Y, Pb/Cb, Pr/Cr

Reaction score
1
Καθότι νέος στο χώρο, συγχωρείστε μου εκ των προτέρων το αφελές της ερώτησης.

Πρόσφατα πήρα μια TV Sony 40S2010.
Τη σύνδεσα με ένα dvd player με τις συνδέσεις Y, Pb, Cb.

Μέχρι τώρα το dvd το είχα συνδεδεμένο με scart στην παλιά μου τηλεόραση.

Η ερώτηση είναι τι ακριβώς είναι το σήμα/σύνδεση Y, Pb/Pr, Cb/Cr ;

Η τηλεόραση δείχνει ότι δέχεται σήμα 576p, ή 576i ανάλογα με το mode του dvd player. (Ξέρω ότι το ένα είναι προοδευτικής σάρωσης και το άλλο πεπλεγμένης, αλλά τόσο τυφλός είμαι που δεν βλέπω καμμία εμφανή διαφορά στην ποιότητα;)

Τέλος, με τη σύνδεση scart, θεωρητικά έχω χειρότερη ποιότητα εικόνας; Πάλι 576p/i σήμα δεν φεύγει και από εκεί; (Γιατί ομολογώ ότι και πάλι, δεν είδα καμμιά τεράστια διαφορά μεταξύ σύνδεσης scart ή Y, Pb, Cb)

Reaction score
14
Μια χαρά εικόνα θα πάρεις με το scart. (RGB)
Στις ίντσες αυτές μάλλον είναι ανώφελο να προσπαθείς να ανιχνεύσεις "διαφορές."

Reaction score
1
Εννοείς δηλαδή ότι διαφορές θα ανίχνευα πχ αν είχα προβολέα και μπόλικες ίντσες;

Ποιά η διαφορά του scart με το Y, Pb, Cb σε τεχνικό επίπεδο, γνωρίζει κανείς να μου πει;

Η ανάλυση που βγαίνει από το dvd φαντάζομαι είναι ίδια και στις δύο περιπτώσεις, όμως και τα δύο σήματα είναι progressive?

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Είναι σήμα συνιστωσών... συνήθως χρησιμοποιείτε για progressive σήματα...

Εδώ έχουμε διαχωρισμό της πληροφορίας του σήματος και στα 3 χρώματα αλλά και στην φωτεινότητα και το contrast. Είναι το καλύτερο αναλογικό σήμα που υπάρχει...

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Στο scart δεν μπορούμε να πάρουμε progressive σήμα. Στο scart το καλύτερο σήμα που παίρνουμε είναι το RGB όπου η πληροφορία χωρίζεται στα τρία βασικά χρώματα.

Reaction score
0
παιδιά το σήμα συνιστωσών πόση ανάλυση μπορεί να δώσει?ναι είναι προοδευτική σάρωση αλλά κάνει και upscaling tou stantar dvd?

Reaction score
7
Είναι σήμα συνιστωσών... συνήθως χρησιμοποιείτε για progressive σήματα...

Εδώ έχουμε διαχωρισμό της πληροφορίας του σήματος και στα 3 χρώματα αλλά και στην φωτεινότητα και το contrast. Είναι το καλύτερο αναλογικό σήμα που υπάρχει...
Το Y, Pb/Cb, Pr/Cr χωριζει το σημα σε 2 χρωματα (συγκεκριμενα περιλαμβανει τη διαφορα του κοκκινου και μπλε σε σχεση με τη συνολικη φωτεινοτητα/ασπρομαυρη εικονα χωρις χρωμα) και σε 1 της συνολικης φωτεινοτητας.

Το πρασινο το "υπολογιζει" απο το αθροισμα του κοκκινου+μπλε και τη διαφορα του απο το 100%...

Αναλυσεις που υποστηριζει (so far) : 480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i και 1080p.

Το RGB χωριζει το σημα σε 3 χρωματα (περιλαμβανει πληροφορια του κοκκινου-μπλε-πρασινου με τη φωτεινοτητα του καθενος χρωματος).

Επειδη λοιπον τα DVD "γραφονται" με πληροφορια Y, Pb/Cb, Pr/Cr και επειδη μπορει να παρουμε progressive σημα, θεωρειται καλυτερο απο το RGB...

Απο εκει και περα οοολες οι συσκευες ψηφιακης απεικονισης όόόό,τι σημα και να παρουν στην εισοδο τους θα το μετατρεψουν σε progressive και θα "προβαλουν" progressive, παιζει ρολο στην τελικη ποιοτητα της εικονας το ΠΟΙΑ συσκευη εχει το ΚΑΛΥΤΕΡΟ μετατροπεα interlaced σε progressive.... η TV/projector ή η πηγη;

Το upscale ειναι θεμα συσκευης...

Φυσικα ΚΑΙ το Y, Pb/Cb, Pr/Cr ΚΑΙ το RGB KAI το S-video σημα ειναι σηματα analog video component-συσιστωσων, απο τη στιγμη που διαχωριζουν το συνολικο σημα σε 2 ή 3 διαφορετικα, σε συνιστωσες δηλαδη που στο τελος "συνδυαζονται" και μας δινουν μια εικονα, παρα το γεγονος οτι εχει λανθασμενα επικρατησει οτι οταν λεμε component εννοουμε Y, Pb/Cb, Pr/Cr.

Reaction score
164
Αναλυσεις που υποστηριζει (so far) : 480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i και 1080p.
Να προσθέσω ότι αυτές οι αναλύσεις υποστηρίζονται από το component σε γήινες συσκευές. Γιατί κάτι τέρατα CRT χρησιμοποιούν component για τη μεταφορά τρελών αναλύσεων.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.903
Members
38.518
Νεότερο μέλος
mrkgeo