Προβλήματα Ακοής_Εμβοές

Reaction score
159
Χαιρετίζω την ομάδα,
αποφάσισα να κάνω την ανάρτηση τόσο για να πάρω παρόμοιες εμπειρίες με τη δική μου από άλλα μέλη, αλλά και να τονίσω πόσο ευαίσθητο είναι αυτό το όργανο που μας κάνει και χαιρόμαστε τη μουσική, μάλιστα σε hifi επίπεδα, και που δεν είναι άλλο από τα αυτιά μας.
Προσωπικά έχω τουλάχιστον μια δεκαετία εμβοές από το αριστερό μου αυτί και που έχω συσχετήσει, μέσω ακουογραμμάτων, με μία μικρή απώλεια σε κάποιες συχνότητες ( 4,5 με 5,5 khz κυριως ). Το ακουόγραμμα ωστόσο δείχνει κανονική ακοή παρά την μικρή ασυμμετρία των δύο αυτιών, καθώς είναι πάνω από το όριο της φυσιολογικής ακρόασης και για τα δύο αυτιά. Αυτή η μικρή εμβοή ωστόσο, ενώ δεν με ενοχλεί ούτε στον ύπνο, ούτε σε άλλη δραστηριότητα της καθημερινότητάς μου, με ενοχλεί όταν ακούω μουσική με ψείρες, καθώς στα ήσυχα περάσματα ακούγεται, χάνοντας έτσι λίγη από τη μαγεία...
Όμως το τελευταίο 2μηνο αντιλήφθηκα ένα περίεργο φαινόμενο. Το αριστερό αυτί με τις εμβοές εμφανίζει παράλληλα με τους ήχους και έναν επιπρόσθετο, ένα σφύρισμα υψίσυχνο όταν το ηχητικό ερέθισμα έχει αρκετές μεσαίες συχνότητες, 1khz ως περίπου 3khz. Παράλληλα δηλ. με την μουσική ακούω και ένα χαμηλό αλλά ενοχλητικό (θα το πω απλά) βζιν βζιν, η ένταση του οποίου είναι αντίστοιχη της έντασης της μουσικής. Το έχω παρατηρήσει ακόμα και σε καθημερινές ομιλίες (κυρίως στις γυναικείες φωνές).
Μία επίσκεψη σε ΩΡΛ δεν έβγαλε πουθενά, καθώς φάνηκε να ήξερα περισσότερα εγώ από εκείνον που δεν ήθελε καν να ασχοληθεί με τις λεπτομέρειες και επίκειται και δεύτερη σε άλλο γιατρό τις επόμενες μέρες.
Αν υπάρχει κάποιος από το φόρουμ με παρόμοια εμπειρία θα ήταν χρήσιμο να τη μοιραστεί και να μου/μας πει τί έκανε και αν κατέληξε κάπου...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.634
Απ' όσο ξέρω, δεν υπάρχει ουσιαστική θεραπεία, και οι ωριλάδες έχουν σημαντικότερα πράγματα να ασχοληθούν.

Γύρνα ακόμα 2-3 ωριλάδες, μπορεί να πέσω έξω με κάποια εξαίρεση..

Ξεκίνα και διάβασμα στο διαδίκτυο, μπορεί να βρεις λίγη παραπάνω πληροφορία, κι όσο περισσότερα ξέρουμε, τόσο καλύτερα είναι.

Reaction score
7.069
Αν έχεις θέμα,έστω μικρό με τα αυτιά σου,κόψε τις ακροάσεις με τα ακουστικά και ειδικά με τις ψείρες. Εχεις παρατηρήσει αν τα συμπτώματα είναι πιο έντονα μετά από ακρόαση με τα ακουστικά?

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.324
Εδώ είχαν ανοίξει μια συζήτηση:

και . . . φάε 🍌 🍌🍌🍌 !! 😊

Reaction score
1.064
Εχω εμβοες τουλαχιστον μια εικοσαετια οπου πιθανον να προηλθε απο ψειρες ακουστικα που τα φορουσα μεσα απο το κρανος . Με τα ακουστικα που σε απομονωνουν απο τους ηχους του περιβαλλοντος θα ειναι πιο αισθητες οι εμβοες
Επισης επηρεαζεται παρα πολυ απο ψυχολογικα αιτια . Εαν το εχεις συνεχεια στο μυαλο σου θα ακουγεται πιο εντονο
Δεν υπαρχει θεραπεια προς το παρον και σε οποιον γιατρο και αν πηγα με ακουσαν με πολυ ενφιαφερον και ηταν προθυμοι να δοκιμασουν πανω μου διαφορες αλχημειες!
Οι ηχοι διαφερουν σε καθε ατομο και καποιοι ηχοι εξωτερικοι μπορει να σου ειναι πολυ ενοχλητικοι
Για εμενα πχ ενας ηχος ειναι αυτος των τζιτζικιων !

Reaction score
159
Απ' όσο ξέρω, δεν υπάρχει ουσιαστική θεραπεία, και οι ωριλάδες έχουν σημαντικότερα πράγματα να ασχοληθούν.

Γύρνα ακόμα 2-3 ωριλάδες, μπορεί να πέσω έξω με κάποια εξαίρεση..

Ξεκίνα και διάβασμα στο διαδίκτυο, μπορεί να βρεις λίγη παραπάνω πληροφορία, κι όσο περισσότερα ξέρουμε, τόσο καλύτερα είναι.
Ισχύει, δεν δίνουν σημασία αλλά είναι αρκετά σημαντικό για να το αγνοούν. Σαφώς υπάρχουν πιο βαριά περιστατικά, αλλά αν μη τι άλλο πρέπει να προσπαθούν να βρουν την αιτία και μια ενδεχόμενη ανακούφιση. Στο διαδίκτυο έχω μπει αρκετά και ενώ με έχουν βοηθήσει οι πληροφορίες για μια καλύτερη γενική εικόνα, άλλο τόσο με έχουν μπερδέψει και ανυσηχήσει.
Αν έχεις θέμα,έστω μικρό με τα αυτιά σου,κόψε τις ακροάσεις με τα ακουστικά και ειδικά με τις ψείρες. Εχεις παρατηρήσει αν τα συμπτώματα είναι πιο έντονα μετά από ακρόαση με τα ακουστικά?
Το ενδιαφέρον είναι ότι με τα ακουστικά το φαινόμενο είναι πολύ μικρότερης έντασης. Επίσης με προστατεύουν, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους, από δυνατούς ήχους, κορναρίσματα κτλ. Βέβαια πάντα ακούω σε πολύ χαμηλές εντάσεις, αλλά χωρίς να στερούμαι ευχαρίστησης. Αντίθετα όταν ακούω με ηχεία το φαονόμενο είναι πιο έντονο, και ακόμα περισσότερο αν ακούω από το ηχείο του κινητού, που έχει υψηλή ενέργεια κάπου στους 2kHZ και εκεί ακούω αρκετά βζιν βζιν στο αριστερο αυτί....
Αν καπνίζεις και πίνεις καφέ, πρέπει να τα μειώσεις πολύ.
Καφέ πίνω ανέκαθεν έναν ή και δεύτερο την ημέρα, αλλά δεν καπνίζω ούτε πίνω... θα προσπαθήσω να μειώσω τον καφέ. Διάβασα κάπου ότι επηρεάζει.. κάπου αλλού οτι δεν επηρεάζει... θα κάνω τη δοκιμή μου πάντως.
Εδώ είχαν ανοίξει μια συζήτηση:

και . . . φάε 🍌 🍌🍌🍌 !! 😊
παλιότερα έτρωγα πολλές μπανάνες, μαϊμού στυλ.. θα τις ξανα ξεκινήσω για δοκιμή !

Last edited:

Reaction score
2.477
Χωρίς να θέλω να κάνω τον ειδικό αλλά το έχει πολύ φίλος μου από ατύχημα (πυροβολισμό) εδώ και αρκετά χρόνια.

Έχει αντιμετωπίσει αυτά που γράφεις και εσύ. Δεν έχει βρει θεραπεία.

Ουσιαστικά έχει δοκιμάσει τα πάντα – ακόμη και τεχνητό ήχο με ειδικά ακουστικά που δημιουργούν ήχο θαλάσσιου κύματος ώστε να γίνεται ευκολότερα «αποδεκτός» από τον εγκέφαλο. (για να κοιμηθεί )

Το δύσκολο ζητούμενο είναι η «ακύρωση» από το εγκέφαλο, αλλά επανέρχεται ως περισσότερο αντιληπτός ήχος όταν υπάρχει στρες ή κούραση κλπ.

Reaction score
159
Εχω εμβοες τουλαχιστον μια εικοσαετια οπου πιθανον να προηλθε απο ψειρες ακουστικα που τα φορουσα μεσα απο το κρανος . Με τα ακουστικα που σε απομονωνουν απο τους ηχους του περιβαλλοντος θα ειναι πιο αισθητες οι εμβοες
Επισης επηρεαζεται παρα πολυ απο ψυχολογικα αιτια . Εαν το εχεις συνεχεια στο μυαλο σου θα ακουγεται πιο εντονο
Δεν υπαρχει θεραπεια προς το παρον και σε οποιον γιατρο και αν πηγα με ακουσαν με πολυ ενφιαφερον και ηταν προθυμοι να δοκιμασουν πανω μου διαφορες αλχημειες!
Οι ηχοι διαφερουν σε καθε ατομο και καποιοι ηχοι εξωτερικοι μπορει να σου ειναι πολυ ενοχλητικοι
Για εμενα πχ ενας ηχος ειναι αυτος των τζιτζικιων !
Εμένα ο εμβοές μάλλον προήλθαν από μια ωτίτιδα που είχα πάθει όταν ήμουν 13-15 χρόνων. Βέβαια ως τα 20κάτι που δεν είχα πάρει χαμπάρι ή δεν υπήρχαν. Επίσης μικρός άκουγα πολύ δυνατά μουσική από ηχεία, αλλά όλες τις υπερβολές τις έκοψα πριν τα 20 μου. Από τα 20 χρόνια χοντρικά ως τα 34-35 είχα ίδιου βαθμού ήπια εμβοή στο αριστερό μου αυτί και μόνο τους τελευταίους μήνες με ενοχλεί αυτό το φαινόμενο του παράλληλου ήχου σαν βζιν βζιν ( ακούγεται λίγο χαζό ξέρω... ). Ελπίζω ο επόμενος γιατρός να θέλει να βοηθήσει και να ενσκύψει στο πρόβλημα, ακόμα και ας μη βγει άκρη. Τουλάχιστον να έχουμε κάνει κάποιες δοκιμές μήπως και ... Ο ήχος που με ενοχλεί πολύ είναι οι γυναικείες φωνές (ε κλασικά κάθε ένδρα τον ενοχλούν :p ) και η ακρόαση με ηχεία και ακόμη περισσότερο η ακρόαση από το ηχείο του κινητού τηλεφώνου (μαλλον επειδή έχει υψηλή στάθμη γύρω στους 2KHZ που ίσως έχω το θέμα...)
Χωρίς να θέλω να κάνω τον ειδικό αλλά το έχει πολύ φίλος μου από ατύχημα (πυροβολισμό) εδώ και αρκετά χρόνια.

Έχει αντιμετωπίσει αυτά που γράφεις και εσύ. Δεν έχει βρει θεραπεία.

Ουσιαστικά έχει δοκιμάσει τα πάντα – ακόμη και τεχνητό ήχο με ειδικά ακουστικά που δημιουργούν ήχο θαλάσσιου κύματος ώστε να γίνεται ευκολότερα «αποδεκτός» από τον εγκέφαλο. (για να κοιμηθεί )

Το δύσκολο ζητούμενο είναι η «ακύρωση» από το εγκέφαλο, αλλά επανέρχεται ως περισσότερο αντιληπτός ήχος όταν υπάρχει στρες ή κούραση κλπ.
Ελπίζω να έχει ισορροπίσει και να του είναι πιο εύκολο... πάντως εμένα δεν με ενοχλούν τόσο οι εμβοές, όσο το καινούριο φαινόμενο που εμφάνισα με τους παράλληλους ήχους σε ψηλές συχνότητες, πράγμα που δεν είχα... αυτό με ενοχλεί πολύ και κυρίως με ανησυχεί. Πάντως όταν ακούω μουσική σε νορμαλ προς χαμηλή ένταση και τα δυο μου αυτιά ακούνε το ίδιο, χωρίς να καταλαβαίνω διαφορές για το αν το ένα ακούει καλύτερα από το άλλο, και το φαινόμενο αυτό δεν υπάρχει. ¨Εχω στρες το τελευταίο διάστημα και αυτό το πρόβλημα το ενισχύει.

Last edited:

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.029
Όσους γιατρούς και να δείτε παίδες, λύση δεν θα βρεθεί (99%)... οι τυχεροί που το παθαίνουν από κάποια αίτια που χαρακτηρίζεται ως "αιφνίδια πτώση ακοής" έχουν κάποιες πιθανότητες ίασης... είτε μέσω φαρμακευτικής αγωγής είτε και χωρίς παρέμβαση (αντικειμενικά θα έλεγα γύρω στο 30%). Αν σας εμφανιστεί ξαφνικά, αν δράσετε άμεσα είναι λίγο καλύτερες οι πιθανότητες. Καλύτερη "αγωγή" μάλλον, η ενδοτυμπάνια ένεση dexamethasone. Όταν λέμε άμεσα, μιλάμε από την 1η μέρα εμφάνισης της πτώσης ακοής/εμβοής. Και πάλι μιλάμε για ένα 40-50% ίασης... Ο τυχερός την γλιτώνει (π.χ. η κοπέλα μου που το είχε πάθει το 2021, και της κράτησε 1 μήνα... δεν έκανε τίποτα γιατί... το αγνοούσε...και ήταν στους τυχερούς που φεύγει από μόνο του).

Πρέπει δυστυχώς να προχωρήσει η επιστημονική έρευνα στο θέμα για να βρεθεί λύση.
Πότε; Όταν κάποιο αστέρι ερευνητής κάνει την ανακάλυψη.
Μέχρι τότε...

Ακουστικά ψείρες γενικά καλό είναι από ασθενείς ή και υγιείς να αποφεύγονται λόγω της υψηλής πίεσης που δημιουργούνε εντός του αυτιού λόγω του πολύ καλού sealing.

Ακροάσεις σε υγιεινές εντάσεις, όσοι έχετε... ή δεν έχετε εμβοές/πτώση ακοής (για να μειώσετε την πιθανότητα να τις αποκτήσετε στο μέλλον).

Αν νοιώθετε συχνά ήχους/αίσθηση σαν την "αποσυμπίεση" του αυτιού σαν να αλλάζετε υψόμετρο, αξίζει μια διερεύνηση από καλό ΩΡΛ το θέμα του ευσταχιανού σωλήνα (μήπως είναι από εκεί το θέμα, καλή φάση αν είναι από εκεί, παίζει να λύνεται).

Μην ξεχνάτε, όλοι, η ακουστική βλάβη (πτώση ακοής) από υψηλές στάθμες ΔΕΝ φεύγει με τον χρόνο, λειτουργεί προσθετικά... it's accumulating... more dead hair cells in the ear... more hearing loss and tinnitus incoming.

Reaction score
5.624
Εχω χρονια λογο της εκθεσης σε πολλα db ως dj(τοτες).
Ευτυχως ενας φιλος γιατρος ΩΡΛ μου ειχε πει οτι δεν υπαρχει γιατρεια "μπορω να σου δωσω καποια χαπακια ,αλλα θα πρεπει να τα παιρνεις για χρονια και ισως να κανουν κατι αλλα και πιθανοτερο να μην κανουν τιποτα".Δεν τα πηρα ποτε εμαθα να ζω με το βουητο ,και καποιες φορες οταν εκτεθω σε εντονο ηχο γινεται και εντονοτερο για καποια ωρα.

Reaction score
159
Αν νοιώθετε συχνά ήχους/αίσθηση σαν την "αποσυμπίεση" του αυτιού σαν να αλλάζετε υψόμετρο, αξίζει μια διερεύνηση από καλό ΩΡΛ το θέμα του ευσταχιανού σωλήνα (μήπως είναι από εκεί το θέμα, καλή φάση αν είναι από εκεί, παίζει να λύνεται).
Το αριστερό μου αυτί νιωθω συνέχεια την ανάγκη να το αποσυμπιέσω, και το κάνω κλείνοντας τη μύτη μου και πιέζοντας ελαφρώς. Η συμπίεση που νιώθω είναι ήπια βέβαια, αλλά έχω την τάση να κάνω κάτι για να ανοίξει το αυτί. Είναι μια κρυφή ελπίδα που έχω ότι ίσως εκεί οφείλεται το πρόβλημα ή με κάποιον τρόπο συμμετέχει σε αυτό.

Reaction score
22.939
Το να ακούτε στα ακουστικά ήχους ή μουσική χαμηλών συχνοτήτων που λένε ... βοηθάει καθόλου σαν προσωρινή ανακούφιση ; (όχι θεραπεία).

Σε συζητήσεις πάνω δύο ή τρείς ανθρώπους σε κάποια οικογενειακή μάζωξη που συνήθως μιλάνε όλοι μαζί, έχετε πρόβλημα να τις παρακολουθήσετε καλά ή σας προκαλείται εκνευρισμός μετά απο κάποια ώρα και θέλετε να αποχωρήσετε σε κάποιο μέρος πιο ήσυχο ;

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.029
Το να ακούτε στα ακουστικά ήχους ή μουσική χαμηλών συχνοτήτων που λένε ... βοηθάει καθόλου σαν προσωρινή ανακούφιση ; (όχι θεραπεία).

Σε συζητήσεις πάνω δύο ή τρείς ανθρώπους σε κάποια οικογενειακή μάζωξη που συνήθως μιλάνε όλοι μαζί, έχετε πρόβλημα να τις παρακολουθήσετε καλά ή σας προκαλείται εκνευρισμός μετά απο κάποια ώρα και θέλετε να αποχωρήσετε σε κάποιο μέρος πιο ήσυχο ;
Αυτά που περιγράφεις είναι τα χαρακτηριστικά που έχει κάποιος που έχει χάσει σημαντικά την ακοή του στο 1 από τα 2 αυτιά (πτώση της τάξης των 35db και άνω.

Reaction score
159

Γενικώς η μουσική με ακουστικά σε χαμηλές εντάσεις με κάνει να ξεχνιέμαι, επομένως είναι μια προσωρινή ανακούφιση. Στα περάσματα μεταξύ των τραγουδιών είναι ακουστή η εμβοή βέβαια. Όσον αφορά τις συζητήσεις, δεν έχω πρόβλημα κατανόησης και παρακολούθησης τους όταν είμαι έξω, όμως αν η μουσική του μαγαζιού είναι τέτοια ώστε να πρέπει να μιλάμε πιο μεγαλοφώνως, τότε το τσίριγμα στο αυτί μου είναι πιο έντονο και ενοχλητικό από ένα σημείο και μετά.

Reaction score
22.939
Αυτά που περιγράφεις είναι τα χαρακτηριστικά που έχει κάποιος που έχει χάσει σημαντικά την ακοή του στο 1 από τα 2 αυτιά (πτώση της τάξης των 35db και άνω.
Ναι τα έχει ο πατέρας μου ο κακομοίρης και δεν ξέρω ποιά είναι απο απώλεια ακοής και ποιά απο tinntitus καθώς έχει σφύριγμα εδω και 20 χρόνια λόγω μάλλον εργασιακού περιβάλλοντος (καταχρήσεις μηδέν).

Πολύ εκνευριστικό πρέπει να είναι η tinnitus εάν και το συνήθισε πλέον.

Reaction score
7.069
Το αριστερό μου αυτί νιωθω συνέχεια την ανάγκη να το αποσυμπιέσω, και το κάνω κλείνοντας τη μύτη μου και πιέζοντας ελαφρώς. Η συμπίεση που νιώθω είναι ήπια βέβαια, αλλά έχω την τάση να κάνω κάτι για να ανοίξει το αυτί. Είναι μια κρυφή ελπίδα που έχω ότι ίσως εκεί οφείλεται το πρόβλημα ή με κάποιον τρόπο συμμετέχει σε αυτό.
Mε αυτά που περιγράφεις,θα το ξαναγράψω.....μην ακούς καθόλου με τα ακουστικά (και κυρίως με τις ψείρες). Υποθέτω ότι τους το είπες (στους ΩΡΛ) ότι ακούς με ακουστικά.Δεν σου είπαν να το περιορίσεις?

Reaction score
159
Όταν πάω σπίτι το βράδυ θα ανεβάσω το τελευταίο ακουόγραμμά μου από γιατρό. Δεν έχω τέτοια πτώση σίγουρα. Στις μετρήσεις του γιατρού δεν φαίνεται αλλά από δικές μου φαίνεται να έχω μια ¨τρύπα¨ στους 5khz , μια βύθιση που όμως δεν είναι τόσο μεγάλη, απλά εκεί πρέπει να δυναμώσω λίγο για να ακούσω τον τόνο στην ηπιότερη εκδοχή του. Σε λιγο ψηλότερες στάθμες ακούω και εκει κανονικά.

Reaction score
7.069
και κάτι που ξέχασα να γράψω........στην θάλασσα κάνεις βουτιές? έχεις παρατηρήσει,αν το φαινόμενο ενισχύεται το καλοκαίρι? Στο σπίτι όταν λούζεσαι ,πάει νερό στα αυτιά σου ή το αποφεύγεις? Εχεις και σε αυτή την περίπτωση παρατηρήσει διαφορά?

Reaction score
159
Mε αυτά που περιγράφεις,θα το ξαναγράψω.....μην ακούς καθόλου με τα ακουστικά (και κυρίως με τις ψείρες). Υποθέτω ότι τους το είπες (στους ΩΡΛ) ότι ακούς με ακουστικά.Δεν σου είπαν να το περιορίσεις?
Θα ακολουθήσω τη συμβουλη σου... της είπα (ήταν γυναίκα γιατρός) ότι ακούω αλλά σε χαμηλές εντάσεις και μου είπε οκ τότε. Ακούω για να καταλάβεις σε τέτοιες εντάσεις φορώντας ψείρες που απομονώνουν, αν μου μιλήσει κάποιος όταν ακούω μουσική, τον ακούω και αυτόν. Θα το κοψω όμως όπως λες, μήπως δω καποια διαφορα κτλ... Πάντως σε συγκοινωνία και δρόμο με έχουν σώσει τα ακουστικά από κόρνες, μηχανάκια, λεωφορεία ειδικά...

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.776
Members
38.493
Νεότερο μέλος
Mili