Σύνθετη αντίσταση μεγαφώνων (Ερώτηση)

Reaction score
0

α) Αν συνδέσω παράλληλα 2 μεγάφωνα 4ω η αντίσταση τους θα γίνει 8Ω?
Θέλω να φτιάξω ένα ηχείο 2 δρόμων και 3 μεγαφώνων και έχω 2 γούφερ (4Ω)
Και ένα τουιτερ 8Ω.

β) Το ξύλο οξιάς ειναι καλή επιλογή για καμπίνα?

Αν θέλει κάποιος ας με βοηθήσει, είμαι σχεδόν άσχετος αλλά με πολύ όρεξη! Ευχαριστώ

Reaction score
14
α) Αν συνδέσω παράλληλα 2 μεγάφωνα 4ω η αντίσταση τους θα γίνει 8Ω?
Θέλω να φτιάξω ένα ηχείο 2 δρόμων και 3 μεγαφώνων και έχω 2 γούφερ (4Ω)
Και ένα τουιτερ 8Ω.

Αν συνδέσεις 2 μεγάφωνα 4Ω παράλληλα η συνολική αντίσταση του κυκλώματως θα πέσει στα 2Ω.
Αν τα συνδέσεις εν σειρά τότε θα γίνει 8Ω.

Η συνολική αντίσταση που θα παρουσιάζει το ηχείο που θέλεις να φτιάξεις ορίζεται όχι μόνο από τα μεγάφωνα
και τον τρόπο που θα τα συνδέσεις μεταξύ τους, αλλά και από τα στοιχεία που θα χρησιμοποιήσεις για το crossover.

Στο κυκλωματικό κομμάτι των ηχείων χρειάζεται...κατι παραπάνω από όρεξη για να πετύχεις αυτό που θέλεις.

Reaction score
298
Τα μεγάφωνα δεν μπορούν να συνδεθούν εν σειρά έτσι απλά, διότι τότε το καθένα θα βλέπει την αντίσταση του άλλου ως αντίσταση πηγής, όπερ άτοπον. Τα μεγάφωνα είναι σχεδιασμένα για αντίσταση πηγής ιδανικά μηδενική και στην πράξη όσο πιο χαμηλή γίνεται. Για τα υπόλοιπα ισχύει ό,τι έγραψε ο preve. Αν είσαι πρωτάρης, Νικος81, μάλλον δεν πρόκειται να βγάλεις άκρη. Καλύτερα να βρεις κάποιο έτοιμο σχέδιο DIY ηχείου και να προμηθευτείς τα μεγάφωνα που αυτό θα θέλει.

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Απάντηση: Σύνθετη αντίσταση μεγαφώνων (Ερώτηση)

Μιας που μιλάμε για μεγάφωνα θα πρέπει να ξέρετε ότι η σύνθετη αντίσταση ενός ηχείου δεν μπορεί να είναι 4Ω ή 8Ω ή 6Ω. Αυτό σημαίνει ότι σε όλο το φάσμα των συχνοτήτων η αντίσταση θα πρέπει να είναι σταθερή στα 4Ω ή στα 8Ω ή στα 6Ω. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Στην πράξη η σύνθετη αντίσταση ενός μεγαφώνου είναι κάπως έτσι:

Αυτό που λέμε ότι είναι 4Ω ή 8Ω ή 6Ω είναι η ονομαστική αντίσταση του μεγαφώνου. Τι εννοούμε με αυτό τον όρο όμως; Εννοούμε πόσο είναι κατά προσέγγιση η μέση σύνθετη αντίσταση του μεγαφώνου. Φυσικα΄όλα αυτά είναι καθαρά προσεγγιστικά οπότε το ίδιο μεγάφωνο άλλος θα μπορούσε να το θεωρήσει 8Ω και άλλος 6Ω.

Πρακτικά τώρα μεγάφωνα των οποίων η εμπέδηση (σύνθετη αντίσταση) δεν πέφτει κάτω από τα 6,3Ω σε όλο το φάσμα θεωρείτε ότι έχουν ονομαστική αντίσταση 8Ω, ενώ αυτών που πέφτει στα 2Ω (ή χαμηλότερα) θεωρείτε ότι έχουν ονομαστική αντίσταση 4Ω. Αυτά που είναι στο ενδιάμεσο μπορούμε να πούμε ότι θεωρείτε ότι έχουν ονομαστική αντίσταση 6Ω.

Φυσικά αυτό δεν ακολουθείτε από όλους τους κατασκευαστές και τελικά ο καθένας δηλώνει ότι θέλει. Προσοχή λοιπόν στα μεγάφωνα των 4Ω. Αν δεν ξέρουμε την ακριβή διακύμανση της εμπέδησης καλό είναι να αποφεύγουμε να τα συνδέουμε παράλληλα. Μπορείς να φτάσουμε σε πολύ χαμηλές τιμές εμπεδήσης με αυτό τον τρόπο, οπότε ο ενισχυτής μας να μας αποχαιρετίσει...

Reaction score
0

Ευχαριστώ για τις Απαντήσεις σας.
Φίλε Rdoherty, έχεις απόλυτο δίκιο… είμαι πρωτάρης και έπρεπε να έχω βρει κάποιο έτοιμο σχέδιο DIY ηχείου, παίρνοντας και τα μεγάφωνα που αυτό θα θέλει.
Είμαι σχεδόν άσχετος λοιπών, και πίστευα ότι αγοράζοντας καλά μεγάφωνα, και φτιάχνοντας μια καλή καμπίνα, (Καλή στο μυαλό μου ήταν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, και από όσο το δυνατόν παχύτερο ξύλο)
θα είχα ένα καλό ηχείο…

Όμως πριν καν τελειώσει η κατασκευή τις καμπίνας (έπεσα σε περίπτωση μαραγκού.. 3 χρόνια παρά κάτι μέρες) ήξερα ότι ήμουν εντελώς λάθος…
Ήταν αργά ώμος διότι είχα ήδη αγοράσει τα μεγάφωνα και το κρόσοβερ…
Ακόμα χειρότερα ώμος, είχα συμφωνήσει και με τον μαραγκό να μην τον πληρώσω για την κατασκευή, αλλά να του αγοράσω μεγάφωνα να φτιάξει και αυτός ένα δικό του ζευγάρι…

Να μην τα πολυλογώ, αυτή την στιγμή έχω 2 ζευγάρια άχρηστα ηχεία και έχω ξοδέψει 500ευρώ….
Τα μεγάφωνα είναι: simsonic woofer 10’ tonsil mid κλειστού τύπου και tonsil tweeter. Το κουτί είναι 68εκ. ύψος 27 πλάτος και 30 βάθος (εσωτερικές διαστάσεις) και είναι από δρυ 2,7 εκ εκτός από το πίσω μέρος που είναι mdf 2 εκ.
Στο πίσω μέρος ψιλά είχα κάνει την τρύπα και έχώ βάλει σωλήνα με 6 εκ διάμετρο και 15 ΄μήκος. Τέλος το κροσόβερ είναι παθητικό (ούτε καν ξέρω τι διαφορά έχει το παθητικό από το ενεργητικό) 3ών δρόμων το οποίο αγόρασα εντελώς τυχαία.

Πρώτη ακρόαση χθές!

Δεν ήμουν λοιπών τυχερός… τα ηχεία δεν παίζουν καλά… και δεν ξέρω αν μπορώ να κάνω κάτι έστω για να βελτιωθούν. Οι καμπίνες είναι τέλειες και είναι κρίμα…
Από τις μεσουψηλές είμαι αρκετά ευχαριστημένος, το μεγάλο πρόβλημα είναι στα μπάσα… τα άλλα μου ηχεία βγάζουν πολύ πιο δυνατό και πιο γεμάτο μπάσο.
Έκανα πειράματα με μονωτικά, αλλά δεν είδα διαφορά μεγάλη.

Φταίει το κροσόβερ?
Τα λίτρα της καμπίνας? Το σχήμα της?
Το γούφερ?

Τι μπορώ να κάνω τώρα????

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305

Φταίει το κροσόβερ?
Το γούφερ?

Μπορεί να φταίνε όλα μαζί ή και το καθένα χωριστά. Για περισσότερη βοήθεια θα πρέπει να μας πεις ακριβώς το μοντέλο του woofer Που διάλεξες, όπως επίσης και τι είναι αυτό το crossover που πήρες (συχνότητες αποκοπής κλπ)...

Reaction score
298
Re: Απάντηση: Σύνθετη αντίσταση μεγαφώνων (Ερώτηση)

Δεν ήμουν λοιπών τυχερός…
Έχοντας αγοράσει μεγάφωνα και κροσόβερ στην τύχη και φτιάχνοντας ένα κουτί κατά τύχην, είχες τόσες πιθανότητες να ήσουν "τυχερός", όσες αν πληκτρολογούσες με τα μάτια κλειστά και προέκυπτε ο "Άμλετ".
Φταίει το κροσόβερ?
Το γούφερ?
Χμμμμμ, ναι :happy_9:
Τίποτε :crazy_1:

Reaction score
0

Μπορεί να φταίνε όλα μαζί ή και το καθένα χωριστά. Για περισσότερη βοήθεια θα πρέπει να μας πεις ακριβώς το μοντέλο του woofer Που διάλεξες, όπως επίσης και τι είναι αυτό το crossover που πήρες (συχνότητες αποκοπής κλπ)...
Το Woofer είναι:10'' Simsonic GF1040SA 300W max
Mid: GDMK tonsil 11/60/4
Tweeter: tonsil TGTC11/100
Το crossover γράφει πάνω 3 way pasitive crossover τίποτε άλλο…
Φαίνεται να έχει καλά υλικά παντός πανό… (τα είχα πάρει 30ευρω το ένα)
Η συχνότητα αποκοπής πως βγαίνει? Μετριέται?
Θα μπορούσα να αλλάξω crossover η κάποιο μεγάφωνο η τις εσωτερικές διάστασης της καμπίνας αν ήξερα οτι αυτό θα βελτίωνε τα πράγμα…

Οποιαδήποτε βοήθεια πολύτιμη!
Ευχαριστώ!

Reaction score
13
Re: Απάντηση: Σύνθετη αντίσταση μεγαφώνων (Ερώτηση)

Το Woofer είναι:10'' Simsonic GF1040SA 300W max
Το crossover γράφει πάνω 3 way pasitive crossover τίποτε άλλο…
Φαίνεται να έχει καλά υλικά παντός πανό… (τα είχα πάρει 30ευρω το ένα)
Η συχνότητα αποκοπής πως βγαίνει? Μετριέται?
Θα μπορούσα να αλλάξω crossover η κάποιο μεγάφωνο η τις εσωτερικές διάστασης της καμπίνας αν ήξερα οτι αυτό θα βελτίωνε τα πράγμα…

Οποιαδήποτε βοήθεια πολύτιμη!
Ευχαριστώ!
Ειπαμε ναι στην ιδιοκατασκευη αλλα αυτο λεγεται καπως αλλοιως... Καλα δεν ηξερες. Δεν ρωταγες ? Τελος παντων ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ.
Πρεπει να κανεις τα εξης με την σειρα που αναφερονται.
1) Πηγαινε εκει που πηρες τα μεγαφωνα και ζητα τους για το καθε μεγαφωνο οτι στοιχεια μπορουν να σου δωσουν ΟΠΩΣ παραμετρους THIELE / SMALL, καμπυλες SPL και IMPENDANCE. Εαν σου πουν "Τι ειναι αυτα?" ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ
ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ. Εαν βρεις καποια στοιχεια προχωρα στο βημα 2.

2) Περιγραψε με ακριβεια τις διαστασεις των καμπινων, τυχον εσωτερικα χωρισματα 'η ανοιγματα, τρυπες κλπ.
Εαν οι καμπινες υπαρχουν στο Ιντερνετ δωσε παραπομπη.

3) Στον βαθμο που γνωριζεις προσπαθησε να σχεδιασεις στο χαρτι το κυκλωμα του Crossover και να βαλεις οσες τιμες εξαρτηματων μπορεις να αναγνωρισεις.

4) Ετοιμασου να ξοδεψεις κι αλλα λεφτα για κροσοβερ.

5) Αφου κανεις ΟΛΑ τα παραπανω γραψε παλι στο φορουμ, ή στειλε μου ΡΜ.

6) Μην αλλαξεις την σειρα των βηματων σε καμμια περιπτωση.

Reaction score
0

1) Πηγαινε εκει που πηρες τα μεγαφωνα και ζητα τους για το καθε μεγαφωνο οτι στοιχεια μπορουν να σου δωσουν ΟΠΩΣ παραμετρους THIELE / SMALL, καμπυλες SPL και IMPENDANCE. Εαν σου πουν "Τι ειναι αυτα?" ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ
ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ. Εαν βρεις καποια στοιχεια προχωρα στο βημα 2.

Από το μαγαζί που τα αγόρασα δεν ήξεραν να μου πούνε τίποτα… δυστυχώς φαίνονται άσχετοι και αυτοί. Βρήκα όμως κάποια στοιχεία από το ιντερνετ

http://www.frampol.de/frampol_files/others/tonsil/products/speaker/glosniki_sredniotonowe.htm

http://briefcase.pathfinder.gr/zoom/ntoyl/1807/564021

http://www.frampol.de/frampol_files/others/tonsil/products/speaker/glosniki_wysokotonowe_k.htm

Γεια το γούφερ δεν βρήκα τίποτα… αν είναι απαραίτητο θα το αλλάξω.

2) Περιγραψε με ακριβεια τις διαστασεις των καμπινων, τυχον εσωτερικα χωρισματα 'η ανοιγματα, τρυπες κλπ.
Εαν οι καμπινες υπαρχουν στο Ιντερνετ δωσε παραπομπη.

Το ξύλο είναι Δρυς… 61,8 λίτρα (ΣΧΕΔΙΟ)

3) Στον βαθμο που γνωριζεις προσπαθησε να σχεδιασεις στο χαρτι το κυκλωμα του Crossover και να βαλεις οσες τιμες εξαρτηματων μπορεις να αναγνωρισεις.

Τα πηνία δεν μπορώ να τα βρώ

4) Ετοιμασου να ξοδεψεις κι αλλα λεφτα για κροσοβερ.

Αρκεί να παίξει καλά το ηχειάκι!

5) Αφου κανεις ΟΛΑ τα παραπανω γραψε παλι στο φορουμ, ή στειλε μου ΡΜ.

Ευχαριστώ που ασχολείσαι…

6) Μην αλλαξεις την σειρα των βηματων σε καμμια περιπτωση.

Reaction score
298
Ατύχησες. Σχεδίαση κουτιού χωρίς τα Thiele-Small του γούφερ δεν γίνεται και το μιντ δεν είναι καν μιντ (άκου εκεί Fs=600 Ηz! :shock: ). Με άλλα λόγια, θες αμάξι και ξεκίνησες αγοράζοντας μία ρόδα τρακτέρ, ένα ρουλεμάν και ένα κουπί :pc:

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Σύνθετη αντίσταση μεγαφώνων (Ερώτηση)

Ατύχησες. Σχεδίαση κουτιού χωρίς τα Thiele-Small του γούφερ δεν γίνεται και το μιντ δεν είναι καν μιντ (άκου εκεί Fs=600 Ηz! :shock: ). Με άλλα λόγια, θες αμάξι και ξεκίνησες αγοράζοντας μία ρόδα τρακτέρ, ένα ρουλεμάν και ένα κουπί :pc:
Είπαμε...

Για το γούφερ δεν βρήκα τίποτα… αν είναι απαραίτητο θα το αλλάξω.
(Αλλάζοντας το λοιπόν, θα έχω και Thiele-Small προσαρμόζοντας αν χρειαστεί εσωτερικά τις διαστάσεις των ηχείων…

Άμα δεν κολάι το το μιντ, το πεταμε και αυτό

Με αλλα λόγια ήθελα αμάξι, ΚΑΙ ΠΗΡΑ ΑΜΑΞΙ. Και το αμάξι μου δουλεύει… αλλά τα ζαντολάστιχα που πήρα είναι ακατάλληλα… θα τα αλλάξω… θα προσαμμώσω και το σκάφος για να αποδώσουν όπως πρέπει (όλα αυτά θα τα πληρώσω… ας πρόσεχα.) το θέμα είναι πώς θέλω βοήθεια και από μηχανικό…

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Σύνθετη αντίσταση μεγαφώνων (Ερώτηση)

Πέτα και τα τουίτερ και θα είσαι σε καλό δρόμο :cool_4:

Σε βλέπω έχεις πάντα μια λύση για όλα τα προβλήματα… Μπράβο!
Αν ακούσω ότι κάποιος με λίγες γνώσεις ψάχνετε, θα τον στείλω σ’εσένα να τον βοηθήσεις!

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.898
Members
38.517
Νεότερο μέλος
DimAster