«Τα αντάρτικα» χωρίς τον αρχηγό τους

Reaction score
0
Έφυγε στίς 27/01/09 από τη ζωή -σε ηλικία 84 ετών- ο Πάνος Τζαβέλλας. Μέλος της ΕΠΟΝ, του ΕΛ.ΑΣ., και μετά του Δημοκρατικού Στρατού, συνελήφθη, και έχασε το δεξί του πόδι. Από εκεί άρχισε ο δρόμος για τις φυλακές.

O Πάνος Τζαβέλλας.

Άρρωστος μετέβη στη Σοβιετική Ένωση το 1959 για θεραπεία, μέχρι το 1965. Αφού θεραπεύτηκε, σπούδασε μουσική. Εκεί γνώρισε και τον Δημήτρη Σοστακόβιτς. Επέστρεψε το 1965, αλλά το 1968 φυλακίστηκε από το καθεστώς των συνταγματαρχών.

Αποφυλακίστηκε το 1971, και ξεκίνησε να παίζει μουσική στις πλακιώτικες μπουάτ. Εκεί τον βρήκε η Μεταπολίτευση, να τραγουδά «τα αντάρτικα», την Εθνική Αντίσταση, της οποίας το μουσικό αλλά και ιστορικό έπος γνώρισε στους νεώτερους. Η κηδεία του εγινε την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, στις 2:00 μ.μ. στο νεκροταφείο Σχιστού.

Εγώ είμαι της φωτιάς ο γιος, παιδί της καταιγίδας.
Σκαρφάλωσα στους ουρανούς
να κλέψω απ' άγιους και θεούς
το φως της ηλιαχτίδας.

Τα indymedia πήραν φωτιά. Τα "Τραγούδια από το αντάρτικο λημέρι του" ξαναζωντάνεψαν πάλι και θύμισαν μπουάτ, κιθάρες, εξορίες, φυλακές, ΕΠΟΝ, ΕΛΑΣ, Δημοκρατικό Στρατό, μεταπολίτευση.

Παρέλασαν η Εθνική Αντίσταση, ο Άρης, ο έντιμος άνθρωπος κυρ-Παντελής, η Λήδρα, η Καίτη Γκρέυ "Στον ίσκιο του θανάτου", η Σοβιετική Ένωση, ο Johnny Cash, η οδός Κυδαθηναίων, o Woody Guthrie, ο Σοστακόβιτς, ο Μάης-Χρυσομάης, το ξύλινο ποδάρι, η Χαρούλα, η Νατάσσα.

Έντιμοι άνθρωποι, νέα γενιά / θάψτε τους έντιμους μες στα σπαρτά / κι αυτούς που φτιάξανε τον Παντελή / σκουλήκι άχρηστο σ' αυτή τη γη.

Συνεργάστηκε και με τον Άσιμο και για να τον πειράξει του αφιέρωσε το ποίημα "Αχ, βρε Νικόλα, η επανάσταση δεν είναι άρπα-κόλλα". Έγραψε και σάουντρακ για "Το κόκκινο τρένο" [1982] του Τάκη Σιμονετάτου. Η γνωστή ιστορία με την επικείμενη ανατίναξη του "Μεγάλη Βρετανία" που δεν έγινε επειδή εκεί διέμενε ο Τσόρτσιλ.

Ξυπνήστεεεε! Κι αν φύγανε οι Γερμανοί ήρθαν οι Αμερικανοί! ... Χόρευε νάυλον υπουργέ...

Την Τρίτη ημέρα, 27 του Γενάρη. Κατά τας γραφάς.

[YOUTUBE]B1yHAohGPqg[/YOUTUBE]

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.812
Απάντηση: «Τα αντάρτικα» χωρίς τον αρχηγό τους>>

Τα indymedia πήραν φωτιά. Τα "Τραγούδια από το αντάρτικο λημέρι του" ξαναζωντάνεψαν πάλι και θύμισαν μπουάτ, κιθάρες, εξορίες, φυλακές, ΕΠΟΝ, ΕΛΑΣ, Δημοκρατικό Στρατό, μεταπολίτευση.
:445:

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
729
Απάντηση: «Τα αντάρτικα» χωρίς τον αρχηγό τους>>

Προς τι η διαμαρτυρια κ.xfader?
Αμφιβαλλεις για την αντικειμενικοτητα του συγγραφεως του αρχικου
μηνυματος?
Ε τοτε, δεν εχεις παρα να διαβασεις την υπογραφη του:121:

Reaction score
3
Απάντηση: «Τα αντάρτικα» χωρίς τον αρχηγό τους

Falange audace cosciente e fiera
Dispiega al sole rossa bandiera
Lavoratori alla riscossa
Bandiera rossa trionferà.

Εδώ το mp3 Δεν το έχω σε HiEnd καρντιά μου

Reaction score
40

Αυτή δεν είναι παντιέρα αλλά τρελοπαντιέρα η κοινώς ζουρλοπαντιέρα .....:133:

Όσο οι άλλοι θα σηκώνουνε το ΑΛΛΟΔΑΠΟ''τσίτι'' χρώματος κόκκινο πράσινο ή δεν ξέρω εγώ τι, οι αληθινοί Έλληνες θα ΥΨΩΝΟΥΝ την σημαία...ΜΑΣ!!!!!
αυτή την ταλαιπωρημένη από τις επιθέσεις ζηλόφθονων ξένων ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΩΝ κομματόσκυλων:101:...

Το θέμα μας είναι η μουσική και όχι τα κομματικά συνθήματα....αυτά που κάνουν τους ανθρώπους πρόβατα :101:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.812

Το θέμα μας είναι η μουσική και όχι τα κομματικά συνθήματα....αυτά που κάνουν τους ανθρώπους πρόβατα :101:
Δηλαδή θες να σχολιάσουμε σοβαρά τη καθαρά μουσική "προσφορά" του Τζαβέλλα; :121:

Reaction score
180

Εφυγε ο Τζαβελλας, και ξαναζω τωρα τις αναμνησεις απο το 70, τοτε που συχναζαμε στο Αχιλλειον στην παραλια της Σαλονικης. Βρε γαμωτο, τελικα δεν καταφεραμε να αλλαξουμε τον κοσμο.

Reaction score
40

Δηλαδή θες να σχολιάσουμε σοβαρά τη καθαρά μουσική "προσφορά" του Τζαβέλλα; :121:
Όχι....:402::129:

D

deleted user 10898

Guest
μπραβο ρε audiophile62 τι μου θυμισες...
αλλα εγραψες τζαβελας και ασιμος στο ιδιο ποστ? θες ο κ συντονιστης μας να παθει εγκεφαλικο?

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.906
Members
38.519
Νεότερο μέλος
papaevagelouv