Κατευθυντικότητα καλωδίων


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.411
Reaction score
125.598
λογω μηχανηματων κατασκευης και χρονου κατασκευης ειναι και το κοστος κατασκευης τους ψηλοτερο.
Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και των δυνατοτήτων του εξοπλισμού, το κόστος κατασκευής βαίνει μειούμενο, ιδίως σε μεγάλη κλίμακα που κατασκευάζουν οι κολοσσοί.
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.972
Reaction score
20.486
Ενα "σημα" του μεγεθους μιας κεφαλης LOMC το ρωτησαμε ? :)
Μιλάς με γρίφους, γέροντα.:)

Έχει σημασία εάν η κεφαλή είναι χαμηλοέξοδη ή υψηλοέξδοδη, MC ή MM ή ΜΙ;
 

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Μηνύματα
3.428
Reaction score
4.013
ιδίως σε μεγάλη κλίμακα που κατασκευάζουν οι κολοσσοί.
Αυτο ειναι αληθεια και ειναι ενας απο τους λογους που οι μικροι κατασκευαστες καλωδιων "ηχου" δεν μπορουν να εχουν χαμηλες τιμες , εξ αιτιας της μικρης καταναλωσης.Ενας αλλος λογος ειδικα για το OCC ειναι διοτι αδεια και μηχανηματα κατασκευης εχουν μονο 4-5 κατασκευαστες οποτε ανετα εχουν την πολυτελεια να εκμεταλλευονται τους "επωνυμους" που αγοραζουν με το ονομα τους τυπωμενο στο καλωδιο, και αυτοι με τη σειρα τους ολους εμας που θελουμε ενα δυο καλωδια.
[DOUBLEPOST=1561712255][/DOUBLEPOST]
Μιλάς με γρίφους, γέροντα.:)

Έχει σημασία εάν η κεφαλή είναι χαμηλοέξοδη ή υψηλοέξδοδη, MC ή MM ή ΜΙ;
ΝΑΙ
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.808
Μερικές φορές δεν καταλαβαίνω την άρνηση κάποιων ανθρώπων, που "μιλούν" με .pdf και αναφορές σε τεχνικά χαρακτηριστικά, να κοιτάξουν και τα… .pdf που αναφέρονται στα ρεύματα.

Δεν ξέρω αν οι διαφορές ακούγονται, πιτσιρικάς πίστευα πως άκουγα κάποιες αλλά μπορεί να ήταν και αυθυποβολή, επηρεασμένος από αυτά που είχα διδαχθεί.
Τα τελευταία χρόνια, απλά ακολουθώ τη φορά που προτείνει ο κατασκευαστής, αφού σίγουρα υπάρχουν νόμοι, μελέτες και βιβλιογραφία για τους λόγους ύπαρξης της αλλά δεν ξέρω αν ο κατασκευαστής τους ακολουθεί ή το κάνει για εμπορικούς λόγους.

Συζητάμε για "ρεύμα", δεν έχει σημασία αν είναι χαμηλής ή υψηλής έντασης, σημασία έχει ότι απαιτούνται δύο προϋποθέσεις για να υφίσταται:
α) Ύπαρξη φορέων ηλεκτρικού πεδίου με ελευθερία κίνησης, β) αίτιο για την προσανατολισμένη κίνηση των φορέων, δηλαδή κάποιο ηλεκτρικό πεδίο.

Για το πρώτο χρησιμοποιούμε, στην περίπτωσή μας, τα καλώδια. Το μέγεθος που μετρά το ρεύμα είναι η ένταση, δηλαδή ο ρυθμός διέλευσης του ηλεκτρικού φορτίου από τη διατομή του αγωγού (καλώδιο).
Η ένταση, σαν μέγεθος, είναι μονόμετρο, δηλαδή περιγράφεται με ένα μόνο φυσικό αριθμό ΑΛΛΑ έχει φορά και εξαρτάται από το δυναμικό. Το δυναμικό και οι διαφορές του (θετική/αρνητική) είναι η αιτία της κατευθυνόμενης εξαναγκασμένης ροής των ηλεκτρικών φορτίων μέσα σε αγωγούς.
Τα βελάκια, συνήθως, στα καλώδια υποδεικνύουν τη φορά μείωσης του δυναμικού.

Γιατί πρέπει να γνωρίζουμε το κατώτερο σημείο του δυναμικού; Γιατί όσο μικρότερο είναι το δυναμικό πεδίο τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πηλίκο μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, στην περίπτωσή μας (ή ασθένειάς μας) :) τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μεταφορά "πληροφορίας" από την έξοδο προς την είσοδο.

Γιατί υπάρχει αυτό; Επειδή τίποτα δεν είναι τέλειο στον κόσμο, ο μονωτής που περιβάλλει τον αγωγό και είναι, λογικά, κακός αγωγός, λόγω προσμίξεων με άλλα υλικά για τη μείωση κόστους από τις εταιρίες, διαφοροποιούνται οι ηλεκτρικές του ιδιότητες, μπορεί να συμπεριφερθεί "τοπικά" και υπό προϋποθέσεις ως ημιαγωγός, δηλαδή ... ημί- καλός αγωγός, με την κίνηση των ηλεκτρονίων να μην είναι ελεύθερη γιατί θα εξαρτάται από τις ιδιότητες του υλικού και θα είναι αντίθετη στη φορά της έντασης λόγω κίνησης φαινομένων θετικών φορτίων.
Αν το καλοσκεφτει κανεις η διαφορα μου με τον Μπουτια ειναι πολυ μικρη.
Τον Μπουτια δεν τον καταλαβαινει κανεις αλλα τον πιστευουν ολοι.
Εμενα με καταλαβαινουν ολοι αλλλα δεν με πιστευει κανεις.
Ο Θεόφραστος Αδαμάκης ήξερε πώς ν'απαντούσε σε όλες τις περιπτώσεις,αναρωτιόταν όμως κάθε φορά πόσο χρειαζόταν να το κάνει.Έρχονταν σε κάθε ευκαιρία στο νου εκείνες οι κουβέντες από τον παππού του,ότι όσο ικανοί και να είμαστε πρέπει να επιλέγουμε πότε αξίζει να στριμώχνουμε τους άλλους,με την κατάληξη ότι κάποια μέρα θα έβρισκε από μόνος του το νόημα.Καθώς τα χρόνια περνούσαν διαπίστωνε ότι ο παππούς με αυτή τη νουθεσία είχε διαβλέψει πόσο απεχθανόταν την αποτυχία ο εγγονός του,όμως οι νίκες σε άσκοπες διαμάχες σήμαιναν όχι μόνο σπατάλη χρόνου αλλά και δημιουργία νέων αντιπάλων.Και οι δουλειές του προχωρούσαν καλύτερα όταν πήγαινε με τα νερά των άλλων αντί να τους στριμώχνει."Be Water,my friend!" όπως έλεγε και το τσιτάτο του Bruce Lee,παρέμενε όμως η αμφιβολία για το ουσιαστικό νόημα.

Διευθέτησε τους αυτοσχέδιους ανελκυστήρες ώστε να μην πλησιάζει στο πάτωμα κανένα τμήμα των χρυσαφί καλωδίων τροφοδοσίας για τα ενεργά ηχεία.Τους είχε φτιάξει από ένα αφρώδες ελαστομερές υλικό που διέθετε από μια άλλη συσκευασία και το είχε διαμορφώσει σε ρομβοειδές σχήμα ώστε να παρέχει στήριξη μονού σημείου για τους τόπους επαφής.Για τα καλώδια σήματος από τον προ είχε ήδη επιλέξει κατάλληλο μήκος ώστε να κρέμονταν από μόνα τους στηριζόμενα στος ακροδέκτες των συσκευών οι οποίες διέθεταν δική τους ιδιαίτερη στήριξη.

Χασκογελούσε στην ιδέα ότι άμα τον έβλεπαν από μια μεριά να κάνει κάτι τέτοιο οι ομοϊδεάτες του πρωτοπαλίκαρα του ορθολογισμού μπορεί και να τους έπεφταν τα μαλλιά,πλην όμως εκείνοι που είχε υπόψιν δεν διέθεταν και πολλά,οπότε μικρό το κακό.Προτού ανάψει το setup τσέκαρε διαδοχικά όλες τις αποστάσεις ηχείων από τα τοιχώματα,τη διευθέτηση των sub,τις ρυθμίσεις στο λογισμικό διόρθωσης ως προς τη μέση στάθμη που θα επέλεγε και τέλος ότι τα καλώδια είχαν συνδεθεί κατά τη φορά που ακολουθούσαν οι τυπωμένες επιγραφές του κατασκευαστή.

Γνώριζε ότι η τήρηση της κατευθυντικότητας σήμαινε πως όσο πιο πολύ θα ίσχυε στην πράξη τόσο πιο ελαττωματικά θα ήταν κάποια στοιχεία δόμησης σε δεδομένο καλώδιο και οδήγησης σε δεδομένη αλυσίδα; συσκευών,σε κάθε περίπτωση όμως κατεύναζε ψυχαναγκαστικές τάσεις από τον άλλο του ΄΄λαμποκορνάτο΄΄ εαυτό ενώ παράλληλα τον έπαιρνε να το κάνει αφού δεν του κόστιζε τίποτα,όπως και τα αυτοσχέδια και πρωτότυπα παρελκόμενα που χρησιμοποιούσε αντί να τα είχε σκάσει χοντρά σε διάφορους επιτηδείους.

Με το έναυσμα από ένα συμφορουμίτη που ανέφερε ως παράδειγμα τον Tom Waits ξεκίνησε με το remastered αρχείο του άλμπουμ "Heartattack And Vine".Και μπορεί καθώς έπαιζε το "In Shades" ο ίδιος ο Tom με τους καπνούς και τα τσιγάρα να μην ήταν εκεί αφού δεν...τραγουδούσε,όμως δεν είχε καμία ανάγκη για κάτι τέτοιο,αφού το setup έβαζε τον ίδιο στην αχλύ από το νοητό κλαμπάκι χωρίς να τον φλομώνει καθόλου.Και ακόμα χρησιμότερο εφόσον γυμναζόταν παραλλήλως αντί να είναι θρονιασμένος σε κάποια πολυθρόνα.΄΄Άμα ο Μωάμεθ δεν πηγαίνει στο βουνό,πηγαίνει το βουνό στον Μωάμεθ...΄΄
Έστω και αν διέφευγε κάτι αναπόφευκτα από την ιδιαίτερη αύρα του Tom στο κομμάτι του τίτλου,έφτανε ότι τίποτα δεν έλειπε από τον...μπασίστα και τον ντραμίστα της μπάντας.

΄΄Και τώρα πώς να τους πω στο forum ότι όλη η μπάντα του Tom συμπεριλαμβανομένου ακούγεται να τα χώνει περισσότερο σε σχέση με το αυθεντικό βινύλιο κι ένα παραδοσιακό setup...΄΄ αναρωτήθηκε ατενίζοντας τις διάσπαρτες διαχυτικές διατάξεις ΄΄...άραγε θα καταλάβαιναν ή απλώς θα με...πίστευαν όπως υποστηρίζει αυτός ο editor;΄΄

Είχε εξηγήσει στο παρελθόν με όλους τους τρόπους το γιατί ίσχυε αυτή η ακροαματική απόδοση.Και δεν θα έμπαινε καν στο τριπάκι ν'αντιταχθεί σε κάτι που θεωρούσε περιττό,αφού από κάποιο σημείο κι έπειτα η θητεία του στο forum τον μάθαινε ότι μεγαλύτερη αξία από την κατατρόπωση των όποιων αντιπάλων είχε η συμφιλίωση με όσα είχαν εκείνοι να πουν.
Ίσως εκεί να βρισκόταν και το νόημα από τα λόγια του μακαρίτη παππού...

 
Last edited:

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Μηνύματα
3.428
Reaction score
4.013
ιδίως σε μεγάλη κλίμακα που κατασκευάζουν οι κολοσσοί.
Να προσθεσω εδω οτι εγω τουλαχιστον δεν ειδα/ακουσα να λεει καποιος απο τους γνωστους κολοσσους οτι χρησιμοποιει αγωγους OCC,6/7/8 N κλπ,θα ηταν πολυ βοηθητικο ακομη και γι αυτους.Και ο λογος ειναι διοτι δεν εχουν τις ιδιεσ μηχανες κλπ......Μπορει να εχουν και καλυτερες ποιος ξερει ?
 

Μηνύματα
12.854
Reaction score
10.072
Σου απάντησαν με λόγια, αλλά πολλές φορές μία εικόνα είναι πιο αποτελεσματική:

Η εικόνα είναι σχεδόν τυχαία, την επέλεξα επειδή ξεκινάει απλά και γίνεται λίγο πιο σύνθετη. Αγνόησε τους τίτλους και κοίταξε την κυματομορφή. Μπορείς να την συμβιβάσεις με αυτό που γράφεις;
Τί βλέπουμε σε αυτή την εικόνα; Μας εξηγείς γιατί δεν καταλαβαίνω;
 


minas

Πισιά
Μηνύματα
3.928
Reaction score
3.732
Τί βλέπουμε σε αυτή την εικόνα; Μας εξηγείς γιατί δεν καταλαβαίνω;
Ένα τυπικό εναλλασόμενο σήμα. Η τάση/διαφορά δυναμικού/πεδίο δεν έχει μία φορά. Είναι στοχαστικό προς ποιά πλευρά είναι υψηλότερο κάθε δεδομένη στιγμή. Επομένως είναι ασυμβίβαστο με τον ερμηνεία του @Auditory. Το ίδιο συμβαίνει και με την ροή του ρεύματος, εάν μιλάμε για μεταφορά ισχύος. Έχει αναφερθεί πολλάκις από την αρχή του θέματος, γι' αυτό είπα να παραθέσω το οπτικό βοήθημα...

edit: Για λόγους πληρότητας, ο ήχος που ακούμε προκύπτει από εναλλασσόμενο σήμα
 

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Μηνύματα
3.428
Reaction score
4.013
ΓΙΑΤΙ;
Διοτι οι αναγκες καθε τυπου κεφαλης σε καλωδιο ειναι διαφορετικες λογω σχεδιασης κλπ.Και αυτο το ειπα σε απαντηση του σχολιου σου για τα "σηματα",διοτι δεν ειναι ολα τα ιδια.Υπηρχαν κατασκευαστες βραχιονων πικαπ επι "χρυσης εποχης" που στην συσκευασια τους ειχαν δυο καλωδια,ενα για ΜΜ και ενα για MC κεφαλες (low capacitance και low impedance) .Τετοιοι κατασκευαστες/κολοσσοι ηταν μεταξυ αλλων οι Audio Craft,SAEC,Fidelity Research,Grace των οποιων οι βραχιονες στελνουν μεχρι σημερα , αδιαβαστους σχεδον ολους τους "συγχρονους".
Ευτυχως που υπαρχει και η προοδος και η εξελιξη και "ψαρευουμε" και μεις κανενα "απολιθωμα" σημερα :p

manos3.jpg
 

Μηνύματα
12.854
Reaction score
10.072
Ένα τυπικό εναλλασόμενο σήμα. Η τάση/διαφορά δυναμικού/πεδίο δεν έχει μία φορά. Είναι στοχαστικό προς ποιά πλευρά είναι υψηλότερο κάθε δεδομένη στιγμή. Επομένως είναι ασυμβίβαστο με τον ερμηνεία του @Auditory. Το ίδιο συμβαίνει και με την ροή του ρεύματος, εάν μιλάμε για μεταφορά ισχύος. Έχει αναφερθεί πολλάκις από την αρχή του θέματος, γι' αυτό είπα να παραθέσω το οπτικό βοήθημα...

edit: Για λόγους πληρότητας, ο ήχος που ακούμε προκύπτει από εναλλασσόμενο σήμα
Άρα με την εικόνα ήθελες να τονίσεις την εναλλαγή της φοράς της τάσης και του ρεύματος. ΟΚ.
[DOUBLEPOST=1561715630][/DOUBLEPOST]
Διοτι οι αναγκες καθε τυπου κεφαλης σε καλωδιο ειναι διαφορετικες λογω σχεδιασης κλπ.Και αυτο το ειπα σε απαντηση του σχολιου σου για τα "σηματα",διοτι δεν ειναι ολα τα ιδια.Υπηρχαν κατασκευαστες βραχιονων πικαπ επι "χρυσης εποχης" που στην συσκευασια τους ειχαν δυο καλωδια,ενα για ΜΜ και ενα για MC κεφαλες (low capacitance και low impedance)
Και πολύ καλά έκαναν! Έτσι πρέπει.
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.411
Reaction score
125.598
edit: Για λόγους πληρότητας, ο ήχος που ακούμε προκύπτει από εναλλασσόμενο σήμα
Ε, νταξ, αυτό δεν είναι απόλυτο.
Όταν ψαλιδιζουν οι αναιμικοί ενισχυτές μεγάλης παραμόρφωσης που χαίρουν της εκτίμησης χαιεντάδων, για λίγο, εμφανίζεται συνεχές ρεύμα.

Το πολυλατρεμένο κουρεμένο ημίτονο.
:p:D
 
Last edited:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.808
Ε, νταξ, αυτό δεν είναι απόλυτο.
Όταν ψαλιδιζουν οι αναιμικοί ενισχυτές μεγάλης παραμόρφωσης που χαίρουν της εκτίμησης χαιεντάδων, για λίγο, εμφανίζεται συνεχές ρεύμα.


:p:D
Ιδού λοιπόν και η ανάγκη για τήρηση της κατεύθυνσης στα καλώδια.:sneaky:
(των ηχείων τουλάχιστον)
 
Last edited:


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.411
Reaction score
125.598
Χασκογελούσε στην ιδέα ότι άμα τον έβλεπαν από μια μεριά να κάνει κάτι τέτοιο οι ομοϊδεάτες του πρωτοπαλίκαρα του ορθολογισμού μπορεί και να τους έπεφταν τα μαλλιά,πλην όμως εκείνοι που είχε υπόψιν δεν διέθεταν και πολλά,οπότε μικρό το κακό
Ντιμιφουτ, αυτός μας κοροϊδεύει μες στα μούτρα μας.

Να ξερς.

Παραμονεύει όμως χασκογελώντας και ο Κογιας με την πλούσια κόμη.

Έχουμε μπακαπ.
Αμ πως.
 


Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.808
Όχι, γιατί το σήμα "ψαλιδίζει και από τις δύο μεριές". :p
Μα γι αυτό και η σήμανση κατευθυντικότητας είναι ορισμένη τόσο για τον αγωγό που πηγαίνει το σήμα στο ηχείο όσο και για τον αγωγό επιστροφής.Απλώς η ενδεδειγμένη δομή του δεύτερου θα έχει τεθεί αντίστροφα ως προς τη φορά του βέλους που θα δείχνει τον ΄΄μαύρο΄΄ ακροδέκτη του ηχείου.:p

Τουλάχιστον για τα καλώδια τροφοδοσίας εφόσον αγοραστούν φτιαγμένα,η φορά προς τη συσκευή θα είναι...δεδομένη.

Για τα δε intercomnnect θα εξαρτιόταν από το βαθμό καταπόνησης στο στάδιο εξόδου της εκάστοτε ενδιάμεσης στην αλυσίδα συσκευής.:sneaky:
 

Μηνύματα
1.668
Reaction score
1.504

Auditory

Επαγγελματίας
Μηνύματα
521
Reaction score
671
Με μπέρδεψες Wizzy.
Θα ήθελες σε παρακαλώ να μου εξηγήσεις το τι σημαίνει "σήμα" για εσένα;

Από αυτά που γνωρίζω το "σήμα" είναι οι περιοδικές μεταβολές ηλεκτρικών μεγεθών τάσης και έντασης, κοινώς συχνότητα. Ρεύμα μεταφέρεται, δεν έχει σημασία αν είναι υψηλής ή χαμηλής έντασης και τάσης, μεταβαλλόμενο ή μη.
Οι βασικές θεωρίες που διέπουν το "ρεύμα" ισχύουν και εδώ, δεν αλλάζει η αρχή, τα μεγέθη και η εφαρμογή τους αλλάζουν.

Κρυσταλλικά στερεά σε συμμετρική δομή για την ελευθερία κίνησης σε "oλοκληρο" (υπάρχουν και εδώ περιορισμοί) τον όγκο/εμβαδό του αγωγού είναι τεχνική που εφαρμόζεται για την κατασκευή των καλωδίων και έχει νόημα.

Για να διαφοροποιήσουμε τον όρο «δυναμικό» στο συνεχές χρησιμοποιούμε τον όρο «ηλεκτρεγερτική» δύναμη. Η ανάπτυξη αυτής της δύναμης γίνεται ή με τη μεταβολή της έντασης του μαγνητικού πεδίου ή με την επιλογή της διατομής του αγωγού.
Αφού συζητάμε για μαγνητικό πεδίο, καταλήγουμε μέσω του τύπου στη δύναμη ΛαΠλας, όπου υπάρχει φορά (ο κανόνας των 3 δακτύλων του δεξιού χεριού). Πρέπει να αναλύσουμε το τι σημαίνει «μαγνητικό πεδίο»; Δε θέλω, είναι πράγματα που έκανα πριν 35 χρόνια, όχι άλλο! :) Πάντως σίγουρα αλληλεπιδρά με το ηλεκτρικό πεδίο.
Να το συζητήσουμε μέσω Λόρεντζ, Μαξουελ, Φαραντέι; Όλα οδηγούν σε "φορά".

Αν είναι ακουστό το αποτέλεσμα; Αναφέρθηκα σε προηγούμενο μήνυμα για το τι πιστεύω ή το τι πράττω πια. Στο κάτω κάτω της γραφής, τι μας ενοχλεί να ακολουθήσουμε την οδηγία του κατασκευαστή είτε πιστεύουμε, είτε όχι, ότι κάνει διαφορά;

Μηνά, στο σχήμα υπάρχει ένας πυκνωτής που προκαλεί το χωρισμό των αρνητικών από των θετικών φορτίων κατευθύνοντάς τα ήδη προς τους πόλους του, αντίστοιχα διαχωρισμένους. Το εναλλασσόμενο επειδή είναι "τεμπέλης" σε σχέση με το συνεχές, θα προτιμούσε την εύκολη οδό, που θα μπορούσε να είναι ένας πυκνωτής στο τέλος με χωρητικότητα ίση ή και μεγαλύτερη από το σύνολο των πυκνωτών που "βλέπει" στην πορεία του.
Γι' αυτό, πιστεύω, ως παράδειγμα έχει τη λάμπα από κάτω.
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.621
Μηνύματα
2.868.322
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top