Προενισχυτής 2 xlr/channel

Reaction score
83
Καλησπέρα σε όλους.

Απέκτησα πρόσφατα 2 hypex UCD400 stereo power amps, class d. Οι συγκεκριμένοι ενισχυτές θα τροφοδοτήσουν ένα ζεύγος b&w 801 s3, δίνοντας έναν ενισχυτή σε κάθε ηχείο και τροφοδοτώντας ουσιαστικά το κάθε ηχείο με 200w στα ψιλά και 200w στα χαμηλά. Οι ενισχυτές δίνουν 1 xlr ανα κανάλι (σύνολο 4 xlr).

Είμαι λοιπόν στην αναζήτηση προενισχυτή (μιας και δεν έχω καθόλου) για αυτό το σύστημα και θα ήθελα να αποσαφινήσω αν πρέπει να ψάξω για προενισχυτές με διπλό xlr ανά κανάλι (και αν ναι πείτε καμια πρόταση με όλα τα σύγχρονα παρελκόμενα) ή μπορώ να χρησιμοποιήσω xlr Y splitters (χωρίς μείωση ποιότητας, κλπ, κλπ).

*PS Χρησιμοποιώ dac της metrum acoustics (amethyst 24/384), οπότε δεν είναι απαραίτητο κριτήριο ο προενισχυτής να έχει dac της προκοπής, εκτός κι αν είναι καλύτερο οπότε αφαιρέσω το υφιστάμενο τελείως απο την εξίσωση.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.303
Αν δεν έχουν οι ίδιοι τη δυνατότητα, βάζεις ένα splitter ή φτιάχνεις μόνος σου το καλώδιο στην άκρη εκεί στον ενισχυτή να βγάζει 2 βύσματα.

1608988468069.png

Χρήσιμο θα ήταν να έχει ο προενισχυτής 2 εξόδους ανά κανάλι, αν έκανε και κρος, ούτως ώστε να αφαιρεθεί το ανάλογο παθητικό κρος από τα ηχεία, και βεβαίως να γίνει ισοστάθμιση.

Reaction score
83
Αν δεν έχουν οι ίδιοι τη δυνατότητα, βάζεις ένα splitter ή φτιάχνεις μόνος σου το καλώδιο στην άκρη εκεί στον ενισχυτή να βγάζει 2 βύσματα.

View attachment 193259

Χρήσιμο θα ήταν να έχει ο προενισχυτής 2 εξόδους ανά κανάλι, αν έκανε και κρος, ούτως ώστε να αφαιρεθεί το ανάλογο παθητικό κρος από τα ηχεία, και βεβαίως να γίνει ισοστάθμιση.
Ευχαριστώ για την απάντηση, οπότε με ενα καλωδιο διπλο μου να καταληγει σε μονό στον προενισχυτή είμαι εντάξει;

Δεν περίμενα να ναι κάτι τοσο απλό!!

Reaction score
1.550
Αν πας σε παραλληλισμο εξοδων εχε υποψη σου οτι ο προενισχυτης στην εξοδο του θα βλεπει τη μιση αντισταση. Πρεπει η αναλογια αντιστασης εξοδου προ με τελικο να ειναι της ταξης 1/20 σε κανονικες συνθηκες. Τωρα δηλαδη πρεπει να ψαξεις για 1/40. Και θα ηταν καλο να ρωτησεις και τον κατασκευαστη αν θα μπορεσει να σηκωσει απο πλευρας ισχυος σωστα δυο τελικους ο προ.
Ενδεικτικα να σου αναφερω οτι μου ειχε ειπωθει απο την arc για τον ls26 οτι δεν πρεπει να συνδεθει με τρεις τελικους bryston. Υπαρχουν περιορισμοι δηλαδη. Και οι hypex νομιζω θελουν καλο σπρωξιμο για να οδηγηθουν.

Reaction score
5.827
Καλησπέρα σε όλους.

Απέκτησα πρόσφατα 2 hypex UCD400 stereo power amps, class d. Οι συγκεκριμένοι ενισχυτές θα τροφοδοτήσουν ένα ζεύγος b&w 801 s3, δίνοντας έναν ενισχυτή σε κάθε ηχείο και τροφοδοτώντας ουσιαστικά το κάθε ηχείο με 200w στα ψιλά και 200w στα χαμηλά. Οι ενισχυτές δίνουν 1 xlr ανα κανάλι (σύνολο 4 xlr).
Καλημέρα. Συγγνώμη, μια ερώτηση: γιατί δεν πήρες δύο μονοφωνικούς τελικούς ώστε να μην έχεις τέτοιους προβληματισμούς;

Reaction score
83
Καλημέρα. Συγγνώμη, μια ερώτηση: γιατί δεν πήρες δύο μονοφωνικούς τελικούς ώστε να μην έχεις τέτοιους προβληματισμούς;
Γιατί μετά θα ήθελα τέσσερις ;-) . Θέλω το κάθε κανάλι να συνδέεται ξεχωριστά, οπότε ή θα έπαιρνα αυτους και θα την έβγαζα με δυο ή θα έπαιρνα 4 monoblocks, όπου ανέβαζα το κόστος υπερβολικά. Και στις δυο περιπτώσεις 4 xlr θα είχα οπότε η συνδεολογία δε θα άλλαζε.
Αν πας σε παραλληλισμο εξοδων εχε υποψη σου οτι ο προενισχυτης στην εξοδο του θα βλεπει τη μιση αντισταση. Πρεπει η αναλογια αντιστασης εξοδου προ με τελικο να ειναι της ταξης 1/20 σε κανονικες συνθηκες. Τωρα δηλαδη πρεπει να ψαξεις για 1/40. Και θα ηταν καλο να ρωτησεις και τον κατασκευαστη αν θα μπορεσει να σηκωσει απο πλευρας ισχυος σωστα δυο τελικους ο προ.
Ενδεικτικα να σου αναφερω οτι μου ειχε ειπωθει απο την arc για τον ls26 οτι δεν πρεπει να συνδεθει με τρεις τελικους bryston. Υπαρχουν περιορισμοι δηλαδη. Και οι hypex νομιζω θελουν καλο σπρωξιμο για να οδηγηθουν.
Εαν δεν κάνω λάθος υο splitter δεν είναι παραλληλισμός εξόδων, οπότε δεν αλλάζει και η αναλογία αντίστασης. Θα κάνω μια ερώτηση και στη hypex παρ ολα αυτά δεν έχω κάτι να χάσω

Reaction score
5.827
Γιατί μετά θα ήθελα τέσσερις ;-) . Θέλω το κάθε κανάλι να συνδέεται ξεχωριστά, οπότε ή θα έπαιρνα αυτους και θα την έβγαζα με δυο ή θα έπαιρνα 4 monoblocks, όπου ανέβαζα το κόστος υπερβολικά. Και στις δυο περιπτώσεις 4 xlr θα είχα οπότε η συνδεολογία δε θα άλλαζε.
Ρωτάω γιατί δεν νομίζω οτι αλλάζει κάτι χρησιμοποιώντας στερεο τελικό. Ίδια οδήγηση θα είχες και με τον μονοφωνικό. Φαντάσου π.χ τα ηχεία σου να μην δέχονταν διπλοκαλωδίωση. Αλλά, ας δώσει μια τεχνική απάντηση κάποιος πιο ειδικός!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.303
Θέλω το κάθε κανάλι να συνδέεται ξεχωριστά,
Εννοείς ο κάθε κλάδος του ηχείου.
Δηλαδή θες 2 ενισχυτές για κάθε ηχείο, ώστε ένας να παίζει τον κλάδο των χαμηλών και ο άλλος των μεσαιοϋψηλών.

Αλλά γιατί το θες αυτό;
Δηλαδή ξέρεις γιατί θες αυτό που θες, ή απλά το θες γιατί "έτσι";

Reaction score
83
Εννοείς ο κάθε κλάδος του ηχείου.
Δηλαδή θες 2 ενισχυτές για κάθε ηχείο, ώστε ένας να παίζει τον κλάδο των χαμηλών και ο άλλος των μεσαιοϋψηλών.

Αλλά γιατί το θες αυτό;
Δηλαδή ξέρεις γιατί θες αυτό που θες, ή απλά το θες γιατί "έτσι";
Ναι αυτό εννοώ.

Τα ηχεία που έχω χρειάζονται αρκετά watt για να οδηγηθούν σωστά. Οι περισσότεροι κάτοχοι που έχω μιλήσει , κάνουν λόγω μέχρι και για 1000+watt επιλογές για να πάρεις το σωστό αποτέλεσμα. Ξεκινήσα μετά απο πολλές συζητήσεις, την αναζήτηση ενισχυτή με 800+ watt. Κατέληξα λοιπόν πως ένα σύστημα πολλαπλών ενισχυτών έχει καλύτερη αναλογία τιμής-μετρήσεων σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη επιλογη (price/watt/THD), κάνοντας την, την πιο ρεαλιστική επιλογή για τα δικά μου οικονομικά δεδομένα.
Με βάση αυτά, μεγάλα μοντέλα class d της hypex αλλά και άλλων εταιριών όπως icepower αποκλείστικαν αφού οι μετρήσεις που δίνουν είναι αρκετά υποδεέστερες συγκρινόμενα με τα chip λιγότερων watt(όπως το nc400), ενώ η σχέση τιμή/watt είναι ελάχιστα καλύτερη. Μεταχειρισμένα μοντέλα ναυαρχίδων του χώρου αποκλείστηκαν καθαρά λόγω τιμής (αφού για τα watt που συζητάμε τα λεφτά είναι κατ ελάχιστον τριπλά). Οπότε κατέληξα αρχικά στα monoblocks nc180 της hypex και τελικά στα stereo 400άρια αφού έτσι χρειάστηκα τελικά μόλις 2 αντί τεσσάρων ενισχυτών μειώνοντας κι άλλο το κόστος και καλύπτοντας τον στόχο.

Τέλος (χωρίς να έπαιξε τον καθοριστικότερο ρόλο) σε όσα συστήματα έχω ακούσει η διπλοενίσχυση έχει καλύτερο ακουστικό αποτέλεσμα εν σχέση της διπλοκαλωδίοσης.

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.303
Τα ηχεία σου, ούτε αντέχουν ούτε χρειάζεται άπειρα βατ.

Στα μπάσα με 200 βατ θα τα δούνε όλα κωλυόμενα, το μεγάφωνο χαμηλών δεν αντέχει μεγάλες στάθμες σε πρώτη οκταβα.

Σίγουρα δεν αρκεί ένας ενισχυτής 50 και 100 βατ για αυτά τα ηχεία, αλλά ούτε για πλάκα δε χρειάζεται κιλοβάτ.

Η τάση για ενισχυτικά μεγάλης ισχύος έχει λογική για παλαιότερου τύπου ενισχυτικές βαθμίδες, με ριπλ στην τάση τροφοδοσίας στις διακυμάνσεις εμπέδησης του φορτίου, κάτι που δεν ισχύει στα σύγχρονα διακοπτικα τροφοδοτικά.

Εν ολίγοις, ένας ενκορ 400-αρης ανά ηχείο, θα τα κάνει δαντέλες τα ηχεία αυτά, θα βογγάνε και θα κλαίνε.

Για μεγαλύτερες στάθμες, ναι μεν είναι ικανά τα εν λόγω ηχεία από την τρίτη οκταβα και πάνω, αλλά όχι στα βαθιά μπάσα, οπότε η μόνη λύση για πραγματικά μεγάλες στάθμες δεν είναι κιλοβατικος ενισχυτής αλλά σαμπ. Θες 2 σαμπ.

Με τη χρήση σαμπ, αποφορτίζεις τα ηχεία τόσο από το δύσκολο συχνοτικά φάσμα που δεν αντέχουν, αλλά ταυτόχρονα αποφορτίζεις και τον ενισχυτή από την αναγκαία ισχύ για υψηλές στάθμες, διότι τα πολλά βατ είναι χρήσιμα μόνο στα μπάσα.

Αν τυχόν δηλαδή θες πολύ υψηλές στάθμες, τότε θες σαμπ.

Ειδάλλως, σε χαμηλές (νορμάλ) στάθμες, ένας ενκορ αρκεί και δε θα καταλάβεις καμία διαφορά χρησιμοποιώντας 2 ενκορ ανά ηχείο.

Η πραγματική χρησιμότητα 2 ενκορ ανά ηχείο, είναι μόνο σε ενεργή διενίσχυση, δηλαδή με ακύρωση του παθητικού κρος, οπότε τα οφέλη είναι σημαντικά, τόσο σε χαμηλές όσο και σε νορμαλ στάθμες, αλλά και πάλι, για πραγματικά υψηλές στάθμες, θα χρειαστεί ένα ζευγάρι σαμπ, διότι απλά τα γουφερ αυτού του ηχείου δεν είναι σαμπ και δεν μπορούν να βγάλουν υψηλές στάθμες στην πρώτη οκταβα, τερματίζουν, και θα καούν.

Last edited:

Reaction score
83
Τα ηχεία σου, ούτε αντέχουν ούτε χρειάζεται άπειρα βατ.

Στα μπάσα με 200 βατ θα τα δούνε όλα κωλυόμενα, το μεγάφωνο χαμηλών δεν αντέχει μεγάλες στάθμες σε πρώτη οκταβα.

Σίγουρα δεν αρκεί ένας ενισχυτής 50 και 100 βατ για αυτά τα ηχεία, αλλά ούτε για πλάκα δε χρειάζεται κιλοβάτ.

Η τάση για ενισχυτικά μεγάλης ισχύος έχει λογική για παλαιότερου τύπου ενισχυτικές βαθμίδες, με ριπλ στην τάση τροφοδοσίας στις διακυμάνσεις εμπέδησης του φορτίου, κάτι που δεν ισχύει στα σύγχρονα διακοπτικα τροφοδοτικά.

Εν ολίγοις, ένας ενκορ 400-αρης ανά ηχείο, θα τα κάνει δαντέλες τα ηχεία αυτά, θα βογγάνε και θα κλαίνε.

Για μεγαλύτερες στάθμες, ναι μεν είναι ικανά τα εν λόγω ηχεία από την τρίτη οκταβα και πάνω, αλλά όχι στα βαθιά μπάσα, οπότε η μόνη λύση για πραγματικά μεγάλες στάθμες δεν είναι κιλοβατικος ενισχυτής άλλα σαμπ.

Με τη χρήση σαμπ, αποφορτίζεις τα ηχεία τόσο από το δύσκολο συχνοτικά φάσμα που δεν αντέχουν, αλλά ταυτόχρονα αποφορτίζεις και τον ενισχυτή από την αναγκαία ισχύ για υψηλές στάθμες, διότι τα πολλά βατ είναι χρήσιμα μόνο στα μπάσα.

Αν τυχόν δηλαδή θες πολύ υψηλές στάθμες, τότε θες σαμπ.

Ειδάλλως, σε χαμηλές (νορμάλ) στάθμες, ένας ενκορ αρκεί και δε θα καταλάβεις καμία διαφορά χρησιμοποιώντας 2 ενκορ ανά ηχείο.
Το manual της B&W αναφέρει οτι χρειάζονται ενισχυτικά της τάξεως των 600w, οι ιδιοκτήτες που γνωρίζω φαίνεται να ακολουθούν αυτή τη τακτική απροβλημάτιστα, με βάση αυτά μου είναι δύσκολο να καταλάβω πως ένας 400άρης θα είναι ικανός να τα τροφοδοτήσει επαρκώς (έστω και νεότερης τεχνολογίας), παρ’ όλα αυτά φαίνεται να γνωρίζεις πολύ περισσότερα απο εμένα επι του θέματος, οπότε δεν έχω παρά να ακούσω όσα μου λες. Το sub δεν είναι λύση που σκοπεύω να ακολουθήσω άμεσα.
Θεωρείς λοιπόν πως, αν προχωρήσω με τοποθέτηση μόνο του ενός απο τους δυο ενισχυτές με διπλοκαλωδίωση θα είναι αρκετό;

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.378
Δεν χρειάζεται καν διπλοκαλωδίωση. Είναι η μεγαλύτερη μούφα όλων των εποχών.
Ενα ζευγάρι καλώδια από τον ενισχυτή στις μπόρνες του ηχείου και τέρμα.
Αν θέλεις , επειδή πήρες τα hypex να τα χρησιμοποιήσεις , μπορείς να κροσσάρεις και το woofer με τον δορυφόρο , αν έχει κροςς ο ενισχυτής που πήρες.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.346
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι εξαρχής διπλό καλώδιο προς κάθε αποδέκτη και όχι να υπάρχει διαχωριστής και στη συνέχεια επιπλέον επαφές.
Τέτοιας λογικής δηλαδή, απλά στο μήκος που βολεύει:
29-7001__xlr-dualxlrf.jpg

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.684
Members
38.476
Νεότερο μέλος
Nikits44