Εγγραφές για Demo και evaluation

Reaction score
250
Ανοίγω το θέμα αυτό με αφορμή παλιότερες συζητήσεις αλλά

και το πρόσφατο thread που "άνοιξε" ο Χρήστος Σκαλούμπακας .

Θα παρακαλούσα να καταθέσετε τις απόψεις σας σε σχέση με τα

εξής ερωτήματα :

1) Είναι χρήσιμες οι audiophile εγγραφές που απευθύνονται

σχεδόν αποκλειστικά για τεστ του συστήματος μας ;

2) Για έλεγχο των δυνατοτήτων ενός συστήματος πρέπει να

χρησιμοποιούμε τέτοιες εγγραφές ή να καταφεύγουμε

σε συνήθεις εγγραφές που απευθύνονται στον οιονδήποτε;

Εξυπακούεται ότι έχω προσωπική άποψη και κάποια στιγμή

θα την καταγράψω...

Reaction score
0
Αν μιλαμε για αναλογικεs εγγραφεs τοτε σε καθε περιπτωση, ΠΡΩΤΕΣ και μονο ΠΡΩΤΕΣ εκδοσειs !
Αυτεs ειναι οι πιο ιδανικεs εγγραφεs για να απολαμβανει κανειs τιs οποιεs μουσικεs προτιμισειs του αλλα και να κανει τιs οποιεs δοκιμεs, οταν χρειαζεται στο συστημα του, ακομα και με Yo La Tengo που λεει ο λογοs.
Δυστυχωs ομωs, για τουs μη κατοχουs αυτων των εκδοσεων, οι τιμεs τουs ειναι απο ακριβεs εωs αστρονομικα ακριβεs πλεον...

Στα ψηφιακα εκει πιστευω πωs οι εκδοσειs απο εταιρειεs πιο audiophile αλλα με λιγοτερο ιδιοσυγκρασιακο χαρακτηρα (βλεπε Blue Note, Chesky , DG... κ.α.) ειναι και αυτεs μια αναλογη περιπτωση του "δυο στην τιμη του ενοs".
Επισηs μεγαλο ενδιαφερον παρουσιαζουν οι πολυ καλεs εωs αριστεs ηχογραφησειs που γινονται απο τα ροκ συγκροτηματα του σημερα, μικρα μεγαλα...
Αυτο που πιστευω γενικοτερα ειναι πωs δεν χρειαζεται καμμια υστερια με τα audiophile διοτι υπαρχουν πολλεs και καλεs ηχογραφησειs σε ολα τα ειδη τηs μουσικηs αλλα και ακομα πιο ενδιαφερουσεs θα ελεγα στα πιο ποιοτικα ειδη, οπου και ειναι πιο σημαντικα για μας αλλα και για το συστημα μαs !

Juf

Reaction score
0
Προσωπικά, σαν απλός μουσικόφιλος και όχι χομπίστας του ήχου, προτιμώ τις "φυσιολογικές" εγγραφές από τις εταιρείες που τις περισσότερες φορές θα παίξουν στο σύστημα μου. Οι audiophile εγγραφές που έχω, τις περισσότερες φορές με αφήνουν "εκτεθειμένο" από πλευράς μουσικότητας και εκτέλεσης, άρα δεν είναι το σύνηθες καθημερινό άκουσμα που το σύστημα μου θα πρέπει να ανταπεξέλθει.

Επειδή τον τελευταίο καιρό προσπαθούσα να "αξιολογήσω" κάποια μηχανήματα, είχα καταλήξει στο να έχω μαζί μου:
  • 1-2 audiophile εγγραφές που τις ακούω στο σπίτι εξαιρετικά σπάνια αλλά ήταν ικανές να δείξουν σε 2-3 σημεία κάποια πράγματα που έψαχνα.
  • 10-12 δισκάκια με "γήινες" ηχογραφήσεις που είχαν τον κύριο ρόλο στην "αξιολόγηση" των μηχανημάτων.
Αν το κυνήγι του ήχου θέλει να χαρακτηρίζεται "μουσικό" τότε η έμφαση στη καλή ηχογράφηση μου φαίνεται μικρής σημασίας. Το καλύτερο βέβαια είναι να πετυχαίνονται και τα δύο (ηχογράφηση και εκτέλεση) αλλά είναι σπάνιο. Ωστόσο "αρκετά" καλές ηχογραφήσεις με φοβερές εκτελέσεις είναι πάρα πολλές και εκεί επιλέγω να επικεντρωθώ.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.428
Η μόνη χρησιμότητα της "audiophile" εγγραφής είναι για έλεγχο δυναμικών, που συνήθως οι "συνήθεις" εγγραφές δεν διαθέτουν (σε τέτοιο βαθμό).

Υπάρχει βέβαια και η ανάστροφη ερώτηση χρησιμότητας:
Αν ένα σύστημα παίζει "θεσπέσια" τις "audioplile" εγγραφές και "απαίσια" τις "συνήθεις" εγγραφές, τι χρησιμότητα έχει?
Και για να το προχωρήσω:
Μήπως θα προτιμήσετε ένα σύστημα που παίζει "θεσπέσια" τις "συνήθεις" εγγραφές και ..."περίεργα" τις "audiophile"? (γιατί, κακά τα ψέμματα, οι audiophile εγγραφές δεν παίζουν απαίσια σε κανένα σύστημα)....

Αυτά όσον αφορά την "χρησιμότητα" των audiophile εγγραφών για επιλογή ενός συστήματος που θα ακούμε μουσική από συνήθεις εγγραφές.

Όσον αφορά την ανάδειξη δυνατοτήτων, οι "audiophile" εγγραφές έχουν το μερτικό τους.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Κατ' αρχάς να καλωσορίσω τον φίλο kamed στην παρέα.

Η άποψή μου είναι ότι οι audiophile ηχογραφήσεις, πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως όλες οι υπόλοιπες ηχογραφήσεις.

Νομίζω ότι όλες οι ηχογραφήσεις, (αυτές έστω που προέρχονται από σοβαρές εταιρίες παραγωγής - όχι όμως κατ' ανάγκην audiophile), έχουν κάτι να δώσουν. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ ότι όλες οι ηχογραφήσεις πρέπει να παίζουν καλά στο σύστημά μας, αλλά ούτε και κακά. Εννοώ ότι πρέπει να παίζουν κατ' αρχάς ανεκτά, σίγουρα όμως διαφορετικά και να βγάζουν έτσι κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ποιά χαρακτηριστικά? Αυτά που αποφάσισε να αναδείξει ο εκάστοτε ηχολήπτης και μηχανικός, την άποψη του οποίου για το πραγματικό γεγονός έχουμε καταγεγραμμένο σε ένα δισκάκι, (μικρό ασημί ή μεγάλο και μαύρο - λέμε τώρα...:happy_9:).

Αδιαφορώ πλήρως για όποιο σύστημα παίζει τα πάντα ίδια, βάζει ένα καρμπόν και τα παίζει όλα, μπασαριστά, πριμαριστά ή ακόμη και (φαινομενικά) τέλεια, διότι ΔΕΝ είναι τέλεια τα πράγματα. Οι διαφορές πρέπει να είναι μεγάλες και αξιοσημείωτες, αλλά σε κάθε περίπτωση, ακόμη και όταν κάτι μας λείπει συχνοτικά, αυτό να είναι ήσσονος σημασίας, να μην επηρεάζει την γενικότερη εντύπωση που μας αφήνει η ηχογράφηση.

Πέραν αυτών, η καλή ηχογράφηση δεν είναι και κάτι τόσο συγκεκριμένο... Μπορεί να έχει ενδιαφέρον από τεχνικής άποψης το xrcd της Jacintha αλλά προσωπικά προτιμώ την ηχογράφηση του '56 της Κάλλας ή του '50 της Fitzgerald γιατί με ταξιδεύει 50 χρόνια πίσω, κάτι που η Jacintha ούτε στα πιο τρελά της όνειρα δεν μπορεί να καταφέρει. Ακόμη καλύτερα, προτιμώ ηλικιωμένους κουβανούς με χαλασμένες μασέλες να τραγουδάνε μέσα σε ακατάλληλα για ηχογράφηση δωμάτια ή να παίζουν ξεκούρδιστο πιάνο σε αίθουσες χορού, κάτι που καταγράφεται αυτούσιο στο μέσο.

Οι audiophile ηχογραφήσεις έχουν τόση θέση στην δισκοθήκη μας, ακριβώς όση έχουν και οι υπόλοιπες. Σίγουρα όπως λέει κι ο καρντάσης, δύσκολα βρίσκεις ηχογραφήσεις που θα φέρουν στα όρια τις μηχανές στο θέμα των δυναμικών, αλλά από την άλλη δύσκολα βρίσκεις και κουβανούς φαφούτηδες...

Σε ότι αφορά στο test ενός συστήματος, κατ' εμέ είναι πιο ενδεδειγμένο να γίνεται με μουσική του γούστου μας παρά με ηχογραφήσεις του γούστου μας. Σίγουρα ένα καλό σύστημα πρέπει να τα παίζει όλα, αλλά τι με νοιάζει εμένα αν παίζει καλά άριες αν εγώ ακούω χέβυ μέταλ, τι με νοιάζει αν παίζει καλά ροκ αν εγώ ακούω κλασσική. Δειγματοληπτικά και μόνον θα ακούσουμε όσα περισσότερα είδη μπορούμε, το ίδιο και ηχογραφήσεις...

...

Reaction score
1
Νομίζω ότι η λύση είναι ως συνήθως κάπου στην μέση. Δηλαδή.

Καλές ηχογραφήσεις από τους δίσκους που ακούμε καθημερινά.

Σίγουρα θα έχετε κάποιους δίσκους με καλές εγγραφές. Τα περισσότερα περιοδικά του χώρου έχουν να προτείνουν τέτοιους δίσκους, ανάλογα με την μουσική που άκουει ο κάθε ένας από εμάς. Επίσης, υπάρχουν κάποιοι «audiophile» δίσκοι που ανήκουν στην μουσική που εγώ τουλάχιστον ακούω καθημερινά όπως Rock, Jazz Rock, & Blues ηχογραφήσεις.

Ξεχωρίστε κάποια σημεία που πιστεύετε ότι είναι δύσκολα ή αναδεικνύουν τα προτερήματα ή μειονεκτήματα κάθε μηχανήματος και ακούστε τα.

Για παράδειγμα από διαφορετικά στύλ μουσικής:
- Beyonce – Naughty Girl. Αν βρείτε σύστημα που μπορεί να αποδώσει σωστά το μπάσο στην εισαγωγή, αγοράστε το !!!!!!!!
- Prince – Life ‘o’ the party. Τα ίδια με ανωτέρω.
- Dave Brubeck – Take Five. Ο αέρας στα πνευστά, το κτύπημα των drums, η γλυκύτητα στα πρίμα. Φοβερό κομμάτι για τεστ.
- Pink Floyd – Money. Όταν μπαίνει το μπάσο, χάνετε το ξυπνητήρι ? Πόσο καλά ακούγεται η χορωδία ? υπάρχει αέρας στο σαξόφωνο και πόσο καλύπτει τα υπόλοιπα όργανα ?
- Ricky Lee Jones – Night Train. Μελωδικότητα κιθάρας και φωνής, και προσοχή στα κουδουνάκια. Ειδικά σε αυτό το κομμάτι μπόρεσα να διακρίνω τις διαφορές ανάμεσα σε CD Players αξίας 1300, 1500 και 1900 Ευρώ

Ίσως κάποιος θα μπορούσε να ανοίξει ένα thread με τις προτάσεις των συν-φορουμιτών.

Εγώ έχω δημιουργήσει 3 CD, σε δύο κόπιες για AxB συγκρίσεις. Το πρώτο CD περιέχει κομμάτια αρίστης εγγραφής. Το δεύτερο CD, κομμάτια «κανονικών» εγγραφών και το τρίτο CD, «προβληματικές εγγραφές» από CD συνήθως των 60’ και 70’.

Και τέλος ότι και να ακούσετε, ακούστε το και στο σπίτι σας

Bart.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.096
Ένας δίσκος μουσικής είναι δισυπόστατος, καθώς εμπεριέχει τόσο το τεχνικόν, όσο και το καλλιτεχνικό στοιχείο. Αυτά τα δύο στοιχεία τα αντιμετωπίζω πάντοτε ως διακριτά μεταξύ τους, υπό το πρίσμα των τεχνολογικών συνθηκών που επικρατούσαν κατά την ηχογράφηση του δίσκου, το λεγόμενο first take. Δηλαδή, δεν με ενδιαφέρει το γεγονός, ότι οι ηχογραφήσεις του μεγάλου Caruso, ή του Benjamino Gigli, ή των Shirelles, είναι κακόηχες με τα σημερινά κριτήρια. Τα τεχνολογικά εμπόδια που υπήρχαν τότε δεν είναι σε θέση να μειώσουν το καλλιτεχνικό βεληνεκές μιας παραγωγής. Φυσικά, τα ίδια ισχύουν και για τις παραγωγές της βιομηχανίας θεάματος.

Από την άλλη ουδέποτε θα εξύψωνα το τεχνικό μέρος μιας ηχογράφησης, μόνον και μόνον επειδή αυτό υπολείπεται του καλλιτεχνικού της βεληνεκούς. Για παράδειγμα, το «This was» των Jethro Tull είναι ηχογραφημένο με πλήρη απομόνωση του ενός καναλιού από το άλλο, κάτι που είναι απλώς για γέλια, ασχέτως του ότι πρόκειται για το ντεμπούτο ενός σημαντικότατου μουσικού συνόλου. Να μη μιλήσω για παλιές ηχογραφήσεις της Verve, όπου νομίζεις ότι σου έχουν χώσει το κεφάλι μέσα στο σαξόφωνο του Stan Getz. Αυτά είναι αστεία πράγματα.

Όσον αφορά τις λεγόμενες audiophile εγγραφές, εξ ονόματος και μόνον, συμπεραίνει κανείς ότι προέρχονται από audiophile κατασκευαστές. Εξ όσων έχω συναγάγει όλα αυτά τα χρόνια, (shit, παραείναι πολλά...), οι audiophile κατασκευαστές είναι κάτι εταιρείες οι οποίες διευθύνονται από κάτι απερίγραπτους τύπους, που μοστράρουν διάφορους μύθους για να πουλάνε την πραμάτεια τους, συνεπικουρούμενοι από κάτι reviewers, που είναι ακόμα χειρότεροι. Σε κάποιες περιπτώσεις, δε, ακολουθούν τέτοια πρακτική προώθησης των πωλήσεών τους, ώστε να φλερτάρουν στενά αυτό που ονομάζουμε απάτη. Κατά βάσιν, αυτό μπορεί να συμβαίνει εναλλακτικά για δύο λόγους:

Πρώτον, διότι αυτοί οι τύποι είναι απλώς άσχετοι με το αντικείμενο, τόσο άσχετοι, που μερικές φορές το πράγμα καταντά γελοίο· δεύτερον διότι αυτοί οι τύποι είναι σχετικοί με το αντικείμενο, και καλλιεργούν τεχνηέντως διάφορα φούμαρα, για να παραμυθιάζουν τον κόσμο.

Επομένως, αυτές οι λεγόμενες «audiophile» εγγραφές έχουν όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να είναι λανθασμένες, να πάσχουν, τουλάχιστον από τεχνικής πλευράς, και τελικά να είναι ακατάλληλες για την αξιολόγηση ενός συστήματος. Βέβαια, μέσα στο χώρο των audiophile εγγραφών μπορεί να βρει κανείς και εγγραφές που προέρχονται από εταιρείες, πίσω από τις οποίες κρύβονται σοβαρά άτομα της βιομηχανίας ηλεκτρονικών, όπως κάποιες κυκλοφορίες της Naim, ή της Clearaudio. Όμως, και σ’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει το ενδεχόμενο, αυτές οι ηχογραφήσεις να είναι τεχνηέντως ισοσταθμισμένες με τρόπον, ώστε να μην είναι αληθοφανείς, αλλά απλώς εντυπωσιακές.

Από την άλλη μεριά, μέσα στο χώρο των audiophile εγγραφών θα βρει κανείς και κυκλοφορίες που προέρχονται, όχι από κατασκευαστές συσκευών, αλλ’ από κανονικές δισκογραφικές εταιρείες, ανεξαρτήτως μεγέθους, ρεπερτορίου, ή προσήλωσης στην τεχνική αρτιότητα. Δηλαδή, οι καλές εγγραφές, αυτές που είναι κατάλληλες για την πραγματοποίηση ηχητικής αξιολόγησης, είναι κάτι ευρύτερο, κάτι που δεν περιορίζεται μέσα σ’ αυτό τον αρρωστημένο χώρο της λάμπας, της κόρνας, του χαμηλού φωτισμού, των ξυλαρακίων επάνω ή δίπλα στο σασί, των καλωδίων ρεύματος, του μπλαζέ ύφους, και γενικά όλων αυτών που καταδυναστεύουν το χώρο, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες, για να αρμέγουν παχιά πορτοφόλια ευπίστων καταναλωτών.

Τελικά, και επί του προκειμένου, όταν θέλω να κρίνω κάποια μηχανή, χρησιμοποιώ κάποιες τεχνικά άρτιες και απαιτητικές εγγραφές, ανεξαρτήτως του καλλιτεχνικού τους βεληνεκούς, που μπορεί να είναι και ανύπαρκτο. Δηλαδή, ένα σύστημα που μπορεί να παίξει το Kodo της Sheffield δυνατά, μπορεί να τα παίξει όλα. Αντιθέτως, ένα σύστημα που μπορεί να παίξει σωστά τις μνημειώδεις ηχογραφήσεις του Nat King Cole, κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι μπορεί να παίξει και άλλα, πιο απαιτητικά πράγματα. Ανέφερα αυτά τα δύο παραδείγματα, για να καταδείξω ότι η επιλογή της κρίσιμης ηχογράφησης είναι καθαρά θέμα προτεραιότητας του τεχνικού μέρους. Για να αγοράσει κάποιος σωστά, πρώτα κρίνει με το Kodo, και μετά απολαμβάνει τον Nat.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.096
Με το παραπάνω παράδειγμα, δεν υπαινίσσομαι, βέβαια, ότι το Kodo είναι μια παραγωγή καλλιτεχνικά ανεπαρκής, το αντίθετο μάλιστα.

Και ένα ακόμη παράδειγμα. Εδώ σε διπλανό θέμα, κάποιο παιδί ρώτησε αν πρέπει να αγοράσει μεταχειρισμένα ένα ζευγάρι Martin Logan. Του απήντησα μονολεκτικά, όχι, και με το δίκιο του εξανέστη, αντιρωτώντας, «για σταθείτε ρε παιδιά, γιατί όχι δηλαδή». Λοιπόν, πριν λίγα χρόνια, είχαμε μαζευτεί στη Θεσσαλονίκη, και κρίναμε κάποιους ενισχυτές, οδηγώντας ένα ζεύγος υβριδικά Martin Logan, και χρησιμοποιώντας ένα μουσικό κομμάτι εν πολλοίς κατάλληλο για αυτήν τη δουλειά, με τη φωνή γνωστής χαϊεντούς από την Τουσόν. Πραγματικά πολύ καλή παραγωγή, όχι audipphile, κανονική, ούτως ειπείν. Και ακούγαμε το λοιπόν, και μας άρεσαν και τα ηχεία, και έτσι ο ένας ενισχυτής, και γιουβέτσι ο άλλος, και αλλιώς ο παρακάτω. Έλα όμως που ζήτησα κάποια στιγμή να παίξουν τα ηχεία Kodo! Η λέξη «Βατερλώ» είναι επιεικής για να περιγράψει την αποκάλυψη των προβλημάτων που είχαν αυτά τα ηχεία χαμηλά... Και αυτό γιατί; Διότι απευθύνονται σε αγοραστές που ΔΕΝ θα δώσουν σημασία χαμηλά, καθώς θα τους τα μοστράρουν με τις γνωστές, αστείες «τσίκι – τσίκι» high end ηχογραφήσεις, που δεν θα αποκαλύψουν τις αδυναμίες του χάρτινου παρία, εκεί, στο κάτω μέρος, που πασχίζει για τα μπάσα, αλλά δεν μπορεί.

Reaction score
7
Οπως οποιοδήποτε ηλεκτρομηχανικό σύστημα, πρέπει να το φέρεις στα όριά του για να καταλάβεις τις αντοχές και επιδόσεις του. Ετσι λοιπόν αν αποδώσει καλά τα δύσκολσ πιστεύω ότι θα αποδώσει και τα νορμαλ. Απο την άλλη όμως
τα Quad π.χ δεν τα καταφέρνουν στις εντάσεις αλλά υπάρχουν χιλιάδες ευτυχείς κάτοχοι διεθνώς.
Νομίζω όμως ότι πρέπει να διευκρινήσουμε τι σημαίνει audiophile δίσκος. Αν κατάλαβα καλά ο Κόγιας αναφέρθηκε σε γιαλαντζί audiophile δίσκους, τα έχωσε στις εταιρίες στα συστήματα κλπ. Ο Κος Τσαντουλής δεν νομίζω να εννοούσε αυτό, εγώ κατάλαβα ότι εννοούσε τους πραγματικά άρτια τεχνικά ηχογραφημένους δίσκους ανεξαρτήτως της καλλιτεχνικής αξίας του έργου.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.096
Βαγγέλη, εννοώ ότι ένας δίσκος που πλασσάρεται ως audiophile, δεν εξυπακούεται ότι είναι και τεχνικά άρτιος, και κατάλληλος για να κρίνει κανείς ένα σύστημα.

Reaction score
0
"YELLO" έχει δοκιμάσει κανείς για testάρισμα συστήματος?????

Αν όχι, κάντε το και ελάτε μετά να μού πείτε για εγγραφές test.:crazy_1:

Reaction score
1
............................................................................. Για να αγοράσει κάποιος σωστά, πρώτα κρίνει με το Kodo, και μετά απολαμβάνει τον Nat.
:cool_4: :cool_4: :cool_4:

:bravo: :bravo: :bravo:

και μετά τα ξανακούει στο σπίτι του ! :happy_2: :happy_2:

Bart.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Κώστα, με μπέρδεψες άγρια.
Από την μια αναγνωρίζεις ότι η ύπαρξη αμιγώς audiophile ηχογραφήσεων, είναι επί της ουσίας άνευ λόγου, (ή υπάρχει έστω για να ικανοποιούνται μερικοί που έσκασαν ένα κάρο φράγκα και εξακολουθούν να μην έχουν ορθό αποτέλεσμα), από την άλλη εσύ ο ίδιος χρησιμοποιείς μια από αυτές για να κρίνεις συστήματα. Ακόμη κι αν ο όρος "τεχνικώς άρτια" μπλέκει λίγο τα πράγματα, (παρεμπιπτόντως, με ποιά κριτήρια είναι τεχνικώς άρτια?...), δεν σταματάμε να μιλάμε για μια audiophile ηχογράφηση. Δεν σε πιάνω, εκτός κι αν εννοείς ότι μαζί με άλλες βάλε και δαύτο...

Όμως μάλλον δεν εννοείς αυτό, διότι δηλώνεις το παρακάτω:
Δηλαδή, ένα σύστημα που μπορεί να παίξει το Kodo της Sheffield δυνατά, μπορεί να τα παίξει όλα.
Και εδώ... διαφωνώ εντελώς.
Ένα σύστημα που παίζει καλά το Kodo ή το Drum Record, μπορεί να παίζει απαίσια τον Nat (γι αυτό είμαι 200% σίγουρος). Και το πρόβλημα είναι ότι μάλλον θα ακούω συχνότερα Nat, ή φωνητικά, παρά Γιαπωνέζους να βαράνε τεντζερέδες.

Συμφωνώ πλήρως στο ότι τα δυναμικά και οι ασυμπίεστες μεγάλες εντάσεις, παράλληλα με ένα εκτεταμένο φάσμα μεσαιοχαμηλών, είναι από τα πιο δύσκολα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει ένα σύστημα. Όμως εξίσου δύσκολα, ίσως και δυσκολότερα, είναι τα αέρινα αλλά διαυγή πρίμα, οι μεστές, αληθοφανείς, εντελώς ξεκούραστες αλλά ταυτόχρονα άκρως αναλυτικές μεσαιοϋψηλές. Και παραφράζοντας το σλόγκαν γνωστής γαλακτοβιομηχανίας θα σου πω ότι: μπάσα βγάζουν πολλοί, φωνές όμως ένας...

Κώστας Κόγιας said:
Και αυτό γιατί; Διότι απευθύνονται σε αγοραστές που ΔΕΝ θα δώσουν σημασία χαμηλά, καθώς θα τους τα μοστράρουν με τις γνωστές, αστείες «τσίκι – τσίκι» high end ηχογραφήσεις, που δεν θα αποκαλύψουν τις αδυναμίες του χάρτινου παρία, εκεί, στο κάτω μέρος, που πασχίζει για τα μπάσα, αλλά δεν μπορεί.
Για κάτσε ρε φίλε γιατί πάλι δεν μας τα λες καλά...
Δηλαδή όποιος δεν ενδιαφέρεται τόσο για τις χαμηλές συχνότητες είναι θύμα των audiophile ηχογραφήσεων? Όποιο ηχείο δεν κατεβαίνει σε επαρκείς εντάσεις κάτω από τους 40 κύκλους, είναι για πέταμα? Αν έκρινες έτσι για τα ML, τότε φοβάμαι ότι για λάθος λόγο είπες του ανθρώπου να μην τα πάρει. Το οξύμωρο είναι στο ίδιο, το δικό σου παράδειγμα. Ακούσατε 10 ηχογραφήσεις στις οποίες το ηχείο σας άρεσε και ακούσατε μια (1) που δεν σας άρεσε. Εγώ βρίσκω λογικό πάντως, το τελικό αποτέλεσμα της ακρόασης να επηρεάζεται περισσότερο από τις 10 ηχογραφήσεις παρά από την (1) μία...

Η μουσική έχει πολλά πρόσωπα. Έτσι το εν λόγω ηχείο δεν απευθύνεται σε βλάκες, αλλά σε αυτούς που θέλουν συγκεκριμένα πράγματα. Γι αυτόν που ακούει Χαρούλα Αλεξίου και ολίγη από jazz, το αν το σύστημά του παίζει καλά το Kodo είναι τόσο σημαντικό όσο ότι τα μακαρόνια πρέπει να είναι μίσκο (είναι η μέρα με τις διαφημίσεις).

Με όλα αυτά, θέλω να πω ότι αντικειμενική κρίση για ένα σύστημα, μπορεί να βγει μόνον από πληθώρα ηχογραφήσεων ανάμεσα στις οποίες θα υπάρχουν audiophile και μη. Σίγουρα πρέπει να υπάρχουν όμως και αρκετά ήδη μουσικής. Αν μας... τρώει να δούμε πραγματικά τι γίνεται και σε επίπεδο απόκρισης, οφείλουμε να "παίξουμε" με cd από γεννήτρια συχνοτήτων και να μετρήσουμε το αποτέλεσμα του συνδυασμού συστήματος - χώρου. Εξάλλου, μπορεί τα drums της sheffield να παίζουν υπέροχα, αλλά τα drums κάποιου άλλου να παίζουν χάλια. Το να αξιολογείς και να ρυθμίζεις ηχεία με βάση cd μουσικής, είναι σαν να αξιολογείς και να ρυθμίζεις προβολέα μόνο με βάση μια ταινία. Μιλάμε για εγγυημένο λάθος...

Τελικά όμως, όταν πρόκειται για evaluation ενός συστήματος που προτιθέμεθα να αγοράσουμε, περισσότερη βάση από όλα τα παραπάνω πρέπει να δώσουμε στα γούστα μας. Αν δεν διαπιστώσουμε πως παίζουν οι μηχανές την μουσική που αγαπάμε, την μουσική που στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους θα παίζουν, τι νόημα έχει να ακούμε Kodo ή Jacintha?

...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.096
Για κάτσε ρε φίλε γιατί πάλι δεν μας τα λες καλά...
Δηλαδή όποιος δεν ενδιαφέρεται τόσο για τις χαμηλές συχνότητες είναι θύμα των audiophile ηχογραφήσεων?
...
Όχι κατ' ανάγκην, αλλά ως θιασώτης και κάτοχος μεμβρανών, αγνοεί τον ηλεκτροδυναμικό παρία των υβριδικών ηχείων. Δύσκολα θα βρεις υβριδικό ηχείο με γούφερ που να μην είναι της πλάκας.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.096
Όποιο ηχείο δεν κατεβαίνει σε επαρκείς εντάσεις κάτω από τους 40 κύκλους, είναι για πέταμα?

...
Εάν το εν λόγω ηχείο τιμάται κάποια χιλιάρικα, ναι. Απροκάλυπτα. Όταν ένα ηχείο κάνει δέκα χιλιάρικα, το καλό που του θέλω, να τα κάνει όλα. Όλα.

LUXMAN

Επαγγελματίας
Reaction score
69
"YELLO" έχει δοκιμάσει κανείς για testάρισμα συστήματος?????

Αν όχι, κάντε το και ελάτε μετά να μού πείτε για εγγραφές test.:crazy_1:

:bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: :bravo:

Εχω σχεδον ολα τα cd τους . Θα παρατηρησω οτι ειναι γραμμενα με τετοιο τροπο ωστε να αποδιδουν εντυπωσιακα σε καθε ειδους συστημα . Μου θυμησαν τις εγγραφες του ψυχοπαθους Μαϊκλ Τζακσον .

LUXMAN

Επαγγελματίας
Reaction score
69
Μεταφερω απο το προηγουμενο θεμα την αποψη μου .

Προσωπικα κατεληξα στο συμπερασμα οτι οι εξαιρετικες εγγραφες με βοηθανε να καταλαβω τις μικροδιαφορες που προκυπτουν απο μικρομεταβολες στο συστημα:cool_4: .

Βεβαιως και εχω την απαιτηση οι λιγοτερα φροντισμενες εγγραφες , που κυριαρχουν στην συλλογη (ολων μας) , να ακουγονται πολυ ευχαριστα .

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Όχι κατ' ανάγκην, αλλά ως θιασώτης και κάτοχος μεμβρανών, αγνοεί τον ηλεκτροδυναμικό παρία των υβριδικών ηχείων. Δύσκολα θα βρεις υβριδικό ηχείο με γούφερ που να μην είναι της πλάκας.
Ok, έτσι όπως το θέτεις συμφωνώ απόλυτα.
Οι υβριδικές υλοποιήσεις και βέβαια είναι μια πολύ δύσκολη συνταγή. Όμως η ταπεινή μου άποψη είναι ότι αν η συνταγή πετύχει, το αποτέλεσμα αγγίζει το ιδανικό.

Εάν το εν λόγω ηχείο τιμάται κάποια χιλιάρικα, ναι. Απροκάλυπτα. Όταν ένα ηχείο κάνει δέκα χιλιάρικα, το καλό που του θέλω, να τα κάνει όλα. Όλα.
Η γενικότερη λογική είναι πολύ σωστή και δεν μπορώ να φέρω αντίρρηση. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να μην δεχτούμε το γεγονός της ύπαρξης εξαιρετικών υλοποιήσεων, που όμως εξειδικεύονται.

Reaction score
2.484
Κατά την γνώμη μου όσο καλύτερα παίζει το σύστημα σου τόσο λιγότερο χρειάζεσαι audiophile ηχογραφήσεις.

Πολλές φορές κατηγορούμε τις ηχογραφήσεις γιατί δεν έχουμε ισορροπημένα συστήματα. .

Οι περισσότερες κοινές ηχογραφήσεις κρύβουν μέσα τους διαμάντια .

Και απορρίπτω και την θεωρία που λέει ότι τα top συστήματα είναι πολύ επιλεκτικά σε ηχογραφήσεις . Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει καλύτερα.

Reaction score
3
Κατά την γνώμη μου όσο καλύτερα παίζει το σύστημα σου τόσο λιγότερο χρειάζεσαι audiophile ηχογραφήσεις.

Πολλές φορές κατηγορούμε τις ηχογραφήσεις γιατί δεν έχουμε ισορροπημένα συστήματα. .

Οι περισσότερες κοινές ηχογραφήσεις κρύβουν μέσα τους διαμάντια .

Και απορρίπτω και την θεωρία που λέει ότι τα top συστήματα είναι πολύ επιλεκτικά σε ηχογραφήσεις . Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει καλύτερα.
Με λίγα λόγια και σταράτα,ο Ηλίας με κάλυψε.:cool_4: :bravo:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • rose.athens
    Not in the mood Mod

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.976
Members
38.524
Νεότερο μέλος