Ερώτηση για ROTEL

G60

Reaction score
0
Στην αναζήτησή μου για ενισχυτή γενικώς έχω φρικάρει.
Θέλω να ρωτήσω τα εξής για τους Rotel.
1.Είναι Ιαπωνική εταιρία εξαγορασμένη απ την B&W?
2.Αν ναι,που κατασκευάζει τους ενισχυτές της,Ιαπωνία ή Κίνα?
3.Οι τελικοί της ενισχυτές συνεργάζονται καλά με ολοκληρωμένους ως προ της Νad?

G60

Reaction score
0

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Απάντηση: Ερώτηση για ROTEL

Ουσιαστικά μιλάμε για 2 διαφορετικές σειρές.

Η σειρά 0x (04,05,06) είναι η "εισαγωγική" της Rotel ενώ η 10xx είναι η upmarket. Ποιοτικά μιλάμε για ελάχιστες διαφορές.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.121

E μα κι αυτοί, έβγαλαν δυό μοντέλα με 100 ευρώ διαφορά; Βάλτο εκεί πέρα 1000 ευρώ ακριβότερα, να ακούγεται και καλύτερα το μηχανάκι. Μπααααααα...

Reaction score
1.187

E μα κι αυτοί, έβγαλαν δυό μοντέλα με 100 ευρώ διαφορά; Βάλτο εκεί πέρα 1000 ευρώ ακριβότερα, να ακούγεται και καλύτερα το μηχανάκι. Μπααααααα...
Σε αυτό έχεις απόλυτο δίκιο!

G60

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Ερώτηση για ROTEL

:142:

Reaction score
1.187

Πέραν της πλάκας πάντως οι Rotel έχουν πολύ καλή τροφοδοσία και οδηγούν χωρίς να "γονατίζουν" ακόμα και σε υψηλές εντάσεις.
Ακόμα και τα μικρά μοντέλα της Rotel με τα πιο λίγα watts οδηγούν απίστευτα καλά για τα "κυβικά" τους.

G60

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Ερώτηση για ROTEL

Πέραν της πλάκας πάντως οι Rotel έχουν πολύ καλή τροφοδοσία και οδηγούν χωρίς να "γονατίζουν" ακόμα και σε υψηλές εντάσεις.
Ακόμα και τα μικρά μοντέλα της Rotel με τα πιο λίγα watts οδηγούν απίστευτα καλά για τα "κυβικά" τους.
Η αλήθεια είναι ότι κοιτάω προς τον RB-1050 μεριά.
Απλά δίσταζα λίγο στη slim line σχεδίαση αλλά αγγλικά:613:

Reaction score
1.187
Απάντηση: Re: Απάντηση: Ερώτηση για ROTEL

Η αλήθεια είναι ότι κοιτάω προς τον RB-1050 μεριά.
Απλά δίσταζα λίγο στη slim line σχεδίαση αλλά αγγλικά:613:
Καλή επιλογή μην το σκέφτεσαι...

Εγώ έχω τον RB-930AX 2x30 watts RMS και οδηγεί τα Behringer Truth B2030P στο δεύτερο σύστημα που έχω εδώ στο computer.
Τον έχω βάλει όμως να οδηγήσει τα Artemis σε έναν χώρο 45 τ.μ. και παρόλο που είναι τόσο μικρούλης (και slim line) όχι μόνο τα οδήγησε σε εκκωφαντικές στάθμες (καλά δεν είναι και δύσκολα τα Artemis) αλλά δεν έδειξε ούτε ίχνος κόπωσης ή παραμόρφωσης. Και ούτε καν ζεστάθηκε!
Αν και μόλις 2x30 watts μπορεί να δώσει peak ρεύμα 20Α για 10μsec (σύμφωνα με το manual) και έχει τροφοδοτικό 180 watts! Γιαυτό και σε μονοφωνική λειτουργία ανεβαίνει στα 90 watts RMS.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν αν μη τι άλλο ένα μικρό μεν αλλά προσεγμένο μηχάνημα με άψογη τροφοδοσία γι αυτό και δεν "γονατίζει" παρόλο που είναι ο πιο μικρός που υπάρχει.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.433
Στην αναζήτησή μου για ενισχυτή γενικώς έχω φρικάρει.
Θέλω να ρωτήσω τα εξής για τους Rotel.
1.Είναι Ιαπωνική εταιρία εξαγορασμένη απ την B&W?
2.Αν ναι,που κατασκευάζει τους ενισχυτές της,Ιαπωνία ή Κίνα?
3.Οι τελικοί της ενισχυτές συνεργάζονται καλά με ολοκληρωμένους ως προ της Νad?
Η γνώμη μου είναι πως τα μηχανάκια της Rotel είναι πολύ καλές κατασκευές και, αν βάλουμε στην εξίσωση και τον παράγοντα κόστος, εξαιρετικές αγορές.

Για το τρίτο σου ερώτημα δεν θα σου πρότεινα να συνδέσεις έναν τελικό ενισχυτή με το τμήμα προενίσχυσης ενός ολοκληρωμένου NAD.

Υπάρχουν αρκετές λύσεις φτηνών, αυτόνομων, προενισχυτών.

G60

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Ερώτηση για ROTEL

Για το τρίτο σου ερώτημα δεν θα σου πρότεινα να συνδέσεις έναν τελικό ενισχυτή με το τμήμα προενίσχυσης ενός ολοκληρωμένου NAD.

Υπάρχουν αρκετές λύσεις φτηνών, αυτόνομων, προενισχυτών.
Mας μάμησες τώρα:122:
Θεωρείς ότι ο τελικός δε θα μπορέσει να αποδώσει πλήρως τον ηχητικό χαρακτήρα του δια μέσω του προενισχυτικού σταδίου του NAD?
Κι αν ναι αυτό ισχύει για όλους τους ολοκληρωμένους?
Κια πως είναι δυνατόν ένας φθηνός προενισχυτής να υπερτερεί έναντι του προενισχυτού σταδίου του nad?

G60

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Απάντηση: Ερώτηση για ROTEL

Καλή επιλογή μην το σκέφτεσαι...

Εγώ έχω τον RB-930AX 2x30 watts RMS και οδηγεί τα Behringer Truth B2030P στο δεύτερο σύστημα που έχω εδώ στο computer.
Τον έχω βάλει όμως να οδηγήσει τα Artemis σε έναν χώρο 45 τ.μ. και παρόλο που είναι τόσο μικρούλης (και slim line) όχι μόνο τα οδήγησε σε εκκωφαντικές στάθμες (καλά δεν είναι και δύσκολα τα Artemis) αλλά δεν έδειξε ούτε ίχνος κόπωσης ή παραμόρφωσης. Και ούτε καν ζεστάθηκε!
Αν και μόλις 2x30 watts μπορεί να δώσει peak ρεύμα 20Α για 10μsec (σύμφωνα με το manual) και έχει τροφοδοτικό 180 watts! Γιαυτό και σε μονοφωνική λειτουργία ανεβαίνει στα 90 watts RMS.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν αν μη τι άλλο ένα μικρό μεν αλλά προσεγμένο μηχάνημα με άψογη τροφοδοσία γι αυτό και δεν "γονατίζει" παρόλο που είναι ο πιο μικρός που υπάρχει.
ΟΚ,μήνυμα ελήφθη:126:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.433
Re: Απάντηση: Re: Ερώτηση για ROTEL

Mας μάμησες τώρα:122:
Θεωρείς ότι ο τελικός δε θα μπορέσει να αποδώσει πλήρως τον ηχητικό χαρακτήρα του δια μέσω του προενισχυτικού σταδίου του NAD?
Κι αν ναι αυτό ισχύει για όλους τους ολοκληρωμένους?
Κια πως είναι δυνατόν ένας φθηνός προενισχυτής να υπερτερεί έναντι του προενισχυτού σταδίου του nad?
Ακριβώς αυτό θεωρώ.
Πιστεύω πως θα αδικήσεις τον τελικό σου χρησιμοποιώντας σαν προενισχυτή το τμήμα ενός ολοκληρωμένου, αν και το ηχητικό αποτέλεσμα, σαν σύνολο, πιθανότατα θα είναι καλύτερο από αυτό που έχεις τώρα.

Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι οι ολοκληρωμένοι ενισχυτές να έχουν ένα στάδιο τροφοδοσίας του τελικού σταδίου και μέσω αντιστάσεων να υποβιβάζουν τη τάση για να τροφοδοτήσουν το προενισχυτικό τμήμα. Υπάρχουν και εξαιρέσεις ακριβών μηχανημάτων με εντελώς ξεχωριστό τροφοδοτικό.
Αυτό αν υποθέσουμε πως το κύκλωμα είναι ακριβώς το ίδιο, που συνήθως δεν είναι.

Επιπλέον σε ένα αυτόνομο προενισχυτή έχει δοθεί περισσότερη προσοχή στις λεπτομέρειες λόγω καλύτερης εκμετάλλευσης και ευχέρειας χώρου.

G60

Reaction score
0
Ωραία,οπότε σταδιακά θα αντικατασταθεί κι ο ολοκληρωμέωος αφού εκτλέσει χρέη ως προ για λίγο καιρό.
Εχω όμως μια απορία.
Παρακάτω έχουμε το εσωτερικό δύο προενισχυτών.

Τι δουλειά έχει το τροφοδοτικό σε έναν προ αφού το σήμα καλείτε να το ενισχύσει το τελικό στάδιο?
Προφανώς αν καταλαβαίνω καλά και δεν τα μπερδεύω μιλάμε για ενεργό προενισχυτή κι όχι για παθητικό.
Ακόμα κι έτσι όμως δεν μπορώ να καταλάβω τη σημασία του τροφοδοτικού.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.433
Πολύ σωστή η σκέψη σου να χρησιμοποιηθεί προς το παρόν ο ολοκληρωμένος σου ως προ και με τη πρώτη ευκαιρία να τον αντικαταστήσεις.

Όσον αφορά τη τροφοδοσία θα σου πω απλά ότι, κατά τη γνώμη μου, η τροφοδοσία είναι η σημαντικότερη βαθμίδα σε ένα κύκλωμα ήχου.

Το τροφοδοτικό παίρνει είσοδο από το δίκτυο των 230 volts και μας παρέχει τις απαραίτητες συνεχής τάσης για τη λειτουργία των κυκλωμάτων ελέγχου (5 και 12 volt συνήθως) αλλά κυρίως των κυκλωμάτων ενίσχυσης και απομόνωσης του προενισχυτή μας (+-15 volt συνήθως σε τρανζιστοράτο προ).

G60

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Ερώτηση για ROTEL

Πολύ σωστή η σκέψη σου να χρησιμοποιηθεί προς το παρόν ο ολοκληρωμένος σου ως προ και με τη πρώτη ευκαιρία να τον αντικαταστήσεις.
Αυτό πέραν του οικονομικού περιορισμού φαντάζομαι έχει τη σημασία του να καταλάβει κάποιος τις διαφορές σε σχέση με πρίν?

Όσον αφορά τη τροφοδοσία θα σου πω απλά ότι, κατά τη γνώμη μου, η τροφοδοσία είναι η σημαντικότερη βαθμίδα σε ένα κύκλωμα ήχου.
Αυτό πιστεύω κι εγώ όσο αναφορά το τελικό στάδιο του ενισχυτή,γι αυτό και κοιτάω τους ενισχυτές με την καλύτερη δυνατόν τροφοδοσία στα χρήματα που ζητάνε.
Σαφώς παίζει ρόλο και η σχεδίαση αλλά η τροφοδοσία πιστεύω είναι το Α και Ω σε έναν ενισχυτή.
Θεωρώ άχρηστη τη σχεδίαση αν ο ενισχυτής δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά τα ηχεία και τα ρεύματά του.

Το τροφοδοτικό παίρνει είσοδο από το δίκτυο των 230 volts και μας παρέχει τις απαραίτητες συνεχής τάσης για τη λειτουργία των κυκλωμάτων ελέγχου (5 και 12 volt συνήθως) αλλά κυρίως των κυκλωμάτων ενίσχυσης και απομόνωσης του προενισχυτή μας (+-15 volt συνήθως σε τρανζιστοράτο προ).
Ωραία.
1.Οι προενισχυτές (παθητικοί) χωρίς τροφοδοτικό που υστερούνε?
Μπορείς να μου προτείνεις μερικές λύσεις?
2.Εχει σημασία στο ματσάρισμα αν ο προ είναι διαφορετικής εταιρίας απ' τον τελικό?

Reaction score
1.187

Σήμερα χρησιμοποιείς τον NAD σαν ολοκληρωμένο.
Οταν θα βάλεις τον τελικό της Rotel και θα χρησιμοποιείς τον NAD σαν προενισχυτή θα ακούσεις μεγάλη διαφορά.
Οταν θα καταργήσεις τον NAD και θα βάλεις κάποιον (καλό) προ στην θέση του θα ακούσεις πάλι μία βελτίωση, μικρότερη όμως από αυτή που άκουσες βάζοντας τον τελικό.
Ο προ και ο τελικός μπορεί να είναι από διαφορετικές εταιρίες δεν υπάρχει πρόβλημα.
Εγώ πάντως χρησιμοποιώ αυτόν που είναι το φυσικό ταίρι του:

http://www.rotel.com/UK/products/ProductDetails.htm?Id=10&Tab=1&Pic=2

Πολύ καλός προενισχυτής (όχι φθηνός) Πέραν των συνηθισμένων εισόδων παίρνει επίσης δύο κασετόφωνα. Διαθέτει πολύ καλό phono stage και πολύ καλό ενισχυτή ακουστικών. Τελικά αν συνυπολογίσεις και το κόστος ενός καλού phono stage και ενός ενισχυτή ακουστικών ίσως και να μην είναι πολύ ακριβός.

Οσον αφορά την ερώτησή σου για τους παθητικούς ισχύουν τα εξής:
Παλιότερα που σαν πηγές χρησιμοποιούντο τα πικάπ και τα κασετόφωνα δεν μπορούσαμε να έχουμε παθητικούς προενισχυτές διότι τα μεν πικάπ με κεφαλή κινητού μαγνήτη βγάζουν γύρω στα 2.5mV τα δε κασετόφωνα έβγαζαν γύρω στα 250mV με 350mV το πολύ. Αυτά τα ασθενή ρεύματα έπρεπε να ενισχυθούν γύρω στα 2V από τον προενισχυτή για να οδηγηθεί ο τελικός. Και στο πικάπ πρέπει επίσης να εφαρμοστεί η καμπύλη ισοστάθμισης RIAA προκειμένου να έρθει το σήμα στη σωστή επίπεδη απόκριση.

Σήμερα που τα περισσότερα CD players βγάζουν γύρω στα 2V έξοδο μπορούνε να οδηγήσουν απευθείας έναν τελικό (αν ταιριάζουν οι αντιστάσεις εξόδου) Οπότε ο παθητικός προ στην ουσία είναι ένας επιλογέας πηγών και ένα ποτενσιόμετρο που ρυθμίζει την ένταση μειώνοντας τα 2V που βγάζει το CD player. Η επιλογή λοιπόν ενός παθητικού έχει νόημα αν η πηγή σου θα είναι ΜΟΝΟ το CD player. Αν όμως έχεις σκοπό να συνδέσεις κασετόφωνο ή πικάπ ή κάποιο PC μέσω της κάρτας ήχου (όπως έχω κάνει εγώ) τότε θες απαραίτητα ενεργό προενισχυτή γιατί καμμία από αυτές τις πηγές δεν μπορεί να οδηγήσει απευθείας τελικό. Αλλά ακόμα και το CD player κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι θα οδηγεί σωστά απευθείας τον τελικό έστω κι αν βγάζει 2V...

Ο κυριότερος λόγος όμως που θα σού έλεγα να ξεχάσεις τον παθητικό προ είναι άλλος...
Οι παθητικοί προενισχυτές δεν είναι προϊόντα "ευρείας κατανάλωσης". Οι παθητικοί προενισχυτές έχουν προκύψει στα πλαίσια μιάς μινιμαλιστικής ψευτο-hiendάδικης υστερίας. Μιας υστερίας που δεν θέλει ρυθμιστικά τονικότητας στους ενισχυτές κλπ. Ως λοιπόν αμιγώς hi-end (με την κακή έννοια) προϊόντων έχω δει παθητικούς με κάτι μεγάλες τετραψήφιες τιμές σε € ο ορισμός της κοροϊδίας! Αυτό που λέμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες! Σκέψου ένα ποτενσιόμετρο όσο καλό και να είναι, 3 ή 4 ζευγάρια RCA και ατόφιο χρυσάφι να ήταν, ένας επιλογέας εισόδου και μερικά εκατοστά καλωδίου που συνδέουν αυτά μεταξύ τους όσο καλά και να είναι δεν κάνουν 3000€ τα γαμημένα!!! Ελεος! Ούτε υπάρχει καμμία απολύτως τεχνογνωσία στους παθητικούς. Απλώς μερικές συνδέσεις... Τίποτα άλλο.
Γι αυτό ξέχνα το θέμα του παθητικού και ψάξε αργότερα να βρεις έναν καλό προ ενισχυτή (σαν κι αυτόν που σού πρότεινα) και θα έχεις πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα, ευχρηστία, και το κυριότερο είναι ότι θα οδηγείται σωστά ο τελικός σου σε κάθε περίπτωση.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.000
Members
38.525
Νεότερο μέλος
seos