Αρχάριος στα δορυφορικά θέματα

Reaction score
0
πρόσφατα αγορασα μια HD Ready LCD TV (Samsung a336) με ενσωματομενο ψηφιακό δεκτη.

στην πολυκατοικια που μενω υπαρχει κεντρικό πιατο και απο κει μοιραζεται το σημα στα διαμερισματα. (τουλ αυτο εχω καταλαβει)
αφου υπαρχει πριζα με ενδειξη sat και antenna χωριστες

πως μπορω να δω δορυφορικά? δεν εχω δορυφορικο ψηφιακό δεκτη.

επίγεια ψηφιακά καναλια μπορώ να δω μεσω του δεκτη της TV?

σημ. Βρισκομαι στην Πάτρα όπου εχω διαβασει οτι δεν "πιανει" το σημα των καναλιων της ερτ. Ισχύει αυτό?

τέλος (και sorry για το ζαλισμα) τί καλωδια θα πρεπει να χρησιμοποιησω για την συνδεσμολογια?

ευχαριστω εκ των προτερων
:102:

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Απάντηση: Αρχάριος στα δορυφορικά θέματα

Για να εισαι σιγουρος πιασε φιλιες με συγκατοικους και κανε οτι κι αυτοι!

Sotos65

Sotos ❤️ Koulis
Reaction score
21.050
Απάντηση: Αρχάριος στα δορυφορικά θέματα

Αν υπάρχει κεντρική δορυφορική εγκατάσταση και ανάλογες πρίζες, χρειάζεσαι και δορυφορικό δέκτη για να πιάνεις τα κανάλια του/των δορυφόρων που είναι στραμμένο το κάτοπτρο (συνήθως Hotbird για τη Nova, ίσως και Astra 1). Η τηλεόραση σου (όπως και η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που κυκλοφορούν) δεν έχει τέτοιο δέκτη (έχει δέκτη επίγειας ψηφιακής, DVB-T). Πάντως ούτε επίγεια ψηφιακά μπορείς να δεις για την ώρα, οσο δηλαδή δεν υπάρχει αντίστοιχη μετάδοση των ψηφιακών της ΕΡΤ, και αργότερα των ιδιωτικών, στην περιοχή σου.

Reaction score
0
Επειδή και εγώ είμαι αρχάριος, μήπως μπορεί κάποιος να πει μερικά πράγματα; Συγκεκριμένα:

Σκέφτομαι να βάλω αρχικά nova. Η εύκολη λύση είναι ο εξοπλισμός της nova, αλλά φαντάζομαι δύσκολα θα πιάνει κανείς και άλλα πράματα πέρα από την nova (μικρό κάτοπτρο;).

Αν μιλάμε για 1 κάτοπτρο, για τι διάσταση μιλάμε; Και τι δορυφόρους μπορεί να πιάσει κανείς από δυτική Αττική;
Επίσης από δέκτες τι κάνουμε; Υπάρχουν προτάσεις;
Επίσης, καλή κάρτα για pc;

Reaction score
14
η κλασσική συμβουλή που δίνω σε όλους τους φίλους μου που θέλουν να βάλουν πιάτο είναι μία ή μάλλον δύο ή μάλλον τώρα που το είδα τρεις:

1) Ποτέ μην βάλεις οριακό πιάτο 80εκ ή ακόμα χειρότερα το 60άρι που δίνει η ΝΟΒΑ. Το 1μ πιάτο είναι το ελάχιστο οριο μεγέθους που θα πρεπει να σκεφθεί κανείς.

2) Βάλε 1.20χ140 gibertini καθώς εχει την καλύτερη απολαβή σε db και αποδίδει τα μέγιστα για το μεγεθος του και φυσικά αν κρίνω απο το δικό μου που το εχω στην ταράτσα απο το 1997 και αμα το δείς ουτε μια βίδα του δεν εχει σκουριάσει και η επιφάνεια του κατόπτρου είναι πράγματι σαν να το αγόρασα εχθές!!! Ποιότητα κατασκευής 100%, απολαβή 100%, τιμή λίγο ακριβότερη απο τα φθηνά της αγοράς αλλά αξίζει κάθε δεκάρα του. Με το μέγεθος που λέω μπορείς να κάνεις παράκεντρη λήψη και του ASTRA 19E εχοντας το πιάτο κεντραρισμένο στις 13Ε, αλλά και με κάποιες πατέντες και λίγο παίδεμα να πιάσεις και αλλους κοντινούς πάντα δορυφόρους με το ίδιο πιάτο.

Αν δεν εχεις πρόβλημα χώρου, ή αισθητικό περιορισμό στο μέγεθος με κλειστά μάτια πάς για το 120χ140 ή ακόμα καλύτερα αν δεν υπάρχει και χρηματικός περιορισμός πάς στο αμέσως μεγαλύτερο μέγεθος της gibertini το 150χ160 το οποίο και είναι απο τα κορυφαία πιάτα της αγοράς.

3) Αν πάλι είσαι τσιμπιμένος απο το ζουζούνι της δορυφορομανίας και δεν θές πολλά κόλπα στην ταράτσα σου, μία καλή λύση είναι το Wave Frontier που είναι ενα κάτοπτρο παραβολικό με ανάκλαση σαν τα cassegrain με οριζόντια καμπύλη στο σχήμα του τέτοια που να ακολουθεί το γεωστατικό τόξο και να μπορεί να σου δώσει ταυτόχρονη λήψη μέχρι και 16 δορυφόρων σε ενα τόξο ανετο 45μοιρών. Ετσι με ενα τέτοιο πιάτο η λήψη απο τον Turksat 42E, Hellasat39E, Eutel36E, Εurobird33Ε, Astra28E, BADR26E, Astra19E, Eutel16E, Hotbird13E, Eurobird9E, Eutel7E, Sirius5E, Thor1W, Nilesat7W να είναι εφικτά.

Αυτά τα ολίγα...

Reaction score
1
παράκεντρη λήψη και του ASTRA 19E εχοντας το πιάτο κεντραρισμένο στις 13Ε
Με συγχωρεις αλλα για να μη μπερδευτει καποις που δεν εχει ασχοληθει, να αφαρεω οτι ισχυει το αντιθετο. Κεντρο 19.2Ε και παρακεντρα 13Ε. Αυτο που αναφερεις γινοταν απο αρκετους παλια για την καλυτερη ληψη των τοτε δυσκολων TPS + Sky Italia. Πλεον το ζωρι ειναι στις 19.2Ε με τους Astra 1F/G/H.

Reaction score
14
Με συγχωρεις αλλα για να μη μπερδευτει καποις που δεν εχει ασχοληθει, να αφαρεω οτι ισχυει το αντιθετο. Κεντρο 19.2Ε και παρακεντρα 13Ε. Αυτο που αναφερεις γινοταν απο αρκετους παλια για την καλυτερη ληψη των τοτε δυσκολων TPS + Sky Italia. Πλεον το ζωρι ειναι στις 19.2Ε με τους Astra 1F/G/H.
Σωστός ετσι είναι το ιδανικό μιάς και ο Hotbird είναι πλέον ευκολης λήψης... βλέπεις παλιός δορυφορομανής... ξεχνάει τα νέα κόλπα...

Ομως με το 1.50 που πρότεινα όπως και να τα βάλεις τα ίδια πιάνεις... κατάλαβες τι εννοώ...

Reaction score
1
Καταλαβα τι θες να πεις. Κεντρο 13Ε δεν κερδιζεις τιποτα. 19.2Ε ομως αναλογα με την περιοχη μπορεις να δεις μεγαλη βελτιωση.

Μαλιστα και οι δυο Gibertini OP125/OP150 αξιζουν για Extreme Multifeed εγκαταστασεις:

http://www.sdtv.gr/smf/index.php?topic=5836.0
http://www.sdtv.gr/smf/index.php?topic=7285.0
http://www.sdtv.gr/smf/index.php?topic=5171.30
http://www.sdtv.gr/smf/index.php?topic=8129.0
http://www.sdtv.gr/smf/index.php?topic=8164.0

Αυτα σαν μερικα παραδειγματα. Βεβαια το στησιμο ειναι σαφως δυσκολοτερο σε συγκριση με μια Τ90 αλλα η αποδοση ειναι και πολυ ανωτερη ασχετα αν βλεπετε καποιες εγκαταστασεις να ειναι απο Γερμανια οπου δεν ειναι ολα ευκολα.

Τελος στην ΝΑ Ελλαδα οπως και την Κυπρο δεν θα ξεκινουσα κατω απο 1.80μ για 13Ε/19.2Ε.

Reaction score
14
Yep!!! Σωστότατος!!! Ειδικά το 1.80 αλλά θέλει και λίγο χώρο, που πολλοί δεν τον εχουν... ευκολο χωρίς γκρίνια απο την μισή πολυκατοικία ή τους παραδίπλα!!!

Reaction score
1
Βεβαιως, παντα υπο την προϋποθεση οτι υπαρχει ο καταλληλος χωρος και η αδεια στησιματος. Το πιο σημαντικο μαθημα στην δορυφορικη που πρεπει να καταλαβει κανεις ειναι οτι ο καλυτερος ενισχυτης ειναι μια μεγαλυτερη κεραια. Αν δεν ειναι εφικτο να στηθει, βελτιωσεις μπορουν να γινουν μονο σε οριακα σηματα αλλα οχι σε ανυπαρκτα.

Reaction score
9
πρόσφατα αγορασα μια HD Ready LCD TV (Samsung a336) με ενσωματομενο ψηφιακό δεκτη.

στην πολυκατοικια που μενω υπαρχει κεντρικό πιατο και απο κει μοιραζεται το σημα στα διαμερισματα. (τουλ αυτο εχω καταλαβει)
αφου υπαρχει πριζα με ενδειξη sat και antenna χωριστες

πως μπορω να δω δορυφορικά? δεν εχω δορυφορικο ψηφιακό δεκτη.

επίγεια ψηφιακά καναλια μπορώ να δω μεσω του δεκτη της TV?

σημ. Βρισκομαι στην Πάτρα όπου εχω διαβασει οτι δεν "πιανει" το σημα των καναλιων της ερτ. Ισχύει αυτό?

τέλος (και sorry για το ζαλισμα) τί καλωδια θα πρεπει να χρησιμοποιησω για την συνδεσμολογια?

ευχαριστω εκ των προτερων
:102:

Για το θεμα εγκατάστασης καλό θα ειναι να το ξεκαθαρίσεις , κυρίως με τον διαχειρηστη της πολυκατοικιας.Αυτος θα ξερει.Κατα πασα πιθανότητα θα εχουν καποιο multiswitch ωστε κάθε διαμερισμα να εχει ανεξαρτητη θέαση και καθε δορυφορο που λαμβάνει.
Για τα επιγεια ψηφιακα πρέπει να υπάρχει αναμεταδοτης για να μπορείς να τα λαβεις.Με παρομοια τηλεωραση λαμβανω και εγω στην Αθηνα.
Για την λήψη των δορυφορικων σε περίπτωση που έχεις στημενο Media center (σε PC) υπάρχει και η λυση της δορυφορικής μεσω PC. Χρησιμοποιεις μια DVB-S (satelite) πχ skystar 2, που μπορείς να λαβεις και να δεις οτι κανάλι θες.Το καλο με την συγκεκριμένη λύση ειναι πως μπορείς να γράψεις κιολας.Με την συγκεκριμένη λύση μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κινητο πιατο αλλα και σταθερα.Ενα καλο ειναι πως μπορείς μεσω ενος Plugin και ενος cardreader να δεις νομιμα Nova (και οχι μονο).

H συγκεκριμενη λύση (ok εκτος της Nova που δεν με ενδιαφερει ακομα) λειτουργει στο δικο μου media center Pc και ολα ελεγχονται απο ενα τηλεκοντρολ......

HD φυσικά. Επίσης, τι είναι η άδεια εγκατάστασης; Σκέφτομαι να το τοποθετήσω στην ταράτσα μονοκατοικίας.
Τυπικα, κεραιοσυστήματα , airconditions , ηλιακοι θερμοσίφωνες μπορούν να εγκατασταθούν αρκεί να το έχει δηλώσει ο πολιτικός μηχανικός κατα τη αδειοδότηση του κτιριου απο την πολεοδομια (και εγκαθίστανται μόνο στα συγκεκριμένα σημεια που φαίνονται στην αδεια). Στο awmn (ασυρματο δικτυο Αθηνων ) υπαρχουν περιπτωσεις που το εχουν πληρώσει επειδή κάποιος γείτωνας στράβωσε....

Reaction score
14
HD φυσικά. Επίσης, τι είναι η άδεια εγκατάστασης; Σκέφτομαι να το τοποθετήσω στην ταράτσα μονοκατοικίας.
σε μονοκατοικία είναι ευκολότερα τα πράγματα, γιατί δεν εχεις γκρίνια απο αλλους συνενοίκους, ομως μπορεί καποιος γείτονας να πεί οτι του κρύβεις την θέα και οτι του κόβεις κάτι που του αρεσε... γενικώς μπορεί να σου αρχίσει τέτοια βαβούρα αλλά προσωπικά το θεωρώ σπάνιο και εξεζητημένο να γκρινιάζει... εκτός αν του βάλεις κάνα 5μετρο οπότε τότε του πετάς ενα feed και σκαει και λεει και στους φίλους του εχω 5μετρο βλέπω Skydigital full!!!!!

Γενικά σε μονοκατοικία αν εχεις τρόπο στήριξης βάλε 1.50 ή ακόμα καλύτερα 1.80 οφφσετ και είσα μάστορας. Διάλεξε καλής ποιότητας πιάτο και φυσικά δέκτη HD αν δεν θες να περιμένεις αγοράζεις τώρα κάνα Non-ethernet δέκτη απο τους τόσους κλώνους που κυκλοφορουν που εχουν usb υποστήριξη τόσο για κλειδάκια όσο και για εξωτερικό σκληρό και εγγραφή PVR. Technomate, KAON, NANO XXX, Kathrein ολοι καλοί είναι...

Αν θές να περιμένεις λίγο μετά Ολυμπιαδα θα ερθουν στην αγορα δεκτες με ethernet και φυσικά όλα τα καλούδια αυτων.

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Απάντηση: Re: Αρχάριος στα δορυφορικά θέματα

Technomate, KAON, NANO XXX, Kathrein ολοι καλοί είναι...

Αν θές να περιμένεις λίγο μετά Ολυμπιαδα θα ερθουν στην αγορα δεκτες με ethernet και φυσικά όλα τα καλούδια αυτων.
OXI nanoxx:141:
Λεω να ακινητοποιησω το κινητο μου πιατο (αν δεν βρω να το πουλησω:http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=53331) και αναρωτιεμαι αν μπορω να βαλω την κατασκευη της Wave frontier. Ειναι δυνατον να μπει; Το πιατο ειναι σαν καινουργιο μετα απο καμια δεκαετια (απο τοτε με τους αναλογικους δεκτες- μετα ηρθε ο Humaxκαι λοιπες αμαρτιες!) και λυπαμαι να το αλλαξω

Reaction score
14
Λάκη εγώ εχω τον Technomate 8600 και είμαι ευτυχής γιατί είναι απλός και κάνει πολλά.

Επίσης εχω ξεσκιστεί να γράφω σε εναν εξωτερικό 500άρι USB δισκο οτι ολυμπιακό αθλημα προβάλεται αργά το βράδυ μας... χαράματα δηλαδή.

Για το πιάτο σου το κινητό πιάτο είναι μια σκέτη... πώς να το πώ... είναι απαραίτητο για εναν δορυφορομανή... να μαθαίνεις απο τον μουρλό τον Zois οτι στον Arabsat εχει τζάμπα Ολυμπιαδα σε HD κουνάς το κινητό και πάς εκεί και το κατεβάζεις.

Ομως αν είσαι ζαπάκιας μια λύση με σταθερές τροχιακές θέσεις όπως το wave frontier είναι ιδανική καθώς κάνεις πολύ γρήγορ ζαππινγκ και δεν εχεις την αναγκη να ζαπάρεις μόνο τα κανάλια του δορυφορου που στοχευεις εκείνη την στιγμή.

Γενικά οσοι δέκτες εχουν υποστήριξη για diseqc 1.1 πληρούν τις προυποθέσεις για wave frontier ή άλλη λύση πολλαπλών πιάτων με σταθερά LNB και ή diseqc mattel 10-1 ή spaun cascade μέχρι και 16 LNB

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.211
Members
38.540
Νεότερο μέλος
TehLooney