Fostex FW800N (31.5 inch super woofer)

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895

Με αφορμή άλλο thread της DIY κοίταζα το site της Fostex και είχα την ατυχία να πέσει το μάτι μου στο παραπάνω μεγάφωνο...Μήπως πρόκειται για το μεγαλύτερο woofer σε παραγωγή? 31.5 ίντσες - με το συμπάθειο.
[Βέβαια κάπου είχα δει ένα 34 ιντσών αλλά ήταν σχεδιασμένο για car audio εφαρμογές και δε νομίζω να ήταν μοντέλο παραγωγής.]

Specifications:
Impedance : 8 ohm
Minimum Frequency Response: 18Hz
S.P.L. : 96dB/W (m)
Rated Input : 150W
Music Power : 450W
Equivalent Diaghram Radius: 357.5mm (14.07 in)
Reproduction Frequency Response: fo - 1.5kHz
Equivalent Mass : 440g (0.97 lb)
Magnet Weight : 2.03kg (4.48 lb)
Net Weight : 20.7kg (45.63 lb)
Fs : 18Hz
Re : 6.8 ohm
Qes : 0.76
Qts : 0.69
Vas : 3,201.139 L
Xmax : 2.3mm (0.09 in)
no : 2.417x%
Qms : 8.5

Datasheet

Έχει αρκετά καλή απόκριση μέχρι τα 1000-1500Hz και η Fostex προτείνει κουτάκι 800 λίτρων.

Μία εφαρμογή που βρήκα ήταν αυτό:

(ευχαριστώ τον Roberto Delle Curti για την άδεια που δεν του ζήτησα και δε μου έδωσε για την αναδημοσίευση της photo :respect: )

Μερικοί το δουλεύουν ως open-baffle με χαμηλής ισχύος ενισχυτές αλλά αυτά δεν έχουν πλάκα... Ορίστε μία ακόμη σοβαρή εφαρμογή - αφιερωμένη στο σύντροφο Kωσταυτιά που ξέρω ότι θα την εκτιμήσει:

Απλά Respect.

Μία σημαντική λεπτομέρεια...Κοστίζει σχεδόν 3.000 ευρώ το τεμάχιο. :crazy_1:

Reaction score
298
Πολύ μικρός μαγνήτης για τέτοιον κώνο (Bl γιατί δεν :happy_6: δίνουν???), οπότε αναγκάστηκαν και σκλήρυναν την ανάρτηση για να μειώσουν το Xmax, οπότε μετά βάρυναν τον κώνο για να ρίξουν την Fs, οπότε τους πήγαν τα Q βόλτα στη στρατόσφαιρα. H ευαισθησία που δίνουν είναι ψιλομούφα, διότι κάτω από τα 50 Ηz γκρεμίζεται. Αυτό για να δουλέψει κάπως σωστά, θέλει μετασχηματισμό Linkwitz.

ΥΓ: Το Bl που κρύβουν υπολογίζεται εύκολα από τις T-S και βγαίνει μετά βίας .... 5 (4.97 για την ακρίβεια) :mad_1:
3000€ για 5 κwλο-Τεσλάμετρα, δεν λέει ...:pc:

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Απάντηση: Fostex FW800N (31.5 inch super woofer)

Ε, εκείνη την περίοδο διάβαζα, δεν ήξερα τι γινόταν!
(Nα δεις που κάποιος το έχει ξαναπεί αυτό... :respect: )

Πάντως πρέπει να ομολογήσεις ότι έβαλα και γαργαλιστικά screenshot! :happy_6:

Αυτά που είπε ο φίλος RDoherty δεν τα κατάλαβα καλά - αφού δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τον οδηγό του περί μεγαφώνων - όμως, απ'ότι διαβάζω κι εγώ, πέρα απο το "awe-factor" δεν προσφέρει τίποτα το ιδιαίτερο το συγκεκριμένο ηχείο εκτός ίσως απο open baffle εφαρμογές. Στην περίπτωση που πας για sub είναι καλύτερο να βάλεις δύο καλά 18ιντσα οπότε θα έχεις καλύτερο αποτέλεσμα με πολύ χαμηλότερο κόστος (τάδε έφη οι τύποι στα diyaudio/audiogon).

Reaction score
298
Για να βγει μπάσσο πρέπει να κουνηθεί ο αέρας και για να κουνηθεί ο αέρας χρειάζεται μαγνήτης, όχι αστεία. Τα γούφερ της JBL (π.χ.) έχουν Bl 20, 25, 30 ... Bl 5 είναι για μιντ.

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Απάντηση: Fostex FW800N (31.5 inch super woofer)

Ναι κατάλαβα, ευχαριστώ. Απλά βρήκα ευκαιρία να κράξω για το άλλο thread! :happy_9:

Φαντάζομαι, πάντως, κάποιο λόγο θα είχαν για τη συγκεκριμένη επιλογή. Δε νομίζω να μη μπορούσαν να βρουν κάτι δυνατότερο/μεγαλύτερο (παίρνω ως δεδομένο ότι δεν το έκαναν για λόγους περιορισμού του κόστους σε ένα μεγάφωνο που ήδη είναι πανάκριβο). Άλλωστε ένα 12ιντσο woofer της Fostex που κοίταξα δίνει Bl γύρω στα 19 Tesla/m. Μήπως το προορίζουν για full-range/open-baffle? Αλλά και πάλι είναι προφανές ότι μετά τα 1500Hz δεν ανεβαίνει...Είπαμε, είμαστε κουφοί, αλλά μέχρι τα 14-15k ακούμε..του φούστη! :crazy_1:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.887
Members
38.515
Νεότερο μέλος
Alebut