Most visitors online was 7193 , on 19 Jan 2026
Exω ηχεία άγνωστα στους περισσότερους . Είναι dcm TF600 γραμμής μεταφοράς με απόκριση 30-20000 Ηζ και ισχύ 5-250 W. Eίναι 3 δρόμων 5 μεγαφώνων. Εχει 2 6,5'' και 3 0,75''. Το ένα tweeter είναι ομόκεντρα τοποθετημένο με το ένα γουφεράκι που μάλλον παίζει το ρόλο του mid. Tο άλλο γουφεράκι φορτώνει τη γραμμή μεταφοράς. Οπως τα έκοψα τα γουφεράκια μάλλον είναι philips (από πίσω γράφουνε dcm και είναι και θωρακισμένα με δεύτερο μαγνήτη κολλημένο επάνω στον πρώτο) Το πράγμα δυσκολεύει αν σκεφτείτε οτι ο σχεδιαστής τους (Peter Eberbach) ;έχει αποτι διάβασα 4 ευρεσιτεχνιες στην Αμερική σε θέματα ηχείων. Δυστυχώς λάκισε από την εταιρία και αυτή απαξιώθηκε..Το πρόβλημά μου είνα οτι το ένα μεγάφωνο σκίστηκε στην ανάρτηση και ψάχνω να αντικαταστήσω αυτό και το αντίστοιχο του άλλου ηχείου..Τρέχα γύρευε.Ψάχνεις κάποιο συγκεκριμένο?
Bασικά επειδή με τρώνε τα χέρια μου και τα αυτιά μου ,θέλω να δοκιμάσω καλύτερα μεγάφωνα στα ηχεία μου. Το πρόβλημα βέβαια είναι το crossover του ηχείου και η σχέση του με τα υπάρχοντα μεγάφωνα. Γιαυτό έψαχνα τις παραμέτρους μπας και βρώ κάτι κοντά.Πάντως οι αλλαγές που θα κάνω θα είναι ΟΛΕΣ αναστρέψιμες....Το πολύ πολύ να πω ότι βγήκα βόλτα με το Κόγια για να μου προτείνει κάτι καλώδια ρεύματος και χάλασα 200 Εβρά στα τσίπουρα και στους μεζέδες:142:Για δες μήπως ισχύει αυτή η αγγελία.
Nτρέπομαι που το λέω αλλά τα αγγλικά μου δεν είναι και πολύ καλά..Για τα καλώδια και τα τσίπουρα εντάξει. Αλλά οι παράμετροι T/S δεν αφορούν το κροσόβερ μπρε καρντιά μου. Μόνο η συχνότητα συντονισμού, και αυτή όχι πάντα...
Ωραία. (δεν φαντάζομαι να σε κυνηγάει κανένας ουλτραχαιεντας αντιπρόσωπος:142Ναι...
Eντάξει πηγα στη βικιπαίδεια και διάβασα σαν καλός μαθητής αλλά μπορείς να μου λύσεις μία απορία ?Πως Είναι δυνατον ένα μεγάφωνο με Fs=60 Hz , Vas=12,5 Lt και Qts=0,7 να μπει σε ηχείο ΤL και το διαβολεμένο να κατεβαίνει στα 30 Ηζ χωρις μπουμαρίσματα και άλλες αηδίες ? Και μιλάμε για μεγάφωνο PHILIPS 6,5'' το οποίο τότε (1993) να κόστιζε 15-20 Εβρά σημερινά .Κάτσε θα γράψω κιάλλα...Θα σου πω γενικά, καθότι αυτό που ρωτάς θέλει μεγάλη απάντηση, πως οι παράμετροι Thiele-Small ενός μεγαφώνου είναι το μαθηματικό ισοδύναμο της συμπεριφοράς του πηνίου φωνής του.
Αυτό ισχύει για όλα τα χαρακτηριστικά του πλην αυτού που ονομάζεται Vas.
Το Vas είναι ο ισοδύναμος όγκος αέρα που έχει τη δυνατότητα να μετακινήσει το μεγάφωνο. Για τη μέτρηση του Vas τοποθετούμε το μεγάφωνο σε ορισμένο όγκο κουτιού, ανάλογα τη διάμετρο του, και μετράμε τη νέα συχνότητα συντονισμού του.
Βάση αυτής υπολογίζεται και ο ισοδύναμος όγκος αέρα.
Επέτρεψε μου να αμφιβάλω πολύ αν όντως μπορεί να κατέβει στους 30 Hz η συγκεκριμένη σχεδίαση.Eντάξει πηγα στη βικιπαίδεια και διάβασα σαν καλός μαθητής αλλά μπορείς να μου λύσεις μία απορία ?Πως Είναι δυνατον ένα μεγάφωνο με Fs=60 Hz , Vas=12,5 Lt και Qts=0,7 να μπει σε ηχείο ΤL και το διαβολεμένο να κατεβαίνει στα 30 Ηζ χωρις μπουμαρίσματα και άλλες αηδίες ? Και μιλάμε για μεγάφωνο PHILIPS 6,5'' το οποίο τότε (1993) να κόστιζε 15-20 Εβρά σημερινά .Κάτσε θα γράψω κιάλλα...
Τα χαρακτηριστικά ενός μεγαφώνου σε βοηθάνε στη επιλογή σχεδίασης (κλειστό ή bass reflex ή band pass κ.λπ.) και στην επιλογή του όγκου του κουτιού.rms free=0.25 ohm
Fs=60,07 Hz
Re=4,9 ohm
Res=46,51 ohm
Qms=7,84
Qes=0,84
Qts=0,76
L1=0,28
L2=0,55
R2=2,95 ohm
Vas=12,46 lt
Mms=13,95 gr
Cms=503 μΜ/Ν
ΒL=5,59 Tm
SPL=86,9 db
Sd=132,73 cm*cm
Oυφ! Το μπέρδεμα είναι στα L1 kai L2 και στο καταραμένο το Qts poy είναι μεγάλο.Από ένα πρόχειρο ψάξιμο τα μερισσότερα μεγάφωνα έχουν αρκετά μικρότερο. Ποιά χαρακτηριστικά από τα παραπάνω είναι αδιαπραγμάτευτα σε ένα μεγάφωνο και ποιά όχι ? (Δηλαδή με τη βοήθεια του κρος έρχονται στα ίσα τους) Τα Q μάλλον δεν αλλάζουν από ότι διάβασα..
Το ηχείο, όπως το περιγράφεις, είναι 2,5 δρόμων.Tα ηχεία είναι DCM TF600 με 2 woofer ιδια 6,5'' . Στο κρος υπάρχει σε σειρα με το woofer χαμηλών ένα μόνο πηνίο 5 mH ενώ στο άλλο woofer (που παίζει το ρόλο mid) υπάρχει μόνο σε σειρά ένα πηνίο 0,5 mH. Tίποτα άλλο δεν υπάρχει για αυτά τα δύο μεγάφωνα.Tο cross ο κατασκευαστής το ονομάζει Τime equalazed crossover Στα tweeter τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Εχει ένα tweeter ομόκεντρα με το mid στερεωμένο με μία σίτα για να διορθώση (απο οτι διάβασα ) τα προβλήματα φάσης (anti difraction acoustic lens coaxial). Επίσης έχει άλλα 2 tweeter στο πίσω μέρος του ηχείου συνδεμένα μεταξύ τους σε σειρά (rear firing tweeter array). Επίσης έχει σωλήνα BR στο πίσω μέρος αλλά ο κατασκευαστής ισχυρίζεται οτι το ηχείο είναι ΤL Rear firing port.Ετσι το περιγράφει Οι διαστάσεις του ηχείου είναι 41Χ8 3/4 Χ 17 intches (H X D X W)
M΄αυτά και μ΄αυτά λοιπόν τα ηχεία κατεβαίνουν στα 30 Ηζ !!! (Πως γίνεται αυτο με μεγάφωνα που έχουν Fs 60 Hz?? Mέχρι που μπορεί να κατέβει το μεγάφωνο αυτό ? )και δημιουργούν μια εντυπωσιακή ψευδαίσθηση μουσικής σκηνής. Ισως να παίζει ρόλο το ότι ο σχεδιαστης τους (steven eberbach) υπήρξε από οτι κατάλαβα μαθητής του Dr Bose
Βασικά λοιπόν μιας και το ένα μεγάφωνο έχει τρυπήσει λίγο στην εξωτερική ανάρτηση είπα ευκαιρία να μάθω πέντε πράγματα και αν μπορώ να τα βελτιώσω και λιγάκι ειδικά στα σημεία που δεν μπορούν να ''φτάσουν '' τα μεγάφωνά του (philips) λόγω της δεδομένης ποιότητάς τους..Π.χ αναρωτιέμαι πως θα έπαιζαν τα ηχεία με μεγάφωνα (ιδιων ή παρόμοιων χαρακτηριστικών ) της scan speak ή της Focal.