Αναρτήσεις μεγαφώνων: Rubber vs foam

H

HuxFlux

Guest
Καλησπέρα,
Θεωρητική απορία, αλλά αν έχει κάποιος ακουστική εμπειρία επί του θέματος ακόμα καλύτερα.

Ας υποθέσουμε οτι έχουμε ένα τρίδρομο κλασσικό ηχείο (με ένα μεγάφωνο για χαμηλές, άλλο ένα για μεσαίες συν ένα tweeter).
Ας υποθέσουμε οτι οι αναρτήσεις αυτού του ηχείου και στα 2 μεγάφωνα είναι λαστιχένιες (rubber) από τον κατασκευαστή τους. Αν αλλαχτούν τα mid-woofer ας πούμε με foam, πέρα από το θέμα της αντοχής που θα είναι μικρότερη, υπάρχει κάτι άλλο που αλλάζει σημαντικά στο τελικό αποτέλεσμα; Υπερβολικές μεσαίες; H και distorted? Αφύσικα μεγάλη διαδρομή για το μεγάφωνο; Η απλώς ανούσια και ανάξια συζήτησης επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα (είτε προς το καλό , είτε προς το κακό); Ποια χαρακτηριστικά αλλάζουν και πόσο μετά από μια τέτοια τροποποίηση;

Και αντιστρόφως. Ηχείο που ο κατασκευαστής το δίνει με foam, αν του βάλεις εσύ rubber, τι θα πρέπει να αναμένεις ως επίδραση; Παράδειγμα, πες οτι το ηχείο σου βγάζει παραπάνω μπάσο από όσο θες/πρέπει κλπ. Αντικαθιστώντας το foam με rubber στο woofer των χαμηλών πετυχαίνεις μείωση; (ξέρω οτι σε τέτοια περίπτωση κοιτάς πρώτα χώρο κλπ, αλλά όπως είπα είναι θεωρητική η ερώτηση, οπότε ας υποθέσουμε οτι έχουμε ιδανικές τις υπόλοιπες παραμέτρους).

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.422
Ένα μεγάφωνο είναι ένα ενιαίο αρμονικό σύνολο, που τα επιμέρους τμήματα του συνεργάζονται για να επιτύχουν το <<καλύτερο>> δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό βάσει των αρχικών στόχων του σχεδιαστή του.
Δεν μπορεί να αλλάξει το παραμικρό από αυτά τα μέρη. Η όποια αλλαγή, ακόμα και αν θεωρητικά γίνει με ποιοτικότερο αντικαταστάτη, θα καταστρέψει την ομαλή λειτουργία και μόνο ζημιά θα κάνει.

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
83.263
Ένα μεγάφωνο είναι ένα ενιαίο αρμονικό σύνολο, που τα επιμέρους τμήματα του συνεργάζονται για να επιτύχουν το <<καλύτερο>> δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό βάσει των αρχικών στόχων του σχεδιαστή του.
Δεν μπορεί να αλλάξει το παραμικρό από αυτά τα μέρη. Η όποια αλλαγή, ακόμα και αν θεωρητικά γίνει με ποιοτικότερο αντικαταστάτη, θα καταστρέψει την ομαλή λειτουργία και μόνο ζημιά θα κάνει.
όταν λες ζημιά Πέτρο τι εννοείς?
εμένα μάστορας μεγαφώνου μου είχε πει όταν ρώτησα
ότι αν ένα ηχείο έχει foam και του βάλεις rubber απλά μικραίνει η ευαισθησία

H

HuxFlux

Guest
Θεωρητικα αλλαζεις τα τεχνικα χαρακτηριστικα οπως τα εχει προδιαγραψει ο κατασκευαστης. Ειναι ομως στην πραξη ουσιαστικες οι μεταβολες αυτες;
Μια παραλλαγη της ερωτησης , αλλα που απανταται ακομα πιο δυσκολα ειναι, αν πχ αλλαξεις το οριτζιναλ λαστιχο με λαστιχο ιμιτασιον, εκει κατα ποσο αλλαζει κατι;

daharis666

Moderator
Reaction score
83.263
Θεωρητικα αλλαζεις τα τεχνικα χαρακτηριστικα οπως τα εχει προδιαγραψει ο κατασκευαστης. Ειναι ομως στην πραξη ουσιαστικες οι μεταβολες αυτες;
Μια παραλλαγη της ερωτησης , αλλα που απανταται ακομα πιο δυσκολα ειναι, αν πχ αλλαξεις το οριτζιναλ λαστιχο με λαστιχο ιμιτασιον, εκει κατα ποσο αλλαζει κατι;
εκεί είναι το επόμενο ερώτημα....
υπάρχουν ορίτζιναλ αναρτήσεις?
έχω την εντύπωση πως όχι (ή τουλάχιστον όχι για όλα τα μοντέλα)
άρα?

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746
Μικραίνει η ευαισθησία?
Πως και γιατί?

daharis666

Moderator
Reaction score
83.263
Μικραίνει η ευαισθησία?
Πως και γιατί?
να σου δώκω το τηλ του μάστορα....? :p
είναι πασίγνωστος επισκευαστής μεγαφώνων:sneaky:

όταν έστειλα τα jbl για refoam μου έκανε κουβέντα για το τι να βάλει.....
στην αρχή δεν είχα προβληματιστεί να σου πω την αλήθεια
και κοιτούσα προς rubber μόνο και μόνο για την αντοχή στον χρόνο

όταν τον ρώτησα όμως αν θα αλλάξει κάτι στην συμπεριφορά του μεγαφώνου-ηχείου
μου είπε κατά λέξη αυτό που μόλις ανέφερα

τελικά έβαλα foam σιγουράντζα.... γιατί βιαζόμουν και δεν ήθελα να κάτσω να ψάξω το τι και πως

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746
όταν τον ρώτησα όμως αν θα αλλάξει κάτι στην συμπεριφορά του μεγαφώνου-ηχείου
μου είπε κατά λέξη αυτό που μόλις ανέφερα

Κατά την γνώμη μου , η ευαισθησία έχει να κάνει με ηλεκτρικές παραμέτρους και η ανάρτηση με μηχανικές.
Μάλλον σε βρήκε μπόσικο και στο είπε για να σε ξεφορτωθεί και να βάλει τα foamάκια που είχε στοκ.

H

HuxFlux

Guest
εκεί είναι το επόμενο ερώτημα....
υπάρχουν ορίτζιναλ αναρτήσεις?
έχω την εντύπωση πως όχι (ή τουλάχιστον όχι για όλα τα μοντέλα)
άρα?
Καποιοι κατασκευαστες πουλανε , αλλα προφανως μετα απο καποια χρονια εξαντλουνται. Και ειτε πρεπει να βαλεις ιμιτασιον, ειτε πχ να αλλαξεις το rubber σε foam ή το αναποδο.

Επ αυτου ειναι και οι αποριες μου. Ποσο αλλαζει τελικα ο ηχος; Ειναι κατι ουσιωδες και μετρησιμο , ή απλα μενουμε στο θεωρητικο του πραγματος ; Θεωρητικα ειναι απειρες οι παραμετροι, πχ και σε αλλες θερμοκρασιες περιβαλλοντος να βαλεις το ηχειο να παιξει, απο αυτες που εκανε ο κατασκευαστης τις δοκιμες του, ενδεχομενως θα συμπεριφερθει αλλιως το ηχειο. Αλλα ποσο αλλιως; Ομοιως και το rubber vs foam ερωτημα.

daharis666

Moderator
Reaction score
83.263
Κατά την γνώμη μου , η ευαισθησία έχει να κάνει με ηλεκτρικές παραμέτρους και η ανάρτηση με μηχανικές.
Μάλλον σε βρήκε μπόσικο και στο είπε για να σε ξεφορτωθεί και να βάλει τα foamάκια που είχε στοκ.

τα μεγάφωνα ήταν αρκετά...είχαμε στείλει μαζί με τον susano σύνολο 10 ίδια
δεν πιστεύω να έχει θέμα στοκ ο συγκεκριμένος....και ούτε θέλησε να με κατευθύνει....κουβέντα πιάσαμε για την επισκευή
Καποιοι κατασκευαστες πουλανε , αλλα προφανως μετα απο καποια χρονια εξαντλουνται. Και ειτε πρεπει να βαλεις ιμιτασιον, ειτε πχ να αλλαξεις το rubber σε foam ή το αναποδο.

Επ αυτου ειναι και οι αποριες μου. Ποσο αλλαζει τελικα ο ηχος; Ειναι κατι ουσιωδες και μετρησιμο , ή απλα μενουμε στο θεωρητικο του πραγματος οτι και σε αλλες θερμοκρασιες περιβαλλοντος να βαλεις το ηχειο να παιξει, απο αυτες που εκανε ο κατασκευαστης τις δοκιμες του, θεωρητικα θα συμπεριφερθει αλλοως το ηχειο. Αλλα ποσο αλλιως;
εγώ πιστεύω ότι ότι και να βάλεις με σωστό στρώσιμο το ηχείο γίνεται μαμά και πάλι:laugh:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.422
όταν λες ζημιά Πέτρο τι εννοείς?
Αλλάζοντας τα μηχανικά χαρακτηριστικά του μεγαφώνου, εκτός της ευαισθησίας του, μεταβάλετε και ο συντονισμός του και ο <<Συνολικός Συντελεστής Ποιότητας>>, βάσει των οποίων βγαίνει η καμπίνα.
Με δυο λόγια έχεις κάτι διαφορετικό, που στην αρχική καμπίνα αποδίδει λάθος.

daharis666

Moderator
Reaction score
83.263
Αλλάζοντας τα μηχανικά χαρακτηριστικά του μεγαφώνου, εκτός της ευαισθησίας του, μεταβάλετε και ο συντονισμός του και ο <<Συνολικός Συντελεστής Ποιότητας>>, βάσει των οποίων βγαίνει η καμπίνα.
Με δυο λόγια έχεις κάτι διαφορετικό, που στην αρχική καμπίνα αποδίδει λάθος.

ομοίως πχ foam από foam διαφέρουν...άρα πάλι θα έχουμε διαφορές ? ή καλύτερα είμαστε καταδικασμένοι να έχουμε διαφορές?

Reaction score
6.235
Η dynaudio παντως λεει να μην επισκευαζεις ποτε μεγαφωνο της καθως και στα tweeter να μην αλλαξεις ferofluid. Γενικα λεει μολις ενα tweeter περασει τα 12 χρονια απλα το αλλαζεις και αν ενα μεγαφωνο παθει ζημια απλα το αλλαζεις. Μαλιστα λεει οτι καλο ειναι να αλλαζονται σε ζευγη παντα.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.422
Το μεγάφωνο είναι σχεδιασμένο για συγκεκριμένης σκληρότητας ανάρτηση. Οτιδήποτε άλλο θα επιφέρει διαφορές από μικρές ως πολύ μεγάλες.

Πριν από πολλά χρόνια πήγα 12ιντσο με χαλαρό foam για αλλαγή ανάρτησης. Ο <<μάστορας>> μου έβαλε foam μεν αλλά κατάλληλης σκληρότητας για subwoofer.
Το μεγάφωνο πήγε αυτομάτως στο γάμο του καραγκιόζη. Ο συντονισμός 20 κύκλους επάνω και η ευαισθησία τουλάχιστον 3 db συν. Ακόμα στο ράφι είναι...

H

HuxFlux

Guest
Η dynaudio παντως λεει να μην επισκευαζεις ποτε μεγαφωνο της καθως και στα tweeter να μην αλλαξεις ferofluid. Γενικα λεει μολις ενα tweeter περασει τα 12 χρονια απλα το αλλαζεις και αν ενα μεγαφωνο παθει ζημια απλα το αλλαζεις. Μαλιστα λεει οτι καλο ειναι να αλλαζονται σε ζευγη παντα.
Υπερβολη μου φαινεται αυτο που λεει η dynaudio. Φυσικα αν υπαρχουν μετρησεις να το δειχνουν παω πασο.

Reaction score
6.235
Το ανάποδο λέει βασικά. Ότι δηλαδή όλες οι μονάδες της μετρούνται πριν αποσταλούν ενώ μια επισκευασμενη μονάδα δεν είναι σίγουρο ότι θα μετράει σωστά.

Reaction score
1.265
Στο παρελθόν είχα πρόβλημα με την ανάρτηση μεγαφώνων Audax 5.5 ιντσών. Η μαμίσια ήταν λάστιχο αλλά πολυμερίστηκε και έκανε σκασίματα.
Πήγα για δοκιμή τα δύο τέτοια μεγάφωνα του ενός ηχείου (που είχε 5 μεγάφωνα σύνολο) σε μάστορα, ξεκόλλησε τις kevlar μεμβράνες , και άλλαξε τα λάστιχα με άλλα, προφανώς όχι ίδια με τα παλιά.
Όταν έπαιζα τα ηχεία με λαμπάτο ολοκληρωμένο ενισχυτή 2Χ22 watt, ο ήχος είχε αρκετές διαφορές σε φωνές και σε μεσαία μπάσα από το ένα ηχείο στο άλλο.
Όταν τα έπαιζα με τελικό ενισχυτή τρανζιστοράτο υψηλής ισχύος και ρευμάτων, (υψηλού damping factor) δεν καταλάβαινα διαφορά.
Τελικά, επειδή είχα κι άλλα θεματάκια με σκισμένα dust cups στα ίδια ηχεία, βρήκα σε καλή τιμή 4 καινούργια μεγάφωνα από Γαλλία και τα αντικατέστησα όλα, κρατώντας τα παλιά για κανιβαλισμό αν χρειαστεί.

Reaction score
1.265
Το ανάποδο λέει βασικά. Ότι δηλαδή όλες οι μονάδες της μετρούνται πριν αποσταλούν ενώ μια επισκευασμενη μονάδα δεν είναι σίγουρο ότι θα μετράει σωστά.
Δεν είναι μόνο η Dynaudio.
Σε παλαιότερα ηχεία Vandersteen 3 , προκειμένου για αντικατάσταση μεγαφώνου η εταιρεία ζητούσε το S/N του ηχείου γιατί θα μου έστελναν ματσαρισμένο μεγάφωνο.
Υποτίθεται ότι τα είχαν μετρημένα όλα τα μεγάφωνα στην αποθήκη τους και αποθηκευμένες τις μετρήσεις!
Δεν πιστεύω να με παραμυθιάζανε....

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.422
Δεν είναι μόνο η Dynaudio.
Σε παλαιότερα ηχεία Vandersteen 3 , προκειμένου για αντικατάσταση μεγαφώνου η εταιρεία ζητούσε το S/N του ηχείου γιατί θα μου έστελναν ματσαρισμένο μεγάφωνο.
Υποτίθεται ότι τα είχαν μετρημένα όλα τα μεγάφωνα στην αποθήκη τους και αποθηκευμένες τις μετρήσεις!
Δεν πιστεύω να με παραμυθιάζανε....
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση μεγάφωνο που έχει βγει στον <<αληθινό κόσμο>> και έχει λειτουργήσει για πολλές ώρες να γίνει ταίρι με ένα αποθηκευμένο. Πάντα διαφορετικά θα αποδίδουν.
Κανονικά μετά από μια πενταετία, αν πάθει ζημιά το ένα, τα αντικαθιστάς ζευγάρι.

Reaction score
6.235
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση μεγάφωνο που έχει βγει στον <<αληθινό κόσμο>> και έχει λειτουργήσει για πολλές ώρες να γίνει ταίρι με ένα αποθηκευμένο. Πάντα διαφορετικά θα αποδίδουν.
Κανονικά μετά από μια πενταετία, αν πάθει ζημιά το ένα, τα αντικαθιστάς ζευγάρι.
Τα υπόλοιπα μεγάφωνα του ηχείου;

Staff online

• loggeo
    Projectors
  • Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.812
Members