Ενδιαφέρον πείραμα!

Reaction score
1.213
Re: Απάντηση: Ενδιαφέρον πείραμα!

Αν στο Μετρό ήταν κάποιο κουαρτέτο ή έπαιζαν δυνατή μουσική ας πούμε ροκ ή ποπ θα σου έλεγα εγώ:121:
Και αν μας ελεγες..:138:...αυτο τι θα σημαινε ?

Οτι την ωρα εκεινη η διαθεση των περαστικων ταιριαζε περισσοτερο σε μια θορυβωδης μουσικη ( πρωι δεν ηταν ? :137: ) η οτι η κλασσικη δεν συγκινει τοσους ? Και αν δεν συγκινει...τοτε τι θα αλλαζε αν στον βασιλια φοραγαμε παλι τα καλα του ρουχα ?

Reaction score
3
Απάντηση: Ενδιαφέρον πείραμα!

Επίσης σκεφτείτε και αυτό που σας είπα για τους επιπλέον θορύβους της "ανεπιθύμητης" καθημερινότητας, όπως οι θόρυβοι των αυτοκινήτων, ο ήχος από τις πότρες που κλείνουν, οι ομιλίες του κόσμου από μακρυά, οι ήχοι των βηματισμών...
όλα αυτά... νομίζω ότι... επηρεάζουν... ...αρνητικά...

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
98.285

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τη Μαρία και τη Fedra.

Για μένα δε θα είχε διαφορά το πείραμα αν στη θέση του Joshua Bell ήταν ένας μαθηματικός με μετάλλιο Fields κι αντί για βιολί είχε ένα μαυροπίνακα κι έλυνε εξισώσεις απειροστικού λογισμού.

Θέλω να πω ότι μιλάμε για πολύ ιδιαίτερα σκληροπυρηνικά "πράγματα" που δε μπορούν να συγκινήσουν παρά ελάχιστους μυημένους.

Το ότι τα έργα που έπαιζε ο Bell θεωρούνται το αποκορύφωμα της μουσικής σύνθεσης, στους περισσότερους δε λέει τίποτα, όσο σκληρό κι αν ακούγεται. Προϋποθέτει μία συγκεκριμένη παιδεία που αν δεν την έχεις, γιατί δεν είναι μέσα στα γούστα σου, δεν πάει να πει ότι είσαι βάρβαρος.
Αντίστοιχα ο Joshua Bell μπορεί να μη δώσει σημασία σε κάτι "μοναδικό" που ανήκει σε άλλο τομέα.

Και είμαι σίγουρος ότι αν έπαιζε μία μπάντα ένα δυνατό pop κομμάτι θα γινόταν πηγαδάκι με θεατές, για να απαντήσω και στο ερώτημα της Fedra.

Επίσης βλέπουμε σε τι ποσοστό κάνει κλικ η κλασσική μουσική, όταν βγει από το παιχνίδι το χαϊλίκι και το δήθεν, όπως ανέφερε και η Μαρία.

Reaction score
40

Δεν είναι λίγος αυτός ο κόσμος που ακούει με διαφορετικά κριτήρια μουσική έστω και αν αυτή έρχεται από το πουθενά.

Κάποτε περνούσα από κάποιες εργατικές κατοικίες του Νέου Κόσμου και από κάποιο σπίτι ακουγόταν η φωνή του Alfred Kraus ενός μεγάλου τενόρου που λίγοι γνωρίζουν.
Ποιό κάτω γινόταν λαϊκή.
Με είδε λοιπόν κάποιος πωλητής που κοντοστάθηκα να ακούσω και έβαλε το ράδιο στην διαπασών(Μητροπάνο) λέγοντάς μου...αυτή είναι μουσική κοπελιά τι κάθεσαι και ακούς αυτούς που τσιρίζουν...:133:

Ε μου ήρθε κάπως από την μια που δεν μπορούσα να ακούσω αυτό που ήθελα και από την άλλη την εκλάϊκευμένη θεωρεία του πωλητή περί τι είναι μουσική...

Reaction score
40
Απάντηση: Re: Απάντηση: Ενδιαφέρον πείραμα!

Και αν μας ελεγες..:138:...αυτο τι θα σημαινε ?

Οτι την ωρα εκεινη η διαθεση των περαστικων ταιριαζε περισσοτερο σε μια θορυβωδης μουσικη ( πρωι δεν ηταν ? :137: ) η οτι η κλασσικη δεν συγκινει τοσους ? Και αν δεν συγκινει...τοτε τι θα αλλαζε αν στον βασιλια φοραγαμε παλι τα καλα του ρουχα ?
Θα τους τράβαγε απλά κατί πιό πολυφωνικό και κάτι πιό δυνατό σε σχέση με το θόρυβο της καθημερινότητας όπως σωστά είπε ο Δαμιανός.

Και είμαι σίγουρος ότι αν έπαιζε μία μπάντα ένα δυνατό pop κομμάτι θα γινόταν πηγαδάκι με θεατές, για να απαντήσω και στο ερώτημα της Fedra
H απάντηση του xfader προς απάντησή σου.

Θέλω να πω ότι μιλάμε για πολύ ιδιαίτερα σκληροπυρηνικά "πράγματα" που δε μπορούν να συγκινήσουν παρά ελάχιστους μυημένους.
Αυτή την απάντηση δίνω για την ερώτηση που έκανες για την κλασική μουσική που πάλι έδωσε ο.....xfader:137:

Reaction score
3

Βλέπετε... δεν είναι θέμα μόνον το τί μας αρέσει... αλλά στην περίπτωση της Φαίδρας μας, προσπάθησε ο πωλητής να επιβάλλει (στη Φαίδρα μας) να ακούσει αυτό που αρέσει στον ίδιον...
...και όχι αυτό που θέλει να ακούσει η Φαίδρα μας...
...χωρίς να του περάσει η ιδέα από το μυαλό ότι με αυτό που κάνει, μάλλον δεν ευχαριστεί τον συνάνθρωπό του...
(Η αγένεια σε όλο της το μεγαλείο...)

Reaction score
40

Μελέτη ξέρεις τι λέει μια παροιμία?

''Όπου γάμος και χαρά η....Βασίλω?.....πρώτη'':142: κοινώς ''νταβαντούρι'' όπως το λέει ο λαός μας....

Reaction score
40

Βλέπετε... δεν είναι θέμα μόνον το τί μας αρέσει... αλλά στην περίπτωση της Φαίδρας μας, προσπάθησε ο πωλητής να επιβάλλει (στη Φαίδρα μας) να ακούσει αυτό που αρέσει στον ίδιον...
...και όχι αυτό που θέλει να ακούσει η Φαίδρα μας...
...χωρίς να του περάσει η ιδέα από το μυαλό ότι με αυτό που κάνει, μάλλον δεν ευχαριστεί τον συνάνθρωπό του...
(Η αγένεια σε όλο της το μεγαλείο...)
Αμέσως το έπιασες :126:

Άρα στο πείραμα αυτό έχουμε και κάποια επιβολή πάνω στο αισθητικό κριτήριο της μουσικής αποδοχής και αντίληψης του υποψήφιου τονίζω ακροατηρίου....

Αντικειμενικό το αποτέλεσμα ή υποκειμενικό για μια κάστα ανθρώπων που έχουν κάποιο συγκεκριμένο γούστο στη μουσική?

αντιγράφω από....armahellas -Περί Μουσικής

η αντικειμενικότης – αντιστοίχισις προς τις διαβαθμίσεις του ανθρωπίνου «είναι»:
Είναι γεγονός ότι η κλασσική μουσική είναι απρόσιτη και παντελώς ακατανόητη για τους πολλούς, από την φύση της. Αποτελεί είδος τέχνης αποκλειστικώς προωρισμένης για την πνευματική ελίτ. Η προέλευση και ο προορισμός της προδίδονται από την ίδια την ονομασία της, εκ του επιθέτου classicus που, λατινιστί, προέρχεται από την λέξη που σημαίνει την τάξη, εννοώντας την ανωτέρα τάξη. Είναι λοιπόν μουσική που προσιδιάζει στην τάξη των πνευματικώς αρίστων.
Δηλαδή, ως προς το 3ο κριτήριο, προκειμένου να αποφανθούμε περί της αξίας και της ποιότητας ενός μουσικού δημιουργήματος δεν έχουμε παρά να αντιστρέψουμε την διαδικασία. Να εξετάσουμε τι εντύπωση και τι συναισθήματα προκαλεί σε συγκεκριμένους τύπους ανθρώπων. Είναι επόμενο, αφού η μουσική είναι μία γλώσσα, άμεση, υπερβατική που φέρει σε επαφή, χωρίς να εκφράζεται με λέξεις, χωρίς δηλαδή να χρησιμοποιεί τον συμβατικό λόγο, (γι’ αυτό και είναι γλώσσα ανωτέρας τάξεως που μπορεί να εκφράσει και να μεταδώση υπερβατικές πραγματικότητες και αισθήματα), ότι ένα είδος μουσικής δημιουργίας μπορεί να θεωρηθεί «ανώτερο», εφ’ όσον είναι συμβατό, εφ’ όσον, δηλαδή, ανταποκρίνεται στα εσώτερα αισθητικά κριτήρια ανθρώπων που πείθουν, κατά τα άλλα, για την συγκρότηση, την καλλιέργεια, τον ψυχικό πλούτο, την πνευματικότητα, την ηθική, αισθητική και υπαρξιακή, συνολικώς, ανωτερότητος τους.
Δοκιμάζουμε, δηλαδή, τη ανταπόκριση που έχουν στο άκουσμα ενός συγκεκριμένου μουσικού δείγματος, άνθρωποι αξιολογημένου υπαρξιακού “είναι”. Άνθρωποι διαβαθμισμένοι σύμφωνα με την εσωτερική τους, θα λέγαμε, ανάπτυξη.
Αυτή η θεώρηση, προϋποθέτει την αναγνώριση και αποδοχή της πραγματικότητος, της διακρίσεως (διαχωρισμού) κατά την εσωτέρα ουσία και ιεραρχήσεως των ανθρώπων. Η ιεραρχημένη διάκρισις υπό υγιείς ιστορικές συνθήκες ήτο θεσμοθετημένη, εν όσω ήταν ακόμη ζωντανά τα καστικά συστήματα (Αρχαία Ινδία, Αρχαία Αίγυπτος, Αρχαία Ελλάς, Αρχαία Περσία, Κέλτες, Αρχαίοι Γερμανοί, κ.λ.π). Αυτές οι κοινωνίες αναγνώριζαν ιδιαίτερο ήθος-έθος (συνήθειες - στάση ζωής) στα μέλη

κάθε κάστας. Έτσι, είμεθα υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουμε ιδιαίτερα αισθητικά και καλλιτεχνικά γούστα, αποκλειστικώς συμβατά προς τις ανώτερες τάξεις-κάστες.
Στην σύγχρονη εποχή, αν και οι κάστες έχουν καταστραφεί από τις αλλεπαλλήλως ενσκύψασες λαίλαπες ( Ιουδαιοχριστιανισμός , Διαφωτισμός, Δημοκρατία, Μπολσεβικισμός, λιμπεραλισμός, Παγκοσμιοποίηση), τα μουσικά γούστα δύνανται να αποτελέσουν εργαλείο εκ νέου διακρίσεως και αναδείξεως των πνευματικώς αρίστων, αλλά και ιδεώδες μέσον ψυχικής και αισθητικής αγωγής αυτών. Ένα είδος δείκτου του ύψους αλλά και του τρόπου της εσωτερικής αναπτύξεως και δομής.
Ειδοποιός διαφορά των «αφυπνισμένων» ανθρώπων, από τους εν ληθάργω διατελούντες μαζανθρώπους, είναι το επίπεδο του “είναι” τους. Συμφώνως προς τις παραδοσιακές διδασκαλίες, ο τρόπος σκέψεως και οι ιδέες των αφυπνισμένων ανθρώπων είναι ακατανόητες ή γίνονται στρεβλώς κατανοητές από τους υπνωτισμένους υπανθρώπους. Τοιουτοτρόπως, η καλλιτεχνική γλώσσα των «αφυπνισμένων» ανθρώπων είναι ακατανόητη στους «κοιμισμένους».
Σε ανθρώπους του ιδίου επιπέδου εσωτερικής αναπτύξεως, του ιδίου “είναι”, μουσική που μπορεί να χαρακτηρισθή αντικειμενική, δηλαδή Απόλυτος, υπακούουσα σε κοσμικούς νόμους, δύναται να φέρει πάντα τα ίδια αποτελέσματα και να προσφέρει την ίδια αγωγή, τις ίδιες συγκινήσεις, να ενεργοποιεί σε όλες τις περιπτώσεις και υφ’όλες τις συνθήκες τα ίδια συναισθήματα. Tούτο ακριβώς συμβαίνει με τα κλασικά έργα των μεγάλων Ευρωπαίων δημιουργών. Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο ή παράδοξο. Στην ζωή των ανθρώπων τίποτε, άλλωστε, δεν είναι τυχαίο. Τίποτε δεν είναι άνευ σημασίας.

Reaction score
1.213
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ενδιαφέρον πείραμα!

Θα τους τράβαγε απλά κατί πιό πολυφωνικό και κάτι πιό δυνατό σε σχέση με το θόρυβο της καθημερινότητας όπως σωστά είπε ο Δαμιανός.

H απάντηση του xfader προς απάντησή σου.

Αυτή την απάντηση δίνω για την ερώτηση που έκανες για την κλασική μουσική που πάλι έδωσε ο.....xfader:137:

Αυτην την απαντηση στην εδωσα και εγω...:142:

Οσο για την κλασσικη αυτη ειναι η απαντηση σας τελικα : ?

Kαι ρωταω τωρα ....τι ειδους μυηση πρεπει να κανω για να με συγκινησει ο ηχος της κλασσικης μουσικης ? :121:

Οχι για να αναγνωρισω το παιξιμο ενος βιρτουοζου..απλως για να κοντοσταθω για ενα δευτερολεπτο στο δρομο...

Reaction score
40
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ενδιαφέρον πείραμα!

Αυτην την απαντηση στην εδωσα και εγω...:142:

Οσο για την κλασσικη αυτη ειναι η απαντηση σας τελικα : ?

Kαι ρωταω τωρα ....τι ειδους μυηση πρεπει να κανω για να με συγκινησει ο ηχος της κλασσικης μουσικης ? :121:

Οχι για να αναγνωρισω το παιξιμο ενος βιρτουοζου..απλως για να κοντοσταθω για ενα δευτερολεπτο στο δρομο...

Η καλύτερη μύηση είναι οι πολλές ώρες ακρόασης διαφόρων κλασικών έργων και συνθετών κάτω από συνθήκες που θα θελήσεις εσύ ο ίδιος.
Αυτό όχι για να κοντοσταθείς ένα λεπτό στο δρόμα αλλά με δική σου θέληση και απόφαση να εντρυφήσεις εις βάθος στην τέχνη της μελωδίας και του σύνθετου ήχου καθώς και της ιδιαίτερης εμπνευσμένης μουσικής γραμμής.

Reaction score
40
Απάντηση: Re: Ενδιαφέρον πείραμα!

Τιντούτο βρε Φαίδρα μας? :111::111:
Μην σου κάνει εντύπωση η ιστοσελίδα ...δεν είναι τίποτα που θα πρέπει να σταθούμε όμως το θέμα της μουσικής έχει πολύ αλήθεια μέσα του...
Το είχα διαβάσει κάποτε και θυμήθηκα απλά κάποια γραφόμενα που συμφωνώ με αυτά:114:

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
Re: Απάντηση: Re: Ενδιαφέρον πείραμα!

Μην σου κάνει εντύπωση η ιστοσελίδα ...δεν είναι τίποτα που θα πρέπει να σταθούμε όμως το θέμα της μουσικής έχει πολύ αλήθεια μέσα του...
Το είχα διαβάσει κάποτε και θυμήθηκα απλά κάποια γραφόμενα που συμφωνώ με αυτά:114:
Για να είμαι ειλικρινής, το τιντούτο στο περιεχόμενο πήγαινε, όχι στην ιστοσελίδα... :142:

Όπως καταλαβαίνεις, είμαι εναντίον κάθε απόπειρας θεωρητικής τεκμηρίωσης του ελιτισμού...

Reaction score
1.213
Re: Απάντηση: Re: Ενδιαφέρον πείραμα!

...

Ποια ειναι αυτα ? Σε ποια σημεια συμφωνεις με το κειμενο ?

Reaction score
40
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ενδιαφέρον πείραμα!

Για να είμαι ειλικρινής, το τιντούτο στο περιεχόμενο πήγαινε, όχι στην ιστοσελίδα... :142:

Όπως καταλαβαίνεις, είμαι εναντίον κάθε απόπειρας θεωρητικής τεκμηρίωσης του ελιτισμού...
Μαρία και εγώ είναι αντίθετη στο ελιτιστικό κριτήριο των «λίγων και ειδικών» όμως μπροστά στη γνώση και την τεκμηριωμένη τοποθέτηση των ειδικών :108:.....μερικές φορές...:624:

Reaction score
3

Πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο βίντεο εάν περνούσα από εκεί, σαν "άνετος" και τουρίστας... θα μ' εντυπωσίαζε σίγουρα ο τρόπος που έπεζε... ο μουσικός (αλλά και ο οποιοσδήποτε μουσικός).
Και αυτό διότι ο Δαμιανός σαν τουρίστας, δεν θα αντιλαμβανόταν την... "καθημερινότητα" και την επαναληπτικότητα του χώρου...
...και συνεπώς θα του έκανε εντύπωση περισσότερο η μουσική!

Reaction score
5
Πάμε και λίγο Ευρώπη. Βέβαια οι μελωδίες είναι πιο εύπεπτες, και ο Ed πιο ψαρωτικός (με το βιολί και μερικά ηλεκτρικά εφέ τα κάνει όλα), αλλά δείτε τι έγινε εδώ:

[YOUTUBE]vUO6kYLb6As[/YOUTUBE]

Reaction score
3

Απλά το παλικάρι, διαφήμιζε το διπλό CD μουσικής, τo οποίo πουλιόταν στα καταστήματα HMV αντί 15 λίρων (Pounds) Αγγλίας!

Ωραίο ak1s!:107:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.010
Members
38.523
Νεότερο μέλος
seos