ABBA, φαινομενο η σαχλαμαρα?

Reaction score
6
Re: Απάντηση: ABBA, φαινομενο η σαχλαμαρα?

:142:
Εξαρταται τι εννοειται επιτυχια...

Το επιτυχημενο προτυπο που μπορει να εχεις εσυ στο μυαλο σου μπορει να μην εχει καμμια σχεση με τους στοχους που εχω εγω στη ζωη μου.
Και μπορει να μην χρειαζονται λεφτα για να τους πετυχω.
Εμενα πχ.. στοχος της ζωης μου μπορει να ειναι οι γυναικες ..χρειαζομαι τα λεφτα ?
:142::142: 'Οχι βέβαια! Δε χρειάζεσαι χρήματα.

Βρέ, αυτό όμως είναι τέχνη? (Μπορεί και να είναι να μου πεις τώρα. Θέλει τέχνη να τις ρίχνεις όλες!).

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
Ίσως η καλλιτεχνική αποδοχή που απολαμβάνουν κάποια κομμάτια-τραγούδια έχει να κάνει με το πόσο "εύπεπτα" είναι. Όπου εύπεπτο = υποδεέστερο. Τι εννοώ εύπεπτο; Μια μελωδική μελωδία (αν μου επιτρέπεται ο όρος), κουπλέ-ρεφρέν-κουπλέ-ρεφρέν, και στίχος που μπορεί να απομνημονευθεί εύκολα και, γενικά (πολύ γενικά) μιλώντας, να εκφράσει οποιονδήποτε. Η μουσική δεξιοτεχνία στα όργανα, και να υπάρχει δεν έχει την ευκαιρία να πολυφανεί, μια και απλώς συνοδεύουν. Αυτή κατά τη γνώμη μου είναι η διαδρομή της ήσσονος προσπάθειας για την επιτυχία, και γι' αυτό απαξιώνεται, για την ευκολία της και όχι για το τελικό αποτέλεσμα.

Κι αυτός είναι ο λόγος που οι "ροκάδες" θεωρούν τους λάτρεις της ποπ μια σκάλα παρακάτω... Γιατί στη ροκ, η μουσική εκτέλεση παίζει ισότιμο ρόλο με το τραγούδι, άρα χρειάζεται πολύ περισσότερη τέχνη-δεξιοτεχνία για να είναι ένα κομμάτι πραγματικά καλό.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.647
Απάντηση: Re: Απάντηση: ABBA, φαινομενο η σαχλαμαρα?

Εμενα πχ.. στοχος της ζωης μου μπορει να ειναι οι γυναικες ..χρειαζομαι τα λεφτα ? :121:

ΜΠΟΥΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!!!

Α να χαθείς πρωί-πρωί και έφτυσα τον καφέ μου!!! :142: :142:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.647
Απάντηση: ABBA, φαινομενο η σαχλαμαρα?

Άντε για να τελειώνω με το θέμα, να πω και έναν τελευταίο λόγο για την "υψηλή τέχνη", κυρίως στην ελληνική σκηνή.
Είναι άμεσα συνδεδεμένη με αριστερές ιδεολογίες και έχει λάβει τη θέση της αντίδρασης στους δυτικο-εισαγόμενους ήχους.
Αυτό και μόνο μου φτάνει για να την κάνω με ελαφρά πηδηματάκια! :137:

Reaction score
1.844

... Και μπορει να μην χρειαζονται λεφτα για να τους πετυχω.
Εμενα πχ.. στοχος της ζωης μου μπορει να ειναι οι γυναικες ..χρειαζομαι τα λεφτα ?
Όχι βέβαια! Χρειάζεσαι ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ! :119: Και τα υπόλοιπα που αναφέρθηκαν σε καταλληλότερης θεματολογίας νήμα. :121:
Άντε για να τελειώνω με το θέμα, να πω και έναν τελευταίο λόγο για την "υψηλή τέχνη", κυρίως στην ελληνική σκηνή.
Είναι άμεσα συνδεδεμένη με αριστερές ιδεολογίες και έχει λάβει τη θέση της αντίδρασης στους δυτικο-εισαγόμενους ήχους.
Αυτό και μόνο μου φτάνει για να την κάνω με ελαφρά πηδηματάκια!
Αυτή την "τέχνη" ούτε να τη φτύσω. Ακούω και κάποια λίγα απ' αυτά, χωρίς να οφείλεται στην αριστερή ιδεολογική τους προέλευση, αλλά για τα περισσότερα δεν δίνω ούτε μισό λεπτό.

Reaction score
40
Απάντηση: Re: ABBA, φαινομενο η σαχλαμαρα?

Η τέχνη μπορεί να είναι διασκέδαση. Η διασκέδαση δεν είναι απαραίτητο να είναι τέχνη. +1

Το "ποιοτικό" είναι σχετική έννοια. ==Διαφωνώ

Αλλά όποιος αυτοπροσδιορίζεται ως ποιοτικός, κατά τη γνώμη μου, κάθε άλλο παρά είναι. == ίσως με αυτά που προσφέρει δηλ την τέρψη ψυχής και σώματος.......

Δεν βρίσκω κάποιον λόγο για τον οποίο είναι ποιοτικός σε κάτι ο Λουδοβίκος των Ανωγείων (που προσοπικά τον σιχαίνομαι) και δεν είναι ποιοτική η Πέγκυ Ζήνα σε κάτι άλλο. Και σε κάθε περίπτωση προτιμώ την Πέγκυ από εκείνη που τραγουδούσε πριν τρία χρόνια στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης "χωρίς εσένα η ζωή είναι σαν τοστ χωρίς ζαμπόν" ή κάτι παρόμοια βαθυστόχαστο.
Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων δεν συγκρίνεται καθόλου με την Πέγκυ Ζήνα σε τ ί π ο τ α....

Αυτός είναι ένας τροβαδούρος της αγάπης, του μοιρολογιού της Κρητικής παράδοσης με λόγια τρυφερά, ποιητικά, πολλές φορές μυθικά περιγράφει την ζωή και το θάνατο και την διαδρομή του ανθρώπου ως αυτόν(το θάνατο)....
Εκφράζει το αληθινό συνάισθημα που έχει χαθεί στους ανθρώπους της δύσης.....
Από δικά του λόγια: http://sferamag.gr/?p=38
''
Τι είναι αυτό το «κάτι» που έχουν τα τραγούδια σου;

Αν έχω ένα «κοινό» που με παρακολουθεί, μπορώ να ταξιδέψω τα συναισθήματά του από τη χαρά μέχρι τη λύπη, από τα δάκρυα μέχρι το γέλιο. Αυτό είναι το στοιχείο του παραμυθοποιού που προσπαθεί με όλα τα μέσα να φτιάξει έναν κόσμο καλύτερο απ’ αυτόν ζούμε και που τον έχουμε μέσα μας και κοιμάται. Δεν ξέρω αν το πετυχαίνω αυτό, αλλά εγώ έτσι προσπαθώ να παρουσιάσω την τέχνη μου. Χωρίς να παρουσιάζω τα αρνητικά του κόσμου, γνωρίζοντάς τα, τα αποφεύγω, μιλώντας για την ομορφιά του και τη σπουδαιότητα τού να ζεις κάθε στιγμή σα να είσαι αθάνατος.

Ακούω κάποιους στο καφενείο που προσπαθούν να «σκοτώσουν» την ώρα τους και με απελπίζει. Διώχνεις την ώρα να πάει πού; Την επόμενη ώρα πάλι μπροστά σου θα την βρεις! Είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε στον τόπο που γεννηθήκαμε, στον ήχο μας, στις αναμνήσεις μας και με όλα αυτά να γεμίζουμε και να μεγαλώνουμε το χρόνο της καθημερινότητάς μας. Ο χρόνος δεν μετριέται με το ρολόι, μετριέται και με ύψος και με φάρδος και με πυκνότητα και με αραιότητα και με συναίσθημα και με ταχύτητες άλλες. Πιστεύω ότι μπορούμε -αν ζούμε την καθημερινότητα στην οποία μας έταξε η φύση ή ο Θεός- όταν φεύγουμε από δω να μην είμαστε λυπημένοι αλλά να φεύγουμε με χαρά.

Μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς αλλά ο άνθρωπος κάνει τέχνη...
Σίγουρα η Ζήνα είναι καλύτερη από το ''ζαμπον'' αλλά είπαμε στη ζωή ότι δίνεις πάιρνεις όμως αυτό δε σημαίνει πως η ποιότητα συμβαδίζει με το χρήμα...ζούμε σε μια κοινωνία που πουλάει ''το ψέμα και το σπέρμα'' :622:

Reaction score
1.213
Eγω δεν πιστευω τιποτα. :138:

Αν δεν μου πειτε επακριβως τι ειναι τεχνη και τι οχι , ποιος ειναι αρμοδιος να μιλησει για τεχνη και ποιος οχι ,αν ειναι υποκειμενικη η οχι εγω θα τα θεωρω ολα τεχνη απο δω και περα..:142:

Reaction score
40

Η Τέχνη της μουσικής πιστεύω πια πως είναι 2 ειδών
Η απλή τέχνη δηλ η σύλληψη και υλοποίσηση αυτής
η Υψηλή τέχνη δηλ η σύλληψη και υλοποίηση αυτής.....

Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για την μουσική τέχνη που θα καλύψει τα συναισθήματα των καθημερινών παθών μας που μπορεί να είναι έρωτας, θυμός, αγανάκτηση, φοβος, ενοχή, μίσος, επιθυμία,συναισθήματα που έρχονται για πολλούς σε καθημερινή βάση και χρειάζονται κάποια τραγούδια για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες εκτόνωσης που νιώθουν....

Στη δεύτερη περίπτωση μιλάμε για την μουσική τέχνη που έρχεται να καλύψει υψηλά αισθήματα πολλές φορές ξεχασμένα μέσα μας....
Αγάπη, πληρότητα, ευτυχία, συγκίνηση και φέρνουν την κάθαρση της ψυχής και του σώματος....
Αυτά τα τραγούδια πολλές φορές έχουν στίχο ποιητικό, αλληγορικό, σε βάζουν να σκεφτείς σου δίνουν νέους στόχους ύπαρξης....

Στο θέμα μας τώρα.....
Οι ABBA αλήθεια μπορούν να συγκριθούν με τους BONY'M ?
Ήταν και οι δύο της ίδιας εποχής.....ΟΧΙ...
Γιατί οι ABBA και από άποψη μελωδίας ήταν καλύτερη (εύηχοι) και από άποψη στίχου επίσης.....

To μυστικό της επιτυχίας των ABBA ήταν 2 πραγματάκια..... Τα τραγούδια τους ''έκρυβαν'' μια ''φανερή'' φρεσκάδα ανεμελιάς των teenagers που χρειάζονταν οι άνθρωποι την εποχή των 70ς...
Eπίσης το προφίλ τους δεν ήταν απλά 4μελές αλλά ήταν 2 ζευγάρια άνδρα γυναίκα δεμένα μεταξύ τους.....
Το πρώτυπο αυτό πέρασε υποσυνείδητα:126: '''Η μελωδία της ευτυχίας'''......:142:

Θεωρία του Κάντ....
''Το αίσθημα του Υψηλού εμπλέκει ώς χαρακτηριστικό του γνώρισμα μια πνευματική κίνηση η οποία συνδιάζεται με την εκτίμηση του μεγέθους του αντικειμένου, ενώ το γούστο σε ότι αφορά το ωραίο, προϋποθέτει ότι ο νούς βρίσκεται σε μια κατάσταση ήρημης ανατένισης''.........

ΥΓ.........Έχω την εντύπωση ότι δεν πρέπει απλώς να ψάχνουμε ωραίες μελωδίες αλλά τον καλύτερο ήχο που μπορεί να προκύψει
από μια καλή ενορχήστρωση και την κίνηση του πνεύματος...πέρα από κάθε γούστο........

Πολλά είπα πάλι........:622:

Reaction score
0

Επίσης για έναν περίεργο λόγο, μόλις κάποιος γίνει δημοφιλής (popular) παύει να είναι ποιοτικός σε αυτό το "ιδιαίτερο" κοινό. Τους αρέσει το περιθώριο μάλλον. :144:
Eκατομμύρια μύγες τρελλαίνονται για σκ@τ@. Λέει κάτι αυτό ; :137:

Reaction score
40
Απάντηση: Re: ABBA, φαινομενο η σαχλαμαρα?

Eγω δεν πιστευω τιποτα.

Αν δεν μου πειτε επακριβως τι ειναι τεχνη και τι οχι , ποιος ειναι αρμοδιος να μιλησει για τεχνη και ποιος οχι ,αν ειναι υποκειμενικη η οχι εγω θα τα θεωρω ολα τεχνη απο δω και περα..
Για παράδειγμα Τέχνη είναι η κατασκευή φο μπιζού αλλά τέχνη και η κατασκευή χρυσών κοσμημάτων.....

Ανάλογα το ΣΤΟΧΟ και το ΘΗΡΑΜΑ:126:

ΥΓ....Θέλεις τόσα χρήματα όσο και γυναίκες....από άλλη απάντηση:142:

Reaction score
40

Eκατομμύρια μύγες τρελλαίνονται για σκ@τ@. Λέει κάτι αυτό ; :137:
Εγώ το λέω ''προβατοποίηση'' πειράζει?

Αλλά δεν χρειάζεται επέκταση σε αυτό το θέμα γιατί εδώ μιλάμε για τους ABBA

Reaction score
1.213

Η Τέχνη της μουσικής πιστεύω πια πως είναι 2 ειδών
Η απλή τέχνη δηλ η σύλληψη και υλοποίσηση αυτής
η Υψηλή τέχνη δηλ η σύλληψη και υλοποίηση αυτής.....

Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για την μουσική τέχνη που θα καλύψει τα συναισθήματα των καθημερινών παθών μας που μπορεί να είναι έρωτας, θυμός, αγανάκτηση, φοβος, ενοχή, μίσος, επιθυμία,συναισθήματα που έρχονται για πολλούς σε καθημερινή βάση και χρειάζονται κάποια τραγούδια για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες εκτόνωσης που νιώθουν....

Οριστε...γρηγορα γρηγορα εχω δυο απλοικα ερωτηματα ..:137:

Η τεχνη δεν πρεπει να ειναι εξυμνει ολες της δραστηριοτητες της ζωης ? Και αν ισχυει αυτο καθε αλλο μπορει να ειναι ξεκομμενη απο την καθημερινοτητα του ανθρωπου ..

Και γιατι αυτα τα συναισθηματα των καθημερινων παθων μας ( των οποιων η ενταση θεωρω οτι ειναι μεγαλυτερη ) ειναι ανικανα να οδηγησουν στην δημιουργια υψηλης τεχνης ?

Reaction score
40
Απάντηση: Re: Απάντηση: ABBA, φαινομενο η σαχλαμαρα?

Οριστε...γρηγορα γρηγορα εχω δυο απλοικα ερωτηματα ..:137:

Η τεχνη δεν πρεπει να ειναι εξυμνει ολες της δραστηριοτητες της ζωης ? Και αν ισχυει αυτο καθε αλλο μπορει να ειναι ξεκομμενη απο την καθημερινοτητα του ανθρωπου ..

Και γιατι αυτα τα συναισθηματα των καθημερινων παθων μας ( των οποιων η ενταση θεωρω οτι ειναι μεγαλυτερη ) ειναι ανικανα να οδηγησουν στην δημιουργια υψηλης τεχνης ?
Αχ βρε Μελέτη θα με βάλεις να γράψω έκθεση ιδεών :143: για τα αυτονόητα....

Είπα Τέχνη το ένα Τέχνη και το άλλο....γιατί στη ζωή δεν μπορεί να είναι όλα ίδια....΄πχ. Υπάρχουν ψηλοί και κοντοί άνθρωποι, αδικία και δικαιωσύνη...κλπ....
Τα πάθη είναι poisons Μελέτη.....αλλά τα χρειαζόμαστε για να μαθαίνουμε (ίσως:138:)
Σε κάποια φάση της ζωής μας θα διαβάσουμε και το Βίπερ και το Φιλοσοφικό βιβλίο (αλληγορίκά μιλάω)
Διάβασε προς το τέλος τι γράφω.......

Reaction score
40

Μη μου πείτε πως όλοι οι άνθρωποι δεν ψάχνουν την ιδανική μελωδία και ήχο στη ζωή τους που θα τους κάνει να πάλλονται από θεϊκή αγαλλίαση και ευτυχία.....
Άλλο η εκτόνωση άλλο η κάθαρση.....
Αυτό όμως που το θεωρώ πολύ κακό είναι που θέλει ο καθένας να επιβάλει το γούστο του...δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες και βιορυθμούς την ίδια στιγμή ναι?

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
Σαφώς και ο παράγοντας γούστο, που διαμορφώνεται μέσα από ένα σωρό καταστάσεις και βιώματα, ακόμα και από την προσωπικότητα του ανθρώπου, παίζει τεράστιο ρόλο. Από την άλλη, όταν κάτι (και αναφέρομαι στην τέχνη, όχι σε άλλες έννοιες) αρέσει σχεδόν σε όλον τον κόσμο, προσωπική μου άποψη είναι ότι τις περισσότερες φορές, αυτό το κάτι παίζει με τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή, με σκοπό το κέρδος...

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746

Περι ορεξεως ,ουδεις λογος.
Αυτο που ευχαριστει τον καθενα ειναι σεβαστο!

Reaction score
1.213
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ABBA, φαινομενο η σαχλαμαρα?

Αχ βρε Μελέτη θα με βάλεις να γράψω έκθεση ιδεών :143: για τα αυτονόητα....
Δεν μου φαινεται και τοσο αυτονοητο ...:138:

Δηλαδη η τεχνη οφειλει να επαναπροσδιορισει τη ζωη σου (να σου δωσει νεους στοχους υπαρξης ειπες )... , ειναι απλως μια αναπαρασταση της πραγματικοτητας η μια φυγη απο την πραγματικοτητα ?

Reaction score
40

Οι διαιτολόγοι πολλές φορές λένε...''είσαστε ότι τρώτε'':121:

Στη μουσική μπορεί να ισχύει το ίδιο...αλλά υπάρχουν και κάποιες στιγμές που θέλουμε να ακούμε μουσικές που δεν εκφράζουν τον πολύ πληθυσμό...αυτές είναι οι ώρες του ''περιθωρίου'' για μένα που μπορεί να μπω αρκετές φορές αν αυτό με κάνει καλύτερο άνθρωπο βγαίνοντας μετά προς τα έξω μετά:126:

Είναι πολύ πιθανόν να λογοκριθώ από αυτές τις προτιμήσεις αν τις παρουσιάσω αλλά δεν με ενδιαφέρει καθόλου....

Προτιμώ ανθρώπους που ακούν συνέχεια λαϊκά και είναι καλοί άνθρωποι απέντί μου και στους γύρω τους γενικότετα παρά αυτούς που ενώ ακούν κλασική μουσική δεν έχει αγγίξει καθόλου τον πνευματικό τους κόσμο και φέρονται απαίσια σε όλους.....:108:

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ABBA, φαινομενο η σαχλαμαρα?

Δεν μου φαινεται και τοσο αυτονοητο ...:138:

Δηλαδη η τεχνη οφειλει να επαναπροσδιορισει τη ζωη σου (να σου δωσει νεους στοχους υπαρξης ειπες )... , ειναι απλως μια αναπαρασταση της πραγματικοτητας η μια φυγη απο την πραγματικοτητα ?
Ένα στολίδι της πραγματικότητας ίσως;

Reaction score
1.213

Αυτό όμως που το θεωρώ πολύ κακό είναι που θέλει ο καθένας να επιβάλει το γούστο του...δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες και βιορυθμούς την ίδια στιγμή ναι?
Αρα δεν αντιλαμβανομαστε την τεχνη ολοι με τον ιδιο τροπο ?

Και αν οχι ποιος ειναι ο υπερτατος κριτης (και ποια τα κριτηρια του )
που θα παρει την ευθυνη να καταταξει ενας εργο τεχνης στην υψηλη η οχι μορφη τεχνης ?
Και αυτη η καταταξη θα εχει απαιραιτητα την αποδοχη απο τις μετεπειτα γενεες η αν θελεις απο τον επομενο κριτη ?

Και με ποιο κριτηριο μερικοι καλλιτεχνες θεωρουνται μπροστα απο την εποχη τους ?

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.884
Members
38.514
Νεότερο μέλος
bmavroeidis