- Reaction score
- 12.230
Για όποιον δε γνωρίζει τον όρο, αναφέρω ότι screen-masking ονομάζουμε την προσωρινή κάλυψη με μαύρο ύφασμα (συνήθως), του μέρους της οθόνης που δε χρησιμοποιείται κάποια δεδομένη στιγμή, λόγω προβολής υλικού με διαφορετικό λόγο αναλογιών από αυτόν της οθόνης. Το όφελος από αυτήν την ενέργεια, είναι ότι κρύβονται οι γκρι μπάρες που βρίσκονται στην περιοχή εκτός κάδρου του προβαλλόμενου υλικού. Η απόκρυψή τους έχει πολύ θετική επίδραση στην αντίληψη του κοντράστ και στην όλη οπτική εμπειρία.
Σημειωτέον ότι -αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί- το masking δεν είναι χρήσιμο μόνο σε high-end homecinema. Κατά τη γνώμη μου είναι αναγκαίο, όχι μόνο στο προφανές (δηλαδή προβολείς με μέτριο μαύρο), αλλά ίσως ακόμα περισσότερο σε απλές εγκαταστάσεις σε κοινόχρηστους οικιακούς χώρους: οι δευτερογενείς ανακλάσεις από τους ανοιχτόχρωμους τοίχους πίσω στην οθόνη, νομίζω πως είναι ακόμα πιο ενοχλητικές.
Το σίγουρο είναι πάντως ότι όποιος δοκιμάσει να μασκάρει την οθόνη του δε θα το μετανιώσει, αντίθετα θ' αναρωτηθεί πως έβλεπε τόσον καιρό χωρίς masking!
Αυτή τη φορά είπα να μην είμαι... μοναχοφάης: σε αντίθεση με άλλα projects που τα ετοιμάζω μόνος μου και τα ξεφουρνίζω μια κι έξω, αυτό το θέτω σε δημόσιο διάλογο. Ο βασικός λόγος είναι οι πολύ διαφορετικές ανάγκες masking που έχει ο καθένας, ανάλογα με τον τύπο και τις διαστάσεις της οθόνης του αλλά και την αντίληψη που έχει για τις έννοιες του αισθητικά αποδεκτού και του λειτουργικά πρακτικού.
Ο καθένας μπορεί να προτείνει, ότι νομίζει πως θα μπορούσε να είναι εφαρμόσιμο σε οθόνες σταθερές ή τυλιγόμενες, με οποιοδήποτε λόγο εικόνας, με ηλεκτρικούς μηχανισμούς ή όχι. Επειδή όμως πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου, ας θέσουμε κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές:
Σημειωτέον ότι -αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί- το masking δεν είναι χρήσιμο μόνο σε high-end homecinema. Κατά τη γνώμη μου είναι αναγκαίο, όχι μόνο στο προφανές (δηλαδή προβολείς με μέτριο μαύρο), αλλά ίσως ακόμα περισσότερο σε απλές εγκαταστάσεις σε κοινόχρηστους οικιακούς χώρους: οι δευτερογενείς ανακλάσεις από τους ανοιχτόχρωμους τοίχους πίσω στην οθόνη, νομίζω πως είναι ακόμα πιο ενοχλητικές.
Το σίγουρο είναι πάντως ότι όποιος δοκιμάσει να μασκάρει την οθόνη του δε θα το μετανιώσει, αντίθετα θ' αναρωτηθεί πως έβλεπε τόσον καιρό χωρίς masking!
Αυτή τη φορά είπα να μην είμαι... μοναχοφάης: σε αντίθεση με άλλα projects που τα ετοιμάζω μόνος μου και τα ξεφουρνίζω μια κι έξω, αυτό το θέτω σε δημόσιο διάλογο. Ο βασικός λόγος είναι οι πολύ διαφορετικές ανάγκες masking που έχει ο καθένας, ανάλογα με τον τύπο και τις διαστάσεις της οθόνης του αλλά και την αντίληψη που έχει για τις έννοιες του αισθητικά αποδεκτού και του λειτουργικά πρακτικού.
Ο καθένας μπορεί να προτείνει, ότι νομίζει πως θα μπορούσε να είναι εφαρμόσιμο σε οθόνες σταθερές ή τυλιγόμενες, με οποιοδήποτε λόγο εικόνας, με ηλεκτρικούς μηχανισμούς ή όχι. Επειδή όμως πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου, ας θέσουμε κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές:
- το μασκάρισμα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον την -ευκολότερη- περίπτωση της σταθερής οθόνης. Αν υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις και για τυλιγόμενες, εννοείται ότι τις συζητάμε.
- θα πρέπει να εξυπηρετούνται τα βασικά φορμά που συναντάμε σε υλικό HD, δηλαδή 1.78:1, 1.85:5 και 2.39:1. Εάν μπορεί να εξυπηρετηθεί και το -SD κατά κανόνα- 4:3, ακόμα καλύτερα. Αυτά, ανεξάρτητα από το λόγο εικόνας που έχει η οθόνη μας.
- Το αποτέλεσμα πρέπει να περνάει WAF-test από πλευράς αισθητικής.
- Πρέπει επίσης να είναι εύχρηστο, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ηλεκτροκίνητο.
- Ας μπει ένα άνω όριο 200€ για το κόστος κατασκευής. Εννοείται πως σκοπός είναι αυτό να συμπιεστεί όσο γίνεται -έχει πάρει το αυτί μου και πολύ απλές λύσεις με κόστος... 20€!