Ηχομόνωση σε λεβητοστάσια και καλή ακουστική σε υπόγειο

Reaction score
0
Καλησπέρα, έχω ένα υπόγειο 165τ.μ.
Από αυτά περίπου 15τ.μ καταλαμβάνει το λεβητοστάσιο με τη δεξαμενή.
Το υπόγειο ειναι ορθογώνιο (15x8μ). Αν φανταστούμε τις 4 γωνίες του χώρου, μπροστά δεξιά βρίσκεται η είσοδος, και ο λέβητας είναι πίσω αριστερά.
Αυτό που θέλω να κάνω είναι να περάσω μια καλή ηχομόνωση στο λέβητα, και να βάλω το ηχοσύστημα στον υπόλοιπο χώρο ώστε να ακούγεται καλά μουσική σε όλο το χώρο. Στη μπροστά αριστερά γωνία, θα φτιάξω ένα σαλονάκι, με τηλεόραση κι ένα απλό home cinema.
Ήθελα ιδέες πάνω σε αυτά, πόσο αποδοτικά θα είναι (το ξέρω ότι θα έχω πολλές απώλειες).
Να σημειώσω ότι ο χώρος είχε προβλεφθεί σαν αποθήκη, κι εγώ τώρα έβαλα άλλα στο κεφάλι μου. Οπότε ο λέβητας είναι σε ένα απλό δωμάτιο χωρίς μελέτη για κατι παραπάνω.
Ευχαριστώ

Reaction score
49
Απάντηση: Ηχομόνωση σε λεβητοστάσια και καλή ακουστική σε υπόγειο

Αρχικά να σε καλωσορίσω στο AVsite.gr!
Καλή συνέχεια! :107:

Θα βοηθούσε να βγάλεις μερικές φωτογραφίες του χώρου, ή έστω να φτιάξεις ένα σχέδιο/ κάτοψη του χώρου.

Θα πρέπει πάντως να είσαι πολύ προσεκτικός στο θέμα της απομόνωσης του καυστήρα/ δεξαμενής.
Από την μία πρέπει να κλειστούν σε άριστα σφραγισμένο χώρο για να μην φθάνουν στον χώρο του home cinema κάπνες ή αναθυμιάσεις πετρελαίου. Το πρώτο είναι σημαντικότατο για την υγεία των μηχανημάτων (και των πνευμόνων σας) και το δεύτερο για την υγεία των πνευμόνων και του κεφαλιού σας.....
Από την άλλη, αν απομονωθούν τόσο άριστα, ο καυστήρας δεν θα δουλεύει γιατί δεν θα έχει το απαραίτητο οξυγόνο. Πράγμα που σημαίνει πως ή είσαι τυχερός και δίπλα στον καυστήρα / δεξαμενή υπάρχει παράθυρο ή είσαι άτυχος και πρέπει να φτιάξεις κάποια είσοδο αέρα για να δουλέψει ο καυστήρας σου....

Προσωπικά, αντί να φτιάξω «κλούβα» για τον καυστήρα, θα έφτιαχνα ένα δωμάτιο μέσα στο υπόγειο (γυψοσανίδες, μονωτικά κλπ) σαν dedicated room Home cinema. Με τα μηχανήματά μου απομονωμένα, με καλύτερες συνθήκες ακρόασης και θέασης (απόλυτο σκοτάδι, σταθερές θερμοκρασίες και ελάχιστη σκόνη κλπ) και δεν θα ξεχνούσα να βάλω και ένα 12άρι κλιματιστικό για να απολαμβάνω τις ταινίες μου και το καλοκαίρι! :126:

Reaction score
4

..
.. Οπότε ο λέβητας είναι σε ένα απλό δωμάτιο χωρίς μελέτη για κατι παραπάνω.
...
Η γνώμη μου είναι ότι από αυτό πρέπει να ξεκινήσεις.
Είναι θέμα ασφάλειας και τα λεβητοστάσια έχουν κάποιους κανόνες που πρέπει να συμμορφωθείς. (Εξαερισμός πχ)
Αφού έχεις τόσο χώρο (αρκετό) κάντο σωστά, ζήτησε την βοήθεια μηχανικού.

Υπολόγισε και ένα μικρό wc, για να μην τρέχεις.. :126:

Reaction score
0

Αρχικά να σε καλωσορίσω στο AVsite.gr!
Καλή συνέχεια! :107:
Ευχαριστώωω
Θα βοηθούσε να βγάλεις μερικές φωτογραφίες του χώρου, ή έστω να φτιάξεις ένα σχέδιο/ κάτοψη του χώρου.
Θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες...

Για τον καυστήρα, υπάρχει ήδη ένα μικρό παράθυρο, το οποίο είναι πάντα ανοιχτό. Δεν ξέρω αν χρειάζεται να υπάρχει και άλλο άνοιγμα για να δημιουργείται ρεύμα.
Έτσι πως το έχω σκεφτεί θα υπάρχει μόνο το παράθυρο

Προσωπικά, αντί να φτιάξω «κλούβα» για τον καυστήρα, θα έφτιαχνα ένα δωμάτιο μέσα στο υπόγειο (γυψοσανίδες, μονωτικά κλπ) σαν dedicated room Home cinema. Με τα μηχανήματά μου απομονωμένα, με καλύτερες συνθήκες ακρόασης και θέασης (απόλυτο σκοτάδι, σταθερές θερμοκρασίες και ελάχιστη σκόνη κλπ) και δεν θα ξεχνούσα να βάλω και ένα 12άρι κλιματιστικό για να απολαμβάνω τις ταινίες μου και το καλοκαίρι! :126:
Δε θέλω να το κάνω έτσι. Θα κάνω πολλά πράγματα κάτω, γυμναστήριο θα βάλω δορυφορική για να βλέπω αγώνες από Ισπανία, Αγγλία κλπ και θα βόλευε να είναι ακοιχτό.

Το μπάνιο ξεκινάει πρώτο πρώτο. Θα γίνει και ένας μικρός νιπτήρας, με τα απαραίτητα για καφέδες, σνακ και τα απαραίτητα για τέτοιου είδους καταστάσεις...

Reaction score
3.085
Ας ξεκινήσουμε με κάποια τεχνικά θέματα

Λοιπόν, αφού σε καλωσορίσω κι εγώ να σου πώ πως η ακουστική του χώρου σου είναι αυτή που θα σου παρουσιάσει τα πρώτα προβλήματα.

Και τούτο διότι ο χώρος είναι πολύ μακρύς και πλατύς (δε μας είπες τί ύψος έχει, αλλά φαντάζομαι πως κάτω από 2.45 με 2.50 δεν πρέπει να είναι). Έχουμε δηλαδή ένα χώρο χαμηλοτάβανο - φαντάζομαι - όπως είναι όλα τα υπόγεια και αρκετά εκτεταμένο.

Αυτό θα σου δημιουργήσει πρόβλημα με την διάχυση του ήχου, και πιθανόν το σύστημα να ακούγεται αναιμικό. Επίσης ο χώρος μπορεί να παρουσιάσει ανακλάσεις και στάσιμα ηχητικά κύματα. Η λύση είναι ισχυρό σύστημα (σε βατ) και κάμποσα έπιπλα με υψηλή ηχοαπορροφητικότητα, καναπέδες, βιβλιοθήκες, πουφ, κουρτίνες στους τοίχους, κλπ. Δεν μιλάω για ηχοαπορροφητικά υλικά και μπασοπαγίδες και άλλα παρόμοια, διότι είναι πανάκριβα και με ελεγχόμενα αποτελέσματα.

Παρακάτω.

Η ηχομόνωση του λεβητοστασίου πρέπει να υπακούει στους εξής κανόνες:

1) Να μην υπάρχει κανένα κομμάτι του τοίχου που θα χωρίζει τους δύο χώρους, που να παραμείνει άχτιστο, με θυρίδες ή ανοίγματα ή χαραμάδες. Αυτό με την προϋπόθεση ότι ο χώρος του λεβητοστασίου έχει άνοιγμα για επαρκή αερισμό για την λειτουργία του καζανιού και για τον εξαερισμό του ίδιου του χώρου. Ο διαχωριστικός τοίχος θα είναι καλό να είναι με διπλό τούβλο, αν γίνεται, και μάλιστα με κενό ανάμεσα στα τούβλα. Για να μη γίνει πολύ χοντρός, μια καλή τεχνική είναι το τούβλο να χτιστεί με την φτενή πλευρά και να υπάρχει ένα κενό 3-5 εκατοστά μεταξύ των δύο τούβλων. Ο τοίχος να είναι σοφαντισμένος και από τις δυό πλευρές, μέσα κι έξω.

2) Η πόρτα του λεβητοστασίου να είναι εκτός του χώρου του Home Theater, ήτοι να υπάρχει πρόσβαση σε αυτό από άλλη μεριά. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, η πόρτα του λεβητοστασίου πρέπει να είναι βαριάς κατασκευής, χοντρή αρκετά και εάν γίνεται να κλείνει αεροστεγώς, ώστε να υπάρχει πλήρης απομόνωση των δύο χώρων.

3) Από τη μεριά του Home Theater μπορείς να προσθέσεις επιπλέον μόνωση, για να αποφύγεις την "εισβολή" των ανεπιθύμητων θορύβων της λειτουργίας του καζανιού και του καυστήρα στον χώρο. Αυτή μπορεί να γίνει από απλά υλικά, που δεν στοιχίζουν ιδιαίτερα. Ένα καλό σύστημα είναι ένα διπλό σάντουϊτς, που αποτελείται από τα εξής:

α) Πρώτο στρώμα - το μέσα μέσα, αυτό που ακουμπάει στον σοφά του τοίχου - φελιζόλ 4-5 εκ. (40-50 χιλ.) ή καλύτερα DOW, που στερεώνεται πάνω στον σοφά. Για να το στερεώσεις αυτό καλά, θα χρειαστεί να έχεις τοποθετήσει μερικά καδρονάκια (πηχάκια) των 4-5 εκ. (40 ή 50 χιλ.) πάνω στον τοίχο (στον σοφά), σαν νεύρα, ώστε να αποτελούν μαζί με το φελιζόλ μία ενιαία επιφάνεια.
β) Δεύτερο στρώμα φύλλο νοβοπάν ή MDF, πάχους 5 με 10 χιλιοστά (μισό με ένα πόντο). Για να το στερεώσεις και αυτό καλά, θα χρειαστεί να το καρφώσεις πάνω στα καδρονάκια.
γ) Τρίτο στρώμα πάλι φελιζόλ ή DOW, πάχους 2-3 εκ. (20-30 χιλ.).
Εδώ χρειάζονται πάλι καδρονάκια (πηχάκια) ίσου πάχους με το φελιζόλ, τα οποία τα καρφώνεις πάνω στα προηγούμενα.
δ)Τέταρτο στρώμα μια λεπτή γυψοσανίδα, ένα εκατοστό είναι αρκετό, την οποία την καρφώνεις πάνω στα δεύτερα καδρονάκια για να την στερεώσεις καλά. Αυτή μετά στοκάρεται και βάφεται όπως την θέλεις.

Αυτό το διπλό σάντουϊτς προσφέρει πολύ καλή ηχομόνωση (και θερμομόνωση), της τάξης των -60 έως -80 dB. Δοκιμασμένο στον χώρο μου με άριστα αποτελέσματα και δεν στοιχίζει μια περιουσία. Τοθετείται εύκολα και δεν θέλει ιδιαίτερη τέχνη. Βέβαια, αν υπάρχουν συνεργεία διαμόρφωσης του χώρου, τότε μπορούν να την κάνουν αυτά την δουλειά.

Καλή επιτυχία και καλές ηχο-θεάσεις.

Reaction score
0

Φίλε Παναγιώτη, ευχαριστώ για τις συμβουλές.
Πρώτον ο χώρος είναι 125τ.μ. αλλά δε βλέω πουθενά επιλογή για να το διορθωσω. Το ύψος είναι 2,70μ
Δεύτερον πως γίνεται να σοβατίσω διπλό τοίχο μέσα έξω?
Η απόσταση μεταξύ των τοιχίων είναι πολύ μικρή.
Όταν λες πόρτα βαριάς κατασκευής τι εννοείς? Δώσε μου ένα παράδειγμα γιατί στα κατασκευαστικά δεν είμαι και πολύ...

Reaction score
5
Αν πετύχεις ηχομόνωση με DOW, TIKTAS, FIBRAN ή άλλο ανάλογο υλικό εξηλασμένης πολυστερίνης εγώ θα βγω να πω ότι το Playstation3 είναι η καλύτερη παιχνιδομηχανή (και το PS3 το μισώ...).

Φίλε manin, τα υλικά που θα σου προσφέρουν ηχομόνωση είναι είτε πετροβάμβακας (κατα προτίμηση πυκνότητας 100 ή 150 kgr / m3) είτε φελός.

ή το κανεις πολυ hardcore και βάζεις ρικοφον ;-)

Reaction score
49

Στο χώρο ακρόασης/θέασης μη βάλεις ρικοφόν.
Αν κάθεσαι και γύρω γύρω βλέπεις ρικοφόν δε θα πετύχεις καλό αποτέλεσμα...
Θα θάψεις τον χώρο ηχητικά! :126:

Reaction score
4
Απάντηση: Re: Ηχομόνωση σε λεβητοστάσια και καλή ακουστική σε υπόγειο

Αν πετύχεις ηχομόνωση με DOW, TIKTAS, FIBRAN ή άλλο ανάλογο υλικό εξηλασμένης πολυστερίνης εγώ θα βγω να πω ότι το Playstation3 είναι η καλύτερη παιχνιδομηχανή (και το PS3 το μισώ...).

Φίλε manin, τα υλικά που θα σου προσφέρουν ηχομόνωση είναι είτε πετροβάμβακας (κατα προτίμηση πυκνότητας 100 ή 150 kgr / m3) είτε φελός.

+1 στον μάστορα !

Ο πετροβάμβακας εκτός της ηχο-απορρόφησης, είναι και άκαυστος = πυραντίσταση (ή κάπως έτσι το λένε :137:).

Reaction score
3.085
Περί διπλού τούβλου, σοφαντίσματος, σάντουϊτς από φελιζόλ κλπ.

Φίλε Παναγιώτη, ευχαριστώ για τις συμβουλές.
Πρώτον ο χώρος είναι 125τ.μ. αλλά δε βλέπω πουθενά επιλογή για να το διορθωσω. Το ύψος είναι 2,70μ
Δεύτερον πως γίνεται να σοβατίσω διπλό τοίχο μέσα έξω?
Η απόσταση μεταξύ των τοιχίων είναι πολύ μικρή.
Όταν λες πόρτα βαριάς κατασκευής τι εννοείς? Δώσε μου ένα παράδειγμα γιατί στα κατασκευαστικά δεν είμαι και πολύ...
Πρώτον, η επιδιόρθωση της ηχητικής συμπεριφοράς του χώρου εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες, που δεν μπορούν να συγκεντρωθούν σε ένα topic.

Θα σου έλεγα, όταν με το καλό ο χώρος είναι έτοιμος, και αφού έχεις πάρει υπ' όψη σου τις γενικές συμβουλές περί επίπλωσης, παροχής αρκετής ισχύος από τα ενισχυτικά σου κ.α., να καθήσεις να τον ακούσεις και να πειραματιστείς με την θέση των ηχείων και την προσθαφαίρεση υλικών καθημερινής χρήσης (επίπλων, καναπέδων και άλλων καθιστικών, χαλιών, κουρτινών κλπ.) Δεν συμβουλεύω ακριβές λύσεις του τύπου: "φώναξε ειδικούς να στον ηχομετρήσουν" διότι και ακριβές είναι και τα αποτελέσματα είναι πιθανόν να μην είναι επιθυμητά και τα υλικά διόρθωσης είναι ακριβά. Φυσικά, αν δεν σε νοιάζει το κόστος, μπορείς να το κάνεις, αλλά μαγική συνταγή δεν υπάρχει εκ του μακρόθεν.

Δεύτερον (και σχετιζόμενο με το σοφάντισμα): Αυτό που είπα είναι πολύ απλό. Οι εσωτερικοί τοίχοι των κτιρίων είναι συνήθως από μονό τούβλο. Από τη στιγμή που είπες πως ο λέβητας είναι πίσω αριστερά, αυτός πρέπει να έχει το δικό του χώρο, το λεβητοστάσιο. Μιας και αυτό (το λεβητοστάσιο) είναι ήδη στο υπόγειο που περιγράφεις, πρέπει να το απομονώσεις από τον υπόλοιπο χώρο. Η απομόνωση γίνεται μόνο με έναν τρόπο, τον τοίχο.

Αυτός, λοιπόν ο τοίχος να χτιστεί όχι με μονό αλλά με διπλό τούβλο, και με κενό μεταξύ των δύο. Οι χτίστες ξέρουν τί εννοώ. Όταν λέω "μέσα-έξω" εννοώ ότι πρέπει να σοφαντιστεί, τόσο από την μεριά του (μεγάλου) χώρου του υπογείου όσο και από την μεριά του μικρού χώρου του λεβητοστασίου, αυτού που θα δημιουργηθεί αφού χτιστεί ο διαχωριστικός αυτός τοίχος. Όπως ακριβώς είναι ένας εσωτερικός τοίχος σπιτιού, που χωρίζει δυο χώρους, φερ' ειπείν ένα δωμάτιο και την κουζίνα. Ένας τέτοιος τοίχος είναι σοφαντισμένος τόσο από την μεριά του δωματίου όσο και από τη μεριά της κουζίνας. Αλλά, όπως είπα, στα σπίτια οι εσωτερικοί τοίχοι είναι με μονό τούβλο. Φυσικά, σοφάς ανάμεσα στα δυο τούβλα δεν μπορεί να μπει, δεν εννοούσα κάτι τέτοιο.

Παρακάτω είπα ότι καλό είναι κάποιος να μπαίνει στο λεβητοστάσιο από πόρτα που δεν "βλέπει" μέσα στον χώρο του υπογείου, δηλ. στον χώρο που θα στήσεις το Home Theater. Αν αυτό δεν γίνεται, αν δηλ. δεν υπάρχει πρόσβαση στο λεβητοστάσιο από αλλού, και πρέπει οπωσδήποτε η πόρτα να βρίσκεται μέσα στον χώρο του Home Theater, τότε αυτή πρέπει να είναι βαριάς κατασκευής. Κλασσικό παράδειγμα πόρτας βαριάς κατασκευής είναι οι πόρτες ασφαλείας των νέων κτιρίων & διαμερισμάτων, τύπου Protecta, Σιάμος, Blokaport, ΠΛΑΙΣΙΟ (ΟΧΙ βέβαια η γνωστή αλυσίδα υπολογιστών, αλλά άλλη εταιρεία για πόρτες ασφαλείας) κλπ. Φυσικά, μια τέτοια πόρτα στοιχίζει, γιατί προορίζεται για την ασφάλιση κτιρίου ή διαμερίσματος, αλλά μπορεί να φτιαχτεί μια παρόμοια σε μαραγκό, με διπλά χοντρά φύλλα MDF ή άλλο παρόμοιο υλικό, που να κάνει τη δουλειά της ηχομόνωσης (και όχι μόνο) εξ ίσου καλά.

Φίλε Regunus, καμιά αντίρρηση πως ο πετροβάμβακας είναι καλύτερο μονωτικό από την εξηλασμένη πολυστερίνη. Και μάλιστα, για να το συμπληρώσουμε το θέμα, μεταξύ των δύο υπάρχουν κι άλλα υλικά με ενδιάμεση συμπεριφορά, όπως π.χ. ο υαλοβάμβακας, που κι αυτός έχει διαβαθμίσεις (συμπιεσμένος ή μη, σκληρός, χοντρός, λεπτός κ.ο.κ.).

Και για να συμπληρώσουμε και τον φίλο μας τον Timbre, ναι, προσφέρει και αντιπυρική προστασία, όπου χρειάζεται όμως, γιατί σε έναν απλό τοίχο από τούβλο δεν χρειάζεται αντιπυρική μόνωση. Αν ήταν αγωγός καυσαερίων κύριας προωστήριας μηχανής πλοίου, ΟΚ, να τον βάζαμε. [Εδώ παίζετε στο γήπεδό μου. Με τον πετροβάμβακα (rockwool) ασχολούμαι σχεδόν 35 χρόνια, μιας και μετά τα μέσα της δεκαετίας του 70 αντικατέστησε σχεδόν ολοσχερώς όλα τα άλλα παλαιότερα υλικά μόνωσης στην ναυτιλία, συμπεριλαμβανομένου και του αμιάντου].

Πάμε παρακάτω. Ο πετροβάμβακας ΔΕΝ είναι φτηνό υλικό. Πολύ δε περισσότερο ο φελλός. Πόσο μάλλον το RICOFON και άλλα τέτοια. Από ότι κατάλαβα όμως, ο φίλος μας μίλησε γαι απλές λύσεις.

Και το τελευταίο: Μη κάνεις δηλώσεις για το τί θα βγεις να πεις, είναι κάτι σαν στοίχημα και δεν είναι καλό. Το "σάντουϊτς" που περιέγραψα είναι δοκιμασμένο και λειτουργεί. Και ΚΥΡΙΩΣ λειτουργεί στον χώρο μου. Επ' αυτού έχουν δημοσιευτεί παλαιότερα κι άλλα topics, όχι εδώ, αλλά στο πάλαι ποτέ (ένδοξο) AVForum. Τέλος θα πω πως από μια παραλλαγή αυτού του ΦΤΗΝΟΥ υλικού κατασκευάζονται κατά κόρον τα περίπτερα των εκθέσεων Hi-End κλπ., εκεί που οι εκθεσιακοί χώροι είναι ανοιχτοί σαν αλάνες (π.χ. στο εκθεσιακό κέντρο HELEXPO στην Κηφισίας στο Μαρούσι) με πολύ καλά αποτελέσματα. Τέλειο δεν είναι, αλλά βρε αδελφέ μιλάμε για την απομόνωση ενός οικιακού λεβητοστασίου, δεν μιλάμε για μηχανοστάσιο πλοίου.

Πληροφορίες: Art & Design Group - Αχαρνές

http://www.adgroup.gr/TableWithBorder.htm

Κάποιοι από τους πελάτες τους που χρησιμοποιούν επανειλημμένα αυτό το υλικό τις εκθέσεις είναι οι:
- Τεχνικές Εκδόσεις (ΗΧΟΣ)
- Philips
- Hitachi
- Filmnet
- ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ Α.Ε. κλπ.

Επίσης πολλά video clubs, εργασιακοί χώροι, μπαρ, καφέ, κλπ.

Δεν κάνω διαφήμιση, απλά υποστηρίζω την άποψή μου.

Λεπτομέρειες για την ηχητική συμπεριφορά του υλικού μπορεί όποιος θέλει να πάρει κατ' ευθείαν από την εταιρεία, η οποία (νομίζω πως πρέπει να) έχει κι όλας πατεντάρει ένα παρόμοιας φιλοσοφίας σάντουϊτς, το οποίο διαθέτει (ή τοποθετεί) κατά παραγγελία.

Reaction score
0

Παιδιά άκουσα κάτι πολύ καλό και φθηνό, και θέλω να μου πείτε αν ισχύει.
Ισχύει ότι οι αυγοθήκες (οι μεγάλες, χάρτινες από σούπερ μάρκετ)
είναι πολύ καλό μονωτικό;;;Λογικα αν τοποθετηθούν σωστά, δημιουργούν κενό αέρος, και με διπλές στρώσεις μέσα έγω από τον τοίχο και γυψοσανίδα, μου φαίνεται super.....
Για πείτε

Reaction score
4

Manin άλλο μόνωση και άλλο διάθλαση. :113:
Οι αυγοθήκες που αναφέρεις, λόγω σχήματος, πετυχαίνουν να "διορθώσουν" τον χώρο απο στάσιμα κύματα ή όπως τα λένε τέλος πάντων.
Δεν προσφέρουν ηχομόνωση. :140:

Reaction score
0

Manin άλλο μόνωση και άλλο διάθλαση. :113:
Οι αυγοθήκες που αναφέρεις, λόγω σχήματος, πετυχαίνουν να "διορθώσουν" τον χώρο απο στάσιμα κύματα ή όπως τα λένε τέλος πάντων.
Δεν προσφέρουν ηχομόνωση. :140:
:110:
ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό
Παιδιά μόλις ψήθηκα να πάρω db-meter, με το σκεπτικό να ασχοληθώ και παραπέρα με το αντικείμενο. Είδα ότι οι τιμές παίζουν από 30€ - 100€, στα απλά.
Τι πρέπει να προσέξου στα χαρακτηριστικά τους;
Συχνότητες μετράνε όλα;
Αν είστε ικανοποιημένοι με κάποιο μου το λέτε...
Ευχαριστώ

Reaction score
3.085
Decibel-όμετρο

ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό
Παιδιά μόλις ψήθηκα να πάρω db-meter, με το σκεπτικό να ασχοληθώ και παραπέρα με το αντικείμενο. Είδα ότι οι τιμές παίζουν από 30€ - 100€, στα απλά.
Τι πρέπει να προσέξου στα χαρακτηριστικά τους;
Συχνότητες μετράνε όλα;
Αν είστε ικανοποιημένοι με κάποιο μου το λέτε...
Ευχαριστώ
Για δες αυτό:

http://www.radioshack.com/product/index.jsp?productId=2103667&tab=summary

Είναι το γνωστό σε όλους μας, το βρίσκεις εκτός από το Radio Shack και αλλού, π.χ. στον Ασημακόπουλο, Πλ. Καρύτση 11, πίσω και λίγο πιο πάνω από το Γ.Ε.Ν., 210-3221.737 και 3237.293.

Αλλά μετράει από 60 dB και επάνω.

Για λιγότερο από τόσο, πρέπει να πας σε πιο ακριβό. Ο Κατουμάς έχει κάποια, αλλά δεν ξέρω τιμές.

Reaction score
0

Πως μπορώ να καταλάβω, τι μεγέθη θα χρειαστεί να μετρήσω;
Πχ τα 60db είναι όταν παίζει ένα home cinema 150W στη μέση ή στο τέρμα;;;
Πάντα χοντρικά μλάμε, απλά για να καταλάβω.

Reaction score
3.085
Κλίμακα dB και εφαρμογές.

Πως μπορώ να καταλάβω, τι μεγέθη θα χρειαστεί να μετρήσω;
Πχ τα 60db είναι όταν παίζει ένα home cinema 150W στη μέση ή στο τέρμα;;;
Πάντα χοντρικά μλάμε, απλά για να καταλάβω.
Για δες αυτό:

Ένταση ήχου και η κλίμακα των deciBel

Πηγή και Στάθμη Έντασης

Άμεση διάτρηση τυμπάνου 160 dB
Απογείωση στρατιωτικού αεροσκάφους Jet 140 dB
Όριο Πόνου 130 dB
Μπροστινές σειρές καθισμάτων σε Ροκ συναυλία 110 dB
Walkman σε Maximum ένταση 100 dB
Ηλεκτρική σκούπα 80 dB
Θόρυβος πολυσύχναστου δρόμου 70 dB
Φυσιολογική ομιλία 60 dB
Ψίθυρος 20 dB
Θρόϊσμα φύλλων 10 dB
Όριο ανθρώπινης ακοής (TOH) 0 dB

Το link για την παραπάνω κλίμακα είναι:

http://images.google.com/imgres?img...bel+scale&hl=el&rlz=1T4ADBS_enKR311&sa=X&um=1

Με βάση το παραπάνω υπόδειγμα, πρέπει να ξέρεις σε τί στάθμη στο χώρο σου βρίσκεται ο ήχος που θέλεις να μετρήσεις, για να επιλέξεις ντεσιμπελόμετρο.

Πάντως ένα μέσο σύστημα σε απόσταση 3-4 μέτρων από τα ηχεία παράγει σε νορμάλ στάθμες πάνω από τα 60 dB, οπότε το παραπάνω προτεινόμενο πρέπει να σε καλύπτει. Άλλωστε οι περισσότεροι από μας που έχουμε χρησιμοποιήσει τέτοιο όργανο, με αυτό κάναμε τη δουλειά μας.

Αλλά αν θέλεις να μετρήσεις χαμηλές στάθμες θορύβου, π.χ. 30 με 50 dB, τότε θέλεις άλλο πιο ευαίσθητο.

Reaction score
384

Σε ενα Google... "Reference levels Home cinema" με βγαζει πρωτο. :137:
Διαβασε εδω και ρωτα εαν θελεις κατι:
Home Cinema Reference Levels

Reaction score
0

Λοιπόν αν και καθυστερημένα, η κάτοψη.
Βέβαια έχει και διάφορα άλλα....

Εδώ έχω 4 φωτό. Οι 2 πόρτες είναι λέβητας (κόκκινη) και δεξαμενή.
Δίπλα έχει χτιστεί το μπάνιο. Εκεί που είναι το ποδήλατο έχει ένα νεροχύτη για κουζινάκι. Και εκεί που είναι τα μηχανάκια θα γίνει το home cinema.
http://rapidshare.com/files/223613972/ypogeio.rar.html
Aπό το λίγο ψάξιμο που έριξα σε ηχομονωτικά υλικά, η απόδοσή του κυμαίνεται ανάλογα και με τη συχνότητα του ήχου που προσπαθείς να μονώσεις. Ο λέβητας σε τι συχνοτητες παίζει??

Μια άλλη ερώτηση. Παράλληλα με τον τοίχο που είναι 12 μέτρα, περνάει η αποχέτευση. Διάβασα κάποια πράγματα για τέτοια ηχομονωτικά υλικά, αλλά θα ήθελα και τη γνώμη σας...
Ευχαριστώ...

Reaction score
384

Ο λεβητας εχει εξαερισμο προς το κεντρικο δωματιο?
Το θεμα της αποχετευσης θα ειναι πιο ευκολο παντως.

Reaction score
0

Ο λέβητας επικοινωνεί με τον κυρίως χώρο μόνο μέσω της πόρτας. Θα βάλω μια καλή πόρτα και θα μονώσω και τον τοίχο μεταξύ δεξαμενής και λέβητα. Νομίζω ότι θα είμαι οκ.
Τώρα για την αποχέτευση βρήκα ένα υλικό, το cirmix flex, αλλά έχει 50€/τμ. Μάλλον σε πετροβάμβακα θα καταλήξω κι εκεί.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.891
Members
38.516
Νεότερο μέλος
Θάνος Γαλάνης