δε μπορεί να ανεβάσει κάποιες τυπικές εντάσεις χάνεται και η όλη εμπειρία. Σε καμία περίπτωση παντως δε σου λέω να ακούς σε εντάσεις για τρελούς.Εγω απο jbl θα κοιταγα τη σειρά ls αλλά ξεφεύγει αρκετά σε τιμή. Οπότε η σειρά studio είναι στην ίδια τιμή περίπου με τη σειρά RP της klipsch. Για εμενα σε κάτι από αυτά τα δύο θα έπρεπε να κινηθεις.
Υ.Γ αξίζει η διαφορά στη τιμή από τα ma bronze και τα zensor

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.083
Members
38.527
Νεότερο μέλος
argiristheo