Aνάμεσα στο hi-fi, το hi-end και το τίποτα.

Reaction score
4
Αγαπητοί φίλοι.

Μεταφέρω εδώ κάποιες σκέψεις περισσότερο για να μοιραστώ τα αδιέξοδα που μου δημιουργούνται στην αναζήτηση ενός στερεοφωνικού και να συνομιλήσω με ανθρώπους εμπειρότερους και καλύτερα καταρτισμένους.

Θέλοντας να αντικαταστήσω, μετά από 27 χρόνια, το εφηβικό μου στερεοφωνικό (ενισχυτής ΝΙΚΚΟ NA 790, πικάπ LUXMAN PD 272, ηχεία AVID) προσπάθησα να ερευνήσω τι γίνεται στην αγορά. Μετά από εξορμήσεις στα γνωστά καταστήματα, τα περισσότερα των οποίων έχουν τη λογική super market ενώ οι υπάλληλοί τους σου τρώνε το χρόνο με λάθος ατάκες τύπου «αυτά τα ηχεία κύριε παίζουν ροκ, αυτά είναι πιο πολύ για κλαμπ!» (τι φταίνε και τα παιδιά θα μου πεις, μια δουλειά κάνουν και μάλιστα εξαντλητική), κατέληξα σε κάποιες σκέψεις-συμπεράσματα τις οποίες και παραδίδω προς κρίση:

• Όλοι οι ενισχυτές τρανζίστορ που άκουσα κάτω από τα χίλια ευρώ, μοιάζουν αφόρητα. Καθώς μάλιστα συνδυάζονται με ηχεία παρόμοιας κατηγορίας, στο τέλος ο ήχος ομογενοποιείται. Όλα μου φαίνονται παραλλαγές του δικού μου, παλιού ήχου και μάλιστα προς το χειρότερο. Συμβαίνει άραγε κάτι διαφορετικό πάνω απ’ αυτήν την τιμή; Έχετε να μου προτείνετε κάποιον solid state ενισχυτή που να ακούγεται μουσικός και διαφορετικός; Στήνεται σήμερα ένα ηχητικό σύστημα κάτω από τα 3000 ευρώ με ισχυρή ταυτότητα και μουσικότητα;
  • Προχωρώντας οικονομικά προς τα πάνω (πρέπει να το παθαίνουν όλοι) πέφτεις αναπόφευκτα σε έναν ενισχυτή που φιγουράρει στο περιοδικό ΉΧΟΣ ως έκπληξη. Είναι ο PRIMA LUNA PROLOGUE ONE καθώς και ο TWO. Ξαφνικά ένα απωθημένο όνειρο, η αγορά ενός λαμπάτου και μάλιστα καλού, γίνεται πραγματικότητα στα 1200 ευρώ. Έτσι όμως, το σύστημα σύρεται αναγκαστικά σε μια ψηλή κατηγορία τιμής -πάνω από τα 4000 ευρώ. Για τον χομπίστα αυτά τα χρήματα είναι ψίχουλα, αλλά για τον μέσο καταναλωτή είναι ένα πολύ σοβαρό ποσό. Το κυριότερο: δεν είσαι καθόλου σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα είναι ισορροπημένο. Και η μικρή μου πείρα λέει ότι το ανισόρροπο σύστημα, ας είναι και των εκατομμυρίων ευρώ, δεν ακούγεται.
  • Παράδειγμα: άκουσα τον ενισχυτή αυτόν, θαύμασα τη μουσικότητα και την ευγένειά του στη μεσαία περιοχή αλλά το μπάσο ήταν boomy που λένε και στο χωριό μου. Περίεργο, γιατί όλοι αυτοί οι ενθουσιασμένοι καταναλωτές δεν το αναφέρουν. Δείτε εδώ τι γίνεται. Το ηχείο που έπαιξε στο μαγαζί ήταν το Vienna Mozart – ηχείο των 2000 ευρώ. (αυτός μάλιστα ο αποκλειστικός εισαγωγέας και των δύο δεν διαπραγματεύεται καθόλου τις τιμές του. Είναι ακριβότερος και από τις τιμές που δίνει το περιοδικό). Μου εξήγησε ότι φταίει η λάμπα L34 για το θολό και μπουκωμένο μπάσο. Οπότε; Να πάμε στον TWO; Συν 400 ευρουδάκια.
  • Και έστω ότι παίρνει κανείς αυτόν. Τι ηχεία να κολλήσουν πάνω του όταν ζητάς ευαισθησίες πάνω από 90db; Άκουσα τα cabasse riva- πανέμορφα γαλλικά ηχεία βάσης στα 92db από έναν εισαγωγέα φιλικότατο και πρόθυμο, αλλά καταλήγω ότι είναι αρκετά ακριβά γι’ αυτό που προσφέρουν (ανάλυση και διαφάνεια αλλά περιορισμένο χαμηλό). Διάφορα spendor, harbeth, audiospectrum αποκλείονται λόγω ευαισθησίας. Τα audiovector s signature που άκουσα με τον audiolab δεν με συγκίνησαν καθόλου. Το ίδιο και τα Heco celan ή τα epos. Τυπικές χροιές. Ίσως να έφταιγε ο ενισχυτής. Με μεγάλη χαρά θα άκουγα τις συμβουλές σας για κάποια ηχεία υψηλής ευαισθησίας που θα ταίριαζαν με την περίπτωση.
  • Τώρα διαβάζω κριτικές σε υψηλότερη κατηγορία τιμής (ξέρεις, φανταστικά σενάρια μέσω πιστωτικών καρτών που έτσι και πραγματοποιηθούν θα το μετανιώσω οπωσδήποτε) ψάχνοντας έναν γιαπωνέζικο leben cx300s o οποίος υποτίθεται είναι σούπερ και διαμιάς λύνονται όλα τα προβλήματα, υπαρξιακά, ερωτικά, τα πάντα. Θα τον ακούσω μέσα στην εβδομάδα. Αρχίζω να υποψιάζομαι ότι αυτό το παιχνίδι δεν έχει τέλος και έχω πέσει στο λάκκο με τα καλώδια (χαμηλής, ευτυχώς, παραμόρφωσης)
  • Τώρα που είπα καλώδια: έχω πειστεί πως αντί για πανάκριβα καλώδια αρκεί να μετακινήσεις δυο καρέκλες, να αλλάξεις κουρτίνες και χαλί στο δωμάτιο και ο ήχος έχει φύγει αλλού. Καλώδια= μάλλον πολλά λεφτά για πολύ μικρές αλλαγές. Am I wrong?
  • Και το κερασάκι στην τούρτα. Μήπως κάνω λάθος να ψάχνω τέτοιο ήχο, τη στιγμή που οι βασικές μου ακροάσεις είναι σύγχρονες παραγωγές ροκ, τζαζ, ελεκτρόνικα και λιγότερο οι φωνές, τα έθνικ ή ελληνική μουσική; Ελάχιστα δε η κλασσική. Μήπως να επιστρέψω στη χαμηλή κατηγορία (και τη μελαγχολία της;) Έτσι όμως όπως με έχει αγγίξει (στο παρελθόν και από φίλους) η μουσική, τελικά κάθε μουσική, που παράγεται από τις καταραμένες λάμπες, δεν με έχει αγγίξει τίποτα. Σκέφτομαι μάλιστα ότι οι μουσικές επιλογές μας δεν είναι εντελώς άσχετες με τα μηχανήματα που έχουμε- εν μέρει διαμορφώθηκαν κι απ’ αυτά. Οπότε συγκαταλέγομαι κι εγώ πλέον στα θύματα αυτής της σύγχρονης στροφής σε φτηνούς κινέζικους λαμπάτους και παραδίδομαι στα χέρια των εμπόρων για να μου ξεκκοκαλίσουν τα ωραία μου «πλαστικά» ευρώ. Εκτός αν μου δείξετε έναν εναλλακτικό τρόπο σκέψης για τον οποίο θα σας είμαι ευγνώμων. Αρκεί να μην κοστίζει κι αυτός μια περιουσία.

Reaction score
13

Στήνεται σήμερα ένα ηχητικό σύστημα κάτω από τα 3000 ευρώ με ισχυρή ταυτότητα και μουσικότητα;

Τι θεωρεις "συστημα" ? Εαν εννοεις Ενισχυτη Ηχεια, γνωμη μου ειναι ΝΑΙ

πέφτεις αναπόφευκτα σε έναν ενισχυτή που φιγουράρει στο περιοδικό ΉΧΟΣ ως έκπληξη. Είναι ο PRIMA LUNA PROLOGUE ONE καθώς και ο TWO....... θαύμασα τη μουσικότητα και την ευγένειά του στη μεσαία περιοχή αλλά το μπάσο ήταν boomy που λένε και στο χωριό μου........μου εξήγησε ότι φταίει η λάμπα ΕL34 για το θολό και μπουκωμένο μπάσο. Οπότε; Να πάμε στον TWO; Συν 400 ευρουδάκια.
Μπασσο "boomy" και "θολο και μπουκωμενο" δεν ειναι το ιδιο. Φιλε μου η EL34 δεν φταιει σε τιποτε. Εχουν γινει λουλουδια με αυτες τις λαμπες. Αυτο που εννοουσε ειναι οτι οι κινεζικες EL34 στον συγκεκριμενο Κινεζικο ενισχυτη ακουγονται ΕΤΣΙ. Ευτυχως που οι ΚΤ88 στον ΠΡΟΛΟΓΟ 2, ακουγονται ΤΟ ΙΔΙΟ για να ενισχυθει αυτο που λεω εδω http://www.AudioCraftworks.gr/gr/pages/arthra/erotapant/china.htm

Στην τιμη του μικρου Προλογου παιρνεις πολυ καλυτερο απο καθε αποψη Λαμπατο Ενισχυτη, http://www.AudioCraftworks.gr/gr/pages/prods/ampskits/ul40s2.htm και περιοριζεσαι σαφως λιγοτερο στην επιλογη Ηχειων, ωστε να μην σε απασχολει ιδαιτερα το .....
Τι ηχεία να κολλήσουν πάνω του όταν ζητάς ευαισθησίες πάνω από 90db;
:smoking:

Reaction score
14
Αγαπητοί φίλοι.
  • Όλοι οι ενισχυτές τρανζίστορ που άκουσα κάτω από τα χίλια ευρώ, μοιάζουν αφόρητα. Καθώς μάλιστα συνδυάζονται με ηχεία παρόμοιας κατηγορίας, στο τέλος ο ήχος ομογενοποιείται. Όλα μου φαίνονται παραλλαγές του δικού μου, παλιού ήχου και μάλιστα προς το χειρότερο.
Δεν έχεις άδικο.
Ούτε παραισθήσεις.

Συμβαίνει άραγε κάτι διαφορετικό πάνω απ’ αυτήν την τιμή;

Σίγουρα.
Και προς το καλύτερο...και προς το χειρότερο.
Πολλά παραδείγματα.

Στήνεται σήμερα ένα ηχητικό σύστημα κάτω από τα 3000 ευρώ με ισχυρή ταυτότητα και μουσικότητα;

Πιστεύω πως ναι. Άνετα.
(Για τα δικά μου γούστα, ματαιοδοξία, τσέπη, λογική, τρόπο σκέψης, χώρο.)

Και η μικρή μου πείρα λέει ότι το ανισόρροπο σύστημα, ας είναι και των εκατομμυρίων ευρώ, δεν ακούγεται.

Άκου την πείρα σου.

Τώρα διαβάζω κριτικές σε υψηλότερη κατηγορία τιμής (ξέρεις, φανταστικά σενάρια μέσω πιστωτικών καρτών που έτσι και πραγματοποιηθούν θα το μετανιώσω οπωσδήποτε)
Οπωσδήποτε.
Φιλική συμβουλή.
Παράτησε την αναζήτηση για κανα δυο εβδομάδες...να πέσει η ....αδρεναλίνη σου σε φυσιολογικά επίπεδα
και συνεχίζεις με πιο καθαρό μυαλό.
Δεν θα χάσεις...πίστεψε με.
Δεν είσαι ο μόνος που έχεις περάσει ακριβώς από αυτό το στάδιο.... :happy_6:

....ψάχνοντας έναν γιαπωνέζικο leben cx300s o οποίος υποτίθεται είναι σούπερ και διαμιάς λύνονται όλα τα προβλήματα, υπαρξιακά, ερωτικά, τα πάντα. Θα τον ακούσω μέσα στην εβδομάδα. Αρχίζω να υποψιάζομαι ότι αυτό το παιχνίδι δεν έχει τέλος και έχω πέσει στο λάκκο με τα καλώδια (χαμηλής, ευτυχώς, παραμόρφωσης)

Ναι....καλά! :p
Μόλις νομίσεις ότι έλυσες το ένα πρόβλημα...εμφανίζονται δύο.

Τώρα που είπα καλώδια: έχω πειστεί πως αντί για πανάκριβα καλώδια αρκεί να μετακινήσεις δυο καρέκλες, να αλλάξεις κουρτίνες και χαλί στο δωμάτιο και ο ήχος έχει φύγει αλλού. Καλώδια= μάλλον πολλά λεφτά για πολύ μικρές αλλαγές. Am I wrong?

Οι πεποιθήσεις σου είναι και δικές μου.
Μην ακούς κανέναν.
Μετά από ένα ποτηράκι κρασί και λίγη ξάπλα στον καναπέ...όλα τα καλώδια είναι ίδια.

Και το κερασάκι στην τούρτα. Μήπως κάνω λάθος να ψάχνω τέτοιο ήχο, τη στιγμή που οι βασικές μου ακροάσεις είναι σύγχρονες παραγωγές ροκ, τζαζ, ελεκτρόνικα και λιγότερο οι φωνές, τα έθνικ ή ελληνική μουσική; Ελάχιστα δε η κλασσική. Μήπως να επιστρέψω στη χαμηλή κατηγορία (και τη μελαγχολία της;) Έτσι όμως όπως με έχει αγγίξει (στο παρελθόν και από φίλους) η μουσική, τελικά κάθε μουσική, που παράγεται από τις καταραμένες λάμπες, δεν με έχει αγγίξει τίποτα. Σκέφτομαι μάλιστα ότι οι μουσικές επιλογές μας δεν είναι εντελώς άσχετες με τα μηχανήματα που έχουμε- εν μέρει διαμορφώθηκαν κι απ’ αυτά. Οπότε συγκαταλέγομαι κι εγώ πλέον στα θύματα αυτής της σύγχρονης στροφής σε φτηνούς κινέζικους λαμπάτους και παραδίδομαι στα χέρια των εμπόρων για να μου ξεκκοκαλίσουν τα ωραία μου «πλαστικά» ευρώ. Εκτός αν μου δείξετε έναν εναλλακτικό τρόπο σκέψης για τον οποίο θα σας είμαι ευγνώμων. Αρκεί να μην κοστίζει κι αυτός μια περιουσία.
Νομίζω ότι έχεις δώσει μόνος σου την απάντηση.
Σε παραπέμπω ξανά στην...φιλική συμβουλή. (βλέπε παραπάνω)
Εϊναι και δωρεάν! :happy_8: :happy_5:

Reaction score
298
Δεν μοιάζει και άσχημο αυτό το VanderVeen. Με ηχεία 16 Ω, αν υπάρχουν :happy_9:

Reaction score
4
Αγαπητέ Μιχάλη Σπερτσο, η απλοϊκή έκφραση θολό και μπουκωμένο για το μπάσο είναι δική μου. Παραθέτω το boomy όπως δημοσιεύτηκε σ’ αυτό εδώ το site. Πώς θα το μετέφραζες όμως, εσύ; Δεν μιλάμε για το ίδιο πράγμα;
Boomy: Excessive bass around 125 Hz. Poorly damped low frequencies or low-frequency resonances.
Διάβασα το κείμενό σου και πραγματικά στενοχωρήθηκα με την κατάσταση. Μ’ άρεσε η ανάλυσή σου, ότι μιλάς προσωπικά, (το γεγονός ότι δεν ευχαριστήθηκες ποτέ εκείνον τον καφέ) καθώς επίσης ότι κάνετε φύλλο και φτερό τα μηχανήματα. Αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να το κάνει ο καταναλωτής, ο οποίος είναι ίδια ανυπεράσπιστος απέναντι και στην «πουσαρισμένη» κριτική των περιοδικών αλλά – θα μου επιτρέψεις- και στην αντίπαλη κριτική που αναπόφευκτα αναπτύσσεται. Όπου πάω μου λένε: αυτός; αυτός δεν είναι τίποτα μπροστά στον δικό μας. Πώς να κρίνω (εκτός της εξωτερικής εμφάνισης;) από τη στιγμή που τα συνοδά είναι άλλα, ο χώρος άλλος κλπ. Στην παραπομπή που παρέθεσα, σε ανοιχτό φόρουμ, όλοι οι αγοραστές του μηχανήματος είναι ενθουσιασμένοι, με πείθουν. (εσύ πώς εξηγείς αυτή τη μαζική αυθυποβολή;) Από την άλλη, όσα διαβάζω σε σένα μου φαίνονται λογικά και πραγματικά με βάζουν σε σκέψεις για τη συμπίεση του κόστους και την επέλαση των κινέζων. Άντε να βγάλεις άκρη.
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση.

Preve σ' ευχαριστώ για τη συστηματική απάντηση. Αρχικά θα ακούσω εν συμβουλή σου και δεν θα αγοράσω τίποτα εν θερμώ. Προς το παρόν θα ακούω ό,τι λάμπα κυκλοφορεί στο εμπόριο, ακόμα και τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, μέχρι να τους σιχαθώ.
Θα ήθελα όμως πραγματικά κάποιες προτάσεις, κάποιους συνδυασμούς, να γεμίζω την ημέρα μου. Ξέρεις, σηκώνεσαι το πρωί, κλείνεις ραντεβού, είσαι διαρκώς υποψήφιος αγοραστής, μπαίνεις στα φόρουμ, περνάνε οι μέρες, τα χρόνια… Έλεγα λοιπόν ότι έχω ανάγκη την προσωπική γνώμη κάποιου ο οποίος δεν έχει ίδιον συμφέρον και καταθέτει την εμπειρία του. Π.χ αυτός ο ενισχυτής με αυτά τα ηχεία κοστίζει τόσο, παίζει έτσι κλπ. Διάφορους συνδυασμούς.

Για τον Lebenτι λέτε; Άλλες επιλογές;- αφού συμφωνείτε ότι γίνεται δουλειά και κάτω από τα 3000. Μολογάτε. :happy_4:

RDoherty, τι εννοείς vanderveen?

Reaction score
7.104
Δηλαδη ενας NAD C352 παιζει το ιδιο με τον 25ετιας ΝΙΚΚΟ σου? Η ενα ζευγαρι QUAD 12L το ιδιο με τα AVID σου? Απλα αν ακους συσκευες στους ακαταλληλους χωρους των κατστηματων μην περιμενεις να ακουσεις κατι το ιδιαιτερο.
Δανεισου μια συσκευη και ακουσετη σπιτι σου,μονο τοτε θα βγαλεις σωστα συμπερασματα.

Reaction score
4
Δηλαδη ενας NAD C352 παιζει το ιδιο με τον 25ετιας ΝΙΚΚΟ σου? Η ενα ζευγαρι QUAD 12L το ιδιο με τα AVID σου?
Φυσικά και δεν είναι το ίδιο, αλλοίμονο. Ότι θα υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις σε μια νέα αγορά, όποια και να είναι, είναι φυσικό. Όμως δεν ξεφεύγω από το είδος του ήχου που ξέρω. Στο αρχικό κείμενο μιλάω για μια άλλη επενέργεια της μουσικής, συναισθηματική και καθηλωτική, για τη μουσική εμπειρία άλλης τάξης που προσφέρουν οι λυχνίες. Οι σημερινές αυτές λύσεις που προτείνεις, καθόλα τίμιες, είναι οι αντίστοιχες της εποχής που αγοράστηκε ο ΝΙΚΚΟ (ως διάκριση μάλιστα σε συγκριτικό 10 ενισχυτών). Διαβάζω και σήμερα στο WHAT HI FI αυτό το παιχνίδι με τα αστεράκια όπου δήθεν συγκρούονται παρόμοιες κατασκευές και η μία παίρνει κάάάτι παραπάνω από την άλλη. Ο Ρότελ ΡΑ-04 είναι καλύτερος από τον ΜΑΡΑΝΤΖ PM 4001, ακόμα και από τον μεγαλύτερο αδελφό του ROTEL 05 γιατί τα λίγα ευρώ παραπάνω που στοιχίζει του αλλάζουν οικονομική κατηγορία. Τέσσερα κόμμα εβδομήντα πέντε ο ένας, τέσσερα κόμμα εβδομήντα δύο ο άλλος- που λέει ο λόγος.
:bravo:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.099
Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένας αξιοπρεπής προενισχυτής και ένα ζεύγος ενεργά ηχεία. Αν υποθέσουμε ότι μπορείς να ξεπεράσεις λιγάκι τα τρία χιλιάρικα, τότε η λύση λέγεται Dynaudio BM15A. Όσο για τον προενισχυτή, μπορείς να τον φτιάξεις έναντι πολύ λογικού κόστους. Μια EF86 ή μια ECC81 ή ένας OPA627 αρκούν για να τελειώσει το ζήτημα προενισχυτή. Βέβαια, από έτοιμες λύσεις, μπορείς να αναζητήσεις τις αξιοπρεπείς υλοποιήσεις των αδελφών Τσακιρίδη, και το τελειώνεις το ζήτημα. Άλλες αξιοπρεπείς λύσεις είναι οι μηχανές της Exposure και της Sugden.

Δεν υπάρχει λόγος να βασίζεσαι στα ριβιού των περιοδικών· αντιθέτως, υπάρχουν πολλοί και σοβαροί λόγοι να μην βασίζεσαι σ’ αυτά. ΑΝ νιώθεις άνετα μπροστά στη θέα του μεταχειρισμένου, μπορείς να βρεις λύση σε ένα ζεύγος Xanadu οδηγούμενο από κάποιον Magnum Class A, ή Densen DM10, ή Copland CSA14. MHN πάρεις κινέζικο λαμπάτο, ούτε στερεάς κατάστασης.

Γενικότερα, προσπάθησε να αποφύγεις συσκευές με μουράτα και πολύ IN ονόματα, που περιέχει λέξεις – φετίχ, όπως analog, prima, absolute, ultimate, esoteric, Julia, monica, eva, αδάμ, μήλο, όφις, και άλλα τέτοια ηλίθια τερτίπια. Πίσω από τέτοιο marketing συνήθως κρύβονται άσχετα, μη σοβαρά άτομα.

Τέλος, προσπάθησε να αναζητείς το ακριβές, έστω κι αν δεν σ’ αρέσει ψυχολογικά. Μην, ΜΗΝ βασίζεσαι στο συναίσθημα, γιατί θα σε καβαλήσουν οι πωλητές, και, αντί να αγοράσεις, θα σου πουλήσουν.

Τελικά, BM15A + λαμπάτος προενισχυτής των αδελφών Τσακιρίδη.

Reaction score
4
η λύση λέγεται Dynaudio BM15A.
Αυτό το ηχειάκι είναι η λύση;

Όσο για τον προενισχυτή, μπορείς να τον φτιάξεις έναντι πολύ λογικού κόστους. Μια EF86 ή μια ECC81 ή ένας OPA627 αρκούν για να τελειώσει το ζήτημα προενισχυτή.

Ωχ, μπλέξαμε. Νέα ορολογία στο τραπέζι.

ΑΝ νιώθεις άνετα μπροστά στη θέα του μεταχειρισμένου, μπορείς να βρεις λύση σε ένα ζεύγος Xanadu οδηγούμενο από κάποιον Magnum Class A, ή Densen DM10, ή Copland CSA14.

Άνετα νιώθω. Υπάρχει κάποια αγορά μεταχειρισμένου, εννοώ κάποιο/α καταστήματα με αξιοπιστία;

Τέλος, προσπάθησε να αναζητείς το ακριβές, έστω κι αν δεν σ’ αρέσει ψυχολογικά.

Αυτό δεν το κατάλαβα.

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες- τώρα πρέπει να ψαχτώ και προς την κατεύθυνση που δείχνεις. Είναι όμως κάπως περιπεπλεγμένα τα πράγματα. Ενεργά ηχεία, προενίσχυση, κατασκευές. Μην πάθω καμιά ηλεκτροπληξία.:happy_5:

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Απάντηση: Re: Aνάμεσα στο hi-fi, το hi-end και το τίποτα.

...οδηγούμενο από κάποιον Magnum Class A
Κώστα, μην παίζεις με τον πόνο μου! :mad_1:
Ο Class A αποδεικνύεται φαντομάς!

Επί του θέματος δε μπορώ παρά να συμφωνήσω με τους, εμπειρότερους και σχετικότερους, "προλαλήσαντες". Αν έχεις τη δυνατότητα να ανέβεις κατηγορία, να το κάνεις. Δεν έχει νόημα να αγοράσεις κάτι αν δε σε καλύπτει. Άσε που θα γλυτώσεις λεφτά από μελλοντική αναβάθμιση. Όλες οι προτάσεις που ακούστηκαν είναι εξαιρετικές.

Να συμπληρώσω μόνο ότι τα Vienna Acoustics είναι πολύ καλά ηχεία. Ίσως με άλλα ενισχυτικά να σου έκαναν καλύτερη εντύπωση. Το value for money των Audio Spectrum δεν το πιάνουν πάντως.

Και ένα σχόλιο για τους budget ενισχυτές...Οι NAD γενικώς είναι πολύ τίμια μηχανάκια κι από τις καλύτερες λύσεις στα χρήματα τους. Ειδικά στις χαμηλές κατηγορίες τιμής (C320BEE,C352 και ίσως C372) έχουν, κατά τη γνώμη μου, τον πιο audiophile (με την καλή έννοια :respect:) ήχο που μπορείς να βρεις. Αν, όμως, δεν είσαι φίλος των τρανζίστορ τότε σίγουρα δε θα σε κάνει ένας ενισχυτής της κατηγορίας του C352 να αλλάξεις γνώμη. Και ναι, υπάρχουν τρανζιστοράτοι που διαφέρουν από τους υπόλοιπους ακόμα και σε αυτή την κατηγορία τιμής (300-600 ευρώ) αλλά τα περιθώρια είναι πολύ στενά όταν μιλάμε για ενισχυτές που το κόστος του σε υλικά δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 100-200 ευρώ (και πολλά λέω). Όσοι προσπαθούν να διαφέρουν, δηλαδή να προσφέρουν "ιδιαίτερο ηχητικό χαρακτήρα", καταλήγουν να διαφέρουν για τους λάθος λόγους. Μου έρχεται στο μυαλό ο Musical Fidelity E10 που είχα ακούσει όταν έψαχνα για ενισχυτή - πριν καταλήξω στον C350...Καμμία σχέση ο ήχος του με NAD, Marantz, Rotel που είχα ακούσει στον ίδιο χώρο και με τα ίδια σύνοδα. Μαγικές μεσαίες..."Λαμπάτες" που λένε και οι reviewers. Έλα όμως που είχε μόνο μεσαίες...Λίγο ακόμα δηλαδή και θα νόμιζα ότι ακούω a cappella εκτελέσεις των τραγουδιών.

Επιστρέφοντας στο "διά ταύτα" της υπόθεσης, σίγουρα πρέπει να ακούσεις τις ελληνικής κατασκευής λύσεις που σου έχουν προτείνει ο Κώστας και ο Μιχάλης πριν αποφασίσεις - και φυσικά δεν το λέω για εθνικοπατριωτικούς λόγους...

Από ενεργά ηχεία δεν έχω ιδέα. Δεν έχω ακούσει ποτέ και άρα δεν έχω άποψη. Όλο και περισσότεροι στρέφονται σε τέτοιες λύσεις πάντως οπότε μάλλον αξίζει να το ψάξεις λίγο. Εγώ το έχω στο πρόγραμμα.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.099
Re: Απάντηση: Re: Aνάμεσα στο hi-fi, το hi-end και το τίποτα.

Κώστα, μην παίζεις με τον πόνο μου! :mad_1:
Ο Class A αποδεικνύεται φαντομάς!
Δε φτείει αυτός· φταίει η τάξη του. Το ζήτημα είναι καθαρά ταξικό... :happy_9:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.439
gus, welcome
to the machine....

Ίσως πρέπει να ξεπεράσεις τον τρόπο σκέψης που ανήκει στην εποχή που αγόρασες το προς αντικατάσταση ηχοσύστημά σου...

Η ταπεινή μου άποψη:
Στο σωτήριο έτος 2007 θεωρώ πως υπάρχουν σύγχρονες λύσεις που αξίζουν μέχρι τελευταίας δεκάρας το κόστος τους, πχ τα (ας μου επιτραπεί ο όρος) "ψηφιακά-ενεργά" της TASKAM, το μεγάλο τους μοντελάκι, με ενσωματωμένα DAC, DSP, ενισχυτικά. Το μόνο που σου λείπει είναι μια ΕΙΔΙΚΗ κάρτα ήχου στο ήδη υπάρχον PC σου, πχ μια Lynx AES με upsampling, με AES-EBU έξοδο, για απολύτως κορυφαία αποτελέσματα. Αν δε θες να μπλέξεις με PC, το μικρό cd player της TASKAM CD-01 pro, με AES-EBU έξοδο, θα σε καλύψει θαυμάσια! Tα μόνα καλώδια που θα υπάρχουν σε αυτό το σύστημα θα είναι ψηφιακά AES-EBU, ένα Belden 1696 A με βύσματα Neutric digital και καθάρισες. Και σιγά μη βρεις κάτι να παίζει καλύτερα από αυτό το συνδυασμό σε αυτό το κοστολόγιο, το oποίο είναι και πιο κάτω από αυτά που έθεσες στην αρχή! Προσθέτεις κι ένα On-Line UPS και πάλι σου περισσεύουν χρήματα.... Tαυτόχρονα είναι ένα σύγχρονο σύστημα, που ζει στην εποχή του, το 2007, και δεν αναζητεί "λαμπίσιες χροιές" και βάσανα "προπολεμικά"......

Άλλα ενδιαφέροντα στην σήμερον εποχή συστήματα, μπορούν να αποτελούνται από "ψηφιακούς" ενισχυτές (αν δε το έχεις ψάξει ίσως είναι η καλύτερη στιγμή να το κάνεις), σε λογικά κοστολόγια, με μπόλικη ισχύ. Τέτοια modules μπορείς να πάρεις καμιά δεκαριά σε φυσιολογικά χρήματα και να τα συνδυάσεις με ενεργά κρος, επεξεργαστές ισοστάθμισης χώρου, κλπ κλπ κλπ...

Από την άλλη πλευρά, αν σε ενδιαφέρει ο "παλιός καλός τρόπος", μπορείς να βρεις ένα φωνογράφο που να δουλεύει στο μοναστηράκι....

Ιδού η ρόδος, ιδού και το άλμα!

LUXMAN

Επαγγελματίας
Reaction score
69
1) Στον ενισχυτη αλλαξε τους ηλεκτρολητικους και διοδους του τροφοδοτικου οπως και τους υπολοιπους πυκνωτες στα αλλα κυκλωματα . Επισης να αλλαχτουν τα τρανζιστορ εξοδου με αλλα πιο γρηγορα και ματσαρισμενα . Κοστος το πολυ 100 ευρω με την εργασια (αν θες τηλ ηλεκτονικου στειλε μου pm).

2) Αλλαξε τις εσωτερικες καλωδιωσεις των ηχειων σου με καλωδιο της ταξης των 2,5 ευρω/μετρο . Αλλαξε τους πυκνωτες του crossover με ΜΚΡ . Κοστος περι τα 20-40 ευρω .

3) Βαλε μια καινουργια κεφαλη στο PD-272 .

4) Δωσε αλλα 2,5 ευρω/μετρο για καλωδιο ηχειων (που περιφρονεις)

5) Τσεκαρε τα ηχεια σου για σαπιες εξωτερικες αναρτησεις των woofer (και αυτες αλλαζονται - Γουσετης Γιωργος , Δημοτικου Σταδιου 19 Καλλιθεα η Πανταζοπουλος Θανασης , Σολωμου 54 , 1 οροφος , κεντρο) .

Με ολα αυτα ο ηχος σου θ ανεβει "5 κλασεις" , οποτε δεν χρειαζονται τα εξοδα που ετοιμαζεσαι να κανεις αφου οπως λες ο ηχος σου σημερα δεν διαφερει και πολυ με των νεων συσκευων .

Αυτα απο καποιον που θα ειχε συμφερον να σου πουλησει .....

Reaction score
4
Ευχαριστώ πολύ όλους για την ανταπόκριση. Πρέπει να μελετήσω τις προτάσεις διεξοδικά γιατί κάθε μια με οδηγεί σε διαφορετική κατεύθυνση. Luxman σου έστειλα μήνυμα. Θα επανέλθω με νέες σκέψεις σε καμιά δυο μέρες. Music is the only friend, until the end...που λέει κι ο μεγάλος.

Reaction score
13
η απλοϊκή έκφραση θολό και μπουκωμένο για το μπάσο είναι δική μου. Παραθέτω το boomy όπως δημοσιεύτηκε σ’ αυτό εδώ το site. Πώς θα το μετέφραζες όμως, εσύ; Δεν μιλάμε για το ίδιο πράγμα;
Boomy: Excessive bass around 125 Hz. Poorly damped low frequencies or low-frequency resonances.

Εγω τα καταλαβαινω σαν τελειως διαφορετικα.
Το Boomy σημαινει υπερτονισμενη την περιοχη των μεσομπασσων και ειναι σαφως θεμα Ηχειου.
Το θολο και μπουκωμενο μπασσο ειναι κυριως θεμα ενισχυτου και ειναι αποτελεσμα συνδιασμου υψηλης αρμονικης παραμορφωσης λογω οριακης λειτουργιας του σταδιου Ισχυος και ελλειψης ταχυτητας και δυναμικων απο πλευρας Ενισχυτη.

Όπου πάω μου λένε: αυτός; αυτός δεν είναι τίποτα μπροστά στον δικό μας. Πώς να κρίνω (εκτός της εξωτερικής εμφάνισης;) από τη στιγμή που τα συνοδά είναι άλλα, ο χώρος άλλος κλπ.

Γεγονος ειναι οτι θελει πολυ ψαξιμο και εξασκηση.
Εαν εχεις μια σχετικη επαφη με τεχνικα χαρακτηριστικα μπορεις σε ενα βαθμο να προιδεασεις για το τι θα ακουσεις.
Πχ αυτο που σου ειπανε για την EL34 ετσι οπως ειπωθηκε, ειναι τελειως ανεδαφικο και φανερωνει την προσπαθεια του πωλητη να σε προσανατολισει εμμεσα στον 2 γιατι σε εκοψε οτι τα θελεις τα γκαζια, και ξερει οτι εαν παρεις τον 1 θα γινεις κακος προξενος της φιρμας. Σε ευχαριστω που επιβεβαιωνεις θριαμβευτικα αυτο που πρεσβευω οτι οτιδηποτε κατω απο 20 Watt / chan ειναι σκετο μαραζι, με Ηχεια μεσης αποδοσης (90dB). ΄Η τουλαχιστον για ακροατες με νεανικο ταμπεραμεντο. "Γενικευσεις" θα μου πεις. Ελα ομως που καθημερινα βλεπω να ισχυουν.

Στην παραπομπή που παρέθεσα, σε ανοιχτό φόρουμ, όλοι οι αγοραστές του μηχανήματος είναι ενθουσιασμένοι, με πείθουν. (εσύ πώς εξηγείς αυτή τη μαζική αυθυποβολή;)

Νομιζω οτι εδω παιζουν ρολο τα εξης :
1) H εντατικη διαφημιση (βλεπε ομαδικος πειθαναγκασμος).
2) Η φαινομενικα χαμηλη τιμη.
3) Η, σε σχεση με αλλους ομοεθνεις, ικανοποιητικη αποδοση σε θεματα Ηχοχρωματος που ομως δεν συμπορευεται με την αποδοση Ισχυος. Και επιμενω οτι κατι τετοιο ειναι ακρως ενδεικτικο ενος συγκεκριμενου σχεδιαστικου τρυκ.
4) Η δικη μου υπερβολικα περφεξιονιστικη σταση, σε τεχνικα θεματα.

RDoherty, τι εννοείς vanderveen?

Εννοει την δευτερη απο τις παραπομπες που εδωσα και πιθανα δεν αντιληφθηκες.

Σημαντικες οι συμβουλες των υπολοιπων συμμετεχοντων.
Ειδικα αυτων που τις δινουν δωρεαν. :mad_3:

Reaction score
298
Ξέρεις κανένα ηχείο 8 Ω? Δηλαδή μόνο 8 Ω και με γωνία εμπέδησης 0 μοιρών παντού? Εγώ όχι :cool_3:

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.984
Members
38.524