"Στροφή" σε επαγγελματικά ηχεία για home cinema;;

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
83.023
στα ηχειάκια του :p :p
απλά "ανοίγει λίγο τη σκηνή" και μερικές φορές ακούς και κάνα ήχο αρκετά έξω από το tablet!!

ε τι να κάνει; μαρκετινίστικη παπαρίτσα είναι άλλωστε...
τι ετσ? χωρίς ταβανοήχο?

άμα το δέσω από το πολύφωτο με κλωστή και το γυρνάω κυκλάκια πάνω από την κεφάλα μου ενώ παιζ....θα γένει η δουλειά λες? :roflmao:

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
7.998
η γωνία μπορεί να είναι ίδια αλλά για κάποιο λόγο η αίσθηση είναι διαφορετική...
το tablet το κρατάω αρκετά κοντά ώστε η γωνία να είναι ίδια;;; θα νιώσω ποτέ σαν το σινεμά;;
To tablet δύσκολο να το κρατάς στην ίδια γωνία γιατί θες απόσταση που τα μάτια μας δεν κάνουν καν focus :D

Η αίσθηση που είναι διαφορετική δεν σχετίζεται με την εικόνα αλλά την ψυχοσύνθεση.
Και δεν ισχύει για όλους, πιο "ευάλωτοι" σε αυτό είναι οι μη κατέχοντες πολύ μεγάλες οθόνες ή προβολείς στην οικεία τους, δηλαδή η μόνη τους συνάντηση με την μεγάλη εικόνα και ήχο είναι το σινεμά.

Κάτι αντίστοιχο με τα παιχνίδια του μυαλού σε συγκριτικό ηχείων με τα μάτια ανοιχτά (brand loyalty ? η έννοια σου να υποστηρίξεις τις ιδέες και τα πιστεύω σου ? η ανάγκη αυτοεπιβεβαίωσης ? η αισθητική του ηχείου ?).

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.874
και μετά που τα ακούς αυτά τα άτμος βρε ευλογημένε ? :laugh:
στα ηχειάκια του :p :p
απλά "ανοίγει λίγο τη σκηνή" και μερικές φορές ακούς και κάνα ήχο αρκετά έξω από το tablet!!

ε τι να κάνει; μαρκετινίστικη παπαρίτσα είναι άλλωστε...
Αν βάλεις και ένα ζεύγος ηχεία υπ/στη στην εξίσωση από 3'' και πάνω για sub's έγινες.. :p

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
32.574
Να μην βλέπεις τίποτα πέραν της εικόνας
2) Να κλείσεις κινητά, τηλ, κλπ.
3) Να έχεις την "ψυχική διάθεση" παρακολούθησης ταινίας.
Ναι σε όλα, και αυτά.

Πάντως, αφοριστικά δεν λειτούργησα και δεν θα λειτουργήσω ποτέ
Ούτε εγώ.
Η "διαμάχη" ξεκίνησε γιατί υπάρχει η εντύπωση πως ένα τυπικό Home Cinema θα σε βάλει στην ταινία καλύτερα από μια αίθουσα. Πράγμα που φυσικά διαφωνώ, εξήγησα το γιατί και κατάλαβα πως ιδέα δεν είχαν για όσα έγραψα.

Πάντως, αφοριστικά δεν λειτούργησα και δεν θα λειτουργήσω ποτέ.
Άνετα μπορεί να πει κανείς, δεν έχετε black out room ? Πού πάτε ? Δεν έχετε home cinema.
Δεν το λες όμως.
Μια χαρά το διασκεδάζει και ο Τάκης με την 96αρα του και τους άσπρους τοίχους στα 3μ από το πανί.
Και ας έχει μικρά ηχεία της Bose στο τραπεζάκι δίπλα στον καναπέ του.

Αντίστοιχα, το ίδιο ωραία, και καλύτερα, αλλά πολλοί δεν δίνουν και σημασία αφού η χαρά της θέασης υπάρχει και στους 2, ακούν και πιο ανοιχτοχέρηδες που βάλαμε 150αρα οθόνη, JVC N7, Revel ηχεία all around, 4 SVS subwoofers, miniDSP, και όσο πιο καλές γίνεται αποστάσεις ηχείων και ακουστική φροντίδα.
Σωστά επίσης. Άλλο όμως ευχαρίστηση και άλλο αληθοφάνεια.

Εγώ ζηλεύω αυτόν που γουστάρει να βλέπει ταινία με δύο ηχεία.
Εγώ δεν μπορώ, δεν υπάρχει περίπτωση.
Τον ζηλεύω όμως γιατί δεν έχει ιδέα από πόσα χρήματα και φασαρία έχει γλιτώσει.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
89.621
Η "διαμάχη" ξεκίνησε γιατί υπάρχει η εντύπωση πως ένα τυπικό Home Cinema θα σε βάλει στην ταινία καλύτερα από μια αίθουσα.
Εμένα η αίθουσα με βγάζει από την ταινία.
Πράγμα που φυσικά διαφωνώ, εξήγησα το γιατί και κατάλαβα πως ιδέα δεν είχαν
Και εγώ το ίδιο πιστεύω, αντιστοίχως :roflmao:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.007
Δεν είναι θέμα διαστάσεων αλλά γωνίας θέασης.
Η αίσθηση που είναι διαφορετική δεν σχετίζεται με την εικόνα αλλά την ψυχοσύνθεση.
Και δεν ισχύει για όλους,
Ακριβώς.

Η οθόνη, οφείλει να έχει τέτοια διάσταση, ώστε να καλύπτει σε κάθε χώρο τη γωνία θέασης που προβλέπεται.

Τα υπόλοιπα είναι θέματα "ψυχοσύνθεσης" του καθενός, και για να το θέσω στη σωστή του βάση, πρόκειται για το χαβά της πθολής του καθενός.

ΥΓ. Οι συγκρίσεις με ταμπλετ και κινητό στους 20 πόντους απόστασης θέασης είναι άστοχες διότι οι οθόνες αυτές έχουν ως στόχο να βλέπεις ποιος σε παίρνει τηλέφωνο και να διαβάζεις τις κοτσάνες στο avsite. Δεν μπορείς να δεις ταινία στους 20 πόντους, σταματήστε τις εξυπνάδες.

Προβολή ταινίας με "κινηματογραφικη αίσθηση" και κάλυψη της προβλεπόμενης και σωστής γωνίας θέασης μπορεί να γίνει με κατάλληλο μόνιτορ στο 1,5μ και με κατάλληλου μεγέθους τηλεόραση μέχρι τα 2μ, σε μεγαλύτερες αποστάσεις θέασης για να διατηρήσεις ίδια γωνία θέασης η μόνη λύση είναι προβολέας, διότι οι τηλεοράσεις είναι τραγικά ακριβές.

Μία χαρά θα αντικαθιστουσα τον προβολέα μου με 117 ίντσες τηλεόραση, αν μπορούσα να την αγοράσω.

Γωνία θέασης είναι η προδιαγραφή, τα υπόλοιπα όλα είναι χαβας της πθολής, ψυχοσύνθεση μάι ας.

Last edited:

stathis

Ultra Home Theater
Reaction score
36.425
Α, όχι, δεν είναι το ίδιο συμπέρασμα.
Η δική μου προσέγγιση είναι πως ο κινηματογραφικός ήχος στον κινηματογράφο είναι ΓΤΠΚ.

Και αυτό οφείλεται σε τρεις παράγοντες: και στους οικονομικούς περιορισμούς που έχουν οι εταιρίες που στήνουν τις αίθουσες, και στα ανεπαρκή πρότυπα ποιότητας για κινηματογράφους (από Dolby κτλ), και στις απαράδεκτες συχνά (όχι πάντα) παραγωγές για μεγάλες αίθουσες.
Και έξτρα μπόνους τα πατατάκια του διπλανού...

Υποστηρίζω λοιπόν πως ο ήχος είναι ΓΤΠΚ εκεί, 1000 φορές χειρότερος από ένα μέτριο home cinema.
Και τα διάφορα περί "σωστού" τα διαβάζω και γελάω.
Για διαβάστε και λίγο Toole για σινεμάδες, και αυτός γελάει...:p

Αυτή δεν είναι καθόλου έτσι

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.007
Πιστεύω οτι ειναι θέμα 2-3 ετών για να δουμε 100αρες κάτω απο 10κ
Η 100-αρα είναι μικρή για το χώρο μου, θα πρέπει να τη φέρω πολύ μπροστά ώστε να διατηρήσω την απαιτούμενη γωνία θέασης, δεν βολεύει.

Τις 106" τις είχα πιο μπροστά παλιότερα, τώρα τις 117" τις υπολόγισα για σταθερή οθόνη που είναι σε επαφή με τον τοίχο.

Με 110" όμως, μια χαρά θα συμβιβαζομουν, θα μπορούσα με βάση να την φέρω λίγο πιο κοντά, ώστε να διατηρήσω την γωνία θέασης που έχω.

Βεβαίως δεν είναι μόνον η διαγώνιος.
Χρειάζεται να είναι ίδια ή καλύτερη από τον προβολέα και στις υπόλοιπες παραμέτρους της εικόνας, είτε στην κάλυψη του χρωματικού τριγώνου, είτε στην κίνηση, στο επίπεδο μαύρου, στο κοντράστ, κλπ. ώστε να δικαιολογεί τα λεφτά, ειδάλλως παραμένεις στην φτηνότερη λύση που είναι ο προβολέας.

Συγκεκριμένα πράγματα είναι η εικόνα.
Μακάρι να βγει τηλεόραση στις 110" που να καλύπτει τις προδιαγραφές, κι ας είναι και λίγο πάνω από 10κ, την θέλω, να μην ακούω κανέναν ανεμιστήρα, να μη χρειάζεται να αλλάζω λάμπες, κλπ.

alexis

Reaction score
32.574
Από την άλλη η Barco έχει μια άλλη άποψη στην αυτή της, και λέει πως σε μια Χ απόσταση θέασης, η 2,35 οθόνη που μπορείς να έχεις είναι τάδε μέτρα πλάτος και η 1,85 τάδε μέτρα. Μάλιστα η διαφορά είναι 30%.
30% μεγάλη οθόνη στο πλάτος με την ίδια απόσταση θέασης.
Το ύψος παραμένει το ίδιο.
Σε 1,78 (16:9), η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Αλλά τι να ξέρει η Barco, σιγά.

daharis666

Moderator
Reaction score
83.023
Από την άλλη η Barco έχει μια άλλη άποψη στην αυτή της, και λέει πως σε μια Χ απόσταση θέασης, η 2,35 οθόνη που μπορείς να έχεις είναι τάδε μέτρα πλάτος και η 1,85 τάδε μέτρα. Μάλιστα η διαφορά είναι 30%.
30% μεγάλη οθόνη στο πλάτος με την ίδια απόσταση θέασης.
Το ύψος παραμένει το ίδιο.

Αλλά τι να ξέρει η Barco, σιγά.
όπως και το ότι η Barco χρησιμοποιεί audyssey....να τα λέμε κ αυτά :biggrin:

daharis666

Moderator
Reaction score
83.023
α τράβα κοιμήσου μωρέ....αφού νυστάζεις... :roflmao:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.007
ερώτηση

στα ατμος ηχεία τότε (φαντάζομαι και στα αντίστοιχα του auro) γιατί οι ενισχυτές έχουν και εκεί επιλογή small και large?
Μάλλον επειδή μπορούν να το έχουν ως επιλογή. Οχι ότι χρειάζεται.
Οχι, δεν είναι έτσι.

Άνοιξε ένα ρημάδι pdf να δεις τι απαιτήσεις έχει (στις προδιαγραφές του) το κάθε ηχείο ταβανιού.

Οι προδιαγραφές είναι απλές και ξεκάθαρες, απόκριση συχνότητας 20Hz-20kHz και στάθμη στη θέση ακρόασης έως 105dB (στάθμη αναφοράς 85-105 dB spl).

Επειδή λοιπόν δεν μπορείς να βάλεις τόσο μεγάλο ηχείο εκεί πάνω, κάνεις bass management υποχρεωτικά Και σε αυτό το ηχείο ταβανιού, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα ηχεία.

Αν τυχόν μου πεις (αν είσαι εντελώς άσχετος) πως δε χρειάζεται να παίζει 20 Hz έως 20 kHz αυτό το ηχείο, τότε θα σε βάλω στη θέση ακρόασης, θα κλείσω όλα τα υπόλοιπα ηχεία (τα αφαιρώ από τον trinnov σε ντετέ) και θα σε βάλω να ακούσεις 2-3 στιγμιότυπα από ταινίες, όπου τα επάνω ηχεία θα παίξουν (dolby atmos) σε φουλ στάθμη αεροπλάνο, ελικόπτερο, εκρήξεις και κεραυνούς, και μετά θα σε αφήσω 1 ώρα να ακούς kraftwerk μόνο από τα επάνω ηχεία, τα οποία παίζουν σε ίδια ακριβώς στάθμη όπως και τα κάτω.
Και δεν είναι η μόνη ηχογράφηση μουσικής που τα πάνω ηχεία παίζουν ίδια στάθμη με τα κάτω, έχω πολλές τέτοιες ηχογραφήσεις, αλλά το κραφτγουερκ αρκεί to make my point.

Μετά θα καταλάβεις το απλό πράγμα, ότι ως προδιαγραφή, δεν έχει καμία διαφορά το επάνω ηχείο του άτμος με το εμπρός δεξί και το εμπρός αριστερό, τα λεγόμενα "κυρίως" ηχεία από την αδράνεια του παλιακου δικάναλου.

Πλεον, στα σύγχρονα ιμερσιβ φορματ, όλα τα ηχεία είναι "κυρίως" ηχεία, γι'αυτο βλέπεις τόσα στουντιακά σεταπ που σας έδειξα, να έχουν όλα τα ηχεία όμοια.

ΥΓ. Στα παλιά dolby φορματ, όπως το παλιό προλότζικ, τα περιφερειακά ηχεία ήταν όντως "βοηθητικά" και οι απαιτήσεις τους ήταν περιορισμένες τόσο σε συχνοτικο περιεχόμενο (ούτε μπάσα ούτε πρίμα δεν είχαν) όσο και σε στάθμες. Πλέον αυτά έχουν αλλάξει..

Last edited:

alexis

Reaction score
32.574
Spoiler για Audessey.
Tου χρόνου θα βγει νέα version που θα κάνει πολλά παραπάνω και επειδή θα χρειαστεί και επεξεργαστική δύναμη για αυτό θα τρέχει σε υπολογιστή.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.621
Members
38.473
Νεότερο μέλος
Shawsounds