Για ραδιοφωνικό σταθμό...

Reaction score
0
Καλησπέρα σε όλους. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα πόσταρα εδώ. Αλλά είμαι σίγουρος ότι θα βρω τη λύση εδώ μέσα. Λοιπόν, μπαίνω στο θέμα άμεσα. Είμαστε φοιτητές, και προσπαθούμε να φτιάξουμε έναν ραδιοφωνικό σταθμό σαν αυτό http://www.radio.uoc.gr/ αλλά όχι μονο ιντερνετικό. Με σκοπό να μείνει.

Το πρώτο πρόβλημα λοιπόν που αντιμετωπίζουμε είναι τα μηχανήματα. Είμαστε άσχετοι (εγώ είμαι από τους πιο σχετικούς, οπότε .... ). Το μόνο που έχω καταλάβει είναι το εξής. Θέλουμε αυτά (περίπου)

"Έναν πομπό, ενδεχομένως με ένα linear για ενίσχυση του σήματος, μία κεραία, ένα μίκτη, καλώδια, έναν ενισχυτή με ηχεία (για να ακούμε κι εμείς τι εκπέμπουμε), μικρόφωνα, cd-players κλπ."

Θα ήθελα, αν φυσικά είναι εύκολο, να μου δώσετε κάποιες πληροφορίες, επεξηγήσεις του τι παίζει με αυτά, ενδεχομένως κάποια links, τιμές κτλ..

Ζητάω πολλά, το ξέρω, αλλά καταλαβαίνετε σε τι φάση είμαι τώρα.

Ευχαριστώ πολύ,
Δημήτρης

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.698
Απάντηση: Για ραδιοφωνικό σταθμό...

Αν και δεν έχω ασχοληθεί με στήσιμο ραδιοφωνικού σταθμού, η πιο βασική επένδυση για το booth (από κεραίες και πομπούς δεν ξέρω), είναι η κονσόλα.
Οι επαγγελματικές είναι πανάκριβες, ρίξε μα ματιά εδώ:

http://www.bonstudio.gr/catalogs/2006/pro_broadcast/Page28.htm

http://www.soundservice.gr/proionta ixitika konsoles 1.htm

Επειδή λες ότι δε θες να είναι μόνο ιντερνετικός, ξέρεις πόσο δύσκολο και ακριβό είναι να βρεις ραδιοφωνική άδεια;;

Reaction score
14
Re: Απάντηση: Για ραδιοφωνικό σταθμό...

Επειδή λες ότι δε θες να είναι μόνο ιντερνετικός, ξέρεις πόσο δύσκολο και ακριβό είναι να βρεις ραδιοφωνική άδεια;;
Το επιβεβαιώνω.

Γνωρίζω μάλιστα από πρώτο χέρι ότι μια από αυτές που άλλαξαν χέρια τελευταία κόστισε αρκετά πάνω από μύριο.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.018
Ρε παιδιά, πείτε του του παιδιού για να υπόλοιπα, και για την άδεια βλέπουμε...

Reaction score
298
Αλήθεια, γιατί δεν χορηγούνται άδειες FM τοπικής εμβέλειας σε ΟΛΑ τα πανεπιστήμια? Αλλού τα college radio είναι από τους καλύτερους ραδιοσταθμούς. Εδώ μας έχει φάει η πολιτιστική πολυμέρεια του Nitro.

Reaction score
7
Αλήθεια, γιατί δεν χορηγούνται άδειες FM τοπικής εμβέλειας σε ΟΛΑ τα πανεπιστήμια? Αλλού τα college radio είναι από τους καλύτερους ραδιοσταθμούς. Εδώ μας έχει φάει η πολιτιστική πολυμέρεια του Nitro.
+1:respect:

Reaction score
0
Αμάν, αμάν! Τι τιμές είναι αυτές??? Ωχ ωχ! Με την άδεια δεν έχω ιδέα τι θα γίνει, ίσως γίνει μέσω πανεπιστημίου, δεν ξέρω, τα βλέπουμε αυτά. Δηλαδή, για να καταλάβω, χρειαζόμαστε μια κονσόλα, σωστά? Οι οποίες κονσόλες ξεκινούν απο...? Πόσο περίπου?

Reaction score
8
Απάντηση: Re: Για ραδιοφωνικό σταθμό...

Αμάν, αμάν! Τι τιμές είναι αυτές??? Ωχ ωχ! Με την άδεια δεν έχω ιδέα τι θα γίνει, ίσως γίνει μέσω πανεπιστημίου, δεν ξέρω, τα βλέπουμε αυτά. Δηλαδή, για να καταλάβω, χρειαζόμαστε μια κονσόλα, σωστά? Οι οποίες κονσόλες ξεκινούν απο...? Πόσο περίπου?
Μην ψαρωνεις με κονσολες && εμεις καποτε με εναν τετρακαναλο μεικτη
ενα πικαπ & ενα μικροφωνο εχοντας εναν μικρο πομπο & μια κεραια
καναμε προγραμμα σε ολη την αττικη,φαντασου οτι μεχρι απο κοντινα
νησια μας τηλεφωνουσαν!Τωρα τα πραγματα βεβαια δεν ειναι ετσι, θελεις
αρκετα μεγαλο πομπο αρα & αδεια κλπ.
Ομως μην απελπιζεσαι εχοντας τα πραγματακια που σου αναφερω ποιο
πανω & κοβοντας μια βολτα απο Μοναστηρακι η αλλου (για μικρο πομπο
& κεραια)μπορεις να κανειςτην πλακα σου με τους φιλους σου!
Μην περιμενεις να σε ακουν ολοι αλλα στην γειτονια σου θα μπορεσεις
να κανεις προγραμμα...:happy_4:

Reaction score
14
Αμάν, αμάν! Τι τιμές είναι αυτές??? Ωχ ωχ! Με την άδεια δεν έχω ιδέα τι θα γίνει, ίσως γίνει μέσω πανεπιστημίου, δεν ξέρω, τα βλέπουμε αυτά.

Ούτε ίσως... ούτε βλέπουμε....ούτε τίποτα.
Χωρίς άδεια...σταθμός γιοκ.
Ο αριθμός των αδειών είναι πεπερασμένος και με το σημερινό καθεστός δεν πρόκειται να αυξηθεί.
Ο μόνος τρόπος για προμήθεια άδειας είναι η εξαγορά.
Δεν νομίζω να υπάρχει πανεπιστημιακός φορέας στην Ελλάδα που να μπορεί να το κάνει αυτό.

Reaction score
0
Ούτε ίσως... ούτε βλέπουμε....ούτε τίποτα.
Χωρίς άδεια...σταθμός γιοκ.
Ο αριθμός των αδειών είναι πεπερασμένος και με το σημερινό καθεστός δεν πρόκειται να αυξηθεί.
Ο μόνος τρόπος για προμήθεια άδειας είναι η εξαγορά.
Δεν νομίζω να υπάρχει πανεπιστημιακός φορέας στην Ελλάδα που να μπορεί να το κάνει αυτό.
Και τα παλικαρια στην Κρήτη πώς να το έκαναν τότε? http://www.radio.uoc.gr/ Δεν ξέρω κι εγώ, το ψάχνουμε!

Reaction score
14
Η Αθήνα δεν είναι Κρήτη.

Ο "αέρας" του Λεκανοπεδίου δεν είναι παίξε-γέλασε. ;-)

Reaction score
0
Η Αθήνα δεν είναι Κρήτη.

Ο "αέρας" του Λεκανοπεδίου δεν είναι παίξε-γέλασε. ;-)
Α, μάλιστα, δεκτό και κατανοητό! Κοίτα να δεις που μαθαίνω συνέχεια καινούργια πράγματα. Θα δούμε τι θα κάνουμε, thanx!

Reaction score
0
Στα ΑΜ μπορεί κανείς να εκπέμψει πιο εύκολα? Αν δεν κάνω λάθος δε χρειάζεται άδεια, σωστά? Τι χρειάζετει κανείς για κάτι τέτοιο?

Ευχαριστώ πολύ και πάλι.

Reaction score
4
οπουδήποτε για να εκπέψεις χρειάζεσαι άδεια.

Παλιότερα, η νομοθεσία προέβλεπε την αδειοδότηση και μικρών "ερασιτεχνικών" μη-κερδοσκοπικών ραδιοφωνικών σταθμών τοπικής εμβέλειας (η αλήθεια είναι ότι οποιαδήποτε άδεια, είτε ερασιτεχνική είτε επαγγελματική ήταν πάντα τοπικής εμβέλειας, δηλαδή εντός του Νομού). Μία τέτοια είχαμε προσπαθήσει να βγάλουμε και εμείς, αλλά δεν τα είχαμε καταφέρει ποτέ. Βλέπεις οι αρμόδιες επιτροπές συνεδρίαζαν αραιά και που και δεν ασχολούνταν με εμάς...

Τώρα δεν ξέρω αν ισχύει κατι τέτοιο. Αν ισχύει, είναι σαφώς ευκολότερο μέσω του Πανεπιστημίου. Αν είσαι στην επαρχία φυσικά, δεν θα σου πεί και κανείς τίποτε. Στην Αθήνα απλά ξέχνα το, θέλει πολλλάαα λεφτά...

Σε γενικές γραμμές, θα χρειαστείς έναν μίκτη, έστω Ταιβανέζικο καμμια 150αριά ευρώ, 2 CD-DVD players ή ότι άλλη πηγή σήματος θέλετε, ένα ραδιόφωνο για να ακούτε τι κάνετε εκεί έξω, πομπό (σύστημα exciter-linear-stereo generator κτλ κτλ) και φυσικά κεραία!
Και μέρος για να τα στήσετε.... μακριά απο τυχόν τηλεοράσεις, γιατι ξέρετε πως γίνονται μόλις ανάβει ο πομπός? ειδικά αν "πατήσει" και κανα κιλοβατικό....

Καλή επιτυχία!!!

Reaction score
0
Δούλεύω 12 χρόνια σε μεγάλα ραδιοφωνα της Αθήνας. καλή η ιδέα και ωραίο το sport του ραδιοφώνου αλλά είναι κομματάκι απίθανο να αποκτήσετε άδεια στην Αθήνα. Τελευταία τιμή που άκουσα ειναι 2.5 εκατ. ευρωπουλα. Πολλά τα λεφτά Άρη... Οσο για το τι χρειάζεσται να 'ναι καλα τα PC. Πλέον μπορείς να στήσεις εύκολα ένα σταθμο (ιντερνετικο μονο) με λίγα σχετικα λεφτά. Οσο για την κονσόλα και τα υπόλοιπα δεν είναι ανάγκη να πας σε επαγγελματικές ακριβές λύσεις. με ένα καλό μίκτη η κονσόλα, ενα pc, 2 cd player, 2 mic και μονιτορ θα έχετε μια καλή μαγια για το ξεκίνημα.
Καλή επιτυχία σας εύχομαι και για ό,τι χρειαστείς στην διαθεσή σου.

Reaction score
13
Στα ΑΜ μπορεί κανείς να εκπέμψει πιο εύκολα? Αν δεν κάνω λάθος δε χρειάζεται άδεια, σωστά? Τι χρειάζετει κανείς για κάτι τέτοιο?

Ευχαριστώ πολύ και πάλι.
Κυριοι, εχετε πιασει το θεμα αναποδα.
Κανεις δεν ξεκινησε απο την αδεια, που σιγουρα αποκλειεται ουδεποτε να εξασφαλισεις ως ιδιωτης, για Ραδιοφωνικες εκπομπες (μεταδοση μουσικης και ειδησεων-σχολιων κλπ) στις μπαντες Ραδιοφωνιας : Μεσαια-MW/AM, Βραχεα SW, και FM-Broadcasting). Εκπομπες απο ιδιωτες επιτρεπονται μονο σε συγκεκριμενες περιοχες συχνοτητων που λεγονται Citizens Band κοινως CB, οπως επισης και στις Amateurs' Bands, μονο στα μελη των Ραδιοερασιτεχνικων Ενωσεων των διαφορων χωρων (στην Ελλαδα εχουμε την ΕΕΡ - Ενωση Ελληνων Ραδιοερασιτεχνων) Πουθενα και ποτε δεν επιτρεπεται μεταδοση μουσικης.

ΟΜΩΣ ανεπισημα, (βλεπε Πειρατικα) με σχετικα Μικρη Ισχυ (=Μικρη Εμβελεια), πιο ανετα εκτος λεκανοπεδιου, στην επανω ακρη της Μπαντας FM-Broadcasting (γνωστη στον πολυ κοσμο σαν FM) και πανω απο τους 107 ΜΗz, η στο τελειωμα της Μπαντας Ραδιοφωνιας Μεσαιων κυματων ( >1400 KHz ) εως και την αρχη της Μπαντας Ραδιοτηλεφωνιας SSB Marine ( μεχρι περιπου τους 1700 KHz ) μπορεις με το σχετικο ρισκο και την ανοχη των Αρχων, εαν δεν παρενοχλεις αλλες Τηλεπικοινωνιες με τις Αρμονικες σου, και εαν δεν ενοχλεις τους γειτονικους δεκτες Τηλεορασεως και Ραδιοφωνιας, να διατηρεις ενα μικρο πομπο στα πλαισια της "Μελετης και Εξελιξης των τεχνικων Εκπομπης και Ληψεως Ραδιοκυματων".

Γνωριζε επισης οτι μεταδοση "προπαγανδιστικου" υλικου, με οποια εννοια θα μπορουσε να δοθει σε αυτον τον ορο, μπορει να θεωρηθει εως και πραξη εσχατης προδοσιας.

Δες σε συννενοηση με τις Αρχες του Πανεπιστημιου σου, μηπως για την αρχη μπορεις να εξασφαλισεις καποιο ειδος Νομιμοτητας ή εστω Ανοχης για εκπομπες Εμβελειας 1000 - 2000 μετρων.

Πρωτη κινηση να βρεις ενα καλο Τηλεπικοινωνιακο δεκτη Μουλτιμπαντα και να ξοδεψεις πολυ χρονο κανωντας DXing.
Συντονισου στα "Καφενεια" των φορτηγατζηδων, τα διεθνη Καφενεια των Αματερς, και τα ραντεβου των Μεσαιατζηδων. Εαν καποια στιγμη εξοικιωθεις με τα του χωρου, θα καταλαβεις οτι κονσολες και λοιπα παραφερναλια ειναι η ουρα του Γαιδαρου.
Εαν ολα αυτα σου πεφτουν βαρεια, αστα καλυτερα και κανε οτι κανουν και οι αλλοι : Ερζατς ραδιο.
Α να μην το ξεχασω. Καλυτερα μακρυα απο το Μοναστηρακι

Σου περναω μικροφωνο...
Οπα

Reaction score
0
Με λίγα λόγια η ίδρυση ραδιοφωνικού σταθμού στα FM είναι σχεδόν απαγορευτική. Τί γίνεται όμως με τα ραδιόφωνα που εκπέμπουν αποκλειστικά μέσω internet? Πώς είναι τα πράγματα εκεί? Υποθέτω θα είναι πολύ πιο εύκολα αλλά δε ξέρω ακριβώς. Αν ξέρει κανείς ας με ενημερώσει, ευχαριστώ ;)

Reaction score
14
Με λίγα λόγια η ίδρυση ραδιοφωνικού σταθμού στα FM είναι σχεδόν απαγορευτική. Τί γίνεται όμως με τα ραδιόφωνα που εκπέμπουν αποκλειστικά μέσω internet? Πώς είναι τα πράγματα εκεί? Υποθέτω θα είναι πολύ πιο εύκολα αλλά δε ξέρω ακριβώς. Αν ξέρει κανείς ας με ενημερώσει, ευχαριστώ ;)
Απολύτως ελεύθερα.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.888
Members
38.515
Νεότερο μέλος