Αποψη για attenuation

Reaction score
0
Θελω τις αποψεις των καθε λογης λαμπακιδων και οχι μονον.

Λοιπων,το προβλημα ειναι το εξης....

Εχουμε ενα σημα το οποιο εχει O.I 150ωμ και το οποιο οδηγει θαυμασια την εξης βαθμιδα η οποια ακουγεται καταπληκτικα...μαρτυρας μου ο κ.Θανασης

pref.JPG

Η εξοδος της πρωτης και της δευτερης βαθμιδας ειναι συνδεδεμενες με rca και μπορουν να οδηγησουν τελικο μια χαρα.Το προβλημα ειναι το attenuation.Δεν θελω να χρησημοποιησω πριν τον τελικο ενα προενισχυτη ενεργο,αλλα ουτε και παθητικο,για τα συνηθισμενα προβληματα που παρουσιαζουν αυτες οι λυσεις.Επισης δεν πρεπει να μπει ποτ πριν την 1η βαθμιδα.

Τωρα,εχω μια πιθανη λυση που θελω να συζητησουμε.
Εχωντας δοκιμασει στην εξοδο της πρωτης βαθμιδας διαφορα φορτια μεχρι και 470ωμ ενω ταυτοχρονα οδηγει την 2η βαθμιδα,εχω παρατηρησει τα εξης:
1.H σταθμη εξοδου της 2ης πεφτει πανω απο 20db(λογικο) αλλά
2.Οι παραμορφωσεις πεφτουν κατα περιπτωση ή στην χειροτερη ανεβαινουν το πολυ μεχρι τα 0,6%

Ειναι λυση να συνδεσω ενα alps 100Κ λ.χ στην εξοδο της 1ης βαθμιδας και να κανω attenuation απο εκει?

Δεν ξερω αν εχει δοκιμαστει απο κανενα.

Χρειαζομαι την γνωμη σας,αν και με βλεπω να το δοκιμαζω αν βρω κανενα ποτ προχειρο......

Οι γνωμες σας....

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.231
Απάντηση: Αποψη για attenuation

σε ψηφιακό επίπεδο δε παίζει?

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Αποψη για attenuation

σε ψηφιακό επίπεδο δε παίζει?

Μεχρι τωρα δουλευω με ψηφιακο attenation,απο τον υπολογιστη,το οποιο ειναι οτι χειροτερο για την ποιοτητα.
Μειωνει το resolution

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.643
Απάντηση: Αποψη για attenuation

Αν κατάλαβα σωστά, αυτό το κύκλωμα είναι προενισχυτής δύο σταδίων. Προσωπικά, θα τοποθετούσα το pot στην είσοδο. Έτσι δουλεύει και ο προενισχυτής μου, (όχι μόνο τώρα δηλαδής, εξαπανανέκαθεν)...

To O.I 150ωμ τί είναι. Output impedance;

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Αποψη για attenuation

Αν κατάλαβα σωστά, αυτό το κύκλωμα είναι προενισχυτής δύο σταδίων. Προσωπικά, θα τοποθετούσα το pot στην είσοδο. Έτσι δουλεύει και ο προενισχυτής μου, (όχι μόνο τώρα δηλαδής, εξαπανανέκαθεν)...

To O.I 150ωμ τί είναι. Output impedance;
Ναι,output impendance.Κωστα,τα 150 ωμ ειναι η αντισταση I/V και η πρωτη βαθμιδα δουλευει σε καθαρη Α2 ταξη.Η μεγιστη αντισταση εισοδου πρεπει να ειναι κατω απο 500ωμ.Οποταν το ποτ δεν μπορει ναμπει πριν την 1η βαθμιδα...

Reaction score
1
Η γνωμη μου ,, βαλε μια αντισταση 2,2 ΜΩ η μεγαλυτερη στο πλεγμα της πρωτης βαθμιδας ως προς γη να δημιουργησεις grid leak bias ,πιο μπροστα ενα πυκνωτη 22-47 nano και ενα pot 47-100 KΩ στην αρχη, . Τα πικοαμπερ για Α2 ταξη σε αυτο το σχεδιο δεν τα κατανοω οπως και ολο το σχεδιο....:126::126::126:

Reaction score
1
Ξεχασετο με 15 βολτ ανοδικα στο κατω τριοδικο δεν γινεται μαλλον....:111: τωρα το προσεξα..

Reaction score
0
Η γνωμη μου ,, βαλε μια αντισταση 2,2 ΜΩ η μεγαλυτερη στο πλεγμα της πρωτης βαθμιδας ως προς γη να δημιουργησεις grid leak bias ,πιο μπροστα ενα πυκνωτη 22-47 nano και ενα pot 47-100 KΩ στην αρχη, . Τα πικοαμπερ για Α2 ταξη σε αυτο το σχεδιο δεν τα κατανοω οπως και ολο το σχεδιο....

....Ξεχασετο με 15 βολτ ανοδικα στο κατω τριοδικο δεν γινεται μαλλον....:111: τωρα το προσεξα..

Τι εννοεις για το σχεδιο?
Εν τω μεταξυ στην 1η βαθμιδα δεν χρειαζεται η αντισταση 2,2Μωμ γιατι υπαρχει παραλληλα σε αυτην η 150R του I/V

Reaction score
0
πως πολωνεται η 1η βαθμιδα?
Λειτουργει στα 0V,οπως προτεινει ο κατασκευαστης αλλα και οπως εχω και εγω διαπιστωσει οτι μετρητικα και κυριως ακουστικα ειναι πολυ καλυτερα.Φτανει η αντισταση ειξοδου του προηγουμενου σταδιου να ειναι κατω απο 1000ωμ

Reaction score
1
Προφανως η πολωση απο εκει προερχεται τοτε ,,και μιλαμε για πικοαμπερ στην θετικη περιοδο ..αλλα με αυτες τις τασεις 20-30 βολτ με λυχνιες τετοιες , τι ταση χρησιμη εξοδου μετρας ? και με τι απολαβη?:102:

Reaction score
0
Προφανως η πολωση απο εκει προερχεται τοτε ,,και μιλαμε για πικοαμπερ στην θετικη περιοδο ..αλλα με αυτες τις τασεις 20-30 βολτ με λυχνιες τετοιες , τι ταση χρησιμη εξοδου μετρας ? και με τι απολαβη?:102:

Εχω εξοδο 1Vrms,συνολικο κερδος 9.Το πως ακουγεται δεν θα σχολιασω :) δεν ειμαι αντικειμενικος...
Το δευτερο σταδιο ειναι σαν buffer του πρωτου αφου εχει κερδος 1.3 περιπου.
Οι πρωτες λαμπες ειναι ειδικα σχεδιασμενες για 12-20V αλλα και οι 6c19p ειναι απιστευτα το πως ακουγονται σε αυτες τι τασεις.Εισαι ευπροσδεκτος να το ακουσεις....

Στο θεμα μας....Εχω στραφει στην λυση μεταβλητης αντιστασης(discrete) για το I/V,δλδ απο 150R εως τα 10R περιπου....Ετσι,μειωνοντας την ενταση θα εχω και μειωση της αντιστασης εισοδου της 1ης βαθμιδας;)

Reaction score
1
Στις βαθμιδες ενισχυσης τασης ,το ζητουμενο ειναι , η απολαβη -κερδος και η maximum ταση που μπορει να αποδωσει σε μια επιθυμητη τιμη distortion., για ενα δεδομενο φορτιο/. . Αλλο το driver για μια ΡΡ βαθμιδα με πολλα βολτ και καποια παραμορφωση που αναιρειται, στο τελος , και αλλο ενισχυτης τασης που οδηγει ενα τελικο ενισχυτη 1-2 βολτ . Πρακτικα μια βαθμιδα τετοιας ενισχυσης πρεπει να δινει τουλαχιστον 10 vrms για αξιοποιησει των 1-2βολt καθαρα και ανετα για σχεδον καθε φορτιο ,,,παντα με βαθμιδα buffer

Reaction score
0
Στις βαθμιδες ενισχυσης τασης ,το ζητουμενο ειναι , η απολαβη -κερδος και η maximum ταση που μπορει να αποδωσει σε μια επιθυμητη τιμη distortion., για ενα δεδομενο φορτιο/. . Αλλο το driver για μια ΡΡ βαθμιδα με πολλα βολτ και καποια παραμορφωση που αναιρειται, στο τελος , και αλλο ενισχυτης τασης που οδηγει ενα τελικο ενισχυτη 1-2 βολτ . Πρακτικα μια βαθμιδα τετοιας ενισχυσης πρεπει να δινει τουλαχιστον 10 vrms για αξιοποιησει των 1-2βολt καθαρα και ανετα για σχεδον καθε φορτιο ,,,παντα με βαθμιδα buffer
Γιαννη χαιρομαι για την κουβεντα μας....
Δεν εχω δοκιμασει την μεγιστη δυνατοτητα εξοδου,αλλα στο 1Vrms που το δουλευω ειμαι υπερευχαριστημενος με παραμορφωσεις της ταξης <0,1% σε φορτια γηινα(50Κ).Ακομα και σε φορτια της ταξης 1Κ εχω πολυ χαμηλες παραμορφωσεις.....

Το ωραιο της υποθεσης ειναι οτι το πρωτο σταδιο εχει υψηλοτερη παραμορφωση απο το συνολικο(δλδ μετα την 2η),αλλα και εντελως διαφορετικο χαρακτηρα...

Πως σου φαινεται η λυση για μεταβλητη αντισταση I/V??

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.539
Το ποτενσιόμετρο μεταξύ δύο σταδίων είναι η καλύτερη λύση αφού μειώνεις πολύ τη πιθανότητα αυτό να εκτελεί χρέη tone control. Αντικατέστησε όπως σωστά είπες την αντίσταση των 100 ΚΩ στη είσοδο του 2ου σταδίου με ένα ποτενσιόμετρο. Μετά τους παράλληλους πυκνωτές στην έξοδο του 1ου σταδίου βάλε σε σειρά μια αντίσταση ώστε αυτή να έχει φορτίο όταν ο δρομέας του ποτενσιόμετρου είναι γειωμένος. Για τη τιμή της θέλει λίγο παίδεμα και εξαρτάτε από το ζόρισμα που αντέχει η λάμπα σου.

Reaction score
0
Το ποτενσιόμετρο μεταξύ δύο σταδίων είναι η καλύτερη λύση αφού μειώνεις πολύ τη πιθανότητα αυτό να εκτελεί χρέη tone control. Αντικατέστησε όπως σωστά είπες την αντίσταση των 100 ΚΩ στη είσοδο του 2ου σταδίου με ένα ποτενσιόμετρο. Μετά τους παράλληλους πυκνωτές στην έξοδο του 1ου σταδίου βάλε σε σειρά μια αντίσταση ώστε αυτή να έχει φορτίο όταν ο δρομέας του ποτενσιόμετρου είναι γειωμένος. Για τη τιμή της θέλει λίγο παίδεμα και εξαρτάτε από το ζόρισμα που αντέχει η λάμπα σου.
Eυχαριστω,Μου το προτεινε και ο κ.Σπερτος.
Αλλα μιας και παραγγειλα τις αντιστασεις,θα δοκιμασω πρωτα την μεταβλητη I/V αντισταση.64 διακριτα βηματα,απο 150~4R

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.328
Members
38.684
Νεότερο μέλος
C . papadakis