Τι είναι High End και τελικά τι μας νοιάζει?...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Νομίζω ότι μετά από τόσες συζητήσεις και αναλύσεις πρέπει να συνοψίσουμε. Σιγά μην βγάλουμε άκρη αλλά...

- Τι είναι αυτό το καταραμένο το High End?
Είναι τα λεφτά?
Είναι οι μηχανές?
Είναι η ηχητική απόδοση?
Είναι οι γνώσεις?
Είναι οι εμπειρίες?

- Ποιά είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να χαρακτηριστεί ως High End μια μηχανή?
Η ομορφιά?
Το κόστος?
Η απόδοση?
Η τεχνολογία?
Η φήμη?

- Και τελικά γιατί αγχώνονται μερικοί για τον χαρακτηρισμό.
Αυτό δεν το κατάλαβα ποτέ για να είμαι ειλικρινής. :crazy_1:

...

Reaction score
10
Καταρχας ας ξεκινησουμε με την ονομασια. Eτυχε η υψηλη πιστοτητα να ονομαστει hi-end θα μπορουσε να λεγοταν «ντοματες» η «πατατες». Προβλημα με τον όρο αυτό δεν εχουν οσοι ασχολουνται με το χομπυ αλλα οι απεξω για να σου απαντησω στο τελευταιο ερωτημα σου. Αυτό εχει αποδειχτει παμπολλες φορες!

Για μενα Hi-end είναι η απολυτη αναπαραγωγη αυτων που εχουν γραφτει στο δισκακι, είναι η ψευδαισθηση ότι βρισκεσαι μεσα στο studio την στιγμη της ηχογραφησης, είναι να λοξοκοιτας τα ηχεια σου και να μην πιστευεις ότι αυτό που ακους προερχεται από αυτά, η πληρης εξαφανιση του συστηματος και όλα αυτά σε ρεαλιστικες σταθμες για το κάθε οργανο. Να μπορει ένα συστημα να προκαλεσει εντονα συναισθηματα σαν αυτά που προκαλουν οι Live εμπειριες. Να εχεις την ψευδαισθηση ότι μπορεις να ακουμπησεις τον τραγουδιστη. Και όταν τα πετυχεις όλα αυτά δεν ψαχνεις για αναλυσεις, χροειες κτλ απλα το αισθανεσαι οπως και στο live δεν αναρωτιεσαι αλλα ξερεις οτι εισαι μπροστα σε μια μπαντα. Δυστυχως όλα αυτά συνοδευονται και από την αντιστοιχη τιμη.

Δευτερευον ρολο αλλα πολυ σημαντικο παιζει και η εμφανιση του μηχανηματος.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.138
Από τη μεριά του κατασκευαστή: High end είναι αυτό που έφτιαξα να είναι διαφορετικό από αυτά των άλλων, ασχέτως του πόσο καλά δουλεύει, αλλά το πρόβλημα είναι, πού θα βρω κορόιδα για να το πουλήσω με μεικτό κέρδος 2500%.

Από τη μεριά του αγοραστή: High end είναι αυτό που αγόρασα επειδή είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που αγόρασαν οι άλλοι, ενώ συγχρόνως η υψηλή τιμή του το καθιστά τόσον απρόσιτο, ώστε η κατοχή του αυτομάτως να με τοποθετεί σε εκείνη την τυχερή ολιγομελή ομάδα ηλιθίων, που είναι τόσο ηλίθιοι, ώστε να καταντούν τόσο σπάνιοι, που οι ίδιοι να είναι άξιοι ψυχιατρικής διερεύνησης, και τα γονίδιά τους άξια γενετικής αποθήκευσης, προς πειραματική αξιοποίηση στο μέλλον.

Από τη μεριά του πωλητή: High end είναι αυτό που μπορώ να πουλήσω στον πρώτο τυχόντα άσχετο, χωρίς την παραμικρή επιστημονική επιχειρηματολογία, και με κέρδος απαραιτήτως τουλάχιστον 675%. Ίσως και με λιγότερο, αλλά τότε δεν θα έχει γλύκα...

Από τη μεριά του δοκιμαστή: High end είναι αυτό, περί της απόδοσης του οποίου μπορώ να γεμίσω ολόκληρο βιβλίο, χωρίς την παραμικρή επιστημονική επιχειρηματολογία, αλλά βασιζόμενος μόνον στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μου να λέω ό,τι αρλούμπα μου κατέβει στο κεφάλι, ή τέλος πάντων ό,τι εγώ νομίζω και αντιλαμβάνομαι μέσα από το ανθρώπινο, απελπιστικά ατελές αντιληπτικό μου σύστημα, και χωρίς κατ’ ανάγκη να γίνομαι κατανοητός στον αναγνώστη, ο οποίος, έτσι ή αλλιώς, για να χάνει το χρόνο του διαβάζοντας αυτά που γράφω, είναι, ή κανένας αργόσχολος, ή απλώς ηλίθιος με λεφτά για ξόδεμα προς τα εκεί που θα του πω εγώ.

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.168
Απάντηση: Τι είναι High End και τελικά τι μας νοιάζει?...

Αυτοί που νομίζουν ότι θα βάλουν μια 30μελή ορχήστρα σε ένα δωμάτια 4χ4?

Reaction score
0
Από την πλευρά του ακροατή κάποιος??? Μας και όλοι αναζητούμε μια "καλή" ακρόαση... θα πω λοιπόν μια ματαιότητα κάτι ανέφικτο...

Θα το αιτιολογήσω με ένα απλό παράδειγμα με την προϋπηρεσία μου ως μουσικός... Αν υποθέσουμε ότι έχουμε ένα CD στο οποίο έχουμε ηχογραφήσει τον Carlos Santana να παίζει κάτι... Ο ήχος του είναι η σύνθεση των παρακάτω:
1. της τεχνικής του ως παίχτη
2. της πένας του ως υλικό
3. της κιθάρας ως ξύλο (τι είδος ξύλου, πότε και πως κόπηκε, λούστρα, ποιος και πως μόνταρε το όργανο κάθε ένα από αυτά είναι τόμοι γνώσης και επιστημονικής μελέτης)
4. των μαγνητών του ως υλικό και περιέληξη μαγνήτη
5. των καλωδίων του κλπ κλπ κλπ
6. της ηχογράφησης

Λοιπόν το hiend υπόσχεται ότι θα μεταφέρει όλα αυτά με ''υψηλή πιστότητα'' λοιπόν αν τα ακούσει κάποιος όλα αυτά live και μετά στο hi end σύστημα του ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ o ένας ήχος να έχει σχέση με τον άλλο... τι κάνουμε λοιπόν συντηρούμε μια ματαιότητα... γιατί η λεπτομέρεια της διαφοράς μεταξύ πιστότητας και πραγματικότητας είναι αυτή που κάνει τι διαφορά....

Reaction score
0
Να αλλάξω λίγο την ερώτηση?

Τι σημαίνει έρωτας, πως τον αντιλαμβάνεται ο καθένας μας, πως τον εννοεί ο καθένας μας, τι σημαίνει για τον καθένα μας;

Γιατί κάθε φορά πρέπει να απολογούμαστε για τα αισθήματά μας… γιατί σε όλα πρέπει να υπάρχουν ταμπέλες, ισοπεδωτικές τις περισσότερες φορές, με αποτέλεσμα κάποιος να «παρασύρεται» σε λέξεις που δε μπορούν να αποδώσουν αυτό που νοιώθει πραγματικά και ταυτόχρονα να γίνονται πόλος έλξης άσχημων χαρακτηρισμών από άλλους που δεν έχουν παρόμοιο τρόπο σκέψης!

Σκεφτείτε πόσα έχουν γραφτεί για τον Έρωτα, τη δύναμη της Αγάπης, το «κόστος» αυτής σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Κάτι παρόμοιο είναι και το High End, βάζοντάς του ταμπέλα το μόνο που καταφέρνεις είναι να δημιουργείς από το πουθενά «γραφομαχίες» σε κάτι που στην ουσία είναι «αφηρημένο» και ο καθένας μας το αντιλαμβάνεται διαφορετικά…

Reaction score
10
Πολυ σωστος φιλε Kastrato. Και για να επεκτεινω λιγο την σκεψη σου, ειναι ακομα χειροτερα αν δεν εχεις νιωσει ποτε το συναισθημα της αγαπης και ταυτοχρονα να προσπαθεις να δωσεις καποιον ορισμο. Εκει να δεις μπερδεμα.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.138
Να αλλάξω λίγο την ερώτηση?

Τι σημαίνει έρωτας, πως τον αντιλαμβάνεται ο καθένας μας, πως τον εννοεί ο καθένας μας, τι σημαίνει για τον καθένα μας;
Οπωσδήποτε και αν αντιλαμβάνεται κάποιος τον έρωτα, ο παραλληλισμός είναι μάλλον άστοχος, καθ' όσον το high end είναι αγοραίο ενώ ο έρωτας όχι.

Reaction score
4
Απάντηση: Τι είναι High End και τελικά τι μας νοιάζει?...

Εγώ βλέπω λίγο διαφορετικά την παρομοίωση με τον έρωτα.
Το Hi-end δεν είναι κάτι που που αισθάνεσαι....η μουσική είναι !
Αφού μπορεί κάποιος να αισθανθεί την μουσική με ένα μη hi-end σύστημα αυτόματα δεν ισχύει αυτός ο 'ορισμός'.
Το hi-end είναι το 'σώμα' και όχι η 'ψυχή'.

Reaction score
5
εγω την μουσική μου να ευχαριστιέμαι...

και δεν πα να με πείτε και hi-start ναουμ...

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
98.498
Απάντηση: Re: Τι είναι High End και τελικά τι μας νοιάζει?...

Status symbol?
Αυτό ακριβώς! :cool_4:

Ότι είναι το ακριβό ρολόι στην ένδειξη της ώρας, το ακριβό κινητό στην απλή συνομιλία, η λιμουζίνα στην οδήγηση κλπ
Το ιδιαίτερο/ξεχωριστό στους πολλούς χωρίς εξηγήσεις. Αυτό γίνεται μέσω τιμής, brand name και εμφάνισης.

Reaction score
0
Πως μπορείς να πείσεις έναν Harlea ότι η Super Desert Africa North Pole εντούρο είναι καλύτερη ???,

ή οτι μια βόλτα με μια παλιά Norton commando είναι η πεμπτουσία της οδηγικής απόλαυσης - απόδρασης ???

ή οτι το νέο μοντέλο street της X μάρκας που πιάνει τα 800 χλμ/ω σε 1.2'' είναι το απάυγασμα και η τελευταία λέξη των πάντων ???

Χωρίς καμία διάθεση συσχετισμού αυτό που θέλω να πω είναι οτι ο καθένας με τις εμπερίες του και το αυτί του και την ψυχοσύνθεση τουδιαλέγει αυτό που αυτός θεωρεί Hi end . Προσωπικά αδυνατώ να δώσω ορισμό όμως στο παράδειγμα μου προτιμώ την Noton ....

Reaction score
13
Για μενα το Ηι Εnd ειναι ενα State of mind.
Η ατερμονη νοητικη διεργασια που ωθει για κατι καλυτερο απο το ηδη υπαρχον.
Αυτο σημαινει οτι για τον καθενα το Hi End εχει διαφορετικη αφετηρια και διαφορετικο στοχο.
Και βεβαια δεν εχει End.

Reaction score
1.845
Ετοιμάζω θέμα με την προσωπική μου άποψη. Απόσπασμα:

Όπως περιγράφεται στη Wikipedia, Hi-Fi "High fidelity or hi-fi reproduction is a term used by home stereo listeners and home audio enthusiasts (audiophiles) to refer to high-quality reproduction of sound or images that is very faithful to the original master recording".
Το οποίον, για μη αγγλομαθείς, " Η υψηλής πιστότητας αναπαραγωγή είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από τους οικιακούς ακροατές στερεοφωνίας και τους audiophiles, και αναφέρεται στην υψηλής ποιότητας αναπαραγωγή του ήχου ή των εικόνων που είναι πολύ πιστή στην αρχική κύρια καταγραφή (master recording).
Ο όρος high end δεν έχει ακόμα πολιτογραφηθεί, αλλά σημαίνει hi-fi τεχνολογίας αιχμής, με ακόμη καλύτερα αποτελέματα αναπαραγωγής.
Υπάρχουν προδιαγραφές, στο τί είναι hi-fi και τι όχι;
Δεν υπάρχουν. Όχι γιατί δεν θα μπορούσαν, απλά γιατί ο όρος είναι μανατζαρέικης πατρότητας και σκοπό έχει να εξυπηρετήσει την προώθηση προϊόντων, με υποτιθέμενη ανωτέρα σχεδίαση και κατασκευή. Όχι να διαχωρίσει τα αρνιά απ' ατα κατσίκια.
Στην αρχή, την ονομασία hi-fi έπαιρναν προϊόντα γνωστών εταιριών, ανωτέρας κατηγορίας τιμής, για να δειχθεί πως έχουν την ικανότητα πιστής αναπαραγωγής. Στην πορεία όμως άρχισαν να ονομάζουν hi-fi τα προϊόντα τους και διάφοροι άλλοι κατασκευαστές, αφού δεν μπορούσε κανείς, με βάση κάποιες προδιαγραφές, να τους αποκλείσει. Γι' αυτό και διάφοροι ευφάνταστοι reviewers, ανακάλυψαν τον όρο high end (πιθανώς συνεπικουρούμενοι απο κάποια τμήματα πωλήσεων εταιριών), δηλώνοντας συσκευές ανωτάτης ποιότητας (και τιμής βεβαίως).
Άρα, όποιος πίστευε πως κάποια συσκευή πρέπει να περάσει κάποιες δοκιμές με μηχανήματα μέτρησης, για να πάρει την ονομασία, έκανε λάθος. Όχι πως δεν είναι μετρήσιμη η ποιότητα. Απλά δεν απαιτείται μέτρηση. Η μόνο κοινώς αποδεκτή δοκιμή είναι το περίφημο blind test, χωρίς όμως μηχανήματα, μόνο με ακροάσεις .....

Reaction score
19
Το hi-end δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας μαρκετίστικος όρος.

Τα ηλεκτρονικά, αναλογικά και ψηφιακά, όσο και η ακουστική είναι επιστήμες που διέπονται από απόλυτα συγκεκριμένους κανόνες και κάλλιστα ένας άνθρωπος επιστήμονας, εκμεταλλευόμενος τα υλικά που του παρέχονται, μπορεί να παράγει όμορφα και ποιοτικά μηχανήματα ακόμα και με μικρό υλικό κόστος.

Το έξτρα κόστος ενός μηχανήματος, λόγω της έρευνας, της γνώσης του και της προσωπικής του δουλειάς, είναι φυσικά θεμιτό και υπεραπαραίτητο.

Το παρανοϊκό κόστος λέγεται hi-end.

Reaction score
4
Οταν δεν μπορουν να σου δικαιολογησουν το αστρονομικο ποσο που ζητανε ,τοτε σου εμφανιζουν το hi end.

Reaction score
0
Το hi-end δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας μαρκετίστικος όρος.

Συμφωνώ!

Τα ηλεκτρονικά, αναλογικά και ψηφιακά, όσο και η ακουστική είναι επιστήμες που διέπονται από απόλυτα συγκεκριμένους κανόνες και κάλλιστα ένας άνθρωπος επιστήμονας, εκμεταλλευόμενος τα υλικά που του παρέχονται, μπορεί να παράγει όμορφα και ποιοτικά μηχανήματα ακόμα και με μικρό υλικό κόστος.

Χμμ, εδώ θα ήθελα να διαφωνήσω... ξεχνάμε ένα "κρίκο"... την ψυχοακουστική, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από την αντίδραση του κάθε ανθρώπου σε διάφορους ήχους!

Όχι ότι, βάση αυτής, δε μπορεί κάποιος με γνώσεις να κατασκευάσει ένα όμορφο και ποιοτικό μηχάνημα με μικρό κόστος υλικών (δε νομίζω να είναι το θέμα που θα μπορούσαμε να επιχειρηματολογήσουμε για τη σημασία της ποιότητας των υλικών) αλλά σίγουρα βάση αυτής μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στους αναπαραγόμενους ήχους.
Επίσης, συνεχίζουμε να δίνουμε βάρος στις λέξεις για ένα όρο "αφηρημένο" βάση επιστήμης! ;-)

Reaction score
10
Ολοι εσεις που απαντησατε πρεπει να εχετε ακουσει τα απειρα σωστα στημενα συστηματα σε σπιτια αφου βλεπω οτι εχετε πολυ εμπεριστατωμενη, τελκμηριωμενη και ακλονητη αποψη.

Κωστα Δ. εσυ ποτε προλαβες να καταληξεις στα 25 σου?

Pseiras εσυ για να απαντας σε μια γραμμη πρεπει να το εχεις ψαξει πολυ!

Καλα ο Ανδρεας παιζει σε αλλη κατηγορια δεν του λεω τιποτα...χαχαα...Ετσι και αλλιως δεν ακουει πια.

Καλα για τον Κωστα το Κογια ενα 20λεπτο σε καθε hi-end show φτανει, εχει βιονικο αυτι, δεν καταλαβαινει mp3.

O MAD εχει φαει το χρονο του στους προβολεις, ειναι και αυτος ειδικος του ηχου.

Jimazz απο τα παιδικα σου χρονια με weiss ησουν φαινεται απο τη σιγουρια σου.

Τουλαχιστον ο Regunus το παραδεχεται, δεν ξερει.

Παλι καλα που ειναι και ο Σπερτος αλλιως το thread θα ειχε γινει κωμωδια.

Ζητω συγγνωμη για τους σχετικους που ξεχασα.

Υπογραφη:

Ο μ@λ@κ@ς που ασχολειται με hi-end

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.090
Members
38.529
Νεότερο μέλος
Nikos67