Ηχεία με 'μεγααάλο' ήχο

Reaction score
855
Τι μας δίνει αυτό που λέμε 'μεγάλο ήχο' ;
Το μέγεθος του ηχείου ;
Τα μεγάλα (από 8 ίντσες και πάνω ) γούφερ ; Ο αριθμός των μεγαφώνων /δρόμων ;
Η σχεδίαση ; Οι κόρνες ; Οι μεμβράνες ;

Θέλω το επόμενο ηχείο μου να έχει αυτό το χαρακτηριστικό, το οποίο πλέον προκρίνω σε σχέση με την , ας πούμε χειρουργική ακρίβεια, την απόλυτη 'εικόνα' , κλπ.

Ελπίζω ότι καταλαβαίνετε (και σας έχει τύχει να το ζήσετε) τι εννοώ μεγάλο ήχο,

...να γεμίζουν τα πάντα στον χώρο από ήχο, (όχι μόνον δυό νοητές ηχητικές σφαίρες πέριξ των ηχείων), τα δυναμικά να είναι αβίαστα και καταιγιστικά, να υπάρχει όγκος και όχι κάτι θλιβερά 6,5 αράκια που να κουνιούνται σαν τρελλά.

Μία φορά που άκουσα τα Tannoy td 12 οδηγούμενα από μεγάλα conrad johnson αντελήφθην πλήρως αυτό που περιγράφω, ωστόσο δεν θέλω (και δεν μπορώ αυτή την εποχή) να ανέβω στο κόστος αυτό.

Πόσα είναι τα λιγότερα ευρώ για να αποκτήσουμε κάτι τέτοιο ;

Ένα ηχείο που χωρίς να έχω καν ακουσει, με προδιέθετε για τεράστιο ήχο, ήταν το MAGNAT Vintage 770. Κυκλοφορεί πλέον ; Το έχει κανείς ; Πόσο πάει μεταχειρισμένο ;

Βλέπω και ένα νέο ηχείο της εταιρείας αυτής σε λογικά (περίπου 1500 ευρώ) πλαίσια, το Magnat Quantum709. Tέρας 1,25 μέτρων, 2 οχτάρια, 1 εξαμισάρι μιντ, κλπ. κλπ. με εξαιρετικές κριτικές στην Γερμανία .....

Έχει κανείς άποψη για αυτά ;

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Μπορώ να αντιληφθώ πλήρως αυτό που εννοείς.
Κατά την ταπεινή μου άποψη, σε όλα τα ηχεία το μέγεθος μετράει και ως μέγεθος εννοώ αυτό της συνολικής κατασκευής και όχι μόνο (ή απαραίτητα) των μεγαφώνων. Κυρίως αφορά στην δημιουργία της ψευδαίσθησης του ύψους, με αποτέλεσμα την δημιουργία ολογραφικής εικόνας, αυτού που λέμε "μεγάλου" ήχου. Πρέπει να σημειώσω ότι περιέργως, η αίσθηση του μεγάλου ήχου δεν συνδέεται απαραίτητα με ευρύ sweet spot. Βέβαια όσο πιο μεγάλο τόσο καλύτερα. Συνήθως βγαίνει αβίαστα από καλά πάνελ και μεγάλες κόρνες. Αυτό δεν αποκλείει όμως καλά κουτιά, αλλά στην κατηγορία τιμής που αναφέρεις (ως 1500-2000 ευρώ) δεν έχω συγκεκριμένο παράδειγμα.

Από εδώ και πέρα αρχίζει το παιχνίδι των συμβιβασμών. Κοινώς, αν θέλεις να κυνηγήσεις όλα αυτά που αναφέρεις, μεγάλο ήχο, αβίαστα, καταιγιστικά δυναμικά και όγκο, τότε είσαι κοντά σε ένα τέλειο ηχείο και προφανώς καθόλου φθηνό. Βέβαια αυτοί οι ορισμοί είναι λίγο ρευστοί και ο καθένας τους αντιλαμβάνεται διαφορετικά, σε σχέση πάντα με την εμπειρία του και τις απαιτήσεις του. Για να αποκτήσουμε ίσως καλύτερη άποψη, αυτήν του "σε σχέση με", καλό θα ήταν να μας έλεγες με τι ακούς σήμερα μουσική.

Εδώ μπαίνει κι ένας ακόμη παράγοντας, το θέμα οδήγηση. Κατά την ταπεινή μου άποψη, όταν μιλάμε για συμβατικό ηχείο, τα παραπάνω χρειάζονται ικανή οδήγηση, κάτι που εκτοξεύει το κόστος ενός συστήματος.

Όμως, για να μην σε βάζω μόνο να σκέφτεσαι προβλήματα, ας προτείνω και την λύση. Μάλλον είσαι τυχερός που ψάχνεις ηχεία αυτήν την εποχή. Θα πρότεινα να ακούσεις τα καινούρια ενεργά Martin Logan Purity. Με κόστος (καινούρια) αρκετά κάτω από 3000 ευρώ (street price), λύνεις δια παντός το πρόβλημα αγοράζοντας ένα ενεργό, υβριδικό ηλεκτροστατικό ηχείο υψηλών προδιαγραφών. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι πηγή και προ (ή πηγή με volume control). Από ότι μαθαίνω περιμένοντας την καταγραφή των εντυπώσεων του Τσαντουλή που τα τεστάρει για λογαριασμό του AVSite, πρόκειται για μια πραγματική αποκάλυψη. Δεν έχεις παρά να περιμένεις μαζί μας το test που θα βγει αυτές τις μέρες από τον Βασίλη στον αέρα και ακόμα καλύτερα, να επικοινωνήσεις μαζί του και να πας για μια ακρόαση.

...

Reaction score
2
Ο μεγαλος ηχος μπορει να κρυβει και παγιδες. Αν εννοουμε μεγαλο ηχο τον υπερφυσικο, αυτον που κανει το κοφτο πιανο να μοιαζει με αυτο με ουρα τοτε σιγουρα ειναι λαθος. Μεγαλος ηχος ειναι αυτος που δημιουργει ρεαλιστικες σταθμες κατα τις οποιες δεν δημιουργειται συμπιεση της εικονας.Συνηθως επιτυνχανεται με μεγαλα ηχεια και δυνατα ενισχυτικα χωρις αυτο να αποτελει πανακεια αλλα καλο ειναι τουλαχιστον τα ηχεια να ειναι οσο γινεται πληρους φασματος.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.130
Τα δυναμικά μιας ηχογράφησης είναι δεδομένα και δεν αλλάζουν, παρά μόνο προς το χειρότερο, εξ αιτίας των αδυναμιών του συστήματος και της απόστασης. Αυτό που αλλάζει είναι οι συνθήκες και το σύστημα ακρόασης. Για παράδειγμα, μια ηχογράφηση με λόγο σήματος προς σήμα 35dB, (που είναι μεγάλος λόγος), είναι μάλλον δύσκολο να εκτυλιχθεί σε ολόκληρο το ύψος των δυναμικών της σε ένα τυπικό δωμάτιο και σε τυπική στάθμη, ας πούμε 90dB, μιας και τότε θα προέκυπτε ανάγκη κατωφλίου ακουστότητας 55dB, κάτι που δεν είναι ανέφικτο, ούτε όμως και αυτονόητο. Εκτός αυτού, με την πρόοδο της ακρόασης επέρχεται η κώπωση, με την ανάλογη αντιληπτική απώλεια, την αύμβλυνση της ακοής. Άλλο τί μετρούν τα όργανα και άλλο τι ακούει, αντιλαμβάνεται και αποκωδικοποιεί ο ακροατής.

Επομένως, ψυχανεμίζομαι πως αυτό που ο Σπύρος αποκαλεί «μεγάλο ήχο» έχει δύο πλευρές, την καθαρά τεχνική, την αντικειμενική πλευρά, και την ψυχοσωματική. Σε έναν σιωπηρό χώρο 18m² είναι εφικτές εκκωφαντικές στάθμες με εξαιρετικά δυναμικά, αλλά το αντιληπτικό απόκτημα δεν περιέχει την αίσθηση του μεγάλου ήχου. Ο μεγάλος ήχος είναι συνυφασμένος με το στοιχείο της απόστασης και της ευρυχωρίας, και της αντήχησης που εισάγει ο χώρος ακρόασης, πράγματα που δίνουν στον ακροατή την αίσθηση του μεγάλου χώρου, κι ας είναι τα δυναμικά πιο μικρά. Πιο μικρά, από εκείνα που θα μπορούσαν να επιτύχουν τα μικρά, ακριβή και ισχυρά μόνιτορ σε έναν μικρό χώρο.

Άρα, Σπύρο μου, πες μας τις διαστάσεις του δωματίου σου, και την οροφή του προϋπολογισμού. (χε, χε..)

Reaction score
855
... Φροντισμένος, αποκλειστικός για a & v χρήση, χώρος περίπου 34 τετρ. μέτρων.

Πηγές ένα systemdeck + rega rb 300 + rega elys, διάφορα cd players, ενισχυτής μόλις αγοράσθηκε ο Xindak 6200 με λάμπα στην προενίσχυση και τελικό στάδιο σε διάταξη Darlington, 100 βατ /8 Ω, από τον οποίο είμαι σούπερ ευχαριστημένος, όπως άλλωστε και οι άλλοι συμφορουμίτες που πρόσφατα απέκτησαν τα μονομπλόκς αυτής της εταιρείας. Ηχεία σήμερα τα audio technologies opera του Μιλτιάδη Λογοθέτη, με μαγνητοστατικό τουήτερ και χάρτινο 8άρι γούφερ.

Ο Προυπολογισμός δεν θέλω να υπερβεί τα 1.500 ευρώ.

Δύσκολα βάζω, αλλά αξία έχει και η συζήτηση /αναζήτηση .....

Reaction score
2
Σε έναν σιωπηρό χώρο 18m² είναι εφικτές εκκωφαντικές στάθμες με εξαιρετικά δυναμικά, αλλά το αντιληπτικό απόκτημα δεν περιέχει την αίσθηση του μεγάλου ήχου. Ο μεγάλος ήχος είναι συνυφασμένος με το στοιχείο της απόστασης και της ευρυχωρίας, και της αντήχησης που εισάγει ο χώρος ακρόασης, πράγματα που δίνουν στον ακροατή την αίσθηση του μεγάλου χώρου, κι ας είναι τα δυναμικά πιο μικρά. Πιο μικρά, από εκείνα που θα μπορούσαν να επιτύχουν τα μικρά, ακριβή και ισχυρά μόνιτορ σε έναν μικρό χώρο.

Άρα, Σπύρο μου, πες μας τις διαστάσεις του δωματίου σου, και την οροφή του προϋπολογισμού. (χε, χε..)
Πολυ σωστα επισης!

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Τα Analysis Ωmega με τους AR που έπαιζαν σε αγγελία στα 3000 μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν πολύ καλή ευκαιρία να πάρεις μεγάλο ήχο σε πολύ χαμηλή τιμή. Δυστυχώς το set "έφυγε" απ'ότι διάβασα.

Reaction score
8
Απάντηση: Ηχεία με 'μεγααάλο' ήχο

1.500 ευρώ λεει ο ανθρωπος.

Τι του λετε για 3000?

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Re: Απάντηση: Ηχεία με 'μεγααάλο' ήχο

1.500 ευρώ λεει ο ανθρωπος.

Τι του λετε για 3000?
Το set που αναφέρω είναι μαζί με τελικούς monoblock, επιλεγμένους για τα συγκεκριμένα ηχεία.

Μιλάμε τελείως θεωρητικά αλλά, στην περίπτωση που το "χτύπαγε, είτε πουλούσε τα δικά του ενισχυτικά είτε πουλούσε τους AR για 1000+ ευρώ. Sorry αλλά όταν κάποιος ψάχνει για "μεγάλο ήχο" με 1500 ευρώ και υπάρχει (υπήρχε) Analysis Ωmega με 2 χιλιάρικα, νομίζω πως είναι (ήταν) πολύ καλή ευκαιρία. Αν έχεις υπόψην σου κάτι που να πλησιάζει την απόδοση των Ω σε αυτά τα χρήματα, let me know. :mrgreen:

Reaction score
8
Απάντηση: Re: Απάντηση: Ηχεία με 'μεγααάλο' ήχο

Το set που αναφέρω είναι μαζί με τελικούς monoblock, επιλεγμένους για τα συγκεκριμένα ηχεία.

Μιλάμε τελείως θεωρητικά αλλά, στην περίπτωση που το "χτύπαγε, είτε πουλούσε τα δικά του ενισχυτικά είτε πουλούσε τους AR για 1000+ ευρώ. Sorry αλλά όταν κάποιος ψάχνει για "μεγάλο ήχο" με 1500 ευρώ και υπάρχει (υπήρχε) Analysis Ωmega με 2 χιλιάρικα, νομίζω πως είναι (ήταν) πολύ καλή ευκαιρία. Αν έχεις υπόψην σου κάτι που να πλησιάζει την απόδοση των Ω σε αυτά τα χρήματα, let me know. :mrgreen:

Σωστα! Απλα αν εβαζε ενα ευρως τιμης απο εως θα ηταν καλητερα, χωρις να σημαινει οτι αν σου εμφανιστει καπια καλη ευκαιρια θα την αποκλησεις λογο χρηματων και μετα θα λες τι μαλακας ημουν!!

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ηχεία με 'μεγααάλο' ήχο

Σωστα! Απλα αν εβαζε ενα ευρως τιμης απο εως θα ηταν καλητερα, χωρις να σημαινει οτι αν σου εμφανιστει καπια καλη ευκαιρια θα την αποκλησεις λογο χρηματων και μετα θα λες τι μαλακας ημουν!!
Kάτσε να μην ήταν μικρό το σαλονάκι μου και σου έλεγα εγώ που θα ήταν τώρα τα Analysis... wall_1

D

deleted user 10898

Guest
ακου τα Focal Chorus 836v. 1500 ακριβως, 3 γουφερ 1 μιντ 1 τουιτερ. ζητα να τα ακουσεις με μεγαλο ενισχυτη, συνηθως με αυτους που τα παιζουν τα υποβιβαζουν.
Νικος
(κρατα μας ενημερους....)

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.130
Παιδιά, μην κολλάτε στο 1,5 χιλιάρικο. Ο Σπύρος το έβαλε για να ρίξει στάχτη στα μάτια της Δρουγκάριας των Πλωίμων. Αφού τελεσθεί το έγκλημα, θα το περάσει εντός των συνόρων μέσα από τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών.

Reaction score
855
Παιδιά η αγγελία του Βασίλη (που με τιμά με την φιλία του) για τα Ωμέγα, με άφησε άγρυπνο για κανα τριήμερο, (το συζυτήσαμε και μαζί για λίγο) αλλά δυστυχώς δεν γινόταν ....

Καλά που πουλήθηκαν και ησύχασε το πνεύμα μου ...

Μεσιέ Κογιάςςςς είσαι πολύ γατούλης ....

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.130
Πολυ καλη τιμη για το 801 αλλα θελει 5 φορες επανω στα ενισχυτικα για να παιξει σωστα!
Σόρρυ αν σας χαλάω την πιάτσα χρυσέ μου, (που σας τη χαλάω δηλαδή), αλλά τα 801N θα παίξουν αξιοπρεπέστατα με τον άρτι αγορασθέντα Xindak, δοθείσης της απόστασης ακρόασης.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.010
Members
38.524
Νεότερο μέλος
seos