Περι ρυθμισεων...

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ

απο-Συντονιστής
Reaction score
196
Χθες εκατσα να δω μια ταινια στον 900αρη μου. Η λαμπα γραφει 244 ωρες λειτουργιας και η φωτεινοτητα εχει πεσει αρκετα. Ειχα ορκιστει οτι δεν επροκειτο να ασχοληθω ξανα με ρυθμισεις πριν απο τις 500 ωρες, αλλα η εικονα δεν ειχε την ποιοτητα που ειχα συνηθισει απο τον 900αρη... Με ετρωγε το χερι μου...
Εκατσα λοιπον και αρχισα να παιζω με τα ρυθμιστικα...
Και εγενετο (εκ νεου) φως!! Λεπτομερειες που ειχαν χαθει απο τα σκοτεινα πλανα, ξαναβρηκαν τον δρομο τους προς την οθονη! Το υποφωτισμενο πλανο, ξαναβρηκε την ενταση του φωτος που χρειαζοταν! Τα χρωματα που εδειχναν μουντα, ξαναβρηκαν την λαμψη τους! Η φωτεινοτητα μπορει να μην εχει την ενταση που ειχε οταν η λαμπα ηταν ακομη καινουργια, αλλα η διαφορα στην ποιοτητα της εικονας ειναι εμφανεστατη!

Ηθικον διδαγμα.
Αν δεν κανεις ρυθμισεις (κατα τακτα χρονικα διαστηματα), εικονα (καλη) δεν βλεπεις...

Εσεις? Κανετε συνεχεις ρυθμισεις μετα απο την παροδο του χρονου και την πτωση της φωτεινοτητας της λαμπας? Αν οχι, θα σας συμβουλευα να το κανετε. Ισως δεν εχει ερθει ακομα η ωρα να αλλαξετε τον προβολεα σας... ;-)

Reaction score
4.928
Στις πόσες "αληθινές ώρες " πρέπει να αλαχτεί μια λάμπα προβολέα??

Σε σχέση με τις ώρες που ορίζει ο κατασκευαστής το 50% από αυτές τις ώρες είναι ικανό να μην σιχτιρίσεις τον προβολέα και να έχεις αλλάξει ήδη λάμπα??

GTX

Reaction score
39
Φαντάζομαι οτι εξαρτάται από τον προβολέα και τη λάμπα, πάντως εγώ σε έναν Χ1 που είχα γράψει 1200 ώρες η εικόνα δε βλεπότανε! Τον σύνδεσα τις προάλες μπας και τον βάλω στο γραφείο για κανά παιχνίδι αλλά τελικά δε παίζει αν δε του αλλάξω λάμπα (πάει για μπιμπελό δηλαδή), του έβαζες να δείχνει κάτι φωτεινό σε πλήρες σκοτάδι και έκλαιγες με την εικόνα.

Reaction score
1
Γενικά, κάθε περίπου 100 ώρες βάζω τα patterns για ρύθμιση contrast/brightness και αν χρειάζεται κάνω αλλαγές.

Reaction score
185
Καλες οι ρυθμίσεις αλλά....

άντε αυτές του Brightness/contrast ψιλοφαίνονται εύκολα... με τα χρώματα όμως τι γίνεται? Έχω διαβάσει από φίλους που έχουν το dve ότι δεν μπορούν να βγαλουν άκρη...

Εγώ χθες είχα όλες τις ρυθμίσεις ίδιες και άλλαζα το color saturation από το 0 στο -7 και αντίστοιχα το tint από το -7 στο 0 (tw600). Και οι δυο εικόνες μου φαινόταν ίδιες χρωματικά...

Για να μη πω ότι το ίδιο (δεν βλέπω διαφορα) και με το sharpness από το 0 στο 20 δεν βλέπω τίποτε να αλλάζει...

Άρα μαλλον ούτε τη διαφορά στη φωτεινότητα θα καταλάβω και θα ζήσω "ευτυχισμένος" μέχρι τις 3.000 ώρες..... :)

Reaction score
4
Ρε παιδια για να καταλαβω. Γιατι ειναι πολυ αγχωτικα αυτα που λετε. Δηλαδη μετα απο 200 ωρες θα εχει χασει τοσο πολυ σε ποιοτητα? Στις 1000 ωρες η λαμπα παει για πεταμα ? Αυτο συμβαινει σε ολους τους προβολεις?

Οχουυυυ. Εγω νομιζα οτι τουλαχιστον μεχρι τις 2000 θα ξενοιαζα!!

Reaction score
3
Ρε παιδια για να καταλαβω. Γιατι ειναι πολυ αγχωτικα αυτα που λετε. Δηλαδη μετα απο 200 ωρες θα εχει χασει τοσο πολυ σε ποιοτητα? Στις 1000 ωρες η λαμπα παει για πεταμα ? Αυτο συμβαινει σε ολους τους προβολεις?

Οχουυυυ. Εγω νομιζα οτι τουλαχιστον μεχρι τις 2000 θα ξενοιαζα!!
Όχι απαραίτητα μωρέ.Μην αγχώνεσαι και τόσο.
Εξαρτάται από το πόσο σταδιακά "πέφτει" η λάμπα και σε τι mode δουλεύεις το προβόλι.Φυσικό είναι όμως,όσο "πέφτει" η λάμπα,να χαλάει και η αρχική σου εικόνα.Γι' αυτό κάθε ....ΚΑΠΟΙΕΣ (ανάλογα την ψώρα που λέει:happy_5:) ώρες,θα πρέπει να ξαναρυθμίζεις,ώστε να είσαι σε όσο το δυνατόν πλησιέστερο επίπεδο εικόνας σε σχέση με αυτό που μπορεί το προβόλι σου "ιδεατά" να δώσει.

Reaction score
4
Αγχωνομαι γιατι οπως εχω καταλαβει, κανεις δεν αλλαζει λαμπα γιατι ετσι οπως πανε τα πραγματα με τις αλλαγες τιμων και τεχνολογιων δεν συμφερει αλλα ειναι καλυτερα να αλλαξεις προβολεα. Ε αμα στις 1000 ωρες πεσω σε αυτο το διλλημα δεν θα ειμαι καθολου ευχαριστημενος. Αλλα αμα ειναι για λιγες ρυθμισεις τοτε αντεχεται.
Εξακολουθω παντως να πιστευω οτι ειναι πολυ μικρη η περιοδος των 100 ωρων στην πτωση της ποιοτητας και δεν το περιμενα καθολου.

Reaction score
177
Παλιότερα είχε κυκλοφορήσει ένα διάγραμμα από παρουσίαση της Benq αν θυμάμαι καλά όπου έδειχνε πτώση της φωτεινότητας κατά τη διάρκεια ζωής της λάμπας (για λάμπα UHP) και το εντυπωσιακό ήταν ότι η λάμπα είχε μια απότομη πτώση στις πρώτες 200 ώρες αν θυμάμαι καλά και μετά από αυτό η πτώση ήταν πολύ ομαλή μέχρι το τέλος της ζωής της. Συμπληρωματικά να αναφέρω ότι ο προσωπικός μου BenQ 8700+ έχει φτάσει τις 1200 ώρες και η εικόνα του, παρότι έχει σαφώς χάσει σε φωτεινότητα, είναι ακόμα καθόλα αποδεκτή κατά την προβολή σε εντελώς σκοτεινό δωμάτιο. Από την άλλη βέβαια αν ανάψει φως...

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ

απο-Συντονιστής
Reaction score
196
Ας μη ξεχναμε επισης την αμεση συναρτηση που εχει το μεγεθος της οθονης μας με την μειωση της φωτεινοτητας της λαμπας. Αν εχεις 92" οθονη με τον Α προβολεα, η διαφορα στην φωτεινοτητα μετα απο 1000 ωρες δεν θα ειναι τοσο μεγαλη οσο αν εχεις 140"... Οι κατοχοι οθονων με μεγαλη διαγωνιο ειναι αυτοι που θα αλλαξουν την λαμπα τους πιο γρηγορα...

minas

Πισιά
Reaction score
4.437
Καλά, ντε... το πιάσαμε το υπονοούμενο ;)

Ααα Λευτέρη, κάτι μου λέει ότι θα έχεις επισκέψεις μέσα στο Φλεβάρη :happy_4:

Reaction score
384
Καλες οι ρυθμίσεις αλλά....

άντε αυτές του Brightness/contrast ψιλοφαίνονται εύκολα... με τα χρώματα όμως τι γίνεται? Έχω διαβάσει από φίλους που έχουν το dve ότι δεν μπορούν να βγαλουν άκρη...

Εγώ χθες είχα όλες τις ρυθμίσεις ίδιες και άλλαζα το color saturation από το 0 στο -7 και αντίστοιχα το tint από το -7 στο 0 (tw600). Και οι δυο εικόνες μου φαινόταν ίδιες χρωματικά...

Για να μη πω ότι το ίδιο (δεν βλέπω διαφορα) και με το sharpness από το 0 στο 20 δεν βλέπω τίποτε να αλλάζει...

Άρα μαλλον ούτε τη διαφορά στη φωτεινότητα θα καταλάβω και θα ζήσω "ευτυχισμένος" μέχρι τις 3.000 ώρες..... :)
Το ψηφιακο σημα δεν εχει color decoder, και σε πολλα προβολικα το sharpness ειναι επενεργοποιημενο σε μερικες εισοδους.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.659
Members
38.728
Νεότερο μέλος
roberto_portale