3+2 κεντρικά.Ποιό ?

Reaction score
49
Λοιπόν επειδή αυτή τη στιγμή, τα ηχεία του συστήματος (5.χ.4) ειναι λίγο τσίρκουλο τύπου, λίγο σαν να ξέρασε αποθήκη ηχείων στο χώρο μου κι επειδή με τρώει το σαράκι, είπα ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ να αρχίσω να αλλάζω τα ηχεία ωστε στο τέλος να καταλήξω σε ενα ενιαίο σύστημα.
Για να εχετε μια άποψη του τι γίνεται αυτή τη στιγμη, να πω οτι τα ηχεία ειναι τα εξης :) :

L/R : Audio Spectrum Studio 6
Center : Audio Specrum Estia V2
Surrounds : Elac DB53
Front heights : Wharfedale 12.1i
Rear Heights : Jbl Stage A120

Βέβαια στις ταινιες που είναι λίγο χαοτικό το θέμα, "μια χαρά" ακούω, αλλά θέλω να το πάω λιγο παραπάνω.

Η χρήση είναι 95 ταινίες για να μην πω 100%.Μουσική ελάχιστα κι οχι με τη μορφή να κάτσω να κάνω ακρόαση, κλπ.

Απόσταση απ τα ηχεία 2 μέτρα και υπάρχει subwoofer.
Μπάλα θα παίξει ο Marantz ο cinema 40.

Θα αρχίσω απ την αλλαγή του κεντρικού πρώτα και πάνω εκεί σιγα σιγά θα πάνε και τα υπόλοιπα.

Κι ενω είχα ας πούμε καταλήξει κάπου, αρχισα να ξαναψάχνω κι ακρη δεν βγάζω.Δυνατότητα ακροάσεψν δεν υπάρχει.

Στην λίστα που κατέληξα είναι τα εξής (απ τ ακριβότερο στο φτηνότερο)

1. Arendal 1723 THX S
1769618022857.png

2.Monitor Audio Silver C250 (7G)

1769617699860.png

3.KEF Q6 meta
1769617811128.png

Και 2 επιλαχόντες

1. ELAC Carina CC241.4
1769618354232.png

2. XTZ cinema M6
1769618103248.png

Kaι στο πίσω μέρος του μυαλού υπάρχει πάντα κι η περίπτωση των ενεργών πχ KALI In8 (ή κάτι άλλο), αν βολεύει για τη χρήση που το θέλω.Αν κάποιος χρησιμοποιεί μια τέτοια λύση για σινεμά ας μιλήσει.

Επειδή μέχρι τέλος της βδομάδας πρέπει να έχω καταλήξει βοηθάτε, να δούμε που θα μας βγάλει.

Ευχαριστώ.

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
85.348
Kaι στο πίσω μέρος του μυαλού υπάρχει πάντα κι η περίπτωση των ενεργών πχ KALI In8 (ή κάτι άλλο), αν βολεύει για τη χρήση που το θέλω.Αν κάποιος χρησιμοποιεί μια τέτοια λύση για σινεμά ας μιλήσει.
Βάλε την μπροστά…
Υπάρχουν μέλη που το έκαναν αλλά άντε να τους βρεις τώρα…
Η καλύτερη λύση τα βάζεις όπως θέλεις οριζόντια ή κάθετα κ τέλος…
Ολα ίδια όμως ε; :biggrin:

Reaction score
49
E το σχέδιο ειναι για ολα ιδια, ειδικα στην τιμή που έχουν.
Βεβαια δεν ξερω και τι ποιοτητα κατασκευης εχουν.Μην αρχιζουν να ξεφλουδιζουν μετα απο λιγο καιρό :)

daharis666

Moderator
Reaction score
85.348
E το σχέδιο ειναι για ολα ιδια, ειδικα στην τιμή που έχουν.
Βεβαια δεν ξερω και τι ποιοτητα κατασκευης εχουν.Μην αρχιζουν να ξεφλουδιζουν μετα απο λιγο καιρό :)
Δεν έχει αναφερθεί ποτέ τίποτα…από τις v1 εκδόσεις ακόμα…οπότε είναι safe
Στο φιναλε λαδομπογιά :biggrin:

Reaction score
2.602
Το Kef Q6 meta ειναι σε δικη του κλαση σε σχεση με τα υπολοιπα αλλα μονο αν εισαι ΟΚ με τον σκοτεινο τους χαρακτηρα, και το ιδιο ισχυει για ολη τη σειρα Q meta.
Αν σου αρεσουν τα τσιτωμενα πριμα, μπορει να απογοητευτεις σε πρωτη ακροαση (μεχρι να το συνηθισεις και να συνηδητοποιησεις οτι ειναι καλυτερα ετσι).
Απο τα υπολοιπα, το IN8 ειναι safe επιλογη, το Arendal καλο αλλα εχει το κλασσικο μειονεκτημα της περιορισμενης οριζοντιας διασπορας των MTM κεντρικων πλην ομως σε μικροτερο βαθμο απο αλλα παρομοια, το Monitor Audio θεωρητικα εχει τις προδιαγραφες να ειναι ΟΚ λογω της WMTW διαταξης αλλα δεν εχω δει καποιο τεστ με μετρησεις και εχω δει αρκετα παρομοια που δεν τα πηγαν καλα. Το XTZ ειναι κι αυτο ΟΚ λογω της χαμηλης συχνοτητας διαχωρισμου των 4ρων τουιτερ αλλα αν εχεις σκοπο να χρησημοποιησεις Dirac ART, ειναι καλυτερα να χρησημοποιησεις ηχεια πληρους φασματος στο bed layer και τα XTZ δεν ειναι. Ta Carina απλα ξεχνα τα.
Προσωπικα αν ο χωρος ειναι ο τυπικος μικρου η μεσαιου μεγεθους οικιακος χωρος με ελαχιστη εως ανυπαρκτη περιποιηση θα επελεγα ως πρωτη επιλογη Q6 meta για κεντρικο, 2 η 3 ζευγαρια Q11 meta η Q7 meta για το bed layer με σκοπο να χρησιμοποιηθουν με το Dirac ART μεχρι τα 40Hz, η Q Concerto meta αν ο χωρος ειναι μικρος, το μπατζετ περιορισμενο και δεν υπαρχουν βλεψεις για βελτιστη εκμεταλευση του Dirac ART, και 2 ζευγαρια Q8 meta για atmos.
Τα IN8 ειναι τελεια επιλογη σαν bed layer σε μικρο εως μεσαιο χωρο αλλα για να τα εχεις ολα ιδια θα πρεπει να βαλεις και 4 ιδια θηρια στο ταβανι και αν η αισθητικη ειναι ζητουμενο, τοτε μαλλον αυτη η λυση δεν θα σε καλυψει. Τα Arendal ειναι εξαιρετικα αλλα θα τα επελεγα μονο για μεσαιο εως μεγαλο χωρο υπο προυποθεσεις λογω της περιορισμενης διασπορας τους και τις υψηλες δυνατοτητες σταθμης που θα φανουν χρησιμες σε ενα μεγαλυτερο χωρο.

daharis666

Moderator
Reaction score
85.348
ισα ίσα....αν έχει θέμα μεγέθους στο ταβάνι μπορεί να βάλει και την μικρότερη σειρά ΙΝ5 χωρίς να χάσει σχεδόν τίποτα ;)

Reaction score
49
Α) .Τσιτωμένα πρίμα δεν θέλω.

Β).Ακουω σχετικά δυνατά, γύρω στα 85 db με κορυφές κοντά 90.

Γ)Θεμα WAF δεν εχω.Ηδη το εχω κανει τσιρκολικι το δωματιο με καμια 10αρια ηχεία και κατι ηχοαπορροφητικα σε τυχαιες θέσεις, κλπ.Και τα heights ειναι ηχεια βασης, οχι τιποτα εντοιχισμενα.Δεν κανω μισες δουλειές.Την εχω σκίσει τη γατα.

Δ).Για να σας πικράνω 1 sub εχω. Λυσσάξτε :) , αλλα προς το παρόν με καλυπτει.Μονος βλεπω ταινιες.Η γυναίκα οποτε κάτσει να δει, καθεται ξαπλα στη γωνια στο Γ του καναπε, εκτός οποιουδήποτε ηχητικου πεδιου.

Οποτε απ' οτι κατάλαβα ο κλοιός στενεύει μεταξει KEF και ΙN8. Eγω ARENDAL σκοπευα, αλλα επι του παρόντος πιο εφικτό οικονομικά είναι τα άλλα 2.

Αυτα τα KALI τα εχει δει κανείς απο κοντά ? Οκ δεν περιμένω να ειναι τίποτα εξωτικά υλικά, αλλά μην αρχίζουν να σκάνε μετα απο 2-3 μηνες, να ξεφλουδιζουν κλπ.

Reaction score
2.602
Α) .Τσιτωμένα πρίμα δεν θέλω.

Β).Ακουω σχετικά δυνατά, γύρω στα 85 db με κορυφές κοντά 90.

Γ)Θεμα WAF δεν εχω.Ηδη το εχω κανει τσιρκολικι το δωματιο με καμια 10αρια ηχεία και κατι ηχοαπορροφητικα σε τυχαιες θέσεις, κλπ.Και τα heights ειναι ηχεια βασης, οχι τιποτα εντοιχισμενα.Δεν κανω μισες δουλειές.Την εχω σκίσει τη γατα.

Δ).Για να σας πικράνω 1 sub εχω. Λυσσάξτε :) , αλλα προς το παρόν με καλυπτει.Μονος βλεπω ταινιες.Η γυναίκα οποτε κάτσει να δει, καθεται ξαπλα στη γωνια στο Γ του καναπε, εκτός οποιουδήποτε ηχητικου πεδιου.

Οποτε απ' οτι κατάλαβα ο κλοιός στενεύει μεταξει KEF και ΙN8. Eγω ARENDAL σκοπευα, αλλα επι του παρόντος πιο εφικτό οικονομικά είναι τα άλλα 2.

Αυτα τα KALI τα εχει δει κανείς απο κοντά ? Οκ δεν περιμένω να ειναι τίποτα εξωτικά υλικά, αλλά μην αρχίζουν να σκάνε μετα απο 2-3 μηνες, να ξεφλουδιζουν κλπ.
Τα Kali εχουν μια χαρα ποιοτητα κατασκευης, τιποτα το ιδιεταιρο αλλα ουτε και κατι να σε ανησυχει, Βγαινουν και σε λευκα που προσωπικα θα τα προτιμουσα σε ενα μη dedicated οικιακο χωρο.
Οπως πολυ σωστα ειπε πιο πανω ο Νταχαρης στα ατμος μπορεις να βαλεις τα ΙΝ5 για να μην εχεις τις γκουμουτσες στο ταβανι.
Ειναι εις μακραν η πιο οικονομικη και η πιο Value for money επιλογη.
Εγω αν και εχω ηδη ενεργο 5.2, οπου ειναι σχετικα ευκολο να τροφοδοτησεις τα 5 ηχεια χωρις να γεμισει ο τοπος καλωδια δεν αισθανομαι ανετα να βαλω ενεργα στο ταβανι και να πρεπει να σερνω καλωδια ρευματος και σηματος παντου και να πρεπει να τα ανοιγοκλεινω με διακοπτες αλλα αν εσυ δεν εχεις προβλημα, ειναι πολυ καλη και σχετικα οικονομικη λυση.

Σημειωση, τα IN8 αν και εχουν 8ιντσο γουφερ, ειναι SPL limited, και δεν ειναι για πολλα db. η για μεγαλες αποστασεις ακροασης.

Reaction score
9
Όπως ανέφερε και ο SpZach, ένα σημαντικό μειονέκτημα των περισσότερων ηχείων είναι ότι η διασπορά του ήχου στον κατακόρυφο άξονά τους είναι κακή/στενή/απρόβλεπτη εκτός λίγων μοιρών από το «ακουστικό κέντρο» του ηχείου και εσύ, τοποθετώντας το ηχείο ξαπλωτά, μεταφέρεις αυτό το μειονέκτημα στον οριζόντιο άξονα. Αυτό κυρίως έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι διαθέσιμες θέσεις ακρόασης, αν και αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία στην περίπτωσή σου, επειδή οι ακροατές είναι είτε ένας είτε δύο, και στο να είναι σημαντικά αλλοιωμένες οι πλευρικές αντανακλάσεις από τους τοίχους. Ουσιαστικά εσύ ψάχνεις για 3–way και ομοαξονικές υλοποιήσεις που δεν έχουν αυτό το θέμα. Αυτό το κομμάτι αφορά στο Arendal κυρίως, το οποίο έχει ακριβώς αυτή την απρόβλεπτη συμπεριφορά στον κατακόρυφο άξονα και δεν θα σου το πρότεινα.

Από τα υπόλοιπα ηχεία της λίστας, το XTZ Cinema M6 είναι λίγο επίφοβο σε σχέση με τα υπόλοιπα για τον ίδιο λόγο, αν και δεν μπορώ να βρω μετρήσεις στο διαδίκτυο, και προσωπικά θα σου πρότεινα να πας σε κάτι μετρημένο. Δεν έχω ακούσει κάποιο κεντρικό της KEF, αλλά έχω ακούσει το Q Concerto Meta που είναι της ίδιας φιλοσοφίας και του ίδιου sound signature και προσωπικά μου άρεσε. Για σκοπούς home cinema, βέβαια, έχουν μεγάλη σημασία τα dB στα οποία ακούς και σε τι απόσταση κάθεσαι και είναι μικρότερης σημασίας το αν θα σου ξεφύγει η απόκριση 2–3dB πιο πάνω ή πιο κάτω σε κάποιες περιοχές του φάσματος. Πέρα από αυτά που αναφέρθηκαν περί της διασποράς του ήχου, δεν υπάρχει σωστή και λάθος επιλογή εδώ. Όλα εξαρτώνται από το budget και τα dB που πρέπει να φτάσεις.

Η μόνη λάθος επιλογή είναι το ένα subwoofer. Θέλεις τουλάχιστον 8 (τα 4 να πακτωθούν στις γωνίες στο ταβάνι.

Reaction score
49
Eν τω μεταξυ αν παω σ ενεργα κοιταω και προς adam a7v.
Καναλια υπάρχουν ηδη για τα υπαρχοντα ηχεια, οποτε τα καλωδια σηματος και ρευματος, θα περαστουν εκει στην περιπτωση των ενεργων,

Reaction score
2.602
Eν τω μεταξυ αν παω σ ενεργα κοιταω και προς adam a7v.
Καναλια υπάρχουν ηδη για τα υπαρχοντα ηχεια, οποτε τα καλωδια σηματος και ρευματος, θα περαστουν εκει στην περιπτωση των ενεργων,
Mε Α77Η για κεντρικο η για εμπρος τριαδα ειναι επισης καλη επιλογη. Χανεις ομως τα πλεονεκτηματα του ομοαξονικου των Kali

Reaction score
9
Δες και τα KH80 της Neumann. Έχουν συγκριτικά περισσότερη παραμόρφωση στο μπάσο λόγω του 4" driver, αλλά λιγότερη στις μεσαίες. Εφόσον έχεις subwoofer, μπορείς εύκολα να τα χρησιμοποιήσεις με σωστό crossover.

Reaction score
49
H διασπορά στον οριζόντιο άξονα, είναι μικρής σημασίας για το σεταπ μου, αφού συνήθως μονος μου βλέπω ταινιες, κι αν ερθει κανεις άλλος, αμφιβάλλω αν δεν θα περάσει καλά, επειδή ακούει κάτι διαφορετικο πιο δεξιά.Στις στάθμες που ακούω εξάλλου, οι περισσότεροι την κοπανάνε. :)

Ολο και ψηνομαι περισσότερο για τη λυση των ενεργων πάντως.

Oποτε αν παω σε παθητικά πάω σε KEF, αν πάω σε ενεργα βλέπω KALI ή Αdam

Reaction score
2.602
H διασπορά στον οριζόντιο άξονα, είναι μικρής σημασίας για το σεταπ μου, αφού συνήθως μονος μου βλέπω ταινιες, κι αν ερθει κανεις άλλος, αμφιβάλλω αν δεν θα περάσει καλά, επειδή ακούει κάτι διαφορετικο πιο δεξιά.Στις στάθμες που ακούω εξάλλου, οι περισσότεροι την κοπανάνε. :)

Ολο και ψηνομαι περισσότερο για τη λυση των ενεργων πάντως.

Oποτε αν παω σε παθητικά πάω σε KEF, αν πάω σε ενεργα βλέπω KALI ή Αdam
Στα 2μ αποσταση ακροασης ολες οι επιλογες θα σε καλυψουν και απο τη στιγμη που δεν εχεις θεμα και με την οριζοντια διασπορα, μπορεις να βαλεις στην εξισωση και τα Arendal.
Tα Sub να προσεξεις. Ποιο ειναι αυτο που εχεις τωρα?

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.403
Members
38.696
Νεότερο μέλος
xaris loukakis