Lotus Elise ηχοσύστημα

Reaction score
3
Προσοχή, ακολουθεί μεγάλο post!

Καταρχήν θέλω να ζητήσω συγνώμη για το μέγεθος του post μου, αλλά έχω πολλές απορίες και είπα να τις ρωτήσω όλες μαζί. :happy_9: Προσπάθησα τις ερωτήσεις αν τις κάνω italics.

Το βασικό θέμα είναι ότι θέλω να βελτιώσω το ηχοσύστημα της Elise μου. Δεν επιδιώκω πολύ υψηλές στάθμες ή φοβερή πιστότητα. Αυτό που θέλω είναι να μπορώ να ακούω λίγη μουσική όταν κινούμαι ήρεμα στην πόλη ή σε ταξίδια, εκεί που δε με ικανοποιεί το υπάρχον set up.

Η υπάρχουσα πηγή είναι Blaupunkt DAB54 και τα ηχεία πάλι Βlaupunkt ομοαξονικά:

Blaupunkt TSx 402 (10” μπροστά,.90dB μάλλον)
Blaupunkt GTx 542 (13” πίσω, 91dB)

Λόγω της ιδιαιτερότητας του αυτοκινήτου (κινητήρας στο κέντρο, ακριβώς πίσω από τα καθίσματα και ελάχιστη ηχομόνωση) δε νομίζω ότι αξίζει να επενδύσω σε ιδιαίτερα ακριβές λύσεις. Έτσι και αλλιώς συνήθως προτιμώ τον ήχο από κινητήρα – εξάτμιση.

Για αρχή σκέφτομαι να προσθέσω ένα μικρό αυτοενισχυόμενο sub στα πόδια του συνοδηγού. Υπάρχει και λίγος χώρος και πίσω από τα καθίσματα, ανάμεσά τους, αλλά επειδή είναι πολύ χρήσιμος για την τοποθέτηση μικροπραγμάτων δε θα ήθελα να τον καταλάβει κάτι άλλο (το sub).

Για τη χρήση που θέλω βρήκα μόνο ένα sub που ταιριάζει ακριβώς σε διαστάσεις, το Pioneer TS-WX11A. Ελπίζω πως θα μου προσθέσει λίγα μπάσα και θα αφήσει τα υπόλοιπα ηχεία να αναπαράγουν τις μεσο-υψηλές συχνότητες πιο άνετα.

Το ρεύμα που τραβάει το συγκεκριμένο sub είναι 11Α σύμφωνα με τον κατασκευαστή. Με δεδομένο πως διαθέτει ενισχυτή 50W RMS υπολογίζω: 50x2/13=7.7A. Βέβαια δεν ξέρω στα πόσα Ohm βγάζει ο ενισχυτής αυτήν την ισχύ και ποια είναι η εμπέδηση του μεγαφώνου. Τέλος πάντων, υποθέτω πως 11-12-13Α θα είναι το μέγιστο ρεύμα που τραβάει. Σκέφτομαι να περάσω ένα καλώδιο απευθείας από τη μπαταρία μέχρι το sub.

Τι διάμετρο να χρησιμοποιήσω και τι ασφάλεια στην πλευρά της μπαταρίας;

Ως δεύτερο βήμα ή παράλληλα με το πρώτο, σκέφτομαι να αλλάξω τα ηχεία με κάποια πιο ποιοτικά και πιο ευαίσθητα, πάλι ομοαξονικά κατά προτίμηση. Αρχικά λέω να κρατήσω την υπάρχουσα πηγή και βλέπουμε.

Για ηχεία σκεφτόμουν τα Infinity Kappa 42.7i για μπροστά και 52.7i για πίσω, κυρίως λόγω της αυξημένης ευαισθησίας τους 93 και 94dB αντίστοιχα. Όμως έχουν το μειονέκτημα πως κατεβαίνουν στα 2Ω και δεν ξέρω κατά πόσο θα τα άντεχε ως φορτίο η πηγή μου ή η οποιαδήποτε πηγή.

Επιπλέον, πιστεύετε πως έχει νόημα να χρησιμοποιήσω κάποιο καλό (και σχετικά ακριβό) ηχείο στην παρούσα εγκατάσταση, με δεδομένο πως οι συνθήκες ακρόασης δεν είναι και οι καλύτερες; Μήπως δε θα υπάρχει αξιοσημείωτη διαφορά αν χρησιμοποιούσα κάποιο φθηνότερο set ηχείων;

Υπάρχουν κάποια άλλα ευαίσθητα ηχεία που θα μου προτείνατε;

Extra ενισχυτή δε σκέφτομαι να βάλω, κυρίως επειδή ήθελα να κάνω μία σχετικά περιορισμένη παρέμβαση και επιπλέον λόγω της στενότητας του χώρου. Πιθανώς να ήταν δυνατή η τοποθέτησή του πίσω από την πλάτη του οδηγού.

Τέλος, στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο τα πίσω ηχεία παίζουν σημαντικότερο ρόλο από τα μπροστά, επειδή βρίσκονται πολύ πιο κοντά στα αυτιά του ακροατή (πίσω από το κάθισμα, σε απόσταση περίπου 10-15cm από το εξωτερικό αφτί οδηγού ή συνοδηγού). Αυτό, όπως γνωρίζουμε, δεν είναι σωστό για τη διαμόρφωση μίας σωστής σκηνής. Σκεφτόμουν μήπως έπαιρνα διαιρούμενα ηχεία για πίσω και δε συνέδεα καθόλου τα tweeter, ώστε οι υψηλές συχνότητες να έρχονται μόνο από μπροστά.

Μία πιο τρελή σκέψη :crazy_10: είναι να τοποθετήσω τα tweeter των πίσω ηχείων μπροστά, πιο ψηλά από αυτά των μπροστινών ομοαξονικών, ώστε να έχω 2 ζευγάρια tweeter μπροστά. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση πως θα είναι ολόιδια μεταξύ τους (ΑΝ υπάρχουν κατασκευαστές που χρησιμοποιούν τα ίδια tweeter σε coaxial και component προϊόντα) και πως η απόστασή τους από τα αφτιά του ακροατή θα είναι η ίδια. Βέβαια δεν το έχω ξανακούσει πουθενά να γίνεται και απορώ αν είναι κάτι που μπορεί να γίνει με σωστά αποτελέσματα. Επίσης, δε θα ήθελα να προεξέχουν στο ταμπλό τα tweeter για αισθητικούς λόγους.

Reaction score
5
Καταρχήν να σε συγχαρώ για την επιλογή αυτοκινήτου. Αν δε, διαμένεις και Ελλάδα, θεωρώ σχεδόν 'ηρωικό' να έχεις μια Elise. Κακό οδόστρωμα, σαμαράκια, πολλά ψηλά SUVs, και πολλά άλλα, με κάνουν να πιστεύω ότι όποιος έχει τέτοιες αναρτήσεις, πρέπει να έχει και ατσάλινη μέση! Να φανταστείς ούτε στην Αγγλία δεν την πήρα όταν την οδήγησα, προτίμησα κάτι άλλο.
Για audio θα σε βοηθήσουν τα παιδιά εδώ! :-D
Καλές πάντες! :-D

Reaction score
3
Καταρχήν να σε συγχαρώ για την επιλογή αυτοκινήτου. Αν δε, διαμένεις και Ελλάδα, θεωρώ σχεδόν 'ηρωικό' να έχεις μια Elise. Κακό οδόστρωμα, σαμαράκια, πολλά ψηλά SUVs, και πολλά άλλα, με κάνουν να πιστεύω ότι όποιος έχει τέτοιες αναρτήσεις, πρέπει να έχει και ατσάλινη μέση! Να φανταστείς ούτε στην Αγγλία δεν την πήρα όταν την οδήγησα, προτίμησα κάτι άλλο.
Για audio θα σε βοηθήσουν τα παιδιά εδώ! :-D
Καλές πάντες! :-D
χεχε.. σε ευχαριστώ πολύ! :-D

Η αλήθεια είναι πως τη βρίσκω αρκετά άνετη, σε σχέση με αυτοκίνητα που φοράνε aftermarket αναρτήσεις. Δε με έχει προβληματίσει καθόλου η άνεση από την ανάρτηση και να φανταστείς πως είχα συνηθήσει σε άνετα αυτοκίνητα.
Απλά παθαίνω ένα κάτι όποτε ακούω το αυτοκίνητο να κοπανάει σε λακούβα ή σαμαράκι. :mad_2: Όσο προσεκτικός και να είναι κανείς δε γίνεται να τα αποφεύγει πάντα ούτε να κινείται για αρκετή απόσταση με 10χαω.

Reaction score
0
Στάθη το sub είναι πραγματικά compact σε διαστάσεις και είναι ιδανικό για την περίπτωση σου.
Σε Honda S2000,είναι συχνή η τοποθέτηση τους κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού.
Αποτελεί μια κλασσική λύση για τα αυτοκίνητα τύπου roadster. :cool_4:

Σχετικά με την εγκατάσταση τώρα,το γουφεράκι έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε ισχύ.
Σύμφωνα με το manual της Pioneer έχει max consumption 7 Ampere και προτείνει 10Α ασφάλεια.
http://www.service.pioneer-eur.com/...7FC12572B2003F1CDB/$File/TRD1287_TS-WX11A.pdf

Αρα ακόμα και ένα καλώδιο της τάξης των 10 Gauge θα είναι υπεραρκετό.:happy_6:

Attachments

Reaction score
0
Σχετικά με τα μεγάφωνα τώρα...
Δεν έχει τύχει(δυστυχως) να μπω σε Elise οπότε δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς τη διάταξη των μεγαφώνων στη καμπίνα.

Παρόλα αυτά,η άποψη μου είναι να μη δαπανήσεις πολλά χρήματα για τα μεγάφωνα
και να αρκεστείς σε απλές λύσεις.
Το περιβάλλον της Lotus με την ανύπαρκτη μόνωση και τις πολλές γυμνές επιφάνειες,
δεν ενδείκνυται για μουσικές ακροάσεις.

Επίσης,εφόσον η θέση των μεγαφώνων είναι "περίεργη", θα είναι δύσκολο να πετύχεις καλή στερεοφωνική εικόνα.
Στη θέση σου,δεν θα υιοθετούσα τη λύση με τα 4 tweeter ή παρόμοιους συνδυασμούς,
αλλά θα αναβάθμιζα μόνο το ζεύγος το οποίο "στοχεύει" καλύτερα στη θέση του οδηγού.:smoking:

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.752
Απάντηση: Re: Lotus Elise ηχοσύστημα

Στη θέση σου,δεν θα υιοθετούσα τη λύση με τα 4 tweeter ή παρόμοιους συνδυασμούς,
αλλά θα αναβάθμιζα μόνο το ζεύγος το οποίο "στοχεύει" καλύτερα στη θέση του οδηγού.
Σωστα τα λεει ο Κωστης, με 4 τweeter εκει μεσα θα εισαι καθε μερα ''ξυρισμενος''!

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Reaction score
13.261
Στάθη το sub είναι πραγματικά compact σε διαστάσεις και είναι ιδανικό για την περίπτωση σου.
Σε Honda S2000,είναι συχνή η τοποθέτηση τους κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού.
Είναι όντως τόσο χαμηλού προφίλ? Ενας φίλος που έχει S2000 και το ψάξαμε, δε νομίζω να χώραγε 80 χιλιοστά κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού σε ύψος...

Στάθη, δύο-τρεις ιδέες από εμένα:

Α) Δεν υπάρχει λόγος να πάρεις ομοαξονικά για εμπρός και διαιρούμενα για πίσω, εφόσον μπορείς να πάρεις διαιρούμενα για εμπρός (έστω και με 10 εκ. mid) και ένα σκέτο ζεύγος mid πίσω.

Β) Εφόσον θα χρησιμοποιήσεις διαιρούμενο με ξεχωριστό crossover, η
ανάγκη για ξεχωριστό ενισχυτή γίνεται μεγαλύτερη, αν όχι επιτακτική.

Γ) Αν το εσωτερικό σου είναι έτσι:

τότε οι θέσεις των μπροστινών μεγαφώνων είναι (όσο κι αν φαίνεται παράξενο αυτό) πολύ καλές). Τόσο, που ίσως να μη χρειάζεσαι διαιρούμενα αλλά να μπορείς να κάνεις πολύ καλή δουλειά με ομοαξονικά (στα οποία όμως το tweeter έχει ρύθμιση κλίσης).

Συνοψίζοντας, κι επειδή είμαι υπέρ των λύσεων KISS (Keep It Simple, Stupid), θεωρώ πως η καλύτερη λύση είναι
α) ένα σετ ομοαξονικών εμπρός
β) ένα σετ mid για πίσω και
γ) ένας τετρακάναλος ενισχυτής για να οδηγήσει αυτά.

Θα απορήσεις ίσως που δεν έβαλα sub στη λίστα. Here's the catch όμως: μπορείς στις πίσω εργοστασιακές θέσεις να χρησιμοποιήσεις μονάδες 6,5 ιντσών, ειδικά σχεδιασμένες για να κατεβαίνουν χαμηλά και να βάλεις τέτοιες αντί για ένα ενεργό sub (τα οποία προσωπικά σιχαίνομαι). Εξάλλου τα χρήματα που θα έδινες για το ενεργό sub μπορείς να τα δώσεις στον ενισχυτή, οπότε το σύστημα που προτείνω δεν είναι πολύ ακριβότερο.

Τώρα να δούμε τι προϊόντα υπάρχουν που μπορείς να χρησιμοποιήσεις...

Για τα μπροστινά μεγάφωνα προτείνω κάτι φτηνό και καλό, τα Infinity που έβαλες είναι μια λύση, μια άλλη είναι τα Focal 100CA1 της σειράς Access 1, που μπορεί να μην είναι τόσο καλό value for money όσο η προηγούμενη σειρά Access αλλά και πάλι είναι τίμια μεγάφωνα. Αν μπορείς να ανεβείς λίγο ακόμα σε τιμή, ένα από τα καλύτερα (στα 10 εκ. πάντα) είναι το Focal Polyglass 100 CV1.

Ενισχυτής? Χρειάζεσαι έναν τετρακάναλο οικονομικό μεν, ισχυρό και αξιόπιστο δε. Η ψήφος μου πηγαίνει στον Helix DB Four. Εναλλακτικά ίσως μπορούσες να χρησιμοποιήσεις και τον Audison SRX 4 αλλά είναι ακριβότερος και μάλλον δεν έχεις λόγο να πας εκεί (άσε που είναι και μεγαλύτερος σε διαστάσεις).

Ενα πολύ καλό δείγμα είναι το JL Audio 6W0, το οποίο μάλιστα βγαίνει σε εκδόσεις των 4 και των 8 Ohm. Γιατί μας βολεύει αυτό? Επειδή μπορείς να πάρεις 2 τέτοια στα 8Ohm και να τα συνδέσεις παράλληλα έτσι ώστε να δίνουν εμπέδηση 4 Ohm στον ενισχυτή. Του οποίου θα γεφυρώσεις τα δύο από τα 4 κανάλια για μεγαλύτερη ισχύ. :happy_6:

Την ελληνική αντιπροσωπεία της JL Audio θα τη βρεις εδώ. Ενδέχεται να μην το έχουν σε στοκ, αλλά πιστεύω πως αν τους κάνεις ένα τηλεφώνημα θα σε εξυπηρετήσουν.

Reaction score
3
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας!

Σχετικά με την εγκατάσταση τώρα,το γουφεράκι έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε ισχύ.
Σύμφωνα με το manual της Pioneer έχει max consumption 7 Ampere και προτείνει 10Α ασφάλεια.
Αρα ακόμα και ένα καλώδιο της τάξης των 10 Gauge θα είναι υπεραρκετό.
Απ' ότι βλέπω 10 Gauge ισοδυναμεί με διάμετρο 2.6mm περίπου. Σωστά;;
Μήπως για τη συγκεκριμένη εφαρμογή αρκεί και κάποιο πιο λεπτό καλώδιο;

Εντελώς απρόσμενα είχα την ευκαιρία (και την τύχη θα έλεγα) να ακούσω το συγκεκριμένο subάκι σε Elise S1 εχτές το βράδυ, μια και το έχε βάλει ένας φίλος στο αυτοκίνητό, κάτι που δε γνώριζα. To setup του συγκεκριμένου αυτοκινήτου είναι κάπως διαφορετικό με ηχεία μόνο πίσω. Εκείνος το έχει τοποθετήσει σχετικά ψηλά, πίσω από τη θέση του οδηγού. Γενικά δεν εντυπωσιάστηκα. Το περίμενα λίγο περισσότερο δυναμικό / γρήγορο με δεδομένη την πολύ μικρή διάστασή του. Από την άλλη, η αλήθεια είναι πως έδινε το μπάσο που χρειαζόταν και, επιπλέον, διέκρινα πολύ καλή απόδοση από τα μαμά ηχεία (διαφορετικά βέβαια από τα δικά μου), προφανώς επειδή είχαν "ελαφρυνθεί" από τα μπάσα.

Reaction score
3
Α) Δεν υπάρχει λόγος να πάρεις ομοαξονικά για εμπρός και διαιρούμενα για πίσω, εφόσον μπορείς να πάρεις διαιρούμενα για εμπρός (έστω και με 10 εκ. mid) και ένα σκέτο ζεύγος mid πίσω.
Δεν το είχα συνειδητοποιήσει πως πωλούνται σκέτα mid μεγάφωνα. Αν είναι έτσι τότε εννοείται πως αυτή είναι καλύτερη επιλογή από το να πάρω διαιρούμενα και να μη χρησιμοποιήσω τα tweeter. Η λύση να έχω 4 tweeter μπροστά απορρίπτεται, έτσι και αλλιώς το έγραψα περισσότερο για να δω ποια ήταν και η δική σας άποψη, χωρίς να είναι κάτι που το σκεφτόμουν σοβαρά.

Γ) Αν το εσωτερικό σου είναι έτσι:
[...]
τότε οι θέσεις των μπροστινών μεγαφώνων είναι (όσο κι αν φαίνεται παράξενο αυτό) πολύ καλές). Τόσο, που ίσως να μη χρειάζεσαι διαιρούμενα αλλά να μπορείς να κάνεις πολύ καλή δουλειά με ομοαξονικά (στα οποία όμως το tweeter έχει ρύθμιση κλίσης).
Μπράβο! :bravo:Έτσι ακριβώς είναι το εσωτερικό! Παραθέτω και μία φωτο (από το νετ) που φαίνεται η θέση των πίσω ηχείων.

Στη μέση από τα δύο καθίσματα διακρίνεται και ένα sub. Κανονικά στη θέση του υπάρχει ένας μικρός αποθηκευτικός χώρος με διχτάκι.

Συνοψίζοντας, κι επειδή είμαι υπέρ των λύσεων KISS (Keep It Simple, Stupid), θεωρώ πως η καλύτερη λύση είναι
α) ένα σετ ομοαξονικών εμπρός
β) ένα σετ mid για πίσω και
γ) ένας τετρακάναλος ενισχυτής για να οδηγήσει αυτά.
Θα απορήσεις ίσως που δεν έβαλα sub στη λίστα. Here's the catch όμως: μπορείς στις πίσω εργοστασιακές θέσεις να χρησιμοποιήσεις μονάδες 6,5 ιντσών, ειδικά σχεδιασμένες για να κατεβαίνουν χαμηλά και να βάλεις τέτοιες αντί για ένα ενεργό sub (τα οποία προσωπικά σιχαίνομαι). Εξάλλου τα χρήματα που θα έδινες για το ενεργό sub μπορείς να τα δώσεις στον ενισχυτή, οπότε το σύστημα που προτείνω δεν είναι πολύ ακριβότερο.
Η πρότασή σου μου φαίνεται ενδιαφέρουσα, όμως:

1) Στις πίσω εργοστασιακές θέσεις κανονικά ταιριάζουν μονάδες 5.25". Για την τοποθέτηση μεγαλύτερων μονάδων προφανώς χρειάζονται παρεμβάσεις στην "πλάτη" του θαλάμου επιβατών, κάτι που θα ήθελα να αποφύγω.
2) Ακόμα και αν χρησιμοποιηθούν μεγάφωνα 6.5" θα μπορούν όντως να αποδόσουν τις χαμηλές συχνότητες χωρίς το ανάλογο κουτί;
3) Σκεφτόμουν να μην προβώ στην τοποθέτηση ενισχυτή, σε αρχική φάση τουλάχιστον. Δηλαδή να έβλεπα που μπορώ να φτάσω αλλάζοντας μόνο ηχεία και αν στη συνέχεια έκρινα πως χρειάζεται να πρόσθετα κάποιον ενισχυτή.

Τώρα να δούμε τι προϊόντα υπάρχουν που μπορείς να χρησιμοποιήσεις...

Για τα μπροστινά μεγάφωνα προτείνω κάτι φτηνό και καλό, τα Infinity που έβαλες είναι μια λύση, μια άλλη είναι τα Focal 100CA1 της σειράς Access 1, που μπορεί να μην είναι τόσο καλό value for money όσο η προηγούμενη σειρά Access αλλά και πάλι είναι τίμια μεγάφωνα. Αν μπορείς να ανεβείς λίγο ακόμα σε τιμή, ένα από τα καλύτερα (στα 10 εκ. πάντα) είναι το Focal Polyglass 100 CV1.
Το Polyglass 100 CV1 κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα τιμής με τα Infinity, οπότε είναι μέσα στο budget μου. Όπως και με τα Infinity τα tweeter στρέφονται (όπως ανέφερες και εσύ πιο πάνω). Το "καλό" των Focal, συγκριτικά με τα Infinity και όσο αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, είναι τα 4Ω εμπέδηση, ενώ το "κακό" τους η αρκετά μικρότερη ευαισθησία.
Βέβαια στην περίπτωση χρήσης ενισχυτή (π.χ. του Helix DB Four που προτείνεις) και δε θα υπάρχει πρόβλημα οδήγησης των 2Ω (Infinity) και τα 65W RMS θα δίνουν παραπάνω από ικανοποιητικές στάθμες με τα λιγότερο ευαίσθητα ηχεία (Focal στα 4Ω). Οπότε είναι μία η άλλη.
Σε περίπτωση που ξεκινήσω κρατώντας τη μαμά πηγή με τα Infinity θα έχω πολύ δύσκολο φορτίο, ενώ με τα Focal δε θα έχω μεγαλύτερες στάθμες σε σχέση με τα υπάρχοντα ηχεία. :crazy_1:

Ενα πολύ καλό δείγμα είναι το JL Audio 6W0, το οποίο μάλιστα βγαίνει σε εκδόσεις των 4 και των 8 Ohm. Γιατί μας βολεύει αυτό? Επειδή μπορείς να πάρεις 2 τέτοια στα 8Ohm και να τα συνδέσεις παράλληλα έτσι ώστε να δίνουν εμπέδηση 4 Ohm στον ενισχυτή. Του οποίου θα γεφυρώσεις τα δύο από τα 4 κανάλια για μεγαλύτερη ισχύ. :happy_6:
Ωραία μου φαίνονται τα μεγάφωνα, αλλά εδώ αναφέρονται τα αρχικά μου σχόλια 1) και 2).
Θα πρότεινες αυτά να παίζουν μεσο-χαμηλές συχνότητες ή μόνο χαμηλές (όσο μπορούν να κατέβουν χωρίς κουτί);
Αν παίζουν και μέσες και επιλεγεί μονοφωνική λειτουργία (με γεφύρωση του ενισχυτή) θα μπορούν τα μπροστά ηχεία μόνο να δημιουργήσουν μία ικανοποιητική στερεοφωνική εικόνα;

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Reaction score
13.261
Ξεκινάω από το τέλος, γιατί εκ των πραγμάτων τη στερεοφωνική εικόνα ΔΕΝ μπορείς να τη διορθώσεις με τα μεγάφωνα πίσω σου, όπως κι αν παίζουν.

Επίσης, μη δίνεις πολύ μεγάλη σημασία στα νούμερα ευαισθησίας κλπ, πολλές φορές είναι πλασματικά. Εξάλλου ο ενσωματωμένος ενισχυτής του Blau με τα 4*12 W RMS (στην καλύτερη περίπτωση) δεν έχει καμία σχέση με τα 60-70 ανά κανάλι ενός εξωτερικού ενισχυτή.

Οσο για τις πίσω θέσεις 5,25", είχα την εντύπωση πως είναι 6,5"... Οπως και να έχει, τα μεγάφωνα αυτά είναι σχεδιασμένα ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν και χωρίς την τέλεια καμπίνα.

Τον ενισχυτή τον θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ, ειδικά στο δικό σου αυτοκίνητο όπου υπάρχει αυξημένος θόρυβος κινητήρα και κύλισης. Εκτός αυτού το σημαντικό είναι ότι κερδίζεις όχι μόνο σε στάθμες αλλά (και ίσως κυρίως) σε ποιότητα.

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Reaction score
13.261
1) Στις πίσω εργοστασιακές θέσεις κανονικά ταιριάζουν μονάδες 5.25". Για την τοποθέτηση μεγαλύτερων μονάδων προφανώς χρειάζονται παρεμβάσεις στην "πλάτη" του θαλάμου επιβατών, κάτι που θα ήθελα να αποφύγω.
Το θέμα λύνεται απλούστατα με τη χρήση δαχτυλιδιών (είτε πλαστικών είτε από mdf) με αστείο κόστος και μηδαμινή παρέμβαση στην εργοστασιακή μορφή του αυτοκινήτου. :prof:

2) Ακόμα και αν χρησιμοποιηθούν μεγάφωνα 6.5" θα μπορούν όντως να αποδόσουν τις χαμηλές συχνότητες χωρίς το ανάλογο κουτί;
Τα συγκεκριμένα μεγάφωνα (μα και άλλα "ειδικών" περιπτώσεων) είναι σχεδιασμένα ώστε να μπορούν να αποδίδουν χωρίς απαραίτητα να είναι σε τέλεια καμπίνα.

3) Σκεφτόμουν να μην προβώ στην τοποθέτηση ενισχυτή, σε αρχική φάση τουλάχιστον. Δηλαδή να έβλεπα που μπορώ να φτάσω αλλάζοντας μόνο ηχεία και αν στη συνέχεια έκρινα πως χρειάζεται να πρόσθετα κάποιον ενισχυτή.
Δώρον άδωρον, τα 60-70 W RMS ενός εξωτερικού ενισχυτή δε συγκρίνονται με τα 10 W RMS (στην καλύτερη περίπτωση) του ενσωματωμένου στο Blau ενισχυτή.

Το Polyglass 100 CV1 κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα τιμής με τα Infinity, οπότε είναι μέσα στο budget μου. Όπως και με τα Infinity τα tweeter στρέφονται (όπως ανέφερες και εσύ πιο πάνω). Το "καλό" των Focal, συγκριτικά με τα Infinity και όσο αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, είναι τα 4Ω εμπέδηση, ενώ το "κακό" τους η αρκετά μικρότερη ευαισθησία.
Βέβαια στην περίπτωση χρήσης ενισχυτή (π.χ. του Helix DB Four που προτείνεις) και δε θα υπάρχει πρόβλημα οδήγησης των 2Ω (Infinity) και τα 65W RMS θα δίνουν παραπάνω από ικανοποιητικές στάθμες με τα λιγότερο ευαίσθητα ηχεία (Focal στα 4Ω). Οπότε είναι μία η άλλη.
Σε περίπτωση που ξεκινήσω κρατώντας τη μαμά πηγή με τα Infinity θα έχω πολύ δύσκολο φορτίο, ενώ με τα Focal δε θα έχω μεγαλύτερες στάθμες σε σχέση με τα υπάρχοντα ηχεία. :crazy_1:
Μη δίνεις πολύ μεγάλη σημασία στα νούμερα γιατί πολλές φορές μπορούν να σε αποπροσανατολίσουν. Μεγαλύτερη σημασία έχει (έτσι κι αλλιώς) η καμπύλη εμπέδησης των μεγαφώνων παρά η ονομαστική τους αντίσταση. Το πόσο δυνατά θα παίξουν δε, εξαρτάται από πολλούς ακόμη παράγοντες πέραν της ευαισθησίας. Εξάλλου το tweeter των Focal είναι σαφώς πιο ευαίσθητο από αυτό των Infinity.

Ωραία μου φαίνονται τα μεγάφωνα, αλλά εδώ αναφέρονται τα αρχικά μου σχόλια 1) και 2).
Θα πρότεινες αυτά να παίζουν μεσο-χαμηλές συχνότητες ή μόνο χαμηλές (όσο μπορούν να κατέβουν χωρίς κουτί);
Μόνο χαμηλές. Ή στο περίπου. Δηλαδή μπορείς να τα κόψεις εκεί που αρχίσουν να παίζουν σωστά τα μπροστινά (περίπου στα 120-150 Hz).

Αν παίζουν και μέσες και επιλεγεί μονοφωνική λειτουργία (με γεφύρωση του ενισχυτή) θα μπορούν τα μπροστά ηχεία μόνο να δημιουργήσουν μία ικανοποιητική στερεοφωνική εικόνα;
Τη στερεοφωνική εικόνα εκ των πραγμάτων δεν μπορείς να τη διορθώσεις βάζοντας μεγάφωνα ακριβώς από πίσω σου. Γι'αυτό και επιμένω στη λύση των sub αντί για mid. :happy_4:

Reaction score
3
Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του Helix DB Four διαβάζω:
Ασφάλεια: 2x25A

Αυτό σημαίνει πως για την τροφοδοσία του ενισχυτή χρειάζονται δύο παροχές ρεύματος (καλώδια) με τις αντίστοιχες ασφάλειες ή πως απλά εσωτερικά ο ενισχυτής διαθέτει 2 ασφάλειες των 25A;
Τελικά τι καλώδιο/α χρειάζονται για την τροφοδοσία από τη μπαταρία και τι ασφάλεια/ες στην πλευρά της μπαταρίας;

Αν χρησιμοποιήσω τον γνωστό τύπο για 2x60W (4Ω) RMS + 1x180W RMS (4Ω γεφυρωμένα) έχω:
(2*60+180)*2/13= 46,15A συνολικό ρεύμα.

Για το μέγιστο ρεύμα: 2χ90W RMS (2Ω) + 1x180W RMS (2Ω γεφυρωμένα) ή 4χ90W RMS (2Ω)
4*90*2/13= 55,38Α μέγιστο ρεύμα θεωρητικά.

Καλά τα λέω;

Άρα χρησιμοποιώ 1 ασφάλεια γύρω στα 50-60Α αν έχω 1 καλώδιο τροφοδοσίας;

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Reaction score
13.261
Ο ενισχυτής έχει 2 ξεχωριστές ασφάλειες, μία ανά ενισχυτικό ζευγάρι. Από τη μπαταρία, αν υποθέσουμε πως το καλώδιο θα έχει συνολικό μήκος (μέχρι τον ενισχυτή) 3 μέτρα (και πολύ βάζω για την Elise), χρειάζεσαι ένα καλώδιο 8AWG και μια ασφάλεια όχι πάνω από 50A ΟΣΟ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ.

Reaction score
3
Ο ενισχυτής έχει 2 ξεχωριστές ασφάλειες, μία ανά ενισχυτικό ζευγάρι. Από τη μπαταρία, αν υποθέσουμε πως το καλώδιο θα έχει συνολικό μήκος (μέχρι τον ενισχυτή) 3 μέτρα (και πολύ βάζω για την Elise), χρειάζεσαι ένα καλώδιο 8AWG και μια ασφάλεια όχι πάνω από 50A ΟΣΟ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ.
Σε ευχαριστώ!

Κοίταγα εδώ για τα AWG:
http://en.wikipedia.org/wiki/American_wire_gauge
και μετά εδώ:
http://www.powerstream.com/Wire_Size.htm

και παρατηρώ πως ο καθένας γράφει πως αντιστοιχούν διαφορετικά Α στην ίδια διατομή καλωδίου, αλλά προφανώς έχει να κάνει και με το συνολικό του μήκος (άρα συνολική ωμική αντίσταση) και με άλλους παράγοντες. Ε;; :)

Για καλώδιο γείωσης τι να χρησιμοποιήσω;

Είδα πως υπάρχουν στο εμπόριο σετάκια (τυποποιημένα) που περιλαμβάνουν καλώδια τροφοδοσίας, γείωσης και ασφαλειοθήκη. Τα προτείνεις; Αλλιώς που θα βρω τα καλώδια; Σε κάποιο μαγαζί με ηλεκτρολογικό εξοπλισμό ή σε εξειδικευμένο κατάστημα car audio;

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Reaction score
13.261
Προφανώς το πόσα Αμπέρ μπορούν να περάσουν ασφαλώς από ένα καλώδιο εξαρτάται τόσο από τη διατομή του όσο και το μήκος του, όχι τόσο λόγω ωμικής αντίστασης αλλά κυρίως λόγω περιορισμών θερμικής ανοχής.

Καλώδιο γείωσης χρησιμοποιείς ίδιας διατομής αλλά σαφώς μικρότερου μήκους (όσο πιο κοντό γίνεται, και σε απευθείας επαφή με γυμνό μέρος του σασί του αυτοκινήτου - εν ανάγκη ξύνεις χρώμα με γυαλόχαρτο, τρυπάς, βιδώνεις σφιχτά με σωστό τερματισμό, βάζεις βαζελίνη ή χρώμα σε spray για να μη σκουριάσει).

Τα σετάκια του εμπορίου είναι συνηθισμένη και ολοκληρωμένη λύση, ενώ δεν έχουν και μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε διαφορετικές μάρκες όσον αφορά στην ποιότητα. Μπορείς να βρεις τόσο σε κατάστημα car audio όσο και σε κατάστημα με ηλεκτρολογικά (ίσως και σε μεγάλο super market, πλέον).

Reaction score
3
Να ρωτήσω κάτι ακόμα (ένα ένα τα ρωτάω.. :happy_9:) ;

Τον Helix DB Four γιατί τον προτείνεις;
Βλέπω πως σε αυτήν την κατηγορία τιμής / ισχύος υπάρχουν αρκετές επιλογές από γνωστούς ή και λιγότερο γνωστούς κατασκευαστές. Η απόδοση του Helix θεωρείται γενικά καλή ως προς την τιμή του; Σε ρωτάω γιατί αυτή η μάρκα ήταν κάτι το άγνωστο για εμένα μέχρι να την αναφέρεις. Τι άλλο θα μπορούσα να κοιτάξω;

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Reaction score
13.261
Τον Helix τον προτείνω γιατί είναι ένας πολύ αξιόπιστος και ικανοποιητικός ηχητικά ενισχυτής, σε μια πολύ καλή τιμή για αυτά που προσφέρει, από έναν πέρα για πέρα καταξιωμένο στο χώρο του car audio κατασκευαστή.

Από εκεί και πέρα, σαφώς υπάρχουν και άλλα προϊόντα, όπως αυτά που πρότεινα πιο πάνω, ή ακόμα και άλλα (ίσως κάποιος ESX ή κάποιος Phase Evolution από Γερμανία μια που είναι και της μόδας τώρα τελευταία, για πολύ συγκεκριμένους λόγους). Προτιμώ όμως να αποφύγεις ενισχυτές από μάρκες ηλεκτρονικών (πχ Pioneer, Kenwood, JVC, Clarion), καθώς συνήθως δεν αποδίδουν αντίστοιχα με άλλους (πιο εξειδικευμένων κατασκευαστών) στην ίδια τιμή. Επίσης, υπάρχουν κατασκευαστές των οποίων τα προϊόντα είναι προσανατολισμένα προς την ένταση και όχι τόσο προς την ποιότητα.

Για τη Helix έχουμε συζητήσει ξανά στην ενότητα πάντως, αν ψάξεις θα βρεις αντίστοιχα θέματα (ας μην επαναλαμβανόμαστε).

Reaction score
3
Ολύμπιε (δεν έχω καταλάβει αν αυτό είναι το όνομα ή το επίθετό σου ή τίποτα από τα δύο :)) επιστρέφω σε προηγούμενο post σου για να ζητήσω διευκρινίσεις.

Το θέμα λύνεται απλούστατα με τη χρήση δαχτυλιδιών (είτε πλαστικών είτε από mdf) με αστείο κόστος και μηδαμινή παρέμβαση στην εργοστασιακή μορφή του αυτοκινήτου. :prof:
Τα δαχτυλίδια που αναφέρεις είναι τυποποιημένα; Μπορείς σε παρακαλώ να μου δώσεις ένα παράδειγμα (link); Που τα βρίσκω;

Τα συγκεκριμένα μεγάφωνα (μα και άλλα "ειδικών" περιπτώσεων) είναι σχεδιασμένα ώστε να μπορούν να αποδίδουν χωρίς απαραίτητα να είναι σε τέλεια καμπίνα.
Αυτό το λες επειδή μπορούμε να θεωρήσουμε πως δημιουργείται κάποιου είδους καμπίνα μεταξύ της πλάτης του χώρου επιβατών και της πλάτης των καθισμάτων;

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Reaction score
13.261
Ολύμπιε (δεν έχω καταλάβει αν αυτό είναι το όνομα ή το επίθετό σου ή τίποτα από τα δύο :))
Επίθετο, το άλλο είναι Νικόλας. :happy_4:

Τα δαχτυλίδια που αναφέρεις είναι τυποποιημένα; Μπορείς σε παρακαλώ να μου δώσεις ένα παράδειγμα (link); Που τα βρίσκω;
Σε καταστήματα car audio. Σκέψου κάτι τέτοιο:

Από την επιφάνεια της πλάτης του χώρου αποσκευών μέχρι την πλάτη των καθισμάτων, όταν αυτά είναι στην πιο πίσω θέση, πόση απόσταση είναι?

Αυτό το λες επειδή μπορούμε να θεωρήσουμε πως δημιουργείται κάποιου είδους καμπίνα μεταξύ της πλάτης του χώρου επιβατών και της πλάτης των καθισμάτων;
Οχι, από την πίσω πλευρά των μεγαφώνων.

Reaction score
3
Νικόλα,
Από την επιφάνεια της πλάτης του χώρου αποσκευών μέχρι την πλάτη των καθισμάτων, όταν αυτά είναι στην πιο πίσω θέση, πόση απόσταση είναι?
Εννοείς από την επιφάνεια του χώρου επιβατών μέχρι την πλάτη των καθισμάτων, δηλαδή πόσο διαθέσιμος χώρος υπάρχει μέσα στην καμπίνα των επιβατών πίσω από τα καθίσματα; Αυτή η απόσταση κυμαίνεται από 10-15cm περίπου (στο κέντρο, δηλαδή ανάμεσα από τα καθίσματα) ως 4-5cm περίπου (στις εξωτερικές πλευρές, εκεί που βρίσκονται τα μεγάφωνα). Μπορώ να τα μετρήσω για να σου πω με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Τώρα αν εννοείς αυτό συν (+) ποιο είναι το πάχος του διαχωριστικού (μέταλλο + ένα μονωτικό υλικό + πλαστικό κάλυμμα) από τον χώρο του κινητήρα* μέχρι το χώρο των επιβατών, δεν ξέρω ακριβώς (μπορώ να το βρω) ούτε νομίζω πως έχει μεγάλη σημασία.

Τα πίσω μεγάφωνα μπαίνουν σε μία τρύπα (το καθένα) που υπάρχει στην πλάτη της καμπίνας επιβατών. Η τρύπα αυτή είναι τόσο μεγάλη όσο χρειάζεται ώστε μόλις να χωράει μέσα το μεγάφωνο και καθόλου μεγαλύτερη. Δηλαδή δεν υπάρχει επιπλέον χώρος για να χρησιμεύσει ως κουτί ηχείου.

Νομίζω πως μία καλύτερη photo θα βοηθήσει. Εδώ έχουν αφαιρεθεί τα καθίσματα και φαίνεται καλύτερα το πλαστικό κάλυμμα, που έγραψα, με τα ηχεία και το διχτάκι στη μέση.

* Στην Elise πίσω από την καμπίνα των επιβατών (τα καθίσματα) βρίσκεται ο κινητήρας, και πίσω από τον κινητήρα ο χώρος αποσκευών.

Attachments

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.643
Members
38.728
Νεότερο μέλος
roberto_portale