Χρειάζομαι DAC?

Reaction score
16
Καλησπέρα σας Κύριοι
Θα ήθελα την γνώμη σας
Το σύστημά μου :
Rotel integrated stereo Αmplifier RA-612
Philips CDR 775
Nakamichi 582, BX300
Bose 901 series III
Θέλω να συνδέσω το PC(Μητρική Asus P5E)
στο σύστημά μου,έτσι ώστε να ακούω τα αρχεία Flac
που έχω στον σκληρό.
Χρειάζομαι Dac η όχι?
Κάρτα ήχου έχω αυτή που πήγαινε με την μητρική (Asus FX)
Διαθέτω μέχρι 100 ευρώ.
Τι προτάσεις υπάρχουν γιa DAC όπως επίσης
και την γνώμη σας για ποιά σύνδεση θα ήταν η καλύτερη
απο DAC σε υπολογιστή για μέγιστη ποιότητα.
Ευχαριστώ

H

HuxFlux

Guest
Στα 100 ευρώ μακράν ανώτερη λύση ενα raspberry με ένα hifiberry dac+ pro.
Το μόνο θέμα είναι να έχεις είτε ένα USB δίσκο για τα flac, είτε κάποιου είδους network storage (μπορεί να είναι απλά ένα shared folder από το pc σου).
Κι ολα αυτα υπο την προυποθεση οτι εχεις τις απολυτως βασικες γνωσεις που απαιτουνται για το αρχικο στησιμο. Πλεον ειναι πανευκολο.

Reaction score
936
Dac δεν χρειάζεσαι απαραιτήτως. Μπορείς να συνδέσεις τον υπολογιστή με τον ενισχυτή μέσω του line out της κάρτας ήχου, με ένα καλώδιο από mini jack σε διπλό rca. Κόστος αστείο.
Από κει και πέρα, δεν είμαι σίγουρος αν θα δεις ουσιώδη βελτίωση με ένα dac, λόγω παλαιότητας ενισχυτή. Εν πάσει περιπτώσει, dac με 100 ευρώ δύσκολα. Φαντάζομαι υπάρχουν διάφορα no name κινέζικα, μπορείς να δοκιμάσεις. Αλλιώς πηγαίνεις σε ένα τέτοιο φτηνό στρήμερ όπως σου προτάθηκε.
Δοκίμασε να παίξεις με την κάρτα ήχου του υπολογιστή σου. Μπορεί να σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα.

Reaction score
5.912

Reaction score
16
Σας Ευχαριστώ για τις προτάσεις σας.
Είμαι μεταξύ του SMSL M100,..και της λύσης που πρότεινε
ο HuxFlux.Δεν είμαι εξοικειωμένος βέβαια,αλλά με έναν οδηγό μπορώ να
στήσω κάτι πιστεύω.Θα ήθελα και άλλες λεπτομέρειες για raspberry με hifiberry dac+ pro
όπως επίσης και το τελικό κόστος

H

HuxFlux

Guest
Σας Ευχαριστώ για τις προτάσεις σας.
Είμαι μεταξύ του SMSL M100,..και της λύσης που πρότεινε
ο HuxFlux.Δεν είμαι εξοικειωμένος βέβαια,αλλά με έναν οδηγό μπορώ να
στήσω κάτι πιστεύω.Θα ήθελα και άλλες λεπτομέρειες για raspberry με hifiberry dac+ pro
όπως επίσης και το τελικό κόστος
Κανείς μας δεν ήταν εξοικειωμένος αλλά επειδή είναι πια δημοφιλείς αυτές οι λύσεις, βρίσκεις εύκολα οδηγίες, ενώ και οι δημιουργοί τους έχουν απλοποιήσει τη διαδικασία για να μπορεί πια ο καθένας να κάνει την αρχική εγκατάσταση.

Η λογική είναι η εξής.
Το raspberry είναι κανονικός Η/Υ. Θέλει απλά μια microSD κάρτα για να βάλεις ένα λειτουργικό της προτίμησής σου και να ξεκινήσει να δουλέυει. Φυσικά θέλει κι ένα εξωτερικό τροφοδοτικό, όπως επίσης κι ένα case. Αν μιλάμε για raspberry 4 θέλει και μια ψύκτρα επειδή ζεσταίνεται σε σχέση με τα προηγούμενα.
Συνήθως αυτά τα βρίσκεις και σαν πακετάκι σε γνωστά sites.

Η πλακέτα του raspberry εχει pinακια (Ι2S interface) για να κουμπώσεις διάφορα πράγματα αναλόγως του τι θες να κάνεις. Στην περίπτωση μας θέλουμε ένα DAC. Το λεγόμενο ΗΑΤ DAC . Υπάρχουν τέτοια πολλά και για όλα τα βαλάντια, αλλά στην περίπτωση σου και το budget σου το Ηifiberry DAC+ pro είναι μάλλον η καλύτερη λύση. Αυτό έχω κι εγώ και το έχω σε hi-end σύστημα και είμαι υπερευχαριστημένος.

Κι αφού κλείσαμε με το hardware κομμάτι πάμε στο software. Υπάρχουν λοιπόν διάφορες διανομές ειδικά σχεδιασμένες για raspberry και τη συγκεκριμένη χρήση (audio/media player, streamer κλπ). Είναι δωρεάν και γίνονται διαρκώς update αν θες να είσαι κι εσύ up-to-date, αλλιώς το αφήνεις ως έχει. Οι δημοφιλέστερες αυτή τη στιγμή είναι το volumio και το moode.
Η εγκατάσταση είναι απλή. Κατεβάζεις απο το site ένα .img file , το "καις" πάνω στην microSD κάρτα , βάζεις την κάρτα στο raspberry, το raspberry στο ρεύμα και είσαι σχεδόν έτοιμος. Θα bootαρει, θα παρει μια ΙP απο το ρουτερ του σπιτιου σου, την οποια ανοιγεις απο καποιον browser κι εκει θα εχεις ενα πολυ ευχρηστο menu για να το ρυθμίσεις (πχ να του πεις σε ποιο δικτυακό folder να κοιταει για flac, σε ποιο wifi να συνδέεται, ποιο dac έχεις κλπ). Αρχικές ρυθμίσεις που μόλις τις ολοκληρώσεις είσαι πια έτοιμος. Ενώνεις το RCA interconnect σου στο raspberry και απολαμβάνεις τα flac σου από ενα πολύ απλό , εύχρηστο και ευχάριστο web interface (άρα κάθε συσκευή με εναν web browser, πχ pc, κινητό, tablet) μπορεί να διαχειρίζεται το media player που μόλις έστησες. Playlists, spotify, web radio κλπ εννοείται οτι υποστηρίζονται.

Ενδεικτικα links για το moode:
Kaι μερικες οδηγιες: https://github.com/moode-player/moode/blob/master/www/setup.txt

Reaction score
16
HuxFlux Ευχαριστώ και πάλι για την βοήθειά σου!
Ελπίζω κάτι να φτιάξω στο μέλλον με αυτά τα παιχνιδάκια,που όπως λες
παίζουν υπέροχα.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.479
Members
38.564
Νεότερο μέλος
diskoyoyo