Αγαπημένο σας κλασικό έργο και γιατί!

Reaction score
0
Απάντηση: Αγαπημένο σας κλασικό έργο και γιατί!

Μπορει οι πιο πολλοι να μην την ξερετε αλλα η ταινια που θα θυμαμαι (και την εχω δει παρα πολλες φορες) ειναι το WarGames παραγωγη του '83.
Το σεναριο τωρα φενεται παιδικο αλλα τοτε σαν παιδι με τρελλα στους υπολογιστες ηταν οτι επρεπε...
Και το καλο της υποθεσης ειναι οτι την βρηκα σε HD εχθες... :)

EDIT : Sorry μετα ειδα οτι λετε για μουσικη.... what ever !!! το αφηνω ετσι δεν το κανω edit.. :)

Reaction score
3
"Το Βαλς της Ωραίας Κοιμωμένης" από τη σουίτα "Καρυοθραύστης".
Η πρώτη μου επαφή με την κλασική μουσική, τα Χριστούγεννα του '69, σε Κυριακάτικη προβολή της "Φαντασίας" του Disney, στο πάλαι ποτέ "Σινεάκ" της Πανεπιστημίου.

Ο συνδυασμός της γοητευτικής χορογραφίας, του ειδυλλιακού σεναρίου και της εξαίσιας μουσικής του Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι ήταν το καλύτερο διαβατήριο για το μαγικό κόσμο της κλασικής μουσικής για ένα παιδί 8 μόλις ετών...//;-)

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.705

Η 5η και η 9η του Μπετόβεν
Εικόνες από μία έκθεση του Mussorgski
Το πουλί της φωτιάς Stravinski
Μια νύχτα στο φαλακρό βουνό Stravinski
Toccata & fuga του J.S. Bach
Παθητική συμφωνία του Μπετόβεν
Φεγγαρόφωτη σονάτα Μπετόβεν
Συμφωνία Νο 40 του Μότσαρτ
Alla Turka του Μότσαρτ
Λίμνη των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι
Ο Μεσσίας και η Μουσική των νερών του Handel
Ave Maria του Bach
Piano concerto No1 Τσαϊκόφσκι
Bolero του Ravel

Αυτά μου ήρθαν τώρα αλλά είναι κι άλλα ωραία.

Reaction score
7
Εγώ θα σας κουφάνω λίγο.
1. Η 1η και η 2η ρουμανική ραψωδία του Enescu. Οταν πρωτοείδα έργα του Κουστουρίτσα με Μπρεγκοβιτσ αμέσως μου ήρθε στο μυαλό,κυρίως η 2η. Το ίδιο συνέβη όταν έγινε το μεγάλο συλλαλητήριο στην Θεσ/νίκη στον πόλεμο της Βοσνίας, με το τραγούδι καλασνικωφ.
2. Οταν είδα το έργο "ο εχθρός προ των πυλών", περίμενα να ακούσω τον Alexander Nevsky, του Προκοφιεφ. Δεν ξέρω τι συνδυασμός μπήκε στο μυαλό μου.
3. Οταν βλέπω σε έργα να κτυπάνε τα μεγάλα γκονγκ, μου έρχεται στο μυαλό ο Ιβαν ο τρομερός, με τα μεγάλα τύμπανα.
Αυτά κυρίως για συνειρμούς με κινηματογράφο.

Reaction score
77
Απάντηση: Re: Αγαπημένο σας κλασικό έργο και γιατί!

Εγώ θα σας κουφάνω λίγο.
....Αυτά κυρίως για συνειρμούς με κινηματογράφο.
Αυτό θα πει γνωριμία με τη μουσική και σύνδεσή της με εικόνες και ΄μνήμες.
Δεν "κουφάθηκε" κανείς, το αντίθετιο μάλιστα!

Reaction score
8
Σαν παλαιοτερο εργο 4 εποχες του Vivaldi που με μεταφερει παντα σε
αλλα μερη ακομα & σημερα, σαν ποιο φρεσκα τα σαουντρακ Memoirs Of Geisha του J Williams,les Choristes του Br.coulais,2046 του Shigeru Umebayashi οσες φορες τα ακουω με φτιαχνουν οπως την πρωτη φορα
που ειδα & τις ταινιες!

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.168

4seasons Βιβάλντι, το άκουσα 17 χρόνων όταν μου έστειλε τον δίσκο η αδελφή μου απο Αυστραλία, την οποία είχα να δώ απο 11 χρονών, την είδα ξανά στα 30.
Όπως επίσεις και τήν ενάτη απο το <κουρδιστό πορτοκάλι>.

Reaction score
28
όπως έγραψε και ο φίλτατος Sambalis.....J.S.Bach ..air in G string

........ήταν στην ταινία SE7EN - η σκηνή με τον Morgan Freeman στην βιβλιοθήκη διαβάζοντας για την "θεία κωμωδία του Δάντη".......

.......κάθε φορά που αντικρίζω βιβλιοθήκη μου έρχεται η συγκεκριμένη μελωδία........:!::!:

Reaction score
5
Πάντως είναι πολύ ενδιαφέρον ότι συνδέουμε μουσική με εικόνες. Πολλοί από εμάς δεν θα ήξεραν τα συγκεκριμένα κομμάτια αν δεν ήταν επένδυση σε ταινίες.

Reaction score
77
Απάντηση: Re: Αγαπημένο σας κλασικό έργο και γιατί!

Πάντως είναι πολύ ενδιαφέρον ότι συνδέουμε μουσική με εικόνες. Πολλοί από εμάς δεν θα ήξεραν τα συγκεκριμένα κομμάτια αν δεν ήταν επένδυση σε ταινίες.
Συμφωνώ και επαυξάνω.
Άλλωστε, αυτό είχα κατά νου όταν ξεκίνησα αυτό το θέμα.

Juf

Reaction score
0
Μετά από προτροπή φίλου σε άλλο thread θα αναφέρω και εγώ τα ορχηστρικά έργα που με γεμίζουν.

Η αρίθμηση δεν υποδηλώνει προτίμηση. Έχω αφήσει απ' έξω τον καλύτερο μου φίλο (τον Dmitri Shostakovich) γιατί πραγματικά έχει γράψει πολύ και μου είναι λίγο δύσκολο να μπορέσω να διαλέξω από τα διαμάντια του.

1. Φανταστική Συμφωνία – Berlioz: μη χημικό βοήθημα φαντασιώσεων. Πληθώρα συναισθημάτων και εξαιρετική ενορχήστρωση στο αγαπημένο μου ρομαντικό περιτύλιγμα. Αγνοήστε τους τίτλους των μερών για να μη κατευθυνθεί η σκέψη σας.
2. Μπετόβεν- 9η : γιατί είναι πραγματικά το κορύφωμα της κλασσικής εποχής και ταυτόχρονα η καλύτερη έκφραση του μεταβατικού σταδίου προς την ρομαντική εποχή. Ένας κάβος κατά την γνώμη μου στο συνεχές ακρογιάλι της μουσικής εξέλιξης. Όλο το έργο (πλην του γνωστού τελευταίου μέρους) χαρακτηρίζεται από μια γνήσια έξαψη και δυναμισμό. Είναι απαράδεκτο να αφήνουμε την αποστροφή προς τα «hit» να αμαυρώνει την άποψη μας για το έργο (αυτό είναι σχόλιο για μένα περισσότερο).
3. Mussorgsky- Pictures of an exhibition arr. Maurice Ravel: Ο Ravel πήρε ένα έργο το οποίο είναι γραμμένο για πιάνο και το έχει ενορχηστρώσει με τέτοιο τρόπο που έχει κάνει όλο τον κόσμο να έχει ξεχάσει την αρχική του μορφή. Σκήνες σκοτεινές και άλλες γεμάτες χιούμορ και φανφάρα σε ένα εργό σταθμό του ρομαντισμού.
4. Tchaikovsky- 6η συμφωνία: Μια από τις καλύτερες συμφωνίες ever. Ίσως το πιο συναισθηματικά φορτισμένο έργο. Αν έλειπε ο άκρατος πεσιμισμός θα ήταν και πιο εύκολα προσεγγίσιμη.
5. Gustav Mahler- 1η Συμφωνία: αν και τεχνοκρατικά είναι εμφανή τα σημάδια της νεότητας του Mahler για μένα σημαίνει πολλά. Μια μικρή τρελίτσα στο πως αναπτύσει τις μελωδίες του είναι που με ελκύει ακόμα.
6. Mahler – 10η συμφωνία: αν και δεν τελείωσε λόγω θανάτου, αυτό το τριαντάλεπτο που έχει γράψει είναι από τα πιο αγωνιώδη θέματα και αναπτύξεις που έχω ακούσει.
7. Μπετόβεν – 6η: Θετικισμός! Εναγκαλισμός της φύσης. Έξαρση γνήσιας και επιθετικής χάρας. Θα ρίσκαρα να πω ότι η 6η και 9η του μπετόβεν είναι υπεύθυνες για την έξαρση και μεταστροφή της γερμανική φιλοσοφίας μετά τον Kant (Schopenhauer, Nitze, κτλ.). Αυτές ακριβώς οι ιδέες είναι που αναπλάθονται αργότερα σε φιλοσοφικό επίπεδο.
8. Debussy- La Mer & Nocturnes: Θεωρώ ότι αν τελικά η μουσική θα μπορούσε να μπει κάτω από περιγραφικές ταμπέλες τότε μόνον ο Debussy θα το είχε καταφέρει με τέτοιο τρόπο που να μην υποβιβάζει την αξία της.

Και πολλά άλλα...

Reaction score
77

Κι εγώ που αρχικά σκεφτόμουνα να κάνω μία εκπομπή με τα θέματα που είχαν αναφερθεί αρχικά...

Βλέπω όμως ότι μαζεύτηκαν πολλά, έτσι θα προχωρήσω σε κάτι που έχω προετοιμάσει. Να κάνω μια σειρά εκπομπών με όλα αυτά, ή σχεδόν όλα, εξηγώντας την ιστορία τους, μαζί με σύντομα βιογραφικά. Με αλφαβητική σειρά συνθετών για εύκολη αναφορά, με τις καλύτερες εκτελέσεις -κατά τη γνώμη μου- από τη δισκοθήκη μου.

Πέρα από την παρουσίασή τους σε μια σειρά εκπομπών, μπορώ να τα βάλω σε ένα DVD σε μορφή mp3 υψηλής ανάλυσης, ώστε να σας τα δώσω για "δανεική ακρόαση".

Οι προτάσεις σας καλοδεχούμενες!

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
729
Εκπομπες, εκπομπες!
Και με καλεσμενους, εαν γινεται...:cool_4:
(οχι τιποτα αλλο Νικο, να δω εαν θα καλεσεις τον RDoherty ποιος θα παει? ο..xfader?"happy_1" )

Reaction score
50
Είναι πολλά τα κομμάτια που έχω υπόψη μου αλλά δυστυχώς για τα περισσότερα δε γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες πέρα της... μουσικής. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που δεν τα έχω στη δισκοθήκη μου (όσο περίεργο κι αν ακούγεται). Απ' τα λίγα που γνωρίζω ποια ακριβώς είναι παραθέτω τα παρακάτω:

Vivaldi 4 εποχές (συγκεκριμένα μέρη αλλά δεν έχω το CD μπροστά μου για περισσότερες λεπτομέρειες και δε θυμάμαι απ' έξω).

Beethoven 9η συμφωνία.

Mozard Μικρή Νυχτερινή Μουσική Κ525 (αυτό το αντιγράφω απ' το Excel που συνόδευε το CD του κ. Κανελλόπουλου).

Να σημειώσω ότι τα παραπάνω δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα με κάποια εμπειρία/γεγονός και δε χρειάζεται εδώ που τα λέμε γιατί η μουσική τους και μόνο συναρπάζει.

Reaction score
0
1. Prélude à l'après-midi d'un faune / Claude Debussy
2. Les Noces / Игорь Фёдорович Стравинский
3. Concerto for orchestra / Béla Viktor János Bartók
4. Watermusic / George Frideric Handel
5. New World Symphony / Antonín Leopold Dvořák
6. Symphony No. 1 in C minor / Felix Mendelssohn

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.934