Επιλογή κλιματιστικού: τελικά, πότε συμφέρει να είναι inverter;

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.725
Γεια χαρά,

σκέφτομαι να αντικαταστήσω το παλιό κλιματιστικό που έχω στο καθιστικό μου, με ένα νεότερο. Αυτό, όχι τόσο γιατί δεν αποδίδει καλά, όσο γιατί χρειάζομαι ένα κλιματιστικό σε άλλο χώρο όπου θα χρησιμοποιείται πολύ λίγο.
Σκέφτομαι λοιπόν να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία να βάλω κάτι πιο σύγχρονο και οικονομικότερο στο χώρο, όπου ενδεχομένως θα δουλεύει όλη μέρα. Με ενδιαφέρει αποκλειστικά η ψύξη και όχι η θέρμανσή του.

Το παρόν κλιματιστικό είναι ένα 12.000BTU National 15ετίας και ψύχει αρκετά ικανοποιητικά ένα καθιστικό 30τμ, που όμως έχει το μειονέκτημα να επικοινωνεί μέσω μεγάλων ανοιγμάτων με ένα σαλόνι 45τμ και ένα χωλ 15τμ. Οι χώροι αυτοί δεν υπάρχει ανάγκη να κλιματίζονται την ημέρα, αλλά λόγω της άμεσης επικοινωνίας με το καθιστικό, σημαντικές ποσότητες ψύξης διαρρέουν προς αυτούς.
Το σπίτι μου είναι οροφοδιαμέρισμα, με άλλο όροφο χτισμένο από επάνω, διαθέτει τέντες και είναι δίπλα στη θάλασσα. Στην περιοχή μας, το καλοκαίρι η θερμοκρασία αρκετές φορές πλησιάζει, αλλά σπάνια φτάνει τους 40C.

Μετά από μελέτη των τεχνικών χαρακτηριστικών και λήψη προσφορών από τα τοπικά μαγαζιά, έχω περιορίσει τη λίστα των υποψηφίων στα ακόλουθα μηχανήματα, ονομαστικής ψυκτικής απόδοσης ~14.000BTU:

1) General ASH 14UB (Συμβατικό, κλάση Β), έναντι 740€ με τοποθέτηση

2) Fujitsu ASYA 14LCC (Inverter, κλάση Α), έναντι 1.030€ με τοποθέτηση

Κάτι που με προβληματίζει σχετικά με την επιλογή ενός inverter, είναι ότι -πιθανότατα- λόγω των ψυκτικών διαρροών προς τα άλλα δωμάτια, το μηχάνημα θα λειτουργεί διαρκώς σε υψηλούς ρυθμούς και άρα το inverter θα είναι δώρον-άδωρον. Αποδεκτός τρόπος να απομονωθούν δεν υπάρχει.
Η λύση να μπει ισχυρότερο μηχάνημα ώστε να μη λειτουργεί συνέχεια στο maximum επίσης δεν είναι αποδεκτή, για τον απλό λόγο ότι δε θέλω να πληρώνω, για να ψύχω χώρους που δε χρησιμοποιώ.

Από τους υπολογισμούς μου με βάση την ονομαστική κατανάλωση ενέργειας, την αξία της κιλοβατώρας και την προβλεπόμενη χρήση, η υπεροχή κλάσης του 2ου μηχανήματος θα ισοσκελίσει τη διαφορά τιμής μετά από... 17 χρόνια λειτουργίας. Άρα (θεωρητικά τουλάχιστον) η οικονομία που προσφέρει το inverter δεν είναι αξιόλογη.

Αν υπάρχουν φίλοι που γνωρίζουν τα πράγματα (αν είναι και του σιναφιού ακόμα καλύτερα), θα ήθελα τη γνώμη τους σχετικά με τα πραγματικά πλεονεκτήματα ενός μηχανήματος inverter στις συγκεκριμένες συνθήκες που περιγράφω παραπάνω και αν αξίζουν τα ~300€ της διαφοράς κόστους.

Θα ήθελα επίσης τη γνώμη τους σχετικά με τα ανωτέρω μηχανήματα ή για εναλλακτικές προτάσεις έως ~1.000€, με κριτήρια κυρίως την απόδοση, αξιοπιστία και οικονομία.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Reaction score
5
Δημήτρη εγώ εχθές εβαλα στο σπίτι μου το, νεο, aircondition. Δεν εβαλα inverter γιατί δεν μου χρειαζόταν.

btw αν θες την γνώμη μου όταν κοιτάζεις για κλιματιστικό κοιτά Panasonic ή Fujitsu. Τουλάχιστον έτσι μου είπαν όλοι. Και το επιβεβαιωσε και οικογενιακός φίλος με καταστημα γνωστής αλυσίδας.

Reaction score
429
Εγώ πιστεύω ότι το inverter αξίζει από τα 18000 BTU και πάνω.
Στα άλλα δεν πρέπει να έχει σημαντική διαφορά.

Reaction score
0
Εγώ έχω ένα 24αρι fujitsu inverter και το χρησιμοποιώ κυρίως για θέρμανση. Είναι απίστευτα δυνατό αφού ζεσταίνει το σαλόνι σε ελάχιστο χρόνο. Είναι αξιόπιστο αφού δουλέυει τον χειμώνα σχεδόν 24 ώρες την ημέρα σε θερμοκρασία 23 και δεν έχει κάνει ούτε τον παραμικρό θόρυβο, ενώ με τα χίονια ζέσταινε το σπίτι άνετα. Έχω και δύο general electric 9000 btu , που τα πήρα τώρα για 2 υ/δ . Το έψαξα πολύ πριν πάρω και είχα το ίδιο δίλλημα αλλά όσους ρώτησα (επαγγελματίες) μου είπαν ότι αν σε ενδιαφέρει μόνο ψύξη να πάρεις απλό με ενεργειακή κλάση Α και είσαι εντάξει αλλά αν θες και θέρμανση (αποκλειστικά απο κλιματιστικό) τότε επειδή θα λειτουργεί για πολλαπλάσιο χρόνο ,πάρε inverter. Αυτά μου είπαν το μόνο που μπορώ να πώ απο εμπειρία είναι ότι η ΔΕΗ μου έρχεται (κατ' εκτίμηση ) 30% φθηνότερα από πετρέλαιο ( γύρω στα 1000 ευρώ τον χρόνο, με πολλές συσκευές να καταναλώνουν ).

Reaction score
6
Να υποθέσω ότι το Fujitsu είναι και Made in Japan; Το ρωτάω γιατί αν θυμάμαι καλά τα General είναι υπομάρκα της Fujitsu.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.725
Απάντηση: Re: Επιλογή κλιματιστικού: τελικά, πότε συμφέρει να είναι inverter;

btw αν θες την γνώμη μου όταν κοιτάζεις για κλιματιστικό κοιτά Panasonic ή Fujitsu. Τουλάχιστον έτσι μου είπαν όλοι. Και το επιβεβαιωσε και οικογενιακός φίλος με καταστημα γνωστής αλυσίδας.
Κι εγώ σε παρόμοιο συμπέρασμα έχω καταλήξει, ψάχνοντας.
Παρεμπιτόντως, (αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος) το General που αναφέρω είναι το ίδιο μηχάνημα με το Fujitsu 14UB και η National είναι "αδελφή" εταιρεία της Panasonic (υπό τη μαμά-εταιρεία Matsushita).

Reaction score
50
Πάντως αν μιλάμε ανεξαρτήτως τιμής οι κορυφές είναι είτε Daikin είτε Mitsubishi... Αλλά στα χρήματα που διαθέτεις νομίζω ότι οι προαναφερθέντες προτάσεις (σχετικά με το brand name) είναι σωστές. Τώρα για inverter ή όχι κι εγώ έχω ακούσει πολύ διιστάμενες απόψεις (για ποιες περιπτώσεις αξίζει το inverter και ποιες όχι) χωρίς να έχω καταλήξει κάπου.

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.655
Πάντως αν μιλάμε ανεξαρτήτως τιμής οι κορυφές είναι είτε Daikin είτε Mitsubishi... Αλλά στα χρήματα που διαθέτεις νομίζω ότι οι προαναφερθέντες προτάσεις (σχετικά με το brand name) είναι σωστές. Τώρα για inverter ή όχι κι εγώ έχω ακούσει πολύ διιστάμενες απόψεις (για ποιες περιπτώσεις αξίζει το inverter και ποιες όχι) χωρίς να έχω καταλήξει κάπου.
+1000
Επειδή είμαστε στην διαδικασία ολοκλήρωσης ένος καινούριου επαγγελματικού χώρου (περί τις 3000 τμ), έγινε η αντίστοιχη έρευνα αγοράς για τα πιο ποιοτικά μηχανήματα που μπορούμε να βρούμε. Όλοι μα όλοι ανεξαιρέτως πρότειναν daikin. Τώρα για το σπίτι πιθανόν να συμφέρει περισσότερο και κάτι άλλο.

Reaction score
1.845

Πάντως αν μιλάμε ανεξαρτήτως τιμής οι κορυφές είναι είτε Daikin είτε Mitsubishi...
Συμφωνώ. Εξάλλου κάπου αλλού το έχουμε ξαναπεί, όχι μόνο εγώ, που έχω δυό Daikin απ΄τη δεκαετία του 80, αλλά και κάποιοι άλλοι από 'δω.
Για την τεχνολογία inverter δεν έχω ιδέα (αν αξίζει ή όχι) :110:

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.761
Απάντηση: Επιλογή κλιματιστικού: τελικά, πότε συμφέρει να είναι inverter;

Ρε παιδιά διαβάζω διάφορα εδώ, αλλά και έχω ακούσει διάφορα άλλα.

Όπως ότι τα Daikin είναι μάπα. Αυτό μου το είχε πει τεχνικός.

Ότι τα Inverter είναι τα πιο οικονομικά σε όλες τις κατηγορίες και συνθήκες.

Ότι τα Mitsubishi είναι πολύ ποιοτικά αλλά και από τα πιο ηλεκτροβόρα.

Ότι τα φτηνομηχανήματα που πουλάνε μαγαζιά τύπου καρφούρ, είναι "μιας χρήσεως"

Και άλα πολλά. Τι ισχύει τελικά;
Θα σας πω λίγο αργότερα για τα δικά μου συμπεράσματα.

Reaction score
1.845

Ρε παιδιά διαβάζω διάφορα εδώ, αλλά και έχω ακούσει διάφορα άλλα.

Όπως ότι τα Daikin είναι μάπα. Αυτό μου το είχε πει τεχνικός. ....
Αν δουλεύει άλλες μάρκες (με μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους), είναι απόλυτα σωστός! :125:

Reaction score
14
Δύο ερωτήσεις από τον άσχετο.

1) Τι είναι το inverter;

2) Ποιο είναι το μηχάνημα/μάρκα που θεωρείτε/αι πιο αθόρυβο;

Reaction score
8

Tα ποιο οικονομικα ειναι της κλασσης Α, τα ινβερτερ ειναι περιπου 10% οικονομικοτερα απο τα παραπανω, γυρω στα 26-27 ντεσιμπελ ειναι σχετικα αθορυβα. Ανα κλαση π.χ. Α σε Β να υπολογιζετε περιπου 20% περισσοτερη καταναλωση για τα ιδια μηχανηματα.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.761

Λοιπόν το 1994 μόλις πέθανε ο πατέρας μου, είχαμε αλλαγές στο σπίτι.
Έτσι έβαλα ένα κλιματιστικό στο νέο μου δωμάτιο (και home cinema) που είναι μάρκας Corona αλλά είναι Made in Japan και είναι 13000 BTU.
Μαζί με εμένα βάλαμε άλλα 5 ίδια για 3 φίλους μου, τη γιαγιά μου και μια φίλη της, για να πετύχουμε και καλή τιμή.

Από τότε όλα δουλεύουν κανονικά χωρίς πρόβλημα!
Το δικό μου ειδικά δουλεύει χειμώνα καλοκαίρι διότι το χρησιμοποιώ και για θέρμανση.

Μετά από 2 χρόνια (1996) έβαλα ένα για τη μάνα μου πιο μεγάλο, πάλι Corona 18000 BTU αλλά αυτό είναι Inverter.
Και αυτό από τότε δουλεύει άψογα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το Inverter πάντως είναι πιο οικονομικό χωρίς αμφιβολία και τα βγάζει πέρα στα δύσκολα, δηλ. το χειμώνα αν έχει πολύ κρύο καταφέρνει και ζεσταίνει και μάλιστα πολύ καλά.

Το Inverter γενικώς είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει στους κινητήρες να αυξομειώνουν τις στροφές τους.
Αν ένας κινητήρας είναι με ονομαστική ταχύτητα 1400 στροφές μπορεί να κατέβει π.χ. στις 300 και να ανέβει στις 5000.
Αυτό το επιτυγχάνει αλλάζοντας με ηλεκτρονικό τρόπο τα ΗΖ που στέλνονται στον κινητήρα.
Ουσιαστικά το Inverter είναι μια ηλεκτρονική πλακέτα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.923
Στα κλιματιστικά οι κορυφαίες λύσεις είναι 2: νταϊκίν και μιτσουμπίσι. Επειδή η τιμολογιακή πολιτική της μιτσουμπίσι είναι για βρούβες, κοινώς ψάχνουν κορόϊδα, η λύση που μένει είναι μόνο μία: νταικίν.

Είναι η ρόλς ρόις των κλιματιστικών, και κατασκευαστικά και τεχνολογικά.

Τα ινβέρτερ προσφέρουν χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος για την ίδια ψύξη, κι επειδή το ρεύμα μας το πουλάει ακριβά η ΔΕΗ, είναι μονόδρομος θα έλεγα. Η απόσβεση του έξτρα κόστους έρχεται σε λιγότερο από 1 σεζόν.

Χρησιμοποιώ κεντρική εξωτερική μονάδα τύπου "μούλτι" της νταικίν και 5 εσωτερικές μονάδες συνδεδεμένες με αυτήν. Η συνολική κατανάλωση σε οικονομικό μόουντ είναι της τάξης του σεσουάρ μαλλιών που χρησιμοποιεί η κόρη μου! Απίστευτο κι όμως αληθινό.

Επίπεδα θορύβου (και εξωτερικής μονάδας) πραγματικά πολύ χαμηλά, ενώ τα φίλτρα δε παίζονται.

Νταικίν και πάλι νταικίν....

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.761

Η συνολική κατανάλωση σε οικονομικό μόουντ είναι της τάξης του σεσουάρ μαλλιών που χρησιμοποιεί η κόρη μου!
Το δικό μου σεσουάρ που έχω για να φυσάω τα κάρβουνα για να ανάψουν γρήγορα, καίει πιο πολύ. :142: :142:

Reaction score
10
Να σας πω τη δικη μου εμπειρια απο τα μηχανηματα που εχω.

Στο πατρικο μου και στο ενα το μαγαζι, National 9,12,24.
Ουτε που θυμαμαι ποσα χρονια τα εχουμε. Θηρια ανημερα.

Στο σπιτι μου μεχρι περισυ, ειχα Toyotomi.
Αυτα ηταν υποδειγματικα μεχρι που αρχισαν τα να κανουν διαφορα κολπα. Το ποσες φορες φωναξα τους τεχνικους μου και ποσες τους τεχνικους της αντιπροσωπιας, δε θυμαμαι. Απλα θα σας πω οτι ποτε δεν καταφεραν να κανουν το 12αρι να μη τρεχει νερα μεσα στο σπιτι, οπως οτι επεσε η αποδοση τους εντελως.
Επισης εκαναν θορυβο και το μεσα μηχανημα αλλα και το εξω συντονιζε, το ακουγες το βραδυ και σου εσπαγαν τα νευρα.

Τα σουταρα λοιπον και εβαλα Mitsubishi inverter. 9 kai 12.
Τα μιτσου κανουν οτι λενε. Και οντως ειναι αθορυβα.
Στη χαμηλη σκαλα δεν ακους τιποτα. Και απο επιδοσεις και κρυο και ζεστη. Επισης τελεια και για το δωματιο των μικρων. Εχουν μια επιλογη που ο αερας παει ψηλα και δε χτυπαει κατω να εχουμε ψυξεις κλπ κλπ

Και για το τελος ενα τιπ. Αντι να αγορασετε ενα 18αρι η ενα 24αρι, ειναι καλυτερα να παρετε 2 9αρια η 2 12αρια.
Και πιο φτηνα και καλυτερη αποδοση , επισης λιγοτερο ζορισμα και μπορει να ειναι και πιο οικονομικα απο καταναλωση.

Οσο για τα inverter η μη, δυστυχως ολες τις νεες τεχνολογιες , φιλτρα, επιδοσεις, ντεσιμπελ κλπ κλπ τα εχουν μονο τα inverter.

Reaction score
1
Re: Απάντηση: Re: Επιλογή κλιματιστικού: τελικά, πότε συμφέρει να είναι inverter;

Το δικό μου σεσουάρ που έχω για να φυσάω τα κάρβουνα για να ανάψουν γρήγορα, καίει πιο πολύ.
Μιχαλη εχεις σκεφτει να χρησιμοποιησεις το Corona για τα καρβουνα? :137:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.144
Δύο ερωτήσεις από τον άσχετο.

1) Τι είναι το inverter;

2) Ποιο είναι το μηχάνημα/μάρκα που θεωρείτε/αι πιο αθόρυβο;
Νίκο, αν μου το έχουν εξηγήσει σωστά, το inverter έχει συμπιεστή (κυκλοφορητή) μεταβλητής ταχύτητας, με αποτέλεσμα να αυξομειώνει την ταχύτητα της ροής του υγρού στο κύκλωμα, ανάλογα με τη ρύθμιση του θερμοστάτη. Δηλαδή, εκεί που ένα απλό ξεκινάει και σταματάει όπως ένα ψυγείο, το inverter δουλεύει συνέχεια, σε μικρή ή μεγάλη ταχύτητα, αναλόγως της ρύθμισης του θερμοστάτη σε σχέση με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. (Και είναι το μοτέρ του συμπιεστή που καταναλώνει τη μεγάλη ισχύ, όχι η φτερωτή και ο ανεμιστήρας της εξωτερικής μονάδας).

Τώρα, από θόρυβο, όσο πιο μεγάλος είναι ο κατασκευαστής... Δηλαδή, άλλη βάση θα έδινα στις προδιαγραφές της Miyoto, και άλλη σ' αυτές που ανακοινώνει η Toshiba, η Daikin, ή η Panasonic.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.761
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Επιλογή κλιματιστικού: τελικά, πότε συμφέρει να είναι inv

Μιχαλη εχεις σκεφτει να χρησιμοποιησεις το Corona για τα καρβουνα? :137:
Το σεσουάρ είναι πιο δυνατό. Ουσιαστικά είναι φυσητήρας επαγγελματικός.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.130
Members
38.534
Νεότερο μέλος
Drizzt