DIY –μετασχηματιστής προσαρμογής (1:10) για κεφαλές κινητού πηνίου (MC)

Μηνύματα
393
Reaction score
1.206
Οι κεφαλές κινητού πηνίου (MC) έχουν χαμηλότερη έξοδο από τις αντίστοιχες κινητού μαγνήτη (MM), της τάξης από 0,1mV έως 1mV. Επίσης το ωμικό φορτίο που απαιτούν κυμαίνεται από 10Ω έως 1ΚΩ.
Από την άλλη οι προενισχυτές κεφαλών (ΜΜ) χρειάζονται στάθμη κεφαλής από 2mV έως 7mV, ενώ παρέχουν τυποποιημένο ωμικό φορτίο 47ΚΩ.
Επομένως, λόγω ασυμβατότητας χαρακτηριστικών, οι κεφαλές κινητού πηνίου (MC) χρειάζονται και ενίσχυση και προσαρμογή αντιστάσεων για να οδηγήσουν τον συμβατικό προενισχυτή PHONO (ΜΜ). Η απαιτούμενη ενίσχυση-προσαρμογή γίνεται είτε με «παθητικό», είτε με «ενεργό» τρόπο. Ο παθητικός χρειάζεται έναν κατάλληλο μετασχηματιστή, ενώ ο ενεργός ένα κατάλληλο ενισχυτικό ηλεκτρονικό κύκλωμα.
Παρουσιάζω μια πρόταση για «παθητικό» τρόπο προσαρμογής, με τον μετασχηματιστή MC-10 του Ολλανδού σχεδιαστή και κατασκευαστή Μenno van der Veen. Ο συγκεκριμένος «ενισχύει» το σήμα της κεφαλής κατά 10 φορές (x10) και το «προσαρμόζει» για να οδηγηθεί ένας καλός προενισχυτής PHONO με ωμικό φορτίο εισόδου από 47ΚΩ κι άνω.


https://www.mennovanderveen.nl/index.php/nl/producten/other/mc10-detail

https://www.mennovanderveen.nl/images/producten/MC10/2018-10-29_MC10-en.pdf

https://www.mennovanderveen.nl/images/onderzoek-ontwikkeling/publicaties/MCML05-UK.pdf
 

Attachments




Μηνύματα
4.003
Reaction score
3.833
Όχι μέχρι τελευταίου λεπτού!😆
Υπολογίζω, χονδρικά, το συνολικό κοστολόγιο γύρω στα 300€.
Ευχαριστώ και σας….συγχωρώ για το έλλειμμα ακρίβειας.
Όντας άσχετος και….ανεπίτρεπτος να συμμετάσχω σε τέτοιου είδους θέματα, απ ότι κατάλαβα το συγκεκριμένο κάνει διπλή δουλειά μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια λειτουργίας κατασκευαστικά, αλλά και συνεργατικά με το υπάρχον phono stage. Και ωμ και φαραντ.
 

Μηνύματα
393
Reaction score
1.206
Ευχαριστώ και σας….συγχωρώ για το έλλειμμα ακρίβειας.
😂😂😂
Όντας άσχετος και….ανεπίτρεπτος να συμμετάσχω σε τέτοιου είδους θέματα
Δεν είναι έτσι όπως το σκέφτεστε. Ισχύει ακριβώς το αντίθετο!!! Πρέπει να ρωτάτε για καθετί που τραβάει το ενδιαφέρον σας, ακόμα κι αν είναι εκτός του πεδίου γνώσης σας ή ακόμα και των συνηθισμένων ενδιαφερόντων σας. Αυτοί που πραγματικά "γνωρίζουν" θα σας κατατοπίσουν μ΄ευχαρίστηση και θα σας δώσουν τις πληροφορίες και τη γνώση που χρειάζεστε. Με άλλα λόγια, ρωτήστε όσο κι ό,τι θέλετε, χωρίς δεύτερη σκέψη και δισταγμό.
κατάλαβα το συγκεκριμένο κάνει διπλή δουλειά
Σωστά!
Η πρώτη δουλειά που κάνει, είναι ν' ανυψώσει την τάση της κεφαλής κινητού πηνίου (έστω 0,25mV) και την ενισχυμένη αυτή τάση (2,5mV πλέον) να τη στείλει στην είσοδο ενός "τυπικού" προενισχυτή (phono), που διαθέτουν οι περισσότεροι ενισχυτές.
Η δεύτερη δουλειά του, είναι το ταίριασμα των αντιστάσεων μεταξύ κεφαλής και προενισχυτή. Ο μετασχηματιστής αυτός "θέλει να βλέπει" χαμηλή αντίσταση στην είσοδο (τα λίγα Ωμ του πηνίου της κεφαλής MC) και μεγάλη αντίσταση στην έξοδο (τα συνηθισμένα 47ΚΩ που διαθέτουν οι συνηθισμένοι προενισχυτές PHONO-MM του "φαίνονται θαυμάσια'').
Και ωμ και φαραντ
Ta φαράντ που αναφέρατε είναι για τη "ζυγοστάθμιση" των πρίμων του μετασχηματιστή κι εξαρτάται πόση χωρητικότητα πυκνωτή θα χρειαστούμε, από τα χαρακτηριστικά της κεφαλής. Κάποια κεφαλή χρειάζεται 100 πικοφαράντ, ενώ κάποιας άλλης εταιρίας κεφαλή χρειάζεται μόνο 22 πικοφαράντ.
Κάθε κεφαλή κινητού πηνίου θέλει το "δικό" της πυκνωτή για να "παίξει" σωστά στα πρίμα.
Αν θέλετε κι άλλες διευκρινίσεις, μη διστάσετε. Ρωτήστε!!!😃
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.563
Μηνύματα
2.865.682
Members
37.934
Νεότερο μέλος
corfu11
Top