Δεκάλογος κατά της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά

Status
Not open for further replies.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.569
Απάντηση: Δεκάλογος κατά της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά

Είμαι σίγουρος ότι οι σοφές λαϊκές παροιμίες βγήκαν μετά από παρητηρήσεις πολλών μα πολλών ετών και γι΄αυτό είναι σοφές.
Έχω διαπιστώσει πολλές απ΄αυτές να είναι αλήθεια και καθημερινή πραγματικότητα.
Όπως το να κάνεις καλό σε κάποιον και αυτός μετά να θέλει να σου κάνει κακό.
Παρατηρημένο και επακριβώς σωστό.
Οπότε και αυτή που λέει ότι το ξύλο βγήκε απ΄τον παράδεισο τη θεωρώ σοφή. Επαναλαμβάνω όμως, χωρίς υπερβολές και κατάχρηση.
Αλοίμονο αν τα παιδιά αποκτούσαν ψυχολογικά προβλήματα επειδή έφαγαν ένα χαστούκι. Και φυσικά λέγοντας ξύλο αυτό εννοούμε. Όχι σάπισμα και μαύρισμα.

Reaction score
0
1. Τα παιδιά, όπως και οι μεγάλοι, έχουν δικαίωμα στην προστασία από κάθε μορφή βίας. Η σωματική τιμωρία είναι μία μορφή βίας.
2. Το ξύλο, το χαστούκι, το τράβηγμα του αυτιού και γενικά η επιβολή σωματικού πόνου στο παιδί είναι μορφές σωματικής τιμωρίας και πλέον δεν επιτρέπονται από το νόμο (Ν.3500/06, άρθρο 4).
3. Κανένα πρόσωπο που έχει στην ευθύνη του ένα παιδί, δεν έχει δικαίωμα να του επιβάλλει σωματική τιμωρία.
4. Οι γονείς έχουν την ευθύνη της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους και οφείλουν να τα μεγαλώσουν, χωρίς να χρησιμοποιούν βία σε βάρος τους και να προσβάλλουν την αξιοπρέπειά τους.
5. Η σωματική τιμωρία θίγει την προσωπικότητα του παιδιού.
6. Η σωματική τιμωρία δεν είναι αποτελεσματικό μέσο διαπαιδαγώγησης.
7. Ένα παιδί που μεγαλώνει με ξύλο, μαθαίνει να λύνει τα προβλήματά του με βίαιο τρόπο.
8. Η σωματική τιμωρία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μορφές κακοποίησης.
9. Ο διάλογος και η μη βίαιη διαπαιδαγώγηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαθαίνει ένα παιδί τους κανόνες και τα όρια που χρειάζεται στη ζωή του.
10. Είναι στο χέρι μας να βγάλουμε το ξύλο και τη βία από τη ζωή των παιδιών.
Nομιζω οτι ο Δεκαλογος πρεπει να ισχυει για ΟΛΑ τα παιδια.

ΟΛΑ πλην του GTX!!!

Reaction score
14
Με τα παιδιά μου από μικρά προσπαθούσα να βάζω πάντα κάποια όρια. Να προσπαθώ να κάνω ευδιάκριτο σε αυτά το σωστό και το λάθος.

Μόνο μία φορά άφησα το θυμό να με κυριεύσει και χτύπησα τον μεγάλο μου (ένα μέτριο μπάτσο). Την επόμενη μέρα η παλάμη μου είχε αφήσει σημάδια στο μάγουλό του. Το λεω ακόμη και σήμερα και ντρέπομαι. Δεν έχω ξανασηκώσει χέρι ποτέ και ούτε πρόκειται.

Ο λόγος όταν χρησιμοποιείται σωστά έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.
+100000% Αντώνη, με βρίσκεις απολυτα σύμφωνο

Reaction score
1
Όταν ήμουν μικρός ήμουν γενικά ήσυχος. Αλλά όταν χρειαζόταν και καμία ξυλιά έτρωγα και τις φωνές μου έβαζαν. Το γονείς μου πρώτα απ' όλα τους σεβόμουν και μετά τους φοβόμουν, ιδιαίτερα τον πατέρα μου που αρκούσε ένα άγριο βλέμμα για να τα κάνω πάνω μου.
Δεν απέκτησα ψυχολογικά προβλήματα, δεν έμαθα να λύνω τις διαφορές μου με ξύλο, δεν έμαθα να φωνάζω, δεν μίσησα τους γονείς μου, δεν έχω κανένα τραύμα, δεν έχω απωθημένα, δεν νομίζω ότι έκαναν κάτι λάθος...
Χέρι δεν πιστεύω να σηκώσω στο παιδί μου, λόγω ιδιοσυγκρασίας. Αλλά μια ελαφριά στον πισινό δεν έβλαψε ποτέ κανένα.
Είμαι κατά όλων αυτών των ψυχολόγων που λένε διάφορες αρλούμπες, λες και η γενιά μας που έφαγε λίγο ξύλο ή η προηγούμενη που έφαγε πολύ περισσότερο είχε κανένα πρόβλημα.
+1 και να μη μπερδεύουμε αυτό με την κακοποίηση παιδιών.

Όσο αφορά την επικοινωνία, σύμφωνοι!
Τα πιαδιά δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη λογική που εμείς αναμένουμε.
Άρα το να τους μιλάω σαν ενήλικες είναι μάταιο.
Η επικοινωνία πρέπει να γίνεται στη σωστή βάση. Εγώ είμαι ο κηδεμόνας/γονιός. Βάζω κάτω τα όρια συμπεριφοράς. Σε περίπτωση μη τήρησης τους, υπάρχουν η συνέπειες. Κάθε φορά όμως τήρω αυτά που είπα και δεν κάνω πίσω μετα από λίγο και ούτε εμφανίζω αντιφατικότητα.

Και επίσης οι 2 γονείς πρέπει να είναι "ΕΝΑ". Μόλις το παιδί αντιλειφθεί διαφορές στους γονείς, το εκμεταλλεύεται στο φουλ.... ειναι στα γονίδια...

Το παιδί θα δοκιμάσει 1 , αν είναι λίγο πιο έντονη προσωπικότητα θα δοκιμάσει και 2 και 3 αλλά μετά θα πάρει το μύνημα.

Αν αυτό γίνει συστηματικά και μεθοδικά από πολύ μικρή ηλικία το παιδί δεν θα ξεφύγει.

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
Όσο αφορά την επικοινωνία, σύμφωνοι!
Τα πιαδιά δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη λογική που εμείς αναμένουμε.
Άρα το να τους μιλάω σαν ενήλικες είναι μάταιο.
Άρα, ποιος φταίει? Μήπως εμείς που αναμένουμε κάτι λάθος?

Ασφαλώς και δεν μπορούμε να τους μιλάμε όπως σε έναν ενήλικα. Αλλά μήπως και σε όλους τους ενήλικες μιλάμε με τον ίδιο τρόπο? Ανάλογα με το "ακροατήριό" μας, αν θέλουμε να έχουμε κάποια αποτελέσματα, με τον έναν θα δώσουμε έμφαση στο ένα στοιχείο του διαλόγου, με τον άλλον στο άλλο. Σαν να επιλέγεις target group και να προσαρμόζεσαι για να περάσεις το μήνυμά σου. Δεν γίνεται να περάσεις μήνυμα χωρίς να σκεφτείς πώς.

Για όνομα του Θεού, η διαπαιδαγώγηση δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο απλό πράγμα όσο το να τα λέμε όπως μας έρθουν, όταν μας έρθουν, κι αν δεν εισακουστούμε να ρίχνουμε και μια στον αδύνατο να καταλάβει ποιος έχει το πάνω χέρι...

Αλήθεια, γιατί η χειροδικία ως μέσο επίλυσης διαφορών μεταξύ ενηλίκων είναι (και σωστά, εννοείται!) έξω από κάθε συζήτηση? Με ποια λογική δεν επιτρέπεται να πλακώσουμε στο ξύλο έναν ξένο, αλλά το παιδί μας επιτρέπεται? "Τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν με τα λόγια"? Γιατί, οι μεγάλοι καταλαβαίνουν όλοι? Χώρια που αυτοί πολλές φορές δεν θέλουν να καταλάβουν, πράγμα ασύγκριτα πιο εξοργιστικό... Τα παιδιά είναι πάντα και παντού πιο ανοιχτόμυαλα από τους ενήλικες.

Reaction score
3.085
Περί Δεκαλόγου, Νομοθεσίας, Παροιμιών και Παραδόσεων

Θα συμφωνήσω κατ' αρχάς με την Μαρία Παρασκευοπούλου για το "επίκαιρον" της νομοθετικής πράξης. Άκου 2006!!

Δυο κουβέντες για τους υποστηρικτές των παραδόσεων και των παροιμιών τύπου "Το ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο"

Οι λαϊκές παροιμίες εμπεριέχουν σοφία στο βαθμό που αυτή ανταποκρίνεται με το κοινωνικό γίγνεσθαι και την σύγχρονη πραγματικότητα. Αλλοιώς είναι ξεπερασμένες. Άλλωστε οι λαοί κατασκευάζουν τις παραδόσεις τους σύμφωνα με την πείρα που αποκτούν από την κοινωνική εξέλιξη. Και αυτή (η εξέλιξη) δεν σταματάει ποτέ, όσο κι αν γίνονται προσπάθειες από μερικούς κατά καιρούς που έχουν συμφέρον να κρατούν τους λαούς στην οπισθοδρόμιση και στο σκοτάδι.

Επί του θέματος τώρα, νομίζω ότι ο δεκάλογος, παρ' όλο που περιέχει μερικές οδηγίες και αλήθειες για την άσκηση σωματικής βίας στα παιδιά, είναι γενικά άνευρος, ρηχός και λειψός.

Δεν θίγει καθόλου τα ζητήματα ψυχολογικής βίας (εξ ίσου σοβαρό ζήτημα) και - ΚΥΡΙΩΣ - δεν θίγει τα αίτια και τις πηγές άσκησης βίας στο παιδί. Το ζήτημα βέβαια, είναι πελώριο για να συζητηθεί μέσα από τις σελίδες ενός forum, αλλά φρονώ πως μερικά πράγματα πρέπει να τα θίξουμε. Σταχυολογώ:

1) Η κοινωνική θέση και οικονομική κατάσταση της σύγχρονης μέσης αστικής οικογένειας στον Ελληνικό χώρο. Πού παρατηρείται πιο έντονα το φαινόμενο άσκησης βίας στα παιδιά; Οι στατιστικές (οι λίγες που υπάρχουν) δείχνουν πως όσο πιο χαμηλή κοινωνική θέση έχουν οι γονείς και οι κηδεμόνες παιδιών τόσο πιο συχνή είναι η άσκηση βίας. Και το φαινόμενο εντείνεται αν μιλάμε για οικογένειες που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας ή κοντά σ' αυτό.

2) Το είδος και η ποιότητα διαπαιδαγώγησης του παιδιού σε όλο το πλέγμα του άμεσου και ευρύτερου περιβάλλοντός του (οικογένεια, σχολείο, παρέες, συγγενείς, φίλοι). Τί διδάσκεται από αυτό (το περιβάλλον) και με ποιό τρόπο.

3) Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η επίδρασή τους στην ψυχολογία του παιδιού. Οι ευθύνες της Πολιτείας επ' αυτού και γενικώτερα της κοινωνίας.

Δεν θα καθίσω να αναλύσω τα παραπάνω, που άλλωστε είναι απλά σταχυολογημένες παράμετροι (ασφαλώς και υπάρχουν κι άλλες). Θα πω μόνο πως η άσκηση βίας στο παιδί (επαναλαμβάνω: σωματικής τε και ψυχολογικής) είναι ένα φαινόμενο στενά σχετιζόμενο με τα κοινωνικά δρώμενα. Η οριστική και ριζική αντιμετώπισή του, και απάλειψή του αν θέλετε, απαιτεί την διαμόρφωση άλλων κοινωνικών όρων και δεδομένων, τέτοιων που να φτιάχνουν συνειδητούς πολίτες κατά της άσκησης βίας στο παιδί (και όχι μόνο σ' αυτό).

Όπως είπα και στην αρχή, τεράστιο θέμα. Κάθε σχόλιο πάντως καλό μας κάνει.

KATERINAKI

Belly Dancer
Reaction score
4
Αυτό που έχω να θυμάμαι σχετικά με το θέμα "ξύλο"..είναι τη μητέρα μου να πρωτοστατεί στις τιμωρίες και στο ξύλο....αν και σαν ανεξάρτητη ύπαρξη ήμουν πολύ ήσυχη μικρούλα,όταν ήμουν με τον αδελφούλη μου γινόταν μάχη κανονική η οποία κατέληγε και στη φιλική συμμετοχή της μαμάς....:happy_5:

Αυτό που μου έχει μείνει χαρακτηριστικά και δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω μεταξύ άλλων, είναι πως όποτε η μητέρα μου πήγαινε να σηκώσει χέρι πάνω μου, ο αδελφούλης μου έμπαινε στη μέση και τις "έτρωγε" εκείνος λέγοντας : "όχι το μικρό εμένα να δείρεις"....δεν νομίζω ότι η μητέρα μου ξεπέρασε ποτέ τα όρια ή αν χρησιμοποιήσε τέτοια μέσα το έκανε χωρίς λόγο...δεν το επικροτώ και δεν θα ήθελα να χρησιμοποιήσω την τακτική της στα δικά μου παιδιά, από την άλλη μια χαρά είμαι, νομίζω....:happy_5: ....

πάντως στην αντίπερα όχθη ο πατέρας μου δεν σήκωσε ποτέ χέρι επάνω μας....ο λόγος του ισοδυναμούσε με κάτι παραπάνω από σωματική τιμωρία...ίσως επειδή δεν τον βλέπαμε συχνά και επειδή δεν είχαμε εξοικιωθεί με την παρουσία του, όποτε καθόταν να συζητήσει μαζί μας, στι μυαλό μας η όλη κατάσταση λάμβανε εξαιρετικές διαστάσεις....μια φορά θυμάμαι πήγε να με χτυπήσει στα 18 ή 19 μου και παρά το ότι έφτασε πολύ κοντά δεν τα κατάφερε....

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι είμαι περήφανη για τους γονείς μου, για τον τρόπο που μας μεγάλωσαν και για τη δύναμη που έχουν μέσα στην ψυχή τους...

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.168
Έχεις ακούσει την παροιμία ''το παιδί σου, και το σκυλί σου όπως το μάθεις'', Θυμούνται οι μεγαλύτεροι ''συμμορίες ανηλίκων'' να ληστεύουν με μαχαίρια? ή να κλέβουν ρούχα και τσάντες? Συνέλθετε οι γονείς, γιατί θα φτιάξετε μια άρρωστη κοινωνία, που θα υπάρχει το δίκιο του ισχυρότερου ή του μεγαλύτερου, ή ακόμα χειρότερα των ''συμμοριών!'' Ενδιαφέρθηκε κάποιος ''μοντέρνος'' γονέας, να δεί που βρίσκεται το παιδί του την ορισμένη ώρα? και τι κάνει με τους φίλους του? Έψαξε την τσάντα του ''κρυφά'', να δεί τι έχει μέσα?, παρακολουθεί (μπαίνοντας τυχαία στο δωμάτιο με κάποια δικαιολογία), να δει τι κοιτάει στον υπολογιστή του? ή φοβάστε μην ''καταπατήσετε τα δικαιώματα των παιδιών?'' Το μεγάλωμα καινούριων ανθρώπων, είναι μια επίπονη διαδικασία, όπου δεν υπάρχει manual !!! Όχι οτι έτσι θα είναι όλα καλά, αλλά τουλάχιστον θα έχετε προσπαθήσει! ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ !

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
107.270
Έχεις ακούσει την παροιμία ''το παιδί σου, και το σκυλί σου όπως το μάθεις'',
Συγκρίνεις σκύλο με παιδί;

Η παροιμία αυτή ίσχυε πριν ένα αιώνα.

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
83.208
Έχεις ακούσει την παροιμία ''το παιδί σου, και το σκυλί σου όπως το μάθεις'', Θυμούνται οι μεγαλύτεροι ''συμμορίες ανηλίκων'' να ληστεύουν με μαχαίρια? ή να κλέβουν ρούχα και τσάντες? Συνέλθετε οι γονείς, γιατί θα φτιάξετε μια άρρωστη κοινωνία, που θα υπάρχει το δίκιο του ισχυρότερου ή του μεγαλύτερου, ή ακόμα χειρότερα των ''συμμοριών!'' Ενδιαφέρθηκε κάποιος ''μοντέρνος'' γονέας, να δεί που βρίσκεται το παιδί του την ορισμένη ώρα? και τι κάνει με τους φίλους του? Έψαξε την τσάντα του ''κρυφά'', να δεί τι έχει μέσα?, παρακολουθεί (μπαίνοντας τυχαία στο δωμάτιο με κάποια δικαιολογία), να δει τι κοιτάει στον υπολογιστή του? ή φοβάστε μην ''καταπατήσετε τα δικαιώματα των παιδιών?'' Το μεγάλωμα καινούριων ανθρώπων, είναι μια επίπονη διαδικασία, όπου δεν υπάρχει manual !!! Όχι οτι έτσι θα είναι όλα καλά, αλλά τουλάχιστον θα έχετε προσπαθήσει! ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ !
το παιδί το μεγαλώνεις με τέτοιο τρόπο ώστε να το έχεις κ να σου έχει εμπιστοσύνη.....δεν το μεγαλώνεις για να είσαι ο μπάτσος του...ούτε για να είναι το κατοικίδιο σου

το χεις χάσει εντελώς

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.569
Τηλεόραση γενικώς βλέπω πιο πολύ για τις ειδήσεις για να μαθαίνω τι έγινε όσο έλλειπα από τον κόσμο ασχολούμενος με την δουλειά μου.
Τις παρακολουθώ το πρωί που ξυπνάω, το μεσημέρι που ανεβαίνω στο σπίτι για φαγητό και το βράδυ όποιες πετύχω.
Συνεχώς στις ειδήσεις λένε για συμμορίες ανηλίκων που ληστεύουν άλλους ανήλικους και βγάζουν και μαχαίρια και τους χτυπούν αλύπητα ακόμη και με κλωτσιές στο κεφάλι.

Για πείτε μου εσείς οι πιο προοδευτικοί γονείς που δεν έχετε δώσει ποτέ ένα χαστούκι στον κανακάρη σας για να μην έχει ψυχολογικά προβλήματα, τι θα κάνετε και πως θα αισθανθείτε αν μια μέρα μάθετε ότι ο κανακάρης σας συνελήφθη και είναι στο τμήμα, διότι λήστεψε έναν άλλον ανήλικο αφού τον έσπασε στο ξύλο και τον έστειλε στο νοσοκομείο;
Θα πάτε με τον δικηγόρο να τον υπερασπιστείτε;
Θα επικαλεστείτε και ότι είναι καλό παιδί, έχει πάρει και Lower στα αγγλικά ε;

Ή στο χειρότερο σενάριο, πως θα αισθανθείτε αν μάθετε ότι τον γιο σας τον έδειραν άσχημα και του πήραν τα 10 ευρώ που είχε και το κινητό του και είναι στο νοσοκομείο και του κάνουν ράμματα;

Ξύλο; Όχι βέβαια.
Είναι άλλης εποχής αυτό, είναι παρωχημένο.
Ναι, όντως η εποχή άλλαξε.
Και φτάσαμε στην εποχή να μου κάνουν συμμορίες τα 15χρονα τσογλανάκια.

Ένα τέτοιο τσογλανάκι έκανε φοβερό μπούλινγκ σε κάποια παιδιά στο σχολείο του.
Και έφτασε στο σημείο κάποιο παιδί, γιος ενός φίλου, να μην θέλει να πάει σχολείο από φόβο.
Αυτό το τσογλάνι πήγα εγώ εκεί και το "έδειρα" με τα λόγια, τον αγρίεψα τόσο που δεν ξαναέκανε τίποτα σε κανένα παιδί.
Δεν τον χτύπησα φυσικά, το μόνο που έκανα ήταν να τον γραπώσω γερά από τον ώμο, όσο του μιλούσα με πολύ έντονο και άγριο ύφος.
Από τότε έγινε αρνάκι.
Κι ας λέτε ότι θέλετε οι προχωρημένοι, μοντέρνοι, προοδευτικοί γονείς.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.569
Ποινικό αδίκημα είναι και το να υπερασπιστείς τον εαυτό σου μέσα στο σπίτι σου αν μπει κλέφτης παραβιάζοντας την πόρτα σου και εσύ έχεις μεγαλύτερο μαχαίρι από του κλέφτη.
Έχουμε κάτι νόμους, φτου φτου.

Reaction score
17.299
Ενδιαφέρθηκε κάποιος ''μοντέρνος'' γονέας, να δεί που βρίσκεται το παιδί του την ορισμένη ώρα? και τι κάνει με τους φίλους του? Έψαξε την τσάντα του ''κρυφά'', να δεί τι έχει μέσα?, παρακολουθεί (μπαίνοντας τυχαία στο δωμάτιο με κάποια δικαιολογία), να δει τι κοιτάει στον υπολογιστή του? ή φοβάστε μην ''καταπατήσετε τα δικαιώματα των παιδιών?'' Το μεγάλωμα καινούριων ανθρώπων, είναι μια επίπονη διαδικασία, όπου δεν υπάρχει manual !!!
Θεωρω τον εαυτό μου μοντέρνο γονέα.

Αν και έκανα όλα τα παραπάνω,περισσότερο ήθελα να υπάρχει καλή και ειλικρινή επικοινωνία μεταξύ μας.Στην εφηβεία ανακαλύπτει κανείς όμως πως όλα τα μανιουαλς και τα σεμινάρια γονεων δεν μπορούν να καλυψουν την γκάμα εφευρετικότητας δικαιολογιών των παιδιων: « Η μπαταρία του κινητού μου άδειασε «, « βρισκομασταν στο κελάρι,δεν είχε σήμα εκει», « έχω αλλεργία στο μήλο» - καθώς ξερν@υσε το αλκοόλ που είχε πιει….

Ηταν δύσκολη περίοδος εκείνη,όμως αναρωτιέμαι…πόσοι γονείς είχαν η έχουν το «προνόμιο« και την πολυτέλεια σήμερα του χρόνου ν ασχολήθουν με τις κινήσεις των παιδιών τους -και πόσοι διαθέτουν την τεχνολογική κατάρτηση -κατά τη διάρκεια της ημέρας….

Εχω ακόμη τα μηνύματα ( sms )που αντάλλασσαν με σ6μμαθητες τους ( τα έχω εκτυπώσει σε χαρτί ) και αναφέρονται σ εμένα και το τι επιτρέπω όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις,για παράδειγμα.( Είχα αποκλειστικα - σχεδόν -την ευθυνη ανατροφής και διαπαιδαγώγησης τους.Κουραστηκα και μόνο που το έγραψα.):biggrin:

Μια χρόνια είχαμε πάρει και βραβείο- δώρο από μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για το γεγονός πως το ένα παιδί ( μαντέψτε αγόρι η κορίτσι ?) είχε σπάσει το ρεκόρ σε αριθμο sms στη χώρα!( Ο λογαριασμός !?!)

Να θυμηθώ και Τα ωράρια που κατεβαζαμε από το Ίντερνετ,σύμφωνα με το νόμο,για το Ποτε ένα παιδί πρέπει να εγκαταλείπει τη ντίσκο ανά ηλικία,τα αγρυπνα βραδυα …

Μια σφαλιάρα μου ξέφυγε κι εμένα - και μου είπε το ένα παιδί πως αυτό είναι κακοποιηση τέκνου. Του ζήτησα συγνώμη την επόμενη μέρα.Σήμερα είναι νομικός και με υπεραγαπα.Δεν μου κράτησε κακια,δηλαδή.:biggrin:

Προσωπικά δεν θυμάμαι κακοποίηση λεκτική,ούτε με σφαλιάρα : ούτε από γονέα,ούτε από δάσκαλο —->είχε σχεδόν καταργηθεί την εποχή που πήγαινα στο δημοτικό.

Last edited:

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.569
Θα επιθυμούσα πάντως μια απάντηση.
Πως θα αισθανθεί κάποιος γονέας αν μάθει ότι ο 15χρονος γιος του ξυλοκοπήθηκε άγρια από κάτι συνομήλικούς του για να του πάρουν τα λίγα λεφτά του και το κινητό του.
Και ο γιος του είναι στο νοσοκομείο με ράμματα.
Τι θα έκανε αν αντίκρυζε μπροστά του τον τσόγλανο που έστειλε τον γιο του στο νοσοκομείο;

D

deleted user 10898

Guest
Η παραδοχή άσκησης βίας σε ένα παιδί από έναν ενήλικα επειδή είναι δυνατότερος και πιο μάγκας είναι ότι πιο χυδαίο έχω διαβάσει στο avsite. Σβήστε τα

Status
Not open for further replies.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • rose.athens
    Not in the mood Mod
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.785