Λογοκρισία στη δημόσια τηλεόραση;

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
Θύμα λογοκρισίας το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και η Θεματική Βραδιά!
Με επίσημο δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΕΡΤ σήμερα, Δευτέρα 12-5, ανακοινώνει τη λήξη της συνεργασίας της με την εκπομπή. Αναλυτικά η ΕΡΤ αναφέρει:

«Έπειτα απόσυνάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ κ. Χρήστου Παναγόπουλου και του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης, κ. Δημητρίου Γόντικα με τον δημοσιογράφο κ. Στέλιο Κούλογλου, ανακοινώθηκε στον κ. Κούλογλου ότι δεν θα συνεχιστούν στην επόμενη τηλεοπτική σεζόν οι εκπομπές ‘Θεματική Βραδιά’ και ‘Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα’. Η ΕΡΤ ευχαριστεί τον κ. Κούλογλου για τη συνεργασία του.»

Στη συνάντηση ο κ. Παναγόπουλος είπε στον κ. Κούλογλου ότι η συνεργασία με την εκπομπή δε θα συνεχιστεί επειδή απλά... "δεν του αρέσει"...

Το παρασκήνιο της ανακοίνωσης αυτής εξηγεί καλύτερα η επιστολή που προηγήθηκε και εστάλη από τον Στέλιο Κούλογλου προς το γενικό διευθυντή της ΕΡΤ:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ- ΕΡΤ

Kύριε Γόντικα,

Εδώ και ένα μήνα περίπου μάταια προσπαθώ να εξασφαλίσω μια επιστολή από την ΕΡΤ, ώστε να βγάλω δημοσιογραφική βίζα για την Κίνα. Μόλις χθες με ειδοποιήσατε μέσω του κ. Αναστασόπουλου ότι η διοίκηση δεν θέλει να προβάλω εκπομπή για την Κίνα. Για το ντοκιμαντέρ «Από τον Μάο στους Ολυμπιακούς Αγώνες» έχουν γίνει ήδη όλες οι προετοιμασίες (εισιτήρια, διαμονή και εταιρεία παραγωγής στο Πεκίνο), έχει συλλεχθεί αρχειακό υλικό καθώς έχουν γίνει ήδη συνεντεύξεις, όπως με την βιογράφο του Μάο. Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχουν «πολιτικοί λόγοι» για την άρνηση σας, θέλω να ελπίζω ότι πρόκειται για παρεξήγηση και σας ζητάω να με διευκολύνετε, γιατί χωρίς δημοσιογραφική βίζα η έρευνα στην Κίνα γίνεται δυσκολότερη.

Εν τω μεταξύ από διάφορες πηγές μέσα στην ΕΡΤ μαθαίνω ότι η εταιρεία δεν θα ανανεώσει την συνεργασία μαζί μου για την ερχόμενη τηλεοπτική χρονιά. Αυτό μου προκαλεί έκπληξη καθώς είναι γενικώς αποδεκτό ότι και οι δύο εκπομπές που παρουσιάζω δεν υστερούν σε ποιότητα των υπόλοιπων του σταθμού. Από οικονομικής πλευράς είναι αποδοτικές λόγω των πολλών διαφημίσεων (έφτασα να έχω φέτος 16 λεπτά διαφημιστικά σποτ μέσα σε μια ώρα), ενώ και από πλευράς θεαματικότητας (5% Μέσος όρος το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και 4.1% η Θεματική Βραδιά, φέτος) ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΤ-1.

Ως αιτία για τη διακοπή της συνεργασίας αναφέρεται το περιεχόμενο των εκπομπών μου και ειδικότερα το γεγονός ότι προγραμμάτισα την προβολή της έρευνας για την γενιά των 700 ευρώ και την ακρίβεια, παρότι η διοίκηση μου ζήτησε να την ματαιώσω. Επειδή σε εκπομπές όπως αυτές που παρουσιάζω ο προγραμματισμός (ταξίδια, ντοκιμαντέρ κλπ) ξεκινάει από τον Ιούνιο θα ήθελα να με ενημερώσετε το συντομότερο δυνατόν αν θα συνεχισθεί ή όχι η συνεργασία μας.

9-5-2008
Μετά τιμής,
Στέλιος Κούλογλου.

Πηγή: http://www.rwf.gr/newanak-new.php?anakinosis_id=75

Reaction score
59
Το θεμα ειναι λεπτο οπως καταλαβαινετε λογω ολυμπιακων αγωνων και γι αυτο του εδωσαν τα παπουτσια στο χερι !!

Λαθος ειναι βεβαια αλλααπο την αλλη δεν τον φοβαμαι αυτον, αναρπαστος θα γινει απο τα ιδιωτικα καναλια γιατι κανει αψογες, μεστες και σοβαρες εκπομπες, και θα του παρεχουν και τα καταλληλα εφοδια για ακομα καλυτερες εκπομπες πιστευω !

Σε κανενα ΣΚΑΙ τον βλεπω να πηγαινει !!!

Reaction score
1
Απο τους ελαχιστους σοβαρους δημοσιογραφους που κανει πραγματικη δουλεια. Ελπιζω να βρει συντομα επαγγελματικη στεγη να βλεπουμε και κανενα ρεπορταζ που ενημερωνει. Οσο για τη δημοσια τηλεοραση...ο κατηφορος συνεχιζεται.

Reaction score
164
Κατ' αρχάς είναι αντιδεοντολογικό να κόβεται μια εκπομπή επειδή "δεν αρέσει" στον πρόεδρο. Δεν είναι μαγαζί του να κάνει ό,τι θέλει. Ούτε τον διόρισε κανένας με σκοπό να κάνει ποιοτικό έλεγχο των εκπομπών. Δεν χτίζεται το κανάλι πάνω στα γούστα ενός. Εντάξει, αν είσαι πχ ο Κυριακού ή ο Κοντομηνάς, είναι δικό σου αγαζί, δικά σου τα λεφτά και παίζεις ό,τι γουστάρεις. Δεν είναι όμως έτσι στην ΕΡΤ.

Μιας και η παραγωγή της εκπομπής είναι της εταιρίας στην οποία εργάζομαι, γνωρίζω ότι οι διαδικασίες για την επίσκεψη έχουν αρχίσει πολλές εβδομάδες νωρίτερα. Το κόψιμο πριν το ταξίδι, πόνο εκ του πονηρού μπορώ να το εκλάβω.

Όσο για τον Κούλογλου και τους υπόλοιπους συνεργάτες του, δεν πειράζει... Η θέση τους μάλλον δε είναι το 5% της ΕΡΤ και ούτε το επίπεδό τους ανάλογο της Δρούζα και της φραπελιάς της Κάθε εμπόδιο για καλό!

Reaction score
4.735
Τους πόνεσε η εκομπή για την ακρίβεια που έδινε στεγνά κράτος και μεσάζοντες , τους ζόρισε για την γενια των 700 που όσοι το είδαν καταλάβαν ότι στις πλάτες τους πλουτίζουν άλλοι , και το Πεκίνο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αφού μπορεί να έπερνε αμπάριζα και την Αθήνα 2004 . Και πολύ τον κράτησαν.

Reaction score
43
Αντί να πάει ο Κούλογλου σε ιδιωτικό κανάλι, καλύτερα να ιδιωτικοποιήσουν την ΕΡΤ που έχει γίνει τσιφλίκι τους. (ΟΛΩΝ!)

Reaction score
1
Η ΕΤ ηταν ειναι και θα ειναι, κομματικο μαγαζι,με "ψυγεια",ευνοούμενους,λαμογιες κτλ
Αυτο το γνωριζει ο καθεις που εργαζεται εκει,και πιθανως εχει ανοιξει την πορτα της εισοδου με την βοηθεια καποιου.

Reaction score
14
Ο Κούλογλου θα έχει το πρόβλημα;

Η ΕΤ θα έχει το πρόβλημα!

Ο Κούλογλου είναι περιζήτητος.
Προβλέπω μεταγραφή σε SKAI...ατάκα και επι τόπου. :126:

(Άντε να ορθοποδήσει εμπορικά η ΕΤ με τέτοιες κινήσεις.)

Reaction score
14
πώς δεν θα ορθοποδήσει... ολο ορθοπεταλιά κάνει και ακόμα δεν εχει αρχίσει το ανέβασμα... ενα πετάλι πάνω μια στροφη κάτω... ΄Κρατικός φορέας με τεράστια μπάτζετ να μην εχει θέαση ανω του 10%... και λένε είμαστε πρωτοπόροι....

πάντως πάνε φουλ για χαιντεφινίσιον.... και εκαναν την αρχή με το μεγαλοπρεπεστατο αντεγαμισιον που είπαν στον συμπαθέστατο Κούλογλου... αυτοί θα χάσουν... και ο ΣΚΑΙ σιγά μην ΣΚΑΕΙ μάλλον εκλεισε κιόλας η μεταγραφή!!!

Reaction score
49
Απάντηση: Λογοκρισία στη δημόσια τηλεόραση;

Να το κλείσουν το μπορδέλο.....
Και να σταματήσουμε επιτέλους να πληρώνουμε κάτι που ούτε βλέπουμε ούτε αξίζει τα χρήματα που μας κλέβουν.
Βαρέθηκα να πληρώνω ξένα γαμ....τικα....:141: :141: :141:

Reaction score
180
Τα νεα κυβερνητικα ηθη απαιτουν πολιτικα αποστειρωμενες εκπομπες-σκουπιδια για αποχαυνωμενους πολιτες. Η απολυση του πολυ καλου και διαχρονικου Κουλογλου δειχνει οτι στο δημοσιο τομεα, επικρατει τετοιο τραγικο μπαχαλο, που δεν το ειδαμε ουτε στις χειροτερες μερες του πασοκ.

Reaction score
3
Απάντηση: Re: Λογοκρισία στη δημόσια τηλεόραση;

...
Και πολύ τον κράτησαν.
Συμφωνώ απόλυτα

Ο Κούλογλου θα έχει το πρόβλημα;

Η ΕΤ θα έχει το πρόβλημα!

Ο Κούλογλου είναι περιζήτητος.
Προβλέπω μεταγραφή σε SKAI...ατάκα και επι τόπου. :126:
Από την πρώτη ημέρα που άνοιξε το ΣΚΑΪ είναι στη σκέψη κάποιων εκεί μέσα.
Άμποτε

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Απάντηση: Re: Λογοκρισία στη δημόσια τηλεόραση;

Τα νεα κυβερνητικα ηθη απαιτουν πολιτικα αποστειρωμενες εκπομπες-σκουπιδια για αποχαυνωμενους πολιτες. Η απολυση του πολυ καλου και διαχρονικου Κουλογλου δειχνει οτι στο δημοσιο τομεα, επικρατει τετοιο τραγικο μπαχαλο, που δεν το ειδαμε ουτε στις χειροτερες μερες του πασοκ.
Το ΠΑΣΟΚ δεν ειχε χειροτερες μερες στο θεμα αυτο - απλα ειχε γενικως χαλια:137: ευτυχως που ο μακαριτης Μαρουδας (αδαης απλα ηταν ο καημενος) δεν μας γκρεμισε κανενα δορυφορο τοτε να πανε χαμενα και τα πιατα μας:138::138::138:
Οσο για την περιπτωση Κουλογλου-και πολυ κρατησε, τωρα εχουν τον Κοττακη με τις αγιογραφιες του α λα Μητσοτακη:141:

Εμενα παντως μου αρεσουν τα μεξικανικα στην ΕΤ1 το μεσημερι -βοηθουν στο να τη σβησω και να κανω την...μεσημεριανη σιεστα μου πιο γρηγορα. Απορω παντως γιατι υπαρχει το πρωτο καναλι στη μορφη αυτη...

Τι σημαινει ΣΚΑΙ στην Ελληνικη γλωσσα και γιατι το γραφουν ετσι; σαν μεγαλη καλαμια ονομασια μου φαινεται!

Reaction score
1
Re: Απάντηση: Re: Λογοκρισία στη δημόσια τηλεόραση;

Τι σημαινει ΣΚΑΙ στην Ελληνικη γλωσσα και γιατι το γραφουν ετσι;
Aν το γράψουν Sky θα τους κυνηγίσει ο μπάρμπα-Murdoch :137:

Οσο για τον Κούλογλου ήταν ο μόνος λόγος που συντονιζόμουν στην ΕRT Sat......

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Λογοκρισία στη δημόσια τηλεόραση;

Aν το γράψουν Sky θα τους κυνηγίσει ο μπάρμπα-Murdoch :137:
Σιγουρα - για αθεμιτο ανταγωνισμο:135::135::135:

Reaction score
59
Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα

Μετά την είδηση για την μη ανανέωση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΡΤ και του κου Κούλογλου, περισσότερα σχόλια καθώς και επίσημες αντιδράσεις, φιλοξενούνται στην επίσημη σελίδα του “Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα”.

http://www.rwf.gr/newanak-new.php?anakinosis_id=76

Reaction score
0
Τέλος εποχής για το «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα», ύστερα από αιφνίδια απόφαση του προέδρου της ΕΡΤ Χρήστου Παναγόπουλου. «Στα 13 χρόνια της εκπομπής κανένας πρόεδρος δεν σήκωσε ποτέ το τηλέφωνο για να με λογοκρίνει», υποστηρίζει ο Στέλιος Κούλογλου, που «κόπηκε» οριστικά από την ΕΡΤ και δεν πρόκειται να ανανεώσει τη συνεργασία του για την επόμενη τηλεοπτική σεζόν. «Η εκπομπή του κύριου Κούλογλου είχε σαπίσει», ανταπαντά ο πρόεδρος που ξεκαθαρίζει πως δεν υπήρξε καμία περίπτωση λογοκρισίας.
Ενταση ανάμεσα στις δύο πλευρές δημιουργήθηκε όταν πριν από έναν μήνα -όπως υποστήριξε ο κ. Κούλογλου σε τηλεφωνική μας συνομιλία- δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο που του απαγόρευε να βγάλει στον αέρα εκπομπή με θέμα τη «γενιά των 700 ευρώ». Η σταγόνα, όμως, που ξεχείλισε το ποτήρι για την ομάδα του «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» ήταν η αντίδραση που προέβαλε η διοίκηση της ΕΡΤ στον Στέλιο Κούλογλου για την προβολή του ντοκιμαντέρ «Από τον Μάο στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Βέβαια στην ΕΣΗΕΑ είχαν φτάσει καταγγελίες για σχέση κάποιων εκπομπών με εταιρεία αυτοκινήτων.
«Ζήτησα να με διευκολύνουν σχετικά με την έκδοση δημοσιογραφικής βίζας που μου ήταν απαραίτητη για το ρεπορτάζ στην Κίνα και τότε μου ανακοινώθηκε μέσω του κ. Αναστασόπουλου πως δεν θέλουν να βγάλω εκπομπή για την Κίνα. Πρόκειται για πολιτική λογοκρισία. Ηδη από την αρχή της χρονιάς ήθελαν να με κόψουν, γι αυτό και με μετακίνησαν από τη ΝΕΤ στην ΕΤ1», ισχυρίζεται ο Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος με επιστολή του στις 9 Μαϊου προς τον γενικό διευθυντή Τηλεόρασης κ. Δημήτρη Γόντικα περιγράφει πώς είχε δημιουργηθεί το κλίμα για την απομάκρυνσή του, ενώ μιλάει ξεκάθαρα για λογοκρισία κατά των εκπομπών του. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «...Από διάφορες πηγές μέσα στην ΕΡΤ μαθαίνω ότι η εταιρεία δεν θα ανανεώσει τη συνεργασία μαζί μου... ως αιτία για τη διακοπή αναφέρεται το περιεχόμενο των εκπομπών μου». Με επιστολή του ο κ. Γόντικας απαντά πως η ΕΡΤ έχει προγραμματίσει άλλες εκπομπές σχετικές με την Κίνα.

«Καμία λογοκρισία δεν υπήρξε», επιμένει ο Χρήστος Παναγόπουλος. «Ετσι θέλει να φαντάζεται ο κύριος Κούλογλου. Απλά δεν μου αρέσουν οι εκπομπές του πια. Εχω κι άλλες τέτοιες εκπομπές με την ίδια θεματολογία και δεν τη χρειάζομαι. Αλλωστε, έκανε τον κύκλο της». Το «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» προβαλλόταν στην ΕΡΤ από το 1996 και έχει βραβευτεί τέσσερις φορές ως η καλύτερη ενημερωτική εκπομπή. Στοιχεία για το επίμαχο επεισόδιο «Η γενιά των 700 ευρώ» θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της εκπομπής.

Τέλος, την απόφαση της ΕΡΤ να απομακρύνει τον δημοσιογράφο από τον σταθμό καταγγέλλει ο ΣΥΝ με ανακοίνωσή του, στην οποία τονίζει ότι «η ΝΔ επιχειρεί να επιβάλει ένα καθεστώς λογοκρισίας που θυμίζει άλλες εποχές» Ο ΣΥΝ καταγγέλλει την «απαράδεκτη απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ και το καθεστώς λογοκρισίας και φίμωσης που επιχειρείται», ζητώντας την ανάκληση της απόφασης, καθώς και εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό κ. Ρουσόπουλο.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΠΗΓΗ - ΕΘΝΟΣ

Σχολιο δικό μου.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ προφανως θεωρεί οτι ο ίδιος κατέχει την απόλυτη αλήθεια αφου τεκμηριωσε το ...κοψιμο με το επιχείρημα που δεν μπορεί να αντικρούσει κανείς:
"Εμενα δεν μου αρέσουν οι εκπομπές του"

Τέλος παντων, χαρούμενοι απο την όλη υπόθεση είναι και στο ΚΚΕ, αφού τα βιβλία του και οι εκπομπές του δεν άρεσαν ούτε και σε αυτούς...

Reaction score
1
Τέλος παντων, χαρούμενοι απο την όλη υπόθεση είναι και στο ΚΚΕ, αφού τα βιβλία του και οι εκπομπές του δεν άρεσαν ούτε και σε αυτούς...
Αυτοί που δεν τους αρέσει η εκπομπή του δεν νομίζω νάναι ιδιαίτερα χαρούμενοι, μιάς και οι εκπομπές του κάπου αλλού θα προβάλλονται σίγουρα και πιστεύω πως θάναι ακόμα πιό δηκτικές πλέον.

Το πρόβλημα είναι γι αυτούς που εκτιμούν τα ρεπορτάζ του και ζουν εκτός Ελλάδας.
Γιά να συνεχίσουν να το βλέπουν θα πρέπει να πληρώνουν πλέον την ακατονόμαστη ή όπως αλλοιώς αυτή θα ονομαστεί...
Και γιά μιά και μόνο εκπομπή, δεν το βλέπω.

Reaction score
3
Απάντηση: Λογοκρισία στη δημόσια τηλεόραση;

Το ΣΚΑΪ μπορεί να το βλέπεις και από τη σελίδα του με κακή ποιότητα βέβαια

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.882
Members
38.514
Νεότερο μέλος
bmavroeidis