Μερικές μετρήσεις με τα νέα μου ηχεία (με χρήση UMIC-REW)

Reaction score
2.688
Εδώ και 1 χρόνο άλλαξα ηχεία και πήρα τα KALI IN 8 V2 , τα οποία μου αρέσουν πολύ. Τον τελευταίο καιρό έχω κάνει πολλές μετρήσεις και θα ήθελα τη γνώμη σας (και τις παρατηρήσεις) σας ώστε να δω τι βελτίωσεις μπορούν να γίνουν.
Το σύστημα τώρα έχει ως εξής:
Ηχεία τα KALI
Subwoofer SVS SB1000 pro
Preamp- dac: Advance acoustic XI105 (χρησιμοποιώ μόνο το τμήμα της προενίσχυσης)
Απόσταση ακρόασης 2.3 μ και το τρίγωνο Ισοσκελές (λόγω χώρου).
Streamer: Advance acoustic microstreamer (ασύρματα από κινητό-tablet) ή με καλώδιο USB κατευθείαν από το Desktop
Χώρος: ασύμετρος
Πέρα από τις κατευθείαν μετρήσεις, έκανα συγχρόνως και μετρήσεις μετά απ EQ με χρήση του Equalizer APO.
Να πω επίσης ότι έχω κάνει μετρήσεις σε 9 θέσεις γύρω από την MLP περίπου 20-25 αριστερά και δεξιά και πιό πίσω από αυτήν
Τα γραφήματα είναι τα παρακάτω:

Graph With and without EQ1.jpg

Spectrogram without EQ.jpg

RT60 with and without EQ.jpg

ETC without EQ.jpg

Distortion without EQ.jpg

ETC with EQ.jpg

spectrogram with EQ.jpg

Attachments

Last edited:

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
90.132
Στο All spl graph βαλε την κλίμακα ανα 5dB και 1/6 smoothing. Βάλε και μια παράσταση με τα δυο ηχεία χωριστά.

Το spectro μεχρι 250Hz.

Reaction score
2.688
Απο τα ηχεία ξεχωριστά μαζί με το sub δεν έχω...Νομίζω ότι έχω μόνα τους.
Τα άλλα τα ανεβάζω τώρα

Graph With and without EQ2.jpg

spectrogram with EQ-250hz.jpg

Παρεπιπτόντως μου έχουν δημιουργηθεί ορισμένες απορίες. Ειναι καλύτερα να βάλω slop 18 db ή και 24 ή καλά είναι και τα 12? Εχω κάνει δοκιμές σε διαφορες τιμές του crossover και αυτό που βλέπω (και ακούω) είναι τα εξής: Οσο αυξάνω το slop το μπάσο ακούγεται δυνατότερα και πιο καθαρά, όμως μου βγάζει μια κορυφή έκει στα 50-60 HZ.
Slop comparison.jpg

Last edited:

Reaction score
2.688
Μήπως έχεις ETC για το ιδιο ηχειο με και χωρίς eq?
Καλημέρα ναι έχω. Νομίζω ότι το πράσινο γράφημα είναι χωρίς EQ και κατά λάθος έγραψα στον τίτλο ότι είναι με EQ. Το απόγευμα που θα πάω σπίτι θα το επιβεβαιώσω.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.966
Απο τα ηχεία ξεχωριστά μαζί με το sub δεν έχω...Νομίζω ότι έχω μόνα τους.
Τα άλλα τα ανεβάζω τώρα

View attachment 295123

View attachment 295124
Παρεπιπτόντως μου έχουν δημιουργηθεί ορισμένες απορίες. Ειναι καλύτερα να βάλω slop 18 db ή και 24 ή καλά είναι και τα 12? Εχω κάνει δοκιμές σε διαφορες τιμές του crossover και αυτό που βλέπω (και ακούω) είναι τα εξής: Οσο αυξάνω το slop το μπάσο ακούγεται δυνατότερα και πιο καθαρά, όμως μου βγάζει μια κορυφή έκει στα 50-60 HZ. View attachment 295126
Ο γενικευμένος κανόνας είναι να χρησιμοποιείς για βαθυπερατό-υψιπερατό φίλτρο κλίσεις τάξης 24 dB/oct. Πλην όμως όταν το κροσάρισμα δεν πραγματοποιείται μέσα από κεντρικό επεξεργαστή και χρησιμοποιείται αποκλειστικά το ενσωματωμένο βαθυπερατό των μονάδων sub χωρίς εφαρμογή υψιπερατού στα main ενδέχεται ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησης και την ανταπόκριση από το χώρο να προέκυπτε ομαλότερο spectrogram υπό διαφοροποιημένες κλίσεις.

Εδώ το κύριο ζήτημα στο spectro είναι το group delay που ξεφεύγει σημαντικά χωρίς εφαρμογή delays από επεξεργαστή. Παρατηρούμε στο spectro ικανοποιητική σύνθεση ενεργειακών ζωνών στη δεύτερη οκτάβα, οπωσδήποτε αισθητή - ανώτερη από το αντιληπτικό όριο - καθυστέρηση στην πρώτη - οφειλόμενη όχι μόνο στη μη εφαρμογή delay αλλά και σε ανταπόκριση χώρου με ιδιορρυθμούς - επεκτεινόμενη σε μικρότερο βαθμό και στη δεύτερη οκτάβα . Η γενική ομαλότητα στη μαύρη καμπύλη από 40Hz και άνω μετριάζει ενοχλητικά φαινόμενα που θα προέκυπταν σε άλλη περίπτωση διακυμάνσεων από εντοπισμένες εμφάσεις αλλά εμφανίζεται γενικευμένη καθυστέρηση στην εκπομπή των sub ως προς τα main ηχεία.

Last edited:

Reaction score
2.688
Ναι γνωριζω ότι υπάρχει καθυστέρηση. Το ιδιο συνεβαινε και με το προηγούμενα ηχεια.Εδώ και καιρό σκέφτομαι να πάρω ένα minidsp 2x4 HD,αλλά λίγο η έλλειψη χρόνου για δοκιμές λίγο ο φόβος των ρυθμισεων με κάνει να το αναβάλλω.

Reaction score
2.688
Ένα άλλο πρόβλημα είναι η ανομοιόμορφια του χώρου μου. Από την μία πλευρά στο αριστερό ηχειο υπάρχει τοίχος και πιο περα μπαλκονοπορτα, ενώ από τη δεξιά πλευρά συνεχίζεται το σαλόνι.
Επίσης πίσω τους υπάρχει κουζίνα.
Μπορώ αργοτερα να ανεβάσω ένα σχέδιο.

Reaction score
2.688
Καλησπέρα και πάλι. Θα ήθελα, αν είναι δυνατόν, μια βοήθεια με 1-2 γραφήματα για να καταλάβω τι αντιπροσωπεύουν ακριβώς.
Στο παρακάτω γράφημα του step όπου φαίνεται η καθυστέρηση, ποιες κορυφές παίρνουμε?
Στα προηγούμενα ηχεία μου οι κορυφές ήταν πιο ξεκάθαρες, οπότε ήταν γύρω στα 18ms.
Το γράφημα του impulse response τι δείχνει ακριβως?

Step.jpg

Impulse without EQ.jpg

Reaction score
2.688
Μήπως έχεις ETC για το ιδιο ηχειο με και χωρίς eq?
Κάπου τα είχα μπερδέψει με τα γραφήματα. Τα σωστά είναι τα παρακάτω.
Τα γραφήματα αυτά είναι με την παρουσία subwoofer. Αν εννοούσες μόνο τα ηχεία χωρις sub, έχω και για αυτά απο μία μέτρηση

ETC without EQ.-1jpg.jpg
ETC with EQ-1.jpg
ETC with EQ-1.jpg

Reaction score
9.784
Κάπου τα είχα μπερδέψει με τα γραφήματα. Τα σωστά είναι τα παρακάτω.
Τα γραφήματα αυτά είναι με την παρουσία subwoofer. Αν εννοούσες μόνο τα ηχεία χωρις sub, έχω και για αυτά απο μία μέτρηση

View attachment 295244 View attachment 295245 View attachment 295245
Όχι δεν χρειάζεται, ήθελα να δω αν αλλάζει κάτι στο γράφημα με την χρήση EQ.
Όσον αφορά το Rt60 το T30 θεωρείται πιο αξιόπιστο αλλά λεπτομέρειες.
Επειδή ανέφερες την μαγική λέξη βελτίωση. Μπορείς να πετύχεις με προσπάθεια και τριβή μια σχετική βελτίωση αλλά εγώ προσωπικά είδα πραγματικά βελτίωση αρχικά με την προσθήκη σαμπ, κατόπιν με την προσθήκη επιπλέον ηχειων ιδιαίτερα των ηχειων ύψους. Με την παθητική φροντίδα είναι επίσης ακουστη η βελτίωση.
Δλδ Σαμπς, περισσότερα κανάλια ήχου και παθητική φροντίδα :)

Reaction score
2.688
Όχι δεν χρειάζεται, ήθελα να δω αν αλλάζει κάτι στο γράφημα με την χρήση EQ.
Όσον αφορά το Rt60 το T30 θεωρείται πιο αξιόπιστο αλλά λεπτομέρειες.
Επειδή ανέφερες την μαγική λέξη βελτίωση. Μπορείς να πετύχεις με προσπάθεια και τριβή μια σχετική βελτίωση αλλά εγώ προσωπικά είδα πραγματικά βελτίωση αρχικά με την προσθήκη σαμπ, κατόπιν με την προσθήκη επιπλέον ηχειων ιδιαίτερα των ηχειων ύψους. Με την παθητική φροντίδα είναι επίσης ακουστη η βελτίωση.
Δλδ Σαμπς, περισσότερα κανάλια ήχου και παθητική φροντίδα :)
Καλησπερα. Συμφωνώ σε αυτά που λες. Έχω παρει ένα sub και σκέφτομαι να πάρω ακόμη ένα.
Για περισσότερα ηχεια δεν το σκέφτομαι γιατί λόγω της θέσης του συστήματος στο σαλονι είναι πολύ δύσκολο (και θα γεμισει ο τοπος ηχεια). Για τον ίδιο λόγο μου φαίνεται δύσκολη και η περιποίηση του χώρου μου. Βεβαια, δεν εχω και καθολου εμπειρια πανω σε αυτο. Θα ανεβάσω κάποιο σχέδιο του χώρου μήπως και κάποιος πιο έμπειρος μπορεί να προτείνει κάτι.
Σ'ευχαριστω πολύ.

Reaction score
2.688
Βρήκα κάποιες μετρήσεις με τα ηχεία χωρίς sub και τις ανεβάζω καθώς και ένα σχέδιο του χώρου (όχι ακριβές), όπου και φαίνονται τα διάφορα προβλήματα του χώρου.
Ο χώρος δεν είναι συμμετρικός, από τη μία πλευρά δεν υπάρχει τοίχος κοντά, ούτε πίσω από τα ηχεία, απο την άλλη το δεξιό ηχείο " βλέπει" στο τζάμι της μπαλκονόπορτας . Στον χώρο οπως φαίνεται υπάρχουν πολλά βαριά έπιπλα από ξύλο (MDF). Μπορεί να γίνουν κάποιες μικρές παρεμβάσεις σε παθητική περιποίηση ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση?

σαλόνι-2.jpg

KALI speakers.jpg
Kali Speakers L-R-1.jpg

Επίσης έκανα μια σύγκριση με τα γραφήματα των πρηγούμενων ηχείων (DALI Zensor 3) φαίνονται περίπου τα ίδια προβλήματα λόγω χώρου.

KALI VS DAlI-1.jpg

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.616
Βλέποντας αυτό

Λέω με απόλυτη βεβαιότητα ότι θα προτιμούσα να ακούω το κόκκινο, δηλαδή χωρίς EQ.

Το χειροτέρεψες.

Από 350 κύκλους και πάνω, ωραιότατη κλίση έχει "μαμά", άστο ήσυχο.

Από κει και κάτω, δες λίγο τα σαμπ με 24-αρι κρος πως θα τα φέρεις όσο μπορείς.

Reaction score
9.784
1686745093048.png

Σαν πρώτη σκέψη θα έβαζα τα ηχεία σε ειδικές βάσεις επιτοιχιες το ένα στην κολώνα και το άλλο στον τοίχο ίσως και πιο ψηλά με ελαφριά κλίση.
Απορρόφηση, πάνελ στον τοίχο πίσω από την θέση ακρόασης, στον τοίχο επί της μπαλκόνοπορτας και στην οροφή. Κάτι άλλο δεν βλέπω να γίνεται.

*εννοείται ότι ο οπλισμός της κολώνας δεν πρέπει να πειραχτεί σε καμία περίπτωση.

Last edited:

Reaction score
2.688
Για βάσεις επιτοίχιες και ψηλότερα δεν νομίζω, γιατί ήδη τα ηχεία έχουν μεγάλο όγκο, (και δεν είναι και τα ομορφότερα στον κόσμο). Στις βάσεις που τα έχω τώρα το tweeter είναι σε ύψος περίπου 110 cm Για απορρόφηση το σκέφτομαι στα σημεία που έχω βάλει πράσινο κύκλο. Το ταβάνι πρέπει να καλυφθεί όλο ή ένα μέρος του? Κάποιος διαχύτης χρειάζεται?
Τα διαάφορα έτοιμα πάνελ που πουλάνε διάφορες εταιρείες (κάτι υφασμάτινα ορθογώνια, ή εξάγωνα, κτλ), απορροφάνε όλα τις ίδιες συχνότητες ή πρέπει να προσέξω κάτι?

σαλόνι-3.jpg

Reaction score
9.784
Για βάσεις επιτοίχιες και ψηλότερα δεν νομίζω, γιατί ήδη τα ηχεία έχουν μεγάλο όγκο, (και δεν είναι και τα ομορφότερα στον κόσμο). Στις βάσεις που τα έχω τώρα το tweeter είναι σε ύψος περίπου 110 cm Για απορρόφηση το σκέφτομαι στα σημεία που έχω βάλει πράσινο κύκλο. Το ταβάνι πρέπει να καλυφθεί όλο ή ένα μέρος του? Κάποιος διαχύτης χρειάζεται?
Τα διαάφορα έτοιμα πάνελ που πουλάνε διάφορες εταιρείες (κάτι υφασμάτινα ορθογώνια, ή εξάγωνα, κτλ), απορροφάνε όλα τις ίδιες συχνότητες ή πρέπει να προσέξω κάτι?

View attachment 295494
για το ταβανι ενα μερος αυτου αρκει. Μπορεις να προσθεσεις και πανελς που απορροφουν καποιες συχνοτητες ενω παραλληλα διαχεουν καποιες αλλες αλλα ολες αυτες οι κατασκευες κοστιζουν αρκετα σε σχεση με τα πανελ απορροφησης. Για απορροφηση υπολογισε ενα παχος 8-10cm.Αν αφησεις και αποσταση απ το ταβανι ή και τα πλευρικα τοιχωματα? ακομη καλυτερα.
Θα επελεγα προσωπικα πορωδες υλικο χωρις καποιο υφασμα μπροστα. Τα υφασματινα ειναι πιο πολυ για μπασοπαγιδες που εχουν πετροβαμβακα και χρησιμοποιουνται για απορροφηση χαμηλων συχνοτητων. Αφησε και καποιο κενο μεταξυ των πανελς. Το 2ο Σαμπ μην ξεχασεις να παρεις καποια στιγμη :D
δες μερικες φωτο για να παρεις ιδεες.
1686760490403.png

ωραιο με εσωτερικο φωτισμο led
1686760507382.png

1686760572316.png

1686760658404.png

1686760710358.png

Reaction score
2.688
Το δεύτερο sub σίγουρα κάποια σιγμή , γιατί ήδη είμαι "παράνομος" εδώ και πολύ καιρό. Μη με διαγράψουν και από το site...😄😄

Reaction score
9.784
κανονικα θα πρεπει να αρχισουμε να επιβαλουμε προστιμο πρωτα στους πικαπαδες και μετα στους εχοντες μονο ενα σαμπ κατοπιν βεβαια σε ολους τους δικαναλους. δεν το γλυτωνεις το προστιμο δλδ :p:biggrin:

Reaction score
2.688
Δύο προστιμαθα έπαιρνα...διότι είμαι και κάτοχος πικάπ....και αρκετών δισκων. Μετά που να περισεψουν χρήματα για πάνελ και subs....😂😂

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.753
Members
38.490
Νεότερο μέλος
c01l