AVsite DIY screen-masking project

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.230
Για όποιον δε γνωρίζει τον όρο, αναφέρω ότι screen-masking ονομάζουμε την προσωρινή κάλυψη με μαύρο ύφασμα (συνήθως), του μέρους της οθόνης που δε χρησιμοποιείται κάποια δεδομένη στιγμή, λόγω προβολής υλικού με διαφορετικό λόγο αναλογιών από αυτόν της οθόνης. Το όφελος από αυτήν την ενέργεια, είναι ότι κρύβονται οι γκρι μπάρες που βρίσκονται στην περιοχή εκτός κάδρου του προβαλλόμενου υλικού. Η απόκρυψή τους έχει πολύ θετική επίδραση στην αντίληψη του κοντράστ και στην όλη οπτική εμπειρία.

Σημειωτέον ότι -αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί- το masking δεν είναι χρήσιμο μόνο σε high-end homecinema. Κατά τη γνώμη μου είναι αναγκαίο, όχι μόνο στο προφανές (δηλαδή προβολείς με μέτριο μαύρο), αλλά ίσως ακόμα περισσότερο σε απλές εγκαταστάσεις σε κοινόχρηστους οικιακούς χώρους: οι δευτερογενείς ανακλάσεις από τους ανοιχτόχρωμους τοίχους πίσω στην οθόνη, νομίζω πως είναι ακόμα πιο ενοχλητικές.
Το σίγουρο είναι πάντως ότι όποιος δοκιμάσει να μασκάρει την οθόνη του δε θα το μετανιώσει, αντίθετα θ' αναρωτηθεί πως έβλεπε τόσον καιρό χωρίς masking!

Αυτή τη φορά είπα να μην είμαι... μοναχοφάης: σε αντίθεση με άλλα projects που τα ετοιμάζω μόνος μου και τα ξεφουρνίζω μια κι έξω, αυτό το θέτω σε δημόσιο διάλογο. Ο βασικός λόγος είναι οι πολύ διαφορετικές ανάγκες masking που έχει ο καθένας, ανάλογα με τον τύπο και τις διαστάσεις της οθόνης του αλλά και την αντίληψη που έχει για τις έννοιες του αισθητικά αποδεκτού και του λειτουργικά πρακτικού.

Ο καθένας μπορεί να προτείνει, ότι νομίζει πως θα μπορούσε να είναι εφαρμόσιμο σε οθόνες σταθερές ή τυλιγόμενες, με οποιοδήποτε λόγο εικόνας, με ηλεκτρικούς μηχανισμούς ή όχι. Επειδή όμως πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου, ας θέσουμε κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές:
  • το μασκάρισμα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον την -ευκολότερη- περίπτωση της σταθερής οθόνης. Αν υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις και για τυλιγόμενες, εννοείται ότι τις συζητάμε.
  • θα πρέπει να εξυπηρετούνται τα βασικά φορμά που συναντάμε σε υλικό HD, δηλαδή 1.78:1, 1.85:5 και 2.39:1. Εάν μπορεί να εξυπηρετηθεί και το -SD κατά κανόνα- 4:3, ακόμα καλύτερα. Αυτά, ανεξάρτητα από το λόγο εικόνας που έχει η οθόνη μας.
  • Το αποτέλεσμα πρέπει να περνάει WAF-test από πλευράς αισθητικής.
  • Πρέπει επίσης να είναι εύχρηστο, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ηλεκτροκίνητο.
  • Ας μπει ένα άνω όριο 200€ για το κόστος κατασκευής. Εννοείται πως σκοπός είναι αυτό να συμπιεστεί όσο γίνεται -έχει πάρει το αυτί μου και πολύ απλές λύσεις με κόστος... 20€!
Εγώ αναλαμβάνω να υλοποιήσω μία από τις προτάσεις και να σας μεταφέρω εντυπώσεις και οδηγίες με βάση την εμπειρία από την κατασκευή. Λοιπόν τι λέτε;

Reaction score
15.548
Απάντηση: AVsite DIY screen-masking project

Δημητρη....σε σταθερη οθονη(που ειναι οτι καλυτερο)ειναι πολυ ευκολα τα πραγματα και το κοστος ειναι μηδαμινο μπροστα στο αποτελεσμα......
....δλδ χονδρικα με 200 ευρω,κανεις σουπερ κατασταση για ολα τα καδρα....

Εαν καποιος θελει να καλυψει ολα τα καδρα πρεπει να μπει μια βαση μεγεθους οθονης ξεκινωντας απο το καδρο 4/3.....δλδ εαν καποιος θελει να βλεπει και βλεπει αρκετα σε καδρο 4/3 τοτε χρειαζεται οθονη 4/3 και μετα να μασκαρει ωστε να καλυψη ολα τα καδρα....

Το καθετο μασκαρισμα γινετε με την χρηση κουρτινας,ειτε σε κυματοειδους μορφης,ειτε ισιας.....και το οριζοντιο με την χρηση ρολου η ρομα,ειτε κυματοειδους μορφης,ειτε ισιας.....

Ειναι πολυ απλο και με μηδαμινο κοστος...

Ετσι μπορει να μασκαρει οτι μεγεθος καδρου θελει......

Τυχεροι οσοι εχουν σταθερη οθονη........!!!!!!

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.230

Το καθετο μασκαρισμα γινετε με την χρηση κουρτινας,ειτε σε κυματοειδους μορφης,ειτε ισιας.....και το οριζοντιο με την χρηση ρολου,ειτε κυματοειδους μορφης,ειτε ισιας.....
Κώστα έχεις μήπως να προτείνεις συγκεκριμένες λύσεις για υλικά και προμηθευτές;

Reaction score
15.548

Κώστα έχεις μήπως να προτείνεις συγκεκριμένες λύσεις για υλικά και προμηθευτές;
Δεν εχω Δημητρη......
Νομιζω οτι ειναι πολυ απλο ομως......
Σε οποιο μαγαζι με ειδη υφασματος και αν πας,θα τα βρεις ολα....
Και τους μηχανισμους και τα ραφτικα και το υφασμα.....
Καλο ειναι το υφασμα να ειναι μαυρο-μαυρο(βελουδο)σε ματ και παχη,ωστε να αποροφα οσο γινετε περισοτερο το φως.....

Για να ειμαι ειλκρινης ισως να χρειαζονται παραπανω απο 200 ευρω μιας και ειναι και τα ραφτικα......το ξεχασα..!!!!
δλδ ενα 100αρικο ακομα περιπου.....

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.230

Για να ειμαι ειλκρινης ισως να χρειαζονται παραπανω απο 200 ευρω μιας και ειναι και τα ραφτικα......το ξεχασα..!!!! δλδ ενα 100αρικο ακομα περιπου.....
Ε, γι'αυτά όλο και καμιά γυναίκα θα βρεθεί. :126:

Reaction score
0
Πολύ καλό το θέμα και στο κατάλληλο timing που λέμε και στο Ελλάντα....:116:

Μπαίνω κατευθείαν στο θέμα. Τι διαθέτω? Μια γυψοσανίδα 126 ιντσών και ψάχνω να βρω πως θα την μασκάρω μόνο στον οριζόντιο άξονα για τις ταινίες με κάδρο 2,35:1. Το ποδόσφαιρο δεν με χαλάει να το βλέπω σε 16:9, το έχω συνηθίσει. Αυτό που σκέφτηκα είναι το εξής: Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω όσο πιο απλά μπορώ διότι δεν είμαι καλός στα σχεδιάκια....

Θα έχετε υπόψιν σας τις σίτες που βάζουμε στα παράθυρα για τα κουνούπια. Μιλάω για τις χειροκίνητες που τις τραβάς από πάνω και ''δένουν'' στο κάτω μέρος του πρεβαζιού. Φανταστείτε, λοιπόν, 2 τέτοιους άξονες μήκους αναλόγου της επιφάνειας που θέλουμε να μασκάρουμε. Στη δική μου περίπτωση πρέπει να είναι γύρω στους 25 πόντους, ακριβείς υπολογισμούς δεν έχω κάνει ακόμα. Βιδώνουμε ή τοποθετούμε στ' αριστερά της οθόνης τους 2 αυτούς άξονες, έναν από πάνω και έναν από κάτω, κάθετα σε σχέση με την οθόνη. Από την δεξιά πλευρά βιδώνουμε ''γατζάκια'' όπου θα ''δένει'' η σίτα μας. Για το μασκινγκ σκέφτηκα αντί για ύφασμα να βάλω τσόχα μαύρη που είναι πιο λεπτή από το βελούδο και πιο φθηνή ασφαλώς. Δεν γνωρίζω αν αποδίδει το ίδιο καλά σαν το βελούδο.

Έτσι, όταν βλέπουμε ταινία 2,35:1 με δυο τραβήγματα συνολικής διάρκειας 10 δευτερολέπτων έχουμε φτιάξει το κάδρο μας τέλειο για τη θέαση της ταινίας. Μετά το τέλος της ταινίας, άλλα 10 δευτερόλεπτα αρκούν για να φέρουμε το κάδρο μας στην αρχική του μορφή.

Τί λέτε?? Γίνεται?? Είναι υλοποιήσιμη μια τέτοια ιδέα??? Ντιούηδες του φόρουμ, δώστε μας τα φώτα σας....:126::126:

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.230
Απάντηση: Re: AVsite DIY screen-masking project

Πολύ καλό το θέμα και στο κατάλληλο timing που λέμε και στο Ελλάντα....:116:

Μπαίνω κατευθείαν στο θέμα. Τι διαθέτω? Μια γυψοσανίδα 126 ιντσών και ψάχνω να βρω πως θα την μασκάρω μόνο στον οριζόντιο άξονα για τις ταινίες με κάδρο 2,35:1. Το ποδόσφαιρο δεν με χαλάει να το βλέπω σε 16:9, το έχω συνηθίσει. Αυτό που σκέφτηκα είναι το εξής: Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω όσο πιο απλά μπορώ διότι δεν είμαι καλός στα σχεδιάκια....

Θα έχετε υπόψιν σας τις σίτες που βάζουμε στα παράθυρα για τα κουνούπια. Μιλάω για τις χειροκίνητες που τις τραβάς από πάνω και ''δένουν'' στο κάτω μέρος του πρεβαζιού. Φανταστείτε, λοιπόν, 2 τέτοιους άξονες μήκους αναλόγου της επιφάνειας που θέλουμε να μασκάρουμε. Στη δική μου περίπτωση πρέπει να είναι γύρω στους 25 πόντους, ακριβείς υπολογισμούς δεν έχω κάνει ακόμα. Βιδώνουμε ή τοποθετούμε στ' αριστερά της οθόνης τους 2 αυτούς άξονες, έναν από πάνω και έναν από κάτω, κάθετα σε σχέση με την οθόνη. Από την δεξιά πλευρά βιδώνουμε ''γατζάκια'' όπου θα ''δένει'' η σίτα μας. Για το μασκινγκ σκέφτηκα αντί για ύφασμα να βάλω τσόχα μαύρη που είναι πιο λεπτή από το βελούδο και πιο φθηνή ασφαλώς. Δεν γνωρίζω αν αποδίδει το ίδιο καλά σαν το βελούδο.

Έτσι, όταν βλέπουμε ταινία 2,35:1 με δυο τραβήγματα συνολικής διάρκειας 10 δευτερολέπτων έχουμε φτιάξει το κάδρο μας τέλειο για τη θέαση της ταινίας. Μετά το τέλος της ταινίας, άλλα 10 δευτερόλεπτα αρκούν για να φέρουμε το κάδρο μας στην αρχική του μορφή.

Τί λέτε?? Γίνεται?? Είναι υλοποιήσιμη μια τέτοια ιδέα??? Ντιούηδες του φόρουμ, δώστε μας τα φώτα σας....:126::126:
Willie, νομίζω ότι η πρότασή σου είναι από τις πλέον εφαρμόσιμες. :615:
Να ρωτήσω κάτι; Με τα HTPC τουλάχιστον, έχουμε τη δυνατότητα να μετακινούμε πανεύκολα ολόκληρο το ενεργό κάδρο πάνω-κάτω, μέσα στο καρέ. Έτσι μπορούμε πχ να μετακινήσουμε την εικόνα τέρμα κάτω. Αυτό έχει δύο πλεονεκτήματα:
  • χρειάζεται μόνο ένα τέτοιο σύστημα σαν αυτό που περιγράφεις, άρα μισό κόστος και μισός (από τον ούτως ή άλλως ελάχιστο) κόπος και χρόνος για την εφαρμογή του.
  • το ύψος που ξεκινάει η εικόνα παραμένει σταθερά στο ιδανικό, ενώ στην αντίθετη περίπτωση ανεβαίνει κάπως.
Βέβαια, ο αντίλογος είναι πως η λύση με τα δύο συστήματα εκμεταλλεύεται την "καλή", κεντρική εικόνα του προβολέα. Αυτό μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο σημαντικό, ανάλογα με το μοντέλο.

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Re: AVsite DIY screen-masking project

Willie, νομίζω ότι η πρότασή σου είναι από τις πλέον εφαρμόσιμες. :615:
Να ρωτήσω κάτι; Με τα HTPC τουλάχιστον, έχουμε τη δυνατότητα να μετακινούμε πανεύκολα ολόκληρο το ενεργό κάδρο πάνω-κάτω, μέσα στο καρέ. Έτσι μπορούμε πχ να μετακινήσουμε την εικόνα τέρμα κάτω. Αυτό έχει δύο πλεονεκτήματα:
  • χρειάζεται μόνο ένα τέτοιο σύστημα σαν αυτό που περιγράφεις, άρα μισό κόστος και μισός (από τον ούτως ή άλλως ελάχιστο) κόπος και χρόνος για την εφαρμογή του.
  • το ύψος που ξεκινάει η εικόνα παραμένει σταθερά στο ιδανικό, ενώ στην αντίθετη περίπτωση ανεβαίνει κάπως.
Βέβαια, ο αντίλογος είναι πως η λύση με τα δύο συστήματα εκμεταλλεύεται την "καλή", κεντρική εικόνα του προβολέα. Αυτό μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο σημαντικό, ανάλογα με το μοντέλο.
Δημήτρη, ευχαριστώ για την απάντηση. Έτσι πιστεύω και 'γω, ότι δηλαδή, είναι κάτι που γίνεται. Το πως δεν ξέρω.....:116::116: Τα υλικά που θα βρούμε και η υλοποίησή του....Να προσθέσω στον ''αντίλογο'' του μισού συστήματος που έκανες παραπάνω, ότι αν μετακινήσουμε το κάδρο προς τα κάτω ή προς τα πάνω θα πρέπει να αλλάξουμε και τη γωνία θέασης με την έννοια πιο μπροστά ή πιο πίσω ο καναπές. Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, όποιος έχει στήσει την 16:9 οθόνη του ''ιδανικά'' ώστε από τη θέση θέασης να βλέπει σε ευθεία γραμμή τους υπότιτλους δεν χαλιέται ιδιαίτερα αν το μάσκινγκ γίνει όλο από την πάνω πλευρά....

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.230
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: AVsite DIY screen-masking project

Να προσθέσω στον ''αντίλογο'' του μισού συστήματος που έκανες παραπάνω, ότι αν μετακινήσουμε το κάδρο προς τα κάτω ή προς τα πάνω θα πρέπει να αλλάξουμε και τη γωνία θέασης με την έννοια πιο μπροστά ή πιο πίσω ο καναπές. Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, όποιος έχει στήσει την 16:9 οθόνη του ''ιδανικά'' ώστε από τη θέση θέασης να βλέπει σε ευθεία γραμμή τους υπότιτλους δεν χαλιέται ιδιαίτερα αν το μάσκινγκ γίνει όλο από την πάνω πλευρά....
Γιατί πρέπει να μετακινηθούμε; Αφού το μέγεθος της εικόνας είναι σταθερό και δεν υπάρχει πρόβλημα ύψους. :108:

Reaction score
15.548

Επισης ξεχασα να πω,οτι στην μεν μορφη κουρτινας για το καθετο και οριζοντιο masking
.....σε στυλ κυματομορφης,εχεις την αισθηση του κουκλοθεατρου....
.....ενω σε στυλ ισιο εχεις την αισθηση του κινηματογραφου.....

Σορυ ...αλλα καμια φορα και οταν γραφεις επι τουτου,δεν σου ερχονται ολα στο μυαλο.!!

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.230

Αυτή είναι πράγματι μια πολύ πρακτική έτοιμη λύση. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το πλάτος των δύο μέτρων, εξυπηρετεί μόνο πολύ μικρές οθόνες 82". Υπάρχει άραγε κάτι σε μεγαλύτερα πλάτη;
Ακόμα καλύτερα, ξέρετε αν πουλάνε κάπου μηχανισμούς ώστε να φτιάχνει όποιος θέλει, ακριβώς το πλάτος που χρειάζεται;

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: AVsite DIY screen-masking project

Γιατί πρέπει να μετακινηθούμε; Αφού το μέγεθος της εικόνας είναι σταθερό και δεν υπάρχει πρόβλημα ύψους. :108:
Δική μου λάθος διατύπωση. Εννοούσα ότι θα πρέπει να μετακινηθεί ο καναπές μόνο αν κάνουμε το μάσκινγκ από κάτω.....αλλά δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε αυτό....

Όσο για το ΙΚΕΑ το είχα δει το θέμα του Ανδρέα αλλά υπάρχει αυτός ο περιορισμός των 2 μέτρων που δεν μας βολεύει. Συν του ότι σε μεγάλες οθόνες (μεγάλο ύψος) χρειάζεσαι τα χέρια του Διαμαντίδη για να τραβήξεις τα πάνω κορδονάκια....:121::121:

Πάντως αυτό το ύφασμα που ''φοράει'' φαίνεται καλό. Ξέρει κανείς πως το ζητάμε????

Reaction score
15.548

Αυτή είναι πράγματι μια πολύ πρακτική έτοιμη λύση. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το πλάτος των δύο μέτρων, εξυπηρετεί μόνο πολύ μικρές οθόνες 82". Υπάρχει άραγε κάτι σε μεγαλύτερα πλάτη;
Ακόμα καλύτερα, ξέρετε αν πουλάνε κάπου μηχανισμούς ώστε να φτιάχνει όποιος θέλει, ακριβώς το πλάτος που χρειάζεται;
Δεν εχω ψαξει Δημητρη...
Δεν εχω ασχοληθει με το θεμα μιας και δεν παρακολουθω συχνα ταινιες.....αυτο που θα με ενδιεφερε,προς στιγμην δεν μπορει να γινει .....δλδ μια σταθερη οθονη κ.λ.π.

Μπορεις ομως να πας σε εναν τεντα και να διαλεξεις οτι μεγεθος θελεις..
Μεχρι και ηλεκτρικο.....
Αν θελεις του πας και το πανι......

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.813
Ξεκινώντας από το γεγονός ότι η οθόνη μου έχει ήδη ζαρώσει και φοβούμενος ότι ίσως αυτή η μέθοδος που θα προτείνω επιβαρύνει ελαφρός την κατάσταση, προτείνω:
Καλά μετρημένες λωρίδες μαύρου υφάσματος με γυριστά γαντζάκια. Εννοείται ότι θα μπουν αφού ανοίξουμε την οθόνη και αφαιρούνται όταν θέλουμε να κλείσουμε. Από εκεί και περά το κάθετο masking είναι εύκολο. Αντίστοιχες λωρίδες μαύρου υφάσματος με σκράτς ραμμένο στις άκρες τους, το οποίο πιάνει στις οριζόντιες λωρίδες που προσθέσαμε.
Υπάρχει καμιά ιδέα πως να τεντωθεί το πανί της οθόνης (για να φύγουν οι απαίσιες ζάρες) πριν γίνουν όλα αυτά;

Reaction score
1

Δημήτρη, όσο καιρό πρόβαλα στον τοίχο μου, είχα φτιάξει με παραγγελία έναν τέτοιο μηχανισμό με ρολό και υλικό μαύρο βελούδο που κατέβαινε για να μασκάρω την επάνω μαύρη μπάρα στις ταινίες 2,35:1.

Το μαγαζί με κουρτινόξυλα που τον παράγγειλα, είναι στην Κυψέλη και συνεργάζεται με μια βιοτεχνία, η οποία μπορεί να σου φτιάξει τον κεντρικό κύλινδρο του μηχανισμού σε όποιο μήκος γουστάρεις. :126: Π.χ., ο δικός μου κύλινδρος έχει μήκος 2,17 μέτρα. Το συνολικό κόστος του μηχανισμού ήταν τότε στα 80 ευρώ.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.414
Members
38.697
Νεότερο μέλος
Spiromag