UPS και A/V συσκευές

Reaction score
50
Να κάνω μια ερώτηση σχετική: με UPS τι γίνεται; Υπάρχει κάποιο που να συνίσταται για ενισχυτές, players κτλ; Απ' όσο έχω διαβάσει δεν αξίζει να βάλεις κάτι απλό (π.χ. αυτά που χρησιμοποιούνται για υπολογιστές) αλλά δεν ξέρω κι αν αξίζει να βάλεις οποιοδήποτε. Θέλω να πω, το ζητούμενο είναι όχι μόνο να κάνει τη δουλειά του, αλλά και να μην αλλοιώνει τον ήχο (και εννοείται να μη δημιουργεί πρόβλημα στις συσκευές).

Reaction score
62
Re: Σταθεροποιητής Τάσης

Να κάνω μια ερώτηση σχετική: με UPS τι γίνεται; Υπάρχει κάποιο που να συνίσταται για ενισχυτές, players κτλ; Απ' όσο έχω διαβάσει δεν αξίζει να βάλεις κάτι απλό (π.χ. αυτά που χρησιμοποιούνται για υπολογιστές) αλλά δεν ξέρω κι αν αξίζει να βάλεις οποιοδήποτε. Θέλω να πω, το ζητούμενο είναι όχι μόνο να κάνει τη δουλειά του, αλλά και να μην αλλοιώνει τον ήχο (και εννοείται να μη δημιουργεί πρόβλημα στις συσκευές).
Είχα ανοίξει ένα παρόμοιο θέμα για προτζέκτορα. Η μέση λύση είναι να πάς σε pure shine wave UPS για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.. και λέω μέση, γιατί μπορείς να πας σε πανάκριβα online UPS που είναι και η καλύτερη , κατά την άποψή μου.

Reaction score
3.085
Pure shine wave

Το ζητούμενο σε τέτοιες συσκευές, εφ' όσον καλούνται να λειτουργήσουν σε σύστημα AV,εκτός από την προστασία που παρέχουν (άλλωστε γι αυτό πουλιούνται), είναι να διατηρούν αναλλοίωτα τα κύρια χαρακτηριστικά του εναλασσομένου ρεύματος της πόλης/χώρας λειτουργίας των συσκευών.

Και επειδή στον κόσμο δεν υπάρχουν παρά 3 ή 4 στάνταρντς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ένας σταθεροποιητής (ή ένα UPS) καλείται να καλύπτει τις εξής απαιτήσεις:

1) Καθαρό ημιτονοειδές σήμα (pure shine wave)
2) Αναλλοίωτη συχνότητα (50 ή 60 Hz)
3) Σταθερή τάση. Εδώ τα πράγματα έχουν να κάνουν με τον τόπο προορισμού της συσκευής. Γενικώς υπάρχουν διεθνώς οι εξής (οικιακές) τάσεις
- 100 V (60 Hz) Ιαπωνία
- 110 V (60 Hz). Ήταν παλιά το στάνταρντ των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους, κυρίως στην Λατινική Αμερική. Κάποιες χώρες το έχουν ακόμα, αλλά σιγά σιγά τείνει να αντικατασταθεί από το επόμενο.
- 117 ή 120 V (60 Hz). ΗΠΑ και αλλού. Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα ρευστά. Η επίσημη τάση, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, ήταν στο αμερικάνικο οικιακό δίκτυο στα 117 V. Πρόσφατα έχει αρχίσει μια τάση στρογγυλοποίησης στα 120V, γι αυτό και πολλές συσκευές που προορίζονται για τις ΗΠΑ, προδιαγράφονται στα 120V και όχι στα 117 που ήταν παλιότερα. Μικρή η διαφορά, αλλά υπαρκτή και μερικές φορές δημιουργεί συγχύσεις.
- 220~230 V (60Hz). Αυτή η τάση υπάρχει σε μερικές οικιακές παροχές στις ΗΠΑ, για συσκευές που είναι σχεδιασμένες για τα 220~230V, αλλά στα 60 Hz, και οι οποίες δεν χρησιμοποιούν τον ουδέτερο, αλλά μια δεύτερη φάση, με υποδιπλασιασμό της βιομηχανικής τάσης των 440V.
- 220V (50 Hz). Η κλασσική οικιακή τάση των ευρωπαϊκών χωρών. Παρ' όλα αυτά, τελευταία έχει αρχίσει μια διαφοροποίηση. Δέστε το επόμενο.
- 230 V (50 Hz). Η πιο πρόσφατη και διαρκώς οιοθετούμενη οικιακή τάση της Ευρώπης. Ακόμα και η δική μας ΔΕΗ έχει κάνει κάποια βήματα προσαρμογής προς αυτό, ειδικά στις οικιακές παροχές των μεγάλων πόλεων. Φαντάζομαι πως ο λόγος είναι το "πλησίασμα" της τάσης που έχουν οι - πάντοτε αιρετικοί - Εγγλέζοι. Δέστε το επόμενο.
- 240V (50 Hz). Στην Αγγλία και σε κάποιος δορυφόρους της (π.χ. Αυστραλία).

Ας επανέλθουμε όμως στο αρχικό ζήτημα, που αναφέρεται στην παροχή καθαρού ημιτονοειδούς σήματος. Είναι γνωστό πως πολλές οικιακές συσκευές ενσωματώνουν μονάδες ισχύος (power supply), οι οποίες εξαρτούν την εύρυθμη λειτουργία τους από το αρχικό ημιτονοειδές σήμα του δικτύου και φυσικά από την σταθερότητα της τάσης. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές στις ενισχυτικές μονάδες ενός συστήματος, ειδικότερα αν αυτές ακολουθούν τον παλιό σχεδιασμό.

Σε αυτές απαιτείται η παροχή να είναι καθαρό ημιτονοειδές σήμα, σαν αυτό του δικτύου δηλαδή. Δυστυχώς, πολλές συσκευές σταθεροποίησης, επειδή το σήμα "αναγεννάται" κατά κάποιον τρόπο στα ηλεκτρονικά τους κυκλώματα, διαλέγουν τον πιο εύκολο και φτηνό δρόμο. Τοποθετούν δηλαδή στο κύκλωμα έναν ταλαντωτή, ο οποίος παράγει τετραγωνικό ή τραπεζοειδή ή πριονωτό παλμό, και ο οποίος στην συνέχεια καταλήγει, με σταθερή μεν τάση, αλλά με άλλη μορφή στην έξοδο του σταθεροποιητή. Αυτό δεν θα έβλαπτε καθόλου ένα power supply κάποιου υπολογιστή, για τον οποίο άλλωστε προορίζονται και τα περισσότερα προϊόντα τέτοιου είδους, αλλά σίγουρα επιδρά στην απόδοση κάποιων συσκευών AV.

Αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό στα φτηνά UPS. Για αυτό, αν δεν γνωρίζουμε τί σήμα εξάγεται από ένα UPS, καλύτερα να το αποφεύγουμε για χρήση AV.

Reaction score
50
Re: Σταθεροποιητής Τάσης

Αυτά είχα κι εγώ στο μυαλό μου λίγο πολύ. Άρα το ερώτημα είναι: ποια είναι αυτά τα UPS που δίνουν καθαρά ημιτονοειδές σήμα στην έξοδό τους (και πού μπορεί να τα βρει κάποιος); Πάντοτε μιλάμε για on-line φυσικά... Βέβαια υποψιάζομαι ότι η τιμή τους θα είναι απαγορευτική, αλλά κουβέντα κάνουμε.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.176
Members
38.541
Νεότερο μέλος
jabe