Απόσταση από τα μάτια μας. Είναι τότο απλά τα πράγματα;

Reaction score
1
Έχω ψάξει μέσα στο forum και αλλού, σχετικά με την απόσταση που πρέπει να τοποθετούμε την τηλεόραση από τα μάτια μας και πραγματικά δεν βγαίνει ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Έχει γραφτεί ότι πρέπει να είναι περίπου το πλάτος Χ2, κάτι πολύ κοντά με τη σύγκλιση των 30 μοιρών από το πλάτος της οθόνης (Χ1,87 περίπου), που διάβασα κάπου αλλού. Και μένα μου φαίνεται καλή απόσταση.

Όμως τι γίνεται με άλλους παράγοντες; Όπως ανάλυση οθόνης, ανάλυση πηγής σήματος, φωτεινότητα οθόνης, φωτεινότητα περιβάλλοντος χώρου, αντίθεση, ακτινοβολία (για να μιλήσουμε και θέματα ασφάλειας) η οποία είναι διαφορετική για plasma, διαφορετική για tft, και καθόλου(;) για projector!? Και ίσως άλλοι παράγοντες που μου διαφεύγουν τώρα, ή και αγνοώ εντελώς;

Μήπως δηλαδή δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα;

Προσωπικά βέβαια την plasma μου 42" με ανάλυση 720 γραμμές, την έχω περίπου στα 2,9 μ. Αν και είμαι ικανοποιημένος, ομολογώ ότι θα την ήθελα πιο κοντά. Γιατί σύμφωνα με τις παραπάνω εκδοχές πρέπει να την έχω στα 1,86 μ. με την πρώτη εκδοχή, ή στα 1,75 μ. με την δεύτερη.

Reaction score
1
Μην κολλάς και πολύ στα νούμερα. Υπάρχουν θεατές που τους αρέσουν οι μπροστινές σειρές καθισμάτων και άλλοι που κάθονται μόνο στις τελευταίες.

Υποτίθεται ότι θέλουμε μεγάλη οθόνη ώστε να γεμίζει το οπτικό μας πεδίο χωρίς να προκαλεί - έστω και ασυναίσθητα - την κίνηση των ματιών. Στην περίπτωση των υπότιτλων η κίνηση των ματιών αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

Εάν, πάραυτα, επιμένεις στα νούμερα:
http://www.myhometheater.homestead.com/viewingdistancecalculator.html

Reaction score
1
Δεν θα έλεγα ότι κολλάω. Απλά έβαλα κάποιους άλλους παράγοντες.

Για π.χ. από ποια απόσταση δεν είναι εμφανές το pixel στις οθόνες 42" με ανάλυση 720 γραμμών και σήμα τηλεοπτικό 576 γραμμών ή σήμα DVD μέσω HDMI. Θα μου πεις το δοκιμάζεις, το βρίσκεις και έκτοτε κάθεσαι από 'κει και πίσω. Δεκτό.
Έθεσα όμως και το θέμα ασφάλειας. Μήπως εμένα που μου αρέσει η θέαση των 30 μοιρών (δηλ. λιγότερο από 2 μ.) είναι επικίνδυνο λόγω ακτινοβολίας;
Γιατί έχουμε διαβάσει και ακούσει ΤΙΣ απόψεις, και τελικά δεν ξέρουμε τι και ποιον να εμπιστευτούμε.
Αν κι πιστεύω ότι ακούγονται υπερβολές, όταν έχεις και μικρά παιδιά κρατάς και μια πισινή.

Reaction score
1
Το πρότυπο (smpte EG-18-1994 "[SIZE=-1]Design of Effective Cine Theatres"[/SIZE]) έχει παραφραστεί κατά κόρον. Το είχα διαβάσει κάποτε αλλά δε βρίσκω πλέον το σχετικό link. Αν δεν κάνω λάθος, η επιτροπή το απέσυρε πέρσι (2005).

Ξεκίνησε με την άριστη γωνία για ακρόαση στερεοφωνικού ήχου. Προσαρμόστηκε όταν εισήχθη το dolby surround. Επεκτάθηκε ώστε να καλύψει και την εικόνα. Αργότερα, με την επέλαση της κατά THX πιστοποίησης των κινηματογραφικών αιθουσών, ατόνησε.

Όπως είπα, το πρότυπο έχει να κάνει με το οπτικό πεδίο. Αδιαφορεί για pixel structure και radiation. Άλλωστε, η προβολή φιλμ (για την οποία δημιουργήθηκε) δεν έχει τίποτε από τα δύο.

Για τις CRT τηλεοράσεις έχουν βγει διάφορες απόψεις σχετικά με την απόσταση ασφαλείας, επικρατέστερη των οποίων είναι το πλάτος χ 6. Με τις LCD δεν τίθεται θέμα ακτινοβολίας, αφού η ακτίνα δράσης της περιορίζεται σε μερικά εκατοστά.

Reaction score
1
Για τις CRT τηλεοράσεις έχουν βγει διάφορες απόψεις σχετικά με την απόσταση ασφαλείας, επικρατέστερη των οποίων είναι το πλάτος χ 6. Με τις LCD δεν τίθεται θέμα ακτινοβολίας, αφού η ακτίνα δράσης της περιορίζεται σε μερικά εκατοστά.
Πιστεύω κι εγώ ότι έχεις δίκιο στο τελευταίο. Και ας έχω ακούσει από κάποιους "ειδικούς" ότι η ακτινοβολία των plasma είναι μεγαλύτερη των CRT. Στην ουσία είναι το μόνο θέμα που με απασχολεί, γιατί τα άλλα τα βρίσκει κανείς και μόνος του με δοκιμές.

Σε ευχαριστώ για τον κόπο σου.

Reaction score
0
Ο χρυσος κανονας λεει:
Για Καθε 10 ιντσες Tv η αποσταση πρεπει να ειναι 1 μετρο

Reaction score
4
Ο χρυσος κανονας λεει:
Για Καθε 10 ιντσες Tv η αποσταση πρεπει να ειναι 1 μετρο

Σκουριασε ο χρύσος :)
τώρα ο σωστός κανονας σε ρωτάει τι σήμα βλέπεις.

για 1080p ειναι 30 εκατοστά οι 10 ιντσες :)

Reaction score
0
για 1080p ειναι 30 εκατοστά οι 10 ιντσες :)[/QUOTE]

Συμφωνα με τα λεγομενα σου τοτε για μια TV 40 ιντσων 1080p πρεπει να καθεσαι στο 1,20

μετρα.Δηλ σε 10 λεπτα θα θες οφθαλμιατρο

Συγγνωμη αλλα δεν συμφωνω

Reaction score
0
Είστε κάπως υπερβολικοί και οι δύο.
Έχω 42'' στα 2,7-2,8 μέτρα περίπου και βλέπω μια χαρά. Θα μπορούσα άνετα να φανταστώ και 50άρα στην ίδια θέση, ίσως και λίγο μεγαλύτερη. Μικρότερη πλέον μου κακοφαίνεται. Προβολέα δεν θα έβαζα σε καμία περίπτωση.
Τα 30 εκατοστά και οι σχετικοί κανόνες οδηγούν μάλλον σε παραλογισμούς. Να δεχθώ ότι στα 2 μέτρα και κάτω βλέπει κανείς διαφορά υπέρ του 1080p σε σχέση με το 720p σε 42'' αλλά κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα κάτσει τόσο κοντά.
Από την άλλη είναι χαζό να ακυρώνει κανείς τη μεγάλη οθόνη του καθήμενος πολύ μακριά. Τί νόημα έχει να κάθεται στα 4 ή περισσότερα μέτρα μακριά από τη 42'' χάνοντας έτσι και την επιπλέον λεπτομέρεια αλλά και την αίσθηση της μεγάλης εικόνας που του προσφέρει;
Τρεμόπαιγμα δεν υπάρχει, ακτινοβολία παρομοίως (ή τελος πάντων είναι ελάχιστη) γιατί να κάτσει τόσο μακριά;

Reaction score
0
Είστε κάπως υπερβολικοί και οι δύο.
Έχω 42'' στα 2,7-2,8 μέτρα περίπου και βλέπω μια χαρά. Θα μπορούσα άνετα να φανταστώ και 50άρα στην ίδια θέση, ίσως και λίγο μεγαλύτερη. Μικρότερη πλέον μου κακοφαίνεται. Προβολέα δεν θα έβαζα σε καμία περίπτωση.
Τα 30 εκατοστά και οι σχετικοί κανόνες οδηγούν μάλλον σε παραλογισμούς. Να δεχθώ ότι στα 2 μέτρα και κάτω βλέπει κανείς διαφορά υπέρ του 1080p σε σχέση με το 720p σε 42'' αλλά κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα κάτσει τόσο κοντά.
Από την άλλη είναι χαζό να ακυρώνει κανείς τη μεγάλη οθόνη του καθήμενος πολύ μακριά. Τί νόημα έχει να κάθεται στα 4 ή περισσότερα μέτρα μακριά από τη 42'' χάνοντας έτσι και την επιπλέον λεπτομέρεια αλλά και την αίσθηση της μεγάλης εικόνας που του προσφέρει;
Τρεμόπαιγμα δεν υπάρχει, ακτινοβολία παρομοίως (ή τελος πάντων είναι ελάχιστη) γιατί να κάτσει τόσο μακριά;
Για το λογο που ανεφερα προηγουμενως

Reaction score
0
Για το λογο που ανεφερα προηγουμενως
Ποιόν; Τον οφθαλμίατρο; Άμα δεν έχει τρεμόπαιγμα (flickering) και ακτινοβολία δεν έχεις πρόβλημα, ίσα ίσα η μεγαλύτερη εικόνα ξεκουράζει το μάτι που δεν προσπαθεί για να διακρίνει μικρές λεπτομέρειες.
Διαφωνούμε εντελώς απ' ότι φαίνεται. Παντως το 1 μέτρο για κάθε 10 ίντσες δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, μάλλον είναι κατάλοιπο από τις - προ 100Hz μάλιστα - CRT.

Reaction score
4
Συμφωνα με τα λεγομενα σου τοτε για μια TV 40 ιντσων 1080p πρεπει να καθεσαι στο 1,20

μετρα.Δηλ σε 10 λεπτα θα θες οφθαλμιατρο

Συγγνωμη αλλα δεν συμφωνω
κόιτα ουτε εγώ συμφωνούσα μέχρι που πήγα στο ΠΛΑΙΣΙΟ στο THE MALL και εκάτσα και είδα ολο το magic of flight της ΙΜΑΧ απο το 1.5 μέτρο.
μέτα λεώ "καλα ρε μιν@ρα σαν πολυ κοντα δεν καθόσουν??χαχαχαχα"

ειλικρινά δεν κατάλαβα ποσο ωραία πέρασε η ώρα.

στο μόνιτορ του υπολογίστη σου πόσο μακριά κάθεσε?
εμένα ειναι 17 ιντσες και κάθομαι στα 50 εκατοστά.

ωραία φαίνεται!

Reaction score
0
κόιτα ουτε εγώ συμφωνούσα μέχρι που πήγα στο ΠΛΑΙΣΙΟ στο THE MALL και εκάτσα και είδα ολο το magic of flight της ΙΜΑΧ απο το 1.5 μέτρο.
μέτα λεώ "καλα ρε μιν@ρα σαν πολυ κοντα δεν καθόσουν??χαχαχαχα"

ειλικρινά δεν κατάλαβα ποσο ωραία πέρασε η ώρα.

στο μόνιτορ του υπολογίστη σου πόσο μακριά κάθεσε?
εμένα ειναι 17 ιντσες και κάθομαι στα 50 εκατοστά.

ωραία φαίνεται!
Παιδια νομιζω οτι τελικα δεν εγινα κατανοητος
σε σχεση με αυτα που ανεφερα μεχρι τωρα για την αποσταση θεασης
απο την TV.
Θα πω μονο -και με αυτο κλεινω το θεμα -οτι οταν αναφερθηκα στον οφθαλμιατρο δεν εννοουσα ακτινοβολιες (που ναι μεν ειναι αμελητεες αλλα οχι απουσιαζουσες)
αλλα στο γεγονος οτι το ματι δεν μπορει να καλυπτει απο τετοια αποσταση με μιας ολο το πεδιο που υποχρεουται να καλυψει προκειμενου να εχει μια πληρη αντιληψη των
γεγονοτων που προβαλονται σε μια δεδομενη στιγμη στο πανελ της TV αναγκαζοντας το να κινειται περα δωθε πανω κατω συνεχως με αποτελεσμα την γρηγορη κουραση
και κατα συνεπεια να αντιμετωπιζει κανεις ολα τα συνεπακολουθα.
Τελος παντων εγω την TV που εχω(40 ιντσες) δεν μπορω να την παρακολουθησω με τιποτα στο 1,5μετρo.
Παντα φιλικα
BABALEK

Reaction score
4
Τελος παντων εγω την TV που εχω(40 ιντσες) δεν μπορω να την παρακολουθησω με τιποτα στο 1,5μετρo.
στον υπολογιστή τι μόνιτορ έχεις?
17?19 ιντσες?ποσο μακριά κάθεσε? μίσο μέτρο?ενα μέτρο?
πιο μακριά αποκλειέται.

κάπως ετσι έχουν γινει και οι τηλεοράσεις.
ειναι σαν μονιτορ 37 ιντσών.

Reaction score
0
στον υπολογιστή τι μόνιτορ έχεις?
17?19 ιντσες?ποσο μακριά κάθεσε? μίσο μέτρο?ενα μέτρο?
πιο μακριά αποκλειέται.

κάπως ετσι έχουν γινει και οι τηλεοράσεις.
ειναι σαν μονιτορ 37 ιντσών.
Λοιπον επειδη βλεπω πως δεν υπαρχει περιπτωση να συμφωνησουμε καπου σε παραπεμπω στο site της πασιγνωστης εταιρειας κατασκευης βασεων τοιχου για LCD οθονες και να παρεις την απαντηηση απο εκει

http://vogels.turnpages.com/en/
σελιδα 6-7
ΦΙΛΙΚΑ
BABALEK

Reaction score
4
απλά ρώτησα για το μονιτορ για να δεις οτι στην τελικη και εσυ κοντά βλέπεις :)

το φιλικά δεν χρειάζεται να το βάζεις κάφε φορα.
εννοειτε θέλω να πιστευω :)

Attachments

tlg

Reaction score
0
Εγω παντως σε μια 50" Philips Plasma , βλεπω περιπου στα 2-2,20 και ειναι ολα μια χαρουλα .....και τηλεοπτικο σημα και dvd βεβαιως .....
Επισης εχω συνδεσει ολες τις παιχνιδομηχανες σε μια Sony 40x2000 και καθομαι στο 1,2-1,5m και ειναι ΑΛΛΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ........
Στον κινηματογραφο ομως προτιμω μεση προς πισω .....αβυσσος η ψυχη του ανθρωπου ...:)

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Απάντηση: Απόσταση από τα μάτια μας. Είναι τότο απλά τα πράγματα;

Στα 6 feet δηλαδή περίπου στα 2 μέτρα γίνονται αντιληπτές οι διαφορές του 1080p σε μία 40 τηλεόραση όσον αφορά όμως την ανάλυση δηλαδή την λεπτομέρεια...

Η αίσθηση του τρισδιάστατου και του βάθους πεδίου γίνεται αντιληπτή και από τα 10 μέτρα σε μία 40άρα...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.860
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef